discus herniae
Moderator: anex
-
bizet
#376 Re: discus herniae
@pici, kad dobijem platu pocasticu se tensom...eh
@stetoskop, nadam se da jedna od tisucu bit' cu bas ja i da ce ovo samo da se sanira vremenom
bila sam u poliklinici kod fizijatra, nakon pregleda mi je rekao hajmo probati sa fizikalnim mladi ste, a operisati se mozete uvijek
dao mi je neke cetiri injekcije da primim, svaki drugi dan, pa onda ide fizikalna, standardna, malo struja malo ultrazvuk i magnet, malo masaze i nadam se nakon tog da cu biti sposobna i za vjezbe, a i vrijeme ce otopliti pa ce biti lakse
ja sam na dijeti vec neko vrijeme i izgubila sam nesto na tezini, jos uvijek nedovoljno i ide sporo
jer se ne krecem, ali evo od sad cu se kretati malo vise
@stetoskop, nadam se da jedna od tisucu bit' cu bas ja i da ce ovo samo da se sanira vremenom
bila sam u poliklinici kod fizijatra, nakon pregleda mi je rekao hajmo probati sa fizikalnim mladi ste, a operisati se mozete uvijek
dao mi je neke cetiri injekcije da primim, svaki drugi dan, pa onda ide fizikalna, standardna, malo struja malo ultrazvuk i magnet, malo masaze i nadam se nakon tog da cu biti sposobna i za vjezbe, a i vrijeme ce otopliti pa ce biti lakse
ja sam na dijeti vec neko vrijeme i izgubila sam nesto na tezini, jos uvijek nedovoljno i ide sporo
jer se ne krecem, ali evo od sad cu se kretati malo vise
-
bizet
#377 Re: discus herniae
@stetoskop,
sta ovo znaci?
" Pravilna fizikalna terapija nije ono što ti fizioterapeuti kažu, već ima posebno pravilo i treba biti oprezan tretmanima. "
koja bi bila pravilna fizikalna terapija???
sta ovo znaci?
" Pravilna fizikalna terapija nije ono što ti fizioterapeuti kažu, već ima posebno pravilo i treba biti oprezan tretmanima. "
koja bi bila pravilna fizikalna terapija???
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#378 Re: discus herniae
Odnosi se na tretman nakon klasične operacije. Prvi mjesec dana je bio bez sjedenja uz postepeno sjedenje svaki dan sve duže. Nakon mjesec dana odem na ambulantni fizikalni tretman i skroz druga priča, te da sam lijen, te da se bojim i na kraju tim tretmanima pokidam unutar kičme ožiljke što prouzrokuje pokretima trganje nerva za cijeli život, a ne smije se popravljati.
Bez obzira na sve zbog ozbiljnosti situacije kod tebe, savjetujem ti da paziš ko te liječi i kako. Pristup pacijentu fizikalnim tretmanom je veoma ozbiljna stvar i treba biti sa oprezom. Ako primijetiš da si kao na "traci" napusti odmah fizioterapeuta. Primijetio sam da oni baš i ne čitaju detaljno šta napiše fizijatar nakon prijemnog pregleda.
Bez obzira na sve zbog ozbiljnosti situacije kod tebe, savjetujem ti da paziš ko te liječi i kako. Pristup pacijentu fizikalnim tretmanom je veoma ozbiljna stvar i treba biti sa oprezom. Ako primijetiš da si kao na "traci" napusti odmah fizioterapeuta. Primijetio sam da oni baš i ne čitaju detaljno šta napiše fizijatar nakon prijemnog pregleda.
