Stomatolog - gdje, šta, kako...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Alhemicarkaa

#376 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Alhemicarkaa »

sejkan wrote:http://www.platireklamupapostiraj.ba
Web stranica najboljeg stomatologa u gradu, Nerima Islamovica!!!
Nerim je odličan zubar, dok je radio. Međutim, kako je prepustio posao novozaposlenom osoblju, a on onako usput baci pogled, katastrofa. Ja sam godinama išla kod njega i kad je preuzela nova zubarka - ostala sam bez zuba. Da se ne prisjećam šta je uradila mom mužu, odmah me muka spopadne. Zaobilazim ga u širokom luku...
mericak

#377 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by mericak »

Vi mene istraumatizirste zivu sa vasim iskustvima... :-D A ja sto zelim je ecimo, je naci dobrog stomatologa da popravi zub kojeg su busili svi, ko god je sigao, i stalno plombe ispadale ili se kvari i pored nje, kao sad npr....
E sad, ja od mora pohvaljenih zubara, ne mogoh skontati kojeg da odaberem....Ibor sam suzila na Faginovic (Alija) i Ascerica....Valjda je to onaj kod studentskih domova Bjelave??
E dal sam odabrala najbolje i kojeg od njih dvojice, jos ne znam.... :roll:
Alhemicarkaa

#378 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Alhemicarkaa »

mericak wrote:Vi mene istraumatizirste zivu sa vasim iskustvima... :-D A ja sto zelim je ecimo, je naci dobrog stomatologa da popravi zub kojeg su busili svi, ko god je sigao, i stalno plombe ispadale ili se kvari i pored nje, kao sad npr....
E sad, ja od mora pohvaljenih zubara, ne mogoh skontati kojeg da odaberem....Ibor sam suzila na Faginovic (Alija) i Ascerica....Valjda je to onaj kod studentskih domova Bjelave??
E dal sam odabrala najbolje i kojeg od njih dvojice, jos ne znam.... :roll:
Toplo preporučujem Prohića, ja sam se namjenjala tih zubara, i najmrži mi je bio odlazak zubaru. Sad idem bez ikakvog srkleta. Neki dan mi je operisao zub, osjetila nisam, ima tako nježnu ruku, i on i njegovi uposlenici, i ono što mi se najviše sviđa, kolika god da je gužva u čekaonici nikad ne zbrze, već se posvete pacijentu kao da je to jedini pacijent kojeg imaju.
Intimus

#379 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Intimus »

moderator wrote: Najjaci u Jugoistocnoj Evropi sto se oralne hirurgije tice je Dr. Nikolic (ordinacija u lukavici) - radi transplantate (presadjivanje zivih zuba)

Neko je pitao za Hasimbegovica - odlicno radi navlake, ima laganu ruku, vise poznanika radilo zube kod njega i prezadovoljni su.
(To je onaj u Logavinoj jelde?)

Moze li kakva adresa ili br. telefona od ove dvojice?
Brat ima dosta problematicnu situaciju, pa nisam siguran koji od njih bi mu mogao pomoci?! Thx!
GoPlay

#380 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by GoPlay »

Prvo da se Zahvalim Kamenu spoticanja na informacijama i ostalim clanovima foruma :)
Moj problem je skoro pa rijesen sad ostaje onaj duzi period cekanja od 4-6mjeseci.
Stvarno za sad sam zadovoljan uslugama u ordinaciji Dr.Prohic (btw ima dobra Doktorica) :P
Cak ni cijene nisu pretjerano skupe :)
Brizan komunikativan (vala za te pare i ja bi bio)
Budemo jos online dugo treba za to :)
slucajni_prolaznik1

#381 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by slucajni_prolaznik1 »

ma stomatološka ordinacija "MEDICO" je predobra...
1.povoljne cijene
2.odličan kvalitet
3.garancija na rad

http://medico.ba/
duboka_misao

#382 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by duboka_misao »

slucajni_prolaznik1 wrote:ma stomatološka ordinacija "MEDICO" je predobra...
1.povoljne cijene
2.odličan kvalitet
3.garancija na rad

http://medico.ba/
hajd napishi post da nije reklama bar jednom,bash gledam svaki je ofiran.
Kis napraforgo

#383 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Kis napraforgo »

Da podijelim i ja neka svoja iskustva, koja su redom negativna, a imam ih dosta s obzirom na to da sam baš belajisala sa zubima otkad znam za sebe :-D :(

Prvo što bih htjela da napomenem, pošto vidim da ima savjeta da se ide 'poznatim' stomatolozima, profesorima na Stomatološkom fakultetu - nažalost to što su profesori nije nikakav garant da će uraditi to kako treba. Bila sam skoro kod svih, ne bih da pišem sve dogodovštine :roll: al ukratko neki od tih uvaženih profesora su me u crno zavili...

