Jesam li rasista?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Shoshana

Post by Shoshana »

basta sljezove boje wrote: Crnac ne zeli uopce komunicirati sa bijelcima. U grupi nepoznatih ljudi uvijek se obracaju crncima. Jok, nije rasizam
Bas svaki crnac, i bas uvijek :?

Ja ne znam s kakvim se ti to ljudima druzis i zasto mislis da ti vlastita iskustva (u ciju istinitost ni ne ulazim) dozvoljavaju da tako grubo generalizujes? Ovaj komentar ti je rasisticki, pa taman da ti je Mandela otac rodjeni.
tempora

Post by tempora »

Shoshana wrote:
basta sljezove boje wrote: Crnac ne zeli uopce komunicirati sa bijelcima. U grupi nepoznatih ljudi uvijek se obracaju crncima. Jok, nije rasizam
Bas svaki crnac, i bas uvijek :?

Ja ne znam s kakvim se ti to ljudima druzis i zasto mislis da ti vlastita iskustva (u ciju istinitost ni ne ulazim) dozvoljavaju da tako grubo generalizujes? Ovaj komentar ti je rasisticki, pa taman da ti je Mandela otac rodjeni.
Ja sam se na ove i ovakve izjave zapitala da li je do mene. :? Naravno da rasizma ima i medju crncima i svim mogucim rasama, etnickim skupinama ali ovaj primjer, moze biti samo primjer necega sto neko zeli da vidi.A po tom pitanju i istoj tematici uradjenje su vrlo interesantne studije.
Ako cemo eto bas po licnom iskustvu, u jednom od projekata 90% mojih klijenata bili su crnci, pa nikada ne cuh ni izmedju sebe niti bilo kako da se ljudi zovu "brate/sestro" ( ako je to uopste nekakav primjer rasizma :oops: ) i ne nadjoh se nikada u situaciji da moje kolege crnci, sa kojima radih 4 godine, biraju izmedju mene i drugog kolege-crnca. :? Moze biti da ja ne zivim U Evropi i da je zbog klimatskih promjena boje kaze na ovoj strani svijeta promjenjena. :roll:
A sto ex Yugo moze smisliti kao "naucni dokaz" to niti jedna nauka ne moze pobiti. :? U Holandiji zivi veliki broj crnaca -koji su kolonijalnim vezama dosli u ovu zemlju, prvenstveno Antilijanci i Surinamci-za koje nerijetko nasi ljudi kazu kako su prljavi, neradnici i uglavnom zive od socijalne pomoci ( citaj:ljencine)-a eto, slucajno, istrazivanja pokazuju da zene sa Antila i Suriname prednjace u drustvenoj participaciji, naspram svih drugih imigrantskih skupina, pa da ponegdje prestizu i domicilno stanovnistvo.Za razliku od ex Yu zena, koje su po pitanju emancipacije i drustvene participacije daleko zaostalije. :?
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

tempora, shoshana, ostali, uzalud se trudite - sve predrasude (usadjene u glavi i Yugosa i slicnih, a koje buduci da su predrasude same po definiciji nisu bazirane na raciju i na istrazivanjima) su postale sastavni dio identiteta ljudi koji na ovu temu pisu i prirodne su im kao spavanje i uriniranje. iscupati takvu predrasudu iz glave, za njih bi znacio kolaps dosad s mukom izgradjenog svijeta u kojem i oni vrijede za nekog mudraca i covjeka sa iskustvom, a da ne govorim o pateticnoj i neosnovanoj teznji da se bude drukciji i da se bude iznad principa danas usvojenih u svijetu (a jedan od njih je da rasizam treba biti strogo kaznjen ukoliko se sprovede u rijeci i djelu i mozda moze vrsiti utjecaj na mase), a sve pod krinkom da danasnji svijet ne vrijedi nicemu, da su svi zapadnjaci licemjeri (i ova je generalizacija sjajna) i sve poduprto relativizacijom za koje je danasnje doba - a to dobro znamo - kao stvoreno. i da ne bi bila predrasuda - danasnje doba to, svojom nedavnom povijescu, itekako dokazuje.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

