Tito i Bosna i Hercegovina

Locked

Tito je bio:

Pozitivna ličnost
104
82%
Negativna ličnost
23
18%

Total votes: 127

Jara

Post by Jara »

SherlockHolmes wrote:
Jara wrote:
Patron of Formello wrote: Čini ti se.Problem je što su takvi kao ti i ovaj holms u vječnom mraku fašizma i nacionalizma. :oops:
Nee...oni su anti antifašisti... ne kriju da su protiv onih koji su se borili protiv fašizma i za državnost BiH :shock:
:lol: :lol: :lol:

Pomaze li taj linijar ista?? :lol: :lol: :lol:
Dobar si, Tit... Ovaj, tebe mi. :D
Yok , tebi pomaže za Aljine krivulje - ujutro jedno, u podne drugo, uveče četvrto...
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Jara wrote:
SherlockHolmes wrote:
Jara wrote: Nee...oni su anti antifašisti... ne kriju da su protiv onih koji su se borili protiv fašizma i za državnost BiH :shock:
:lol: :lol: :lol:

Pomaze li taj linijar ista?? :lol: :lol: :lol:
Dobar si, Tit... Ovaj, tebe mi. :D
Yok , tebi pomaže za Aljine krivulje - ujutro jedno, u podne drugo, uveče četvrto...
Hocemo li mene za predsjednika, k'o sto Polutecni predlaze? :D Ako me izaberes, obecavam da cu cu ti taj Titin linijar i Aljin krivuljar zamjeniti bar za rubikovu kockicu i naucititi te pravilima igre, po principu staro za novo, kljuc u ruke.
Dezze

Post by Dezze »

SherlockHolmes wrote:
Dezze wrote:
SherlockHolmes wrote: Znam i ja. Taj "prioritet", medjutim, vjerovatno ne bih ubrajao u svoje ideje, niti bih drzao "svoj voljeni narod" u sahu decenijama da bih jednom mogao Sofiji duboko disati na uho. :wink:

Dok nam je Tile sa Briona supljirao o drustvenom i privrednom blagostanju i svakojakim borbama za raznorazna prava i progresu, danski ministri su na posao isli biciklom.
Ne znam na sta tacno mislis kad tvrdis da nas je Tito drzao "u sahu decenijama".... medjutim, ja znam da se moji roditelji tada nisu osjecali gradjanima drugog reda, kao sto se ja sada osjecam.... iako je dobar dio svijeta tada bio u ratu protiv komunizma (kao sada islamskih fundamentalista) Jugosloveni su bili dobrodosli svugdje, za razliku od mene koji zivim u BiH sad. Zar nije samo u ovom primjeru ocigledno ko je imao politicke mudrosti a ko nije.

Sto se tice Brijuna: Izetbegovic senior je pozivao gradjane BiH da tokom rata ostanu u BiH i brane svoju zemlju, dok je njegov sin boravio na Hvaru.....

Tito tada jeste zivio luksuzno, no i jugoslovenski narod je zivio luksuzno u poredjenju sa ostalim komunistickim zemljama. U poredjenju sa zapadnim zemljama Jugoslavija nije bila na istom nivou blagostanja, to stoji, ali isto tako stoji da smo, po privrednoj razvijenosti, sada puno dalje od Zapadnog svijeta nego sto smo tada bili....
Drzao je u sahu odbijajuci/koceci/ne pomazuci proces demokratizacije koji je mogao poceti jos 1945. Zasto? Najvise iz licnih interesa.

Sve je ostalo tacno -- i? Jesi li pitao tvoje roditelje kako im je bilo ~1955 u progresivnoj Jugi? Gdje su hodali po svijetu, itd. Evropa je bila u ekonomskoj (jakoj) ekspanziji, nije bilo terorizma, itd. Koliko je to relevantno? Kako je usporedivo?

Sto se Alje tice, bila mu je i kcer u ZG. Svejedno, ne mijenja moju tvrdnju (vidi gore). Sve je relativno.

Demokratizacija - Jugoslavija '55 i '75 je bila dosta razlicita. Upravo zbog demokratizacije, koja ne dolazi od danas do sutra. Ustav iz '74 ti moze biti primjer pomaka od jednog diktatorskog rezima ka pravicnijoj zemlji.

1955 je bio period poslije II Svjetskog rata i Juga je bila progresivna u odnosu na period rata. Da li je moglo bolje - to necemo nikad saznati, ili?!

