Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
omar little

#376 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by omar little »

ahuseino wrote: Nema sta pomagati onda jer sam 'dobro mislio'...

Sad su znaci tvoja argumentiranja da surplus dolara oil countries moraju ulagati u Americke firme samo ako ne-americke kompanije ne 'trguju' na americkim trzistima.
Znaci od dva razloga sto si navela da ove trzave trebaju ulagati u Americku ekonomiju ne drze:
1. Stabilna zemlja sa mild inflation.
2. Transaction costs....
Jel' izostavljam nesto?
Mozda je ovo za tebe previse pojednostavljeno, ali ja ne vidim ekonomskog razloga da te drzave moraju ulagati u Ameriku.
Vise su mi razlozi politicki i creditworthiness (long term prospects)...
Pa ja i jesam sve pojednostavila, i spomenula sam politicke i dugorocne razloge. Ne znam da li vise ima smisla, jer ako ne vidis logiku, onda ce meni biti tesko objasniti ti.
Amerika jeste imala stabilnu infaliciju i monetarnu politiku koja forsira kontrolu inflacije. Ulaganjem u velike firme, koje se prodaju po cijelom svijetu, nije "ulaganje" to je parkiranje para za dividende i dugorocni rast. Kad su ulagali ulagali su u Americke firme. Zbog troskova pretvorbe (ovdje mi govorimo o multi-milionskim blokovima dionica, ne sicu koju ja i ti kupujemo, koja se najcesce obavlja u after-trading satima) oni su ulagali u Ameriku jer nisu mogli u Europu ili Aziju, ustvari mogli su ali im je bilo jeftinije/lakse (profitabilnije) ulagati u Ameriku.
Ali nije bitno, fino smo se napricali, i zavrtili ljudima mozak sto moraju klikat' par strana preko dugometraznih postova :D

Huso '08 :D
ljubav_aha

#377 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

omar little,nisu dugometrazni nego kilometarski postovi,sustina je znati napisati srz problema u 10 recenica :)
omar little

#378 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by omar little »

ljubav_aha wrote:omar little,nisu dugometrazni nego kilometarski postovi,sustina je znati napisati srz problema u 10 recenica :)
Pa, napisi.
mofo33

#379 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by mofo33 »

napunite rezervar i bidone :lol: :lol:
brzo!!!
ljubav_aha

#380 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

omar little wrote:
ljubav_aha wrote:omar little,nisu dugometrazni nego kilometarski postovi,sustina je znati napisati srz problema u 10 recenica :)
Pa, napisi.
tako uvijek pisem :)
omar little

#381 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by omar little »

ljubav_aha wrote:
omar little wrote:
Pa, napisi.
tako uvijek pisem :)
:-) :lol: :lol:
ljubav_aha

#382 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

omar little : pa, napisi.

ljubav_aha: tako uvijek pisem :)

omar little: :-) :lol: :lol:

:lol: /jedan smajli je sasvim dovoljan/
Šeha

#383 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Šeha »

ljubav_aha wrote:omar little : pa, napisi.

Pa nije... Jedan smajli ( :lol: ) bi se moglo protumaciti da joj je pravo smijesno ono sto si rekla.

Kombinacija ( :-) :lol: :lol: ) se moze protumaciti da si rekla nesto nesuvislo i da se ne smije onome sto si napisala nego tebi samoj.

Tako da ja mislim da je ona smajlijima rekla upravo ono sto je zeljela uz taman dovoljan broj istih ;)
ljubav_aha

#384 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

Šeha wrote:
ljubav_aha wrote:omar little : pa, napisi.

Pa nije... Jedan smajli ( :lol: ) bi se moglo protumaciti da joj je pravo smijesno ono sto si rekla.

Kombinacija ( :-) :lol: :lol: ) se moze protumaciti da si rekla nesto nesuvislo i da se ne smije onome sto si napisala nego tebi samoj.

Tako da ja mislim da je ona smajlijima rekla upravo ono sto je zeljela uz taman dovoljan broj istih ;)
nisu bila potrebna dva ista smajlija
pitt

#385 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

nego....sto vi ne koristite zelene (ekoloske) smajlije jel :D :D :D :D
ahuseino

#386 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

pitt wrote:nego....sto vi ne koristite zelene (ekoloske) smajlije jel :D :D :D :D
Primjetio sam ja, ti uvijek prvo te zelene...
:run:
omar little

#387 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by omar little »

ahuseino wrote:
pitt wrote:nego....sto vi ne koristite zelene (ekoloske) smajlije jel :D :D :D :D
Primjetio sam ja, ti uvijek prvo te zelene...
:run:
uze mi rijec iz tastature :D
ja ga gledam vec ihaaaj kako prvo te zelene udara...hamo, hamo :D :D
pitt

#388 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

pa pro-green nastrojen.......eco-boy :D :D :D
danas

#389 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by danas »

pitt wrote:pa pro-green nastrojen.......eco-boy :D :D :D
bice da je to :lol: :lol:
ahuseino

#390 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

Siri bratstvo i ... ono drugo...

