Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
BHF_Manijak

#376 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote: klanjanje,tehnika,je upravo uvedena od strane Poslanika,znam klanjati,ali ne osjecam potrebu za klanjanjem
svako od nas vjeruje idnividulano i drugacije u Boga,ali licno,sigurno nisam,kako pises "individualizirala" iz neznanja ili zablude,defitivno grijesis
a zasto bih trebala biti clan necijeg mezheba :?: iskrneo receno,to meni nije ni potrebno
a o placanju usluga hodzama bolje je da ne pisem,neka zaradjuju na nekome drugome,kome to ne smeta
sto mislis o radu enesa karica :?:
slijdeis li jedan ili vise mezheba :?:
selefije slijede 4 mezheba
Iskreno onako djevojko,i bez ljutnje,nemas ti sinko pojma!Knjigu u sake i mani se zapadnjackog pogleda na islam i orjentalista... :wink:
Znas klanjati a ne osjecas potrebu,a pricas o nekoj Bozijoj milosti koju ocekujes :lol: Poslanik klanjao a tebi iz ponizenja i ne osjetis potrebu,Allah Allah draga moja,dug je put pred tobom,samo ne dozvoli da te povuce zapadnjacka ideologija i pogled na islam,islam koliko jeste,toliko i nije individualna stvar,da jeste ne bi Poslanik a.s toliko potencirao vrijednost dzemata,da da,onaj isti dzemat u koji ti ne zelis iz principa nekog svog,kojeg si ti sama nametnula a nije Kur`an ili hadis,islam je jasan samo je do tebe mozes li se uklopiti u njegove uzuse,i nema lijevo desno,to sto ti zelis da napravis od islama nema veze sa izvornim islamom kakvim su ga rpaktikovale generacije prije,to su neke kombinacije religija,te Bog kroz manifestacije te ovo te ono,zato ne skrnavi molim te!Imas naravno pravo da vjerujes kako i u sta hoces,ali ne povezuj to sa islamom niti omalovazavaj propise,banalizirajuci ih u smislu "ma to je za drugi vakat",islam je univerzalan i za sva vremena,ali to isto ne znaci da ga ti mozes sad saltati kako hoces!!Ako vjerujes u rijeci Poslanika,onda znas da kaze "Ono za sta ce te prvo biti pitani na Sudnjem danu jeste namaz!"...pa eto,ti i dalje misli da nemas potrebe klanjati,jah jah ti si evlijali insan,na vecoj haman deredzi od poslanika :-? :roll:
zlafa

#377 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

Ovdje bih se argumentovano nastavio na BHF_manijak tezu da je klanjanje bitno iz jednog hadis Resula s.a.w.s. jeste to da prvo na sudnjemu danu sto ce biti pita insan jeste namaz i to ispitivanje je ispred sirat cuprije. i sto kaze nas Resul s.a.w.s. ako mu je namaz ispravan ispravna su mu i ostala djela. A sto se tice vehabizma i selefizma nie ispravno da su oni sljedbenici 4 mezheba. Oni su pripadnici ehli sunneta we dzemata u prevodu sljedbenici suneta i dzemata (jedan od prevoda) dakle pokusavaju vratiti se korijenima islama u cemu ne vidim da im je greska. Jedino njihov pristup ljudima nekada nie takav. Allah s.w.t. kaze izmedzu ostalo " i ti s njima lijepo postupaj" tako da se u samom njihovo pristupu ljudima ne mogu sloziti al ideja im je jako dobra.
Ahmmed

#378 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Ahmmed »

Dame i gospodo, drugovi i drugarice, braćo i sestre :D
Samo da podsjetimo, između ostalog, na islamske šarte, koji su potpuno isti za sve mezhebe, za sunije, šije, sufije, selefije,i ostalu muslimansku ekipu :-)

1.Šehadet

2.Namaz

3.Post

4.Zekat

5. Hadždž

Da ne zaboravimo i imanske šarte : vjerovanje u Boga dž.š. meleke, Božije objave ,Božije poslanike, Sudnji dan, Božije određenje.

islamski i imanski šarti su muslimanski okvir, u prvom redu vjerovanje u njih, ( čak iako ih ne ispunjavamo - mislim prvenstveno na islamske šarte) van kojeg su male mogućnosti za raspravu :wink:, Nijekanje bilo čega od navedenog,ukoliko smo muslimani,odvodi nas sa platforme islama. Relativiziranje obaveznosti bilo kojeg od islamskih i imanskih šartova, dovodi nas na sklizak teren.