Ako je sve relativno, onda ni tvoje optuzbe nemaju puno smisla. Nije bas prihvatljiv argument "Sve je relativno".
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Prošlost treba čuvati

MRKONJIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu juče je obilježena 63. godišnjica od prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a).

Pozivu Udruženja boraca NOR-a Mrkonjić Grad, organizatoru, odazvali su se predstavnici opština iz BiH koji su zajedno položili cvijeće ispred muzeja u kojem je održano zasjedanje ZAVNOBiH-a.
"Konstituisanje i izbor članova ZAVNOBiH-a, prezidijuma, predsjednika, potpredsjednika, sekretara i delegata u ime ZAVNOBiH-a u AVNOJ jeste jedna od najvećih i najznačajnijih tekovina NOB-a naroda i narodnosti BiH", rekao je Blagoja Gajić, predsjednik SUBNOR-a RS.

Gajić je poručio da se ta prošlost treba čuvati i da se ne trebaju ustupiti zaboravu vrijednosti NOB-a.

Prije 63 godine, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu na zasjedanju ZAVNOBiH-a donesena je odluka da je BiH samostalna federalna jedinica u okviru Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Nezavisne novine
Vodenjak

Post by Vodenjak »

SeadBiH wrote:Mislim da ce ljudi mijenjat misljenje o tom periodu kako vjetar puse i o Titu kao licnosti! Ono sto se desilo poslje pada komunizma naravno je ucinilo mnoge da gledaju u to vrijeme kao neku idilu i da romantiziraju kako je bilo sve ljepo. Ekonomski napredak je bio uocljiv ali pod cijenu pluralizma i identiteta ljudih koji su zivili na ovim prostorima. Mislim da ce trebat vise generacija da se ljudi oporave od deformacije koju je imao diktatorski sistem na psiholosko stanje naroda bivse SFRJ. Nazalost vecina nije ni svijesna posljedica koje je ovaj sistem ostavio.
@Seade, imas li kakvih informacija o tome kakvo je bilo psiholosko stanje naroda bivse SFRJ prije WWII?
Posebno bi bilo zanimljivo da nam das sliku psiholoskog stanja Srba, Hrvata i tada vjerske skupine muslimana.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Dezze wrote:
SherlockHolmes wrote:
Dezze wrote: Ne znam na sta tacno mislis kad tvrdis da nas je Tito drzao "u sahu decenijama".... medjutim, ja znam da se moji roditelji tada nisu osjecali gradjanima drugog reda, kao sto se ja sada osjecam.... iako je dobar dio svijeta tada bio u ratu protiv komunizma (kao sada islamskih fundamentalista) Jugosloveni su bili dobrodosli svugdje, za razliku od mene koji zivim u BiH sad. Zar nije samo u ovom primjeru ocigledno ko je imao politicke mudrosti a ko nije.

Sto se tice Brijuna: Izetbegovic senior je pozivao gradjane BiH da tokom rata ostanu u BiH i brane svoju zemlju, dok je njegov sin boravio na Hvaru.....

Tito tada jeste zivio luksuzno, no i jugoslovenski narod je zivio luksuzno u poredjenju sa ostalim komunistickim zemljama. U poredjenju sa zapadnim zemljama Jugoslavija nije bila na istom nivou blagostanja, to stoji, ali isto tako stoji da smo, po privrednoj razvijenosti, sada puno dalje od Zapadnog svijeta nego sto smo tada bili....
Drzao je u sahu odbijajuci/koceci/ne pomazuci proces demokratizacije koji je mogao poceti jos 1945. Zasto? Najvise iz licnih interesa.

Sve je ostalo tacno -- i? Jesi li pitao tvoje roditelje kako im je bilo ~1955 u progresivnoj Jugi? Gdje su hodali po svijetu, itd. Evropa je bila u ekonomskoj (jakoj) ekspanziji, nije bilo terorizma, itd. Koliko je to relevantno? Kako je usporedivo?

Sto se Alje tice, bila mu je i kcer u ZG. Svejedno, ne mijenja moju tvrdnju (vidi gore). Sve je relativno.

Demokratizacija - Jugoslavija '55 i '75 je bila dosta razlicita. Upravo zbog demokratizacije, koja ne dolazi od danas do sutra. Ustav iz '74 ti moze biti primjer pomaka od jednog diktatorskog rezima ka pravicnijoj zemlji.