-
bizet
#379 Re: discus herniae
kad isprimam jos 3 injekcije Rheumesser (dobre su) krenucu sa fizikalnim pa cemo vidjeti...nadam se da uspiju, ali nisam previse optimisticna
probala sam stimanje kod Cebica, jednu dekompresijsku, brdo lijekova i injekcija, probacu jos fizikalnu i mogu reci da sam iscrpila sve opcije do kojih sam dosla
stupila sam u kontakt sa neurohirurgom kod nas u bolnici i polako se psihicki pripremam za opciju operacije...ako daje sansu za kvalitetnijim zivotom nakon zasto ne
sad se gledam opustiti, misliti pozitivno, iscitati sto vise o pripremama pred operaciju i post operavnom oporavku
gubljenje svake kile prije operacije je dobrodoslo,malo cu se dopingovati multivitaminima
imate savjet?
probala sam stimanje kod Cebica, jednu dekompresijsku, brdo lijekova i injekcija, probacu jos fizikalnu i mogu reci da sam iscrpila sve opcije do kojih sam dosla
stupila sam u kontakt sa neurohirurgom kod nas u bolnici i polako se psihicki pripremam za opciju operacije...ako daje sansu za kvalitetnijim zivotom nakon zasto ne
sad se gledam opustiti, misliti pozitivno, iscitati sto vise o pripremama pred operaciju i post operavnom oporavku
gubljenje svake kile prije operacije je dobrodoslo,malo cu se dopingovati multivitaminima
imate savjet?
- Dozer
#380 Re: discus herniae
Ja operacije odradim k'o i otici na pos'o. Spremim se, potrpam pidzamu, neseser i sl. za 5-6-7 dana lezanja, i - na hastal.
Sta se imas drugo pripremati? Ako moras pod noz - moras. Ende.
Ja odem, legnem, macnu me, malo odlezim/odmorim tamo, onda jos malo kuci, i - idemo dalje
To je moj nacin. Do sad je ferceralo, oba puta kad samo morao na macare
Sta se imas drugo pripremati? Ako moras pod noz - moras. Ende.
Ja odem, legnem, macnu me, malo odlezim/odmorim tamo, onda jos malo kuci, i - idemo dalje
To je moj nacin. Do sad je ferceralo, oba puta kad samo morao na macare
-
bizet
#381 Re: discus herniae
ma ja sam kukavica jedan po jedan, prosle godine kad sam operisala zuc anesteziolog mi rece nakon operacije da me morala nakljukati anestezijom ko' konja koliko sam se bila prepala i koliko sam adrenalina napumpala...bila sam budna dok su me vezali, pitala se kad cu zaspati, kad su mi vezali glavu bas je bilo strasno, a nije lako ni gledati hururga dok ti maze stomak onim narandzastim antiseptikom, jednom, pa dva put, pa tri put
a tek muka kad sam se budila
eto zato me strah i trebam se dobro pripremiti psihicki...trazila sam epiduralnu, rekao hirurg moze ali mi objasnio zasto je bolja potpuna anestezija...ima logike, a mene opet strah i gotovo
- Dozer
#382 Re: discus herniae
Ja se uopste ne zezam ba...kod mene ti je to tako. Kazu - rezanje! Pa, rezitez sta cu vam ja.bizet wrote:e misa mu Dozer, hvala ti sto si me nasmijao
![]()
ma ja sam kukavica jedan po jedan, prosle godine kad sam operisala zuc anesteziolog mi rece nakon operacije da me morala nakljukati anestezijom ko' konja koliko sam se bila prepala i koliko sam adrenalina napumpala...bila sam budna dok su me vezali, pitala se kad cu zaspati, kad su mi vezali glavu bas je bilo strasno, a nije lako ni gledati hururga dok ti maze stomak onim narandzastim antiseptikom, jednom, pa dva put, pa tri put
a tek muka kad sam se budila![]()
eto zato me strah i trebam se dobro pripremiti psihicki...trazila sam epiduralnu, rekao hirurg moze ali mi objasnio zasto je bolja potpuna anestezija...ima logike, a mene opet strah i gotovo