O prijevodima.....Hm, velika je hrabrost u nekoliko rečenica onako oblatiti Karićev prijevod Kur ana. Iako lično, radije koristim Korkutov prijevod.....prof Karić je uradio sjajan posao, pokazavši živost islamske misli i prakse, pri tome ostajući u potpunosti u zadatim okvirima.

Hvala za pažnju :D
bogumil-8

#379 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

"Zabijanjem glave u pijesak" u odnosu na "glavne probleme vehabizma" (http://www.antivehabije.com/) činite lošu uslugu islamu i BiH muslimanima!
Za one koji nose ideje Ebu-Enesa eš-Šamija koji je pred kamerama vršio klanja i egzekucije u Iraku! i bio idejni konstruktor i ideološka eminencija grupe Ebu-Musaba ez-Zerkavija, čiji istomišljenici ubijaju muslimane i u Mekki. Taj isti je slobodno hodao po Bosni i širio svoje ideje.
http://public.blu.livefilestore.com/y1p ... abizam.txt
ljubav_aha

#380 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote: klanjanje,tehnika,je upravo uvedena od strane Poslanika,znam klanjati,ali ne osjecam potrebu za klanjanjem
svako od nas vjeruje idnividulano i drugacije u Boga,ali licno,sigurno nisam,kako pises "individualizirala" iz neznanja ili zablude,defitivno grijesis
a zasto bih trebala biti clan necijeg mezheba :?: iskrneo receno,to meni nije ni potrebno
a o placanju usluga hodzama bolje je da ne pisem,neka zaradjuju na nekome drugome,kome to ne smeta
sto mislis o radu enesa karica :?:
slijdeis li jedan ili vise mezheba :?:
selefije slijede 4 mezheba
Iskreno onako djevojko,i bez ljutnje,nemas ti sinko pojma!Knjigu u sake i mani se zapadnjackog pogleda na islam i orjentalista... :wink:
Znas klanjati a ne osjecas potrebu,a pricas o nekoj Bozijoj milosti koju ocekujes :lol: Poslanik klanjao a tebi iz ponizenja i ne osjetis potrebu,Allah Allah draga moja,dug je put pred tobom,samo ne dozvoli da te povuce zapadnjacka ideologija i pogled na islam,islam koliko jeste,toliko i nije individualna stvar,da jeste ne bi Poslanik a.s toliko potencirao vrijednost dzemata,da da,onaj isti dzemat u koji ti ne zelis iz principa nekog svog,kojeg si ti sama nametnula a nije Kur`an ili hadis,islam je jasan samo je do tebe mozes li se uklopiti u njegove uzuse,i nema lijevo desno,to sto ti zelis da napravis od islama nema veze sa izvornim islamom kakvim su ga rpaktikovale generacije prije,to su neke kombinacije religija,te Bog kroz manifestacije te ovo te ono,zato ne skrnavi molim te!Imas naravno pravo da vjerujes kako i u sta hoces,ali ne povezuj to sa islamom niti omalovazavaj propise,banalizirajuci ih u smislu "ma to je za drugi vakat",islam je univerzalan i za sva vremena,ali to isto ne znaci da ga ti mozes sad saltati kako hoces!!Ako vjerujes u rijeci Poslanika,onda znas da kaze "Ono za sta ce te prvo biti pitani na Sudnjem danu jeste namaz!"...pa eto,ti i dalje misli da nemas potrebe klanjati,jah jah ti si evlijali insan,na vecoj haman deredzi od poslanika :-? :roll:
i dalje ti pisem moj izbor nije zasnovan na ne-znanju :-D Bozija, milsot,hm, mnogi ne klanjaju,pa im je dobro :-D iskljucivost nije formula ;-) , a drugo,kako cu klanjati ako ne osjecam potrebu,da lazem sebe i Boga kao sto mnnogi tako rade :mrgreen: znaci,bez namaza ne mogu u dzenet :-) glupost :lol: ne omalovazavam propise,ali omalovazavam propise koje su drugi dodali,improvizirali,izumili :mrgreen: ti ocevidno ne razumijes radove enesa karica :)
ljubav_aha