Također, želim vam skrenuti pažnju na sve češću pojavu "popravaka zdravih zuba" kod privatnika, s ciljem naravno da uberu profit na ništa :( tako da, budite maksimalno oprezni, pitajte za sve, tražite da vam pokažu, objasne, pa čak i potražite drugo mišljenje prije nego što pustite da vam išta prčkaju po ustima.

Što se tiče javnog zdravstva, imam i pozitivnih i negativnih iskustava, tu je baš u potpunosti neizvjesno kome ćeš pasti 'pod ruke'.
kamen spoticanja

#384 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by kamen spoticanja »

Kis napraforgo wrote:Da podijelim i ja neka svoja iskustva, koja su redom negativna, a imam ih dosta s obzirom na to da sam baš belajisala sa zubima otkad znam za sebe :-D :(

Prvo što bih htjela da napomenem, pošto vidim da ima savjeta da se ide 'poznatim' stomatolozima, profesorima na Stomatološkom fakultetu - nažalost to što su profesori nije nikakav garant da će uraditi to kako treba. Bila sam skoro kod svih, ne bih da pišem sve dogodovštine :roll: al ukratko neki od tih uvaženih profesora su me u crno zavili...

Također, želim vam skrenuti pažnju na sve češću pojavu "popravaka zdravih zuba" kod privatnika, s ciljem naravno da uberu profit na ništa :( tako da, budite maksimalno oprezni, pitajte za sve, tražite da vam pokažu, objasne, pa čak i potražite drugo mišljenje prije nego što pustite da vam išta prčkaju po ustima.

Što se tiče javnog zdravstva, imam i pozitivnih i negativnih iskustava, tu je baš u potpunosti neizvjesno kome ćeš pasti 'pod ruke'.
uz duzno postovanje i zal zbog svih "dogodovstina" koje si imala s doticnom strukom zanima me na osnovu cega tvrdis da neko "popravlja" zdrave zube? dakle da li se to tebi desilo i ako jeste jesi li za dobrobit ostalih ,i pacijenata i doktora ,tuzila doticnog?
jer koliko god bilo "svega" u nasoj praksi(a u svakoj struci ima "svega") sasvim sam siguran da vecina kolega radi svoj posao najbolje sto umije i za dobrobit pacijenata...nije lijepo generalizovat...nego te sto "popravljaju" zdrave zube na sud pa da im saznamo imena
Kis napraforgo

#385 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Kis napraforgo »

kamen spoticanja wrote:
Kis napraforgo wrote:Da podijelim i ja neka svoja iskustva, koja su redom negativna, a imam ih dosta s obzirom na to da sam baš belajisala sa zubima otkad znam za sebe :-D :(

uz duzno postovanje i zal zbog svih "dogodovstina" koje si imala s doticnom strukom zanima me na osnovu cega tvrdis da neko "popravlja" zdrave zube? dakle da li se to tebi desilo i ako jeste jesi li za dobrobit ostalih ,i pacijenata i doktora ,tuzila doticnog?
jer koliko god bilo "svega" u nasoj praksi(a u svakoj struci ima "svega") sasvim sam siguran da vecina kolega radi svoj posao najbolje sto umije i za dobrobit pacijenata...nije lijepo generalizovat...nego te sto "popravljaju" zdrave zube na sud pa da im saznamo imena
Prije svega, žao mi je ako si se našao uvrijeđenim, razumijem da si i ti u struci, i mogu se donekle složiti s tobom da većina tvojih kolega "radi svoj posao najbolje što umije".

Da, desilo se meni, i mojoj sestri. Čula sam i od nekih prijatelja priče, ali ne bih posebno da ih ističem, da ne bude rekla-kazala.

Ne, nisam tužila. Iz nekih svojih, sasvim privatnih razloga. Najviše što sam mogla učiniti "za dobrobit ostalih" je da upozorim ovdje ljude da budu oprezni. To sam i učinila.

Nije lijepo ni od tebe što kažež da ja generalizujem. Ja sam isključivo rekla da se to počelo dešavati, a ne, ne daj Bože da to rade svi, kao što je ispalo prema tvojoj interpretaciji mojih riječi. Također, možeš li ti tvrditi da to ne radi niko??

Imena nisam htjela navoditi, neću ni sad, upravo zato da ne bi ispalo da sam se registrovala ovdje samo da bih nekog pljuvala. Moja iskrena i jedina namjera je bila da onom koga zanima preporučim da bude oprezan oko toga. :)
kamen spoticanja

