ENERGOINVEST - ex-yu gigant
Moderator: anex
-
Chairman
#376 Re: energoinvest!!!
Upravu si ti 100 % za opomenu. Ali red je bio da mu neko kaze 
- BarbaDue
#377 Re: energoinvest!!!
insanity ima neka svoja mišljenja i interese na njegove argumente ti odgovaras sa kontra argumentima...i to je jedino ispravno...međutim ti ga vrijeđas.
zato bi bio red da mu se izvines?
zato bi bio red da mu se izvines?
-
BiH_mladi
#378 Re: energoinvest!!!
energoinvest ima ili ce uskoro imati koncesiju za istrazivanje nafte i plina u federaciji.dokapitalizirat ce ga jedna jaka svjetska kompanija radi toga.interese da prije pokupuju dionice imaju spekulanti poput selimovica i radonjcica.
STRANE FIRME ŽELE ISTRAŽIVATI NAFTU U FEDERACIJI
Friday, 03.10.2008.
Na javni poziv za istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH, koji je prije mjesec dana raspisao sarajevski "Energoinvest", javilo se nekoliko stranih kompanija iz SAD, Kanade, Hrvatske i arapskih zemalja, potvrdio je ...
... pomoćnik generalnog direktora "Energoinvesta" Ibrahim Bosto.
Bosto je rekao da će o imenima firmi moći govoriti tek nakon provođenja tenderske procedure za odabir jednog ili više najpovoljnijih ponuđača, koji će biti raspisan tri sedmice nakon okončanja javnog poziva.
"Cjelokupna procedura biće provedena u skladu sa zakonom, javno i transparentno. Od zainteresovanih firmi tražićemo bankarske garancije čime ćemo u startu odbiti neozbiljne ponuđače ", istakao je Bosto.
Iako je o finansijskom aspektu projekta još rano govoriti, on je rekao da je izvjesno da je riječ o poslu vrijednom nekoliko stotina miliona dolara.
Bosto je rekao da će trebati dosta vremena dok ne počne eksploatacija prvih tona nafte jer, prema iskustvima, od početka istraživanja do crpljenja prvih količina nafte uglavnom treba pet do sedam, a nekad i više godina.
Javni poziv za istraživanje nafte i plina, raspisan na osnovu ovlaštenja federalne Vlade, odnosi se na pet potencijalnih istražnih polja sa područja Orašja, Odžaka i tuzlanskog bazena, te sarajevsko-zeničkog bazena i područja Dinarida, odnosno Glamoča, Livna, Mostara, Stoca i Neuma.
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/190300
STRANE FIRME ŽELE ISTRAŽIVATI NAFTU U FEDERACIJI
Friday, 03.10.2008.
Na javni poziv za istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH, koji je prije mjesec dana raspisao sarajevski "Energoinvest", javilo se nekoliko stranih kompanija iz SAD, Kanade, Hrvatske i arapskih zemalja, potvrdio je ...
... pomoćnik generalnog direktora "Energoinvesta" Ibrahim Bosto.
Bosto je rekao da će o imenima firmi moći govoriti tek nakon provođenja tenderske procedure za odabir jednog ili više najpovoljnijih ponuđača, koji će biti raspisan tri sedmice nakon okončanja javnog poziva.
"Cjelokupna procedura biće provedena u skladu sa zakonom, javno i transparentno. Od zainteresovanih firmi tražićemo bankarske garancije čime ćemo u startu odbiti neozbiljne ponuđače ", istakao je Bosto.
Iako je o finansijskom aspektu projekta još rano govoriti, on je rekao da je izvjesno da je riječ o poslu vrijednom nekoliko stotina miliona dolara.
Bosto je rekao da će trebati dosta vremena dok ne počne eksploatacija prvih tona nafte jer, prema iskustvima, od početka istraživanja do crpljenja prvih količina nafte uglavnom treba pet do sedam, a nekad i više godina.
Javni poziv za istraživanje nafte i plina, raspisan na osnovu ovlaštenja federalne Vlade, odnosi se na pet potencijalnih istražnih polja sa područja Orašja, Odžaka i tuzlanskog bazena, te sarajevsko-zeničkog bazena i područja Dinarida, odnosno Glamoča, Livna, Mostara, Stoca i Neuma.
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/190300
-
zulfo
#379 Re: energoinvest!!!
da li je vrijeme za kupovinu?
Pogledajte šta će se desiti ako se uzme 1000 dionica koja je sljedeća cijena i raspon između nje i naredne.
Pogledajte šta će se desiti ako se uzme 1000 dionica koja je sljedeća cijena i raspon između nje i naredne.
-
studentina1
#380 Re: energoinvest!!!
Uzimam na 4.40zulfo wrote:da li je vrijeme za kupovinu?
-
zulfo
#381 Re: energoinvest!!!
ENERGOINVESTOVA TEHNOLOGIJA PRIVUKLA KOREJU
13:55 / 15.05.2009.
Sarajevska kompanija Energoinvest s uspjehom je okončala višemjesečne pregovore s korejskom kompanijom Iljin Electric Ltd koja je pokazala interes za licencnu proizvodnju Energoinvestovog visokonaponskog prekidača.
Taj patent Energoinvest je osvojio i zaštitio još prije više od trideset godina kada se probio među prvih šest kompanija u svijetu koje su razvile vlastiti model visokonaponskog prekidača. Kako će Korejcima za ovladavanje proizvodnjom visokonaponskog prekidača trebati najmanje dvije godine, ugovorom je precizirano da u tom razdoblju prekidače kupuje od Energoinvestove tvornice u Meksiku Energomex, koja je u 100-postotnom vlasništvu sarajevske kompanije.