#381 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:Ovdje bih se argumentovano nastavio na BHF_manijak tezu da je klanjanje bitno iz jednog hadis Resula s.a.w.s. jeste to da prvo na sudnjemu danu sto ce biti pita insan jeste namaz i to ispitivanje je ispred sirat cuprije. i sto kaze nas Resul s.a.w.s. ako mu je namaz ispravan ispravna su mu i ostala djela. A sto se tice vehabizma i selefizma nie ispravno da su oni sljedbenici 4 mezheba. Oni su pripadnici ehli sunneta we dzemata u prevodu sljedbenici suneta i dzemata (jedan od prevoda) dakle pokusavaju vratiti se korijenima islama u cemu ne vidim da im je greska. Jedino njihov pristup ljudima nekada nie takav. Allah s.w.t. kaze izmedzu ostalo " i ti s njima lijepo postupaj" tako da se u samom njihovo pristupu ljudima ne mogu sloziti al ideja im je jako dobra.
nelogicno :!:

proctala sam da se pripadnici selefizma deklarisu za sve mezhabe,ne 4tog mezhaba :!:
ljubav_aha

#382 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

bogumil-8 wrote:Citat sa prve strane (uvodni post):
Vehabizam je rak-rana muslimana koju mogu, a i moraju samo oni zaliječiti. To je najopasnija sekta koja se ikad pojavila u ruhu islama.
Mislim da je ovo suština i bit teme (a ne način prakticiranja islama).
:thumbup:
arzuhal

#383 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by arzuhal »

Tvoja stvar hoćeš li klanjati ili ne. Ustvari, kur'ansko težište nije na klanjanju (kao obavljanju namaza s vremena na vrijeme, ovisno o duhovnom stanju i potrebi mogućeg klanjača), nego se imperativnom riječju eqimu-s-salate (toliko puta ponovljenoj u Kur'anu) traži uspostavljanje namaza u svom životu, koji time i na taj način postaje sastavni dio svekolikog života jednog vjernika. Ali da ne duljim bez veze o tome...Htjedoh pitati (bez trunke cinizma):

Obavlja li Enes Karić sve propisane namaze?
Boddah

#384 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Boddah »

arzuhal wrote:Tvoja stvar hoćeš li klanjati ili ne. Ustvari, kur'ansko težište nije na klanjanju (kao obavljanju namaza s vremena na vrijeme, ovisno o duhovnom stanju i potrebi mogućeg klanjača), nego se imperativnom riječju eqimu-s-salate (toliko puta ponovljenoj u Kur'anu) traži uspostavljanje namaza u svom životu, koji time i na taj način postaje sastavni dio svekolikog života jednog vjernika. Ali da ne duljim bez veze o tome...Htjedoh pitati (bez trunke cinizma):

Da li je Muhammed objavljivao sve što mu je bilo rečeno? Dakle doslovno sve, ili je pak vodio razgovore sa Džibrilom? Ako je objavio sve što mu je rečeno, onda je sam izmislio klanjanje, a ako je razgovarao sa Džibrilom onda je mogao birati kakva će vjera biti jer niko osim njih dvojice nije bio prisutan u razgovoru. U oba slučaja (od kojih jedan mora biti tačan) Islam nije direktno od Allaha, ima tu Muhammeda, ako ne i mnogo više.
bogumil-8

#385 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

arzuhal wrote:Obavlja li Enes Karić sve propisane namaze?
Samo postavljanje ovakvog pitanja te oslikava kao nepoštivaoca islama!
arzuhal

#386 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by arzuhal »

Jah...Image
Lakat Jebić

#387 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Lakat Jebić »

bogumil-8 wrote:
:-) :-) :-) :-) :-)
bogumil-8

#388 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

i, naravno, moja opaska se može isto tako ocijeniti!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#389 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Chmoljo »

