Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
terapija

#376 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by terapija »

madner wrote:Pa sam si definisao, namjerno i svjesno vozis paralelno sa drugim vozilima istom brzinom u cilju sprecavanja prolaska drugih vozila.

Ne govorimo o tome da li ti murija moze dokazati da je to prekrsaj, jer je gotovo nemoguce dokazati da si to radio zaista namjerno i svjesno. Medjutim posto si sam napisao da je to tako...

Otkud ti pravo da onemogucis ljude da voze recimo 75 km/h u gradu? Znas kolko se placa taj prekrsaj?
Ogranicenje 60kmh nije tu zato sto se nekome digao k. da provocira "drajvere" poput tebe, vec zbog bezbijednosti ucesnika u saobracaju. Ja mislim da je sigurno 90% udesa uzrokovano upravo neprilagodjenom brzinom. Zato kad si sam na putu, gini ako hoces, ali dok su drugi oko, ispred i iza tebe, ima da se prilagodis normalnoj brzini. Svi koji voze brze, ugrozavaju sebe, a zatim i sve ostale. Po mom misljenju, svima njima bi trebalo po kazni ugraditi
blokadu na 50kmh, da se malo naviknu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

P.S. postoji kazna za ometanje kretanja kako si naveo, ali ja mislim da ovaj gore navedeni slucaj to nije, dok god se saobracaj odvija normalnom (u ovom slucaju max. dozvoljenom) brzinom. Naravno ima manijaka koji svjesno uzmu nekog "na nisan" recimo zene i djevojke koje se silom prilika nocu moraju voziti gradom. Svega sam se nagledao od nasih "dzentlmena"... :D
d2

#377 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by d2 »

terapija wrote:P.S. postoji kazna za ometanje kretanja kako si naveo, ali ja mislim da ovaj gore navedeni slucaj to nije, dok god se saobracaj odvija normalnom (u ovom slucaju max. dozvoljenom) brzinom. Naravno ima manijaka koji svjesno uzmu nekog "na nisan" recimo zene i djevojke koje se silom prilika nocu moraju voziti gradom. Svega sam se nagledao od nasih "dzentlmena"... :D
takvo ponasanje je pravilo, jel vidis tri - cetiri klipana u autu i kakvo manje zensko auto obavezno mu oni vise na braniku...
murija treba takva sranja sankcionisati
amrica

#378 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by amrica »

ovo je izvan vase rasprave, ali moram primjetiti.
Poslije dugo vremena sam bila na Kozjoj cupriji i auti normalno prelaze. Nema znaka da je zabranjeno.
Pa valjda je taj most neki spomenik pod necijom zastitom, na setnici....
VR6

#379 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by VR6 »

Neelix wrote:to ja namjerno radim, pod uslovom da i ostali u tim trakama voze 60km/h, i onda uzivam gledajuci debila iza sebe kako se shalta iz trake u traku i nervira se :)
Samo jos da skontas ko je tu veci debil, sve bi bilo super. Dobro je da si ovo napisao, ne cude me onda tvoji komentari i na ostalim temama.

Kako neki vec iznad napisase, nije tvoje da blokiras nekog da prodje ispred. Tesko kad ce ti policija naplatiti kaznu i za naglo kocenje bez razloga, davanje gasa kad te neko prestize i slicno, a opet, ja ZNAM da se te stvari ne rade i nikad ih ne radim. Kad bi svi bili tako "pametni" kao ti, u saobracaju bi nam bila jos veca frka nego sada. Sreca, malo je takvih. Bio je u Kanadi ovakav slucaj, neki teenageri izasli na auto put, zauzeli sve trake i vozili paralelno po ogranicenju. Stvorila se kolona, policija ih iskljucila iz saobracaja, svi na sud i svi dobili kazne. Sudac je da ne smijes nekome uzeti pravo da vozi brze ako on to zeli...
scooter21ba

#380 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by scooter21ba »

VR6 wrote:
Neelix wrote:to ja namjerno radim, pod uslovom da i ostali u tim trakama voze 60km/h, i onda uzivam gledajuci debila iza sebe kako se shalta iz trake u traku i nervira se :)
Samo jos da skontas ko je tu veci debil, sve bi bilo super. Dobro je da si ovo napisao, ne cude me onda tvoji komentari i na ostalim temama.

Kako neki vec iznad napisase, nije tvoje da blokiras nekog da prodje ispred. Tesko kad ce ti policija naplatiti kaznu i za naglo kocenje bez razloga, davanje gasa kad te neko prestize i slicno, a opet, ja ZNAM da se te stvari ne rade i nikad ih ne radim. Kad bi svi bili tako "pametni" kao ti, u saobracaju bi nam bila jos veca frka nego sada. Sreca, malo je takvih. Bio je u Kanadi ovakav slucaj, neki teenageri izasli na auto put, zauzeli sve trake i vozili paralelno po ogranicenju. Stvorila se kolona, policija ih iskljucila iz saobracaja, svi na sud i svi dobili kazne. Sudac je da ne smijes nekome uzeti pravo da vozi brze ako on to zeli...
auto put jedno gradska cesta nesto sasvim drugo
Neelix

#381 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by Neelix »

VR6 wrote:
Samo jos da skontas ko je tu veci debil...

kontam ja :) a kontas i ti, garant, pogledas nekad u reflektirajucu povrsinu, ne? :)
madner

#382 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by madner »

Neelix wrote:
madner wrote:Pa sam si definisao, namjerno i svjesno vozis paralelno sa drugim vozilima istom brzinom u cilju sprecavanja prolaska drugih vozila.