Energomex zapošljava oko 80 radnika, a godišnji prihod kompanije iznosi oko 25 miliona dolara.
Također je dogovoreno da dvije kompanije zajednički rade na ovladavanju novog tipa (245 kV) visokonaponskog prekidača, za čiju su proizvodnju podjednako zainteresirani i Energoinvest i njegov novi partner iz Koreje.
Prvu licencu za proizvodnju visokonaponskog prekidača Energoinvest je prodao još prije 25 godina nizozemskoj kompaniji Holec Coq, što je u poslovnim krugovima Evrope odjeknulo kao prvorazredna senzacija zbog narušenog pravila po kojem se transfer tehnologija odvija sa evropskog zapada na evropski (jugo)istok.
Projekat osvajanja novog visokonaponskog prekidača, u koji se Energoinvest namjerava upustiti s Korejcima, ubraja se u najznačajnije naučnoistraživačke projekte na tlu BiH pokrenute nakon rata. Uspjeh ovog projekta nesumnjivo će doprinijeti novoj regionalnoj afirmaciji Energoinvesta, koji je do pred rat u oblasti prenosa električne energije spadao u sami evropski vrh.
(Biznis.ba/Slobodna Bosna)
jel ovo dobro?
13:55 / 15.05.2009.
Sarajevska kompanija Energoinvest s uspjehom je okončala višemjesečne pregovore s korejskom kompanijom Iljin Electric Ltd koja je pokazala interes za licencnu proizvodnju Energoinvestovog visokonaponskog prekidača.
Taj patent Energoinvest je osvojio i zaštitio još prije više od trideset godina kada se probio među prvih šest kompanija u svijetu koje su razvile vlastiti model visokonaponskog prekidača. Kako će Korejcima za ovladavanje proizvodnjom visokonaponskog prekidača trebati najmanje dvije godine, ugovorom je precizirano da u tom razdoblju prekidače kupuje od Energoinvestove tvornice u Meksiku Energomex, koja je u 100-postotnom vlasništvu sarajevske kompanije.
Energomex zapošljava oko 80 radnika, a godišnji prihod kompanije iznosi oko 25 miliona dolara.
Također je dogovoreno da dvije kompanije zajednički rade na ovladavanju novog tipa (245 kV) visokonaponskog prekidača, za čiju su proizvodnju podjednako zainteresirani i Energoinvest i njegov novi partner iz Koreje.
Prvu licencu za proizvodnju visokonaponskog prekidača Energoinvest je prodao još prije 25 godina nizozemskoj kompaniji Holec Coq, što je u poslovnim krugovima Evrope odjeknulo kao prvorazredna senzacija zbog narušenog pravila po kojem se transfer tehnologija odvija sa evropskog zapada na evropski (jugo)istok.
Projekat osvajanja novog visokonaponskog prekidača, u koji se Energoinvest namjerava upustiti s Korejcima, ubraja se u najznačajnije naučnoistraživačke projekte na tlu BiH pokrenute nakon rata. Uspjeh ovog projekta nesumnjivo će doprinijeti novoj regionalnoj afirmaciji Energoinvesta, koji je do pred rat u oblasti prenosa električne energije spadao u sami evropski vrh.
(Biznis.ba/Slobodna Bosna)
jel ovo dobro?
-
zulfo
#382 Re: energoinvest!!!
Energoinvest sa elektroprivredom sklopio posao vrijedan 8 miliona KM 8 (TE Kakanj-sanacija rashladnih tornjeva bloka 7))
-
Lesli Eldridž
#383 Re: energoinvest!!!
Sve je to fino, ali problem je u rukovodstvu... 
-
Chairman
#384 Re: energoinvest!!!
Po rezultatima koji su mjerilo ocigledno da nije. A drugo je sto tebi neko ciljano smeta...Lesli Eldridž wrote:Sve je to fino, ali problem je u rukovodstvu...
-
Lesli Eldridž
#385 Re: energoinvest!!!
Ma ne smeta mi niko lično iz Energoinvesta. Sve, ama baš sve direktore i upravljačku strukturu u državnim firmama i javnim poduzećima su postavile vladajuće stranke, a zna se da je Energoinvest plijen SDA i Za(gra)BiH. Sjetino se samo privatizacije na mala vrata i "ortačke skupine" na čelu sa direktorom Vlahovljakom. I branković (namjerno sa malo "b") je upropastio ono malo Energoinvesta... Eto to mi smeta, a ti što pišeš u ime takvih kao oni neka ti je na čast.Chairman wrote:Po rezultatima koji su mjerilo ocigledno da nije. A drugo je sto tebi neko ciljano smeta...Lesli Eldridž wrote:Sve je to fino, ali problem je u rukovodstvu...
-
Chairman
#386 Re: energoinvest!!!
Ne pisem ja ni u cije ime vec posjedujem malo vise informacija nego ti i ne drzi me tipicni Bosnjacki sindrom da mi svako ko se iole izdigne iz ovog sivila smeta.
Sta sa privatizacijom? Na mala vrata ?
. Bio tender na koji se prijavilo jos nekoliko firmi... izlazilo u novinama danima.Ljudi se prijavili, predstavili model u kojem bi kroz zaradu firme otplacivali kredit, ali ne bi Bosnjo mogao svariti da se neko nas obogati a da on bar nogu ne podmetne. A niko nije ni pomislio da cim stranac udje u EE, da ce otpustiti bar 300 radnika i da moze skroz ugasiti firmu i prodati lokaciju zgrade , otpustiti radnike itd itd ....