Boddah wrote:
Da li je Muhammed objavljivao sve što mu je bilo rečeno? Dakle doslovno sve, ili je pak vodio razgovore sa Džibrilom? Ako je objavio sve što mu je rečeno, onda je sam izmislio klanjanje, a ako je razgovarao sa Džibrilom onda je mogao birati kakva će vjera biti jer niko osim njih dvojice nije bio prisutan u razgovoru. U oba slučaja (od kojih jedan mora biti tačan) Islam nije direktno od Allaha, ima tu Muhammeda, ako ne i mnogo više.
:mrgreen: :sax:
ljubav_aha

#390 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Tvoja stvar hoćeš li klanjati ili ne. Ustvari, kur'ansko težište nije na klanjanju (kao obavljanju namaza s vremena na vrijeme, ovisno o duhovnom stanju i potrebi mogućeg klanjača), nego se imperativnom riječju eqimu-s-salate (toliko puta ponovljenoj u Kur'anu) traži uspostavljanje namaza u svom životu, koji time i na taj način postaje sastavni dio svekolikog života jednog vjernika. Ali da ne duljim bez veze o tome...Htjedoh pitati (bez trunke cinizma):

arzulah,svrha redovnog prakticiranja namaza je povecanje bliskosti sa Bogom,a ne puko dnevno prakticiranje,kako mi je receno od strane vjernika :)

namaz je vlro subjektivnog karaktera

enes je odlican,bez obzira dozviljava li Boga,sa ili bez namaza
bogumil-8

#391 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Ponovo citiram dio iz uvodnog posta uz molbu: Posvetimo se "glavnom proplemu wehabizma"!
moketovski wrote:Bismillah!

Riječ urednika

Neki prijatelji i učeni ljudi su mi savjetovali da barem izostavim poglavlje o aktivistima, tumačeći to kao neakademski pristup tretiranju problema, te da to nije ispravan način pobijanja neistomišljenika. Na prvi pogled bi se moglo kazati kako transparentnost u prozivanju imena i pokazivanje na konkretne ljude i institucije uistinu odudara od naučnog metoda. Međutim, to se pokazalo kao nužnost čije bi ignorisanje bilo indiferentno i pasivno. Navest ćemo samo dva razloga za to.
Prvi je priča o čovjeku čiju je smrt prije izvjesnog vremena objavila tv-kuća Al-Jazeera. Taj čovjek je Ebu-Enes Eš-Šami koji je bio drugi najtraženiji čovjek u Iraku, odmah nakon Ebu-Musaba Az-Zarkavija s kojim je zajedno djelovao. Bio je načelnik odjela za javnost i ideološku potporu u njegovom famoznom Džematul-džihad wet-tewhid, koji je odgovoran za televizijska klanja i ubistva muslimana po Iraku. Fetve kakve je izdavao taj čovjek i njemu slični su bile i uzrok smrti muslimana po cijelom muslimanskom svijetu, čak i Mekki!
Što je taj čovjek nama značajan? Iz razloga što je redovno posjećivao Bosnu, a u periodu od '95 do '97 tu – aktivno boravio! Možemo samo pretpostaviti šta je za to vrijeme posijao. To će vrijeme pokazati. Ono što sada možemo naći u velikom broju, a što je samo po sebi dovoljno za alarmiranje situacije je mnoštvo njegovih simpatizera, učenika i onih koji su direktno zaraženi njegovim virusom – vehabizmom.
Drugi od mnoštva razloga je što ovi aktivisti i njihove organizacije djeluju fascinirajuće lukavo, toliko lukavo da se primjera radi njihovi aktivisti u najgorem obliku nalaze i djeluju širom Evrope: u Njemačkoj, Austriji, V. Britaniji. To je stoga što su isti kroz historiju okarakterisani kao stroga manjina i opozicija svim muslimanskim skupinama i učenjima, pa su tako, kao i sve manjine, naučili kako da djeluju iz potaje i kako da se savršeno kamufliraju. Stoga oni rade i itekako su aktivni, a glavni cilj su im široke narodne mase gdje se lahko uklope i izgube (brada i kratke nogavice svakako im nisu nužna obilježja). U takvom djelovanju imaju mnogo iskustva koje su stekli u svom djelovanju širom arapskog svijeta. Tamo je njihova ideologija postala dominantna među velikim brojem narodnih masa, a neki njeni segmenti su se uvukli i na visokoobrazovne ustanove, te je nepovjerenje IZ-a prema tamošnjim studijama opravdano i svakako na mjestu (možda jedini preventivni korak koji je ova institucija povukla protiv ovih). Ta dominacija je jednostavno rezultat njihovog varljivog izgleda i nastupa te nadasve besplatne literature koja je svedena na knjižice i letke. Ta faza je kod nas prošla u ratu i krajem rata, a sada se ovi demagozi u većem broju i s ozbiljnijim nastupom vraćaju iz arapskog svijeta, naročito s medinskog fakulteta s željom da prošire svoj „pravi islam“. Knjige, radio, predavanja i kasete su već rasprostranjeni, i uskoro će, ako se situacija ne preventira i ozbiljno shvati, njihova ideologija itekako dobiti na težini kod običnih muslimana. A onda teško nama! U tome ih svakako pasivnost naše Islamske zajednice i njihovo potcjenjivanje svesrdno pomaže. Vehabizam je rak-rana muslimana koju mogu, a i moraju samo oni zaliječiti. To je najopasnija sekta koja se ikad pojavila u ruhu islama.

