Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 20:47, edited 2 times in total.
leptirica_x

#377 Re: Recepti

Post by leptirica_x »

imam gosta koji je ljubitelj ove poslastice, pa pošto nisam vična spravljanju ovog tipa slatka, voljela bih kad bi neko bio ljubazan pa mi u tančine mogao objasniti kako se spravljaju tulumbe? Ali neko sa iskustvom, jer sam više recepata pronašla na netu, ali u svakom je nešto drugčije. :? Pa kako da postignem da budu onako vana hrskave, unutra mehke i da ne splasnu? A ne znam ni agdu napraviti dobro, jer inače ne volim ova slatka sa zaljevom i puno šećera. :-? Pa kako da odredim gustoću i to... Hvala unaprijed.
The Nightwatchman

#378 Re: Recepti

Post by The Nightwatchman »

anjusha wrote:Ima li neko dobronamjeran da mi postavi ovdje neki dobar i lagan recept za biskvit za tortu? Ali da mi DOOOOSTA naraste. I nesto bez pistacija, oraha, i sl. Potreban mi je biskvit radi pravljenja torte- imam dobar recept za fil i ostalo, samo mi treba biskvit koji ce puno narasti.
hvala
ne moze narast bez oraha nikako :D :D
ružmarin-a

#379 Re: Recepti

Post by ružmarin-a »

tech10 wrote:Zna li ko sklepati ono slatko od sljiva u krecu?
je l' se šališ?

šljive se samo ogule, povade se špice i stave onda oguljene u sasvim blag rastvor (samo malo kreča se stavi, a funkcija mu je da šljive ostanu čvrste)

e sad ne sjećam se je li se vade špice prije ili poslije bacanja u krečni rastvor

onda se kuha slatko i skida pjena tokom kuhanja

mi smo za vađenje špica koristili pincetu :) a taj posao nisam radila sigurno 10-15 godina, a rado bih ga ponovila

P.S. probudi mi tech10 upomene koje oči rose...
ružmarin-a

#380 Re: Recepti

Post by ružmarin-a »

anjusha wrote:Ima li neko dobronamjeran da mi postavi ovdje neki dobar i lagan recept za biskvit za tortu? Ali da mi DOOOOSTA naraste. I nesto bez pistacija, oraha, i sl. Potreban mi je biskvit radi pravljenja torte- imam dobar recept za fil i ostalo, samo mi treba biskvit koji ce puno narasti.
hvala

samo povećaj broj komada praška za pecivo, svaki recept za patišpanj je ok i važno je da se brašno dodaje postepeno u tečnost, kako ne bi spao sloj na dno i masa treba biti konzistetna, znači lagano dodavati brašno i mutuiti ručno žicom...

ako trebaš izdašnu tortu (kako mi se čini za više osoba) možeš dodati i koji red piškota i petit keksa ili plazme, ako ide uz taj fil naravno, neće ništa izgubiti na ukusu, samo će biti još ukusnije
obala

#381 Re: Recepti

Post by obala »

Moze li mi neko dati recept komane kljukuse, ili uljevaka, ne znam kako ko zove, to je ono kad se smjesa ispece u rerni, izlomi i pospe jogurtom????
arnelau

#382 Re: Recepti

Post by arnelau »

zdravo,htjela bih da napravim kolač od sra, na tradicionalni njemački način. međutim nedostaje mi jedan sastojak a to je sir quark.zna li neko gdje se može kupiti ova vrsta sira u Sarajevu?
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 19:56, edited 2 times in total.
melrose

#384 Re: Recepti

Post by melrose »

Slovenacka skuta je najpribliznija Quark-u, samo je mrvu kiselija.
melrose

#385 Re: Recepti

Post by melrose »

