Dešavanja u Srbiji

Post Reply
simi5

Post by simi5 »

basta sljezove boje wrote:
goeasy wrote:Basta Sljezove boje citat:
"koju bona teritoriju? Evo ja bila mjesec dana na Kosovu i nigdje ne vidjeh srpske teritorije"

Teritorije medjunarodno priznate Republike Srbije. Kosovo je deo te zemlje pod medjunarodnim protektoratom UN. Kakav ce dalji status biti videcemo, u svakom slucaju pobeda Borisa Tadica doprinosi da se diplomatskim putem ili nastave pregovori oko statusa ili da se dobre privilegije i dobro naplati za eventualno priznavanje Kosova. U svakom slucaju Srbija dobija, mnogo vise nego da je Grobar pobedio.
i Srbija je nekada bila dio medjunarodno priznate Osmanske imperije :-)
Eto u Banjaluci slabo vide perspektivu BiH sa takvima kao ti. Uz sva iskustva iz te posete KiM reci mi šta misliš da li su u pravu?
goeasy

Post by goeasy »

"koju bona teritoriju? Evo ja bila mjesec dana na Kosovu i nigdje ne vidjeh srpske teritorije"

Teritorije medjunarodno priznate Republike Srbije. Kosovo je deo te zemlje pod medjunarodnim protektoratom UN. Kakav ce dalji status biti videcemo, u svakom slucaju pobeda Borisa Tadica doprinosi da se diplomatskim putem ili nastave pregovori oko statusa ili da se dobre privilegije i dobro naplati za eventualno priznavanje Kosova. U svakom slucaju Srbija dobija, mnogo vise nego da je Grobar pobedio.
OK, tvoje misljenje, verovatno ga imas i kad je tvoja zemlja u pitanju, ja se ogradjujem.
pathfinder

Post by pathfinder »

Ne znam zasto stalno imam utisak da je Tadic 10 puta gori od radikalnog idiota koji bar otvoreno iskazuje svoje prevazidjene debilne stavove, Tadic mi tako neodoljivo mirise na nekog teskog nacionalistu u demokratskom proevropskom dresu, na vuka u jagnjecoj kozi... Cuo sam da je Tadicev otac drugovao sa tada mladjanim Seseljom za vrijeme Tita...Hmmm...
kicky

Post by kicky »

goeasy wrote:
sofist wrote:Zavali Kostunica Kena... :D 8-) Nece mu biti nimalo lako narednih 5 godina, sve ce udarati po njegovim ledjima. A Grobaru laknulo, ne mora u rat za Kosovo. :P
Jos ako predsednik raspise parlamentarne izbore, ode Kostunica ispod cenzusa ko Vuk Draskovic.
Inace nije Grobar ni pozivao u rat, ali u svakom slucaju ne treba da dodju na vlast, nikad vise.
Svela se politika u Srbiji na predratnu, za vreme kralja, dve glavne opcije, demokrate - okrenuti prema Engleskoj, Francuskoj i radikali - okrenuti prema Rusiji.
Ovo je ipak malo površan i historicistički pogled na stanje stvari, nije ovo vrijeme 1. svjetskog. Generalno, ovi izbori uopće ne pokazuju pravu sliku političke scene u Srbiji, pokazuju samo da su u majušnoj većini oni koji su za europsku uniju, točnije oni koji se boje izolacije...međutim to zavarava, jer između ljudi koji su glasali za tadića vjerojatno postoji velika razlika i ideološka i po mnogim pitanjima važnih za Srbiju u ovom trenutku - od Kosova do Gazproma. Mene fascinira lakoća kojom je Boris Tadić uspio progurat ideju o EU-u, ali kao argument za ostanak Kosova u sastavu Srbije, naravno ta parola je budalaština najveća jer će Kosovo za koji dan proglasiti neovisnost. Međutim iza te izjave krije se jasno pomirenje sa sudbinom Borisa Tadića koji tom parolom EU=Kosovo, će na kraju ispasti jedini koji je bio u pravu, jer doista Kosovo će biti dio Srbije kad i jedni i drugi budu dio Europe, (naravno figurativno govoreći)...
Pobjeda Borisa Tadića će, po meni, donijeti više komplikacija koaliciji, nego da je pobijedio Nikolić. Naime, da je Toma pobijedio koalicija bi se zadržala kao nekakva protuže radikalima, iako, budimo realni, radikali se ne razlikuju puno od DSSovaca, ali hajde EU bi na sve načine održavala takvu koaliciju koja je bolja nego Vlada u kojem bi sjedili Radikali... Sada kad je Boris pobjedio, DS se osokolio, uz to ostaje gorak okus ucjene koju je Koštunica dao u vidu aneksa koalicijskog sporazuma, tako da će odnosi unutar koalicije biti zaoštreni do krajnjih granica, što znači i vjerojatni raspad Vlade nakon potpisivanja Sporazuma s EU, i nakon nezavisnosti Kosova. Prema tome, novi izbori u Srbiji se vjerojatno mogu očekivati zajedno sa lokalnim i bit će strašno zanimljivo vidjet kako će se ponašati Nikolić i Koštunica nakon proglašenja Kosovske neovisnosti...Prirodno bi bilo očekivati također veliki odaziv, i opet veliki odaziv Vojvodine i Beograda što bi značilo izjednačenu borbu, jer budimo realni, ovi izbori su gotovo nebitni (zbog ustavne kategorije predsjednika), koliko su bitni parlamentarni izbori nakon Kosovske neovisnosti!
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