1955 je bio period poslije II Svjetskog rata i Juga je bila progresivna u odnosu na period rata. Da li je moglo bolje - to necemo nikad saznati, ili?!

Ako je sve relativno, onda ni tvoje optuzbe nemaju puno smisla. Nije bas prihvatljiv argument "Sve je relativno".
To je i citava poenta, koja vazi i sada. Ipak nismo u 2026. I da, moglo je bolje i 1955 i (do/od) sada. Medjutim, nismo na tom nivou (mentalnog) razvoja bili ni onda ni sada i nema dalje. Super smo prosli, kako je moglo biti, i kako ce nam mozda biti.

Kako je onda (cirka '50-60) moglo biti bolje? Recimo, umjesto proteziranja Rankovica i njegovih ubica, Tile se mogao okrenuti malo "pluralistickijim" snagama, pa cak i jednom Djilasu. Kako je za "proljeca" moglo biti bolje? Umjesto gusenja i skidanja ljudi sa funkcija, slanja u zatvore, itd, sve se moglo kanalisati i preciznije isfiltrirati. Ustav iz 1974 (ili tacnije amandmani iz 1974) su karikatura za koju je vec bilo kasno, i koja je jedna vaznijih faktora koji su nam i dali Slobu.

Kako je prije (poslije drugog svjetskog rata) moglo biti bolje? Tile je mogao Subasicu dati sansu sa manje staljinistickih mahinacija i bez straha za svoju stolicu, kao sto smo i (svi mi, u citavoj bivsoj Jugi, sto je vec bilo potpuno nemoguce) i Markovicu recimo cirka 1989/1990. Kako sada moze bit bolje? Pored druga Polutecnog, dajte mi i vi svoj glas :D :wink:
Dezze

Post by Dezze »

Vodenjak wrote:
SeadBiH wrote:Mislim da ce ljudi mijenjat misljenje o tom periodu kako vjetar puse i o Titu kao licnosti! Ono sto se desilo poslje pada komunizma naravno je ucinilo mnoge da gledaju u to vrijeme kao neku idilu i da romantiziraju kako je bilo sve ljepo. Ekonomski napredak je bio uocljiv ali pod cijenu pluralizma i identiteta ljudih koji su zivili na ovim prostorima. Mislim da ce trebat vise generacija da se ljudi oporave od deformacije koju je imao diktatorski sistem na psiholosko stanje naroda bivse SFRJ. Nazalost vecina nije ni svijesna posljedica koje je ovaj sistem ostavio.
@Seade, imas li kakvih informacija o tome kakvo je bilo psiholosko stanje naroda bivse SFRJ prije WWII?
Posebno bi bilo zanimljivo da nam das sliku psiholoskog stanja Srba, Hrvata i tada vjerske skupine muslimana.
Vodenjak, Seada ne preporucujem kao sagovornika. Gleda sve kroz crno-bijelu prizmu. Kao mnogi ovdje, nazalost.... :roll:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Glede :D demagogije...
Natrkah na jedan, ne bas posebno uspio vic, ali dobar u sklopu shala koje zbija agilni nam i komicno smijesan Sherlok:
Šta je demagogija ?
Demagogija je kada šezdesetogodišnjak
pokušava ubijediti mladu djevojku
da se od tvrdog dobija rak materice.
Dakle, u prevodu: Citajuci moje postove, ostaje Sherlok bez svojih dragocijenih sivih celijica jer Broz, zajedno sa engleskom kraljicom nije dao Aliji Sirotanovicu da lovi antilope po Brionima. :-) :-)

:D
Dezze

Post by Dezze »

@SherlockHolmes

Cini mi se da nabrajati pojedine politicke poteze nema puno smisla. Iz prostog razloga sto pojedini potezi ne mogu dati generalan pregled situacije za period od 30/40 godina. Jasno je valjda svima, pa i najvecim fanovima Tita, da je taj covjek imao dobre i lose politicke poteze. Medjutim, pitanje je da li je sveukupno bio los ili dobar za BiH? Da li je generalno gledano bio pozitivna ili negativna licnost? Ja tvrdim da je bio pozitivna licnost i razloge za ovakav stav sam vec naveo.

