NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#376 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

sarajlija_ba wrote:Istina je da taj hadis o majmunima nikad nisam čuo do večeras a i kad sam ga čuo večeras nisam davao nikakav značaj jer je očito da se citira vrhunska nebuloza.
Čuj kamenovali majmuni majmunicu :lol:
Ima stranica na kojoj se mogu naci razni hadisi kojima je cilj osporiti Buharijinu zbirku I dalje stavove vehabija,
naravno vise sam puta vidjela da na forumu citiraju s te stranice tako da sam pretpostavila o cemu se radi,o omiljenoj temi zadnjih mjeseci na forumu,pravci Itd.

I hajde Sarajlija ba obuzdaj nefs da se dalje ne provociramo eto fino sam ti odgovorila :wink:
sarajlija_ba

#377 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by sarajlija_ba »

nasa wrote:
sarajlija_ba wrote:Istina je da taj hadis o majmunima nikad nisam čuo do večeras a i kad sam ga čuo večeras nisam davao nikakav značaj jer je očito da se citira vrhunska nebuloza.
Ima stranica na kojoj se mogu naci razni hadisi kojima je cilj osporiti Buharijinu zbirku I dalje stavove vehabija,
naravno vise sam puta vidjela da na forumu citiraju s te stranice tako da sam pretpostavila o cemu se radi,o omiljenoj temi zadnjih mjeseci na forumu,pravci Itd.

I hajde Sarajlija ba obuzdaj nefs da se dalje ne provociramo eto fino sam ti odgovorila :wink:
Allah te nagradio !
Amin !
Selam.
Kroksica

#378 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

sarajlija_ba wrote:
Kroksica wrote:http://www.progressive-muslim.org/salat ... -quran.htm

Za Sarajliju, s ljubavlju,

Kroksica.
A đe je pusa ? cccc
Čuj na engleskom sve.
Pa što nisi ovo našla u Kur'anu i copy/paste na jednu stranicu u wordu a onda to fino postiraš ?
Nije ni meni mrsko da to uradim jer me interesuje generalno kako glase ajeti koji se odnose na namaz u Kur'anu.
A joj tebe, jesi lazy! Imas brojOve sura i ajeta, pa malo procitaj. :P

Evo i :kiss: za motivaciju.
Kroksica

#379 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

nasa wrote:

Koja stranica, da je bookmarkujem. :lol:

Salim se.
sarajlija_ba

#380 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by sarajlija_ba »

Kroksica wrote: A joj tebe, jesi lazy! Imas brojOve sura i ajeta, pa malo procitaj. :P

Evo i :kiss: za motivaciju.
Ja lazy a meni daje da uradim ono što je ona trebala :D
Ne'a veze, uradiću jer i mene ovo interesuje a vjerujem i druge.

Opasan si motivator :D
nasa

#381 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

Kroskice,
http://www.ha-mim.net

Bez sale, ima nekoliko forumasa koji dosta citiraju s te stranice koja se velikim dijelom bavi vehabijama :zoka:

Sarajlija ba, Amin! Insallah I tebe!
sarajlija_ba

#382 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by sarajlija_ba »

nasa wrote:http://www.ha-mim.net

Bez sale, ima nekoliko forumasa koji dosta citiraju s te stranice koja se velikim dijelom bavi vehabijama :zoka:

Amin, sve nas.
Kroksica

#383 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

sarajlija_ba wrote: Ja lazy a meni daje da uradim ono što je ona trebala :D
Ne'a veze, uradiću jer i mene ovo interesuje a vjerujem i druge.

Opasan si motivator :D
Hahahahah!

Ma uradila bih ja, i radila sam, samo ovih dana upadnem na klix kad sam mrtva umorna pa ne vidim dobro a ne bih da fulim. :D

Naso, provjericu bas da vidim o cemu se radi. Hvala. ;)
sarajlija_ba

#384 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by sarajlija_ba »

Kroksica wrote:
Hahahahah!

