Kraljevi ex-yu kosarke

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
radostan dan

#376 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

radostan dan wrote:tešo je to mlađim shvatiti...odeš na olimpijske u moskvu, i klepiš domaćina mrtav hladan u finalu i uzmeš mu zlato.
odeš u los anđeles, opet na olimpijske, samo vaterpoo, i opet klepiš domaćina i pokupiš zlato.
itd, itd...
jebaji ga, imalo se, moglo se...
plus inat.
:mrgreen:
mala ispravka, velika greška...godine rade svoje. :roll:

sovjete smo klepili u polufinalu, a žabare lijevom rukom - u finalu.

neko je zbog povrede falio na postolju, pri dodjeli medalja, dal slavnić ili kićanović...
Creasy

#377 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by Creasy »

sarajlija80 wrote:znam mozda da nije prikladno da pitam s obzirom na naslov teme momci hajmo onako iskreno vasa misljenja ,sta bi bilo kad bi bilo ,da je ostala yuga i da je ona generacija ostala na okupu ,da su otisli na olimipijadu u barceloni 92 Yuga vs SAD dream team

Pa s obzirom ko je tada igrao za SAD, bilo bi opet +10 za njih najmanje...
dječak sa šibicama

#378 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by dječak sa šibicama »

Charles Barkley
Larry Bird
Clyde Drexler
Patrick Ewing
Magic Johnson
Michael Jordan
Christian Laettner
Karl Malone
Chris Mullin
Scottie Pippen
David Robinson
John Stockton

ovo niko nije mogao pobijediti... vjerovatno najjaca/najdominantnija ekipa/najveci skup kvaliteta u svim timskim sportovima, ikada.
kakavdanakneiskustvu

#379 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by kakavdanakneiskustvu »

radostan dan wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

od dražena tad nije bio problem bilo biti bolji u obrani,naime nije je baš ni igrao

tačno tako...i onda nema ništa čudno tvrdnji, kao što sam napisao, i ovo što stakasa piše. utakmica, trener, taktika.[/quote

ma sve ok,ali on jer tad bio najbolji bek evrope uz galisa i tesko da je negdje bio rezerva
kakavdanakneiskustvu

#380 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

dječak sa šibicama wrote:Kukoc nije bio lider ni u jednoj ekipi u kojoj je igrao, jednostavno jer nije imao liderske ambicije. Ameri su ga savrseno opisali nadimkom "Konobar". Kukoc je bio takav tip igraca, koji druge cini boljim svojom igrom, malo koji kosarkas moze zabiti 5 ili 8 poena i biti igrac utakmice. A Kukoc je mogao.

Drazen je bio rodjeni lider, vodja, kad svi drugi stanu on uzme loptu i zabija koseve. Nesto slicno je bio Galis u Grckoj, clutch igrac.

Ta cuvena generacija sa kraja osamdesetih i pocetka devedesetih, izgradjena je na liderstvu Drazena Petrovica. Na EP u Zagrebu `89 igrali su vjerovatno najbolju kosarku ikada, sto se tice jugoslovenske reprezentacije, onakvo samaranje protivnika uz egzibicionu igru, nisam nikada vidio. Mozda se naredno SP u Argentini moze porediti sa tim, iz `90, ili eventualno ona Mirzina, Cosiceva generacija iz Moskve ali tada sam bio samo klipan i ne sjecam se njihovih igara.

A Drazen je bio takav igrac, beskompromisan, pa ili ga volis ili ga ne volis. Takav je sebi tempo sportskog zivota nabio, njega su navijaci spanci gadjali narandjama u Madridu jer ga drugacije nisu znali zaustaviti (sjecam se scene gdje on sjedi na klupi i jede onu narandju, ruga se navijacima), da bi im vec naredne godine bio idol, ikona.

Da je pozivio do kraja karijere, napravio bi velike stvari u NBA, on je taman `93 poceo igrati onako kako se i ocekivalo od njega, u Netsima. Zaredao je utakmice sa fantasticnim ciframa. Ali onda dodje Ingolstad, i ode Drazen u legendu.

a ko je bio lider u jugoplastici,osobito u sezoni 1990/91?,ko je bio lider u benetonu,ko je bio lider u bulsima u sezoni 98/99?,ko je bio lider ju repke 1990. na svj. prvenstvu?
kakavdanakneiskustvu

#381 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

dječak sa šibicama wrote:Charles Barkley
Larry Bird
Clyde Drexler
Patrick Ewing
Magic Johnson
Michael Jordan
Christian Laettner
Karl Malone
Chris Mullin
Scottie Pippen
David Robinson
John Stockton

ovo niko nije mogao pobijediti... vjerovatno najjaca/najdominantnija ekipa/najveci skup kvaliteta u svim timskim sportovima, ikada.

istina,bird i magic već u godinama,ali jače od ovog nikad u košarci na jednom takmičenju nije okupljeno
stakasa

#382 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by stakasa »

dječak sa šibicama wrote:Kukoc nije bio lider ni u jednoj ekipi u kojoj je igrao, jednostavno jer nije imao liderske ambicije. Ameri su ga savrseno opisali nadimkom "Konobar". Kukoc je bio takav tip igraca, koji druge cini boljim svojom igrom, malo koji kosarkas moze zabiti 5 ili 8 poena i biti igrac utakmice. A Kukoc je mogao.

