Reis Ceric izjavljuje da smo mi Bosanci i Hercegovci Turci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li su BosanciHercegovci i Bosnjaci Turci?

Da
19
18%
Ne
86
80%
Neznam
2
2%

Total votes: 107

Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Helem wrote:Reis je um, i dobro nam je rek'o.
posto uopste neznamo ko smo a ono sto jesmo, necemo da priznamo.
Srbin je to skratio u "Turcin" ili "Balija".
Ni sami Srbi kao ni Hrvati nemaju blage veze o nazivu "balija". To su poceli koristiti cesce u zadnjih 10tak godina ne znavsi pravu definiciju te rijeci.
Balijama su se nazivali ljudi, Muslimani, nize klase tj. oni koji nisu bili ni Begovi ni Age, itd. Sad su pojedini poceli da lupaju ko Maksim po diviziji, a nemaju blage veze sta ta rijec znaci. Naime Muslimani su jedne druge tako nazivali.
BAHadzic

Post by BAHadzic »

NACIONALNI MITOVI I OBRAZOVANJE

BiH, Federacija:
MITOLOGIZACIJA POLITIČKOG PROSTORA ILI POLITIČKA MITOLOGIZACIJA PROSTORA

Aktualna Bosna i Hercegovina, kao proizvod naslijeđenoga i po velikim silama zadanoga geopolitičkog prostora, nije nacionalna država nijednoga naroda (ovdje je zadani kut gledanja - vrijeme i okolnosti stvaranja nacionalnih država u Europi 19. stoljeća!). To se vidi i iz (ne)nacionalne atribucije BiH i po tome je se u europskom političkom prostoru ima smisla uspoređivati jedino sa Švicarskom. Ali samo i jedino po tome je BiH usporediva sa Švicarskom, i projektirano što Švicarska ima, u današnjem modernom značenju riječi, naciju, a što bi BiH tek imala zadatak izgrađivati.

Ovo bi, simplificirano, imale biti i polazišne realije, na kojima se baziraju svi političko-mitski slojevi bosanskoga društva od Berlinskoga kongresa 1878. kad ovaj prostor u modernoj geopolitičkoj strategiji postaje relevantan, do postdaytonskog doba koje još nije našlo ključ za rješenje bosanskog problema, koji se iživljava u praznim istodobno egzistentnim mitologenim floskulama o suživotu i toleranciji, te petom-šestom genocidu u posljednjih sto godina, a da nije jasno kako je to već i na planu verbalnoga moguće.

Jasno je, međutim, da gdje nema realnih političkih rješenja sazdanih na suglasnosti različitih interesa kao objedinjujućeg čimbenika, tu su i najbenignije početne razlike plodno tlo njihovoj (tih razlika!) apsolutizaciji do antagonizirajuće nepomirljivosti. A ona je u bosanskom minimalno trokompozitnom društvu prošla faze: austrougarske uprave, Prvoga svjetskog rata, Kraljevine Jugoslavije, Drugoga svjetskoga rata, komunističke Jugoslavije, unutarjugoslavenskih ratova i sad živi period postdaytonskoga mira. Minimalno sedam odjelitih i uvijek žestoko suprotstavljenih etapa u samo 120 godina, u manje, dakle, od dva kraća europska ljudska života ili u tek jedan kavkaski život!!! Tolike turbulencije u tako historijski kratko vrijeme, niti stabilniji geopolitički prostori od BiH ne bi izdržali na tako trusnom nacionalnom, religijskom, kulturološkom, civilizacijskom tlu.
Bogatstvo razlika za bogatstvo mitova

Temeljni politički mitovi konstituirani u BiH, oko nje i u povodu nje (!) svedivi su, po podrijetlu uvijek na etnokonfesionalni tip, a po izvedbi, na, uvjetno, unitarno-unitaristički, monohegemonistički i disolutivni model.

Prvome bi tipski pripadala strana intervencija (austrougarska) i ideološki internacionalizam komunističkoga perioda. Obje su izvedbe išle programatski na to da BiH jest ili mora biti cjelina pošto-poto, na nepriznavanje (dapače - gušenje!) partikularizama, dakle, uključivo i neriješeno a zatomljivano nacionalno pitanje. Ideološko bosanstvo kao ideja, intervent odozgo, kao prisilni poklon, diktat ili dekret tutora! Jednom kao dekret moćnog srednjeeuropskog hegemona, drugi put kao diktat komunističkoga internacionalizma; oba puta, međutim, kao fait accompli. Jednom je to bošnjaštvo (tj. bosanstvo) kallayevskoga tipa, drugi put bratsvojedinstvujušča sovjetska zjenica oka; dakle, bosanstvo koje je potiralo već dogođeno a nedovršeno buđenje nacionalnih svijesti, drugi put bratstvo i jedinstvo naroda koji se (još) nisu ni afirmirali, ni dokazali, a pogotovu iživjeli...

U oba slučaja previđano je da se dječje bolesti moraju odbolovati kad-tad i da su posljedice teže što se kasnije i u starijoj dobi bolesti prebole... Tim je projektima zajedničko i to što su oba puta ta dva varijeteta izvana nametnutog državotvornog, nacionalnog bosanstva, bosanskoga integralizma, bila pod malo većim kišobranom: austrizma i jugoslavenstva, gdje je bosanstvo bilo corpus separatum u odnosu na pretendirajuće susjedstvo.

Hegemonistički politički mitovi izvedivi su iz tri jasna i do kraja odčitljiva ekskluzivna posezanja za BiH kao vlastitim nacionalno-konfesionalnim lenom. U prvom slučaju je to velikosrpska (karađorđevićevska) ideja o dijelu srpskih zemalja, koja će imati i svoju pijade-rankovićevsku podvarijantu, u drugom velikohrvatska ideja (starćevićanska u pavelićevskoj izvedbi) o hrvatskom nacionalnom prostoru, a u trećem slučaju je bošnjački (esdeaovski) hegemonizam kao bosanski recidiv islamskog naftnog i populacijskog booma. Svaki od tih političkih koncepata proizvodio je i proizvodi brojne svoje mitove upotrebljive za manipulaciju masama a koji se pojednostavljeno mogu svesti na danas čitljivu šifru: Srbi sva tri vjerozakona, Hrvatska do Drine, Hrvatska predziđe zapadnog kršćanstva i - budući je propala otomansko-teokratska vlast - Bosna je bogumilska a mi smo potomci bogumila... Evidentno je da su u sva tri slučaja u supstrat mita uključeni elementi konfesionalno-religijskog kao temeljne etnonacionalne bosanskohercegovačke dijelnice, koja je uvijek primarna kad izmakne vanjska prisila.

Srbi svojataju Bosnu i Hercegovinu, ali im tragovi svake Bosne ili otomanskoturske vladavine u njoj smetaju, pa ih ognjem i mačem brišu, zatiru (Foča ili Bosanski Brod moraju promijeniti ime), dok im usred čistog etničkog prostora, usred Beograda npr., to isto ne smeta (Kalemegdan ili Terazije); Hrvati svojataju Bosnu i Hercegovinu, akceptiraju hrvatstvo Bosne, ali ne mogu prihvatiti bosanstvo Hrvata čak ni u rangu posebnosti tipa dalmatinstva, slavonstva i sl.; Muslimani svojataju Bosnu i Hercegovinu toliko da su ime Bošnjaci uzeli samo za sebe, pozivaju se na bogumile i Kulina bana, a svoju identifikaciju, pa i kroz posljednji rat prepoznavali su u vojnim jedinicama tipa El Fatih, Mudžahid, a ne npr. Kulin ban ili Kralj Tvrtko...