Ma uradila bih ja, i radila sam, samo ovih dana upadnem na klix kad sam mrtva umorna pa ne vidim dobro a ne bih da fulim. :D

Naso, provjericu bas da vidim o cemu se radi. Hvala. ;)
Ja sam siguran da nije sve obuhvaćeno ovim tvojim tekstom ali eto...
Kroksica

#385 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

sarajlija_ba wrote: Ja sam siguran da nije sve obuhvaćeno ovim tvojim tekstom ali eto...
Meni vise nego dovoljno. Elhamdulillah. :D
sarajlija_ba

#386 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by sarajlija_ba »

Kroksica wrote:
sarajlija_ba wrote: Ja sam siguran da nije sve obuhvaćeno ovim tvojim tekstom ali eto...
Meni vise nego dovoljno. Elhamdulillah. :D
Samo na sebe misliš :D
Kroksica

#387 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

sarajlija_ba wrote:
Vidi bola da nisam, i s tobom sam podijelila da nam skupa bude lijepo. :D
sarajlija_ba

#388 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by sarajlija_ba »

Kroksica wrote:
sarajlija_ba wrote:
Meni si "podijelila" onaj rudarski dio sreće :D
Valja mi se zarovit' i naći sve ove ajete mada znam da ćeš na kraju reći "pa šta hoćeš, zar nije sve navedeno" :D
Kroksica

#389 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

sarajlija_ba wrote:
Kroksica wrote:
sarajlija_ba wrote:
Meni si "podijelila" onaj rudarski dio sreće :D
Valja mi se zarovit' i naći sve ove ajete mada znam da ćeš na kraju reći "pa šta hoćeš, zar nije sve navedeno" :D
Ma to je hajr i meni i tebi. Mozda procitas jos nesto sto ce ti dusu smiriti, a ja vjerujem da hoces. :D
sarajlija_ba

#390 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by sarajlija_ba »

Kroksica wrote: Ma to je hajr i meni i tebi. Mozda procitas jos nesto sto ce ti dusu smiriti, a ja vjerujem da hoces. :D
Dooobro Hajro, vidjećemo :D
TheMule

#391 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by TheMule »

zagortenej wrote:
TheMule wrote:Taj razvoj hadisa je vrlo interesantna stvar, bogotovo zbog pitanja autenticnosti.

Ima dosta sumljivih stvari medju hadisima, to je sigurno. Npr. onaj hadis gdje se govori da preljubnike treba kamenovati. Jedna od zena Poslanika je, kad su je pitali zasto, rekla da je to trebalo biti u Kur'anu, ali je taj listic koza pojela....I na bazi ovog hadisa se danas kamenuje. A svako ko razmisli glavom ce bar posumljati u ovo....

Nevjernik ce reci da je ocito izmisljen od strane te zene, neko drugi ce reci da je vjerovatno izmisljen od nekog drugog, a treci ce bukvalno vjerovati bez pogovora... :?:

Ima jos hadisa za koje mislim da su pravo sumljivi, a danas se vode kao autenticni.
šta kažeš na ovaj "hadis":
U Buharinoj zbirci sahih hadisa, se nalazi ovaj hadis po brojem 3849. Prenosi se od Amra Ibn Mejmun da je rekao: “U toku džahilijeta (predislamski period) vidio sam grupu majmuna kako su se okupili oko jedne majmunice kamenuju nju do smrti pošto je počinila blud, i ja sam sa njima učestvovao u kamenovanju.”
i neki uzimaju ovaj hadis kao dokaz za kamenovanje.
Nadam se da niko ne bi ni ovo koristio kao dokaz. Ovo je samo ibn Mejmunovo misljenje. :run:
zagortenej

#392 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

@TheMule

i ja se iskreno nadam i smatram da je taj hadis nepotreban u Buharijinoj zbirci, i kako kaže @sajo to je očita nebuloza. ali mi se dičimo našom vjerom, a takve stvari nam se provlače kroz knjige.
zagortenej

#393 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

nasa wrote:Kroskice,
http://www.ha-mim.net

ja ne citiram samo sa te stranice, nego i drugih stranica. ne pada mi na pamet da uzmem knjigu u kojoj sam nešto zapazio i onda prekucavam, kad je već neko postavio na netu (ajet, hadis i sl.). barem je u tom smislu velika olakšica. konkretno na stranici koju spominješ, iako se piše protiv vehabijskog učenja (valjda nije neki grijeh), nema otvorenih poziva na progon, i sl., dok na vehabijskim stranicama vri od takvih izjava protiv sufija, šija, a u zadnje vrijeme i bosanskih muslimana. ako si ti "oguglala" na takve vehabijske izjave, pa ih smatraš "normalnim" jer ljudi stalno trube o tome, pa ih ignoriraš, ja nisam.
nasa wrote: koja se velikim dijelom bavi vehabijama
pošto ti samo vidiš vehabije, nisi drugo ni mogla primjetiti osim njih. :wink:
EDIT: možda za promjenu da počnemo malo raspravljati o hadisima, a da se prestanemo prepucavati ko je za koga, a protiv koga? :)
fatamorgana