simi5 wrote:

Eto u Banjaluci slabo vide perspektivu BiH sa takvima kao ti. Uz sva iskustva iz te posete KiM reci mi šta misliš da li su u pravu?
o cemu ti?

Srbija je bila dio Osmanske imperije pa se od nje odvojila - pravo naroda na samoopredjeljenje. Nema zemlje na svijetu u kojoj 95% njenog stanovnista nije konstitutivno. A smjesno je sto Rrafsh-i-Dukagjin nazivas grckim nazivom Metohija. Peja, Gjakova, Prizreni - to je najljepsi dio Dardanije
goeasy

Post by goeasy »

simi5 wrote:
basta sljezove boje wrote: i Srbija je nekada bila dio medjunarodno priznate Osmanske imperije :-)
o cemu ti?

Srbija je bila dio Osmanske imperije pa se od nje odvojila - pravo naroda na samoopredjeljenje. Nema zemlje na svijetu u kojoj 95% njenog stanovnista nije konstitutivno. A smjesno je sto Rrafsh-i-Dukagjin nazivas grckim nazivom Metohija. Peja, Gjakova, Prizreni - to je najljepsi dio Dardanije
Ipak sam u pravu, ti to mislis i u svojoj zemlji.
cogni

Post by cogni »

MA DAJ... wrote: Ti bi trebao da imas nekog ovdje kao prevodioca,pa da ti taj neko protumaci sta je ko htijeo da napise...
Zar ne bi bilo fer s tvoje strane da se izrazavash tako da i mi sa jeftinijim ulaznicama to mozemo razumijeti.
basta sljezove boje

goeasy wrote:
simi5 wrote:Eto u Banjaluci slabo vide perspektivu BiH sa takvima kao ti. Uz sva iskustva iz te posete KiM reci mi šta misliš da li su u pravu?
o cemu ti?

zahvaljujuci Srbima ja nemam svoje zemlje
sofist

Post by sofist »

goeasy wrote:
basta sljezove boje wrote: o cemu ti?

Ma nemoj. :D Jedan predsjednik rece "obavio sam posao Yugoslavije vise nema". Cini mi se da nije bio Srbin. :shock:
basta sljezove boje

sofist wrote:
goeasy wrote: Ipak sam u pravu, ti to mislis i u svojoj zemlji.
Ma nemoj. :D Jedan predsjednik rece "obavio sam posao Yugoslavije vise nema". Cini mi se da nije bio Srbin. :shock:
pa nemam, vrtim se od 1992. izmedju nekoliko zemalja, zivim "na potezu" sto bi rekao Nenad Filipovic Bebi i nisam jedina ... imas nas takvih koliko god hoces koji ne znamo gdje zapravo zivimo
simi5

Post by simi5 »

