Nije Amerika obećana zemlja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Efekt

Post by Efekt »

senadd wrote:
neupucena wrote:
senadd wrote: Istina je da je Hrvatska nama odmakla u mnogim stvarima,to viđam često i u raznim dijelovima,ali nije isto u Zagorju,Vukovaru,Čapljini,Dubrovniku ili na Orebiću.
Injihov prosječan građanin (kao ja npr.)će isto napisati.
Kod njih se već
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Jes,jes za neupučene.
Odmah iz jablanice......
Jes jes iza Jablanice upuceni strucnjace , nego kad su stavio Capljinu u Hrvatsku sto svoje selo malo neorano izmedju Kalesije i Zivinica ne stavi u Srbiju.Ti k'o i rahmetli Aljo " Uzmi Franjo koliko ti srcu milo i drago "
tatoo

Post by tatoo »

nineac wrote:Lola malo prati dnevnu stampu (mislim dnevnu, a ne zutu kao "Dnevni Avaz) onda TV i ostalo pa ces primjetiti koje se cifre krecu. Inace zavod za javnu statistiku procjenjuje (znacci ni oni neznaju) o nezaposlwnosti od 46%, dok medjunarodna zajednica govori i 50-51%. Ali eto kada oduzmes sivu ekonomiju, onda adoje na nekih 21%, ali koliko su placeni ljudi u toj sivoj ekonomiji, pa onda sve te dadzbine, itd, itd.
Znam ja da nije to on htio tako reci, ali eto hajd euporedi income?
TV prosjecan, kosta isto i tamo i kod nas, ili slicno.
Auta su jeftinija na zapadu!
Kompjuteri i ostale zajebancije su takodje jeftinije!
Avionske i ostale karte su jeftinije (doduse na kraju krajeva gdje to mozes izaci sa bosanskim pasosem, pa to bas i nije relavantno).
Znaci ostaje ti samo on slamka kako je Heineken jeftiniji, meso je jeftinije (nekih 10%, ako je zdravstveno ispravno).
E sad koliko mene pamcenje sluzi, a sluzi me, Heineken se nedoruckuje niti ruca, meso se nejede 4 puta dnevno, itd. To su gluposti.
Takodje, sad ce reci, pa stanovi su jeftiniji, e de uporediti cijenu stanova sa prihodima, plus lihvarske kamate banaka?
Mislim glupost je uopce o tome pricati! Pa jebote da je to tako nebi raja selila iz BiH, nego useljavala u BiH!
Dzabe se patis nineac, nece ljudi da priznaju i gotovo.
nineac

Post by nineac »

Jest Lola Sarajevo cjela BiH!
i d apratim svaki dan dnevnu stampu.
Pa kad sitako upucena, de nam reci kolika je nezaposlenost, koliko ima zaposlenih, koliko nezaposlenih, koliko ih je na cekanju itd?
De nas prosvjetli!
DONY

Post by DONY »

Moderatori,mislim da je stvarno krajnje vrijeme da se ova tema zatvori,jer vise nema nikakvog smisla.
Predlazem novu temu"Buducnost Bosne",izbori,nezaposlenost,korupcija i uloga mladih u svemu tome.
Hvala
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

pridruzujem se DONYu
ja sam je otvorio, da bogdo nisam :D

moderatori zatvorite temu molim vas :-D
nineac

Post by nineac »

imate i moj glas :D
njonjica

Post by njonjica »

@Helem,
Evo opet iskustvo iz prve ruke. Moja teticna (koja je jos koji dan u Bosni, pa ide u Dubrovnik da se malo odmori), kaze ovako:
"Znas sta, u Americi je meni skroz dobro. Ja ti radim u drzavnoj sluzbi koja je slabije placena nego kad radis mimo nje, ali su beneficije mnogo vece. XY, moj muz je takodjer u drzavnoj sluzbi. Nemamo kucu jer nismo htjeli da je kupimo, odnosno nismo htjeli da se zavaljujemo na kartice. Zivimo u iznajmljenom stanu od nekih 100 kvadrata, nemamo nekih megalomanskih prohtjeva i zivimo k'o bogovi. Imamo za zivot, za rezije, za odmor, za penziju, i da tebe sa porodicom povucemo kad budes htjela :-) .
Jedino sto me pravo deprimira je sto me svi gledaju k'o sugavu kad zapalim cigaretu. Kad hocu da pusim moram sici sa 5 sprata a to uvijek uradim pjesice, stanem ispred zgrade, zapalim jednu i nazad. To radim otprilike 4 puta na poslu." Itd.....