I svaki put se lijepo pozdravim s onom sestrom kad mi stavi masku za pajkenje. Ona meni - 3,2.. Ja njoj :- Cao. I abu-ba
Covjek koji je bio sa mnom u sobi nije mogao vjerovati da sam zakunjao u onim plahtama za operaciju, 20 min. prije nego su dosli da me voze
-
bizet
#383 Re: discus herniae
ja kakva sam evo vec se prepadam, unaprijed, a nisam ni krocila u bolnicu
1000 ljudi 1000 cudi
sve sebi govorim moras biti jaka zbog kcerke, a opet bas me zbog nje i strah, ja sam joj cijeli svijet a ona meni da ne pricam
kad me bas prisastavi zena sto je cuva je zna idvesti sebi na dva-tri dana dok mene ne popusti...to su najgori dani za mene, depresija i plakanje od jutra do sutra sve dok mi je ne dovede kuci
odgovornost i briga za dijete, zbog nje bi sve uradila, samo da je iskolujem i izvedem na pravi put i bas zbog nje mi ova operacija tesko pada, niti da niti ne, a bice da s Bozijom pomoci i bice sve kako treba i ja cu voditi kvalitetniji zivot nakon operacije...ponovo cu moci biti picajzla, samo u usporenom tempu
-
bumerangss
#384 Re: discus herniae
Pišite molim vas sve vi koji ste imali bilo kakvkg dodira sa discus hernijom a pogotovo ovi "novopeceni" i potencijalni kandidati za operaciju jer ima nas dosta koji pratimo ovu temu upravo zato sto sam i ja jedan od onih koji pate od te dijagnoze. Ja sam to fasovao prije godinu ali ne znam razlog zasto mi je ujutru najteze jer jedva ustanem, ne mogu se lregeti preko kade da se umijem, ne mogu dici nogu da obucdm carape nego moram sjesti i skoro rukom podici desno stopalo na lijevo koljeno i obrnuto s drugom nogom da bih obukao carape
ali poslije pola sata sat to me popusti i onda se mogu i sageti i dici nogu... ali stalno osjetim onu malu bol na dnu ledja... i sve to me ponekad natjera da razmislim o operaciji.
Nisam uradio ni MR ni CT jer tad je bio u kvaru tako da nemam zvanicne dijagnoze ali sam uradio emng obje potkoljenice jer mi je bilo oslabilo desno stopalo i zakljucak je demijelinizacija diskretno lijevo teže desno. Znam da bih trebao prvo uraditi MR da se utvrdi pravo stanje... ali strah me je
Nisam uradio ni MR ni CT jer tad je bio u kvaru tako da nemam zvanicne dijagnoze ali sam uradio emng obje potkoljenice jer mi je bilo oslabilo desno stopalo i zakljucak je demijelinizacija diskretno lijevo teže desno. Znam da bih trebao prvo uraditi MR da se utvrdi pravo stanje... ali strah me je
-
sabanss
#385 Re: discus herniae
Vjerovatno u nekom od nasih domova "zdravlja"kiki-miki wrote: Da mi je znati gdje si ti bio na fizikalnoj?
-
artuditu
#386 Re: discus herniae
Preporučujem svakome da prvo proba sa kiropraktikom. Na Dobrinji radi žena koja ima zlatne ruke. Ja nemam herniu ali imam diskopatiju koja zna povremeno biti pravo zeznuta. Tada odem na par tretmana i k'o nova sam. Ubi me sjedilački način življenja. A kod te žene dolaze i pacijenti sa discus hernijom i kunu se da im je bolje i da su izbjegli nož.
-
bizet
#387 Re: discus herniae
@artuditu, cula sam za Emiru (jel' ono bijase Emira?) i da je stvarno dobra, ali mi neko rece da vise ne radi na Dobrinji nego samo u banjama u Olovu.
Moze li se dobiti kontakt telefon od nje?
Po pricama ona je zaista odlicna.
Hvala unaprijed
op greska...ova je na Ciglanama ne na dobrinji...za tu nisam cula.
Moze li se dobiti kontakt telefon od nje?
Po pricama ona je zaista odlicna.