Brankovic unistio? Dobro, jeste jedan dio unazadio dosta. Ali znas li kad je Brankovic otisao iz Energoinvesta? Prije 8 godina! I znas li kako od tad firma radi i da plata ne kasni ni dana (izuzmimo skandalozno potrazivanje Union banke i nesposobnost vlade da rijesi problem) za razliku na taj period te da je Energoinvest i dan danas jedan od pravih ambasadora BIH u arapskim zemljama.
Ajmo malo argumentovano ako cemo vec diskutovati, a ne da se lupati ko Maksim po diviziji.
Pozdrav
Sta sa privatizacijom? Na mala vrata ?
Brankovic unistio? Dobro, jeste jedan dio unazadio dosta. Ali znas li kad je Brankovic otisao iz Energoinvesta? Prije 8 godina! I znas li kako od tad firma radi i da plata ne kasni ni dana (izuzmimo skandalozno potrazivanje Union banke i nesposobnost vlade da rijesi problem) za razliku na taj period te da je Energoinvest i dan danas jedan od pravih ambasadora BIH u arapskim zemljama.
Ajmo malo argumentovano ako cemo vec diskutovati, a ne da se lupati ko Maksim po diviziji.
Pozdrav
-
Lesli Eldridž
#387 Re: energoinvest!!!
Pa naivno bi bilo misliti da stranka (SDA i Za(gra)BiH)) ne kontrolišu Energoivest i ostale državne firme. Nisi ti tako naivan i znaš ti dobro da ove stranke preko brankovića ranije, a kasnije preko vlahovljaka i ostalih koji će doći odrađuju svoje interese. Vlahovljak sve sluša šta mu kaže izetbegović preko brankovića. I kao da ja ne znam da novi vlasnik može sve da uništi. Hajde malo ti argumentovano obrazloži zašto misliš da bi "ortačka lopovska grupa" sazdana od nekoliko ljudi ratnih i poratnih profitera iz vrha ove dvije stranke radila drugačije. Stranci bi po tebi sigurno uništili firmu, a oni kao ne bi. Ne bi vraga, bitan im je to plijen. Ti kao pripadnik SDA i Za(gra)BiH braniš pozicije svojih stranačkih šefova. Zašto se tako jaka državna firma mora uopšte privatizirati? Kojim pravom se društvena imovina podržavila i kada je dospjela u ruke kleptokrata na vlasti sve se uništava? To je obična pljačka i privatizacija je i zamišljena kao pljačka društvene imovine. Svi smo mi donekle učestvovali u izgradnji te firme i sad treba neke selje belje, kojih nikad i nigdje nije bilo do rata, da hairuju i opljačkaju narodno. To ti braniš jer primaš platu u toj firmi koja te po znanju i zaslugama sasvim sigurno ne sljeduje. Da nije ovih kleptokrata na vlasti, ni ti ne bi mogao da radiš na nekoj od pozicija u Energoinvestu i ne bi morao da braniš svoje nezasluženo stećene pozicije u firmi. Znam, znam sad ćeš se braniti da ti nisi u radnom odnosu u toj firmi. Jesi, jesi, čim ih tako zdušno braniš. Mi svi pošteni građani znamo da su to lopovi...
PS Hajde kad ste tako jaki u arapskim zemljama što se ne izvukoste iz krize. Gdje su pare? Pojela maca je l' de.
PS Hajde kad ste tako jaki u arapskim zemljama što se ne izvukoste iz krize. Gdje su pare? Pojela maca je l' de.
-
Chairman
#388 Re: energoinvest!!!
Iz tvog posta se vide predrasude i mrznja jer ti ocigledno nisi ostvario svoje zivotne zamisli i ispunio svoje ciljeve. Da bi se diskutovalo o ovoj temi, treba poznavati bar osnove. Zaista nemam namjeru nikoga braniti vec samo realno sagledati nepobitne cinjenice...Lesli Eldridž wrote:Pa naivno bi bilo misliti da stranka (SDA i Za(gra)BiH)) ne kontrolišu Energoivest i ostale državne firme. Nisi ti tako naivan i znaš ti dobro da ove stranke preko brankovića ranije, a kasnije preko vlahovljaka i ostalih koji će doći odrađuju svoje interese. Vlahovljak sve sluša šta mu kaže izetbegović preko brankovića. I kao da ja ne znam da novi vlasnik može sve da uništi. Hajde malo ti argumentovano obrazloži zašto misliš da bi "ortačka lopovska grupa" sazdana od nekoliko ljudi ratnih i poratnih profitera iz vrha ove dvije stranke radila drugačije. Stranci bi po tebi sigurno uništili firmu, a oni kao ne bi. Ne bi vraga, bitan im je to plijen. Ti kao pripadnik SDA i Za(gra)BiH braniš pozicije svojih stranačkih šefova. Zašto se tako jaka državna firma mora uopšte privatizirati? Kojim pravom se društvena imovina podržavila i kada je dospjela u ruke kleptokrata na vlasti sve se uništava? To je obična pljačka i privatizacija je i zamišljena kao pljačka društvene imovine. Svi smo mi donekle učestvovali u izgradnji te firme i sad treba neke selje belje, kojih nikad i nigdje nije bilo do rata, da hairuju i opljačkaju narodno. To ti braniš jer primaš platu u toj firmi koja te po znanju i zaslugama sasvim sigurno ne sljeduje. Da nije ovih kleptokrata na vlasti, ni ti ne bi mogao da radiš na nekoj od pozicija u Energoinvestu i ne bi morao da braniš svoje nezasluženo stećene pozicije u firmi. Znam, znam sad ćeš se braniti da ti nisi u radnom odnosu u toj firmi. Jesi, jesi, čim ih tako zdušno braniš. Mi svi pošteni građani znamo da su to lopovi...![]()
![]()
Kao prvo Vlahovljak nije stranacki postavljen na mjesto direktora i jedan je od rijetkih koji su zaslugama dosli na to mjesto. On je covjek koji je citav zivot radio u EE i od dna je stigao do vrha. Svako ko tog covjeka iole zna ti to moze potvrditi kao i cinjenicu da preko godinu dana nije imenovan na novi mandat jer nece da pristupi ni jednoj stranci. No to nije tema danasnje "emisije" ...