kicky wrote:
goeasy wrote:
sofist wrote:Zavali Kostunica Kena... :D 8-) Nece mu biti nimalo lako narednih 5 godina, sve ce udarati po njegovim ledjima. A Grobaru laknulo, ne mora u rat za Kosovo. :P
Jos ako predsednik raspise parlamentarne izbore, ode Kostunica ispod cenzusa ko Vuk Draskovic.
Inace nije Grobar ni pozivao u rat, ali u svakom slucaju ne treba da dodju na vlast, nikad vise.
Svela se politika u Srbiji na predratnu, za vreme kralja, dve glavne opcije, demokrate - okrenuti prema Engleskoj, Francuskoj i radikali - okrenuti prema Rusiji.
Ovo je ipak malo površan i historicistički pogled na stanje stvari, nije ovo vrijeme 1. svjetskog. Generalno, ovi izbori uopće ne pokazuju pravu sliku političke scene u Srbiji, pokazuju samo da su u majušnoj većini oni koji su za europsku uniju, točnije oni koji se boje izolacije...međutim to zavarava, jer između ljudi koji su glasali za tadića vjerojatno postoji velika razlika i ideološka i po mnogim pitanjima važnih za Srbiju u ovom trenutku - od Kosova do Gazproma. Mene fascinira lakoća kojom je Boris Tadić uspio progurat ideju o EU-u, ali kao argument za ostanak Kosova u sastavu Srbije, naravno ta parola je budalaština najveća jer će Kosovo za koji dan proglasiti neovisnost. Međutim iza te izjave krije se jasno pomirenje sa sudbinom Borisa Tadića koji tom parolom EU=Kosovo, će na kraju ispasti jedini koji je bio u pravu, jer doista Kosovo će biti dio Srbije kad i jedni i drugi budu dio Europe, (naravno figurativno govoreći)...
Pobjeda Borisa Tadića će, po meni, donijeti više komplikacija koaliciji, nego da je pobijedio Nikolić. Naime, da je Toma pobijedio koalicija bi se zadržala kao nekakva protuže radikalima, iako, budimo realni, radikali se ne razlikuju puno od DSSovaca, ali hajde EU bi na sve načine održavala takvu koaliciju koja je bolja nego Vlada u kojem bi sjedili Radikali... Sada kad je Boris pobjedio, DS se osokolio, uz to ostaje gorak okus ucjene koju je Koštunica dao u vidu aneksa koalicijskog sporazuma, tako da će odnosi unutar koalicije biti zaoštreni do krajnjih granica, što znači i vjerojatni raspad Vlade nakon potpisivanja Sporazuma s EU, i nakon nezavisnosti Kosova. Prema tome, novi izbori u Srbiji se vjerojatno mogu očekivati zajedno sa lokalnim i bit će strašno zanimljivo vidjet kako će se ponašati Nikolić i Koštunica nakon proglašenja Kosovske neovisnosti...Prirodno bi bilo očekivati također veliki odaziv, i opet veliki odaziv Vojvodine i Beograda što bi značilo izjednačenu borbu, jer budimo realni, ovi izbori su gotovo nebitni (zbog ustavne kategorije predsjednika), koliko su bitni parlamentarni izbori nakon Kosovske neovisnosti!
Potencialni novi parlamentarni izbori bili bi mogući ne skorije nego za pola godine. Veliko je pitanje da li će do njih doći i tada. Ja bih pre očekivala izbore u novembru-decembru.U međuvremenu u martu su lokalni izbori koji će pokazati na jasniji način stvarnu snagu pojedinih partija u nekim delovima države. Pošto se na lokalu ne dobijaju i ne gube glasovi na temama kao Kosovo ili vojni savezi biće mnogo zanimljivo videti ove rezultate. Može doći do velike razlike u odnosu na sastav skupštine u smislu jačanja LDP i SPS, a slabljenja DSS.
basta sljezove boje

goeasy wrote:
komeba wrote:Evo opet pozdravio u Republici Srpskoj,a ne u BiH.Je li opet slucajno? :-)
Nije slucajno, u RS je biracko mesto to pokusavam da objasnim celu stranicu.
109 glasova dobio u cijelom RS-u

http://www.24sata.info/9929
Kandidat Demokratske stranke za predsjednika Srbije Boris Tadić pobijedio je danas na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci, osvojivši 109 glasova, odnosno 53,45 posto, izjavila je "Tanjugu" predsjednik biračkog odbora Vesna Lalić.

Kandidat Srpske radikalne stranke u drugom krugu predsedničkih izbora, Tomislav Nikolić, dobio je 95 glasova ili 46,55 posto.

U Banjaluci je glasalo 62,7 posto od ukupno 325 državljana Srbije upisanih u birački spisak za glasanje u inostranstvu.

Na biračkom mjestu u Banjaluci glasali su ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Grujica Spasić, generalni konzul u Republici Srpskoj Jadranka Derajić, kao i osoblje ambasade i konzulata Srbije u Sarajevu i Banjaluci.

U Konzulatu Srbije u Banjaluci, prema odluci Republičke izborne komisije, bilo je jedino biračko mjesto u BiH gde su glasali državljani Srbije sa pravom glasa.
zbog 109 glasova se zahvaljuje RS-u :lol:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

MA DAJ... wrote:Gdje je @zavrzlama...ovi su te sjebali,

nevjerovatno,pazi na vrijeme i izjavu...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=283361

upravo onako kako si pisao od ranije,namjestaljka...cista namjestaljka!!!
Gdje je zavrzlama...za mene rezultati izbora su bili poznati davno..ja vec idem u daljnje razotkrivanje buducih velikosrpskih podvala i lazi...

Tadic da bi opstao na politickoj sceni Srbije ...ce se ubrzo pretvoriti u veceg radikala od Nikolica...to da je pobijedila demokratija u Srbiji je prica za malu djecu..pobijedilo je drugacije ime i stranka nego radikali a ista ideologija...

