Ulaganje na burzu za početnike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

xyz101

#376 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by xyz101 »

osnovni zakon burze lezi u procjeni kada je cijena dionica dotakla dno ili vrhunac.
ako znas to procjeniti, onda si pametniji od vecine nas i postat ces bogat.
za nas smrtnike vrijedi jos jedan zakon: nikad ne ulazi novac na burzi koji ne smijes izgubiti.

cijena zlata je od 2006e porasla preko 300% !
sad, dali je pametno kupiti nesto sto je poraslo preko 300 posto u zadnjih 4 godine ?
ja bih rekao ne.(ali ja sam obicni smrtnik, sto znaci da se mogu prevariti.)
ali iskustvo mi kaze, zlato je precjenjeno u momentu.
isto kao kad je moj punac kupio kucu od pola milje u 2006stoj.
sad ta kuca vrijedi 200 :mrgreen:
ahuseino

#377 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

Eborg wrote:Ma mislio sam da sa 300 KM ispipavam tržište pošto nemam nikakvog iskustva u toj oblasti, to je neki relativno bezbolni početak. U BiH se ne može kupovati online?

Evo recimo ja bih volio kupiti dionice Applea jer imaju dobar rast i vjerujem da će porasti još više ako u junu objave da izlazi novi iPhone. Nadam se da do tada ovaj bubble neće puknuti jer raste i raste.

Navodno se ovdje može trgovati online samo ne znam da li to podrazumijeva i nas iz BiH - http://www.etrade.com.

Ako nisi nikad ulagao ne bih ti savjetovao da se igras... 300 maraka je zaista nista i kad kupis prvu akciju komisija od $5 - $15 ti pojede 2% - 7% od uloga. Kada taj gubitak usporedis sa tradicionalnim, ocekivanim rastom marketa, vec gubis pola do godnu od rasta (pod uslovom da jeste rast). Ako ti je stalo bas da nesto oprobas onda imas ove online takmicenja sa virtualnim parama (recimo ovdje http://www.updown.com/guest). Mescini da sam bas na ovom forumu ovako nesto postavio davno. U glavnom, poenta je da se takmicis sa drugim kolegama, raspravljas na forumima, ucis strategije ulaganja - ali NE GUBIS PRAVE :-) PARE.

Kada se malo priucis, recimo godinu - dvije (of managing a portfolio), onda bi mogao poceti stavljati svoje pare. Kao pravilo (desnice sake :-) ) - da pocnes kazu dobra cifra je $10k. Ti ustedi par hiljada i onda pocni (taman ce ti do tad' doci ovakve usluge dole).

Ja koristim http://www.schwab.com za dugorocno ulaganje jer mi oni imaju najbolji research materijal (ali su malo skuplji). Koristim http://www.tradeking.com/ za spekulisanje, jer imaju najjeftinije trading costs i, jako bitno, online community za diskusije bas kao mi ovdje.
Etrade, ameritrade, TD, vanguard su druge kompanije. Ja sam ih svojedobno sve pregledao i dobro izucio, da na kraju odlucim za ove dvije. Vjerujem da ti ne mozes otvoriti racun bez neke kreditne istorije i/ili bankovnog racuna u inostranstvu, ili nekoj medjunarodnoj banci.

Vjerujem da me neces poslusati. Valjda moramo svi kroz to proci (mogu ja bolje :-) ).

Slicno sam ja (u)cinio '98 - '99 kad je online trading tek postalo aktuelno/pristupacno. Skocio s obje noge, mogu ja bolje, mislio uc' do koljena, a ono duboko preko glave. I had my ass handed to me...
Valjda ne vjerujes dok ne probas. Ne smijem ni rec koliko sam izgubio.