Ti prijatelju, ako zivis tamo pravo si lose prosao ako je tako kako pises. Bit ce da je to neka fabrika koju drzi neki papak (svi imaju svoje papke) i koji je zaposlio pola CIA-e u njoj i da svako spijunira svakog. Yebo te, ovo tvoje je zvucalo ko iz Orvelovog romana. :(
Helem

Post by Helem »

U svih 50 drzava Amerika je skoro potpuno jednaka,ovdje sve lici kao jaje jajetu.
Ovdje ljudi imaju staklast pogled u ocima a oci bez duse.Ovdje nemozes pogledati covjeka u oci,isto je kao da gledas porculan,uvostena lica i lica bez osjecaja,bilo dijete,bilo musko,bilo zensko.
Kao da su ticirani.
Ameri nose maske na licu ali iza tih maski postoji covjek,Amerikanci imaju duse,na nacin koji niko nema na svijetu.
Vec sam napomenuo da su ovdje i kurva i beskucnik i predsjednik,potpuno jednaki.
Jedino mjerilo svega u Americi je novac.

Sto se tice 50 americkih drzava i tu je sve skoro jednako,u svim prodavnicama diljem tih 50 drzava jednaki su proizvodi,u svim restoranima u Americi,jednaka hrana,lanci prodavnica u Americi,svaka prodavnica gradjena na isti kalup,ovdje nema razlicitosti.
Pitao sam ih a zasto nema razlicitosti,zasto je sve tako jednako i nezanimljivo pa su mi odgovorili da im je tako lakse se snalaziti,kada dodju iz Mejna u Nevadu u restoran,vec znaju sta ima na meniju,isto je u svakoj americkoj drzavi,isti biftek,ista riba,ista riza,ista pizza,isti debeli ljudi,nigdje ovako debelih zena,debele djece i debelih ljudi, a svima i pamet jednaka,svaki razgovor sa bilo kime na isti nacin,ako je jednom dobro,svima je dobro,onima kojima nije ne smiju reci jer to je u neskladu sa englesko americkim rijecnikom.
Za sve sto nevalja kazu da je to govno a ako ne pricas kao oni kazu da je to govno,ako imas razlicito misljenje kazu da je to govno.
Ako bilo sta pokusas,jednostavno pobudalis i optuzis ih za nesto,kazu da im to samo prodajes govna.
Tebe smatraju za govno. Nije vazno kako se ti osjecas ali u pravu su,isto kao govno.
Dakle Ameri uvijek imaju PRAVO MISLJENJE,Right Things.

Mogu reci da me s time i odusevljavaju.

Sada ovako dolazimo do onoga sto je neko naveo da je sve u Americi prosto i u sustini jako pojedostavljeno,prilagodljivo,pristupacno pa i lagano,korisno.

Mnogi nasi ljudi kazu da je u Americi sve naopako i i ja se slazem da jeste,ali sve to sto je naopako,potpuno je ispravno.
Da je naopako,neko bi ispravio.

Mjerilo standarda u Americi je satnica obicnog,fizickog radnika,jos je $ 5,15 po satu ali vec se u nekim drzavama penje na po vise od 7 dolara.

O satnici fizickog rada ovisi ekonomija Amerike,pored ostalog.

Ovdje se ne pita koliko ima doktor ili profesor,koliko kosmonaut,koliko naucnik zaradjuje, ili koliko Mujo elektricar iz Bosne ima satnicu kao elektricar,to je vrlo komplikovano,naprimjer Mujo ima 100 dolara satnicu ali nema svaki sat posla...
Ustvari ovdje se nikoga nista i ne pita,da se pita ne bi bila Amerika.
Da se pita Amerika bi bila puna zelenih pijaca,satora,vasara,sve bi se prodavalo na ulici a prodavali bi Bosanci,Kurdi,Turci,Indijanci,Indijci,Arapi,Kinezi,Japanci,i svi narodi na Planeti koji ovdje zive, niko nista ne bi radio.
Zato su Amerikanci odredili da svima pocetna satnica u firmi bude $ 5,15,bio on cuveni ruski hirurg ali nije postao hirurg u Americi,bio on cuveni jugoslovenski inzinjer,a nije postao inzinjer u Americi,bio on kapetan posade bojnog broda,a nije u Ameri postao kapetan posade bojnog broda..
Takve izjave i diplome iz svoje zemlje ovdje sluze kako to Ameri kazu,DOBAR POKUSAJ (prodajes mi govno).

