Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

Toozla

Post by Toozla »

danas wrote:trebo si uzet escajg :D :D :D
...trebao sam.... :lol: :lol: :lol:

....kad ti se bude citalo, javi se.....ima fedex, nece biti problem..... :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Upravo zavrsila Dan Brown: Da Vinci kod - kao krimic nije lose, kao otkrivanje "svjetske zavjere" - malo izvikano...

Ukoliko mozete naci, procitaje Sinuhe Egipcanin od Mika Waltari. Vrijedi svake rijeci!

I naravno moj licni favorit - Jean M. Auel: Earth's children (saga)
Shoshana

Post by Shoshana »

Uh, zaboravih...

Toozla, imam super escajg!! (ako se kadgod predomislis) :P
Toozla

Post by Toozla »

...da su u pitanju zavjese......mogli smo pricati.... :D :D :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Ma sto ne kazes, care?!

Samo reci kakve hoces, ako treba ja cu i da ih sasijem :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Shoshana wrote:Upravo zavrsila Dan Brown: Da Vinci kod - kao krimic nije lose, kao otkrivanje "svjetske zavjere" - malo izvikano...

Ukoliko mozete naci, procitaje Sinuhe Egipcanin od Mika Waltari. Vrijedi svake rijeci!

I naravno moj licni favorit - Jean M. Auel: Earth's children (saga)
------

Ova treca knjiga je nastavak sage o Plemenu spiljskog medvjeda, odnosno Dolini konja odnosno Lovcima na mamute I i II?
Shoshana

Post by Shoshana »

"Earht's children" je naziv cjelokupne zbirke. Do sada je objavljeno 5 knjiga: Pleme spiljskog medvjeda, Dolina konja, Lovci na mamute, The plains of passage i The shelters of stone (ne znam ove zadnje dvije kako ce da se zovu na nasem).

Jean M.Auel trenutno pise sestu i posljednju knjigu iz zbirke. Jedva cekam :)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Hajde potrazim te posljednje dvije, vjerovatno se moze negdje u Evropi pronaci, barem na engleskom? Hvala na info.
stella_sa

Post by stella_sa »

The_Fluid wrote:Hajde potrazim te posljednje dvije, vjerovatno se moze negdje u Evropi pronaci, barem na engleskom? Hvala na info.
hehe i ja cekam te dvije, bice sajam iduce sedmice, mozda su oni izdali, javim ti
Shoshana

Post by Shoshana »

Nema na cemu :)

Hvala tebi na odgovoru. Znam da je pomalo izvan teme, al' ponekad pozelim da popricam na nasem jeziku, pa odem pa citam kojekakve forume, a onda me obeshrabre ljudska budalastine i nacionalizmi, pa se onda i ne javim.

Danas slucajno "upadoh" ovdje - pa i nije tako lose :D

Imas li ti sta da preporucis za citanje (nesto sto se moze naci sa ove strane Atlantika)?
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Sjinzan, to je ime Kineskinje, a knjiga se zove Dobre kineske zene, odlicna je knjiga. pokusaj po autoru da je nadjes.

Dobrodosla na Sa-X forum.
Toozla

Post by Toozla »

Shoshana wrote:Imas li ti sta da preporucis za citanje (nesto sto se moze naci sa ove strane Atlantika)?
.....ti meni zavjese, a ja tebi Andrica .....i to na nasem jeziku.... :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Bas ti hvala Fluid, potrazicu iduce sedmice :-D

A ti Toozla - napisi narudzbinu :-)
stella_sa

Post by stella_sa »

Je li ko citao Memoari jedne gejse ili Sjecanja gejse, stvar prevoda?
danas

Post by danas »

stella_sa wrote:Je li ko citao Memoari jedne gejse ili Sjecanja gejse, stvar prevoda?
citala sam -- davno, kad je tek izasla. sto?
stella_sa

Post by stella_sa »

danas wrote:
stella_sa wrote:Je li ko citao Memoari jedne gejse ili Sjecanja gejse, stvar prevoda?
citala sam -- davno, kad je tek izasla. sto?
Pa rekoh da preporucim onome ko nije :)
sanaman

Post by sanaman »

tajne dzema od malina, karim zaimovic...preporuka za onoga ko nije do sada procitao...
Toozla

Post by Toozla »

Microsoft SQL server 2005 - Changing the Paradigma.......pikal se ovo stivo na ovoj temi.... :D ....zakuhalo se odmah na pocetku.... :D
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

porukice :)
steta sto nekih vise nemam :(
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Malo...o Bruce Lee_u... :roll:
Revolucionar

Post by Revolucionar »

Balzak-Trazenje apsolutnog :)
anais_nin

Post by anais_nin »

Jeanette Winterson - Written on the body (Zapisi na tijelu)

Obicna neobicna ljubavna prica....Pripovjedac za kojeg cijelo vrijeme ne znamo da li je muskog ili zenskog roda je zaljubljen(a) u Louise, koja je udata za nekog doktora dosadnjakovica koji je samo zainteresiran za svoje naucno istrazivanje. Njih dvoje zapocinju ludu, vatrenu aferu, i kroz pricu o toj aferi pripovjedac istovremeno slika kolaz svog ljubavnog zivota do tog momenta...Kako ni u svijetu knjiga kao ni u zivotu nikad nista nije jednostavno Louise otkriva da boluje od raka, tako da je njen ljubavnik (ljubavnica) prepusta u ruke muzu koji joj vjerovatno moze vise pomoci...istovremeno se pitajuci da li je Louise ikad u stvari i postojala...ljubavno-erotska prica ispricana jezikom poezije :D
nebi