Kad kazes nekoliko ljudi su clanovi ortacke grupe, to je broj od 7-8, dakle nisi upucen da je tu 18-20 ljudi, ... sama ta cinjenica govori da nemas pojma o cemu pricas ( uz duzno postovanje).
Zasto se EE mora privatizirati? Cisto iz razloga jer uz ovakvu drzavu i vlast koja mu podmece noge na svakom koraku jednostavno ne moze funkcionirati. Osnovna ideja komunizma i firmi kod kojih je drzava vlasnik jeste u tome da drzava stoji iza njih i pomaze u bilo kakvim problemima. Ovdje to nije slucaj od kraja rata...
Postovani gospodine, komunizam kao sistem je propao, sve drzave u okruzenju a i sire su proces privatizacija davno zavrsile i Energoinvest kao firma koja mora biti kompetitivna na tenderima sto u drzavama u okruzenju tako i sire te mora biti privatizirana. Ona to ne moze biti dok god je drzavna i gdje ti nemas ovlastenja i mogucnosti za radikalnijim rezovima bez uplitanja drzave koja je nesposobna i neorganizovana sama po sebi. Za razliku od toga, Telekom ne mora biti privatiziran i to je budalastina.
Ako vec pricamo o tome da neko ima prste u EE, onda to sigurno nije SDA, vec SBIH, iako ne vidim na koji nacin se to moze raditi i ta se informacija moze cisto iz novina saznati. Ali u tom slucaju zamolio bih vas da mi odgovorite na jedno pitanje: Kako SBIH ili bilo koja druga stranka moze uticati na poslovanje Energoinvesta i na koji nacin Vi mislite da se to radi? Koji su to projekti u kojima je stranka naredila Energoinvestu i njegovom menadzmentu da postupe na odredjene nacine?
Nije tajna da radim u EE. Sjecam se vremena kad moje kolege (tada nisam radio u EE) nisu primale platu mjesecima a sada presretni jer je plata redovna, putuje se, radi i EE je jedan svjez primjer kako ipak u ovoj drzavi ima nesto pozitivno. O tome da ja kao inzinjer nisam zasluzio da radim u EE i da me neko tu postavio, necu komentarisati
Jadna nam drzava sa tako "postenim" i "objektivnim" gradjanima...
Pozdrav
-
Lesli Eldridž
#389 Re: energoinvest!!!
Znaš li kako SDA i Za(gra)BiH "rade" u Energoinvestui ostalim državnim firmama? Fino, namještaju se natječaji, daju se poslovi kome lopovi hoće (po tebi je nekoliko 7-8
, to si izmislio, nije ih veliki broj, a koliko ih je i možeš li ti tamo sa njima, možda bolje znaš
), netransparentno poslovanje i nerealno prikazivanje finansijskog stanja... Ne odgovori ti meni na pitanje mr. Objektivni. Kako to da ste tako dobri na bliskom istoku i u Africi, a nemate banke na računu? Đe su ba pare?
Ne izbjegavaj odgovor.
Onda mi ne odgovori ti na pitanje: "Kako je moguće očekivati da ortačka skupina neće uništiti firmu?" Zašto bi samo stranci imali motiva da uništavaju? Vlahovljak je kao i svi direktori stranački čovjek, a nebitno je da li ga je postavila SDA ili Za(gra)BiH. To je sve jedna te ista stranka koja se podijelila u frakcije. Prvo su se posvađali oko para i ratnog plijena, a onda su se ideološki razišli
Gdje je to tvoja objektivnost? Izbjegavaš odgovoriti na jednostavna pitanja, a hoćeš da si objektivan. Ahaa...
Odgovorio sam ti na pitanje kako stranke narede poslovodstvu da "odrade" posao za njih. Ima i nastavak. Banka u većinskom državnom vlasništvu traži dugove od prije 20 godina (tačnije 21 godinu-iz 1988). I eto kako se onda na silu uništava firma. Uzmu lovu koju ste vi zaradili i branković je prebaci na druge fondove gdje gori. Iz koje je stranke branković? SDA. I eto odgovorio sam ti na sve. Ako bude potrebno mogu dati još primjera, ali i ovo je dovoljno da ti uništim sve neargumentovane konstatacije... 
-
Chairman
#390 Re: energoinvest!!!
Prva stvar je da Vi tako nepismeni i nejasni ne mozete opovrgnuti argumente ucenika prvog razreda srednje skole a da ne pricamo dalje...Lesli Eldridž wrote:Znaš li kako SDA i Za(gra)BiH "rade" u Energoinvestui ostalim državnim firmama? Fino, namještaju se natječaji, daju se poslovi kome lopovi hoće (po tebi je nekoliko 7-8, to si izmislio, nije ih veliki broj, a koliko ih je i možeš li ti tamo sa njima, možda bolje znaš
), netransparentno poslovanje i nerealno prikazivanje finansijskog stanja... Ne odgovori ti meni na pitanje mr. Objektivni. Kako to da ste tako dobri na bliskom istoku i u Africi, a nemate banke na računu? Đe su ba pare?
Ne izbjegavaj odgovor.
