Pa ja i jesam sve pojednostavila, i spomenula sam politicke i dugorocne razloge. Ne znam da li vise ima smisla, jer ako ne vidis logiku, onda ce meni biti tesko objasniti ti.ahuseino wrote: Nema sta pomagati onda jer sam 'dobro mislio'...
Sad su znaci tvoja argumentiranja da surplus dolara oil countries moraju ulagati u Americke firme samo ako ne-americke kompanije ne 'trguju' na americkim trzistima.
Znaci od dva razloga sto si navela da ove trzave trebaju ulagati u Americku ekonomiju ne drze:
1. Stabilna zemlja sa mild inflation.
2. Transaction costs....
Jel' izostavljam nesto?
Mozda je ovo za tebe previse pojednostavljeno, ali ja ne vidim ekonomskog razloga da te drzave moraju ulagati u Ameriku.
Vise su mi razlozi politicki i creditworthiness (long term prospects)...
Amerika jeste imala stabilnu infaliciju i monetarnu politiku koja forsira kontrolu inflacije. Ulaganjem u velike firme, koje se prodaju po cijelom svijetu, nije "ulaganje" to je parkiranje para za dividende i dugorocni rast. Kad su ulagali ulagali su u Americke firme. Zbog troskova pretvorbe (ovdje mi govorimo o multi-milionskim blokovima dionica, ne sicu koju ja i ti kupujemo, koja se najcesce obavlja u after-trading satima) oni su ulagali u Ameriku jer nisu mogli u Europu ili Aziju, ustvari mogli su ali im je bilo jeftinije/lakse (profitabilnije) ulagati u Ameriku.
Ali nije bitno, fino smo se napricali, i zavrtili ljudima mozak sto moraju klikat' par strana preko dugometraznih postova
Huso '08