#394 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote:
zagortenej wrote:
nasa wrote:
Ovaj hadis je totalno nebitan jer govori o predislamskom period.
a što se onda nalazi u najvjerodostojnijoj zbirci hadisa na svijetu? :)
EDIT: evo ima ga svugdje:
Čak, ovaj grijeh je nesvojstven i velikom broju životina, kao što bilježi Buhari (3849) od Amra b. Mejmuna el-Evdija: "Vidio sam u džahilijjetu majmuna koji je vršio blud sa majmunicom. Nakon toga, čopor majmuna se okomio na njih i kamenovao ih do smrti, a i ja sam ih kamenovao zajedno s njima."
Jel' to sad ispada da trebamo oponašati majmune il' šta, ovo nije baš najjasnije?
Je li neko ko se razumije u hadise prokomentarisao ovo ili dao kakvo objašnjenje?
zagortenej

#395 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

fatamorgana wrote:
fatamorgana wrote:
fatamorgana wrote:[quote="zagortenej"
a što se onda nalazi u najvjerodostojnijoj zbirci hadisa na svijetu? :)
EDIT: evo ima ga svugdje:
Čak, ovaj grijeh je nesvojstven i velikom broju životina, kao što bilježi Buhari (3849) od Amra b. Mejmuna el-Evdija: "Vidio sam u džahilijjetu majmuna koji je vršio blud sa majmunicom. Nakon toga, čopor majmuna se okomio na njih i kamenovao ih do smrti, a i ja sam ih kamenovao zajedno s njima."
Jel' to sad ispada da trebamo oponašati majmune il' šta, ovo nije baš najjasnije?
Je li neko ko se razumije u hadise prokomentarisao ovo ili dao kakvo objašnjenje?
i ja čekam :). nasa kaže da je hadis nebitan jer govori o predislamskom periodu, ali zašto se onda nalazi u Buharijinoj zbirci ?!?
fatamorgana

#396 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by fatamorgana »

zagortenej wrote:
fatamorgana wrote: Je li neko ko se razumije u hadise prokomentarisao ovo ili dao kakvo objašnjenje?
i ja čekam :). nasa kaže da je hadis nebitan jer govori o predislamskom periodu, ali zašto se onda nalazi u Buharijinoj zbirci ?!?
Ma nešto mi je svakako neobično da majmuni iako inteligenta bića kamenuju drugog majmuna na način kao da su ljudska bića, bilo da je s predumišljajem ili bez a drugo i da jeste tako oponašanje ponašanja majmuna od strane ljudi je opet degradirajuće ukoliko se ne radi o nekom inteligentnom postupku.
Znamo da muslimani treba da oponašaju Poslanika i da uzmu njegovo ponašanje kao uzor ....

Nasina trdnja da je hadis predislamskog porijekla je kontradiktorna i zbunjujuća .... kako uopšte hadis može biti predislamskog porijekla kada u predislamskom periodu Islam nije ni postojao kao religija ....

A da je i tog "predislamskog" porijekla kako to da se našao u Buharijinoj zbirci koja se smatra jednom od najautentičnijih?
Last edited by fatamorgana on 06/09/2013 12:14, edited 1 time in total.
nasa

#397 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

Jasta Zagortenej do mene je, ti samo postavljas naivna pitanja :roll:

Ali da razjasnimo nesto, mene to cak I ne interesuje - sta pisess I s kojim povodom interesuje me samo ako to predje u propagandu :wink:

Fato I ti haman naivan ili neoprezan , ovaj hadis nije ni izrecen od Poslanika!
zagortenej

#398 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

nasa wrote:Jasta Zagortenej do mene je, ti samo postavljas naivna pitanja :roll:

Ali da razjasnimo nesto, mene to cak I ne interesuje - sta pisess I s kojim povodom interesuje me samo ako to predje u propagandu :wink:

izvini nasa, ako misliš da u islamu ima tabu tema, onda da ne pričam javno ništa.
ja nisam nigdje naveo da je ovaj hadis izrekao Poslanik a.s. niti to piše, niti je fata dao primjedbu te vrste, ali opet najlakše je pripisati meni ono što nisam rekao, ili sam pomislio da kažem, tu smo najjači :)
fatamorgana

#399 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by fatamorgana »

nasa wrote:

Ni jedno ni drugo, samo radoznao, žedan znanja, :)

Nisi zapravo ništa konkretno odgovorila na moja dva pitanja, ako ne znaš reci, nema problema, :)
zagortenej

#400 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

nasa wrote:Jasta Zagortenej do mene je, ti samo postavljas naivna pitanja :roll:

pošto očito nismo na istoj talasnoj duljini, ja vjerovatno širim nekakvu ili nečiju propagandu, a ti si ok?!? poznata mi ta retorika :wink:
Post Reply