Disolutivni koncepti su uvijek i kod svih strana tek rezervne varijante i oni još nisu porodili politički uporabive mitove već i zato što su i kontradiktorni i kontraindikativni. Jer, ako je BiH "moja", kako objasniti da sam zadovoljan i sa jednim njezinim dijelom.

Prvi put geopolitička disolucija BiH događa se za vrijeme Karađorđevića kad se BiH, kao uostalom i cijela Kraljevina Jugoslavija zarad održivosti velikodržavnog koncepta vlasti, dijeli na banovine i tako se BiH, kao cjelovit geopolitički prostor s Berlinskoga kongresa, potire. Drugi put to se događa za dogovora Cvetković - Maček i tzv. Banovine Hrvatske i treći put u ratu protiv BiH (1992.-1996.), u Daytonu i postdaytonskom periodu kad oživljavaju stare ideje i kad se prvi put aktivno u dijeljenje BiH uključuju i SDA-muslimani. Mitovi ovoga modela, rekosmo, najslabiji su, ali pošto ta faza traje, produktivna je, čak u tvorbi mitova visokoproduktivna, ima nade/bojazni da će sustići prethodne faze i tako dodatno opteretiti mogućnosti Bosne da stvori uistinu modernu političku naciju, kakva je, da je opet u pomoć prizovemo, švicarska politička nacija.
Moderne političko-mitološke varijable

I ovaj put velike sile nemaju koncept, jer ne razumiju predmet, objekt kojim se bave. I tu, po prvi put, zarad nepothranjivanja bilo kakvih transparentnih zajedničkih interesa, kakve je, u ekonomskoj sferi npr., gajila Austro-Ugarska, a ideološki obje Jugoslavije, naročito socijalistički varijetet Jugoslavije, sukob različitih političkih pretenzija izveo je na javnu scenu i tu ozvaničio sukob barem šest sljedećih političko-mitoloških varijabli.

Bošnjačku: Hrvati imaju Hrvatsku, Srbi Srbiju, mi smo Bošnjaci, ergo - Bosna je naša! Hrvati i Srbi u Bosni su to postali u 19. stoljeću, Bošnjaci su to oduvijek. Kao da su Talijani oduvijek Talijani s tako imenovanom nacionalnom sviješću ili kao da je ime Bošnjaci značilo išta doli ime stanovnika jednoga prostora?! Ali Hrvati i Srbi to nisu i ne mogu biti u Bosni, ako već jesu u Dalmaciji ili Slavoniji, Šumadiji ili Vojvodini. A valja lučiti ime geografskog od imena nacionalnog prostora.

Hrvatsku: Pošto je Tito dao muslimanima naciju i veliki se broj muslimana danas ne želi priznati Hrvatima, pošto nam nije uspjela podjela BiH sa Srbima, pošto... mi hoćemo naš entitet, jer bez entiteta nema identiteta. Nećemo BiH s muslimansko-bošnjačkom većinom, nećemo da oni budu u BiH što su Srbi bili i htjeli biti u Jugoslaviji.

Srpsku: Imamo (Republiku) Srpsku, a to zvuči kao Hrvatska, Francuska, Njemačka. Kad tad to će biti kao dvije Njemačke, Koreje, Vijetnama koji se moraju ujediniti, jer kako mogu postojati dvije države jednoga naroda?! Mi samo hoćemo BiH bez muslimansko-bošnjačke hegemonije kojom nam populacijski prijete kao što su to uradili Albanci na Kosovu... Budući da smo izgubili Kosovo, a od Hrvatske nismo ugrabili ništa, uz pomoć Hrvata ćemo zauzdati Bošnjake, a jednom...

Ta tri nacionalna koncepta, s najmanje po dvije varijante, novi su u odnosu na već viđeno, pa i političko-mitsku sliku treba prema njima upriličiti. Stari mitologemi nisu izbrisani, samo su političko-manipulativno inovirani. Međunarodna zajednica ih ne vidi, ne razumije, ne raspolaže dekoderom za njih, jer na stvar gleda ili pragmatički, utilitarno, ili opet u okviru vlastitih političko-mitoloških shema. Velike su sile ovaj prostor prvo razumijevale kao postkomunističku pustinju, a onda su se vratile svojim slikama s početka dvadesetoga stoljeća prema kojima je Balkan naseljen nepomirljivim divljim plemenima i kao takav - bure baruta.

Danas bosansko društvo, upravo zbog takve situacije, priziva zlatna vremena rješenja diktatom, bilo austrougarske, bilo titovske provenijencije, pa čak i u lošijim južnoameričkim izvedbenim scenarijima, jer i totalitarni kosmos je bolji od demokratskoga kaosa. Nije pritom utjeha to što je Bosna i Hercegovina mala zemlja i što ničim nije usporediva s depresijom predhitlerovske Njemačke ili predstaljinskog SSSR-a, ne barem za njezine građane i narode.

Poseban mit na ovim prostorima, a i on je ambivalentan, gradi se na onome što se danas zove Svijet, Europa, međunarodna zajednica i njihovi (često konfliktni) interesi. No i to je u svoj svojoj ambivalentnosti množivo barem sa tri, tri optike koje imaju tri etno-konfesionalna entiteta reprezentirana trima nacionalno-političkim nomenklaturama.
Last edited by BAHadzic on 05/09/2006 20:32, edited 1 time in total.
SeadBiH

Post by SeadBiH »

Naravno da smo Bosnjaci ali uzeti jednu izjavu i koristit je u svrhu dokazivanja da ef. Ceric misli nesto tako je besmisleno! Moze se to tumacit na razne nacine ali namjerno ako bi bili zlonamjerni mogli bi svakog analizirat intezivno i trazit neke provale jer jednostavno zelimo da vjerujemo da nesto tako misle. Pored tolikih izjava, intervjua, knjiga i sta ja znam cega jos nikad reis nije rekao da su Bosnjaci Turci! Mozda je covjek mislio u nekom drugom smislu ali ovdje su neki ljudi spremni na lincovanje samo eto zato sto je rekao da smo isti kao turci, kao da nas je ista majka rodila.
danas

Post by danas »

SeadBiH wrote:Naravno da smo Bosnjaci ali uzeti jednu izjavu i koristit je u svrhu dokazivanja da ef. Ceric misli nesto tako je besmisleno! Moze se to tumacit na razne nacine ali namjerno ako bi bili zlonamjerni mogli bi svakog analizirat intezivno i trazit neke provale jer jednostavno zelimo da vjerujemo da nesto tako misle. Pored tolikih izjava, intervjua, knjiga i sta ja znam cega jos nikad reis nije rekao da su Bosnjaci Turci! Mozda je covjek mislio u nekom drugom smislu ali ovdje su neki ljudi spremni na lincovanje samo eto zato sto je rekao da smo isti kao turci, kao da nas je ista majka rodila.
de mi objasni sta je drugo mislio, jer ja nikako -- ama bas nikako da skontam. sto neko vec rece -- jel' ovo bilo najpametnije sto je mogao reci ljudima ciji su najdrazi razasuti po grobnicama oko rogatice?

a dao bog da smo ko turci. sad bismo imali sekularnu drzavu po kojoj nam ne bi kapu krojili ni cetnici ni vehabije, znalo bi se gdje je mjesto hodzama a gdje politicarima, i znali bismo ko jesmo a ko nismo... :roll:
BECHO

Post by BECHO »

Šandor wrote:Becho, mi smo rođenjem osuđeni na prolaz kroz krizu identiteta. Neki od nas iz krize izađu kao Nesferatu a neki kao Becho (oprosti, ne mogu da odolim :D:D ), a neki kao....ovdje ću stati. :D Kroz tu krizu uglavnom prolaze oni koji nisu naučeni da mrze od malih nogu (a najčešće ne znaju ni šta su dok malo ne porastu). Ali kroz takvu krizu mogu proći i oni koji su naučeni da mrze.

