Trcanje...
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- forest gump
#376 Re: Trcanje...
Black swan, tebi je najbolje za početak da kombinuješ hodanje i trčanje.
Trčiš 1minut pa hodaš 2. Probaj to uraditi jedno 5-10 puta.
Trčiš 1minut pa hodaš 2. Probaj to uraditi jedno 5-10 puta.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#377 Re: Trcanje...
U čemu nosite ključeve/telefon i slično? Zimi kad nosim jaknu, nije problem. Međutim, sad kad trčim samo u šorcu i majici, malo je nezgodno.
- medjutim
#378 Re: Trcanje...
Licno ja kljuc vezem za pertlu na tenama, a telefon ne nosim. Imas onih zezancija sto idu na ruku, kao futrolica, pa onda ubacis telefon u to, ako vec moras nositi.Entropio wrote:U čemu nosite ključeve/telefon i slično? Zimi kad nosim jaknu, nije problem. Međutim, sad kad trčim samo u šorcu i majici, malo je nezgodno.
- petunija
#379 Re: Trcanje...
Hvala za podršku,forest gump wrote:Generalno mislim da skoro svako može završiti polumaraton za 3 sata.
To je tempo 8:32/km. To je haman pa malo brže hodanje.
a što se tiče brzog hodanja - to "praktikujem" svaki dan
- Better Man
#380 Re: Trcanje...
Glupo mi je trčati i prati koliko minuta sam trčao. Uvijek trčim određeni broj krugova ili određenu kilometrtažu. Nikad to ne radim na način da trčim određeni broj minuta. Uvijek prije trčanja radim vježebe istezana, a nakon trčanja obavezno jedan krug hodanja i onda razne vrste vježbi i to je to.
-
frngla
#381 Re: Trcanje...
Pracenjem vremena trcanja najlakse povecavas intenzitet treninga, nije uopste glupo 
- mousstapha
#382 Re: Trcanje...
To mi je upravo dalo novu dimenziju u trcanju. Mada se itekako moze uzivati u trcanju bez ikakvih pracenja i logiranja. Sve zavisi od pojedinca.
- forest gump
#383 Re: Trcanje...
Pa mora se sve pratiti ako radiš po nekom planu za maraton ili polumaraton.
- petunija
#384 Re: Trcanje...
Kakve su šanse da istrči polumaraton neko ko se bavi nekim drugim sportom? Ne mislim na šah, nego nešto od sportova koji zahtjevaju dobru kondiciju (odbojka, aerobik, neki borilački,...)
- forest gump
#385 Re: Trcanje...
Mnogo veće od onih koji se ne bave nikakvim sportom.petunija wrote:Kakve su šanse da istrči polumaraton neko ko se bavi nekim drugim sportom? Ne mislim na šah, nego nešto od sportova koji zahtjevaju dobru kondiciju (odbojka, aerobik, neki borilački,...)
- mousstapha
#386 Re: Trcanje...
Sto se tice duzine u timskim sportovima, najvise pretrce fudbaleri, pogotovo vezni igraci.
-
balea
#387 Re: Trcanje...
Sinoć sam istrčala svojih prvih 5 kilometara (trčim 3x sedmično). Samo da se pohvalim. Počela trčati sa školom trčanja Klix u martu, zatim sjebala noge na treninzima... još uvijek bole, ali sam prestala grupno treniranje jer su izgleda išli bržim tempom nego što je moje napaćeno tijelo (koje nikada nije bavilo sportom i koje ima 15-ak kg viška) moglo izdržati.
Dosta sam spora (8:35 min/km) i kondiciono mogu brže jer se stvarno nisam zamorila previše, ali me noge počnu boliti više nego to moj entuzijazam za trčanjem može da podnese.
Zadržat ću se neko vrijeme na ovoj kilometraži i pokušati se spustiti vrijeme na barem 7:00 min/km prije nego napadnem 7K. cca. dvije sedmice.
Nadam se da ću uspjeti istrčati polumaraton u septembru.
Dosta sam spora (8:35 min/km) i kondiciono mogu brže jer se stvarno nisam zamorila previše, ali me noge počnu boliti više nego to moj entuzijazam za trčanjem može da podnese.
Zadržat ću se neko vrijeme na ovoj kilometraži i pokušati se spustiti vrijeme na barem 7:00 min/km prije nego napadnem 7K. cca. dvije sedmice.