#386 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

uz opet svo duzno postovanje ali ja se ne slazem da se takvo sto pocelo desavati...zato te i molim da na sud posaljes nekoga ko ti takvo sto uradi...zakon te u takvom slucaju stiti i to je tvoje pravo a i duznost na koncu...jer ces na taj nacin zastiti sebe i druge od iste pojave kod doticnog stomatologa a i nece se bacati ljaga na sve ostale kolege koje svoj posao obavljaju casno i posteno...jer vjeruj mi u mom poslu povjerenje je najvaznije...a kad dobijes pacijenta s predrasudama voz je vec krenuo u pogresnom pravcu...
i kako mislis da neko ko ne poznaje materiju moze uopce znati da li mi je "popravljani" zub bio bolestan ili ne...naravno postoje strucna tijela koja takvo sto mogu dokazati onda kad pacijent ima prituzbu na rad i kad postoji osnovana sumnja...sve ostalo je pravilo trzista...a onaj ko jednom izgubi sudsku parnicu zbog takvih stvari istovremeno gubi i trziste...
no iskreno nije lijepo pricati o necemu sto je ipak rekla kazala...i na taj nacin blatiti i sve ostale koje se bave tim poslom...dakle samo javna tuzba i onda je ok...sve ostalo je uz duzno postovanje ogovaranje :)
svako dobro zelim :)
Kis napraforgo

#387 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Kis napraforgo »

kamen spoticanja wrote:uz opet svo duzno postovanje ali ja se ne slazem da se takvo sto pocelo desavati...zato te i molim da na sud posaljes nekoga ko ti takvo sto uradi...zakon te u takvom slucaju stiti i to je tvoje pravo a i duznost na koncu...jer ces na taj nacin zastiti sebe i druge od iste pojave kod doticnog stomatologa a i nece se bacati ljaga na sve ostale kolege koje svoj posao obavljaju casno i posteno...jer vjeruj mi u mom poslu povjerenje je najvaznije...a kad dobijes pacijenta s predrasudama voz je vec krenuo u pogresnom pravcu...
i kako mislis da neko ko ne poznaje materiju moze uopce znati da li mi je "popravljani" zub bio bolestan ili ne...naravno postoje strucna tijela koja takvo sto mogu dokazati onda kad pacijent ima prituzbu na rad i kad postoji osnovana sumnja...sve ostalo je pravilo trzista...a onaj ko jednom izgubi sudsku parnicu zbog takvih stvari istovremeno gubi i trziste...
no iskreno nije lijepo pricati o necemu sto je ipak rekla kazala...i na taj nacin blatiti i sve ostale koje se bave tim poslom...dakle samo javna tuzba i onda je ok...sve ostalo je uz duzno postovanje ogovaranje :)
Uz svo dužno poštovanje, to što se ti ne slažeš sa mojim mišljenjem je meni sasvim ok. :) Ja nisam tu da bih bilo kome nametala svoje mišljenje, već da podjelim iskustvo s onima kojima je to moje iskustvo značajno. S druge strane, ti se vjerovatno s pravom osjećaš prozvanim, i apsolutno razumijem tvoju potrebu da "skineš ljagu sa svoje profesije". Samo mislim da ti je način pogrešan :). Problem nećeš riješiti tako što ćeš odbiti da priznaš da problem postoji, već tako što ćeš se potruditi da ti svojim pacijentima pružiš najbolju moguću uslugu tako da ne dovodiš u pitanje svoj rad.

A od "pacijenta s predrasudom" jedina gora stvar je vjeruj mi "doktor s predrasudom". Uz dužno poštovanje.

I molim te nemoj mi o mojim pravima i dužnostima. Ti si svoju predstavu o istim očito stvarao pod utjecajem američkih advokatskih serija. Da građanske parnice u BiH imaju imalo potencijala, budi siguran da bi prštale i zbog manje stvari od ove. Dalje ne bih, jer to ovdje nije tema. :)

Još jednom bih napomenula da moj prvi post nije bio namjenjen tebi, već tvojim pacijentima. :) I svaki tvoj pokušaj da etiketiraš moje iskustvo kao 'ogovaranje' doživljavam kao veoma mlak pokušaj da 'okreneš vodu na svoj mlin', ilitiga javno mnijenje u svoju ličnu korist. Što je inače usluga za koju se plaća ovih dana. :)

Opet uz dužno poštovanje, i najbolje želje. ;)
_22222_d

#388 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by _22222_d »

mene interesuje da li je neko od forumasa uradio implantat zuba, koja su iskustva, koja je procedura?
i ja bih radila, pa me zanima kolko vremena se ugradjuje do definitivne ugradnje?
kiliko para kosta u Sarajevu?
kamen spoticanja

#389 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Kis napraforgo wrote: Uz svo dužno poštovanje, to što se ti ne slažeš sa mojim mišljenjem je meni sasvim ok. :) Ja nisam tu da bih bilo kome nametala svoje mišljenje, već da podjelim iskustvo s onima kojima je to moje iskustvo značajno. S druge strane, ti se vjerovatno s pravom osjećaš prozvanim, i apsolutno razumijem tvoju potrebu da "skineš ljagu sa svoje profesije". Samo mislim da ti je način pogrešan :). Problem nećeš riješiti tako što ćeš odbiti da priznaš da problem postoji, već tako što ćeš se potruditi da ti svojim pacijentima pružiš najbolju moguću uslugu tako da ne dovodiš u pitanje svoj rad.