Nanose li "wehabije" direktnu štetu BiH i muslimanima BiH?! Trebamo li biti pasivni u odnosu na ideologiju "wehabizma"?!
ljubav_aha

#392 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

bogumil-8 wrote:

a odgovor osobe koje sebe smatra vjernikom je jadan ,jer se od vjernika ocekuje ljubaznost i prenoisenje znanja ,zar ne
arzuhal wrote:Jah...Image
ljubav_aha

#393 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

bogumil-8 wrote: Nanose li "wehabije" direktnu štetu BiH i muslimanima BiH?! Trebamo li biti pasivni u odnosu na ideologiju "wehabizma"?!
tihe ubice :!:
Rambo-Amadeus

#394 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Rambo-Amadeus »

ljubav_aha wrote:

arzulah,svrha redovnog prakticiranja namaza je povecanje bliskosti sa Bogom,a ne puko dnevno prakticiranje,kako mi je receno od strane vjernika :)

namaz je vlro subjektivnog karaktera

enes je odlican,bez obzira dozviljava li Boga,sa ili bez namaza
Ja koliko znam namaz je obavezan za muslimane, dozivljavao ga ti subjektivno ili objektivno. Obavezan je. Cesto sam imao priliku na hutbama slusati argumentaciju za obavljanje namaza, jer to da je ljudima to mrsko obavljati svi ucenjaci pa i sam Bog zna. Ljudsko tijelo je nesto sto se opire namazu, ali upravo to i jeste svrha, savladati dušom, srcem pa i razumom tijelo i pronaci zadovoljstvo u namazu. Da se razumijemo, ni ja redovno ne obavljam namaz, ali sam itekako svjestan da je to moja iskljuciva greska kao muslimana, ne pronalazim za sebe nikakva opravdanja. Nalaziti opravdanja za neobavljananje namaza isto je kao i nalaziti opravdanja za drogerasa da ne treba ostaviti drogu, alkoholicara alkohol itd.
zlafa

#395 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

ljubav_aha wrote:
zlafa wrote:Ovdje bih se argumentovano nastavio na BHF_manijak tezu da je klanjanje bitno iz jednog hadis Resula s.a.w.s. jeste to da prvo na sudnjemu danu sto ce biti pita insan jeste namaz i to ispitivanje je ispred sirat cuprije. i sto kaze nas Resul s.a.w.s. ako mu je namaz ispravan ispravna su mu i ostala djela. A sto se tice vehabizma i selefizma nie ispravno da su oni sljedbenici 4 mezheba. Oni su pripadnici ehli sunneta we dzemata u prevodu sljedbenici suneta i dzemata (jedan od prevoda) dakle pokusavaju vratiti se korijenima islama u cemu ne vidim da im je greska. Jedino njihov pristup ljudima nekada nie takav. Allah s.w.t. kaze izmedzu ostalo " i ti s njima lijepo postupaj" tako da se u samom njihovo pristupu ljudima ne mogu sloziti al ideja im je jako dobra.
nelogicno :!:

proctala sam da se pripadnici selefizma deklarisu za sve mezhabe,ne 4tog mezhaba :!:
Procitao sam i ja da je Elvis jos uvjek ziv al da li je to istina :-) i nisam ja napisao nigdje 4tog nego 4 :) a u biti sebe zovu sljedbenicima suneta i dzemata, ako si kada dobacis materijal njihov poslusaj. Oni postuju sve 4 mezheba i u to nema sumnje i uzimaju po njima najjace stavove tih mezheba. Argument je milion predavanja koje njihove vodze drze.Ja ih licno niti branim niti napadam ali pokusavam sagledati sve strane price. Nema nista ne logicno jer Resul s.a.w.s. kaze sta mislite o covjeku koji se 5 puta dnevno kupa? Da li je on cit. Isto tako i covjek koji ima 5 vakat namaza je cist od grijeha. A drugo ovdje se govori o iskrenom namazu a ne namazu radi neceg ili nekog. Dakle nema nista ne logicno. I trece ovo je naredba(namaz) koja je da direktno Muhammedu s.a.w.s. na Miradzu i direktno od Allaha s.w.t. pa tako ni sa vjerske strane nema nista ne logicno u tome :-) I mozemo se vratiti na pricu o ucenjacima kao sto ja rekoh za Karica da se mogu ne slagati sa njegovim stavovima al onima 2 nagrade. A u slucaju ako ne pogodi vezano za temu ima jednu a to je nagrada za nijjet ;) Tako je vezano i za namaz nijjet je osnova svega. Za sto imam i dokaz hadis koji je podulji i ne bih ga citirao :-) ako treba mogu na pp
zlafa

#396 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

Boddah wrote: Da li je Muhammed objavljivao sve što mu je bilo rečeno? Dakle doslovno sve, ili je pak vodio razgovore sa Džibrilom? Ako je objavio sve što mu je rečeno, onda je sam izmislio klanjanje, a ako je razgovarao sa Džibrilom onda je mogao birati kakva će vjera biti jer niko osim njih dvojice nije bio prisutan u razgovoru. U oba slučaja (od kojih jedan mora biti tačan) Islam nije direktno od Allaha, ima tu Muhammeda, ako ne i mnogo više.
Kao vec objasnjeno Muhammed s.a.w.s. je naredbu za klanjane dobio direktno od Allaha s.w.t. a iskreno da li Onaj koji sve tajne zna odabrao nekog ko ce slagati i izmjenuti ono sto je On, Svemoguci objavi hmmm. mislim da trebas malko skontati prije nego sto izneses u javnosti. Jer u tome slucaju iznosis stvari da je Onaj koji sve moze pogrijesio?
arzuhal

#397 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
bogumil-8 wrote:

a odgovor osobe koje sebe smatra vjernikom je jadan ,jer se od vjernika ocekuje ljubaznost i prenoisenje znanja ,zar ne
arzuhal wrote:Jah...Image
Haj kad sam već raspložen i imam malo i vremena...

Moje pitanje u vezi sa Enesom Karićem si ti shvatila, djelomično odgovorila i tamam (bogumil je shvatio, haman, drukčije). I sam poštujem i Enesa Karića i njegov doprinos islamijjetu. Naravno da Enes Karić obavlja propisane namaze. I opet ćemo se podsjetiti na ono što je Ahmmed već pojasnio - slika svijeta se može mijenjati vremenom (i s tim u skladu, u skladu sa izazovima vremena - i idžtihad učenih), ali islamski okvir ostaje trajan i nepromjenjljiv.