- Mu'min
#388 Re: Trcanje...
Ja imam slično ovom:Entropio wrote:U čemu nosite ključeve/telefon i slično? Zimi kad nosim jaknu, nije problem. Međutim, sad kad trčim samo u šorcu i majici, malo je nezgodno.
http://images.esellerpro.com/2209/I/265 ... 20JPEG.jpg
Preko ebaya od braće Kineza košta 5 KM sa PTT.
- forest gump
#389 Re: Trcanje...
balea wrote:Sinoć sam istrčala svojih prvih 5 kilometara (trčim 3x sedmično). Samo da se pohvalim. Počela trčati sa školom trčanja Klix u martu, zatim sjebala noge na treninzima... još uvijek bole, ali sam prestala grupno treniranje jer su izgleda išli bržim tempom nego što je moje napaćeno tijelo (koje nikada nije bavilo sportom i koje ima 15-ak kg viška) moglo izdržati.
Svaka čast
Veoma je dobro što slušaš vlastito tijelo i prilagođavaš trening.
- LeonardoAC
#390 Re: Trcanje...
vidio sam ja u Londonu isto ljudi tako radeBetter Man wrote:Glupo mi je trčati i prati koliko minuta sam trčao. Uvijek trčim određeni broj krugova ili određenu kilometrtažu. Nikad to ne radim na način da trčim određeni broj minuta. Uvijek prije trčanja radim vježebe istezana, a nakon trčanja obavezno jedan krug hodanja i onda razne vrste vježbi i to je to.
-
frngla
#391 Re: Trcanje...
ahaahahahaha zaboravio sam na "aferu" london hahahahahah baš si me nasmijao

-
vade_mecum
#392 Re: Trcanje...
ja licno pratim koliko mi je vremenski trebalo da istrcim neku distancu radi poredjenja. s druge strane, korisitim runkeeper app pa pratim jos i neke druge stvari.Better Man wrote:Glupo mi je trčati i prati koliko minuta sam trčao. Uvijek trčim određeni broj krugova ili određenu kilometrtažu. Nikad to ne radim na način da trčim određeni broj minuta. Uvijek prije trčanja radim vježebe istezana, a nakon trčanja obavezno jedan krug hodanja i onda razne vrste vježbi i to je to.
hocete li podjeliti detalje afere "london" sa ostatkom foruma?frngla wrote:ahaahahahaha zaboravio sam na "aferu" london hahahahahah baš si me nasmijao![]()
![]()
![]()
![]()
-
kox
#393 Re: Trcanje...
Krug oko golova (po utabanoj stazi) je prema Google Earthu dug oko 275 m.DanteX wrote:Misliš na onom malom terenu sa ona dva gola gdje Spartanci treniraju američki nogomet? Ja sam tuda trčao preko ljeta da steknem komdiciju za početak. Garant nema više od 120 metara.testni_akaunt wrote:Pozdrav,
Jel neko trčao i mjerio dužinu na onom pomoćnom malom stadionu kod džamije na Otoci? Koliki je krug oko njeg, ima li 200m?
Od gola do gola ima jedno 50-ak metara.
- DanteX
#394 Re: Trcanje...
Znači, prvih mjesec-dva sam trčao 825 metara (po tri kruga), pa onda 2750 metara (po 10 krugova). Wow, to me sada baš motiviralokox wrote:Krug oko golova (po utabanoj stazi) je prema Google Earthu dug oko 275 m.DanteX wrote:Misliš na onom malom terenu sa ona dva gola gdje Spartanci treniraju američki nogomet? Ja sam tuda trčao preko ljeta da steknem komdiciju za početak. Garant nema više od 120 metara.testni_akaunt wrote:Pozdrav,
Jel neko trčao i mjerio dužinu na onom pomoćnom malom stadionu kod džamije na Otoci? Koliki je krug oko njeg, ima li 200m?
Od gola do gola ima jedno 50-ak metara.
-
balea
#395 Re: Trcanje...
Nakon grupnog subotnjeg treninga na Igmanu, noge su me opet izdale.
Jedva hodam...
Slijedi povratak na sobno biciklo, barem dvije sedmice...