Ne govorimo o tome da li ti murija moze dokazati da je to prekrsaj, jer je gotovo nemoguce dokazati da si to radio zaista namjerno i svjesno. Medjutim posto si sam napisao da je to tako...

Otkud ti pravo da onemogucis ljude da voze recimo 75 km/h u gradu? Znas kolko se placa taj prekrsaj?
taj prekrsaj ne postoji :) ismisljas bezze, s kakvom li si ti stelom polozio :)
Član 3 pod 2.
Član 39 pod 3.

:roll:
Neelix

#383 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by Neelix »

Član 3 pod 2)

znam ja da postoji zabrana ometanja u saobracaju, ali ti tvrdim da ovo nije to.

Član 39 pod 3)

imajući u vidu da se vozilo iza mene NE SMIJE kretati brze od 60 km/h, ja ga vozeci tom brzinom zakonski NIKAKO NE MOGU OMETATI.

sta je tesko shvatiti?
VR6

#384 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by VR6 »

Neelix wrote:kontam ja :) a kontas i ti, garant, pogledas nekad u reflektirajucu povrsinu, ne? :)
Vidim da to znas iz iskustva, no moram ti reci da nije kod svih kao kod tebe :D

Mislim da mozemo do sutra na ovu temu pisati. Po meni je to krajnje nekorektno i jeste ometanje saobracaja. Samo eto, nikad prije nisam pomislio da ima takvih lobotomiziranih ljudi, koji to namjerno rade. No ubuduce cu i ja drugaciji nastup imati, ako je to njima zanimljivo, onda se ni ja necu ustrucavati da budem jednako "ljubazan" prema njima... :)
madner

#385 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by madner »

Neelix wrote:Član 3 pod 2)

Član 39 pod 3)

imajući u vidu da se vozilo iza mene NE SMIJE kretati brze od 60 km/h, ja ga vozeci tom brzinom zakonski NIKAKO NE MOGU OMETATI.

sta je tesko shvatiti?
Hoces reci da kad bi se kretao 55 ili 50 to bi ispunjavalo uslove za doticni prekrsaj?
Da/Ne?

Postoji dovoljno slucajeva da se zna da tvoja trenutna brzina ne ulazi u obzir za ovaj prekrsaj. Na kraju krajeva tvoj mjerac brzine nije mjerodavan, navedeno je ko ima pravo i kako mjeriti brzinu.
madner

#386 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by madner »

Sve po zakonu. :D

Ali to sam odma rekao da je u rangu sa tim ponasanjem.
sanjex

#387 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by sanjex »

Neelix wrote:

sta je tesko shvatiti?
Boga mi teško je shvatiti da mi neko namjerno ne da proći. Ti ćeš, samo zato što želis da barem nešto kontrolišeš, napraviti nepotrebnu gužvu u saobraćaju. Šta ako se iza tebe ( jedno, dva ili tri auta iza) nalazi neko ko treba brzo da stigne do hitne, bolnice jer iz nekog razloga nije čekao vozilo hitne pomoći ?
gumifufna

#388 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by gumifufna »

sanjex wrote:
Neelix wrote:

sta je tesko shvatiti?
Boga mi teško je shvatiti da mi neko namjerno ne da proći. Ti ćeš, samo zato što želis da barem nešto kontrolišeš, napraviti nepotrebnu gužvu u saobraćaju. Šta ako se iza tebe ( jedno, dva ili tri auta iza) nalazi neko ko treba brzo da stigne do hitne, bolnice jer iz nekog razloga nije čekao vozilo hitne pomoći ?
Bravo.Kako mozes znati ko je iza tebe i kakvim povodom zuri.Mozda je doktor,vatrogasac policajac koji treba hitno stici na svoje radno mjesto.I na parkingu ili ako je neko ispred tvoje garaze stao ne smijes ga zatvoriti da nemoze izaci jer neznas sa kakvim je ko razlogom negdje stao,zato ima policija i prijavi.
Mene je jednom policija u Njemackoj zaustavila zbog prekoracenja brzine,vozio sam 20 km/h preko ogranicenja i nisu mi naplatili kaznu zato sto sam morao u WC.Ne znam da li za takve situacije ima zakon ili su me pustili zbog neobicnog dogadjaja jer sam pred njima uzeo kanister iz gepeka i popisao se :D .Znam jos par jarana koji su se na isti fazon provukli da neplate kaznu,ali nisu pisali pred policijom vec su se drzali za stomak i jaukali :D
Neelix

#389 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by Neelix »

madner wrote:
Neelix wrote:Član 3 pod 2)

Član 39 pod 3)

sta je tesko shvatiti?
Hoces reci da kad bi se kretao 55 ili 50 to bi ispunjavalo uslove za doticni prekrsaj?
Da/Ne?