A od "pacijenta s predrasudom" jedina gora stvar je vjeruj mi "doktor s predrasudom". Uz dužno poštovanje.

I molim te nemoj mi o mojim pravima i dužnostima. Ti si svoju predstavu o istim očito stvarao pod utjecajem američkih advokatskih serija. Da građanske parnice u BiH imaju imalo potencijala, budi siguran da bi prštale i zbog manje stvari od ove. Dalje ne bih, jer to ovdje nije tema. :)

Još jednom bih napomenula da moj prvi post nije bio namjenjen tebi, već tvojim pacijentima. :) I svaki tvoj pokušaj da etiketiraš moje iskustvo kao 'ogovaranje' doživljavam kao veoma mlak pokušaj da 'okreneš vodu na svoj mlin', ilitiga javno mnijenje u svoju ličnu korist. Što je inače usluga za koju se plaća ovih dana. :)

Opet uz dužno poštovanje, i najbolje želje. ;)
vidis mlada damo ,kad dijelis s nekim svoja iskustva onda je,prije svega ucitvo,da kazes s kim si tacno imala takva iskustva...ovako samo pravis konfuziju i ionako lose stanje oralnog zdravlja cinis jos losijim...to je bila moja poenta...i ne vidim kako ja to vodu mogu zavrtat na svoj mlin...jel postoji nacin da saznas ko sam ja i gdje radim...postoji mojih par pacijenata ovde i oni znaju ko sam...no uz potrebnu skromnost,oni jako dobro znaju kako ja radim ovaj posao i koliko se trudim... ;-)a isto tako znam koliko se trude i ostale kolege... dakle prica nije o meni...koliko se god trudila da je meni uvalis ;-)
i odkud sad americke serije nije mi jasno...pa dnevno sam 24 sata u ovom poslu i jako dobro znam kako u ovakvim slucajevima funkcionise pravni sistem...ako imas osnovanu sumnju na sud...pa ako dokazes da te taj neki ostetio i ja cu ga licno tuziti zbog nanosenja stete mojoj profesiji ;-)
i de mi jos objasni sta znaci "doktor s predrasudom" ? i onda mi jos objasni koja je moja licna korist od ovoga sto pricam...ali prije nego sto mi to objasnis nadji temu "vitrualna stomatoloska ordinacija" pa mi kazi sta bi mogao biti moj motiv otvaranja takve teme...
i onda mi jos objasni zasto bi se ja trebao osjecati prozvanim...zato sto si ti imala losa iskustva s stomatolozima mozda?
i da se razumijemo nikad nisam rekao da problemi ne postoje...samo ih treba jasno i javno detektovat...bacat ljagu na sve skriven iza forumskog nicka u najmanju ruku je nepristojno ;-)
kamen spoticanja

#390 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

babyline wrote:Ti si nas sta vise zastarasila, pa kome sada otici. Ako hoces da nas upozoris navedi ko ti je "popravljao" zdrav zub
upravo o ovome i pricam...stvara se konfuzija a onda nam je nacija sve krezavija i krezavija...da se slikovito izrazim... :roll: a apsollutno sam za to da pacijent pita sve sto ga zanima...al bas sve...i stomatolog kao takav treba na to sve da mu odgovori...no optuzivat da stomatolozi popravljaju zdrave zube bez konkretnih imena jeste ne pristojno...
kamen spoticanja

#391 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

_22222_d wrote:mene interesuje da li je neko od forumasa uradio implantat zuba, koja su iskustva, koja je procedura?
i ja bih radila, pa me zanima kolko vremena se ugradjuje do definitivne ugradnje?
procedura traje izmedju 30 minuta do jednog sata...zavisno od onoga ko ordinira...poslije se uglavnom ceka do 3 mjeseca u prosjeku da se implant "primi" i onda se radi protetska struktura...mada neki implant sistemi omogucavaju protetiku odmah po ugradnji...no doktori bas i nisu odusevljeni takvim pristupom...
uglavnom nista komplikovano...nekad postoje komplikacije usljed uslova kod pacijenta ali i to se da sredit...
eto oanko ukratko...a za cijene u sarajevu ne znam...to se trebas raspitaat po klinikama....
matorakobila

#392 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by matorakobila »

@kamen spoticanja,

Ti napišeš: "a kad dobijes pacijenta s predrasudama voz je vec krenuo u pogresnom pravcu...", pa kada (nečija) pacijentica odgovori da je od "pacijenta s predrasudom" jedino gori "doktor s predrasudom" ti odgovoriš: "i de mi jos objasni sta znaci "doktor s predrasudom"". Zar ne misliš da je ovo malo neprincipijelno: što sebi dozvoljavaš, ne dozvoljavaš sagovorniku. Mislim da ona ima legitimno pravo da od tebe sada traži da ti objasniš šta znači "pacijent s predrasudom". Vjerujem (po njenom vokabularu i uopće načinu na koji piše) da ne bi započela sa: "de mi objasni...". :-? Ja sam mislila da i stomatolozi polažu Hipokratovu zakletvu, pa ne smiju u pacijentu vidjeti naciju, rasu, ideološko opredjeljenje, pa čak ni njihove zablude - nego samo pacijenta.