Kako će se ta kriza završit zavisi od mnogo faktora. Rijetki su oni koji iz krize izađu kao *umjereni* (a kao takvi su najčešće odgajani).

Oni koji ne prolaze kroz krizu najčešće se ne javljaju na ovakvim temama. Nemaju nam šta reći. :wink: :D
Hej moj kamence, neciji nekadasnji 'umjereniji' politicki stavovi a danasnji 'radikalniji', nemaju bas ama nikakve veze sa krizom nacionalnog i vjerskog identiteta. :-) E sad kako se koji pojedinac transformise iz liberaliste (nesto kao Fair_Life) u hardlinera (kamp za obucavanje), to je vec tema neke druge emisije! :D
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Ko su ovi pametnjakovici sto su pod anketom rekli da Bosnjaci jesu Turci? :roll:
danas

Post by danas »

Bosanac_21 wrote:Ko su ovi pametnjakovici sto su pod anketom rekli da Bosnjaci jesu Turci? :roll:
to reis glaso 16 puta :D :D :D
BAHadzic

Post by BAHadzic »

to reći na bezbrojne pokušaje da s političke i državne sarajevske sećije nametne bosanski identitet kao državni i nacionalni nadidentitet ?
Ne treba biti posebno mudar pa utvrditi da narodnosna nominacija opterećuje jako bošnjačke intelektualce. Kada se izgubio srednjovjekovni bosanski identitet, pokušao ga je dekretom nakalemiti Benjamin Kállay, Mehmed Spaho skrenuo je u muslimanske vode, drug Tito vratio je na etno pozornicu Muslimane, da bi se u ratnoj 1993. opet inauguriralo bošnjaštvo.
Bošnjaci danas, Muslimani jučer, Bosanci sutra misle da je nacionalni identitet poput vjetrenjače, pa se može vrtjeti tamo-amo.

eli to panbosanci priznati ili ne, bosanstvo može biti samo zemljopisna, regionalna ili folklorna odrednica. Ili medicinskim jezikom govoreći, bosanstvo nije nacija već dijagnoza.
BECHO

Post by BECHO »

DONY wrote:Becho,palis se ko "Disel na Bijelasnici",davno smo apsolvirali nasu nacionalnost(Alien).Tema je Mrs.Reis....najnovija....."otkrica",molim te budi unutar teme jer slijedi ti ban :) :) :)
Unutar teme smo bili davno Marsovac! :wink: Nestalo disela na 'Bijelasnici' pa se neki drugi vec odavno vozaju vozom prema Banovicima!
Efekt

Post by Efekt »

danas wrote:
SeadBiH wrote:Naravno da smo Bosnjaci ali uzeti jednu izjavu i koristit je u svrhu dokazivanja da ef. Ceric misli nesto tako je besmisleno! Moze se to tumacit na razne nacine ali namjerno ako bi bili zlonamjerni mogli bi svakog analizirat intezivno i trazit neke provale jer jednostavno zelimo da vjerujemo da nesto tako misle. Pored tolikih izjava, intervjua, knjiga i sta ja znam cega jos nikad reis nije rekao da su Bosnjaci Turci! Mozda je covjek mislio u nekom drugom smislu ali ovdje su neki ljudi spremni na lincovanje samo eto zato sto je rekao da smo isti kao turci, kao da nas je ista majka rodila.
de mi objasni sta je drugo mislio, jer ja nikako -- ama bas nikako da skontam. sto neko vec rece -- jel' ovo bilo najpametnije sto je mogao reci ljudima ciji su najdrazi razasuti po grobnicama oko rogatice?

a dao bog da smo ko turci. sad bismo imali sekularnu drzavu po kojoj nam ne bi kapu krojili ni cetnici ni vehabije, znalo bi se gdje je mjesto hodzama a gdje politicarima, i znali bismo ko jesmo a ko nismo... :roll:
A bilo bi nas i cca 70 miliona pa nas srbi ne smjeli napasti ni u ludilu :-)
Efekt

Post by Efekt »

Predlazem se da efendija od danas zove Mustafa Seric.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Efekt wrote:@Vodenjak na 16 -toj stranici pise da ne zna ko su mu bili preci , a sat vremena ranije na 12-toj stranici zna i da su vjerovali u Isusa i zna sta su i jeli ( krmetinu ) Ti Vodeni kao i tvoj omiljeni dobricina , prije podne mislis jedno a poslije podene drugo.Dogovori se sam sa sobom , bolan !

Ljudi dobre volje su vrlo dobro shvatili i ovo moje pitanje a i komentarE koje sam gore napisao. Oni s kojima sam diskutovao, nisu se slozili u dobrom dijelu mojih stavova, ali je bilo cisto uzivanje razmijeniti misljenje s njima.
Razmisli malo o ovome ako zelis da i ti budes jedan od onih s kojim cu da diskutujem!

Svako dobro!
Reina

Post by Reina »

mIRCerka wrote:Postovani Reise,
de se vi nama javite pa recite sta ste mislili onime sto ste rekli, jer je ovdje situacija lud zbunjenog :D
Hvala
hahaha mogu mislit mirci onda sta su pisali , neda mi se citati :lol:
Efekt

Post by Efekt »

Vodenjak wrote:
Efekt wrote:@Vodenjak na 16 -toj stranici pise da ne zna ko su mu bili preci , a sat vremena ranije na 12-toj stranici zna i da su vjerovali u Isusa i zna sta su i jeli ( krmetinu ) Ti Vodeni kao i tvoj omiljeni dobricina , prije podne mislis jedno a poslije podene drugo.Dogovori se sam sa sobom , bolan !

Ljudi dobre volje su vrlo dobro shvatili i ovo moje pitanje a i komentarE koje sam gore napisao. Oni s kojima sam diskutovao, nisu se slozili u dobrom dijelu mojih stavova, ali je bilo cisto uzivanje razmijeniti misljenje s njima.
Razmisli malo o ovome ako zelis da i ti budes jedan od onih s kojim cu da diskutujem!

Svako dobro!
Samo ti uzivaj sokole , ne daj se dekomodat ....
Šandor

Post by Šandor »

Istinski ateisti - mislio sam na liberale. A ne na ljude koji ateizam doživljavaju kao neku vrstu ideologije.

Nesferatu, ponavljaj za mnom :D

Oče naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas i u napast,
nego izbavi nas od zla. Amen.

Allahimanet :D
NIN

Post by NIN »

Šandor wrote:Istinski ateisti - mislio sam na liberale. A ne na ljude koji ateizam doživljavaju kao neku vrstu ideologije.

sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
I otpusti nam duge naše

PATOLOGIJA

...umirem vam od smijeha...

