Novi grb RS

Locked
celavac27

Post by celavac27 »

:lol: kratko jasno rjesen problemm ...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

cyprus wrote: Obećo sam, pa evo odgovaram samo zato da ne ostanem dužan, a inače ne bih jer je tema otišla u helać :-) , jer ima dosta vrlo "pametnih" ljudi koji vole drugim ljudima govorit iz kojeg naroda potiču (dawn ovdje ne mislim na tebe, bar ne u prvom planu).

Kao prvo nema na čemu. :D

A molim te ako imaš volje da mi odgovoriš zašto zastava Turske nije fašistička, a zastava Srbije jeste? Armenci sigurno nikad neće imat bijeli polumjesec na crvenoj podlozi na svojoj zastavi iz prostog razloga što u Armeniji nema Turaka ni u tragovima. Ali evo sedmi put govorim: nisam pristalica ideje bjelog orla na zastavi RS-a. Ljudi zašto to meni pišete???

O agresiji i građanskom ratu ja ovdje sekunde nisam progovorio jer to nije ni približna tema. Opet ne znam zašto to meni pišeš.

Ovo o braniocima i agresorima se poprilično slažem, ali pitam: kakve to sad veze ima sa mnom i mojim dosadašnjim pisanjem na ovu temu. Mada mislim da bi imala problema da uvjeriš pola države u ovo što si napisala. Neki misle za je VRS bila branioc. :-) Ponavljam ti, ja nisam taj kojeg trebaš ubjedit u suprotno, zato nemoj meni replicirat na ovo. A ja nisam siguran koliko je VRS nazivat četnicima (nisu četnici jedini vid srpskog nacionalizma, npr. Mladić nije bio ljubitelj četnika, a i ne možemo sve pripadnike te vojske nazivat zločincima, fašistima i četnicima), ali to je također druga priča zato molim te da ne ulazimo u dubinu na ovo tematiku, bar ne na ovoj temi.
eh sad, rece negdje da druge dvije strane nece ljiljane zato jer su ih gledali preko rova? pa?
Pa ništa. Iz tog razloga ljiljani ne mogu sami stajat na zastavi BiH ili nekog od entiteta. Također iz istog razloga više ni bjeli orao ne može sam stajat na zastavi BiH ili jednog od entiteta. To je iz razloga jer branioci BiH dijele ovu državu sa onim koji su je napadali. Nepravedno ili ne, to je tako. Eto ako možeš reci mi da je drugačije.

I za kraj. Ko bona stavlja ABiH i VRS u istu ravan? Ja sam se u svojim postovima držo isključivo priče o simbolima, a vi ste opleli i o mnogim drugim stvarima. Šta sam htio reć? Kad sam govorio o ljiljanima i ABiH, ni sekunde mi nije bila namjera povlačit paralele i izjednačavat ovu vojsku sa bilo kojom drugom, a ponajmanje sa VRS. Želio sam reć da to što su neki pod zastavom ljiljana počinili izvjesne zločine, to nikad neće uprljat zastavu sa ljiljanima.
tema jeste otisla u svim smjerovima, ali i ja sam takodjer duzna okoncati ovu raspravu sa moje strane.

cyprus, moj primjer sa armencima, turcima i turskom zastavom ima jednako smisla kao tvoj primjer sa Al-Kaidom i mjesecom i zvijezdom. :wink: o tome dozvoli sebi da malo razmislis. a isto tako, onim koji su danas prezivjeli holokaust, a ima ih, mada su stari, njemacka zastava vise nikada nece biti ista, kao ni prezivjelim genocida u BiH. to nema nikakve vese sa tim sta sam i ko sam ja, kako se zovem, i da li je moja pripadnost ili ne pripadnost nekom narodu u BiH u prvom, drugom ili pedesetom planu.

sto se tice jeftinog patriotizma, slobodno me ispisi sa te liste. jer kad kazem da sam dozivjela i vidjela svasta, onda to zaista misli. i od patriota i od agresora. za neke stvari cyprus, ma koliko ti bio pametan, treba zivotnog iskustva.