Dakako da je ona u pravu što se tiče pravosuđa: nikamo ne bi stigla. Prisjetimo se samo slučaja nekih ginekologa. Gdje su? Rade i zaradjuju. Gdje su njihove pacijentice? Pate i strahuju. I pored sudskih procesa koji su preplavili medije.
kamen spoticanja

#393 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

matorakobila wrote:@kamen spoticanja,

Ti napišeš: "a kad dobijes pacijenta s predrasudama voz je vec krenuo u pogresnom pravcu...", pa kada (nečija) pacijentica odgovori da je od "pacijenta s predrasudom" jedino gori "doktor s predrasudom" ti odgovoriš: "i de mi jos objasni sta znaci "doktor s predrasudom"". Zar ne misliš da je ovo malo neprincipijelno: što sebi dozvoljavaš, ne dozvoljavaš sagovorniku. Mislim da ona ima legitimno pravo da od tebe sada traži da ti objasniš šta znači "pacijent s predrasudom". Vjerujem (po njenom vokabularu i uopće načinu na koji piše) da ne bi započela sa: "de mi objasni...". :-? Ja sam mislila da i stomatolozi polažu Hipokratovu zakletvu, pa ne smiju u pacijentu vidjeti naciju, rasu, ideološko opredjeljenje, pa čak ni njihove zablude - nego samo pacijenta.

Dakako da je ona u pravu što se tiče pravosuđa: nikamo ne bi stigla. Prisjetimo se samo slučaja nekih ginekologa. Gdje su? Rade i zaradjuju. Gdje su njihove pacijentice? Pate i strahuju. I pored sudskih procesa koji su preplavili medije.
ama dozvoljavam uopste nije problem...samo bi zelio da mi objasni sta je " doktor s predrasudom" ...dakle sta znaci taj termin...e sad sto se tice pacijenta s predrasudom,vjeruj mi takvom je najteze pomoci...a onda frustracija raste i raste...
ovaj primjer s spec.ginekologije mislim da ne stoji...privatna stomatoloska praksa je bara puna krokodila...i tu vladaju zakoni trzista...a najbolje prodju oni s kojima su pacijenti zadovoljni...i to je nesto najbolje...a jedna izgubljena sudska parnica najgora je moguca reklama...i toga su svi svjesni...
i zar je moguce da ne vidite zbog cega sam ovako reagovao na dio posta "popravljaju zdrave zube"...jel shvatas konfuziju koja nastaje i posljedice te konfuzije...jer na koncu opet ces kad imas problema s zubima otici stomatologu...neces otici farmaceutu...ali otici stomatologu na vrijeme i otici kad moras dav su svijeta u mom poslu...i tu nastaju problemi...a to je predrasuda...nazalost
_22222_d

#394 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by _22222_d »

kamen spoticanja wrote:
_22222_d wrote:mene interesuje da li je neko od forumasa uradio implantat zuba, koja su iskustva, koja je procedura?
procedura traje izmedju 30 minuta do jednog sata...zavisno od onoga ko ordinira...poslije se uglavnom ceka do 3 mjeseca u prosjeku da se implant "primi" i onda se radi protetska struktura...mada neki implant sistemi omogucavaju protetiku odmah po ugradnji...no doktori bas i nisu odusevljeni takvim pristupom...
uglavnom nista komplikovano...nekad postoje komplikacije usljed uslova kod pacijenta ali i to se da sredit...
eto oanko ukratko...a za cijene u sarajevu ne znam...to se trebas raspitaat po klinikama....
Hvala puno na odgovoru...
pitam ovako na forumu da li u sarajevu ima neko nekog dobrog stomatologa za ovaj poduhvat..
moj stomatolog to ne radi :-)
matorakobila

#395 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by matorakobila »

ali otici stomatologu na vrijeme i otici kad moras dav su svijeta u mom poslu...i tu nastaju problemi...a to je predrasuda...nazalost
svako dobro zelim :)[/quote]

@kamen spoticanja,

Žalim što je moj prvi post ovdje bio reakcija na tvoju kritiku pacijentice sa negativnim iskustvom. Zapravo, pogledala sam ovu temu da napišem svoje - sasvim drugačije - vidjenje stvari; no, to što ja imam pozitivno iskustvo, ne znači da je u stomatološkoj praksi sve u redu i da i ova pacijentica nema pravo.