Drazen je bio rodjeni lider, vodja, kad svi drugi stanu on uzme loptu i zabija koseve. Nesto slicno je bio Galis u Grckoj, clutch igrac.

Ta cuvena generacija sa kraja osamdesetih i pocetka devedesetih, izgradjena je na liderstvu Drazena Petrovica. Na EP u Zagrebu `89 igrali su vjerovatno najbolju kosarku ikada, sto se tice jugoslovenske reprezentacije, onakvo samaranje protivnika uz egzibicionu igru, nisam nikada vidio. Mozda se naredno SP u Argentini moze porediti sa tim, iz `90, ili eventualno ona Mirzina, Cosiceva generacija iz Moskve ali tada sam bio samo klipan i ne sjecam se njihovih igara.

A Drazen je bio takav igrac, beskompromisan, pa ili ga volis ili ga ne volis. Takav je sebi tempo sportskog zivota nabio, njega su navijaci spanci gadjali narandjama u Madridu jer ga drugacije nisu znali zaustaviti (sjecam se scene gdje on sjedi na klupi i jede onu narandju, ruga se navijacima), da bi im vec naredne godine bio idol, ikona.

Da je pozivio do kraja karijere, napravio bi velike stvari u NBA, on je taman `93 poceo igrati onako kako se i ocekivalo od njega, u Netsima. Zaredao je utakmice sa fantasticnim ciframa. Ali onda dodje Ingolstad, i ode Drazen u legendu.
Stoji ovo sto si napisao, nista osporit ne mogu. Ali dozvoli i meni da imam svoje misljenje, neukusno je odmah ljepiti sa "lupas", "veze nemas" i sl. Ja recimo vise volim viditi lucidnu asistenciju nego tricu. Sto ljudi sto cudi. A i na forumu smo, ubijam vrjeme na poslu, sportskim rjecnikom, indisponiran sam. Sto i nije uvjek lose, recimo podstice kreativnost, vidi pod Zarko Paspalj :D
radostan dan

#383 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

Image
kakavdanakneiskustvu

#384 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

radostan dan wrote:Image

teški centar,tad je postojao izraz za ovakve poput njega
radostan dan

#385 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

sjećate li se njega?

Image

ps.
danak, kad citiraš, izbjegavaj da ponavljaš već postavljenu sliku...ako se budu ponavljale, tema ti neće biti pregledna.
a pošto si je ti otvorio, ili si najčešće na njoj, vjerujem da ti je to u interesu. :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#386 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

radostan dan wrote:sjećate li se njega?

ps.
danak, kad citiraš, izbjegavaj da ponavljaš već postavljenu sliku...ako se budu ponavljale, tema ti neće biti pregledna.
a pošto si je ti otvorio, ili si najčešće na njoj, vjerujem da ti je to u interesu. :thumbup:

sjećam,sjećam,mislim ne sjećam se da sam ga baš gledao kako igra,prvi splitski centar kojeg se sjećam je željko poljak,mislim da je jerkov nešto stariji
radostan dan

#387 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

jelovac je stariji od njih.
da, jerkov, pa poljak...
jelovca see sjećam, ali ne iz faze osvajača medalja i nosioca olimpijine igre, već ono - iskustvo, znači mlađima, manja minutaža, klupa i sl.
kakavdanakneiskustvu

#388 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

radostan dan wrote:jelovac je stariji od njih.
da, jerkov, pa poljak...
jelovca see sjećam, ali ne iz faze osvajača medalja i nosioca olimpijine igre, već ono - iskustvo, znači mlađima, manja minutaža, klupa i sl.

mislim da je jelovac krešino godište,1948.
radostan dan

#389 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

Image

jbm ti dan i kad uđoh na ovu temu.
ufura se čovjek da vječito ima 23...tek kad vidi tuđe slike iz prošlosti, pa uporedi likovesa nje, kako su nekad izgledali, a kako sad...postane svjestan curenja vremena i vlastite starosti.

ivković, žeravica, pešić, marić...pa dvojicu zaboravio, pa petrović i dalipagić.
Last edited by radostan dan on 10/06/2014 18:47, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#390 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

radostan dan wrote:

ufura se čovjek da vječito ima 23...tek kad vidi tuđe slike iz prošlosti, pa uporedi likovesa nje, kako su nekad izgledali, a kako sad...postane svjestan curenja vremena i vlastite starosti.

ivković, žeravica, pešić, marić...

praja,kićo,ostale ne znam
radostan dan

#391 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

dole kićanović, prepoznajem i onog plavog sa bllentavom facom, al sam zaboravio ime...
radostan dan

#392 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

gore marić, bio ružan ko lopov, mršav ko iz bijafre, danas faca...