nejse, niko nas nista nece pitati. neko je vec spomenuo da bi se simboli mogli praviti na osnovu terirorijalnih znacajki, drzavnosti i povijesti (pa sam pokusala navesti primjer sa Juznom Afrikom, ali valjda smo mi umisljeni da smo toliko drugaciji od drugih da nam niko i nista ne moze posluziti kao primjer - pogotovo neko tako dalek). moje misljenje je da smo trebali izabrati nove, neutralne simbole za sve, ali eto - moroni po raznim vonjajucim skupstinama ce to odrediti, a buduci da kreteni ne znaju da se maknu dalje od svojih smrdljivih ambicija i svoje licne povijesti koju namecu narodu - oni ce staviti svoje opterecene simbole. ja i dalje mislim da je to greska, uvijek cu misliti.

neka mi oproste svi moji prijatelji i svi forumasi srbi ako sam ih icim uvrijedila, to mi ni iz daleka nije bila namjera. mada ne mislim ni da sam to ucinila.

za forumasicu koja je naizmjenicno bila cetnikusa i vehabijka, za ocekivat je da se hrvem sa glomaznim optuzbama :D a bila sam svojevremeno i frustirano dijete iz mijesanog braka :D

dakle, peace out.
Last edited by Bea_Trix on 19/09/2007 17:55, edited 2 times in total.
rashid

Post by rashid »

domacin wrote:Ако се политичари не договоре за нове симболе онда ће нови амблем Републике Српске постати грб за стално.

Ево и амблема.

Image
Dok ljudi rade naucne radove i bave se stvarima, koji nam olaksavaju zivot, tebi slicni samo pravite razlike izmedzu bosanaca i djelite jih jos na neke nacije koje tek postoje od 95 a sto je najgore, da su sve te nacije izmisljene. A sad dolazi tacka na i, da tim izmisljenim nacijam crtas grbove/simbole!

Rat nije bio posten, jer su kreteni kao sto si ti ostali zivi.

BOSNA BOSANCIMA!
domacin

Post by domacin »

rashid wrote:
domacin wrote:Ако се политичари не договоре за нове симболе онда ће нови амблем Републике Српске постати грб за стално.

Ево и амблема.

Image
Dok ljudi rade naucne radove i bave se stvarima, koji nam olaksavaju zivot, tebi slicni samo pravite razlike izmedzu bosanaca i djelite jih jos na neke nacije koje tek postoje od 95 a sto je najgore, da su sve te nacije izmisljene. A sad dolazi tacka na i, da tim izmisljenim nacijam crtas grbove/simbole!

BOSNA BOSANCIMA!
Стварно ми те је жао.
Жали и ти себе што преживи са оваквим контовима.
И да БОСНА СВИМ ЊЕНИМ ГРАЂАНИМА.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Ako Bosnjaci i Hrvati prihvate bilo kakve simbole koji dolaze izvan zemlje Bosne, pisem namjerno zemlje Bosne da ostavim 1000 g prostora u historiji, bice to izdaja ravna onoj u Dejtonu. RS ima historiju staru 15-tak g. i stvorena je na krvi i zrtvama upravo ova dva druga naroda. Niko, pa ni politicki predstavnici koji nas danas predstavljaju nemaju pravo dati koljacima pravo da slave svoje zrtve.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

gospodar kuglastih munja wrote:Ako Bosnjaci i Hrvati prihvate bilo kakve simbole koji dolaze izvan zemlje Bosne, pisem namjerno zemlje Bosne da ostavim 1000 g prostora u historiji, bice to izdaja ravna onoj u Dejtonu. RS ima historiju staru 15-tak g. i stvorena je na krvi i zrtvama upravo ova dva druga naroda. Niko, pa ni politicki predstavnici koji nas danas predstavljaju nemaju pravo dati koljacima pravo da slave svoje zrtve.
zasto ne bismo mogli svi imati neutralne simbole, kao sto nam je zastava neutralna? :roll:
elSaik

Post by elSaik »

dawn_upon_dawn wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Ako Bosnjaci i Hrvati prihvate bilo kakve simbole koji dolaze izvan zemlje Bosne, pisem namjerno zemlje Bosne da ostavim 1000 g prostora u historiji, bice to izdaja ravna onoj u Dejtonu. RS ima historiju staru 15-tak g. i stvorena je na krvi i zrtvama upravo ova dva druga naroda. Niko, pa ni politicki predstavnici koji nas danas predstavljaju nemaju pravo dati koljacima pravo da slave svoje zrtve.
zasto ne bismo mogli svi imati neutralne simbole, kao sto nam je zastava neutralna? :roll:
zato što ja nisam Neutralan nego Bosanac... pa pobogu brate zar je teško naći neki simbol bosanski i staviti...
elSaik

Post by elSaik »

domacin wrote:
rashid wrote:

Ево и амблема.