... samo nemoj tri ba, sto tri?...

Zbunjujes narod.

I od sad ga zovimo 'winter green'.
pitt

#391 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

danas wrote:
bice da je to :lol: :lol:
ne odaji :D :D A zelena je i boja slavena :D :D boja trave.... boja zastave :D :D
walkabout

#392 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by walkabout »

"evergreen"... :oops:

nego, eno ode bure preko $130... :roll:
kazhu da ni $200 nije daleko... :shock:

gdje je ona CNN lista... :-?
walkabout

#393 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by walkabout »

Crude oil fell more than $US2 a barrel on signs that a 16% run-up in prices this month isn't justified by stockpiles and demand.

Consumption averaged 20.3 million barrels a day in the past four weeks, down 1.3% from a year earlier, the US Energy Department said yesterday. Prices climbed above $US135 ($141) a barrel on Thursday as OPEC ministers said they could do nothing to prevent higher prices because they are pumping at capacity.

``The fundamentals justify a price between $US80 and $US100,'' said Sarah Emerson, managing director of Energy Security Analysis Inc., a consulting firm in Wakefield, Massachusetts. ``The run-up in prices has more to do with institutional investors coming into the market. There's nothing to discourage them from doing so because the returns have been so high.''

Crude oil for July delivery fell $US2.43, or 1.8%, to $US130.74 a barrel at the 2:30 p.m. close of floor trading on the New York Mercantile Exchange after reaching a record $US135.09. Oil is heading for the biggest one-day drop in three weeks. Prices have more than doubled over the past year.

``You have to be bullish until we see a much bigger pullback than is occurring today, and when that happens we will be looking for a correction, nothing more,'' said Eric Wittenauer, an energy analyst at Wachovia Securities in St. Louis.

Brent crude oil for July settlement declined $US2.12, or 1.6%, to $US130.58 a barrel on London's ICE Futures Europe exchange. The contract touched a record $US135.14 today.

`Short-Covering'

``The recent surge is a function of short covering in the market,'' Wittenauer said. ``We are giving back some of this gain, but it's too early to call a top to the market.''

Traders who are ``short'' are betting on a decline by selling. They need to purchase contracts to close out their short positions.

Investors looking for higher returns moved to commodity markets over the past year because they outperformed stocks and bonds. The Standard & Poor's 500 Index declined 8.6% from a year ago to 1,392.91. The Dow Jones Industrial Average dropped 6.7% to 12,622.77 during the same period.

``We are not in charge anymore,'' Shokri Ghanem, Libya's top oil official, told Bloomberg Television today.

The Organization of Petroleum Exporting Countries has ``no magic solution'' to high prices, Qatar's Oil Minister Abdullah bin Hamad al-Attiyah said today in a phone interview from Doha.

Bloomberg
ahuseino

#394 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

Ovdje su se svima gacice u cvor zapetljale, mislim u vladi i biznisu.

Al' neka, i treba tako, Amerika najbolje 'slusa' kad joj po dzepu opalis :dance: :( .

Ako ce se igdje develop new transportation technologies and drivetrain powerplants onda je to ovdje (samo treba biti properly motivated).
... poslije cemo 'povuci' i Europu za sobom.

:thumbup: Odo' trazit' pos'o u alternative energy sektoru :run: .
ljubav_aha

#395 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:Ovdje su se svima gacice u cvor zapetljale, mislim u vladi i biznisu.

Al' neka, i treba tako, Amerika najbolje 'slusa' kad joj po dzepu opalis :dance: :( .

Ako ce se igdje develop new transportation technologies and drivetrain powerplants onda je to ovdje (samo treba biti properly motivated).

posao buducnosti, sretno ;-)
pitt

#396 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

ahuseino wrote:Ovdje su se svima gacice u cvor zapetljale, mislim u vladi i biznisu.

uzgajaj kukuruz :D :D
ahuseino

#397 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

pitt wrote:

Ne znam vozit' kombajn :roll: .

A i kukuruz je Busheva propaganda, nije vishe moderno :dance: . Sad je swithcgrass in... :P
Last edited by ahuseino on 23/05/2008 15:57, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#398 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

pitt wrote:

:lol: odlicna ideja

ethanol,yesss ;-)
pitt

#399 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

secernu trsku ba :D najbolji ethanol iz nje. Eno citam negdje da ce neka kompanija u saradnji sa brazilcima pokusati uzgajati neku geneticki modifikovanu secernu trsku u usa.
ljubav_aha

#400 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

pitt wrote:secernu trsku ba :D najbolji ethanol iz nje. Eno citam negdje da ce neka kompanija u saradnji sa brazilcima pokusati uzgajati neku geneticki modifikovanu secernu trsku u usa.
pitt, u pravu si,neka zanimanja umiru,druga se radjaju ;-)
Post Reply