Tek cete sad vidjeti koji je cetnik Tadic..
Prozor

Post by Prozor »

100% vjerujem @zavrzlami. Tek ce sad da krene, ovo negiranje BiH je prvi pokazatelj, mozda je fakat bolji bio Nikolic, zna se, pas sto puno laje ne ujeda...
Maraschino

Post by Maraschino »

zavrzlama wrote:
MA DAJ... wrote:Gdje je @zavrzlama...ovi su te sjebali,

nevjerovatno,pazi na vrijeme i izjavu...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=283361

upravo onako kako si pisao od ranije,namjestaljka...cista namjestaljka!!!
Gdje je zavrzlama...za mene rezultati izbora su bili poznati davno..ja vec idem u daljnje razotkrivanje buducih velikosrpskih podvala i lazi... :lol: :lol:

Tadic da bi opstao na politickoj sceni Srbije ...ce se ubrzo pretvoriti u veceg radikala od Nikolica...to da je pobijedila demokratija u Srbiji je prica za malu djecu..pobijedilo je drugacije ime i stranka nego radikali a ista ideologija...

Tek cete sad vidjeti koji je cetnik Tadic..

opet se slazemo :wink: :D
senad14

Post by senad14 »

Steta sto radikal nije pobijedio, Tadic je 100X veci cetnik-, a i opasniji za BIH od Nikolica :sad:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

PRVI KRUG

Tadic 1 400 000

Nikolic 1 600 000

DRUGI KRUG

Tadic 2 300 000

Nikolic 2 180 000

Otkud Tadicu jos 900 000 glasova....jer je Nikolic dobio dodatnih 600 000... Znaci 900 000 Tadicevih + 600 000 Nikolicevih= 1 500 000 novih glasova

Ukupno 6 000 000 registrovanih a izlaznost 67%=4 200 000 glasaca

Cesid kaze glasalo 4 500 000

nesto ne stima nikako...ah taj SANU :D
Prozor

Post by Prozor »

ma ti si kralj covjece
cogni

Post by cogni »

zavrzlama wrote:PRVI KRUG

Tadic 1 400 000

Nikolic 1 600 000

DRUGI KRUG

Tadic 2 300 000

Nikolic 2 180 000

Otkud Tadicu jos 900 000 glasova....jer je Nikolic dobio dodatnih 600 000... Znaci 900 000 Tadicevih + 600 000 Nikolicevih= 1 500 000 novih glasova

Ukupno 6 000 000 registrovanih a izlaznost 67%=4 200 000 glasaca

Cesid kaze glasalo 4 500 000

nesto ne stima nikako...ah taj SANU :D
Nisu racunali da postoji jedan takav matematicki genij, specijaliziran za zbrajanje i postotke, koji ce ih raskrinkati.
cogni

Post by cogni »

Prozor wrote:100% vjerujem @zavrzlami.
Ne ostavljash ni 2% za nevazece?
cogni

Post by cogni »

zavrzlama wrote: Gdje je zavrzlama...za mene rezultati izbora su bili poznati davno.
Mozesh li mi preporuciti neke sigurice za sljedeci vikend?
ja vec idem u daljnje razotkrivanje buducih velikosrpskih podvala i lazi...
Uvijek si korak ispred, razotkrivanje buducih podvala je vjestina koja je za svako postivanje.
Prozor

Post by Prozor »

cogni wrote:
Prozor wrote:100% vjerujem @zavrzlami.
Ne ostavljash ni 2% za nevazece?
ako ti je lakse
Fair Life

Post by Fair Life »

IgorB. wrote:
fuad_sarajevo wrote:ma podsvjesno svi oni vise gotive RS nego BIH, to je valjda svim jasno.

Jos je jasnije da je pola srbijanaca četnika, ako se oduzmu manjine, to ti izađe da je više od pola srba u Srbiji četnici.

Jebiga, ovo je što se kaže Pirova pobjeda.
Ovakve stavove uopste ne razumem.. :-? :sad:
Oko dva miliona ih je dalo glas Nikolicu !

Nije li on Seseljev "mali od palube" ??
Fair Life

Post by Fair Life »

senad14 wrote:Steta sto radikal nije pobijedio, Tadic je 100X veci cetnik-, a i opasniji za BIH od Nikolica :sad:
Avaz te nagradio !!
sljunak

Post by sljunak »

Ali sada je pitanje sta ce Zlo(Kostunjavi) uraditi !Po svemu sudeci Tadic ce mu se pokusati osvetiti zbog toga sto ga je Zlo ucjenjivalo tokom kampanje.
Sve mi se cini da ce u ovoj zemlji ipak sve ostati isto...Zlo ce ostati premijer a Tadic predsednik...Tako me je strah,sva drhtim...
Jedino Ceda..Samo Ceda,taj andjel svevisnji,nas moze izvuci iz ovog mraka....
Post Reply