Image

BOSNA BOSANCIMA!
Стварно ми те је жао.
Bosna = Bosanci = ko te jebe ako se ne prepoznaješ
and

Post by and »

ma kakve trobojke,orlovi,kompromis=neutralni simboli,kao i drzavni
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

elSaik wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
zato što ja nisam Neutralan nego Bosanac... pa pobogu brate zar je teško naći neki simbol bosanski i staviti...
ma nije niko neutralac, ali mislim konkretno za grbove - nisam ni ja neutralac pa eto prihvacam zastavu koja je sasvim nova i nema obiljezja nikakvih entiteta, povijesti, nicega, kontas?
kao dto rece
and wrote:ma kakve trobojke,orlovi,kompromis=neutralni simboli,kao i drzavni
kad u zemljama sa problematicnom povijescu pokusavaju iz jos dublje povijesti izvuci neki simbol, nastaje ovakva rasprava. osimisliti nove simbole, mogu biti inspirirani teritorijem, cak i geografijom podrucja (nekom je to smijesno mozda, ali mnoge zastave i grbovi to imaju), na to sam mislila. sta je to manje bosanski nego ljiljan? ili manje srpski ili hrvatski od sahovnice ili orla?

nema svebosanskih simbola jer hrvati zele svoj povijesni a srbi svoj znak. sta sad, ovi trebaju da nadju bosnjacki? a sta je sa bosanskim? i sto je najvaznije - ciji je uopce bosanski simbol i ko su bosanci ako su ova tri ono sto jesu?
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

elSaik wrote:
domacin wrote:
rashid wrote: Dok ljudi rade naucne radove i bave se stvarima, koji nam olaksavaju zivot, tebi slicni samo pravite razlike izmedzu bosanaca i djelite jih jos na neke nacije koje tek postoje od 95 a sto je najgore, da su sve te nacije izmisljene. A sad dolazi tacka na i, da tim izmisljenim nacijam crtas grbove/simbole!

BOSNA BOSANCIMA!
Стварно ми те је жао.
Bosna = Bosanci = ko te jebe ako se ne prepoznaješ
:thumbup: Podrzavam!
Bosna i Hercegovina je drzava svih Bosanaca i Hercegovaca. Kome to ne
pase, siroko mu polje jer takvim stavom nema sta u ovoj zemlji traziti.
danas

Post by danas »

a da prvo naprave drzavu da lici na nesto, pa tek onda zastave i grbove...
sto se mene tice, moze i bijeli carsaf za zastavu, ako drzava valja... :roll:
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Problem je u tome sto je gamad na poziciji koja nastoji da koci napredak
drzave. Zelja je da od entitetcica stvore neku autonomnu drzavicu, a zna i
Bog i narod na kakav "ponosni" nacin dodje do stvaranja tog entitetcica.
Veci je problem ime i vlast u tom entitetu nego njegov grb. :x
Sta ce nam grb sa sva tri obiljezja naroda, kad taj isti i dalje nosi ime samo
jednog + jos entitet ima i "republiku" u drzavi BiH. :roll:
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Ne treba dozvoliti da uopste prihvatamo ovakav nacionalni nacin simboliziranja bilo koje regije u BiH, sa zastavom se pokazalo da nesto sasvim novo, neki novi znak, (koji po meni ima izgled BiH i boje kojim se BiH prepoznaje u istoriji) moze se vrlo lijepo rijesiti problem.Svi ovi silni jadni prijedlozi su na neki nacin zelja poznatih snaga da unesu i ozvanice stvari koje su zeljele dezitegraciju ove drzave, pa im to nije uspjelo.Sada se to pokusava na perfidan nacin, koji je zaustavljiv.Treba se samo zahvaliti na ovakve simbole, kraljevina nismo niti cemo biti (znaci bilo koja kruna i bilo kakvi orlovi su suvisni na bilo kojem simbolu ove zemlje ili regije).Tocilo je(sto je vrlo tuzno) direktna veza sa zlocincima u proslom ratu.Postoje boje naroda pa se one mogu stilizovati na zastavi regije, vrlo cesta pojava su trobojke kod slavenskih naroda, obrni ih i vrti boje koliko hoces i nikoga neces uvrijediti sa njima.Osim toga, pravljenje novog ustava je nesto sto ce se vrlo brzo desavati, sto uopste raditi nove simbole kada se uopste ne zna izgled decentralizovane BiH.Sacekajmo dogovor, mnogo ce se manje idejnih rjesenja potrositi.To sto Federacija jos nije pocela bilo sta oko simbola mi je sasvim razumljivo iz gorenavedenih razloga.
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