uzasno povrsno citate postove koje komentirate. Imam osjecaj da hocete da sebe pokazete kao nekakve kozmopolite na svaki moguci nacin. Nemam pojma kako crnci jedan drugog zovu medju sobom sto mi je tempora imputirala. Desilo mi se nekoliko puta da u masi nepoznatih ljudi gledam kako crnac oslovljava nepoznatog crnca sa brate a bijelce ignorira. Isto tako ne kontam "bliskost" koju crnac musliman Englez osjeca prema crncu krscanu Eritrejcu koja je jaca od bliskosti prema muslimanima ili prema Englezima. A Shoshona ocito nema prijatelja crnaca pa me zato i naziva rasistom. Ja za razliku od nje imam najbolju prijateljicu koja je meleskinja, ali koja izgleda kao crnkinja (kombinacija Trinidad & Tobago - Svedska) i znam koliko nju nervira ponasanje crnaca prema njoj samoj. Cura ne osjeca tu rasnu "bliskost" o kojoj nam danas prica, vec osjeca bliskost na osnovu svoje religijske i nacionalne pripadnosti od kojih je prva majcina a druga oceva. I zaista nemam volje dalje raspravljati sa ljudima koji nemaju u krugu prijatelja nijednog crnca, koji nikada nisu bili na crnackim partijima i koji imaju potrebu da se profiliraju na internetu kao nekakvi svjetski ljudi. Previse je vrijeme dragocjeno da bi se trosilo na takve povrsne ljude. Diskusija zavrsena.

p.s. Shoshana, kad odes na prvi voodoo sa crncima javi se da diskutiramo.
danas

Post by danas »

da, mi koji zivimo vani nikad nismo sreli ni afrikanca, ni americkog crnca, ni kineza, ni pakistanca, ni indijca, ni jevreja, ni japanca... nismo studirali sa njima, ne radimo u kancelarijama sa njima, ne srecemo ih u haustoru i granapu, ne druzimo se sa njima... vidjeli smo ih samo na filmovima...

ali eto, no sikirli, objasnice nam bashta, jer ona zaboga 'ima prijateljicu' :lol:

pa evo -- i ja imam prijateljicu kojoj je majka muslimanka a otac hrvat koja ima 'hrvatsko' ime i prezime, i koju pravo nervira ponasanje hrvata prema njoj samoj jer oni na osnovu njenog imena pretpostavljaju da je 'cista' hrvatica... uvijek na derneku ili poslovnom sastanku se obracaju samo njoj kad joj cuju ime, a inace se drze po strani... a nasamo valjaju bljuvotine pred njom koje nikad ne bi rekli u mijesanom drustvu... pitam se eto, is that that (in)famous 'latinluk" ili obicni nacionalizam, valjda rasizam ne moze biti -- a mozda i moze jer 'rvati su ipak perzijanci a mi balije smo slaveni :D :D ... a tek kad ode u frizerski salon, ajoj, cega se tek naslusa od ostalih musterija i vide frizerice joj dok je fenira, pa to je uzas...

i takooo... :oops:

PS ne znam za ostale, ali papanka koja pise ovaj post se nikada nije prodavala ni za kosmopolitu, ni za intelektualku... pa iako je plitka ko miljacka, nekako je ipak uspjela skontati da se generalni sudovi tesko mogu donositi na osnovu rekla-kazala iz frizeraja, ili na osnovu onoga sto mi je 'prijateljica' pricala...

pa sve vise mislim, ako je basticino razmisljanje duboko, nek' sam vala ja povrsna... :kravata:
basta sljezove boje

danas, jesi li ikada imala decka crnca?
guardian

Post by guardian »