Onda mi ne odgovori ti na pitanje: "Kako je moguće očekivati da ortačka skupina neće uništiti firmu?" Zašto bi samo stranci imali motiva da uništavaju? Vlahovljak je kao i svi direktori stranački čovjek, a nebitno je da li ga je postavila SDA ili Za(gra)BiH. To je sve jedna te ista stranka koja se podijelila u frakcije. Prvo su se posvađali oko para i ratnog plijena, a onda su se ideološki razišli
Gdje je to tvoja objektivnost? Izbjegavaš odgovoriti na jednostavna pitanja, a hoćeš da si objektivan. Ahaa...
Odgovorio sam ti na pitanje kako stranke narede poslovodstvu da "odrade" posao za njih. Ima i nastavak. Banka u većinskom državnom vlasništvu traži dugove od prije 20 godina (tačnije 21 godinu-iz 1988). I eto kako se onda na silu uništava firma. Uzmu lovu koju ste vi zaradili i branković je prebaci na druge fondove gdje gori. Iz koje je stranke branković? SDA. I eto odgovorio sam ti na sve. Ako bude potrebno mogu dati još primjera, ali i ovo je dovoljno da ti uništim sve neargumentovane konstatacije...
Kako se natjecaji mogu namjestati kad Energoinvest 99.99% poslova radi van BIH? Da, EE je jako dobar na Bliskom istoku a pare odu na plate,rezije i slanje kadra u te zemlje gdje se radi.No unatoc tome, svake godine u zadnjih 8-9 godina EE je biljezio profit. Kakav takav profit, u vremenu kada su svi protiv EE-a i kada se drzava ne moze dogovoriti oko najosnovjiih stvari koje su uveliko potrebne jer ne jako nezgodno kada vlasnik ima 3 struje gdje se svaka bori za svoje. No ipak unatoc tome, dobijete firmu koja ucestvuje na tenderima, bori se za poslove i pobjedjuje( za razliku od telekoma i elektroprivrede koji dizanjem slusalice ili paljenjem sijalice zaradjuju)i koja se ipak moze opstati i poslovati sa profitom. EE ima imovine za prodati te isplatiti dug star 21 godinu, ali zasto to raditi kad je drzava vlasnik i Union banke i EE-a? To je cista budalastina i svak ko ista zna o ekonomiji ce to potvrditi.
Da li ce ili da li bi Ortacka grupa unistila EE ? Jasno pitanje na koje ne bih znao tacan odgovor osim da stoji cinjenica da bi im bilo puno teze unistiti je u odnosu na strance. Ipak je to grupa ljudi u kojoj mnogi imaju i preko 20 godina staza u EE i koji su emotivno vezani za firmu...
Ponavljam ti, 2 put vec da Vlahovljaka NIKO nije postavio vec da je na poziciju dosao glasanjem unutar firme te da nije clan niti jedne partije i da tu niti Tihic niti Silajdzic nisu svoje prste imali. Zar je tako tesko shvatiti da je covjek dosao zbog znanja i da je od katastrofe nakon Brankovica napravio respektabilnu firmu...Nemoj da ga ja branim iako taj covjek nama 1000 daje hljeb. Raspitaj se malo prije neboloza koje izgovoris...
Vas pokusaj da nekim smijehom opovrgnete moje argumente moze upaliti samo kod vec navedenih srednjoskolaca, ali na forumu koji prate vecinom ozbiljniji ljudi bas i ne...
Pozdrav
- nosara
#391 Re: energoinvest!!!
Naivno je vjerovati da je Dzemo, kao vd generalnog u jednoj od najperspektivnijih firmi u regiji, a da njegovo postavljenje nije dio nekog dila unutar poznate klero-nacionalisticke koalicije...Chairman wrote:Prva stvar je da Vi tako nepismeni i nejasni ne mozete opovrgnuti argumente ucenika prvog razreda srednje skole a da ne pricamo dalje...Lesli Eldridž wrote:Znaš li kako SDA i Za(gra)BiH "rade" u Energoinvestui ostalim državnim firmama? Fino, namještaju se natječaji, daju se poslovi kome lopovi hoće (po tebi je nekoliko 7-8, to si izmislio, nije ih veliki broj, a koliko ih je i možeš li ti tamo sa njima, možda bolje znaš
Ne izbjegavaj odgovor.
Kako se natjecaji mogu namjestati kad Energoinvest 99.99% poslova radi van BIH? Da, EE je jako dobar na Bliskom istoku a pare odu na plate,rezije i slanje kadra u te zemlje gdje se radi.No unatoc tome, svake godine u zadnjih 8-9 godina EE je biljezio profit. Kakav takav profit, u vremenu kada su svi protiv EE-a i kada se drzava ne moze dogovoriti oko najosnovjiih stvari koje su uveliko potrebne jer ne jako nezgodno kada vlasnik ima 3 struje gdje se svaka bori za svoje. No ipak unatoc tome, dobijete firmu koja ucestvuje na tenderima, bori se za poslove i pobjedjuje( za razliku od telekoma i elektroprivrede koji dizanjem slusalice ili paljenjem sijalice zaradjuju)i koja se ipak moze opstati i poslovati sa profitom. EE ima imovine za prodati te isplatiti dug star 21 godinu, ali zasto to raditi kad je drzava vlasnik i Union banke i EE-a? To je cista budalastina i svak ko ista zna o ekonomiji ce to potvrditi.
Da li ce ili da li bi Ortacka grupa unistila EE ? Jasno pitanje na koje ne bih znao tacan odgovor osim da stoji cinjenica da bi im bilo puno teze unistiti je u odnosu na strance. Ipak je to grupa ljudi u kojoj mnogi imaju i preko 20 godina staza u EE i koji su emotivno vezani za firmu...