Slažem se sa tobom o stanju oralnog zdravlja našeg stanovništva, ali mislim da je problem malo dublji i da nije samo stvar mentaliteta (iako ima i toga) nego je ekonomske prirode. Ljudi su siromašni, nemaju novaca ni za osnovni pregled. Npr. ja smatram odlazak stomatologu jednom godišnje najmanje - obavezom, bez obzira na stanje u novčaniku (radije ću se odreći nečeg drugog), ali ima ljudi koji ni to ne mogu. A i šta imaju od pregleda, kad ne mogu platiti intervencije?

I u tim pregledima svake godine (i svake godine kod drugog stomatologa) moj je dobar utisak o stomatolozima daleko nadišao svaki o "onim drugim ljekarima" :-D . Naime, platim 10 KM za pregled, dobijem odgovor da je sve u redu (već 12 godina nisam imala nikakvu intervenciju). I onda ja insistiram da mi zamijene neku amalgamsku plombu iz djetinjstva nekom novom i dobijem uvijek isti odgovor da nije potrebno. Posljednji mi je čak rekao: "Slušajte, ja bih volio da radim i da sad to kao nešto mijenjam i da zaradim 50-100 KM umjesto 10 KM za pregled. Ali, to što Vi imate je dobro urađeno, nije važno što je davno urađeno. Bilo šta da predložim bila bi prevara."

Ja ovdje vidim mnogo dobroga. Prvo: Interes pacijenta mu je na prvom mjestu, zarada dodje poslije, što pokazuje pravu profesionalnost! Drugo: Ne iskorištava priliku "pacijenta s predrasudom", da posegnem za tvojim terminom (kao što sam ja u tom trenutku, zar ne, jer mislim kako amalgamska plomba ne valja, i to je neka vrsta neznanja i predrasuda), što pokazuje ljekarsku etičnost! Treće: Ne omalovažava rad prijašnjih kolega, što pokazuje čestitost! :thumbup:

Vidite, to su moja iskustva. Ali, ne očekujte imena - kao što Kis napraforgo ne želi dati ime svojih stomatologa da ih ne ocrni, ja ne želim svojih da ih ne reklamiram! :D Razlog: ono što je dio profesije i profesionalne etike se podrazumijeva, ne treba to reklamirati. :D
kamen spoticanja

#396 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

matorakobila wrote: Slažem se sa tobom o stanju oralnog zdravlja našeg stanovništva, ali mislim da je problem malo dublji i da nije samo stvar mentaliteta (iako ima i toga) nego je ekonomske prirode. Ljudi su siromašni, nemaju novaca ni za osnovni pregled. Npr. ja smatram odlazak stomatologu jednom godišnje najmanje - obavezom, bez obzira na stanje u novčaniku (radije ću se odreći nečeg drugog), ali ima ljudi koji ni to ne mogu. A i šta imaju od pregleda, kad ne mogu platiti intervencije?
ovaj dio cu samo prokomentarisati...sa ostalim dijelom se upotpunosti slazem...cak sta vise ovaj tvoj primjer je idealan prototip stomatologa kakvog svi trebamo..i ne samo stomatologa nego i drugih ljekara a i svih ostalih strukovnih profila...
e sad ovaj dio...na dobrom si tragu...nije najveci razlog, ovako loseg stanja oralnog zdravlja, mentalitet naseg naroda...ima i toga jos uvijek ali se situacija jako dobro popravila...ali jeste najveci problem losa ekonomska slika i upravu si pacijenti ne mogu uvijek da plate ono sto bi morali da poprave zube i tako ih sacuvaju u ustima...a onda dolazimo do dijela o kome ja pricam...doci na vrijeme stomatologu,dakle prije nego sto za neke vrste terapija bude kasno(postavljanje najobicnijih plombi recimo) i doci kad caries napravi belaj dva su svijeta...jer svakodnevno imam par pacijenata koji dodju pod bolovima...takvim ne mozes samo "stavit plombu" jer nece nista napravit...onda ti ostanu opcije lijecenja ili vadjenja...a onda kad kazes koliko kosta lijecenje(u prosjeku 5-6x skuplje od "obicne plombe") pacijent se odluci za vadjenje nazalost...i onda svi vidimo rezultate...a "obicna plomba" kosta koliko i vadjenje zuba...dakle pacijent taj novac moze dati...samo je vazno da dodje na vrijeme...a onda kad se izvadi zub dolazi protetika kao neminovnost a tu su cifre jos vrtoglavije i onda opet svi vidimo rezultat...krezavost kao dio licne karte naseg covjeka...nazalost :(
zato sam reagovao na onakav post...jer nepovjerenje donosi ovo sve...iz iskustva ti govorim...samo nepovjerenje...
i naravno nikad nisam kazao da se lose stvari ne desavaju u mojoj struci...svi mi dobro znamo kad nas neko pravi budalom i pokusava nam izvuci novac za nista...i takvih stvari naravno da ima...
no lijepiti cijelu struku u stilu "pazite popravljaju se zdravi zubi kod privatnika" donosi samo nemir i nepovjerenje ...a onda predrasude ...a onda krezavost... :roll:
i jako mi je drago da imas dobrog stomatologa... :)
DDS