Ono sto je on uradio, a ti ovdje iznosis kao dokaze njegove nekompetentnosti, moze da se posmatra iz vise uglova (njegovog ugla, ugla njegovih politickih saveznika, politickih protivnika....). Medjutim, jedini meritoran ugao je UGAO NARODA (I NARODNOSTI :D). A posmatrano iz tog ugla, koji jedino moze staviti plus ili minus na politiku tog vremena, meni se cini da se za Titino doba moze jedino staviti plus. Ali namjerno kazem "meni se cini" jer, evo, ostavljam mogucnost da me bilo ko na ovom forumu (pa cak i oni o kojima sam stekao izuzetno skromno misljenje) uvjeri kako je trenutno uredjenje ove zemlje zajedno sa njenim politickim establismentom bolje od onoga sto smo imali u vakat Josipa Broza i kako nam je sad bolji zivot nego sto smo tada imali.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

@drug polutecni: Ne, bez sivih celija ostajem skenirajuci priglupo zajedljive postove wannabe pedofila, ali i za to postoji kontrametoda :wink:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

SherlockHolmes wrote:@drug polutecni: Ne, bez sivih celija ostajem skenirajuci priglupo zajedljive postove wannabe pedofila, ali i za to postoji kontrametoda :wink:
Koji si ti neizivljeni idiot.... :oops:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Dezze wrote:@SherlockHolmes

Cini mi se da nabrajati pojedine politicke poteze nema puno smisla. Iz prostog razloga sto pojedini potezi ne mogu dati generalan pregled situacije za period od 30/40 godina. Jasno je valjda svima, pa i najvecim fanovima Tita, da je taj covjek imao dobre i lose politicke poteze. Medjutim, pitanje je da li je sveukupno bio los ili dobar za BiH? Da li je generalno gledano bio pozitivna ili negativna licnost? Ja tvrdim da je bio pozitivna licnost i razloge za ovakav stav sam vec naveo.

Ono sto je on uradio, a ti ovdje iznosis kao dokaze njegove nekompetentnosti, moze da se posmatra iz vise uglova (njegovog ugla, ugla njegovih politickih saveznika, politickih protivnika....). Medjutim, jedini meritoran ugao je UGAO NARODA (I NARODNOSTI :D). A posmatrano iz tog ugla, koji jedino moze staviti plus ili minus na politiku tog vremena, meni se cini da se za Titino doba moze jedino staviti plus. Ali namjerno kazem "meni se cini" jer, evo, ostavljam mogucnost da me bilo ko na ovom forumu (pa cak i oni o kojima sam stekao izuzetno skromno misljenje) uvjeri kako je trenutno uredjenje ove zemlje zajedno sa njenim politickim establismentom bolje od onoga sto smo imali u vakat Josipa Broza i kako nam je sad bolji zivot nego sto smo tada imali.
Vidis, gore je kljuc. Nema te svrhe ubjedjivati, jer si odlucio. Zato, puno srece sa Haretom, Miletom, Suljom i Safetom zelim. :-)
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Vodenjak wrote:
SherlockHolmes wrote:@drug polutecni: Ne, bez sivih celija ostajem skenirajuci priglupo zajedljive postove wannabe pedofila, ali i za to postoji kontrametoda :wink:
Koji si ti neizivljeni idiot.... :oops:
:lol:
Dezze

Post by Dezze »

SherlockHolmes wrote:

Vidis, gore je kljuc. Nema te svrhe ubjedjivati, jer si odlucio. Zato, puno srece sa Haretom, Miletom, Suljom i Safetom zelim. :-)
Nema tu nikakve odluke. Otvoren sam za sve nove ideje. Covjek samo treba da stoji iza onoga sto tvrdi (kao sto ti, recimo, ne stojis). Ako si ubjedjen u to sto govoris, objasni nam.

A ja bas mislim da sa likovima koje spominjes necemo daleko stici. Jer, njihove ideje su dijametralno suprotne od onih koje je zagovarao Tito.

Btw, jutros na radiju cujem dio govora Tita gdje kaze, parafraziram: Posto je Bosna i Hercegovina bila kamen spoticanja Hrvatske i Srbije, i jedna i druga su je htjeli za sebe, odluceno je da tako nece moci. Sad je nece dobiti ni jedna ni druga! :P
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Dezze wrote:
SherlockHolmes wrote:

Nema tu nikakve odluke. Otvoren sam za sve nove ideje. Covjek samo treba da stoji iza onoga sto tvrdi (kao sto ti, recimo, ne stojis). Ako si ubjedjen u to sto govoris, objasni nam.

A ja bas mislim da sa likovima koje spominjes necemo daleko stici. Jer, njihove ideje su dijametralno suprotne od onih koje je zagovarao Tito.