U glavnom, moralo je proci nekoliko godina da naucim kako i sta (mada sam i onomad mislio da znam kako i sta - niko pametniji od mene)... Danas mislim da imam najvazniju stvar (pored kapitala :-) ) - hladnu, neusijanu glavu da ne dozvoli emocijama da prevagnu kad me svrbe jagodice. Jedino tako mogu postizati pozitivne rezultate. Nikad ne kupujem akcije za koje sam tek cuo, ili nesto saznao. Obicno ih pratim koji mjesec do pola godine - ovo ti je najbolji savjet koji ti ja mogu dati - pored onog gore prvog, a ti kupi ili ostavi. :wink:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#378 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by corolla02 »

@huso; jesi happy sa swabom? ja kad sam kvito zadnji posao mislio sam tamo pretjerati svoj 401K, i zvao njihov servis i sve bio spremio ali ipak sam se eto na kraju odlucio za Vanguard jer sam tamo imo svoj Roth i to mi je dugorocno; takodjer, WellsFargo i BankOfAmerica, daju dosta transakcija besplatno ako ti fit your lifestyle :D ali moras imati $25K u startu

inace koristim Fidelity za kratkorocno investiranjee..
ahuseino

#379 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

corolla02 wrote:@huso; jesi happy sa swabom? ja kad sam kvito zadnji posao mislio sam tamo pretjerati svoj 401K, i zvao njihov servis i sve bio spremio ali ipak sam se eto na kraju odlucio za Vanguard jer sam tamo imo svoj Roth i to mi je dugorocno; takodjer, WellsFargo i BankOfAmerica, daju dosta transakcija besplatno ako ti fit your lifestyle :D ali moras imati $25K u startu

Ma dobar je Schwab, nije mi drago bilo sto su skupi, pa sam im prije pola godine (ili godinu) komentirao na survey-u da mi je skupo placati $15 dolara po transakciji kada hocu da spekulisem i brzo obrcem :-) ... poslije par sedmica mi poslali notifikaciju da mi spustaju cijenu na $8.00 :P

Za ulaganje najvise volim Vanguard i Schwab jer su bash to - finance houses i to im je core value, imaju dobre savjetnike i ljudi znaju sta rade. Banke generalno ne podnosim, jer su radi quick buck-a nakon deregulacije u devedesetim uletili u ovo polje finansija, pokupovali investment firme, sve da profitiraju na brzinu... specijalno mi je mrska Wells Fargo (te sam im bas nedavno prefinansirao kucu sa nekim drugim) BAC je odma' druga.

Za ulaganje se generalno drzi tradicionalnih investment institutions, a za penziono (IRA, Roth IRA, 401k and 403b rollovers) Vanguard je najbolji po mom misljenju (PIMCO i Fidelity su takodjer pri vrhu).
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#380 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by corolla02 »

ahuseino wrote:
corolla02 wrote:@huso; jesi happy sa swabom? ja kad sam kvito zadnji posao mislio sam tamo pretjerati svoj 401K, i zvao njihov servis i sve bio spremio ali ipak sam se eto na kraju odlucio za Vanguard jer sam tamo imo svoj Roth i to mi je dugorocno; takodjer, WellsFargo i BankOfAmerica, daju dosta transakcija besplatno ako ti fit your lifestyle :D ali moras imati $25K u startu

Ma dobar je Schwab, nije mi drago bilo sto su skupi, pa sam im prije pola godine (ili godinu) komentirao na survey-u da mi je skupo placati $15 dolara po transakciji kada hocu da spekulisem i brzo obrcem :-) ... poslije par sedmica mi poslali notifikaciju da mi spustaju cijenu na $8.00 :P

Za ulaganje najvise volim Vanguard i Schwab jer su bash to - finance houses i to im je core value, imaju dobre savjetnike i ljudi znaju sta rade. Banke generalno ne podnosim, jer su radi quick buck-a nakon deregulacije u devedesetim uletili u ovo polje finansija, pokupovali investment firme, sve da profitiraju na brzinu... specijalno mi je mrska Wells Fargo (te sam im bas nedavno prefinansirao kucu sa nekim drugim) BAC je odma' druga.