Ima i jedan sir Posuske mljekare (tako se zove, ima za kupiti u Mo, ako si u blizini) koji je isti kao slovenacka skuta tj. quark (ali kiselkast).
Inace sam bas iz radoznalosti pogledala par stranica i Quark mozes napraviti i sama tako sto ces za cca 300 gr Quarka trebati 1 l mlijeka (sto masnije to bolje). Mlijeko ostaviti na sobnoj temp. da se ukiseli (min. 16 sati), pomoci se sa kasikom limunovog soka, ili jogurta ili kefira koje ces dodati u tu litru mlijeka (mlijeko treba da je sobne temp. a ne iz frizidera).
Kada se sutradan mljeko ukiselilo, staviti serpu sa ukiseljenim mlijekom u rernu na nekih 30-50 C dok ne vidis da se odvojila surutka od sira. Onda ocijediti mlijeko kroz gazu (ili ako imas etiamine jos bolje) i dobiti ces oko 300 gr Quarka. Ako ti nije dovoljno kremast dodaj malo pavlake ili jogurta.
Takav ili sl. recept sam nasla na vise foruma, pa pretpostavljam da je o.k. Ja zivim u domovini Quarka, pa kupujem gotov kada mi treba, nisam nikada pravila :)

VAZNO!
Kod zagrijavanja u rerni paziti da ne pretjeras, jer ce sir lako postati "Kochkaese" tj. suh i zrnast. Znaci probati cesto, vec nakon 15ak min. da li se sir odvojio i da li je jos kremast.

Varijanta II:
1l mlijeka+1l kefira pomijesati i raditi sve kao u varijanti I!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#386 Re: Recepti

Post by Toto »

A je li se ovaj Quark kod naz zove torotan.

melrose

#387 Re: Recepti

Post by melrose »

Koliko ja znam kod nas se Quark jednostavno ne pravi. Nisam nikada vidjela za kupiti...
Sta je torotan, na Googlu ne 'ispada' nista...
Toto

#388 Re: Recepti

Post by Toto »

melrose wrote:Koliko ja znam kod nas se Quark jednostavno ne pravi. Nisam nikada vidjela za kupiti...
Sta je torotan, na Googlu ne 'ispada' nista...
nevalja ti Google :D
Image

Orginalno pakovanje
Image :run:
pustopoljina

#389 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

ako ce ti sta pomoci...quark ili topfen je na slovenskom i mozda hrvatskom (po medjumuruju) poznat kao skuta.
mozes ga mazati na kruh,nije bas da se super razmazuje...ali ide.
znam da je za käsekuchen ili topfentorte jako bitno da bude nemasni sir.ovdje se prodaju 2: normalni i 10% (magertopfen=magerquark)
...ne znam kako bi izgledalo da nadjes nemasnu (light) philadelpha,exquisa ...znas one za mazanje...problem je sto oni imaju jos dodataka,nije cisti sir.
ako bas,bas zelis taj sir-i ako si u sarajevu -javi da ti posaljem po autobusu :D
pustopoljina

#390 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

sad sam procitala i ostale postove-tako da osim ponude da posaljem i da se za käsekuchen koristi magerquark,nisam rekla nista novo :D
sad mi je jos drazi forum-nema sta nema,cak i recepti za sirenje.
inace-to je moj omiljeni kolac.
p.s. taj torotan u mom kraju ima drugi naziv...nije za foruma :P
Toto

#391 Re: Recepti

Post by Toto »

pustopoljina wrote:sad sam procitala i ostale postove-tako da osim ponude da posaljem i da se za käsekuchen koristi magerquark,nisam rekla nista novo :D
sad mi je jos drazi forum-nema sta nema,cak i recepti za sirenje.
inace-to je moj omiljeni kolac.
p.s. taj torotan u mom kraju ima drugi naziv...nije za foruma :P
da nije puškar :D
da se skuta u BiH ne prevodi kao hurda
melrose

#392 Re: Recepti

Post by melrose »

Ah pa znam onda za sir iz mijeha, ali to nije quark (obozavam sireve, sto smrdljiviji to bolje)!!!
pustopoljina

#393 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

jest na p... ali ima veze sa nekim fizickim posljedicama konzumacije...
znate...kao kad se jede grah,kiseli kupus i slicno :D
eto...znaci...
:skoljka: :P p.davac
melrose

#394 Re: Recepti

Post by melrose »

Ima jedan malo kulturniji naziv skripavac :-D
Za sri - nema frke, ima jedan koji sto duze zrije to vise smrdi...nije neka novost, ali taj smrad...neponovljivo, a zove se Harzer Kaese!
I ima jedan iz Italije koji je zabranjen u EU posto ga 'dovrsavaju' crvi (Casu marzu).
Toto

#395 Re: Recepti

Post by Toto »