Pozdrav...
Pearl

Post by Pearl »

posto mi je mrsko citati 18 strana nebuloza i prepucavanja, ovo je valjda rezime:

bosanci bi da su turci... a sandzaklije bi da su bosanci... samo onda imamo problem sa turcima - bezobraznici bi da ostanu turci, i eto belaja...

koja naprdjivanja, to nije normalno..
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Šandor wrote:Istinski ateisti - mislio sam na liberale. A ne na ljude koji ateizam doživljavaju kao neku vrstu ideologije.

sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
I otpusti nam duge naše

Pa covjece - hvala bogu da cu da je ponavljam - pitanje je samo kome i gdje. A primjere cu ti vec navesti evo odmah ispod...

A ef. Ceric - neka u Rogatici spominje - kako je za vrijeme Osmanlija bila - najveci regrutni centar Osmanskog carstva na ovim prostorima za ine druge - mejdanluke. To ko biva - navikli ste da vas rokaju pod barjakom Islama - sta je i ovih 1121 tabuta koje su ubili jer su Turci i koji smo u zemlju utjerali - radi fabrikovanog rata - Mlado Muslimana sa cetnicima - sve u cilju podijele zemlje, podjele moci, i raskucavanja Bosne i Hercegovine...

A onda vidi momcino - 60.000 - steccaka - Das ist Valter.
Image
A se lezi Linil,Gostja Hotjena najstarsi sin.Mlogo sam hotjeo,al sad vidjim da liscem u lisce s` kami nejma razlika izmedju lisca.

I dervo mojze bit ogromno ko hum,al` listje mu pajda uz korijenje.

Kuda ijdes clovjece?Zar ti je vetja pamet u noghami no u glavji?!

Biljeg usjetce najstarsem bratju najmladji Borjen,a pisa dijak Sanko.V Vrhbosni ljeta Gospodina naseg 1402..
A se lezi Tanisa Crk od Kraljeve Sutjeske,od Kralja voljen,al` bez slobode,ko lovacki pas Kralju dodijeljen.

Zivjeh,al` vodom ne zagasih zedj,nit plodovima zemlje ne utolih glad,jer se glad i zedj vratjahu vsvaki dan u utrobu moju,kao tsto se vsaki dan vratcah ja iz polja kutci svojoj isti,al` za taj dan druktciji.

I stalno misljah na Tebe,Gospode,i sa molitvom Tebi sklapah obnotci otci svoje,i sa molitvom Tebi zjutrom ih otvarah,kao tsto se zjutrom otvaraju prozorji i dverji doma tvojega i mojega.

I stalno te tcekah i nadah ti se stalno.Al` Ti se ne pojavi,niti mi se Ti obznani.Samo muk.I rodi se sumnja u dusi mojoj,sumnji nesklonoj,da i Ti negdje,ko ja ovdi,uzalud ne tcekas spasenje od mene.I s` tom terzkom mislju legoh po ovi biljeg i tu miso usijekoh u tverdi kam,da oni koji protcitaju vide tko tce od nas dvojice pervi docekat spasenje.

Legoh grk 1389. ljeta po Gospodu,kad Tverdko bje Kralj od Bosne,Serbie,Dalmeise i Zapadnijeh Strana,a ja tad bjeh starac koji u svijetu vidjeh ono tsto nehtjeh vidjet,a ne dotcekah ono sto srdce moje stalno tcekase i samo to zeljase.
.
A se lezi Prijezda Viganj,na svojini,na plemenitoj ukraj Jajca.

Hodih,al` ne dojdoh.Gradih,al` ne zgradih.Sadih,al` ne znjeh.Govorih,al` ne iskazah.Voljeh,al` ne bijah voljen.

Sad odoh,a ne pise mi se za vratit.A stio bih,jer nist ne zavrsih.

Ne ticaj mi ovi kam,jerbo tce isti Bog na tvoje kostji stavit.Ni ti nisi zavrsil sve sto si zmislil.1303 po vremenu Gospodina,a Stjepana Bana trinaesta v Bosni..
A se lezi Dobri Gost Misljen,prave vjere Bosanske.Biljeg postavi ksci Korija i na mi i na mojim milu kucnicu Badacu.

Ti,koji prolazis,projdi u miru i ne spominji si i ne gonetaj grijehe nase.Zalud ti je taj posao.Nasi su dani izbrojani,nase notci potrosene,nasi grijesi dim.

Svojih koraka se plasi,oni tce ti glave dojci,na putu kojim hodis.

I da znas,vise vrijedi crv koji se sad kretje,no sva dobra djela koja zajedno ucinismo za zivota svojih i Badaca i ja.Kam nam usjecen je godne 1273 po Gospodu u Kocerini,na plemenitoj zemji,a pisa Dabisa..
A sej je kam od Trtise.

Zivjeh mirno,Boga molec i zla ne mislec.

Ovden,gdi mi je kam,ubi me grom.

Zasto Boze?

Da su klete i proklete ruke koje bi ovo preturile dok odgovor ne dobijem.

1174 godne po Gospodu nasem.
A se lezi Didodrag Gojak,na svojini,na plemenitoj u Zahumlju.

Zasto me mati rodi?

Jer,ovdi ima vislje laznog suncevog zlata no snova,vislje vjetra no dobrih rijeci,vislje praznine no ljubavi,vislje lazi no istine,vislje uzimanja no davanja.

Jer,dani ovdi nisu ispunjeni vrimenom vetc morom,notci nisu zdjele pune slatkih sanja vetc burad puna gortcine.

Zasto me mati ti rodi?

Da budnem zedan,da budnem gladan,umoran,tujzan,....i da me ti vode napojis,sirom i hljebom nahranis,cistom posteljom odmoris,osmijehom razveselis.

O mati,sve bi to bilo isto,a potpuno drugatcije,da to hotce da uradi Kosara.Al` ona to netce.Hotce,al` drugomu.A ja hotcu samo nju.

I zbog toga zgiboh.Al`,mati,nije to bilo zalud.Jer,kad ona budne i stara i ruzna i zla,i kad se za njom,mati,nitko ne budne okretao,a onaj njen Juroje je iz kutce istjera,i kad ne budne imala ni gdje ni kud,tad ce se mene mlada sjetiti,mene i moje ljubavi.

Al` ja tad,mati,iz neba nejcu doc.Ozgo tcu sve to samo glidati.

Zbog tog zmreh majko mlad.Al` zbog toga budutceg trena,vridlo me i rodit.

Ti putnice,koji moju patnju sada znas,ne privali mi biljega,a privalis li ga Bog ti jos terzi na tvoje tijelo stavio.

1167 godne,
kad bjehu pune vlkova sume.
Se znamenje Kneza Nenca,Velikoga Kneza Bosanskoga,a postavi je sin njegov Knez Muven,s`Bozijom pomocju i svojih vjernih,a s` inonom nijednom inom pomocju,nego on sam.

Ti,koji procitas moj kam,mozda si hodio do zvijezda.I vratio se,jer tami neima nista,do ponovo ti sam.

Clovjek mojze vidjeti ono tsto nije vidio,tcuti ono sto nije tcuo,okusti ono sto nije otkusio,bit tami gdji nije bio,al` uvijek i svagdi samo sebe moze najti,ili ne najti.