basta sljezove boje wrote:uzasno povrsno citate postove koje komentirate. Imam osjecaj da hocete da sebe pokazete kao nekakve kozmopolite na svaki moguci nacin. Nemam pojma kako crnci jedan drugog zovu medju sobom sto mi je tempora imputirala. Desilo mi se nekoliko puta da u masi nepoznatih ljudi gledam kako crnac oslovljava nepoznatog crnca sa brate a bijelce ignorira. Isto tako ne kontam "bliskost" koju crnac musliman Englez osjeca prema crncu krscanu Eritrejcu koja je jaca od bliskosti prema muslimanima ili prema Englezima. A Shoshona ocito nema prijatelja crnaca pa me zato i naziva rasistom. Ja za razliku od nje imam najbolju prijateljicu koja je meleskinja, ali koja izgleda kao crnkinja (kombinacija Trinidad & Tobago - Svedska) i znam koliko nju nervira ponasanje crnaca prema njoj samoj. Cura ne osjeca tu rasnu "bliskost" o kojoj nam danas prica, vec osjeca bliskost na osnovu svoje religijske i nacionalne pripadnosti od kojih je prva majcina a druga oceva. I zaista nemam volje dalje raspravljati sa ljudima koji nemaju u krugu prijatelja nijednog crnca, koji nikada nisu bili na crnackim partijima i koji imaju potrebu da se profiliraju na internetu kao nekakvi svjetski ljudi. Previse je vrijeme dragocjeno da bi se trosilo na takve povrsne ljude. Diskusija zavrsena.

A sta bismo zakljucili "duboko" citajuci tvoje postove -- da su ti prijateljice samo one crnkinje kojima je muka od drugih crnaca? Ili da je "pravim" crncima (koji jedni druge pozdravljaju s "brate") mjesto u Africi, kao sto si onomad rekla da je Bosnjacima (pretpostavljam onima koji se selame i kojima nije muka od drugih Bosnjaka) mjesto u Turskoj?

Uzgred, garant su i svi meksikanci rasisti, jerbo jedan drugom vazda govore "hermano" :D
danas

Post by danas »

basta sljezove boje wrote:danas, jesi li ikada imala decka crnca?
jesam, imala sam momka crnca (bio je melez, ali je vise izgledao kao crnac) i jednig indijca... zabavljala sam se i sa covjekom iz brazila, i jednim iz cilea... sve na faksu, dok nisam upoznala sadasnjeg muza... dok sam zivjela u sarajevu, imala sam momaka hrvata, srba, jevreja, mjesanaca... nisam imala momka azijata, ali mi je jedan od najboljih prijatelja covjek koji se rodio u koreji (a drugi najbolji prijatelj je rodjen u iranu)... kum mi je izraelac ozenjen skotlandjankom, mi smo kumovi amerkancu ozenjenom pakistankom...

what's your point?
pitt

Post by pitt »

masonski rodoslov :D:D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:masonski rodoslov :D:D:D
jah... :-)

sad cekam da dodje bashta da mi objasni kako me david iskoristavao da se folira sa bijelom curom pred svojim homies... :lol: :lol:
Last edited by danas on 27/10/2007 18:37, edited 1 time in total.
pitt

Post by pitt »

i zvao te sugar mama :D:D:D ma ja vjerujem da je i basta imala momka muslimana.....mozda je od toga sve i pocelo :D:D:D:D:D
basta sljezove boje

guardian wrote:
basta sljezove boje wrote:uzasno povrsno citate postove koje komentirate. Imam osjecaj da hocete da sebe pokazete kao nekakve kozmopolite na svaki moguci nacin. Nemam pojma kako crnci jedan drugog zovu medju sobom sto mi je tempora imputirala. Desilo mi se nekoliko puta da u masi nepoznatih ljudi gledam kako crnac oslovljava nepoznatog crnca sa brate a bijelce ignorira. Isto tako ne kontam "bliskost" koju crnac musliman Englez osjeca prema crncu krscanu Eritrejcu koja je jaca od bliskosti prema muslimanima ili prema Englezima. A Shoshona ocito nema prijatelja crnaca pa me zato i naziva rasistom. Ja za razliku od nje imam najbolju prijateljicu koja je meleskinja, ali koja izgleda kao crnkinja (kombinacija Trinidad & Tobago - Svedska) i znam koliko nju nervira ponasanje crnaca prema njoj samoj. Cura ne osjeca tu rasnu "bliskost" o kojoj nam danas prica, vec osjeca bliskost na osnovu svoje religijske i nacionalne pripadnosti od kojih je prva majcina a druga oceva. I zaista nemam volje dalje raspravljati sa ljudima koji nemaju u krugu prijatelja nijednog crnca, koji nikada nisu bili na crnackim partijima i koji imaju potrebu da se profiliraju na internetu kao nekakvi svjetski ljudi. Previse je vrijeme dragocjeno da bi se trosilo na takve povrsne ljude. Diskusija zavrsena.