Btw, jutros na radiju cujem dio govora Tita gdje kaze, parafraziram: Posto je Bosna i Hercegovina bila kamen spoticanja Hrvatske i Srbije, i jedna i druga su je htjeli za sebe, odluceno je da tako nece moci. Sad je nece dobiti ni jedna ni druga! :P
Kako si bolan otvoren? :-) Size ti je u ovom crvenom gore. I sta bih sada trebao, nabrajati drvece, njihov razvoj itd, da bi ti mozda, jednom vidio sumu? Ili, sto je puno vjerovatnije, opet reci, sve se svodi na plus ili minus?

Ako je tako onda je minus, tebi 2 minus, i jos uvijek sve najljepse zelim. :D
Dezze

Post by Dezze »

SherlockHolmes wrote:
Dezze wrote:
SherlockHolmes wrote: Vidis, gore je kljuc. Nema te svrhe ubjedjivati, jer si odlucio. Zato, puno srece sa Haretom, Miletom, Suljom i Safetom zelim. :-)

Kako si bolan otvoren? :-) Size ti je u ovom crvenom gore. I sta bih sada trebao, nabrajati drvece, njihov razvoj itd, da bi ti mozda, jednom vidio sumu? Ili, sto je puno vjerovatnije, opet reci, sve se svodi na plus ili minus?

Ako je tako onda je minus, tebi 2 minus, i jos uvijek sve najljepse zelim. :D
Joj Sherlock, ubio si me snagom argumenta :D Nek' si ti meni objasnio da ja nisam otvoren za nove ideje :lol:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Pa vidim da su tebi nove, to me i malo plasi :D Zato, masimo! :bih: Ti-to-Ha-re-Su-ljo-Zla-ja-Mi-le-Sa-jo-I-vo! :roll:

A ja :run: pa :sleep:
Dezze

Post by Dezze »

SherlockHolmes wrote:Pa vidim da su tebi nove, to me i malo plasi :D Zato, masimo! :bih: Ti-to-Ha-re-Su-ljo-Zla-ja-Mi-le-Sa-jo-I-vo! :roll:

A ja :run: pa :sleep:
Ova zadnja recenica ti je najmudrija do sad :P

Haj ti :sleep: da mi ovdje malo odmorimo :-D
stickitout

Post by stickitout »

Detektiv,odmori malo Tite ti,
zar ne vidis kakav je naslov teme,
zar vec poslije 9 stranica
moras da pravis...
...budalu od sebe?
:D :D :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

stickitout wrote:Detektiv,odmori malo Tite ti,
moras da pravis...
...budalu od sebe?
jbg bato zivojinovicu :D mora neko kad me vi nakon 16 ne mozete. :D
danas

Post by danas »

hajd' sad obojica mrs na spavanje... :-)
mostarac

Post by mostarac »

danas wrote:hajd' sad obojica mrs na spavanje... :-)
ti ces im rec :x :x :x :x
Maksim

Post by Maksim »

ljudi, jeste li vi primijetili da vase pametovanje nije nista drugo nego offtopic?
mostarac

Post by mostarac »

Tito je kao i svi drugi ljudi bio samo covjek i nista vise. Imao je vrline i mane i nije bio savrsen. Ja mu recimo zamjeram sto je umro prije vremena, sto je stedio municiju, a imali smo kapaciteta i volje da nam je ne fali i sto je stedio na betonu i celiku, a mogli smo imati jos divnih zatvora, a nije da nam nisu trebali da potrpamo svu ovu bagru koja je na povrsinu isplivala devedesetih godina i koja ne bi ispiraca u wc-u vidila jos narednih 50 da nije bilo Tita, a danas se komotno sire po gradovima i seru bas po onom liku koji im je omogucio da od cobana u vukojebinama bez vode, struje, a da ne govorim puta, postanu skolovani ljudi. Nazalost nije mu uspjelo da ih napravi i postenim i casnim individuama, a zasto mu nije uspjelo objasnjeno je u djelu Svetozara Corovica "Stojan Mutikasa"
stickitout

Post by stickitout »

SherlockHolmes wrote:
stickitout wrote:Detektiv,odmori malo Tite ti,
moras da pravis...
...budalu od sebe?
jbg bato zivojinovicu :D mora neko kad me vi nakon 16 ne mozete. :D
Pa ne moramo se trudit kad si sam to vec uradio :D Je ko bato? jel ti to rod neki? :D
Locked