I mnogo ot moje ruke na zemji bi,a ni ot mene niko ne bi mrtav i ubit.

I da ostavih kosti u tujini,i tad bih samo Bosnu sanjo.

Clovjece,tako da niesi proklet,ne tikaj u me.

Legoh 1094 ljeta,
kad bjese susa,pa u nebu ne bjese ni jedne suze za me.
Nego - proucite "vi Turci" ovim ljudima - Fatihu (od Fatihe - mnogi i poginuse - na Kosovu Polju, na Bilec, na Krbavskom polju, na svim drugim poljima krvavim za koje je trebalo Turcima 200 godina da ih osvoje - iako su bili - Velesila koja je Bec 2 put okruzila i drzala) a od mene ce uvijek i vazad - imati'

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen

Oce nas, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje, dodji kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh nas svagdanji daj nam danas. I otpusti nam duge nase kako i mi otpustamo duznicima nasim. I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla. Amen.

Prije osamstotina ljeta...Na pocetku svijeta, Osvanuo divan dan. Dobro jutro Kulin Bane...vice narod na sve strane. Dobro jutro,Dobar dan...odgovara Kulin Ban. Kao da je Sudnji dan. Reci nama Kulin Bane...kakve Bosna ceka dane. Zamisli se Kulin Ban...kao da je Sudnji dan. Kada dodju teski dani - nikom nece teze biti, A kad dodju dani srece - nikom bolje biti nece, Rece mudri Kulin Ban...kao da je Sudnji dan. Od Kulina Bana... ...pa do danasnjeg dana.
It is known that BOSNIA was first mentioned in "De administrando de imperio" , the work of Constantine Porfirigenet, the 10th century Byzantine emperor and historian. With an undefined level of political independence, BOSNIA was at various times under the domination of either Hungary or Byzantium. However, in the first half of the 12th century, a Byzantine author, Ivan Kinamos wrote: "And Bosnia is not subordinated...it is on its own; a nation living its independant life and governing itself..." From the days of ban Kulin (1180-1204) one of the greatest and most important rulers in the history of BOSNIA, the country developed parallel with the neighbouring South Slavic states of Serbia and Croatia.
Najstariji nalaz simbola ljiljana u Bosni pronadjen je u Ilidzi kod Sarajeva,u rusevinama jedne zgrade iz doba Rimljana,gdje je iskopan jedan ulomak zemljane posude star oko 2000 godina na kojoj je utisnut simbol ljiljana.Bošnjački historičar Prof.Dr Enver Imamović,u svom radu pod nazivom "Bošnjaci i ljiljan",o ovom vrijednom arheoloskom nalazu kaze,da je to,do sada najstariji nalaz ljiljana u ovom dijelu Evrope(vidi sljedecu sliku):
Image

Ljiljani na Stecku
Image

Bosanski Dukat - prije dolaska Turaka
Image
Image
(gledaj krsta - iznad krune Tvrtka I Kotromanica, i sta pise na latinskom? Gloria Tibideus Spas Nostra)