A sta bismo zakljucili "duboko" citajuci tvoje postove -- da su ti prijateljice samo one crnkinje kojima je muka od drugih crnaca? Ili da je "pravim" crncima (koji jedni druge pozdravljaju s "brate") mjesto u Africi, kao sto si onomad rekla da je Bosnjacima (pretpostavljam onima koji se selame i kojima nije muka od drugih Bosnjaka) mjesto u Turskoj?

Uzgred, garant su i svi meksikanci rasisti, jerbo jedan drugom vazda govore "hermano" :D
ah, on je iz mojih postova procitao da je crncima mjesto u Africi :lol:

koja pjesnicka sloboda, Boze dragi :shock:

ja samo rekoh da su crnci veci rasisti od bijelaca. Sto ne znaci da se iz te recenice mogu izvlaciti svakakve perverzije. Crnci su puno cisci od bijelaca. Pitali moje prijatelje africkog porijekla "Sta ste prvo uocili kad ste dosli u Europu?". Kad njih nekoliko maltene uglas: "Ljudi jako smrde u gradskim autobusima." :lol:
danas

Post by danas »

pitt wrote:i zvao te sugar mama :D:D:D ma ja vjerujem da je i basta imala momka muslimana.....mozda je od toga sve i pocelo :D:D:D:D:D
morebit :D :D i ja sam cula zadnji put kad sam se sisala da se to desava :D
pitt

Post by pitt »

vrlo posibl :D:D:D ti parlors su legla dezinformacija......jebo SRNU :D:D:D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

basta sljezove boje wrote:
ja samo rekoh da su crnci veci rasisti od bijelaca. Sto ne znaci da se iz te recenice mogu izvlaciti svakakve perverzije. Crnci su puno cisci od bijelaca. Pitali moje prijatelje africkog porijekla "Sta ste prvo uocili kad ste dosli u Europu?". Kad njih nekoliko maltene uglas: "Ljudi jako smrde u gradskim autobusima." :lol:
duso draga, ili nemas apsolutno nikakvog znanja o povijesti rasa, o njihovom porijeklu i nacinu na koji su zivjele i naseljavale kontinente ili primjenjujes tipicnu jako opasnu zamjenu teza. ti to mozda i dobro znas.

na osnovu cega bi ti trebala sad zakljuciti da ja povrsno citam tvoje postove? na osnovu cinjenice da si milostivo priznala crncima da ne smrde i da, ooo blagosti, cak vise mirisu od bijelaca? k vragu, moja greska.

preporucujem ti da procitas knjige koje govore o povijesti recimo, crne rase na americkom kontinentu. malo protabiri i povijest Juzne Afrike. obrazuj se malo. pa onda reci nama svima, nakon svega, kako su crnci veci rasisti od bijelaca.
na planeti kojom dominiraju bijelci. na planeti na kojoj su najbogatiji ljudi bijelci, uz nekoliko izuzetaka. na planeti na kojoj svjetske ratove i klasne podjele sprovode bijelci. na planeti na kojoj je nedavno bilo zabranjeno sjesti crncu u prednji dio autobusa. na planeti na kojoj nobelove nagrade dobivaju watsoni najrazlicitijih vrsta.

da, poznajem i druge rase, vjerujem manje rasa od forumasica koje ucestvuju u ovoj diskusiji. uglavnom su to azijati. ne pada mi na pamet da prebrojavam u glavi crnce i azijate koje sam upoznala u zivotu, ja ih ne gledam tako. ali ako ti unaprijed optuzujes nas za povrsnost, za razliku od tvoje dubine, koja se ne ocituje ni u cem drugom do u vrlo povrsnom, nezrelom zamjenjivanju teza potkrijepljenih apsolutno nikakvim opcevazecim, racionalnim, povijesnim i socijalnim argumentima, onda je taj tvoj napad, kao i cinjenica da u pitanje dovodis nase zivotno iskustvo namecuci nam svoje, najbolji dokaz neodrzivosti tvog stava. hvala bogu da je tako.