#397 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by DDS »

kamen spoticanja wrote:... sad ovaj dio...na dobrom si tragu...nije najveci razlog, ovako loseg stanja oralnog zdravlja, mentalitet naseg naroda...ima i toga jos uvijek ali se situacija jako dobro popravila...ali jeste najveci problem losa ekonomska slika i upravu si pacijenti ne mogu uvijek da plate ono sto bi morali da poprave zube i tako ih sacuvaju u ustima...a onda dolazimo do dijela o kome ja pricam...doci na vrijeme stomatologu,dakle prije nego sto za neke vrste terapija bude kasno(postavljanje najobicnijih plombi recimo) i doci kad caries napravi belaj dva su svijeta...
Evo da ja opet dodam svoj neki stav, mada svi to znamo (takođe) sjajno, na žalost.

@MatoraKobila,
nas su učili da postoji deo stomatologije (i javnog zdravlja uopšte) kojim se bavi država, a deo kojim se bave stomatolozi kao pojedinci.
Dakle, ne bih nikako zanemarila momenat u kojem ne postoji preventiva na strateškom nivou, da ne govorim o čemu drugom, da ne pređem na političke teme :). Svi smo mi onda-nekada, na kraju studija i kao mladi stomatolozi učestvovali u preventivnom programu koji je bio modifikovani skandinavski, a prema našim uslovima, a rezultati su bili sjajni... i to je bilo pre skoro 25 godina, i tu je bio KRAJ. Danas nema ni "s" od sistematske preventive, makar ni u ciljnim malim grupama...

Osim ovoga, sve ovo što se događalo neminovno je donelo jednu strahovitu promenu stava - kada sam ja bila klinka (pre par godina, lol), nama učiteljica nije htela dati đačku knjižicu sa ocenama ako ne donesemo da su nam opravljeni svi zubi. I mi ne samo da smo išli kao bele lale, nego je bilo SRAMOTA ne ići, ma kako bio siromašnog ili primitivnog porekla.
Sada bih volela da vidim koja učiteljica bi smela da ovako šta naredi, a da joj neki roditelj ne OBJASNI šta on misli, da ne kažem da može (daleko bilo) i da pogine.

I sad na to dodamo sve ovo što ste vas dvoje gore rekli, što ne služi na čast našem esnafu - da ne pričam dalje, i onda je slika takva kakva je.

Za mene lično je sreća što još uvek poznajem (i upoznajem) mnogo časnih stomatologa; nije EPP :), i ne mislim da se broj takvih uvećava, na žalost, ali da ima - ima.
MatoraKobila, ako smem da kažem, vi imate (po meni) izuzetno trezven stav i zdrav način razmišljanja, pozdravljam i poštujem :).

Pozdrav i sve najbolje :).

EDIT: Ne vidite provajder :), ali možda vidite po ekavici da sam iz druge zemlje (drugih zemalja, preciznije, eh :) ), ali - koliko znam i vidim - stanje je vrlo slično, pa molim da ne zamerite što sebi uzimam slobodu da komentarišem situaciju generalno.
matorakobila

#398 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by matorakobila »

@DDS,

E, neka ste nam vala došli, baš fino i dobro nam došli. Vidim i sa one virtualne stomatološke ordinacije svašta lijepog posavjetujete. Nauci se podosta i od ovog dragog dr. Kamen(c)a spoticanja :-D (to što raspravljamo, ja smatram dobrim), a valja čuti i iskustva drugih zemalja.

Samo, mozda da nam otvorite diskusiju o sistemu zdravstvene zaštite, strategijama, modelima - smatram to važnim, skoro da i ne znam u koji podforum spada, sigurno ima i politike. A baš me zanima taj skandinavski model: moja prijateljica potegne preko bijela svijeta, i to baš iz Švedske, pa ide stomatolozima ovdje u Sarajevu. Kaže: gore skupo.

I - hvala na izrazima poštovanja, ali bojim se da su nezasluženi: naime, ja sam obični klijent, pacijent, mušterija (važno je i koji termin odaberemo, vjerujem da znate i što) - kad svoje zdravlje (i bilo što) povjeravam nekome onda mi je važan taj neko. Moglo bi se reći: nemam ja pojma o stomatologiji, nego je moj interes medicinska etika, bioetika, etika uopće... I, pravo da Vam kažem, važan dio benevolentnosti čovjeka je mogućnost da se široko osmijehne, te nam je stoga interes i: lijep osmijeh :-D . :lol:
DDS

#399 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by DDS »

@MatoraKobila,
hvala vama na lepim rečima i dočeku, bolje vas našla :).

