Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kad budem u mogucnosti izbacivat cu slike, a do tada - samo da znate -pratim ovu temu i uzivam u slikama...
p.s. fino bi bilo da isto tako, pored svake slike kad je izbacite, napisete i recept... lakse bi bilo to pronaci a i preglednije.
p.s. svaka vam cast.
dacina_curica wrote:
de nam recept stavi ako nije zahmetiti....da probam coEku napraviti (kupovne jufke su "very welcome")
evo ti nesto sa gotovim jufkama..ljenguzo probaj pravo je dobar..
1-2 kg kora kupovnih a moze i domaci
300 gr ili vise po zelji mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
4 jaja
1 kisela vrhnja
1,5 cosa brasna
1 casa jogurta
soli
1 fildzan ulja
Prvo napraviti fil na sljedeci nacin. Vrhnju, jogurt, jaja, ulje , so i brasno sve skupa izmjesati sa mikserom u glatki fil bez grudvica. Meso preprziti skupa sa jednom glavicom crvenog luka koji se sitno nasjecka pa iscjedi ako ima viska masnoce. Zaciniti sa biberom i vegetom i ostaviti na stranu. Uzeti okruglu tepsiju i pomastiti je pa redati jednu koru pa fil, pa drugu koru pa fil, pa trecu koru i smjese mesa.Prekriti sa jufkom pa opet fil 2 puta pa meso i tako dok se sva smjesa ne utrosi. Ivice lagano sa nozem podmotati ispod bureka tako da bude lijepog oblika. Pomastiti i staviti da se pece jednu pola sata do 40 minuta zavisi do visine bureka.Pred sami kraj podliti sa malo kljucale vode, soli i masla, pa vratiti u pecnicu jos par minuta. Po zelji preliti sa malo mlijeka i maslaca rastopljenog ili pavlakom...
dacina_curica wrote:
de nam recept stavi ako nije zahmetiti....da probam coEku napraviti (kupovne jufke su "very welcome")
1 glavica crvenog luka
4 jaja
1 kisela vrhnja
1,5 cosa brasna
1 casa jogurta
soli
1 fildzan ulja
Prvo napraviti fil na sljedeci nacin. Vrhnju, jogurt, jaja, ulje , so i brasno sve skupa izmjesati sa mikserom u glatki fil bez grudvica. Meso preprziti skupa sa jednom glavicom crvenog luka koji se sitno nasjecka pa iscjedi ako ima viska masnoce. Zaciniti sa biberom i vegetom i ostaviti na stranu. Uzeti okruglu tepsiju i pomastiti je pa redati jednu koru pa fil, pa drugu koru pa fil, pa trecu koru i smjese mesa.Prekriti sa jufkom pa opet fil 2 puta pa meso i tako dok se sva smjesa ne utrosi. Ivice lagano sa nozem podmotati ispod bureka tako da bude lijepog oblika. Pomastiti i staviti da se pece jednu pola sata do 40 minuta zavisi do visine bureka.Pred sami kraj podliti sa malo kljucale vode, soli i masla, pa vratiti u pecnicu jos par minuta. Po zelji preliti sa malo mlijeka i maslaca rastopljenog ili pavlakom...
sele, kakav ti je ovo burek
mislim, fino mi izgleda, nego oklen jogurt u bureku
jel to neki vas, dole ,haman hercegovacki recept
black wrote:
1 glavica crvenog luka
4 jaja
1 kisela vrhnja
1,5 cosa brasna
1 casa jogurta
soli
1 fildzan ulja
cuuuuj ljenguzo ...pa ja imam malenu bebicu, kad cu bolan kuhati (jupiii sad imam izgovor sto ne kuham)
hvala za recept, ne izgleda komplikovano.....probam ovog vikenda
mamica 31 wrote:dacina, jel i ti svercas jufke kad ides za Ameriku
ma kakav sverc mamice, ima ovdje nasih prodavnica kamara, uvoze sve zivo od jufki i gotovog kadaifa do kojekakvih kremica......kupujem debele jufke za pitu, odlicne su (za razliku od mog buraza ne znam razvijati pitu ....fakat me sramota reci da mi brat zna pitu razviti a ja ne znam )
preko vikenda cu isprobati par recepata sto nadjoh ovdje pa nakacim slike ako bude sta valjalo (mada u poredjenju sa Arslinom i sl. hranom ce izgledati ko buckuris)
De mi recite da ne haluciniram ....................ubijedjena sam da sam vidjela ovdje slike punjenih patlidzana,pronadjoh tikvice al patlidzana ni iz glave.Dodje mi da vrisnem a treba mi hitno RecepAt radi se o zivotu i smrti
Jel´ja to stvarno nisam pronasla il to niko i nije pravio....Bilo kako bilo imam patlidzane kuci i onaj zucchini i zacrtala sam sebi u glavu da ih "napunim"
A sutra s bismilom idem u pohode patlidzanu...drz´te fige
Patlidzane mozes napraviti na hiljadu jedan nacin....nista lakse.Mozes bona zacas i musaku od patlidzana
Nisi halucinirala,ja sam patlidzane filovala kao paprike i tikvice.Pogledaj na 16 strani
Fazon je sto ih nikada nisam pravila(bez smijeha molim) a sutra ne smije nista da zapne ,mora sve da bude pod kontrolom ,kao da sam ih 100x pravila .....zato mi prpa.
Bum se vratila i jos jednom pogledala,bice da sam zaista nesto s tikvicama vidjela al haman preletila posto sam u glavi samo patlidzan imala
1000x HVALA
Ako mi patlidzani uspiju kunem se sama da cu se okuraziti i razviti jos i pitu Kako me krenulo
Ovaj recept sto ti mamica dade je ok,samo moras paziti da ti se ne prepeku,jer se onda smanje i pocrne,pa ne lice ni na sto.Isto ih tako mozes filovati samo povrcem,isprzi luk i papricice,dodaj paradajz i bijeli luk i persun.Patlidzane prepolovi i rasijeci uzduz 3-4 puta.Proprzi na maslinovom ulju i nafiluj ovim povrcem.Zapeci u rerni
gledajuci ovu temu ogladnim svaku put ....natjerala sam se veceras i uslikam par sitinica...
neki gosti dolaze i kazu ljudi hoce nesto orjentalno...
hmh...
odlucih se za kus kus sa mentom, dosta limuna, luka i paradajza
glavno jelo su bile kufte sa cimetom i kuminom kuhane u sosu od paradajza i limuna sa mentom, i kao prilog krompir sa mentom paprom, i paradajzom pecen u rerni...
kako je sve izgledalo kad sam zavrsila ne stigoh slikati jer su navalili kao da nikad nisu jeli. ali bilo je njam njam
isjeckas sitno zelje, prije toga ga operes i ocistis od peteljki, u to zadas mladi sir, mileram i jaja, izmjesas i eto ti nadjev.
kupis jufke u jufkari izmir, uzmes pleh iz kredenca, pomastis isti suncokretovim uljem slozis sloj jufki, pa sloj nadjeva i tako. zeljanica ne smije biti deblja od 15-20 mm pecena.
eventualno mozes praviti i zvrkove, uckur ili stanglice, ali je meni zeljanica najbolja polagana.