see ya around sista, peace out :D
Last edited by Bea_Trix on 28/10/2007 01:35, edited 1 time in total.
lady midnight

Post by lady midnight »

danas wrote:
jesam, imala sam momka crnca (bio je melez, ali je vise izgledao kao crnac) i jednig indijca... zabavljala sam se i sa covjekom iz brazila, i jednim iz cilea... sve na faksu, dok nisam upoznala sadasnjeg muza... dok sam zivjela u sarajevu, imala sam momaka hrvata, srba, jevreja, mjesanaca... nisam imala momka azijata, ali mi je jedan od najboljih prijatelja covjek koji se rodio u koreji (a drugi najbolji prijatelj je rodjen u iranu)... kum mi je izraelac ozenjen skotlandjankom, mi smo kumovi amerkancu ozenjenom pakistankom...

what's your point?
e jesi povrshna moja ti :D:D, a dje su ti aboridzhini :? :lol: :lol: :lol:

p.s. ja da sam bila na tvom mjestu, ljutila bih se shto me ne zovu sestrom :D:D:D

sad ozbiljno: @bashto - ne bulazni.
rasizam se ne ochituje samo u idejama - on ne mozhe zhivjeti bez socijalne baze. mjerilo rashirenosti rasizma nije rjechnik ili pozdrav, nego stepen nejednakosti izazvan dubokom ukorijenjenoshcu rasizma u sistemskim strukturama jednog drushtva. a to je josh uvijek sluchaj u evropskim i americhkim drushtvima, prvesntveno u ekonomskoj sferi, a (time uvjetovano) i u svim ostalim - u politici, u obrazovanju, ekonomiji, urbanizmu, medijima...

crnci ne mogu biti veci rasisti od bijelaca - sve dok su ovi zadnji ti koji josh uvijek dominiraju u navedenim sferama, a sama mogucnost da budu dominantni potiche od toga da su bijelci (odnosno da nisu crnci ili pripadnici neke druge rase).

i da, da samo dodam i ovo:
povrshnost u argumentaciji je kada chovjek nije u stanju da kritichki reflektira o porijeklu i istorijatu vlastitih ubjedjenja i stavova.
postkolonijalna teorija je ovakve argumente koje bashta koristi odavno raskrinkala kao to shto jesu - dominantni diskurs bijelog srednjeg stalezha (da ne kazhem burzhoazije :D) koji ima dugu istoriju, a svrha mu je ochuvanje socijalne supremacije zasnovane na klasnoj i rasnoj pripadnosti.

da zakljuchim: bashto, nismo mi povrshni, nego ti nemash pojma.
danas

Post by danas »

ma ne kontas ti koleginicu, moja Vi :D a da imas jaranicu meleskinju, sve bi ti bilo jasno namah :lol:

a kolegica samo hoce da kaze da su oni gori no mi, da im das sansu, uradili bi nama isto ko sto smo i mi njima, mozda i gore...

ah, the white man's burden... :oops:
Last edited by danas on 27/10/2007 19:56, edited 1 time in total.
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

danas wrote:ma ne kontas ti koleginicu, moja Vi :D to je jer nemas jaranicu meleskinju :lol:

a ona samo hoce da kaze da su oni gori no mi, da im das sansu, uradili bi nama isto ko sto smo i mi njima, mozda i gore...

ah, the white man's burden... :oops:
magistrirala je ta i zamjene teza i podmetanje krivice :D ih, da damo iracanima sansu sta bi uradili od amerikanaca, jel de? hajmo ih zato satrat :D mislim iracane :D rece bush :D
basta sljezove boje

dawn_upon_dawn wrote:
duso draga, ili nemas apsolutno nikakvog znanja o povijesti rasa, o njihovom porijeklu i nacinu na koji su zivjele i naseljavale kontinente ili primjenjujes tipicnu jako opasnu zamjenu teza. ti to mozda i dobro znas.

