Ukidanje entitetskog glasanja.

Post Reply
Frankyee

Post by Frankyee »

Hantraga wrote:
Čarls Ingliš: Sukob s Lajčakom je sukob sa SAD
Agencije

26.10.2007 21:15

SARAJEVO - Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš pozvao je predsjednika Vlade RS Milorada Dodika i rukovodstvo RS da prihvate odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka onakvim kakve jesu, jer je sukob s visokim predstavnikom sukob i sa SAD.

Ambasador Ingliš je u intervjuu Srni, Feni i Onasi rekao da je interes SAD bezbjednost i stabilnost BiH i da su to spremne da brane. On je istakao da će, ukoliko se nastavi ići putem sukoba, reakcija SAD biti brza i snažna.

"Očekujemo od premijera Dodika i rukovodstva RS da pravilno izaberu u narednim danima. Njihova je obaveza da poštuju legitimna ovlaštenja visokog predstavnika i da odustanu od sukoba koji se može izbjeći. Odluku o napuštanju državnih institucija smatraćemo nepotrebnom provokacijom", naglasio je Ingliš. Prema njegovim riječima, SAD su ozbiljno uznemirene političarima iz RS koji "namjerno pogrešno predstavljaju mjere visokog predstavnika".

"Oni BiH skreću s puta evroatlantskih integracija i izvode je na put izolacije i nestabilnosti. Ovo je potpuno neprihvatljivo i izazvaće posljedice", dodao je Ingliš. Ambasador Ingliš poručio je da političari ne bi trebalo da smiren pristup SAD ovoj situaciji tumače kao nedostatak odlučnosti ili volje. On je istakao da očekuje da će odluke visokog predstavnika, kojima je osnovni cilj veća stabilnost i funkcionisanje države, biti provedene u potpunosti.

"To je suština Dajtonskog sporazuma. Ove mjere su u potpunosti u skladu sa Dejtonom. Ovim odlukama traži se samo da zvaničnici vlasti rade posao za koji su izabrani", rekao je Ingliš.

On je poručio da je budućnost RS jedino sigurna unutar stabilne i funkcionalne BiH, te naglasio da SAD neće prihvatiti pokušaje prijetnji teritorijalnom integritetu BiH, bez obzira dolaze li oni iz zemlje ili izvan nje.

Provokativna izjava Koštunice
Komentarišući izjavu premijera Republike Srbije Vojislava Koštunice da su posljednje Lajčakove odluke usmjerene protiv RS i povlačenje paralela između rješavanja statusa Kosova i RS, Ingliš je rekao da se ta izjava zasniva na pogrešnim osnovama i da je provokativna.

"Ta izjava se zasniva na dvije stvari koje su pogrešne. Prva pogrešna činjenica je da su mjere visokog predstavnika protiv Srba i RS, što je pogrešna pretpostavka", rekao je Ingliš.
Da li je ovo stvarno MZ odlucila da nesto napravi nu BiH?

Bili smo mi na ovakvim prekretnicama mnogo puta pa se sve zavrsi da na kraju niko nema odlucnosti da udari do kraja vec se uvijek trazi neki srednji put. Treba se samo nadati da domace politicke partije koje su za opstanak i jacanje BiH smogu sopstvene snage da nesto ucine i pokrenu nabolje. Dodik ima kapacitet da blokira BiH, a ne postoji mogucnost blokiranja RS.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Ovakvih ekscesnih situacija smo dozivjeli vec sijaset, tako da ce i ova proci bez vidnih rezultata. Sva negativna reakcija u RS, u odnosu na Drzavu BiH, kod politicara u Federaciji zavrsava upravo tamo gdje treba, na ocuvanju te iste Federacije i njihovih politickih i licnih pozicija. U drzavi ne postoji zdrav i snazan front koji zagovara samu drzavu, i sva ova prepucavanja imaju za cilj da ocuvaju postojece stanje. Interese drzave nema ko da zastupa.Ispocetka je licilo da su to bosnjacke partije, medjutim vrijeme pokazuje da su i one isto kalibar kao i ostale.
belfy

Post by belfy »

cyklona wrote:
nokia6170 wrote:pa cyklona mogli bi okrenuti tezu pa reci da je repubika srpska kocnica napretku bosne i hercegovine i bolje zivotu njenih gradjana, kao sto mile kaze da je bih kocnica rs-u.
pa, mogli bismo, a sad sto to nije istina - to je vec do istine i kojoj je kriv sto se ne slaze sa politickim teznjama u federaciji, zar ne?
samo sto treba imati na umu sta je i ko je iznad, a ko ispod...a mile zaboravlja ko je drzava...bosna i hercegovina ili republika srpska i sta je potpisano 1995. godine i ko nastavlja svoje postojanje kao drzava, a cija medj. nepriznata drzavnost se ukida i stavlja pod kapu priznate jos od 1992. godine.
ljudi i njihova demokratska volja su iznad svega toga, prijatelju....
1. cyklona, a po cemu nije istina obrat tvoje pocetne teze?
2. Ako cemo o demokratiji tu se radi o volji vecine. Zasto onda ne dozvolimo otvoreno glasanje, recimo po bilo kom pitanju, na nivou drzave? Ili ti demokratiju shvatas selektivno?
Drug Član