Tako nemojte da se zacudite kada dodjete u Ameriku i zaposle vas pod hitno u skladistu da budete fizikaner,do vas radi cuveni selektor stonoteniske reprezantacije Kine.

Divna je ovo zemlja, beskrajna.
nineac

Post by nineac »

:sax:
Helem

Post by Helem »

Ova divna zemlja je skrinja svih bisera na svijetu i ima i tu tvoju tetku sto zivi u stanu i sto se u Americi ne moze pusiti u kancelarijama niti u bilo kojem zatvorenom prostoru a koji nije odredjen za to,WC naprimjer.

Amerika je kopirala i Sovjetski Savez,poslije rusenja Sovjeta a nikako prije,pa se komotno moze zvati i Ujedinjene Sovjetske drzave Amerike ali je kopirala i Arape,pa ovdje se moze zvati Islamske Drzave Amerike.
Od Sovjeta je uzela uniformisanost,ono jaje jajetu u svemu,posebna prica su skole a od Islama Amerika je uzela onaj seksualni harazment,u Islamu je bar zenu dozvoljeno pogledati jedanput u oci ali ne zadrzati dugo pogled i ne imati seksualne misli, ovdje ako tako pogledas zenu,ovisno od zene,moze te optuziti da si je silovao. Nece ali moze, ima taj seksualni harazment u Americi sto ne postoji na Planeti.
Stop it, a ako ne ustopas,ode helac,izgubi sve kredite...
Pusenje navani a kazu da je stetno po zdravlje.....

Ali da vidimo sta je sa tvojom tetkom i njenim apartmentom.
Ovako,ko zivi u stanu u Americi i placa kiriju to je isto kao da baca pare u hladnu vodu,nema vece investicije i boljeg nacina da se nesto zaradi u Americi nego da kupis kucu,da u toj kuci ostanes nekoliko godina,nesto renoviras a i ne moras,cijene kuca rastu svake godine na trzistu ili cijene se dizu taxom,jednostavno podignu ti vrijednost kuce na marketu,podignu taxu i onda onaj slijedeci ko kupi kucu od tebe,plati tebi tu razliku,strpas lovu u dzep.
Tu moras biti pametan da te ne prevare agenti koji listom uzimaju veliku proviziju koju mozes izbjeci prodajom By Owner,kao vlasnik koji prodaje svoju kucu bez ucesca agenta...
Niposto ne dajte agentima te pare a pogotovo nasim agentima i uopste ne saradjujte s nasim ljudima ni u kakvim poslovima od papira.

Ako te ko dobro nategne neka te nategne Amerikanac, koga nasi natezaju,taj nece vidjeti ni zore ni bijela dana....

Tetka ti grijesi sto je u apartmanu jedino ako nije isti kupila pa moze prodati ali uslovi u apartmanima su nikakvi,cak i kada kupis apartman,okolo ti regulisu sve,kose ti travu,opominju za igranje djece,hodaju okolo,pa kao da i nije tvoj apartman,dzaba sto si im platio ili placas...

Mozda tvojoj tetki odgovara tako,mozda ne odgovara,sta bi ko zna sta tvoja tetka misli...

Mi se ucimo govoriti,prepricavati,pisati postujuci odredjene standarde,propise,pravila,zakone,objasnjenja,uslove i nacine, U Americi sve je stavljeno na papir..
Kazu mi da je Amerika ama bas sve napisala na papir i ispravno odredila a da Amerika nije kriva sto se ljudi ne pridrzavaju ili ne razumiju ili nece da razumiju to napisano.
Ovdje ni zasto ne mozes reci da ne znas i da nisi procitao,da nisi upoznat ili da nisi naucio,da ti je los engleski,svi kada te vide vec znaju i za sve to ako bilo sta drugo uradis,odmah slijedi kazna.
Kazna sto nisi naucio,napisano je,ovdje nema nisam znao.Nisam mogao,nisam nasao,cim i to zines slijedi kazna.
Pa ti sada gledaj ili idi kuci i placi....
Materija Real Estate je malo teza za svariti iako je i ona jednostavna i vrlo vrlo unosna....

