da, mi koji zivimo vani nikad nismo sreli ni afrikanca, ni americkog crnca, ni kineza, ni pakistanca, ni indijca, ni jevreja, ni japanca... nismo studirali sa njima, ne radimo u kancelarijama sa njima, ne srecemo ih u haustoru i granapu, ne druzimo se sa njima... vidjeli smo ih samo na filmovima...
ali eto, no sikirli, objasnice nam bashta, jer ona zaboga 'ima prijateljicu'
pa evo -- i ja imam prijateljicu kojoj je majka muslimanka a otac hrvat koja ima 'hrvatsko' ime i prezime, i koju pravo nervira ponasanje hrvata prema njoj samoj jer oni na osnovu njenog imena pretpostavljaju da je 'cista' hrvatica... uvijek na derneku ili poslovnom sastanku se obracaju samo njoj kad joj cuju ime, a inace se drze po strani... a nasamo valjaju bljuvotine pred njom koje nikad ne bi rekli u mijesanom drustvu... pitam se eto, is that that (in)famous 'latinluk" ili obicni nacionalizam, valjda rasizam ne moze biti -- a mozda i moze jer 'rvati su ipak perzijanci a mi balije smo slaveni

... a tek kad ode u frizerski salon, ajoj, cega se tek naslusa od ostalih musterija i vide frizerice joj dok je fenira, pa to je uzas...
i takooo...
PS ne znam za ostale, ali papanka koja pise ovaj post se nikada nije prodavala ni za kosmopolitu, ni za intelektualku... pa iako je plitka ko miljacka, nekako je ipak uspjela skontati da se generalni sudovi tesko mogu donositi na osnovu rekla-kazala iz frizeraja, ili na osnovu onoga sto mi je 'prijateljica' pricala...
pa sve vise mislim, ako je basticino razmisljanje duboko, nek' sam vala ja povrsna...