Postoji dovoljno slucajeva da se zna da tvoja trenutna brzina ne ulazi u obzir za ovaj prekrsaj. Na kraju krajeva tvoj mjerac brzine nije mjerodavan, navedeno je ko ima pravo i kako mjeriti brzinu.
da.

jok nije mjerodavan, sto ce mi onda?

i ako cemo tako, ZAKONSKI, ni hitna, ni vatrogasci nemaju pravo da idu vise od 60.

a ti zajebani balavce vr, bujrum, "uvali se", kad bi vec prekrsajno morao odgovarat, ne bi mi bilo mrsko ni krivichno 8)
madner

#390 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by madner »

To je tvoj orijentir, ali nije priznat pred sudom. Ako ti mislis da vozis 60 a slikaju te sa 90 zna se cija se pika :wink:

Postoji mali milion presuda o tome, to sto ti mislis kreces maksimalnom dozvoljenom brzinom ne znaci da imas pravo ometati druge da voze kako oni zele, pa i brze.
Neelix

#391 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by Neelix »

madner wrote:To je tvoj orijentir, ali nije priznat pred sudom. Ako ti mislis da vozis 60 a slikaju te sa 90 zna se cija se pika :wink:
cuo sam za slucajeve kad se ovo i desavalo, mislim da su i ljudi i na forumu pisali o tome, doduse ne sa tako drasticnom razlikom. razlika je sto on ima onaj broj i stoji mu na radaru, a kad me zaustavi moj brzinomjer spadne na nulu. da ja mogu nekako uslikat taj trenutak, da se vidi i policija kad me zaustavlja i brzinomjer, ne bi to tako islo.

al udaljismo se od teme, nije to ni bitno :) pretpostavka je da je i moj brzinomjer i policijski radar tacan. ako mi se izmjeri brzina od 60, nema teorije da me kazne :)
madner

#392 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by madner »

Član 45 to regulise.

Udaljili smo se malo od slucaja, procitaj sta si ti napisao, procitaj clan 39 i reci da li bi ti sebe kaznio (kad znas zasto si to uradio). Davno sam rekao da je to tesko dokazat (kada bi usporavao i ubrzavao da odrzis blokadu, onda bi ti mogli naplatit kaznu).
scooter21ba

#393 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by scooter21ba »

ne moze te niko kazniti ako se prestrojis u slobodnu traku i nastavis se kretati 60 km/h
madner

#394 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by madner »

Samo ako je Morava bez filtera. :D
VeHdad

#395 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by VeHdad »

Hmm, madnera i VR6 fakat ne kontam...
ako sva kola u tri trake idu max dozvoljenom brzinom (prema zakonu) odnosno 60km/h, kako bilo ko od njih moze biti debil jer vozi u skladu sa zakonom? To sto ti/vi hocete da prodjete je vasa stvar, kad vam se otvori prilika bujrum..ali ne vidim razlog da se nekoga zove debilom jer to radi..
ja NAMJERNO vozim prema ogranicenjima, ali ne zato da bih ikog zahebavao vec zato sto mislim da treba voziti tako, i do sad se nisam pokajao...jer sam upravo zbog toga 2x uspio izbjeci debile koji misle da znaju voziti, pa vozaju slalome po gradu...
madner

#396 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by madner »

Ako skontas sto bi te nerviralo da sva trojca NAMJERNO (to je jako bitno ovdje) voze skupa 30km/h, skontat ces sta je problem sa 60.

Vozi i gledaj svoja posla, a ne kako da zagorcas zivot drugom.
scooter21ba

#397 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by scooter21ba »

madnera sam vec vidio i upoznao tako da pretpostavljam da je imao ubrzano polaganje
a VR6 vjerovatno tek sada nekad polozio konta da je u monzi pa svi moraju voziti da bi oborili rekord staze
d2

#398 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by d2 »

nervira me kad mi se kao maloprije dok se kotrljam u leru sasvim solidnom brzinom prema semaforu na kojem je crveno uvali neki lola u punoj brzini ispred... poziciju je zadrzao taman dok se nije opet upalilo zeleno... grrrrrrr :x
Neelix

#399 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by Neelix »

joj a ne mogu opisat kako mi godi kad vidim levata u guzvi da leta iz trake u traku, nasilu hoce naprijed, a ja se drzim samo jedne trake i onda lagano prodjem pored njega jer je zaglavio u sporoj traci... :D
d2

#400 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by d2 »

mali doprinos nasoj kolekciji

Image

Image
Post Reply