Dalje...moj jadni odgovor ''Jah...Image'' nije bio upućen bogumilu-8, nego je bio reakacija na Boddahovo haman-pa-retoričko pitanje o Muhammedu, Image, jer sam iznosi i odgovor za ono što pita. Njegov post nisam doživio uvredljivim i nisam ni ja bio uvredljiv. Ako sebe smatram vjernikom, isto tako se ne smatram mazohistom pa da se upuštam u ponjava-rasprave tipa šta je to u islamu od Allaha, a šta od Muhammeda i ko je, uopće, taj Muhammed? Nemam ja kuveta za to...
Taj moj jadni odgovor je, na razne postove i teme, suviše čest...Međutim, rijetko ode dalje od misli i ne prelazi tastaturu...
zlafa

#398 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

ljubav_aha wrote:
bogumil-8 wrote: Nanose li "wehabije" direktnu štetu BiH i muslimanima BiH?! Trebamo li biti pasivni u odnosu na ideologiju "wehabizma"?!
Da li su ubice sto nose brade i mole se Bogu. Pokazi mi i jedan teroristicki akt u kojem se stvarno nesto desilo a da je bilo upleteno vise ljudi (pojedinacno se ne broji jer covjek uvjek moze raditi kao individua a da se to prikaci nekome)? Bez ovih isceniranih uhvaceni u pokusaju itd.
I da li ono Srbija udze u bezvizni rezim? A B92 Tv je napravila anketu u kojoj je 75% ljudi obicnih gradzana srbije za to da nedaju Mladica ni po koju cijenu? i sada ces mi reci da su vehabije tihe ubice? HMmmm sta je sa Turskom u tom slucaju ima bolje uslove od svih novo nastalih zemalja za ulazak u EU cak bolje i od Grcke a ipak nie tamo, jesu mozda i tamo vehabije krive ?
kamen spoticanja

#399 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by kamen spoticanja »

ljubav_aha wrote:
hmmm...sad bez ikakve zelje za zachatavanjem i zahebancijom koja je bila prisutna ovo par zadnjih dana zelio bih da te pitam mlada damo od koga si naucila taj termin tihe ubice...provlacis ga u par postova na razlicitim temama,pa bih volio da mi direktno objasnis ko su te tihe ubice,konkretno i bez konfucijizma i milion pitanja odgovora...
jer nazvati nekoga ubicom bez konkretnog obrazlozenja i bez povoda je drsko,bezobrazno i jako hrabro...
hajde ko su te "tihe ubice" i gdje to i koga tiho ubijaju
ljubav_aha

#400 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

Rambo-Amadeus wrote:Ja koliko znam namaz je obavezan za muslimane, dozivljavao ga ti subjektivno ili objektivno. Obavezan je. Cesto sam imao priliku na hutbama slusati argumentaciju za obavljanje namaza, jer to da je ljudima to mrsko obavljati svi ucenjaci pa i sam Bog zna. Ljudsko tijelo je nesto sto se opire namazu, ali upravo to i jeste svrha, savladati dušom, srcem pa i razumom tijelo i pronaci zadovoljstvo u namazu. Da se razumijemo, ni ja redovno ne obavljam namaz, ali sam itekako svjestan da je to moja iskljuciva greska kao muslimana, ne pronalazim za sebe nikakva opravdanja. Nalaziti opravdanja za neobavljananje namaza isto je kao i nalaziti opravdanja za drogerasa da ne treba ostaviti drogu, alkoholicara alkohol itd.
hvala,svrha namaza je duhovna korsit muslimana,cisecenje od grijeha,ako se pokaju,i da se priblize Bogu,da,namaz jeste obaveza,ali upravo iz spomenutih razloga,znaci za dobrobit covjeka,zato se upucuje kao obaveza,ali goriti u paklu samo radi ne obavljanja namaza je ziasta nelogicno,znaci osoba moze cijeli zivot pomagati drugima,voditi nimralan zivot,ali ce otici u pakao radi neklanjanja namaza,znaci,namaza nije iskljucivo obaveza da se moli Bogu,jer On treba nasu moitvu radi sebe,vec sto covjek treba nauciti da se pokori,jer ce pokoravanjem kontorlisati sebe,razumijem sustinu,ali ako si dobar covjek,nema potrebe za pokoravanjem ako si svejstan Bozije prosustnosti,i ako ne zelis nanjeti bilo koju vrsta zla sebi i drugima
Locked