Za ulaganje se generalno drzi tradicionalnih investment institutions, a za penziono (IRA, Roth IRA, 401k and 403b rollovers) Vanguard je najbolji po mom misljenju (PIMCO i Fidelity su takodjer pri vrhu).
Fidelity je $7.95 za stokove a imaju sad i besplatno ETFs :thumbup: A Bank of Amerika ima brokerage odjeljenje koje vodi Merryll Lynch dok Fargo je neovisan; dosta Amera je tamo, ja kad dosegnem $25K pa ako budu jos postojali :-) vidis kakva je ova ekonomija, pa se selim tamo.

Inace, prvo na Vanguard ono redovno godisnje dajem, pa dalje sta ostane na Fidelity. Jos i DOW u crvenom danas :oops: :mrgreen:
ahuseino

#381 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

corolla02 wrote:
ahuseino wrote:

Fidelity je $7.95 za stokove a imaju sad i besplatno ETFs :thumbup: A Bank of Amerika ima brokerage odjeljenje koje vodi Merryll Lynch dok Fargo je neovisan; dosta Amera je tamo, ja kad dosegnem $25K pa ako budu jos postojali :-) vidis kakva je ova ekonomija, pa se selim tamo.

Inace, prvo na Vanguard ono redovno godisnje dajem, pa dalje sta ostane na Fidelity. Jos i DOW u crvenom danas :oops: :mrgreen:
Kada dosegnes 25 keka onda ti nece biti toliko bitno tih $8 po transakciji, jer ces valjda malo vise kupovati - u hiljadama a ne u stotinama :-)

Imam raje koji takodjer koriste BAC i drago im sto je besplatno, ali gube gace s guzice, sto naravno nema veze sa izborom brokerage house, ali mislim da im je research dosta losiji. Ja ih bojkotujem u svakom slucaju, i njih i WFC i nadam im se skorom uveHnucu... :-)
... valjda ce nesta bit' sa Obaminom regulacijom. :thumbup: - mora se personal banking odvojiti od finances (kako je i bilo).

P.S. I Schwab je nedavno uveo free ETF trading...
corolla02

#382 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by corolla02 »

i brzo obrcem :-) ... poslije par sedmica mi poslali notifikaciju da mi spustaju cijenu na $8.00 :P

Kada dosegnes 25 keka onda ti nece biti toliko bitno tih $8 po transakciji, jer ces valjda malo vise kupovati - u hiljadama a ne u stotinama :-)

Imam raje koji takodjer koriste BAC i drago im sto je besplatno, ali gube gace s guzice, sto naravno nema veze sa izborom brokerage house, ali mislim da im je research dosta losiji. Ja ih bojkotujem u svakom slucaju, i njih i WFC i nadam im se skorom uveHnucu... :-)
... valjda ce nesta bit' sa Obaminom regulacijom. :thumbup: - mora se personal banking odvojiti od finances (kako je i bilo).

stvar je u tome: hipoteticki - da sam davao svakom $8 po $8, nikad necu skupiti $25K :wink:

BOA imaju sve tools ko i ostali jer je Merryll Lynch odkupljen od njih, ja imao 401K sa njima i kompanija mi pracala fees, poslje bih ga ja to morao sam izdrzavati, mozda $50 godisnje i nije nesto puno ali sto da to radim ako ima Vanguard i sve besplatno.

A to za Fargo stoji, nemaju dovoljno tools za istrazivanje ali ako znas i imas iskustva prethodno, ni to vise nije problemm..

PS
naravno, Obama is King :mrgreen:
Eborg

#383 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Eborg »

@ahuseino: Hvala ti na savjetima. Znaš, neću se praviti tvrdoglav nego ću te poslušati, bolje lagano ulaziti na front nego odjednom ostati bez muda. :D Ne treba se praviti pametan kada su pare u pitanju. Uostalom, ja nisam ekonomista tako da će mi svakako trebati vremena da pohvatam sve konce. Imaš li možda neku literaturu preporučiti za neke osnove investiranja(tipa Investing for Dummies, to moram uzeti na eBayu :D )?