Moji izrazi poštovanja nisu "niodakle" - vi imate vrlo jasan stav, na mestu, mislite svojom glavom, sa razumnom dozom podozrivosti, koja je - po meni - neophodna u vremenu u kakvom jesmo i u zdravstvenom sistemu kakav jeste. Ovo je kompliment :), jer i ja kad idem kod lekara itekako mislim da li mi zvuči logično to što on govori, kako mi deluje kao čovek, sve slično. Potpuno isto kao što procenjujete bilo kog majstora :), znate ono kad automehaničar otvori haubu pa krene s onim starim: ts-ts, ju-ju-ju, to je krupna stvar, ne zna on tačno koliko će to da košta, a trajaće onoliko, ali ispod 500 do 1500 eur neće, ovo-ono... odmah idem dalje :).

Šalu na stranu, mogu da vam pišem ceo dan o zdravstvenoj zaštiti, ali suština je uvek u dve stvari: novac plus solidna, pametna država koja misli na 50 ili 100 godina unapred.

Ako uzmete npr. tu prostu činjenicu da nemački BDP iznosi 3 ili 5 puta više nego srpski, recimo, a da još i izdvajaju veći procenat za zdravstvo nego Srbija (znači, po Srbinu red veličine 270 eur po stanovniku, u Nemačkoj oko 3.000) - e onda kao posledicu imate očekivanu dužinu života na rođenju desetak godina dužu u Nemačkoj nego u Srbiji... jako jednostavno :(. Smrtnost novorođenčadi (koja se uvek uzima kao jedan od vrlo značajnih pokazatelja na kom je nivou zdravstvena zaštita jedne države) je u Srbiji otprilike dvaput viša nego u Nemačkoj, da ne govorim o smrtnosti i uzrocima smrtnosti dece do 5 godina... zlo mi je kad pomislim. Za Bosnu ne znam, jer nema dovoljno pouzdanih podataka...

Što se tiče skandinavskih sistema, princip je sličan: oni jako mnogo daju na prevenciju - što se stomatologije tiče; još pre više godina smo mi na jednom kongresu (onako rekreativno :), u pauzi) raspravljali kako protetski nadoknaditi samo jednu izvađenu šesticu, na čega je kolega iz Finske ( iskusan stomatolog i mator specijalista) zbunjeno rekao da se on ne seća da je ikad video anodonciju (urođeni nedostatak) šestice :). Mislim, zvuči smešno, ali čovek nema drugu ideju zašto neko ne bi imao šesticu - osim da je urođena mana... Vađenja nema.

Samim tim, ceo taj sistem košta mnogo; deo primanja se obično odmah izdvaja kao obavezni vid zdravstvene zaštite. Od ostalog, građanin bira kakvo će osiguranje da ima, i toliko ga i plaća. Ako plaća npr. 2 eur mesečno, imaće "dobar dan" i "doviđenja" u zdravstvenoj ustanovi. Ako plaća 500 eur mesečno, imaće i face-lifting, i gledanje u dlan, i "lizanje tabana" što kaže jedna koleginica i tome slično.
Sad šta je suština: u većini zapadnih (i skandinavskih) zemalja iznos koji se uplaćuje za zdravstveno osiguranje je u stvari procenat od prihoda. Dakle, ako nekom visina plate dozvoljava da uplaćuje samo 20 eur mesečno za zdravstveno osiguranje, a potrebna je ozbiljna hirurgija (ne dao Bog), onda može da bira (ako je uopšte dostupno) jeftiniju ustanovu socijalnog tipa, ili da doplati kako zna i ume do pune cene, što mogu da budu i šestocifrene brojke.

Ovo je vrlo uprošćeno i sasvim otprilike, samo da imate predstavu; dakle, moja pretpostavka je da je moguće da vaša prijateljica nema zdravstveno osiguranje koje pokriva stomatološke usluge uopšte ili na određenom nivou (često se stomatološko osiguranje ugovara odvojeno), ili prosto ne želi da ga plaća u tom (ili bilo kom) iznosu jer je sračunala da joj se više isplati da doleti u Sarajevo pa sve poradi (česta pojava). Ja ne znam tačno koliko se koje osiguranje plaća u kojoj zemlji - za koji nivo usluge, ali svakako ima posetilaca koji su iz drugih zemalja da znaju tačno.

Još jedna reč: vi niste "obični klijent, pacijent...", vi ste čovek koji traži pomoć, kojeg nešto zanima, a slučajno ja možda znam. I vi i ja smo isto, krvavi ispod kože, samo što eto trenutno ja imam neko specifično znanje koje (dao Bog) može vama nešto pomoći.

A dr Kamen je (po meni) jedan sjajan doktor, i jako mi je drago da sam ga "videla" :).

I vama svako dobro i prijatno veče :).
kamen spoticanja

#400 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

DDS wrote:Još jedna reč: vi niste "obični klijent, pacijent...", vi ste čovek koji traži pomoć, kojeg nešto zanima, a slučajno ja možda znam. I vi i ja smo isto, krvavi ispod kože, samo što eto trenutno ja imam neko specifično znanje koje (dao Bog) može vama nešto pomoći.
dakle ovo trazite,kad trazite ;-)
:thumbup:
Post Reply