Onda se moram kloniti brdovitih dijelova, jer me izgleda to uništilo. Mislim da se ideja polumaratona polako rasplinjuje
Slijedi povratak na sobno biciklo, barem dvije sedmice...
Onda se moram kloniti brdovitih dijelova, jer me izgleda to uništilo. Mislim da se ideja polumaratona polako rasplinjuje
- forest gump
#396 Re: Trcanje...
balea wrote:Nakon grupnog subotnjeg treninga na Igmanu, noge su me opet izdale.Jedva hodam...
Slijedi povratak na sobno biciklo, barem dvije sedmice...![]()
Jesi se povrijedila ili su se mišići upalili?
-
Fauja Singh
#397 Re: Trcanje...
Nisam trčao sigurno 15-tak dana i sinoć bez većih problema istrčim 8 km. Opet počinjem razmišljati o polumaratonu ☺
- mousstapha
#398 Re: Trcanje...
Jednom ulozeni trud na trcanju se tesko izgubi.Fauja Singh wrote:Nisam trčao sigurno 15-tak dana i sinoć bez većih problema istrčim 8 km. Opet počinjem razmišljati o polumaratonu ☺
-
Wolf Angel
#399 Re: Trcanje...
Možda ipak da ne odustaneš od istih. Koliko bi po tvojoj procjeni bio omjer uzbrdo/ravno/nizbrdo?balea wrote:Nakon grupnog subotnjeg treninga na Igmanu, noge su me opet izdale.Jedva hodam...
Slijedi povratak na sobno biciklo, barem dvije sedmice...![]()
Koji dio te najviše koči, zadnji dio butina, kvadricepsi, listovi?
Taj vid trčanja jeste sasvim drugi par rukavica od onog po ravnom terenu i dosta je zahtjevniji naravno, ali time dosta više opterećuješ sve mišiće nogu, a o kondiciji da ne pričam.
Ako ustraješ, primjetićeš veliki benefit kada uporediš sa onim po ravnom u dosta toga.
Nezgodna stvar kod tog grupnog je što drugi koji su dosta spremniji nameću ritam ovima koji nisu i tako upropaste stvar.
-
balea
#400 Re: Trcanje...
A sada referat 
Mislim da nije upala mišića... Ovo je povreda zbog koje sam prestala trčati sa grupom i provela mjesec dana na sobnom biciklu, da ne izgubim formu. Odmah na početku da kažem da je internet bio moj doktor i da sam završila sportsku medicinu u mjesec dana čitajući sve o povredama trkača.
Prema svemu sudeći ovo što me muči jeste shin splints, trkačka potkoljenica (bez mikrofrakture, nadam se) na desnoj nozi... i to posterior shin splints. Naravno bez doktorskog pregleda nisam 100% sigurna, ali sve upućuje na to. Na početku nisam dobro reagovala na bol... čeličila se tipa... mogu ja to izdržati. Led sam počela aplicirati kada je već bilo kasno i to dan nakon što sam primijetila da mi je noga malo otekla. Tu sam sama sebe dobro zajb... Znači upala mišiča nije.
Svuda savjetuju prestani trčati dok bol ne nestane u potpunosti i onda se polako vraćaj treniranju. Nakon mjesec dana na biciklu i vježbi za jačanje posterior tibialis mišića, počela sam samostalno trenirati laganim korakom, 3 KM, 8:35 min/km i odmah led. Bol tokom treninga je bio podnošljiv, odmah nakon treninga istezanje, led, kompresija, noge u zrak... uz to sam promijenila tene i trudila se da se što više držim zemljanih podloga... što je u gradu teško. Doduše Dobinja nudi dobre opcije, al trčanje u krug je za mene recept za: Dosadno, odustajem.
Kroz dvije sedmice trčala sam 4KM, 7:39 min/km, pa onda povećala distancu na 5 KM, ali opet veoma sporo... opet 8:35 min/km. Bol prisutna, ali se nije pojačavala, čak se malo i smanjivala.
Onda je došao Igman. Ja sam trčala svoj pace, na nekim dijelovima sam malo pojačavala... jer ne možeš biti brži ako ne trčiš brzo povremeno (valjda) ali je to opet bilo negdje cca 8:00 min/km. Nisam se previše obazirala na grupu, na kraju sam bila čitav kilometar iza njih - istrčala sam 4K. Trčali smo po onoj kružnoj stazi na Velikom polju.