Ponavljam ti, 2 put vec da Vlahovljaka NIKO nije postavio vec da je na poziciju dosao glasanjem unutar firme te da nije clan niti jedne partije i da tu niti Tihic niti Silajdzic nisu svoje prste imali. Zar je tako tesko shvatiti da je covjek dosao zbog znanja i da je od katastrofe nakon Brankovica napravio respektabilnu firmu...Nemoj da ga ja branim iako taj covjek nama 1000 daje hljeb. Raspitaj se malo prije neboloza koje izgovoris...
Vas pokusaj da nekim smijehom opovrgnete moje argumente moze upaliti samo kod vec navedenih srednjoskolaca, ali na forumu koji prate vecinom ozbiljniji ljudi bas i ne...
Pozdrav
Firma je azil za neke od jastrebova sda i ta stranka kontrolise sve sto se u E desava...
Privatizacija je velika sansa za E, ali i velika opasnost, ako se firma privatizuje na nacin kako bi to vlast FBiH zeljela (pola nama-pola nama)...
Pokusaj otkupa vlastitog preduzeca od strane menadzmenta i uposlenih u E miniran je upravo iz gore navedenih razloga... Velike pare su u igri, a ovi klero-nacionalisti pare vole vise od zivota...
Da li je privatizacija E neophodna...? Ja mislim da ne, sve dok se pravila igre ne pocnu postovati i dok se privatizacija ne iskoristava za upropastavanje BiH privrede, a zarad sitnog tala pojedinaca...
Energoinvestovcima sve najbolje...
-
Lesli Eldridž
#392 Re: energoinvest!!!
Ne odgovori TiChairman wrote:Prva stvar je da Vi tako nepismeni i nejasni ne mozete opovrgnuti argumente ucenika prvog razreda srednje skole a da ne pricamo dalje...Lesli Eldridž wrote:Znaš li kako SDA i Za(gra)BiH "rade" u Energoinvestui ostalim državnim firmama? Fino, namještaju se natječaji, daju se poslovi kome lopovi hoće (po tebi je nekoliko 7-8, to si izmislio, nije ih veliki broj, a koliko ih je i možeš li ti tamo sa njima, možda bolje znaš
Ne izbjegavaj odgovor.
Pozdrav
-
Chairman
#393 Re: energoinvest!!!
Ja se nadam da Vas ne poznajem. Ocigledno je da je Vama do sprdancije a ne do neke kvalitetne diskusije...
Posto konstantno tvrdite da ste me "unistili" argumentima i slicne nebuloze zamolio bih vas da jasno iznesete svoje stavove a ne ovako "zbrda zdola" jer je zaista nerazumljivo. U jednoj recenici spomenete tri stvari i ne zavrsite misao. Sigurno rebuse volite zadavati.
Dakle, hajmo o konkretnim pitanjima... Vi mene pitajte, ja cu odgovoriti na svako. Znaci :
1.
2.
3. itd
Evo ja cu probati izvuci iz tvog posta 2 pitanja:
"Kakve veze imaju natječaji na kojima učestvuju i stranci, kad se u Sarajevu na stranačkim sijelima donose odluke"?
Imaju veze jer se sa strancima i njihovim natjecajima od kojih mnoge finansira i Svjetska banka ne moze igrati i tu nema polovicnih prijava na tendere i polovicnih rjesenja. Postoji citav niz regulacija od same prijave na tender preko izvodjenja radova te finalizacije istih. Stranke se uopste ne petljaju u politiku firme s obzirom da firma veliku vecinu poslova radi vani. Smatram da je to tako dijelom i zbog nesposobnosti drzave te zbog toga sto stranke svoje interese ne mogu namiriti na trzistu u npr Alziru.
"Ko je glasao za Vlahovljaka?" 2002 godine glasao je Nadzorni odbor nakon raspisanog KONKURSA na kojem su jos bili Amila Omersoftic i Gavrankapetanovic. Do tog trenutka stranke su direktno birale direktore, ovaj put je Vlahovljak dosao iz dijela EE-a koji je vukao firmu i sve njene sektore do tog trenutka a to je inzinjering za elektroenergetiku te se nametnuo iskljucivo kao strucnjak.
No s obzirom da cete Vi vjerovatno opet forsirati pricu o tome kako je stranacki covjek onda mi bar recite smatrate li da je neka od stranaka, za koju mislite da ga je postavila ucinila gresku tim postupkom?
Smatram da se vrtimo previse oko direktora a ne oko nekih konkretnih pitanja. Osim ako ne zelite potencirati i dalje tu pricu...
S postovanjem
Posto konstantno tvrdite da ste me "unistili" argumentima i slicne nebuloze zamolio bih vas da jasno iznesete svoje stavove a ne ovako "zbrda zdola" jer je zaista nerazumljivo. U jednoj recenici spomenete tri stvari i ne zavrsite misao. Sigurno rebuse volite zadavati.
Dakle, hajmo o konkretnim pitanjima... Vi mene pitajte, ja cu odgovoriti na svako. Znaci :
1.
2.
3. itd
"Kakve veze imaju natječaji na kojima učestvuju i stranci, kad se u Sarajevu na stranačkim sijelima donose odluke"?
Imaju veze jer se sa strancima i njihovim natjecajima od kojih mnoge finansira i Svjetska banka ne moze igrati i tu nema polovicnih prijava na tendere i polovicnih rjesenja. Postoji citav niz regulacija od same prijave na tender preko izvodjenja radova te finalizacije istih. Stranke se uopste ne petljaju u politiku firme s obzirom da firma veliku vecinu poslova radi vani. Smatram da je to tako dijelom i zbog nesposobnosti drzave te zbog toga sto stranke svoje interese ne mogu namiriti na trzistu u npr Alziru.