Hvala unaprijed
op greska...ova je na Ciglanama ne na dobrinji...za tu nisam cula.
-
napalhame
#388 Re: discus herniae
Da probam pomoći, prenosim sta je doktor rekao prijatelju za isti problem. Isti problemi znači pada stopalo bolovi itd... Eh pošto smo se srećom zadesili u londonu i primili su ga kako kažu u jednu od boljih bolnica Chelsea doktori su pogledali i rekli fizikalne itd... Samo produže bol zavaravas sam sebe i ni slucajno kod tih što"namještaju" znači operacija odmah trajalo sve 1h. Sutra ga doktor obišao dobio stake i pozdrav. Hodao je za 3 dana bez problema. Kaze doktor da mu je ubacio gel neki nemam pojma i da je to to sad. Naravno kilaza i to se mora pratiti.
Pišem sa mob. Pa ako ima svega oprostite:)
-
bizet
#389 Re: discus herniae
da je bogdom rjesivo gelom, ali nema veze, dobro je pa je rjesivo
a i to je individualno...nekom namjestanje uspije, ako je prva faza diskus hernije, kao sto je pomoglo mom bivsem muzu, a mene je eto samo jos vise upropastilo, hebiga
nije ni svaka diskus hernija ista
a i to je individualno...nekom namjestanje uspije, ako je prva faza diskus hernije, kao sto je pomoglo mom bivsem muzu, a mene je eto samo jos vise upropastilo, hebiga
nije ni svaka diskus hernija ista
- Dozer
#390 Re: discus herniae
Taj tretman se zove DiscoGel, a moze se uraditi i u ZG - http://arithera.hr/hr/kralje%C5%BEnica/ ... putem-gela Vec sam pisao o njemu. Nazalost, nije primjenjiv kod svakoga (kod mene nije moglo, recimo), nego u slucajevima kada ostecenje nije preveliko, tj. kada disk nije bas iscurio.napalhame wrote:Da probam pomoći, prenosim sta je doktor rekao prijatelju za isti problem. Isti problemi znači pada stopalo bolovi itd... Eh pošto smo se srećom zadesili u londonu i primili su ga kako kažu u jednu od boljih bolnica Chelsea doktori su pogledali i rekli fizikalne itd... Samo produže bol zavaravas sam sebe i ni slucajno kod tih što"namještaju" znači operacija odmah trajalo sve 1h. Sutra ga doktor obišao dobio stake i pozdrav. Hodao je za 3 dana bez problema. Kaze doktor da mu je ubacio gel neki nemam pojma i da je to to sad. Naravno kilaza i to se mora pratiti.
-
bizet
#391 Re: discus herniae
ne znam je li se prerano nadati ali meni je bolje
nakon rheumesser injekcija i ja vjerujem krompira koji sam stavljala na ledja da izvlaci bol meni je sad lakse
krenula sam na fizikalnu i aBd nadam se od naredne sedmice da ce bol prestati i da cu poceti sa vjezbama pod nadzorom dok ih ne naucim raditi pravilno
jos uvijek sam malo naherena na jednu stranu...strah me da ne ostanem takva...ali kad se pokusam ispraviti boli
no bol kakva je bila vise nije...cak mogu sama obuci cipele i saviti nogu i privuci je
ne savijam ledja, ne svjesno, nego cucnem
ugl. eto
sve me strah da se nadam, ali se nadam da operacije nece biti
nakon rheumesser injekcija i ja vjerujem krompira koji sam stavljala na ledja da izvlaci bol meni je sad lakse
krenula sam na fizikalnu i aBd nadam se od naredne sedmice da ce bol prestati i da cu poceti sa vjezbama pod nadzorom dok ih ne naucim raditi pravilno
jos uvijek sam malo naherena na jednu stranu...strah me da ne ostanem takva...ali kad se pokusam ispraviti boli
no bol kakva je bila vise nije...cak mogu sama obuci cipele i saviti nogu i privuci je
ne savijam ledja, ne svjesno, nego cucnem
ugl. eto
sve me strah da se nadam, ali se nadam da operacije nece biti
- Dozer
#392 Re: discus herniae
A aBnd?