Image

iz te generacije, koliko ja znam, najveći dingospo a la knego i mamitelj ženskih uzdaha je bio arsenje pešić...najveća budala (u pozitivu) i bludnik - petrović.
kićanovića je u ekipi malo ko mogao da svari....
kakavdanakneiskustvu

#393 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

radostan dan wrote:dole kićanović, prepoznajem i onog plavog sa bllentavom facom, al sam zaboravio ime...

ima li todorića na slici?
kakavdanakneiskustvu

#394 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

radostan dan wrote:gore marić, bio ružan ko lopov, mršav ko iz bijafre, danas faca...

Image

iz te generacije, koliko ja znam, najveći dingospo a la knego i mamitelj ženskih uzdaha je bio arsenje pešić...najveća budala (u pozitivu) i bludnik - petrović.
kićanovića je u ekipi malo ko mogao da svari....

nena b. petrovića na slici jelde?,mlađi je malo
radostan dan

#395 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

eno ti petrovića do dallipagića...

ovaj u boji je marić, a na crno-bijeloj je drugi s lijeva, stoji...
kakavdanakneiskustvu

#396 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

radostan dan wrote:eno ti petrovića do dallipagića...

ovaj u boji je marić, a na crno-bijeloj je drugi s lijeva, stoji...

sjećam se marića,prepoznao sam ga na slici
radostan dan

#397 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

Image

pomozi, krečana jbg...

prvi je ante đogić? ko je drugi? pa radovanović, benaček...ko onda, pa varajić.

dole su mirza, sabit i kari...ostalo samo facom pamtim,posebno ovog gornji red, drugi s lijeva.
Chisum

#398 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by Chisum »

radostan dan wrote:

ivković, žeravica, pešić, marić...

To sam htio da napisem... jebite se i vi i ovakve teme! Samo me o jadu zabavite... pa kontam, koliko se godina vec nabilo u guzove, a da ne govorim o tome koliko me ovakve teme raspizde samo kad pomislim s kakvim smo mi tada stvarima i pricama odrastali, o cemu smo "morali" da razmisljamo - koji problem, hej, hocemo li cvaknuti zlato, ili srebro, hocemo li se sa takmicenja vratiti sa 2 ili sa 5 medalja...

A danas... s kakvim debilima covjek zivi i radi, i cime se mora baviti, jebem ti dan kad se rodih... :-)

Inace, jesmo imali ruzne sportiste, bez daljnjeg... danas kad preletim one stare slike klubova i sportista, stvarno ne covjek ko je ruzniji, ali...

Jedan je Volodya!

Image

:lol:
radostan dan

#399 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

Chisum wrote:

To sam htio da napisem... jebite se i vi i ovakve teme! Samo me o jadu zabavite... pa kontam, koliko se godina vec nabilo u guzove, a da ne govorim o tome koliko me ovakve teme raspizde samo kad pomislim s kakvim smo mi tada stvarima i pricama odrastali, o cemu smo "morali" da razmisljamo - koji problem, hej, hocemo li cvaknuti zlato, ili srebro, hocemo li se sa takmicenja vratiti sa 2 ili sa 5 medalja...
lažeš kA pas...nije to bio GLAVNI problem...GLAVNI problem je bio koji će sastav biti, koji treba da pokupi zlato.:mrgreen:
a tih muka i jada....
dal da loptu prenosi mirza, dal kićanović...ako vuče mirza biće 15, ako vuče kićanović biće 18 razlike...itd, itd.

sjećam se rukometa, prvaci svijeta, olim. šampioni, i počne rasprava - još bi to bolje bilo da je arnautović imao veću minutažu, bašić ispuhao, jebo vujovića bolje da je fejzula igrao od početka, itd, itd...

odnos prema životu - isto ko u kafani....ima se,može se....daj sve, za sve pare.
jebaji ga.
nekad bilo, sad se pripovjeda.
sve jedno, i da nije bilo govnanja i sranja, opet bi ga poflautali, ko što sad flautamo. tržišna ekonomija džasmine, tržišna ekonomija...
bio drugi mentalni sklop, običaji, vjerovanja,kurci palci...bar ti znaš o čemu pričamo.
mi smo imali sreću da svjedočimo...a na mlađima je da slušaju tuđa sjećanja i da kažu - aj ne serTe, Đe to može biT...

:D
stakasa

#400 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by stakasa »

Interesantno da je taj mentalitet funkcionisao u svim timskim sportovima osim fudbala. Tu smo placali ceh i redovno podbacivali
Post Reply