Post by nebi »

anais_nin wrote:Jeanette Winterson - Written on the body (Zapisi na tijelu)

Obicna neobicna ljubavna prica....Pripovjedac za kojeg cijelo vrijeme ne znamo da li je muskog ili zenskog roda je zaljubljen(a) u Louise, koja je udata za nekog doktora dosadnjakovica koji je samo zainteresiran za svoje naucno istrazivanje. Njih dvoje zapocinju ludu, vatrenu aferu, i kroz pricu o toj aferi pripovjedac istovremeno slika kolaz svog ljubavnog zivota do tog momenta...Kako ni u svijetu knjiga kao ni u zivotu nikad nista nije jednostavno Louise otkriva da boluje od raka, tako da je njen ljubavnik (ljubavnica) prepusta u ruke muzu koji joj vjerovatno moze vise pomoci...istovremeno se pitajuci da li je Louise ikad u stvari i postojala...ljubavno-erotska prica ispricana jezikom poezije :D
anais,ne znam zasto me ne iznenadjuje da upravo ti citas ovako nesto :roll:
nebi

Post by nebi »

Harrys wrote:Ovu kratku pricu sam upravo procitao.

Kakve smo to mi, zˇene, u ovoj Bosni? Sˇta li je za nas ljubav? Sˇta nam je pobjeda? Tim pitanjima je otpocela Bojana, visˇa medicinska sestra u Klinickom centru Kosˇevo, pricu o svojoj prijateljici Zlati i njenim roditeljima. Naravno, nije ocekivala odgovore od mene. Tek, dozvolila mi je da nakratko provirim kroz sˇpijunku u tude zˇivote. Zbog mene i zbog vas, mozˇe bit.

Davno je to bilo, prica mi Bojana, kad se Zlatin otac zaljubio u drugu zˇenu. Priznao je to Zlatinoj majci i zatrazˇio razvod, ali ona nije htjela ni cuti. A, ukoliko on ipak napusti kucu, zaklela se da ce izvrsˇiti samoubistvo. I ne samo to; zapalit ce i kucu, i sebe i kcerku u njoj. Zlati je tada bilo sˇest godina, a naredne trideset i cetiri provest ce u toj kuci, ne usudivsˇi se ni sama napustiti ognjisˇte pakla.

Otac je bio ugledan privrednik. Dosta je radio, cesto putovao, i zˇivio dva zˇivota paralelno. Znala je, naravno, Zlatina mama da on zˇivi i sa onom drugom, kao sˇto su to znali i njihovi prijatelji, susjedi i rodbina. Gledali su sazˇaljivo na nju, ali za sve te godine nikom nikada nije posˇlo za rukom da o tome razgovara s njom. Na svaki pokusˇaj, odbrusila bi: To nije vasˇa stvar! Nikoga se to ne tice izvan nasˇe kuce. Ali, slabo da se ticalo ikoga i u kuci, jer, tek su jednom, prije desetak godina, iznenada poveli razgovor o tome. Razgovor, koji je Zlata inicirala. Tesˇko da bi se i to moglo nazvati razgovorom, jer je potrajalo svega par minuta, koliko je bilo dovoljno da se ovaj put otac zakune zˇeni kako ce, umre li ona prije njega, vec slijedeceg dana ozˇeniti onu drugu. I da sve te godine jedino moli Boga da mu podari barem jedan dan u braku sa zˇenom koju voli.

I tako, nedavno, cinilo se da mu je Bog uslisˇio molitvu. Zˇena mu je vec nekoliko godina pobolijevala, da bi joj naposljetku dijagnosticirali karcinom na zˇelucu. Vec je drugi mjesec lezˇala na onkolosˇkom odjelu kad su dovezli njega u Klinicki centar Kosˇevo. Prezˇivio je tezˇak infarkt. Umro je pred jutro cetvrtog dana.

I, eto, toga je dana Zlata rekla medicinskoj sestri Bojani da su pobijedile. Ona i njena majka su pobijedile, ponovila je visˇe puta stojeci uz samrtnu postelju svog oca. Ne bih mogla podnijeti da je majka umrla prije njega, jer sam znala da bi istoga trena ozˇenio onu kurvu, rekla je. Ovako, majka mu je bila prva i zadnja zˇena, a to je i njoj i meni zˇivotna pobjeda. Toliko je pretrpjela s njim da je jedina pravda bila da on umre prije.

Zbog cega je pristala da ga tolike godine dijeli sa drugom zˇenom, pitala je Bojana. Zato sˇto ga je voljela, glasio je Zlatin odgovor. Bojana je slabasˇno uzdahnula, odlucivsˇi da posljednju tajnu nekazanu otpremi sa pokojnikom na onaj svijet. Naime, zˇiva je istina da joj je otac pred jutro utonuo u vjecni san sa djetinjim osmijehom na licu, cvrsto priljubljen uz tijelo zˇene koju je volio do posljednjeg daha.
Volio bih da se varam,ali ovo mi mirise na FN Haver.
Sta ces...neke zene nikad ne prebole cinjenicu da nemaju kitu.
anais_nin

Post by anais_nin »

nebi wrote:
anais_nin wrote:Jeanette Winterson - Written on the body (Zapisi na tijelu)

anais,ne znam zasto me ne iznenadjuje da upravo ti citas ovako nesto :roll:
:lol: :lol: :lol: a KAKVO to nesto? :D sta fali ljubavi, emocijama i sexu? u kombinaciji sa lijepim pisanjem? :? :D eh da se davim u politici i religiji onda me niko ne bi prozivao :( :roll:
Post Reply