Neces ti nista da slusas
Zamisli ovo:
Zakacila si vrhom cipele trotoar i zato ti se dzon na cipeli dijelom odvojio od ostatka cipele. Kako ces ga popraviti:
1. Spajanjem na struju, a zatim prelaskom magnetom preko njega?
2. Drzeci drugi kraj cipele i masuci njome iznad glave?
3. Koristenjem super-ljepila i pritiskom da se odvojeni dio ponovo spoji uz ostatak cipele?
A onda i tvoje stanje:
Disk izmedju prsljenova ti je dijelom izasao izvan standardnog lezista i pritisnuo zivac sa strane kicme, a sve radi atrofije ledjnih misica u lumbalnom dijelu koja je uzrokovala sabijanje kicme po vertikali i istiskivanje diska iz lezista. Kako ces to rijesiti:
1. Spajanjem na struju, a zatim prelaskom megnetom preko problematicnog dijela ledja?
2. Stavljanjem obloga i pijenjem tableta protiv bolova?
3. Operacijom?
4. Vjezbama kojima ce se ojacati oslabljeni ledjni misici i tako ponovo stisnuti kicmu, sto ce vratiti disk na njegovo mjesto?
Neces ti nista da slusas
Zamisli ovo:
Zakacila si vrhom cipele trotoar i zato ti se dzon na cipeli dijelom odvojio od ostatka cipele. Kako ces ga popraviti:
3. Koristenjem super-ljepila i pritiskom da se odvojeni dio ponovo spoji uz ostatak cipele?
A onda i tvoje stanje:
Disk izmedju prsljenova ti je dijelom izasao izvan standardnog lezista i pritisnuo zivac sa strane kicme, a sve radi atrofije ledjnih misica u lumbalnom dijelu koja je uzrokovala sabijanje kicme po vertikali i istiskivanje diska iz lezista. Kako ces to rijesiti:
1. Spajanjem na struju, a zatim prelaskom megnetom preko problematicnog dijela ledja?
3. Operacijom?
4. Vjezbama kojima ce se ojacati oslabljeni ledjni misici i tako ponovo stisnuti kicmu, sto ce vratiti disk na njegovo mjesto?
-
bizet
#393 Re: discus herniae
ma ja tebe nista ne kontam...de pojednostavi molim te
Dozer wrote:A aBnd?![]()
Neces ti nista da slusas
Zamisli ovo:
A onda i tvoje stanje:
3. Operacijom?
- Dozer
#394 Re: discus herniae
Ma, hvataj se laganih vjezbi ba, svakodnevnih. Nema nista od tableta, krompira isl. To je sve samom kamuflaza bola, nista vise.
-
bizet
#395 Re: discus herniae
ma ja bi jos juce da mi ima ko pokazatiDozer wrote:![]()
![]()
Ma, hvataj se laganih vjezbi ba, svakodnevnih. Nema nista od tableta, krompira isl. To je sve samom kamuflaza bola, nista vise.