Probat ću da se igram malo s ovim linkom pa ću vidjeti kako mi ide. Mene zanima nekoliko stvari:

1) Znam da su manja tržišta poput BiH ograničena onim nekim pravilima pa se trgovina obavlja sa nekom odgodom od 3 dana kako bi se izbjegla manipuliranja medija i sl. E sad, na međunarodnom tržištu, je li se to obavlja u nekoliko minuta? Odlučiš da prodaš, nazoveš/klikneš i ako ima zainteresovanih kupaca prodaš to u roku od sat vremena, ide li to tako?

2) Ja fakat ne znam na šta da investiram u BiH jer je sve to ekstremna talašika i nema nikakvih pravila koja bih skužio. Ima li ikakva provjerena metoda trgovanja na međunarodnom tržištu, ovdje samo špekuliramo šta bi moglo biti za godinu ili dvije i šta će biti dostupno?

3) Početni kapital od 10k bilo čega za investiranje je malo prevelik za početnike. Može li se išta uraditi sa recimo 2000 KM/1000 EUR? Ne govorim o kockanju na anonimne kompanije već promišljena diverzifikacija portfolija, uglavnom na poznate i stabilne kompanije.

4) Ove takse od 8$ koje spominjemo, to je po dionici ili po transakciji?

Hvala puno! :thumbup:
ahuseino

#384 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

corolla02 wrote:
i brzo obrcem :-) ... poslije par sedmica mi poslali notifikaciju da mi spustaju cijenu na $8.00 :P

stvar je u tome: hipoteticki - da sam davao svakom $8 po $8, nikad necu skupiti $25K :wink:

BOA imaju sve tools ko i ostali jer je Merryll Lynch odkupljen od njih, ja imao 401K sa njima i kompanija mi pracala fees, poslje bih ga ja to morao sam izdrzavati, mozda $50 godisnje i nije nesto puno ali sto da to radim ako ima Vanguard i sve besplatno.

A to za Fargo stoji, nemaju dovoljno tools za istrazivanje ali ako znas i imas iskustva prethodno, ni to vise nije problemm..

PS
naravno, Obama is King :mrgreen:
BOA popularno zovemo BAC :D :D

Ne mislim ja na iskustvo kao da naucis o ulaganju, nego analize profesionalne. Schwab ima ugovore sa jako velikim :-) brojem financial analyst firmi. Regularno mogu skinuti finansijske analize (za koje hocu tickers):
Reuters-a
Argus-a
Net Davis-a
Standard and Poor's
Schwab (imaju i oni analiticare on staff)

... a analize su od fundamentalnih to potpuno tehnickih.

Ovo mi je dosta vrijedno, i ne moze se naci besplatno (ovo su ti oni reporti sto kad kliknes na yahoo finance traze $36.99 za pdf :razz: :-) ). To svjedocim preko ove jeftine Trade King kuce, gdje nemam ni blizu toliko izvora.

Ova raja sto imaju BAC racun da trguju, mi kazu da nemaju nikakvih izvora analize, i kaze koriste yahoo finance, morning star (free) is sl. Ipak mislim koliko para toliko muzike. I ja sam se uzdao u yahoo finance '98 - '99 :-) :-) .

Mislim da ti je svugdje $50 godisnje maintenance fee za IRA accounts (i meni je bilo u lokalnoj banci dok nisam prebacio). Vidi oce li ti se IRA suma racunati ka tih $25 tisuca, mozda te to dovede blize BAC nirvani... :-) :P
ahuseino

#385 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

Eborg wrote:@ahuseino: Hvala ti na savjetima. Znaš, neću se praviti tvrdoglav nego ću te poslušati, bolje lagano ulaziti na front nego odjednom ostati bez muda. :D Ne treba se praviti pametan kada su pare u pitanju. Uostalom, ja nisam ekonomista tako da će mi svakako trebati vremena da pohvatam sve konce. Imaš li možda neku literaturu preporučiti za neke osnove investiranja(tipa Investing for Dummies, to moram uzeti na eBayu :D )?