na osnovu cega bi ti trebala sad zakljuciti da ja povrsno citam tvoje postove? na osnovu cinjenice da si milostivo priznala crncima da ne smrde i da, ooo blagosti, cak vise mirisu od bjelaca? k vragu, moja greska.

preporucujem ti da procitas knjige koje govore o povijesti recimo, crne rase na americkom kontinentu. malo protabiri i povijest Juzne Afrike. obrazuj se malo. pa onda reci nama svima, nakon svega, kako su crnci veci rasisti od bjelaca.
na planeti kojom dominiraju bjelci. na planeti na kojoj su najbogatiji ljudi bjelci, uz nekoliko izuzetaka. na planeti na kojoj svjetske ratove i klasne podjele sprovode bjelci. na planeti na kojoj je nedavno bilo zabranjeno sjesti crncu u prednji dio autobusa. na planeti na kojoj nobelove nagrade dobivaju watsoni najrazlicitijih vrsta.

da, poznajem i druge rase, vjerujem manje rasa od forumasica koje ucestvuju u ovoj diskusiji. uglavnom su to azijati. ne pada mi na pamet da prebrojavam u glavi crnce i azijate koje sam upoznala u zivotu, ja ih ne gledam tako. ali ako ti unaprijed optuzujes nas za povrsnost, za razliku od tvoje dubine, koja se ne ocituje ni u cem drugom do u vrlo povrsnom, nezrelom zamjenjivanju teza potkrijepljenih apsolutno nikakvim opcevazecim, racionalnim, povijesnim i socijalnim argumentima, onda je taj tvoj napad, kao i cinjenica da u pitanje dovodis nase zivotno iskustvo namecuci nam svoje, najbolji dokaz neodrzivosti tvog stava. hvala bogu da je tako.

lijepo je sto mi govoris kako nemam pojma ali ja se mogu kladiti da sam jedna od rijetkih osoba na ovom forumu koja je zivjela u Africi i kojoj je prvi decko bio crnac i koja je vidjela kakvi znaju crnci biti prema bijelcima. Moje prijateljice koje sam kasnije upoznala u nekim drugim zemljama, a koje su meleskinje i koje nemaju sa Afrikom bas nista su samo potvrdile ono sto znam otprije. A mozda navrati na ovaj forumu neko od yugo djece kojima su roditelji gradili Afriku, pa se sjeti kako je bilo u Harareu nekih tamo 70- i 80- i nekih. Imam u Harareu i danas prijatelja i znam sto se tamo bijelcima desava. Bilo je nasih i u Adis Abebi i u Lagosu i u Lusaki. Sjetice se ljudi. Ali bijelci koji su zivjeli u Africi ionako pojma nemaju

p.s. da ne ispadne da smo bili nekakvi robovlasnici - bili smo nesvrstani prijatelji koji su im dosli zemlju graditi
Last edited by basta sljezove boje on 27/10/2007 20:38, edited 1 time in total.
basta sljezove boje

lady midnight wrote:
danas wrote:

what's your point?
e jesi povrshna moja ti :D:D, a dje su ti aboridzhini :? :lol: :lol: :lol:

p.s. ja da sam bila na tvom mjestu, ljutila bih se shto me ne zovu sestrom :D:D:D

sad ozbiljno: @bashto - ne bulazni.
rasizam se ne ochituje samo u idejama - on ne mozhe zhivjeti bez socijalne baze. mjerilo rashirenosti rasizma nije rjechnik ili pozdrav, nego stepen nejednakosti izazvan dubokom ukorijenjenoshcu rasizma u sistemskim strukturama jednog drushtva. a to je josh uvijek sluchaj u evropskim i americhkim drushtvima, prvesntveno u ekonomskoj sferi, a (time uvjetovano) i u svim ostalim - u politici, u obrazovanju, ekonomiji, urbanizmu, medijima...