hvala bogu da ima jos ljudi koji ovako misle, pomislila sam na sekund da nesto sa mnom nije u redu :roll: :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

jedini kompromis je ukidanje RS-a i regionalizacija BiH, pa nek Bosanska Krajina ima svoj grb, a Podrinje svoj. Smjesno je praviti grb nekakve teritorije u kojoj Srebrenica pripada Banjoj Luci mada joj je blize Sarajevo. Valjda ce i bosanski Srbi vremenom shvatiti da im je bolje biti kod kuce u cijeloj BiH nego od Laktasa pa do Kotor-Varosi
and

Post by and »

i treba ih napomenuti sada kad budu mijenjali table na javnim ustanovama da iznad pc treba da stoji bosna i hercegovina
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Valjda ce i bosanski Srbi vremenom shvatiti da im je bolje biti kod kuce u cijeloj BiH nego od Laktasa pa do Kotor-Varosi
Kod njih se za pozitivno i ljudsko shvatanje gubi glava...Srbima u BIH je nametnuto da se ponasaju u skaldu sa rezultatima rata i svako odstupanje od toga je izdaja srpstva..u pitanju je teski poremecaj u moralnim vrijednostima...danas da neki srbin voli BIH i zalaze se za suzivot je u startu veleizdaja srpskih interesa....srpski narod je nemocan da se odupre velikosrpskom planu "svi srbi u jednoj drzavi" oni ce ici do kraja jer im je nemoral,nepravda,zlocin nametnutn od velikosrpskih ideologa kao standard po kojem treba da zive.....ono sto oni ne vide je to da drugi koji zive pored njih i sa njima se nece nikad naviknuti da zive pod segregacijom i nepravdom.....velikosrpska hegemonija zadnjih 100-njak godina je rezultirala tome da vecina srpskog naroda ...jednostavno nezna da zivi kao manjina na nekom podrucju ..a kao vecina neznaju da dijele ravnopravno prostor,vlast ,zajednicka obiljezja itd....
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

ticoroman wrote:
domacin wrote:Ako se političari ne dogovore za nove simbole onda će novi amblem Republike Srpske postati grb za stalno.

Evo i amblema.

Image
Ma bolje i to nego ovo sto si do sada crtao (gdje su orao i kruna dominantni na sredini grba, a orao "guta" simbole ostala dva naroda). A da krune zamjene mjesta? ;-)

Ili jos bolje: da ih uopste nema!
Ili najbolje da nema ni amblema ni grba. Koji ce im k.... samo zajebavaju narod, i jedan i drugi i treci.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

zavrzlama wrote:
Valjda ce i bosanski Srbi vremenom shvatiti da im je bolje biti kod kuce u cijeloj BiH nego od Laktasa pa do Kotor-Varosi
Kod njih se za pozitivno i ljudsko shvatanje gubi glava...Srbima u BIH je nametnuto da se ponasaju u skaldu sa rezultatima rata i svako odstupanje od toga je izdaja srpstva..u pitanju je teski poremecaj u moralnim vrijednostima...danas da neki srbin voli BIH i zalaze se za suzivot je u startu veleizdaja srpskih interesa....srpski narod je nemocan da se odupre velikosrpskom planu "svi srbi u jednoj drzavi" oni ce ici do kraja jer im je nemoral,nepravda,zlocin nametnutn od velikosrpskih ideologa kao standard po kojem treba da zive.....ono sto oni ne vide je to da drugi koji zive pored njih i sa njima se nece nikad naviknuti da zive pod segregacijom i nepravdom.....velikosrpska hegemonija zadnjih 100-njak godina je rezultirala tome da vecina srpskog naroda ...jednostavno nezna da zivi kao manjina na nekom podrucju ..a kao vecina neznaju da dijele ravnopravno prostor,vlast ,zajednicka obiljezja itd....
kad BiH i Srbija udju u EU bit ce svi Srbi u jednoj drzavi :)