molicu fizijatra da mi uvede i vjezbe uz fizikalnu ako je moguce
a ovo stanje jedan dan bolje drugi gore...izludjuje me to...nada dijeta nula bodova, nasekiram se, a briga fala Bogu hejbet, i odmah kuham kolace, torte, i to sve sama slistim jer mala vise voli cokoladu..od danas sam ponovo na dijeti
da mi je kako prvo mozak opustiti pa bi lakse misice cini mi se
-
bizet
#396 Re: discus herniae
ma ja bi jos juce da mi ima ko pokazatiDozer wrote:![]()
![]()
molicu fizijatra da mi uvede i vjezbe uz fizikalnu ako je moguce
a ovo stanje jedan dan bolje drugi gore...izludjuje me to...dijeta nula bodova, nasekiram se, a briga fala Bogu hejbet, i odmah kuham kolace, torte, i to sve sama slistim jer mala vise voli cokoladu..od danas sam ponovo na dijeti
da mi je kako prvo mozak opustiti pa bi lakse misice cini mi se
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#397 Re: discus herniae
Kad je bol, ništa vježbe i klinci, samo opusti se na krevetu i kad smiri onda vježbe i lagana šetnja, naravno smanji sa hranom, pićem, gaziranim sokovima i kolačima... sve možeš do granica boli, jer možeš izazvati upalu il pomjeranje diska i onda je dernek tu te ni tablete ni inekcije ne spase...ja sam tako ima jedno sedam osam godina navečer došlo društvo i malo se igralo plesalo, i u po frke da sjednem na tabure, hoopp nešto kvrcnu u ledjima, reko ništa malo nezgodno se dočepo na guz... sutra ujutro u WC, obavim svoje, iz WC-a na vrata ma ni maket... UŽAS, poće paranje noževima po čitavim ledjima, noge klecaju, ufatio se za štok od vrata i zovem suprugu, jedva sam do kreveta u hodniku doguro, jedva, lego al ne popušta to sav mokar, zubima škgućem od bolova, žena hitnu, dodjoše za pola sata, sječam se samo izraza lica doktorice kad me je vidjela, bila je zaprepaštena, tehničar pored nje ukopan... supruga izvadi fasciklu sa nalazima i čujem samo da će dati koktela dva inekcija i ako se ne smiri za par sati da ih hitno zove i da me vode na neurohirurgiju... ja pretrno, al reko bolje i pod nož nego ove muke... tog popodneva ko malo se stišalo al nisam se mogao okrenuti a kamoli ustati, kaže supruga da ih zovem, ma reko nikako dok god mogu micat nema govora i tako dva dana prikovan za krevet, tek treći dan mic po mic i prohodah... kasnije mi doktorka reće da se je diskus pomakao i da sam imao sreću što nije ni jedan živac oštetio inaće bi bio sada biljka... jebena je ta diskus hernija, neki se doktori ponašaju koda je to uganuće zgloba al pravi doktori znaju koja je to zajebancija.
- Dozer
#398 Re: discus herniae
Upravo tako.pici wrote:Kad je bol, ništa vježbe i klinci, samo opusti se na krevetu i kad smiri onda vježbe i lagana šetnja, naravno smanji sa hranom, pićem, gaziranim sokovima i kolačima... sve možeš do granica boli, jer možeš izazvati upalu il pomjeranje diska i onda je dernek tu te ni tablete ni inekcije ne spase...ja sam tako ima jedno sedam osam godina navečer došlo društvo i malo se igralo plesalo, i u po frke da sjednem na tabure, hoopp nešto kvrcnu u ledjima, reko ništa malo nezgodno se dočepo na guz... sutra ujutro u WC, obavim svoje, iz WC-a na vrata ma ni maket... UŽAS, poće paranje noževima po čitavim ledjima, noge klecaju, ufatio se za štok od vrata i zovem suprugu, jedva sam do kreveta u hodniku doguro, jedva, lego al ne popušta to sav mokar, zubima škgućem od bolova, žena hitnu, dodjoše za pola sata, sječam se samo izraza lica doktorice kad me je vidjela, bila je zaprepaštena, tehničar pored nje ukopan... supruga izvadi fasciklu sa nalazima i čujem samo da će dati koktela dva inekcija i ako se ne smiri za par sati da ih hitno zove i da me vode na neurohirurgiju... ja pretrno, al reko bolje i pod nož nego ove muke... tog popodneva ko malo se stišalo al nisam se mogao okrenuti a kamoli ustati, kaže supruga da ih zovem, ma reko nikako dok god mogu micat nema govora i tako dva dana prikovan za krevet, tek treći dan mic po mic i prohodah... kasnije mi doktorka reće da se je diskus pomakao i da sam imao sreću što nije ni jedan živac oštetio inaće bi bio sada biljka... jebena je ta diskus hernija, neki se doktori ponašaju koda je to uganuće zgloba al pravi doktori znaju koja je to zajebancija.