Bosancica koristena na naptisima sa steccaka.. i u Hvalomvom Zborniku .
Image
Dalmatinski kodeks bosanskih krstjana
Iluminirani rukopisni Hvalov zbornik jednako je značajan kao i Hrvojev misal, a oba su kodeksa rađena u Dalmaciji za vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Pisan hrvatskom ćirilicom, Hvalov zbornik ističe se kao najcjelovitiji svetopisamski kodeks, proizišao iz pera jednoga člana Crkve bosansko-humskih krstjana. Nastao prepisivanjem starijega glagoljskog predloška, urešen je minijaturama koje ne samo ikonografski, nego i stilski, pod utjecajem gotičkoga dalmatinskoga slikarstva, pripadaju zapadnome kulturnom krugu
Premda su za vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića, u vrijeme kada je već bio i herceg splitski i ban hrvatskodalmatinski, ispisana dva povijesno značajna iluminirana rukopisa, jedan je od njih široj javnosti dobro poznat, a drugi gotovo nepoznat, i to unatoč tome što su oba ta rukopisa, upravo zbog njihove iznimne važnosti, objavljena i u reprintiranome izdanju. Onaj poznati Hrvojev misal, nastao 1403. – 1404., glagoljski je kodeks koji sadrži 247 pergamentnih listova, što su ukrašeni s oko stotinjak minijatura (faksimilno izdanje 1891. i 1973.). Onaj drugi, dobro znan stručnjacima, a javnosti uglavnom neznan – Hvalov zbornik iz 1404. godine, ispisan je hrvatskom ćirilicom, poznatoj pod nazivom bosančica, na čak 353 pergamentnih listova koji su također iluminirani (faksimilno izdanje 1986.). Kako se ove godine obilježava 600. obljetnica Hvalova zbornika, Hrvatska pošta izdala je prigodnu poštansku marku te na taj način svratila pozornost šire javnosti na taj značajni rukopis koji je najvjerojatnije kao i Hrvojev misal nastao u Dalmaciji.
Hvalov zbornik dobio je naziv po čovjeku koji ga je pisao. A to se znade jer se u kolofonu toga zbornika potpisao kao »Hval krstjanin«. Kao što je Hrvojev misal, pisan po »zakonu rimskom« sa starozavjetnim i novozavjetnim temama, ponajvećma poznat po bogatstvu uresa sitnoslikama, od kojih neke sadrže i vedute Splita, točnije Dioklecijanove palače, Hvalov zbornik, pak, ističe se kao najcjelovitiji svetopisamski kodeks, proizišao iz pera jednoga člana Crkve bosansko-humskih krstjana. Hvalov zbornik osim novozavjetnih knjiga, sadrži i dekalog, psalme, osam starozavjetnih kantika i četiri apokrifna spisa: Poslanicu tyrskog biskupa Doroteja o 72 Gospodinova učenika, Život apostola ciparskog biskupa Epifanija, Pohod apostola Pavla i Mučeništvo sv. Pavla. Hvalov rukopis na prvo mjesto stavlja četiri evanđelja, zatim Knjigu otkrivenja, dekalog i četiri apokrifna teksta, nakon njih katoličke i Pavlove poslanice, a na kraju psalme i kantike.
Premda se Hvalov zbornik smatra jednim od najpoznatijih rukopisa Crkve bosanske, on je nastao prepisivanjem starijega glagoljskog predloška zapadne provenijencije te ni i ikonografski elementi minijatura, kao što su Navještenje, Raspeće i Uzašašće, nisu u skladu s učenjem bosanskih krstjana koji su ispovijedali umjereni dualizam, pretpostavljajući vjeru u jednoga Boga koji je upravu nad vidljivim materijalnim svijetom, privremeno – do pojave 'eshatona' – prepustio Sotoni, predvodniku pobunjenih anđela. Pa iako je Hrvoje Vukčić Hrvatinić pripadao širem članstvu Crkve bosanske, odnosno Crkvi bosansko-humskih krstjana, u pismu je kraljici Barbari (oko 1413.) naznačio da ne želi umrijeti »u poganskome obredu i u nevjeri« te je jedva dočekao vrijeme »da od poganskoga obreda prijeđe na vjeru katoličku«.
Time se vjerojatno može objasniti i Hrvojev misal »po rimskome zakonu« koji je po njegovoj narudžbi ispisao pop glagoljaš Butko za Crkvu sv. Mihovila u Splitu, ali i Hvalov zbornik koji je Hval ispisao »u čast slavnome gospodinu Hrvoju, herecegu splitskom i knezu Donjih Krajeva i drugih mnogih zemalja«. Premda Hval u kolofonu navodi da je to pisao u vrijeme kad je Crkvom bosanskom kao biskup upravljao did Radomer, iz toga se teksta razabire da je taj kodeks pisan na tlu Dalmacije na što osobito upućuju naglašeno štokavske jezične posebnosti zapadnog, ikavskoga govora. I minijature, ne samo ikonografski, nego i stilski, pod utjecajem gotičkoga (ali i s nagovještajima rane renesanse) dalmatinskoga slikarstva pripadaju zapadnome kulturnom krugu.
Hvalov zbornik bogato je urešen minijaturama, inicijalima, ornamentima, pojedinačnim figurama i kompozicijama. Budući da je majstor Hval na margini kodeksa zapisao: »Pisah zlatom kao i črnilom«, to se pretpostavlja da je on i iluminirao bar neke od njegovih stranica. Vjeruje se čak da je naslikao svoj autoportret u inicijalu na početku Matejeva Evanđelja, u kojem se nalazi poprsje muškarca s kapom na glavi i knjigom u ruci. Međutim, ako je Hval bio ne samo pisar nego i sitnoslikar toga zbornika, nije bio jedini, jer se danas jasno razabiru dvije različite ruke koje su iluminirale te minijature.
Jedan je majstor slikao likove na modroj pozadini. Njegove su figure izrazito voluminozne, grubih i tmurnih fizionomija te ravne kose. Oivičene su crnim konturama i smještene u pravokutne okvire. Gusti namazi boja mjestimice su oživljeni zlatom. Tom se majstoru, koji je izrazito pod utjecajem gotičkoga slikarstva na dasci, pripisuju minijature: povorka apostola s Kristom, Raspeće, Blažena Djevica Marija na prijestolju, Uzašašće, kamenovanje arhiđakona Stjepana, Kralj David i Mojsije.
Drugi majstor slika na zlatnoj pozadini, a likove, oslikane pastelnim bojama, smješta u bogato izrađen arhitektonski okvir. Dekorativni repertoar iluminacije izvodi minucioznim potezima i razrađuje ih s mnogo sitnih detalja. Crtež mu je finiji, gotovo površinski, odnosno dvodimenzionalan. Te su minijature druge ruke kvalitetnije. Tom su majstoru pripisani prizori Navještenja, Krist blagoslivlja apostole, likovi evanđelista (osim Ivana), inicijali s ljudskim likovima i veći dio ostalih uresa. Kako su Hvalovi zapisi u Zborniku pisani zlatnim dekorativnim slovima, kakve u i minijaturama koristi drugi majstor, možda se može zaključiti da je taj drugi majstor sâm Hval koji je i zabilježio ono »Pisah zlatom kao i črnilom«.
Budući da minijature Hvalova zbornika ikonografski i umjetnički pripadaju gotičkoj umjetnosti iz kruga dalmatinskih slikara 15. stoljeća, vrlo je vjerojatno da su ih izveli domaći slikari. To potkrepljuje i činjenica da se neki gotovo istovjetni likovi i uresi nalaze i u glagoljskome Hrvojevu misalu. Pokušaji nekih da određene minijature interpretiraju kao odraz utjecaja programa i ikonografije »srpske umjetnosti« nema uporišta. Riječ je zapravo o pojedinim bizantskim utjecajima koji, međutim, nisu preneseni iz »srpske umjetnosti« nego talijanskog slikarstva pod utjecajem bizanta. A taj je umjetnički put ipak bio drugačiji, i ovdje kao utjecaj stiže sa zapada.
Hvalov zbornik kao i Hrvojev misal, premda nastali u Hrvatskoj, danas se tu ne nalaze. Hrvojev misal se čuvao u Korvinovoj biblioteci u Budimu, odakle su ga Turci nakon bitke na Mohačkom polju 1526. odnijeli kao ratni plijen u Carigradsku knjižnicu turskih sultana – Topkapi Saray, gdje se i danas nalazi. Hvalov zbornik, pak, čuva se u Sveučilišnoj knjižnici u Bologni, kojoj ga je poklonio papa Benedikt XIV. Njemu je taj kodeks darovao poznati talijanski lingvist Giacomo Facciolati (1682. – 1769.), ali se ne zna točno kako je on došao u posjed Hvalova zbornika. I Hrvojev misal i Hvalov zbornik u Hrvatskoj su prisutni samo u faksimilnim, kritičkim izdanjima. Dovoljno da o njima mnogo što naučimo.
Vesna Kusin
Slika Hvalovog Zbornika - najznacajnijeg ocuvanog dokumentar Crkve Bosanske.
Image

Kraljevina Bosna - nakon Kosova polja - 1391. Tj. 13 godina prije izdavanja Hvalovog Zbornika.
Image

Nego - gdje svi Turci - tud i mali Rejz. Cera.

Ne treba meni Rejz. Cera - da kaze kakav sam i koji sam (a kako ne on, onda ni mnogi drugi). Ja sam davno - to utvrdio - dok sam jos 1993 - isao na takmicenja iz Historije - pod granatama u cetnickom okruzenju. Bitnije je medjutim da se zna - gdje je bio svaki regrutni centar Osmanskog Carstva - i to da mi danas - izgledamo bas kao Turci. Pa ako izgledamo - kao Turci - onda moramo i biti Turci. Ne daj boze da izgledamo kao Hrvati i Srbi. Jer iako izgledamo kao Hrvati i Srbi - mi nismo - Hrvati i Srbi. Mi smo Turci. To je logika - doktora Cerica. Čega se pametan stidi, time se budala ponosi! I ne govorim ovdje o Turcima, vec o rejzu Cericu i njegovim ahbabima.
DUREX

Post by DUREX »

Prvo da kazem da ne da smo u govnima,nego smo u GOVNIMA do guse...jer ljudi koji nam stoje nad glavama ne da nisu dorasli svom "zadatku" nego iz njih izbija tolika kolicina gluposti,primitivizma uz svu bljutavnost provincijske logike i svetonazora i retorike ,naravno...

U svemu tome prednjaci ovaj idiot zvani Reis Ceric,koji, gdje god dodje, zakuha i pobjegne ostavljajuci narod da guta ta njegova govna i lazi i to huskanje koje onda na svoim ledjima najprije osjete ovaj jad i bijeda koji mu se skuplja na tim njegovim idiotskim "besjedama"...

Psihologija pomeutog kriminalca Cerica mi je sasvim jasna...on u svakoj svojoj izjavi...svakom svom obracanju ljudima po dzamijama i skupovima,dakle u svakom svom nastupu, koristi najnize moguce asocijacije i adute nebi li udario u najnize porive jednog prosjecnog neobrazovanog seljaka koji ima dovoljno jak zeludac pa moze svariti ta njegova lupetanja i bljuvotine...