bilo kakvo ucestvovanje u izradi grba, zastave ili bilo cega sto ima veze sa "Republikom Srpskom" je institucionalizacija kradje i genocida i cudi me ovaj blentavi narod koji ucestvuje u izmisljanju grba. Sto se tice Srba, nedavno je izasao podatak da ima vise Srba u institucijama Federacije nego Bosnjaka, Hrvata i svih ostalih u RS-u
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Sve tri strane seru. Zele sto prije , da ubace svoje etnicke elemente , da bi u ustavnim promjenama usli sa jakim argumentima. Njima uopste nije stalo do DRZAVE, zato i forsiraju ove nacio-etnicke grbove.
Sta fali onom grbu Republike BiH ? Nista, svi su zastupljeni, ali kao gradjani. Ali oni ne zele biti gradjani vec supci, seljaci i sad ja moram nositi ta njihova obiljezja i na pasosu i na hurcu-palcu.
Ako treba da stoji nesto sto je bosanskja historija koja je predaleko od svih ovih govana nacionalista, onda je to stara hijerdliktika prvobitne Bosne, iz dubine nasih korijena.
Ljljan i bosanska kruna, kao glavni motiv, a neka nadju neke neutralne etnicke simbole ,postekija, subara, opanak, kamena s ramena, pa neka to prikazu stilizovano i mirna Bosna.

Ja bih najradije stavio onaj simbol sa bogumilskih stecaka, bosanca sa dignutom rukom dobrodoslice.
68847

Post by 68847 »

Da se ova zemlja bar zove samo Bosna, bilo bi mnogo lakse.
Eto se u komsiluku drzava ne zove Hrvatska i Slavonija i Dalmacija i Istra i Dubrovacka republika.
Ali oni prvi su postepeno ostale uvjerili da su i ostali Hrvati i da im je svima sahovnica grb i da svi govore isti jezik (a nidje veze)
ticoroman

Post by ticoroman »

fantom slobode wrote:Ne treba dozvoliti da uopste prihvatamo ovakav nacionalni nacin simboliziranja bilo koje regije u BiH
Ne, ali se ne moze postici sve odjednom. RS trenutno postoji i prvo se treba boriti da grb, himna i ustav budu za sve narode BiH. Kada se to uradi onda je i samo ime upitno, jer naziv Republika Srpska nije pravedan za druge narode koji tu zive, zar ne? A kada se promijeni grb, himna, ustav pa mozda i naziv RS gubi smisao. Malo po malo, sve ce doci na svoje.
Enka-Benka

Post by Enka-Benka »

domacin wrote:
rashid wrote:

Ево и амблема.

Image

BOSNA BOSANCIMA!
Стварно ми те је жао.
Mars u PM sa tom cirilicom skote,jebo te grb,amblem i repulika mrska,u vukojebinu nazad odakle si i potekao pa se tamo siri seljacino bjelosvjetska!!!

Sorry admin na izrazima ali i ban mi nije zao dobtiti,fakat mi se digao srcani :x
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

68847 wrote:Da se ova zemlja bar zove samo Bosna, bilo bi mnogo lakse.
Eto se u komsiluku drzava ne zove Hrvatska i Slavonija i Dalmacija i Istra i Dubrovacka republika.
Ali oni prvi su postepeno ostale uvjerili da su i ostali Hrvati i da im je svima sahovnica grb i da svi govore isti jezik (a nidje veze)
Nema tu sta biti lakse, drzava se zove Bosna i Hercegovina i takva je priznata
u svijetu. U Bosni i Hercegovini su sva tri naroda dobro dosla, docim problem
lezi u entitetu koji je stvoren najgorim nasiljima nad stanovnistvom BiH.
Entitet treba srediti i odmah mirna Bosna.
Locked