crnci ne mogu biti veci rasisti od bijelaca - sve dok su ovi zadnji ti koji josh uvijek dominiraju u navedenim sferama, a sama mogucnost da budu dominantni potiche od toga da su bijelci (odnosno da nisu crnci ili pripadnici neke druge rase).

i da, da samo dodam i ovo:
povrshnost u argumentaciji je kada chovjek nije u stanju da kritichki reflektira o porijeklu i istorijatu vlastitih ubjedjenja i stavova.
postkolonijalna teorija je ovakve argumente koje bashta koristi odavno raskrinkala kao to shto jesu - dominantni diskurs bijelog srednjeg stalezha (da ne kazhem burzhoazije :D) koji ima dugu istoriju, a svrha mu je ochuvanje socijalne supremacije zasnovane na klasnoj i rasnoj pripadnosti.

da zakljuchim: bashto, nismo mi povrshni, nego ti nemash pojma.
steta sto ne zivis u Zimbaveu
danas

Post by danas »

long live cecil rhodes... :oops:
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

dawn_upon_dawn wrote:

na osnovu cega bi ti trebala sad zakljuciti da ja povrsno citam tvoje postove? na osnovu cinjenice da si milostivo priznala crncima da ne smrde i da, ooo blagosti, cak vise mirisu od bjelaca? k vragu, moja greska.

preporucujem ti da procitas knjige koje govore o povijesti recimo, crne rase na americkom kontinentu. malo protabiri i povijest Juzne Afrike. obrazuj se malo. pa onda reci nama svima, nakon svega, kako su crnci veci rasisti od bjelaca.
na planeti kojom dominiraju bjelci. na planeti na kojoj su najbogatiji ljudi bjelci, uz nekoliko izuzetaka. na planeti na kojoj svjetske ratove i klasne podjele sprovode bjelci. na planeti na kojoj je nedavno bilo zabranjeno sjesti crncu u prednji dio autobusa. na planeti na kojoj nobelove nagrade dobivaju watsoni najrazlicitijih vrsta.

lijepo je sto mi govoris kako nemam pojma ali ja se mogu kladiti da sam jedna od rijetkih osoba na ovom forumu koja je zivjela u Africi i kojoj je prvi decko bio crnac i koja je vidjela kakvi znaju crnci biti prema bijelcima. Moje prijateljice koje sam kasnije upoznala u nekim drugim zemljama, a koje su meleskinje i koje nemaju sa Afrikom bas nista su samo potvrdile ono sto znam otprije. A mozda navrati na ovaj forumu neko od yugo djece kojima su roditelji gradili Afriku, pa se sjeti kako je bilo u Harareu nekih tamo 70- i 80- i nekih. Imam u Harareu i danas prijatelja i znam sto se tamo bijelcima desava. Bilo je nasih i u Adis Abebi i u Lagosu i u Lusaki. Sjetice se ljudi. Ali bijelci koji su zivjeli u Africi ionako pojma nemaju

p.s. da ne ispadne da smo bili nekakvi robovlasnici - bili smo nesvrstani prijatelji koji su im dosli zemlju graditi
bilo nas je sreco, moj je stari zivio najmanje u bosni, pa mama i ja s njim sve do rata, pa sta to znaci za diskusiju uopce? sta predlazes, zbog tvojih iskustava da proglasimo crnce vecim rasistima od bijelaca? ko si mi ti bogati?

eto, moje je iskustvo drukcije, sta cemo sad?
Last edited by Bea_Trix on 28/10/2007 01:36, edited 2 times in total.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

jesam li ja rasista...sto volim zene iz juzne hemisfere...sto volim da cujem kako me zele...ay papi muy bien i eu quero voce mi vele
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

... dupli...
Last edited by Bea_Trix on 28/10/2007 02:14, edited 1 time in total.
pesak

Post by pesak »

I ja sam imala decka crnca... :-D
divne uspomene... :-D
posle sam jurila samo crnce, misleci da cu tako izbeci maco-fasiste, ali...nisu svi isti... ne vredi generalizovati.
prvih par dana sam bila svesna da ima drugaciju boju koze, posle sam zaboravila i cudila se sto se okolina na ulici zgrane kad se poljubimo... :lol:
Post Reply