Probat ću da se igram malo s ovim linkom pa ću vidjeti kako mi ide. Mene zanima nekoliko stvari:

1) Znam da su manja tržišta poput BiH ograničena onim nekim pravilima pa se trgovina obavlja sa nekom odgodom od 3 dana kako bi se izbjegla manipuliranja medija i sl. E sad, na međunarodnom tržištu, je li se to obavlja u nekoliko minuta? Odlučiš da prodaš, nazoveš/klikneš i ako ima zainteresovanih kupaca prodaš to u roku od sat vremena, ide li to tako?

2) Ja fakat ne znam na šta da investiram u BiH jer je sve to ekstremna talašika i nema nikakvih pravila koja bih skužio. Ima li ikakva provjerena metoda trgovanja na međunarodnom tržištu, ovdje samo špekuliramo šta bi moglo biti za godinu ili dvije i šta će biti dostupno?

3) Početni kapital od 10k bilo čega za investiranje je malo prevelik za početnike. Može li se išta uraditi sa recimo 2000 KM/1000 EUR? Ne govorim o kockanju na anonimne kompanije već promišljena diverzifikacija portfolija, uglavnom na poznate i stabilne kompanije.

4) Ove takse od 8$ koje spominjemo, to je po dionici ili po transakciji?

Hvala puno! :thumbup:
Imas tovar izvora online, i za ucenje ja bih ti preporucio morningstar.com a i yahoo finance i google finance ima materijale da ucis osnovne brojeve, fundamentalnu i tehnicku analizu. Kao prvu knjigu bih ti preporucio Benjamin Graham -a The Intelligent Investor, a onda njegovu Security Analysis koja je nesto naprednija.

Kada odlucis kakvu strategiju preferiras onda se tamo fokusiras. Ja recimo volim value investing puno vise nego growth... stranu...

Ja ne bih ulagao kod nas jer nisam dole, pa stvarno ne znam kakve su zakonske zastite... kad smo kod finansija vise vjerujem uhodanom sistemu... :-) da me ne bi gladna :-) preko vode preveli...

Sume koje mislis ulagati trebas gledati kroz period koji mislis cuvati, valuaciju stocka i troskovi trgovine... mislim ako ces kupiti coca colu stock i cuvati 20 godina, onda $1000 ne mora biti malo (jer ti je komisija manje od 1%, a akcija vrlo stabilna), ako ces kupiti recimo neku penny stock (volatile - veoma) za $200 i platiti 7% komisiju onda je slika drugacija... skontaces sve, kad malo budes istrazio...

$8 dolara nije nikakva taksa nego provizija kada kupis neke akcije. Znaci samo jednom kada napravis kupovinu, pa ti kupio 10 ili 1000 akcija... platis ovu proviziju. Negdje je $3 dolara, negdje $8, a negdje $15... zavisno od institucije.
corolla02

#386 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by corolla02 »

BOA popularno zovemo BAC :D :D

Ne mislim ja na iskustvo kao da naucis o ulaganju, nego analize profesionalne. Schwab ima ugovore sa jako velikim :-) brojem financial analyst firmi. Regularno mogu skinuti finansijske analize (za koje hocu tickers):
Reuters-a
Argus-a
Net Davis-a
Standard and Poor's
Schwab (imaju i oni analiticare on staff)

... a analize su od fundamentalnih to potpuno tehnickih.

Ovo mi je dosta vrijedno, i ne moze se naci besplatno (ovo su ti oni reporti sto kad kliknes na yahoo finance traze $36.99 za pdf :razz: :-) ). To svjedocim preko ove jeftine Trade King kuce, gdje nemam ni blizu toliko izvora.

Ova raja sto imaju BAC racun da trguju, mi kazu da nemaju nikakvih izvora analize, i kaze koriste yahoo finance, morning star (free) is sl. Ipak mislim koliko para toliko muzike. I ja sam se uzdao u yahoo finance '98 - '99 :-) :-) .