Koristi se raznoraznim turcizmima i neknjizevnim izrazima,seosim zargonom i disjetkama(ne znam odakle ih vadi...ja za pola nism ni cuo),koji meni paraju usi i koje kad cujem (na TV-u ,jer vjernik nisam pa i ne posjecujem te njegove "performanse") osjecam stid da jedan takav idiot moze da bude krovna figura jdnog naroda,a koristenje istih samo pokazuje koja je ciljna grupa njegove demagogije i prevara(ne samo njegove,nego kompletnog tog SDA okruzenja)...Znaci dno-dna...primitivizam do daske...
Ali me i ne cudi...ovakvu retoriku davno je ustanovio Alija koji je prvi poceo sa ponasanjem "nana na minderu" vukuci ovaj narod u propast i dajuci mu etiketu primitivizma i manjka elokvencije o bilo kojem pitanju da se radilo...

Prema tome,ovu idiotsku izjavu treba i posmatrati u tom kontekstu SDA-primitivne-retorike i demagogije koja prosjecnom polupismenom papku odzvanja k´o najljepsa operska arija,a kojom se sluze kad god treba stjerati ljude u torove(pred izbore)...

Tuzno je to kad se glave jednoga naroda izrazavaju kao polupismeni puk ciji je fond rijeci ostao na nivou 2 razreda osnovne....I tuzno je to kad ove glavesine u svojim govorima ,ciljajuci na odredjene slojeve ljudi,srozavaju do najnizih granica nesto sto je veliko do neba,a to su poginuli borci ..... "Shehidi su babo i majka Bosne" (ovo majka citaj kao maaajka,jer je tako Rejs Ceric izgovorio rijec neki dan prilikom jednog od obracanja)...kava samo perfidna i ciljana konstrukcija...i kakva ogoljena i banalizovana poruka sa naglaskom na BABO(ne d´o Bog da kaze OTAC) i MAAAJKA (ne d´o Bog da slucajno kaze majka kao sto su ga ucili u skolama).....

Tuga dokle je ovaj narod dogurao i dokle ce tek da dogura ukoliko se ovaj val primitivizma nosen minder-filozofijom rahmetli Alije(neka mu je vjecni Rahmet...mrtav je covjek,ali ja kao neko, ko je prezivio rat i bio borac, ne mogu da ga postujem) i njegovih nasljednika,filozofije u kojoj se umjesto stvaranja-koristi degradacijom...umjesto napretka-vracanjem 500 godina unazad (Mi smo turci...) itd, itd....

PS nesto offtopic....Za ovog Nosferatua koji,imam osjecaj,pise sa 6 ruku....
Ko si ti,haveru,pa da toliko gadjenje osjecas svaki put kad napises "Bosnjak"?!....Jesi li ti zaista Bosnjak pa da kazes "mozda se sliedeci put nadjemo(ko to vi?...valjda aludiras na Krajisnike o kojima je bila rijec...ali ja zam da oni to nebi izgovorili) na zapadnoj strani ,na strani ustasa" (parafraziram jedan tvoj post u kojem si odgovarao liku iz Mostara...Dali si zaista musliman pa da u Islamu vidis najcrnje doba svoje zemlje???...Ako se ne varam u jednom postu u kojem si odgovarao meni,rekao si da si bio borac(ako grijesim-ispravi me) ,a sad ispade da si se negdje takmicio iz istorije 1993....Ili ti nas ovdje malo farbas? :)

Da se razumijemo,ja te ovo pitam cisto da te shvatim,jer kad citam tvoje postove imam osjeaj da su pisani od strane vise lica ili nekoga ko se lazno pretsstavlja... ...Vjernik nisam ,pa mi nemoj odgovarati u tom duhu...Niti sam postovalac bilo kojeg od ovih kriminalaca koji sebe nazivaju "Dobrim Bosnjacima"(jebo te,cak imaju i internet stranicu)...

Pozdrav
Last edited by DUREX on 06/09/2006 11:26, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

A wrote:
Igman wrote:Od vlaha mogu biti gori samo ateisti. Jer to su oni izrodi koji su osudivali nevine Muslimane u doba komunizma. To su oni izrodi koji su Muslimanima oduzeli pravo na vjeroispovjest. To su one usljive gnjide koje su se sladile krmetinom i hapsili Muslimane koji su ulazili u dzamije. E ti takvi usljivi tipovi bi rado da budu cool American ili bella Italijan ili.... Za njih je Turska zemlja peksinluka. Sacuvaj me boze od ateista i daleko im kuca bila, a ja da se pitam ne bi im je ni dao.
Kako kod moderacije prolazi ovo vrijedjanje po religijskoj osnovi?
Ma ide ko halva... Sve dok neko se ne drzne da uvrjedi vjerske i religijske osjecaje, ne daj Boze, kakvog novokomponovanog... E taj dobija banimira...
furlan

Post by furlan »

[quote="BAHadzic"]to reći na bezbrojne pokušaje da s političke i državne sarajevske sećije nametne bosanski identitet kao državni i nacionalni nadidentitet ?
Ne treba biti posebno mudar pa utvrditi da narodnosna nominacija opterećuje jako bošnjačke intelektualce. Kada se izgubio srednjovjekovni bosanski identitet, pokušao ga je dekretom nakalemiti Benjamin Kállay, Mehmed Spaho skrenuo je u muslimanske vode, drug Tito vratio je na etno pozornicu Muslimane, da bi se u ratnoj 1993. opet inauguriralo bošnjaštvo.
Bošnjaci danas, Muslimani jučer, Bosanci sutra misle da je nacionalni identitet poput vjetrenjače, pa se može vrtjeti tamo-amo.

eli to panbosanci priznati ili ne, bosanstvo može biti samo zemljopisna, regionalna ili folklorna odrednica. Ili medicinskim jezikom govoreći, bosanstvo nije nacija već dijagnoza.[/quote]

Samo u ovom dijelu nedostaje jedan period a to je upravo onaj gdje reis pokusava da nadje nacionalno odredjenje bosanskih muslimana.Kada vec spominjes Kalaja on je bio ponudio rjesenje ako me sjecanje ne vara da svi postanu Bosnjaci islamske,katolicke i pravoslavne ispovijesti.Hajde pogodi ko je odbio?Najveci egzodus Bosnjaka muslimana je organizovala ulema koji su uvijek htijeli da budu ono sto ne mogu,Turci. Od Turske uvijek zvani Bosnjaci i nikad prihvaceni kao nesto drugo, od Hriscana Turci. Dobrih 100 godina poslije pokusaj da se vrati Bosnjacka nacionalnost ali kao eksluzivitet.Halo ba,odlucite se vise da znamo ko smo i sta smo.Kao sto ti rece nije nacionalni identitet vjetrenjaca, ali u ovom slucaju kao i prethodnom nacionalno odredjenje uvijek pokusavaju da odrede oni koji ujutro misle jedno a poslijepodne drugo.E sada kod koga ovdje postoje elementi sizofrenije to je vec druga prica.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Vodenjak wrote: ...
Kako se vas dva, ljudine moje osjecate kad se sjetite da su vam preci bili krscani, da su vjerovali u Isusa i jeli krmetinu? 8-)

Proklinjete li te svoje pretke zbog toga - kad vec toliko velicate one koji su ih porobili, vjerovatno dobar dio njih u pocetku i pobili, a nadasve im uzeli ono sto su vijekovima ti isti preci gradili - dakle kulturu im, tradiciju i vjeru! I sve to...

Silom!
Osvajanjem!
Oruzjem!

Vidite li razliku izmedju onoga sto su uradili cetnici juce i vashi miljenici onda?

Nad vashim i mojim precima su ovi koje vi u nebo danas dizete izvrsili svojevrsni kulturocid, gospodo!
Isto ono sto su i cetnici pokusali samo prije petnaestak godina.