Mnogi nasi ljudi kupuju i prodaju kuce,jedan od boljih principa je kupiti dvije kuce,jednu za stanovanje a jednu za izdavanje,tako da ti kirija od one za izdavanje pokrije bar jednu kucu a u nekim slucajevima i pola od druge ili u potpunosti.
Cista para....
To je u principu ali uspjesnost toga zavisi od mjesta gdje kupujuse kucu,podrucja odnosno lokacija,lokacija i samo lokacija.....

Obicno nasi ljudi zaradjuj oko 50.000 dolara, na razliku pri prodaji jedne kuce,dakle ako su u kuci 5 godina svake godine su zaradili po 10.000 dolara....A ni prstom mrdnuli. Normalno zivjeli isli na posao,vracali uredno kredite, jeli i pili i na kraju odlucili da prodaju kucu..

slijedeci korak je naci drugu kucu za jeftine pare,novi zajam a onaj kesh,hajmo malo u......nece vise ni u Bosnu...idu na Havaje i Karibe......

Kada se vrate u firmu nakon karibskog sunca.....ponovo na istu satnicu u firmu.....

Imaju nasi ljudi u Americi i po nekoliko kuca, najbolji je to biznis.....

Imaju nasi nase podstanare pa se i po tome vidi da je Lenjin bio jedan obican idiot,koji je tvrdio da smo svi jednaki.....
njonjica

Post by njonjica »

Teticna Helem, teticna, nije tetka.....
To za kuce-i ona kaze da ljudi koji su prije nekoliko godina kupili kucu ili kuce i sad ih prodali kazu da su pravo zaradili. Ona, kako napomenuh njenim citatom, kaze-nije megaloman.
MedjutmA.....ako je neko kupio kucu, zivi u njoj i kreda mu je na 30 godina, kaze, nagrabusice pravo. Uskoro ce u Americi toliko podici poreze da ce ovi sto otplacuju morati nabaviti jos koji posao da je otplate.
The point is: nema kredite i mirno spava. Lijecnik joj prilikom godisnje "generalke" ne vjeruje da ona ne koristi Prosac (valjda sam dobro napisala) niti bilo sta slicno. Kaze da su mnogi nasi ljudi odmah kupili kuce sa bazenom, parkirali ispred bijesno auto (jer im je garaza puna gluposti koje im ne trebaju) da komsiluk vidi kako su brzo ostvarili "americki san".
Rece zena, u Americi je super ako nisi megaloman. O potonjim nismo raspravljale.
Pozdrav :roll:
Helem

Post by Helem »

Pa i to je do teticne ako nije do tetke draga Njonjice....

Imas ovdje nasih snobova,koji se zivi seljaci...

Imas ih koji ne znaju plivati a imaju bazen,imas ih koji ne znaju voziti auta a imaju extra marke auta i tako...i sam znas da su u Ameriku vecinom dosli bosanski seljaci i tezaci,koji su se rijesili kose i motike,danas imaju moderne kosilice ili one male traktorcice.....Seljak je stalno veseo covjek u Americi,kod nas se to zvalo Veseljak....to su moderni seljaci ali nisu razliciti od onih iz carsija ili gradova,sve je to isto...ipak ima ovdje ljudi koji nisu ni seljaci ni gradjani,ovdje ima isto tako i jako dobrih ljudi...nepodobnih za selektiranje.

Kredit jeste na 30 godina ali je refinansiranje nakon godinu,na 20,15,10 ili i 5 godina...Time stedis ogroman novac na kamatama..
Ako u toj kuci ostajes do kraja zivota,dakle citav zivot otplacujes te rate i ako otplatis za zivota ostaje ti kuca koju tada mozes prodati i sve ce ti se pare na taj nacin vratiti.
Mozes onda iznajmiti stan i imati te pare umjesto penzije.
Ako umres pare ce nekome ostati.