Mislim da ti je svugdje $50 godisnje maintenance fee za IRA accounts (i meni je bilo u lokalnoj banci dok nisam prebacio). Vidi oce li ti se IRA suma racunati ka tih $25 tisuca, mozda te to dovede blize BAC nirvani... :-) :P
hehehe pa i ne trebaju mi toliki podatci o marketu, nemam nirvanu od marketa, uvjek mirno spavam :D

uglavnom isto koristim se svime sto je dostupno, yahoo, morningstar, smartmoney, bloomberg, marketwatch, radio, novine etc etc

takodjer koristim troweprice, oni imaju sve tehnicke analize tvog portfolija, prate vijesti i promjene na marketu, ono sve sto ima morningstar sa zvjezdicom (znaci da se plati) ovdje je sve besplatno samo se registrujes, tj. traze ti social security, imaju sve sto mi treba a da se ne upucam u stopalo, vazno mi je da vidim gdje sektor vodi, koji je dojnji, liquidity, volume, VIX i tako to

ovi BOA i Fargo su meni potpuno prihvatljivi; licno imam taj minimum sa Roth ali onda bi mi Vanguard ispade iz igre sto ne zelim da radimm..

Do tada Fidelity za stockove, ETF i kratkorocno, sa kojim sam zadovoljan, samo mi se ne placa tih $7.95 za stock opet, but thats just me :D
SevdahNinja

#387 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by SevdahNinja »

SevdahNinja wrote:Zlato: 1215 $ ili 805 €
Zlato: 1244 $ ili 1000 €
ahuseino

#388 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

SevdahNinja wrote:
SevdahNinja wrote:Zlato: 1215 $ ili 805 €
Zlato: 1244 $ ili 1000 €
Pa sta si mislio reci... da je naraslo samo 2.5% ili da je naraslo cak 2.5% u dolaresima...

Ili ilustrujes strmoglavicu zvanu eVro...

U svakom slucaju meni je drago da ja nisam krenuo u ribolov za zlatnom ribicom...
mO k3

#389 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by mO k3 »

Eborg wrote:
Ma mislio sam da sa 300 KM ispipavam tržište pošto nemam nikakvog iskustva u toj oblasti,
Navodno se ovdje može trgovati online samo ne znam da li to podrazumijeva i nas iz BiH - http://www.etrade.com.
sa 300 KM necec moci nista uraditi...
Evo recimo ja bih volio kupiti dionice Applea jer imaju dobar rast
Ma svi mi volimo Apple.... samo a svjih 300 maraka mozes kupiti 1 Aplle dionicu...
vjerujem da će porasti još više ako u junu objave da izlazi novi iPhone
Ne vjeruj u svasta cim pocnemo da kockamo na berzi to je ves programirano na gubitak ..... isto tako sam i ja razmisljao i pao par puta na nos....

https://www.boerse-stuttgart.de/
Ovdje mozes da otvoris sebi virtualni konto sve je dzebe mozes tu da napravis sebi vise portfolia watchlist itd... i pokusaj prvo sa virtualnim parama da se zezas pa tek onda kreni sa pravim...
Eborg

#390 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Eborg »

Hvala. Imam već jedan virtualni account i fakat sam se odmah prvi dan uvjerio kako to nenadano ide. U 10 minuta sam imao 30$ profita na 1000$ investiciju da bih za narednih 5 minuta već bio 60$ u gubitku i prodao sve da smanjim sunovrat. Mislio sam da to ide postepeno kad ono baš - BUM! :-)
bosanski

#391 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by bosanski »

Eborg wrote:Hvala. Imam već jedan virtualni account i fakat sam se odmah prvi dan uvjerio kako to nenadano ide. U 10 minuta sam imao 30$ profita na 1000$ investiciju da bih za narednih 5 minuta već bio 60$ u gubitku i prodao sve da smanjim sunovrat. Mislio sam da to ide postepeno kad ono baš - BUM! :-)
Evo ti jedna knjiga vrlo bitna ako misliš trgovati
MURPHY, J.J., Technical Analysis of the Futures Markets
Sjajna knjiga. Bez nje si kao da krećeš na put u bijeli svijet bez GPS-a
Eborg

#392 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Eborg »

Potražim, hvala! :thumbup:
corolla02

#393 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by corolla02 »

no sikiriki :D svi padamo ovih dana :sad:
ahuseino

#394 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

Sta to bi? Brisani prostor :cry:

Jel' se ko svadio?... ne uFatih. :? :?