"Ko je glasao za Vlahovljaka?" 2002 godine glasao je Nadzorni odbor nakon raspisanog KONKURSA na kojem su jos bili Amila Omersoftic i Gavrankapetanovic. Do tog trenutka stranke su direktno birale direktore, ovaj put je Vlahovljak dosao iz dijela EE-a koji je vukao firmu i sve njene sektore do tog trenutka a to je inzinjering za elektroenergetiku te se nametnuo iskljucivo kao strucnjak.
No s obzirom da cete Vi vjerovatno opet forsirati pricu o tome kako je stranacki covjek onda mi bar recite smatrate li da je neka od stranaka, za koju mislite da ga je postavila ucinila gresku tim postupkom?
Smatram da se vrtimo previse oko direktora a ne oko nekih konkretnih pitanja. Osim ako ne zelite potencirati i dalje tu pricu...
S postovanjem
-
Chairman
#394 Re: energoinvest!!!
@Nosara
Takodjer smatram da Dzemo nekom smeta. Pogotovo jer se covjek nikada nije pridruzio niti SDA niti SBIH i cini mi se da drzi i jedne i druge na nekoj vrsti distance. Mislim da im zato i smeta, jer ne zeli ni s kim vec ga interesuje iskljucivo EE. Priblizava se opet privatizacija a nikome nije u interesu da Vlahovljak opet povede "Ortacku grupu" i radnike u kupovinu firme vec da vlada to rastali izmedju sebe ili da nadju kupca koji ce njih zadovoljiti odredjenim procentima. Moguce je i da grijesim pa se radujem tvom detaljnijem vidjenju situacije.
Ja ipak smatram da se firma mora prodati, ali se mora prodati pametno bez srljanja. Zasto? Razlog je sto u Federaciji vlada jedna politicka letargija i nikome nije stalo ni do drzave a kamoli EE-a gdje je drzava vlasnik. Stalo im je utoliko da drze status Quo i da ne daju projekte tipa "Ortacka grupa". Ljudi koji se vrte u politici jednostavno ne shvataju kakav je EE bio ambasador i kakav bi mogao biti sa malo volje i znanja a ne gledanja ko ce imati moc i prevlast.
Takodjer smatram da Dzemo nekom smeta. Pogotovo jer se covjek nikada nije pridruzio niti SDA niti SBIH i cini mi se da drzi i jedne i druge na nekoj vrsti distance. Mislim da im zato i smeta, jer ne zeli ni s kim vec ga interesuje iskljucivo EE. Priblizava se opet privatizacija a nikome nije u interesu da Vlahovljak opet povede "Ortacku grupu" i radnike u kupovinu firme vec da vlada to rastali izmedju sebe ili da nadju kupca koji ce njih zadovoljiti odredjenim procentima. Moguce je i da grijesim pa se radujem tvom detaljnijem vidjenju situacije.
Ja ipak smatram da se firma mora prodati, ali se mora prodati pametno bez srljanja. Zasto? Razlog je sto u Federaciji vlada jedna politicka letargija i nikome nije stalo ni do drzave a kamoli EE-a gdje je drzava vlasnik. Stalo im je utoliko da drze status Quo i da ne daju projekte tipa "Ortacka grupa". Ljudi koji se vrte u politici jednostavno ne shvataju kakav je EE bio ambasador i kakav bi mogao biti sa malo volje i znanja a ne gledanja ko ce imati moc i prevlast.
-
Lesli Eldridž
#395 Re: energoinvest!!!
Znam ja takve kao ti. Vrlo dobro vas znam...Imaš konkretna pitanja u mojim prvim postovima. Znaš, pitanja se završavaju sa upitnikom (?). Pročitaj i odgovori, neću da se ponavljam. Kako se namještaju natječaji? Pa stranački ljudi koji sjede u firmama i komisijama odluče sve kako gazde iz stranaka kažu. Na prvi pogled je sve ispravno. Samo provizorno, ali kako nema bilo kakvih kontrola, tu se ne grebe ništa, a ako finansijska policija i inspektori nešto pokušaju, kao u slučaju "Avaza", slijede šikaniranja i otkazi. Kako je tek radnicima u takvim stranačkim firmama. Skoro isto k'o kod privatnika, a možda čak i gore, jer direktori upravljaju državnom imovinom k'o svojom babovinom...Chairman wrote:Ja se nadam da Vas ne poznajem. Ocigledno je da je Vama do sprdancije a ne do neke kvalitetne diskusije...
1.
2.
3. itd
S postovanjem
PS Ako se pitaš ko je na drugoj strani, sjeti se samo k'o te najviše podjebaje i k'o ti šuka kad god stigne, a nije iz "Energoinvesta".
- veljaca
#396 Re: energoinvest!!!
Nekoliko konkretnih pitanja za Lesli Eldridž:
Zasto ti mrzis Energoinvest ?
Da li si radio u Energoinvestu ?
Zasto mrzis SDA i SBiH ?
Pitanja konkretna - molim konkretan odgovor
. ( Po mogucnosti kratka i jasna ............. )
Zasto ti mrzis Energoinvest ?
Da li si radio u Energoinvestu ?
Zasto mrzis SDA i SBiH ?
Pitanja konkretna - molim konkretan odgovor
-
Lesli Eldridž
#397 Re: energoinvest!!!
Kratki odgovori, pošto smo i ranije imali duela na drugim temama. Ne mrzim Energoinvest, i nikada tamo nisam radio. Mrzim SDA i Za(gra)BiH jer su kleptokratske, ratnoprofiterske i nacionalističke stranke, koje su nas uvele u rat. U toku rata su se dobro potrudili da iz statusa žrtve, Bosanci dođu u status zaraćene strane.
Mislim da je dovoljno.
Mislim da je dovoljno.