Mozete li to imalo povezati?
Ili? :roll:
Koje su ovo gluposti, Tito dragi :-)

Prvo nasi preci su bili krstjani sizmatici i heretici, a postovali su strogi kodeks posta, i nisu jeli meso, pa tako ni krmetinu. Tako su zivjeli pripadnici Crkve bosanske.

Drugo, kako se osjecam sto su vjerovali u Isusua. Osjecam se ponosno, jer i ja kao musliman vjerujuem u Isusa, jednog od najvecih Bozijih poslanika.

O kakvom ovaj kulturocidu prica, uzimanju vjere, tradicije?! I poredis ih sa cetnicima koji su pocinili genocid. Turci nisu prisiljavali nikog da primi islam. Ovaj navodno Bosnjak iz dijaspore (inace ne vjerujem da je Bosnjak, mislim da je Srbin od glave do pete) zvuci kao nadrkani Vojislav Kostunica, koji kad ga Del Ponte pritisne, pocne da prica o Turcima.
jusuff

Post by jusuff »

Vodenjak wrote: ...
kako se vas dva, ljudine moje osjecate kad se sjetite da su vam preci bili krscani, da su vjerovali u Isusa i jeli krmetinu? 8-)

Proklinjete li te svoje pretke zbog toga - kad vec toliko velicate one koji su ih porobili, vjerovatno dobar dio njih u pocetku i pobili, a nadasve im uzeli ono sto su vijekovima ti isti preci gradili - dakle kulturu im, tradiciju i vjeru! I sve to...

Silom!
Osvajanjem!
Oruzjem!

Vidite li razliku izmedju onoga sto su uradili cetnici juce i vashi miljenici onda?

Nad vashim i mojim precima su ovi koje vi u nebo danas dizete izvrsili svojevrsni kulturocid, gospodo!
Isto ono sto su i cetnici pokusali samo prije petnaestak godina.

Mozete li to imalo povezati?
Ili? :roll:
ti si, fakat, dibidus prolupao...
vesela

Post by vesela »

DUREX wrote:Prvo da kazem da ne da smo u govnima,nego smo u GOVNIMA do guse...jer ljudi koji nam stoje nad glavama ne da nisu dorasli svom "zadatku" nego iz njih izbija tolika kolicina gluposti,primitivizma uz svu bljutavnost provincijske logike i svetonazora i retorike ,naravno...

U svemu tome prednjaci ovaj idiot zvani Reis Ceric,koji, gdje god dodje, zakuha i pobjegne ostavljajuci narod da duta a njegova govna i lazi i to huskanje koje onda na svoim ledjima najprije osjete ovaj jad i bijeda koji mu se skuplja na tim njegovim idiotskim "besjedama"...

Psihologija pomeutog kriminalca Ceria mi je sasvim jasna...on u svakoj svojoj izjavi...svakom svom obracanju ljudima po dzamijama i skupovima,dakle u svakom svom nastupu koristi najnize moguce asocijacije i adute nebi li udario u najnize porive jednog prosjecnog neobrazovanog seljaka koji ima dovoljno jak zeludac pa moze svariti ta njegova lupetanja i bljuvotine...

Koristi se raznoraznim turcizmima i neknjizevnim izrazima,seosim zargonom i disjetkama(ne znam odakle ih vadi...ja za pola nism ni cuo),koji meni paraju usi i koje kad cujem (na TV-u ,jer vjernik nisam pa i ne posjecujem te njegove "performanse") osjecam stid da jedan takav idiot moze da bude krovna figura jdnog naroda,a koristenje istih samo pokazuje koja je ciljna grupa njegove demagogije i prevara(ne samo njegove,nego kompletnog tog SDA okruzenja)...Znaci dno-dna...primitivizam do daske...
Ali me i ne cudi...ovakvu retoriku davno je ustanovio Alija koji je prvi poceo sa ponasanjem "nana na minderu" vukuci ovaj narod u propast i dajuci mu etiketu primitivizma i manjka elokvencije o bilo kojem pitanju da se radilo...

Prema tome,ovu idiotsku izjavu treba i posmatrati u tom kontekstu SDA-primitivne-retorike i demagogije koja prosjecnom polupismenom papku odzvanja k´o najljepsa operska arija,a kojom se sluze kad god treba stjerati ljude u torove(pred izbore)...

Tuzno je to kad se glave jednoga naroda izrazavaju kao polupismeni puk ciji je fond rijeci ostao na nivou 2 razreda osnovne....I tuzno je to kad ove glavesine u svojim govorima ,ciljajuci na odredjene slojeve ljudi,srozavaju do najnizih granica nesto sto je veliko do neba,a to su poginuli borci ..... "Shehidi su babo i majka Bosne" (ovo majka citaj kao maaajka,jer je tako Rejs Ceric izgovorio rijec neki dan prilikom jednog od obracanja)...kava samo perfidna i ciljana konstrukcija...i kakva ogoljena i banalizovana poruka sa naglaskom na BABO(ne d´o Bog da kaze OTAC) i MAAAJKA (ne d´o Bog da slucajno kaze majka kao sto su ga ucili u skolama).....

Tuga dokle je ovaj narod dogurao i dokle ce tek da dogura ukoliko se ovaj val primitivizma nosen minder-filozofijom rahmetli Alije(neka mu je vjecni Rahmet...mrtav je covjek,ali ja ko neko, ko je prezivio rat i bio borac, ne mogu da ga postujem) i njegovih nasljednika,filozofije u kojoj se umjesto stvaranja-koristi degradacijom...umjesto napretka-vracanjem 500 godina unazad (Mi smo turci...) itd, itd....

PS nesto offtopic....Za ovog Nosferatua koji,imam osjecaj,pise sa 6 ruku....
Ko si ti,haveru,pa da toliko gadjenje osjecas svaki put kad napises "Bosnjak"?!....Jesi li ti zaista Bosnjak pa da kazes "mozda se sliedeci put nadjemo(ko to vi?...valjda aludiras na Krajisnike o kojima je bila rijec...ali ja zam da oni to nebi izgovorili) na zapadnoj strani ,na strani ustasa" (parafraziram jedan tvoj post u kojem si odgovarao liku iz Mostara...Dali si zaista musliman pa da u Islamu vidis najcrnje doba svoje zemlje???...Ako se ne varam u jednom postu u kojem si odgovarao meni,rekao si da si bio borac(ako grijesim-ispravi me) ,a sad ispade da si se negdje takmicio iz istorije 1993....Ili ti nas ovdje malo farbas? :)

Da se razumijemo,ja te ovo pitam cisto da te shvatim,jer kad citam tvoje postove imam osjeaj da su pisani od strane vise lica ili nekoga ko se lazno pretsstavlja... ...Vjernik nisam ,pa mi nemoj odgovarati u tom duhu...Niti sam postovalac bilo kojeg od ovih kriminalaca koji sebe nazivaju "Dobrim Bosnjacima"(jebo te,cak imaju i internet stranicu)...

Pozdrav
kanim se da progovorim, pa sve necu!

ali evo DUREX napisa i ja mu POTPISUJEM SVAKU! :thumbup:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Mustafa Ceric je jedan obicni kreten i tesko onima koje on vodi. Od pune vrece vagina nas zapadne Mustafa... Jadno i zalosno...
Locked