Ako placas kiriju za stan i zivis u stanu na taj nacin,pare si dala drugome,nemas ni stana ni para.
Normalno je da postoje takvi ljudi koji tako hoce i nece drugacije ali u Americi,rekli smo da moramo imati odredisnu tacku,minimum ili obicaj ili pravilo,polaznu osnovu,kriterij,dakle u Americi moras da stremis da uvijek postizes vise,to je americka kultura,moras se gibati i stvarati.moras nesto postizati i boriti se da postignes,moras biti uspjesna, sto i jeste dobro pravilo.
Zato mnogi padaju na tome,najjaci idu dalje....Ovdje kazu Misli pozitivno,samo pozitivne misli,idi stalno naprijed,radi,trudi se,zapni,ne slusaj druge sta ti pricaju,ne brimi o njima,guraj samo naprijed....

Ako teticna nije megaloman i ja sam pjesnik a od pjesma se ne zivi te ni od toga sto to teticna nije...mislim da nisu ni drugi,da teticna malo krivo misli ili si nam ti nesto slagala,pa potvorila svoju teticnu,sram te i stid bilo :razz:
nema ovdje megaloman ili nemegaloman,teka ili teticna,pjesnik ili nesretnik....

Imaju zakonitosti trzista pa ko moze moze a ko ne moze,neka se pati,ustvari i neka umre,koga briga za to,osim pogrebnog preduzeca.

I tebi pozdrav i teticni...
edvin

Post by edvin »

tatoo wrote:
nineac wrote:Lola malo prati dnevnu stampu (mislim dnevnu, a ne zutu kao "Dnevni Avaz) onda TV i ostalo pa ces primjetiti koje se cifre krecu. Inace zavod za javnu statistiku procjenjuje (znacci ni oni neznaju) o nezaposlwnosti od 46%, dok medjunarodna zajednica govori i 50-51%. Ali eto kada oduzmes sivu ekonomiju, onda adoje na nekih 21%, ali koliko su placeni ljudi u toj sivoj ekonomiji, pa onda sve te dadzbine, itd, itd.
Znam ja da nije to on htio tako reci, ali eto hajd euporedi income?
TV prosjecan, kosta isto i tamo i kod nas, ili slicno.
Auta su jeftinija na zapadu!
Kompjuteri i ostale zajebancije su takodje jeftinije!
Avionske i ostale karte su jeftinije (doduse na kraju krajeva gdje to mozes izaci sa bosanskim pasosem, pa to bas i nije relavantno).
Znaci ostaje ti samo on slamka kako je Heineken jeftiniji, meso je jeftinije (nekih 10%, ako je zdravstveno ispravno).
E sad koliko mene pamcenje sluzi, a sluzi me, Heineken se nedoruckuje niti ruca, meso se nejede 4 puta dnevno, itd. To su gluposti.
Takodje, sad ce reci, pa stanovi su jeftiniji, e de uporediti cijenu stanova sa prihodima, plus lihvarske kamate banaka?
Mislim glupost je uopce o tome pricati! Pa jebote da je to tako nebi raja selila iz BiH, nego useljavala u BiH!
Dzabe se patis nineac, nece ljudi da priznaju i gotovo.
A sta to treba da priznamo, vama vasa nafaka, nama nasa.
Samo nemojte da valjate gluposti i sami sebe tjesite da je bolje negdje drugo kad vec ne zelite i ne mozete da zivite ovdje. Kad smo vec kod auta i materijalnih vrijednosti, mnogi nasi ljudi na zapadu (i sam sam bio jedan od njih dok sam zivio u Swe) kupuju srecu i dusevno zadovoljstvo kroz nova auta, kredite za kuce itd. Hebi ga, ja poslije 10 godina skonto da mi je draza kafa i Heineken u MOJOJ avliji i u mojoj zemlji i pozdraviti novi dan i dobro jutro na nasem nego sve ostalo...Svi vi iz USA sto serundate nesto drugo znate vrlo dobro da sam ja u pravu...
Helem

Post by Helem »

a sta dobije ko je u pravu...
edvin

Post by edvin »

Dobije k..., to si vjerovatno htjeo da cujes. Hajde, hajde Helem, isprsi se malo za Viktora, nije valjda da nemas 2 EUR od tih silnih kucica i auta na kreditice...
Locked