Nema mi posova... :twisted:
SevdahNinja

#395 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by SevdahNinja »

Sofija89

#396 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Sofija89 »

Odmah da naglasim da sam totalni laik sto se tice ekonomije,no u zadnje vrijeme sam nesto citala i dosla na ideju da kupim dionice i vidim kako to sve hoda.
S obzirom da predstoji privat. Bosnalijeka mislila sam tu uzeti neke dionice,nista mnogo,za pocetak mozda 400- 500eura.
Pa molim za misljenje u vezi svega sto se tice Bosnalijeka tj. da li stoji ova prica da ce dionice dosta porasti,do koliko bi najvise mogle ici, i naravno svaki savjet oko kupnje dionica je dobrodosao.
Static-X

#397 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Static-X »

.
HORN1

#398 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by HORN1 »

Sofija89 wrote:Odmah da naglasim da sam totalni laik sto se tice ekonomije,no u zadnje vrijeme sam nesto citala i dosla na ideju da kupim dionice i vidim kako to sve hoda.
S obzirom da predstoji privat. Bosnalijeka mislila sam tu uzeti neke dionice,nista mnogo,za pocetak mozda 400- 500eura.
Pa molim za misljenje u vezi svega sto se tice Bosnalijeka tj. da li stoji ova prica da ce dionice dosta porasti,do koliko bi najvise mogle ici, i naravno svaki savjet oko kupnje dionica je dobrodosao.

Pa bosnalijek po ovim cijenama je dobro kupovati ali neznači da neće biti i nižih cijena ali ako držiš dovoljno dugo dionice trbala bi lijepo zaraditi po svakoj dionici kupljenoj po ovim cijenama.
Najvažnije za kupce dionica je da su dobro informisani koliko vrijedi jedna dionica realno. Cijena na berzi može biti svakakva od namještene do nerealno niske ili nerealno visoke.
Treba obavezno znati knjigovodstvenu vrijednost dionice kao i predvidjeti buduće poslovanje firme.
Trenutno je dobro kupovati po mom mićljenju JPESR (elektroprivredu BIH) trenutna joj se cijena kreće oko 25KM dok joj je nominalna i knjigovodstvena dosta veća. Međutim uspoređujuži neke parametre možemo reći da je vrijednost jedne dionice JPESR veća od 300KM i jedno dana bi u budućnosti mogla narasti preko 300KM, u prošlosti joj je cijena već dostizala 210KM. Na osnovu čeg bi mogli odrediti cijenu dionice daleko preko 300KM.
Evo trenutno bugarska dogovorila sa rusijom da im ovi izgrade nuklearku koja bi trebala proizvoditi struje približno jednako kao što trnutno proizvodi elektroprivreda BiH. Bugari bi trbali platiti oko četiri milijarde za nuklearku i dodatne još dvije za ostalu potrebnu infrastrukturu potrebnu za transformaciju i priključenje na mrežu.
Znači trebaju uložiti šest milijardi te čekati određeno vrijeme da bi dobili nešto što u elektroprivredi BiH ima odma i već funkcioniše. Ako usporedimo da bugari plaćaju šest milijardi eura oko dvanest milijardi maraka a trideset miliona dionica elektroprivrede bih po cijeni od 25KM daje iznos od sedamsto pedeset miliona što je šesnest puta jeftinije nego što će bugari platiti a pri tom moraju još određeno vrijeme čekati da se nuklearke i ostalo izgradi.
Znači naša vlada kad bi realno htjela dobrobit ovom buđetu ako će prodavati dionice elektroprivrede mogli bi ih trenutno ponuditi Bugarskoj po 400KM, naravno logički razmišljajući BUgarska bi trebala to prihvatiti oberučke s radošću, dobiće istu količinu struje neće morati čekati dok se sve izgradi, nemoraju praviti nepopularnu opasnu nuklearku kojoj je rok upotrebe nekoliko desetina godina za razliku od određenih kapaciteta u elektroprivredi BiH, ima hidroelektrana. Znači dugoročno elektroprivreda vrijedi dosta dosta više od sadašnje cijene po dionici od 25KM.
Mislim da je treba kupiti i pametno čekati.
Postoji još nešto što treba znati a vezano za dionice JPESR, fondovi imaju oko 5,5% ektroprivrede i po propisima trebali su davno prodati određene količine dionica što bi moglo drastično oboriti cijenu JPESR. Međutim nisu prodali dosad i sumnjam da ima ikakve logike da bi prodavali po ovim cijenama sad koje su dosta manje od svih dosadašnjih cijena. Prodavaće samo ako budu imali neki dobar interes a taj je da im netko ispod stola da kakav dobar mito.
Međutim prodavali ili ne realna vrijednost dionice je dosta veća i onaj tko može čekati trebao bi sigurno debelo profitirati.
HORN1