Kada boli - zastitni polozaj, kako sam i ranije opisivao. Kretanje koliko je moguce, i SAMO do granice bola. Kada u kretanju pocne bol, zadrzati taj polozaj, i sto prije opet sjesti ili leci da se to opusti.
Kada se mogne ustati i hodati normalno, ili bar do 85-90% normale, tada slobodno poceti s laganim podnim vjezbama, ali opet SAMO do granice bola, tj, do pocetka bola. NIKAKO forsirati preko toga.
Kada se te vjezbe rade lagano i po pravilu (a pravilo je da se u svakoj vjezbi prilikom dizanja ili kontrakcije, zavisno od vjezbe, tu se zadrzati 3 sec. u gornjem ili drgom naponskom polozaju, pa se onda lagano vratiti u pocetni polozaj), nakon prve serije od 10-15 ponavljanja misici se lagano zagriju, a s tim se i granica pocetka bola pomjera, i na kraju potpuno nestaje.
Vrlo bitno za zapamtiti kod vjezbanja jeste da - NE SMIJE biti nikakvih trzaja. Raja obicno kontaju da se sve radi kao da je stanje normalno, tipa trbusnjaka, pa krenu na hoo-ruk - 1,2,3,4,5,6,7,8... A to je nepravilno i samo moze pogorsati stvar.
Recimo, trbusnjaci se obavezno rade na podu, savijenih nogu u koljenima, sa stopalima na podu i rukama iza glave (a mogu biti i na grudima). Onda se torzo odize od poda toliko da se plecke odvoje od poda, dok lumbalni dio ostaje na podu (znaci - ne standardni trbusnjak, sa dizanjem grudi do koljena), i tu tom polozaju se sadrzava 3 sec. istovremeno izdisuci, pa se onda lagano vrati nazad i opusti sve na 1 sec., p ri cemu se udahne.
I tako 10-15-20x, koliko se vec moze u jednoj seriji, a treba odraditi 3 serije izmedju kojih se odmara 2-3 min., od cega prva minuta lezeci potpuno opusteno, o ostalo na nogama.
@Sarajemen
A znam kako je s tim kuburiti, jbg... pa zasto ne pomoci ljudima da bar shvate sta ih i zasto hebe... A ko hoce, moze se pokusati i "popraviti"
Ja sam, po svoj prilici, poprilicno uspio.
-
bumerangss
#399 Re: discus herniae
Ja vec par godina imam problema sa lumbalnom discus hernijom a ima par dana kad duze stojim pomalo me boli i malo gore, kako da opisem, kao na dnu rebara odnosno ispod lopatica ali nije sto nwrod keze "uhvatila me plecka" nego tacno osjetim da je bol na sredini ledja i boli me kad udahnem i kad se iskrivim lijevo ili desno i sad me bas ufatilo... kad kegnem lakse mi je
imam viska kila i to mi je vjerovatno veliki problem 
- Dozer
#400 Re: discus herniae
Jeste. To ti je problem, za pocetak.
To gore ti je prenos bola odozdo. Osjecas vise kao nekakvu tezinu, ne bas bol. Kao nekakav veci zamor misica ispod plecki, nekakav kao blagi grc, a nije grc, tacno?
Vjezbanjem ces to brzo sanirati. Necinjenjem nicega ces vrlo brzo doci u situaciju da se neces moci ispraviti.
To gore ti je prenos bola odozdo. Osjecas vise kao nekakvu tezinu, ne bas bol. Kao nekakav veci zamor misica ispod plecki, nekakav kao blagi grc, a nije grc, tacno?
Vjezbanjem ces to brzo sanirati. Necinjenjem nicega ces vrlo brzo doci u situaciju da se neces moci ispraviti.