Meni su lovci pricali da je taj torotan/puskar toliko dobar da su ga stavljali u puske sacmarice umjesto sacme. Kad zveknu zeca sa njim samo zeku treba oderat i odmah na razanja. Ne terba zecetinu "garnirat", poispat pivomi ostale razanjske recepture.Odmah hasenpfefer od zeke ispane.
melrose

#396 Re: Recepti

Post by melrose »

Ako imate viska Quarka mozete napraviti Milbenkaese:)

Njega kao i ovaj iz Italije nisam jos probala!
pustopoljina

#397 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

volim sireve i cesto kupim iz radoznalosti nesto sto nisam probala i rijetko kad pozalim...osim jednom...neki sivi sir,kao francuskog imena...kad sam ga otvorila, smrad je bio neizdrziv...kao da je cijela kasarna,nakon marsa od 95 km izula cizme i stavila ih u sobu 2x2. ne da sam ga bacila u smece,nego fino sisla i bacila smece u kontejner. katastrofa.
inace...meni je zasada,najljepsi sir stara gouda. nekad ga nadjem ovdje,mada je "mlada" ovdje zastupljena,a taj mi je nekakav nikakv...nekad ga dobijem iz holandije...
kad ga uhvatim,tesko se mogu kontrolisati da ne smazem sve. i blag i kremast,a ima karakter.
edit:
milbenkäse -to su grinje? fhalsrgfduvrlbljak!!! :shock: :-) :lol:
melrose

#398 Re: Recepti

Post by melrose »

Pusty, nisu one iz kreveta, ali jeste neka vrsta grinja. Jako je skup, i iskreno meni bi se gadilo (oni to otresu prije jela, ali ipak...).
A onaj talijaski sir je zakonom zabranjen, moze se kupiti samo na crnom trzistu i ako te larve umru onda su otrovne, znaci moze se jesti samo sir iz kojega larve iskacu (znaci da su zive), i to sa sicilijanskim hljebom koji se zove 'notni papir' i crnim vinom...neka hvala (taj isto nisam probala, niti mislim da cu, pa smrdio koliko mu drago!).
ružmarin-a

#399 Re: Recepti

Post by ružmarin-a »

Da se ne bi izgubio recept, a vlada velika potražnja, nesebično dijelimo slijedeće: :oops: :D

Pizza "ala @ružmarina":

500 g brašna
kašika ulja
kaščica soli
kaščica šećera
kvasac (suhi)
zakuhati mehko toplom/mlakom vodom :D (mekše malo do onog za pitu, ali ne ni premehko)
premažeš pleh uljem
a koru kečapom premažeš ili umješaš u kečap origano i ostale začine po želji, neko i razblaži malko kečap vodom

postupak:

razvaljaš tijesto u obliku pleha koji koristiš, na dosta brašna, a debljina pola cm

Premažeš kečapom pa onda po tome staviš nadjev po ukusu

i pečeš samo 12 minuta na 220 stepeni

(mora da uspije, neće biti nepečeno a ni tvrdo, a tako liči na onu "restoransku")

pokušaj, uspjeh neizostavan :thumbup:
kuma

#400 Re: Recepti

Post by kuma »

Moze li neko postaviti recept za topu :D . Nezamisliv iftar bez tope
Mislim, pravim topu ali sam do sada pravila bez jaja, danas negdje procitah da se topa pravi sa jajima... Meni moja bila dobra, al rekoh da vidim sa vama :roll: . Pa kaze:
"Potrebno je:
4 jaja,
kravlji sir ( 4 kasike ),
sir edamer (4 kasike ),
dimljeni sir, ( 4 kasike, )
zarica ( sir susen na dimu 4 kasike)
1kafena kasika kukuruznog brasna/palente,
pola kafene kasike obicnog bijelog brasna,
1 solja mlijeka, so, 3 kasike ulja ili( 1kasike masla )

Priprema: ovu masu zamjesati zajedno sa sirevima i jajima, sipati u tavu u kojoj je vec predhodno zagijano ulje.
Napomena: ovi sirevi, edamer, dimljeni, zarica, se prvo izherendaju, i od oka se predpostavi da su to 4 supene kasike, mada moze i vise, po zelji se povecava ili smanjuje kolicina."
Post Reply