-
Chairman
#398 Re: energoinvest!!!
Da, pitanja se oznacavaju sa (?) samo sto ti na svoja pitanja sam dajes odgovore i ne prihvatas da jednostavno mozes biti i u krivu. No otom potom...
Kako bi ti uredio Energoinvest? Konkretno a ne makni ovo makni ono...
Zasto u svakom tvom postu ima ogromna kolicina mrznje i prema onima koji zasluzuju a i onima koji ne? Cim neko prica za Energoinvest on je lopov, placenik i slicno. Ti ne radis u EE i znas ono sto ti mediji serviraju. Zasto onda ne saslusas ljude koji tu rade?
Zasto mislis da je Vlahovljak los izbor?
Zasto si ostri protivnik projekta "Ortacke grupe" ? Govorim o ideji a ne tome sto ti smetaju u toj grupi neki ljudi. Ipak je dio projekta i da radnici kupe dio firme.
Ja ti mogu garantovati da nijedna od stranaka nema nista sa poslovanjem firme ali opet je moja rijec na tvoju tako da nema smisla.
Nisam se ukopao imenima, ne brini...svi vrlo dobro znamo ko je Amila Omersoftic (SDA). Ali sta ti govori kada neko pobjedi na konkursu tu istu Amilu a prica ti je da SDA kontrolise EE i da neko preko Brankovica kontrolise Vlahovljakom itd itd ... a covjek nije ni u jednoj stranci sto uporno tvrdim jer znam neke njegove dobre prijatelje. Jedina stvar koju ja tom covjeku mogu prigovoriti jeste sto nije agresivnije nastupio sa projektom da Menadzment i radnici kupe firmu iako je vecina medija automatski bila protiv njega a politicari mu postavljali noge nakon cega je i odustao od projekta.
Moj Lesli gubis se ko Lesi...
Zasto u svakom tvom postu ima ogromna kolicina mrznje i prema onima koji zasluzuju a i onima koji ne? Cim neko prica za Energoinvest on je lopov, placenik i slicno. Ti ne radis u EE i znas ono sto ti mediji serviraju. Zasto onda ne saslusas ljude koji tu rade?
Zasto si ostri protivnik projekta "Ortacke grupe" ? Govorim o ideji a ne tome sto ti smetaju u toj grupi neki ljudi. Ipak je dio projekta i da radnici kupe dio firme.
Ja ti mogu garantovati da nijedna od stranaka nema nista sa poslovanjem firme ali opet je moja rijec na tvoju tako da nema smisla.
Nisam se ukopao imenima, ne brini...svi vrlo dobro znamo ko je Amila Omersoftic (SDA). Ali sta ti govori kada neko pobjedi na konkursu tu istu Amilu a prica ti je da SDA kontrolise EE i da neko preko Brankovica kontrolise Vlahovljakom itd itd ... a covjek nije ni u jednoj stranci sto uporno tvrdim jer znam neke njegove dobre prijatelje. Jedina stvar koju ja tom covjeku mogu prigovoriti jeste sto nije agresivnije nastupio sa projektom da Menadzment i radnici kupe firmu iako je vecina medija automatski bila protiv njega a politicari mu postavljali noge nakon cega je i odustao od projekta.
-
Lesli Eldridž
#399 Re: energoinvest!!!
Ja sam te pitao, a ti mi ne odgovori. Za stanje u Energoinvestu znam iz poslovne saradnje, pa odatle i tebe znamChairman wrote:Da, pitanja se oznacavaju sa (?) samo sto ti na svoja pitanja sam dajes odgovore i ne prihvatas da jednostavno mozes biti i u krivu. No otom potom...
U pravu si za to da nije agresivan, tih i nježan je i moram kazati prilično uglađen. Nije htio da primi mlade inžinjere na razgovor za posao, iako je neke od njih i poznavao-tek na intervenciju jednog od jarana je čovjeka primio i zaposlio.
Gdje ti u mome pisanju vidiš mržnju? Ne mrzim ja ljude tamo, ali stranački izbor je katastrofalan.
Pitanje: Kako možeš da garantuješ ovde na forumu da nema uticaja stranke? Čime da garantuješ? Da ti vjerujemo na riječ? Nemoj Boga ti, jako dobro poznajem situaciju tamo i mene ne možeš maslati.
Protivnik sam ortačke grupe, jer su to ljudi kriminalci, kompromitirani, i bile su najmanje 2 emisije "60 minuta" gdje su sa argumentima raskrinkani. Nakon toga im je plan osujećen, barem za neko vrijeme. Čini mi se da sam na sve odgovorio. Odgovori ti meni na postavljena dosadašnja pitanja. Barem pokušaj dati suvisao odgovor. Gubiš se moj predsjedniče, pa u nedostatku argumenata postavljaš pitanja, na pitanja. I da ono za lesi
- zlatiborka
#400 Re: energoinvest!!!
Amila Omersoftic je davno napustila SDA, brzo poslije njenog odlaska sa mjesta direktora RTV-a, poslije je osnovala STRANKU ZENA koja nije imala nekog uspjeha i batalila bavljenje politikom.Chairman wrote:Da, pitanja se oznacavaju sa (?) samo sto ti na svoja pitanja sam dajes odgovore i ne prihvatas da jednostavno mozes biti i u krivu. No otom potom...
Prije 5-6 godina osnovala je UDRUZENJE ZA ZASTITU DEVIZNIH STEDISA i od tada se intezivno bavi povratom devizne stednje stedisama koje su banke i drzava pokrale od njih. Predmet je vec odavno u Strasburu i rjesava se.
Istovremeno radi u Energoinvestu kao rukovodilac sluzbe za privatizaciju i vrijednosne papire.