Post by Drug Član »

belfy wrote:samo sto treba imati na umu sta je i ko je iznad, a ko ispod...a mile zaboravlja ko je drzava...bosna i hercegovina ili republika srpska i sta je potpisano 1995. godine i ko nastavlja svoje postojanje kao drzava, a cija medj. nepriznata drzavnost se ukida i stavlja pod kapu priznate jos od 1992. godine.

ljudi i njihova demokratska volja su iznad svega toga, prijatelju....
Treba isto tako imati na umu da, sve dok su nacionalne/nacionalističke stranke na vlasti, ne samo da se volja većine ne može zvati demokratijom, već je to njena suprotnost i prečica je za nestanak BiH. Shvatam da je to onoj manjini Bosanaca i Hercegovaca, koji ne "razmišljaju" glavom plemenskih vođa frustrirajuće; ali jako me nerviraju licemjeri kojima nacionalizam na uši izlazi i "demokratska" vladavina većine bi po njima trebala da bude samo puki izgovor za ostvarivanje hegemonije i njihovih nacionalističkih snova!

:x
Treba prvo stvori preduslove koje imaju zapadne demokratije pa primjenjivati principe po kojima žive građanska društva.
zuna

Post by zuna »

herzog wrote:
kucuk wrote:Sam ce Mile skloniti barikade sa EU puta, eno vec glumi da nije razumio Lajcekovo pismo pa hoce ko bajagi obrazlozeje i onda ce sve biti u redu.
...вјероватно....када Лајчак пошаље правно појашњење својих одлука....ко зна...можда се роди миш 8)
de coce da se organizujemo , vazda pusis. ima tvojih istomisljenika u latinskoj americi de daj im nas glavic da osjete bosnu KAO TAKVU :lol: :lol: :lol: sto si to zabalio balijina balo
zuna

Post by zuna »

hersoge uljezu. tebe niko ne jebe ni 2 posto ni srbi ni rusi , ti si niko i nista .invalidos. imas tu testaturu
a ja se bas ne razumim u ovu kutiju .
zamolio gih forumasde da ga lokaliziraju , ja sam u swe , pa da ga banujem ako je negdje u zapadnoj evropi
a ako je u zemunici , cekajte pogodan trenutak
zuna

Post by zuna »

nece biti ni prvi a ako budem ziv ni poslednji
zuna

Post by zuna »

haj sad

slusamo:
Songkillers - malo ljubavi

ko nema to u kutiji , preporucujem da skine -cio album zove se flka ¨
prava mjuza
:D
pinky071

Post by pinky071 »

Ja stvarno ne vidim kako moze poceti novi rat zbog rezolucije OHR iza koga su svi stali osim Rusije naravno...ali ako Rusija bude se mesala vise u politiku Bosne i Hercegovine, samo je logicno da ce Zapad stati iza Federacije i stititi svoje interese...ovdje ce samo mozda biti konflikt istoka i zapada, sto niko nebi volio da se desi....da ne zaboravimo da se na ovim prostorima zapoceo prvi svetski rat a Politicari su jos uvijek imaju isto misljenenje kao 1905...Bosna I Hercegovina mora biti jedna drzava sa vise drugih religija zive zajedno....nikako drugacije....ali to je samo moje misljenje....greetings :-)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Ovdje niti ce ponovo bit niti ce ponovo poceti nekakav rat. Kao prvo ovo je 2007 kada vise niko ne povjerovao u besmislenu recenicu "ovdje rata nece biti". Ako treba ovaj put nema iznenadjenja ali sam ja recimo puno vise cool. U ovoj drzavi je prije svega USA usla do koske kao sto joj je i bio cilj a cim je USA tu tu su i njeni saveznici. Kao drugo Srbija je postala najobicnije prkno od drzave kao sto smo i mi sami sto bi u prevodu bilo nerijeseno a sto opet u prevodu znaci i kada su bili puno jaci dobijali su po usima na raznim frontovima. Kao trece RS-u je ostalo samo kurcenje velikim rijecima i kao u protrklih 12 godina na kraju poklapanje po usima jer se zna ko je ovdje najjaci. A onaj nakaradni Pantelija, ratnik paorskog srca, moze slobodno da rasopise referendum fino spakuje kofere ako mu se zelje sa referunduma ispune i ode u zelju za koju je glasao jer sa ove strane Drine te zemlje nece biti ni u mislima. Bolje je otici mirno nego sa nogama u guzicu kao sto je bilo u Hrvatskoj. To srpsko kurcenje vise niti koga zanima niti koga plasi. Probajte gospodo iz RS-a ali se prije toga prisjetite kako ste prosli na svim stranama u zadnjih 15 godina. Ja mislim da nam je puno bolje da ratujemo parama, sportskim rekvizitima, mozgom, tolerancijom i zajednickim normalnim evropskim zivotom. Da nam ako vec mi ne mozemo djeca bez problema zuje po svijetu jer Bosna je izdrzala i porazila puno vece protivnike nego sto je danasnja RS.
Post Reply