#399 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by HORN1 »

Moj prijedlog za početnike, neobazirite se na neke grafove i predviđanja kao ni na rekla kazala, kad kupujete kupite ono što vrijedi inikako neprodajite zbog glasina ili grafova nek tržište rase ili pada vi strpljivo čekajte željenu cijenu.
Ispričaću vam za Tvornicu Cementaru Kakanj. Trgovalo se je nekad po niskim cijenama i cijena je polako rasla da bi dostigla četiri marke po dionici, zatim naglo u kratkom vremenskom periodu pada na 2,3KM da bi bio ponuđen tenderski otkup po cijeni od nešto preko četiri marke. Cijena TCMKR je dostizala i deseterostruku vrijednost na osnovu prošlu cijenu. Pre određenog perioda Tvornica Cjementa Kakanj je isplatila dividendu po jednoj dionici 12,01KM a ako pogledamo kad je bio pad pred tender pala je na dvije i nešto, grafovi su pokazivali razne stvari prema potrebi onih koji su riktali kakvi će biti, sad tko nije prodao po dvije prije pet šest godina ima samo dividende 12 KM po dionici i ostaje mu dionica. Valja napomenuti da je u posljednjim godinama ostvarena dobit po jednoj dionici oko 4KM.
Zahvaljujući ovoj dividendi neki fondovi imaju prihod po osnovu dividendi čak od pet miliona maraka a taj isti fond po sadašnjim cijenama na berzi bi koštao petnestak miliona maraka, kad bi trend bio ovakav za tri godine bi se prihodovalo dividende petnest miliona i ispade da je fond besplatno dobiven odnosno sva imovina koju posjeduje fond.
panzer

#400 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by panzer »

HORN1 wrote:Postoji još nešto što treba znati a vezano za dionice JPESR, fondovi imaju oko 5,5% ektroprivrede i po propisima trebali su davno prodati određene količine dionica što bi moglo drastično oboriti cijenu JPESR. Međutim nisu prodali dosad i sumnjam da ima ikakve logike da bi prodavali po ovim cijenama sad koje su dosta manje od svih dosadašnjih cijena. Prodavaće samo ako budu imali neki dobar interes a taj je da im netko ispod stola da kakav dobar mito.
Međutim prodavali ili ne realna vrijednost dionice je dosta veća i onaj tko može čekati trebao bi sigurno debelo profitirati.
To je završeno u drugom dijelu prošle godine. Fondovi su uskladi portfolia sa zakonskim propisima i oko toga više nema bojazni.
Post Reply