Iako sam ponijela led u frižideru da ne čekam 45 min da stignem kući, u nedjelju sam osjetila posljedice. Doduše, vjerovatno nije pomoglo ni skakanje po gradu u nedjelju navečer i dugo stajanje, ali jbg, to ti je život. Jučer je bol već utjecala na normalno hodanje i šepala sam čitav dan kako sa svakim korakom ne bih govorila aj, aj...
Dakle, jedino što se promijenilo u treningu jesu usponi i padovi... A kažu da baš to moraš izbjegavati kod shin splints, tako da krivim njih.
Čim se malo oporavim, zadužit ću muža da me malo snimi dok trčim, da vidim kakav mi je korak, položaj tjela, kukovi i sl... Do tada biciklo, core vježbe i možda odem na termalnu rivijeru da trčim krugove u bazenu.
Polumaraton više i nije tako bitan... optimalna forma i trčanje bez povreda su sada prioritet jer sam se zaljubila u ovu aktivnost. Valjda će i polumaratan doći na red.

Mislim da nije upala mišića... Ovo je povreda zbog koje sam prestala trčati sa grupom i provela mjesec dana na sobnom biciklu, da ne izgubim formu. Odmah na početku da kažem da je internet bio moj doktor i da sam završila sportsku medicinu u mjesec dana čitajući sve o povredama trkača.
Prema svemu sudeći ovo što me muči jeste shin splints, trkačka potkoljenica (bez mikrofrakture, nadam se) na desnoj nozi... i to posterior shin splints. Naravno bez doktorskog pregleda nisam 100% sigurna, ali sve upućuje na to. Na početku nisam dobro reagovala na bol... čeličila se tipa... mogu ja to izdržati. Led sam počela aplicirati kada je već bilo kasno i to dan nakon što sam primijetila da mi je noga malo otekla. Tu sam sama sebe dobro zajb... Znači upala mišiča nije.
Svuda savjetuju prestani trčati dok bol ne nestane u potpunosti i onda se polako vraćaj treniranju. Nakon mjesec dana na biciklu i vježbi za jačanje posterior tibialis mišića, počela sam samostalno trenirati laganim korakom, 3 KM, 8:35 min/km i odmah led. Bol tokom treninga je bio podnošljiv, odmah nakon treninga istezanje, led, kompresija, noge u zrak... uz to sam promijenila tene i trudila se da se što više držim zemljanih podloga... što je u gradu teško. Doduše Dobinja nudi dobre opcije, al trčanje u krug je za mene recept za: Dosadno, odustajem.
Kroz dvije sedmice trčala sam 4KM, 7:39 min/km, pa onda povećala distancu na 5 KM, ali opet veoma sporo... opet 8:35 min/km. Bol prisutna, ali se nije pojačavala, čak se malo i smanjivala.
Onda je došao Igman. Ja sam trčala svoj pace, na nekim dijelovima sam malo pojačavala... jer ne možeš biti brži ako ne trčiš brzo povremeno (valjda) ali je to opet bilo negdje cca 8:00 min/km. Nisam se previše obazirala na grupu, na kraju sam bila čitav kilometar iza njih - istrčala sam 4K. Trčali smo po onoj kružnoj stazi na Velikom polju.
Iako sam ponijela led u frižideru da ne čekam 45 min da stignem kući, u nedjelju sam osjetila posljedice. Doduše, vjerovatno nije pomoglo ni skakanje po gradu u nedjelju navečer i dugo stajanje, ali jbg, to ti je život. Jučer je bol već utjecala na normalno hodanje i šepala sam čitav dan kako sa svakim korakom ne bih govorila aj, aj...
Dakle, jedino što se promijenilo u treningu jesu usponi i padovi... A kažu da baš to moraš izbjegavati kod shin splints, tako da krivim njih.
Čim se malo oporavim, zadužit ću muža da me malo snimi dok trčim, da vidim kakav mi je korak, položaj tjela, kukovi i sl... Do tada biciklo, core vježbe i možda odem na termalnu rivijeru da trčim krugove u bazenu.
Polumaraton više i nije tako bitan... optimalna forma i trčanje bez povreda su sada prioritet jer sam se zaljubila u ovu aktivnost. Valjda će i polumaratan doći na red.