Ona prica o kontrolisanoj nuklearnoj lacanoj reakciji. Nije svaka nuklearna lancana reakcija opasna po zivot za razliku svakog dima koji izlazi iz industrijskih dimnjaka u Zenici.Tempo wrote:SmokingMan wrote:https://www.livescience.com/65515-chern ... dxvUQy4uCUsanski biser bi mogao znati, ili bar dati misljenje, sta bi se desilo da su jezgro bombardovali ili digli u vazduh i nuklearno gorivo jednostavno razbucali po okolini. da li bi to zaustavilo lancanu reakciju?To get a nuclear chain reaction going, she explained, you need to get enough radioactive isotopes close together that their neutrons, firing wildly into space, tend to slam into other atomic nuclei, splitting them
Cernobil-20 godina poslije
Moderator: anex
- SanskiBiser
#376 Re: Cernobil-20 godina poslije
-
Tempo
- ZeModerator
#377 Re: Cernobil-20 godina poslije
nisam na to mislio. mislio sam da se nuklearno gorivo rasprsi, konvencionalnim explozivom, granatom, nekako, tako da prestane postojati kriticna masa, samim tim bi mozda stala i lancana reakcija. dakle, sta bi bilo kad bi se jezgro raznijelo konvencionalnim explozivom?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#378 Re: Cernobil-20 godina poslije
Većina vozila korištenih u dekontaminaciji Černobila danas stoji na jednoj livadi u blizini mjesta nesreće i predstavlja jezivo svjedočanstvo na tragediju iz aprila 1986. godine.
i otidji turistaj se tamo... mislim da je djeci zabranjen ulaz a ovi ostali moraju potpisati da ulaze na vlastitu odgovornost... ne kontaju manijaci da idu u minsko polje... imas tamo tacki gdje stojis par minuta i mozes se poselamiti sa zivotom... al dzaba ljudima govoriti eno onaj hrvatski novinar otisao i vodic mu kaze da se ilegalno trguje sa radioaktivnim predmetima... uzmes stolicu platis dvajes rublji i das punici za terase
-
Guadalajara
#379 Re: Cernobil-20 godina poslije
Ovako je bilo na Palama na vojnom otpadu a sad u Bileci...Naslagane skoljke od kamiona Fapova. Isto tako.pici wrote:
Većina vozila korištenih u dekontaminaciji Černobila danas stoji na jednoj livadi u blizini mjesta nesreće i predstavlja jezivo svjedočanstvo na tragediju iz aprila 1986. godine.
i otidji turistaj se tamo... mislim da je djeci zabranjen ulaz a ovi ostali moraju potpisati da ulaze na vlastitu odgovornost... ne kontaju manijaci da idu u minsko polje... imas tamo tacki gdje stojis par minuta i mozes se poselamiti sa zivotom... al dzaba ljudima govoriti eno onaj hrvatski novinar otisao i vodic mu kaze da se ilegalno trguje sa radioaktivnim predmetima... uzmes stolicu platis dvajes rublji i das punici za terase
- karanana
#380 Re: Cernobil-20 godina poslije
ne vidim sliku tog otpada.
zar daju privatnim automobilima u vlasnistvu turista da udju tamo kao sto su usli ovi stojadini?
zar daju privatnim automobilima u vlasnistvu turista da udju tamo kao sto su usli ovi stojadini?
- славянин
#381 Re: Cernobil-20 godina poslije
Naravno da daju - vecina zone je sigurna dok god se postuje vrijeme boravkakaranana wrote:ne vidim sliku tog otpada.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#382 Re: Cernobil-20 godina poslije
Moras samo imat vodica.
-
Tempo
- ZeModerator
#383 Re: Cernobil-20 godina poslije
sto ne bi davali, boli ih kurac. plati i zraci se kolko ti je cejf. i jos se smiju budalama.славянин wrote:Naravno da daju - vecina zone je sigurna dok god se postuje vrijeme boravkakaranana wrote:ne vidim sliku tog otpada.
- SanskiBiser
#384 Re: Cernobil-20 godina poslije
Tempo wrote:nisam na to mislio. mislio sam da se nuklearno gorivo rasprsi, konvencionalnim explozivom, granatom, nekako, tako da prestane postojati kriticna masa, samim tim bi mozda stala i lancana reakcija. dakle, sta bi bilo kad bi se jezgro raznijelo konvencionalnim explozivom?
Jedino rasprsivanje koje se moze uraditi je rasprsivanje borona i eventualno pijeska po reaktoru i gorivu, glina i olovo takodje dolaze u obzir. Ti bi da rasprsis najtoksicniji materijal na planeti zemlji
Sta bi se desilo kad bi se raznijelo jezgro konvencionalnim eksplozivom, desila bi se jos veca havarija i jos veca kontaminacija nuklearnim materijalom, tj. gorivom i ozracenim materijalima.
Svih 15000 nuklearnih glava da eksplodira na planeti zivot bi se nastavio i civilizacija bi u nekom obliku opstala kao i ljudska vrsta. 15ak nuklearnih glava koje bi direktno pogodile reaktore strateski rasporedjeno na planeti zemlji znacilo bi kraj ljudske vrste i civilizacije skoro pa sigurno u roku od 100 godina ako ne i prije ( ako se ne bi nista poduzimalo da se saniraju posljedice) kao i vecine sisara i zivotinjskih vrsta zbog NUKLEARNOG GORIVA koje bi ti da rasprsis
Evo ti jedne takve rasprsene "vruce" cestice nuklearnog goriva nekoliko kilometara od bloka 4.
https://www.youtube.com/watch?v=ejZyDvtX85Y&t=70s
Last edited by SanskiBiser on 28/05/2019 00:52, edited 1 time in total.
- karanana
#385 Re: Cernobil-20 godina poslije
otiso bi ja da vidim ovo.
mislim da mi posjeta od sat-dva u ovom trenutku nista ne bi naudila.
mislim da mi posjeta od sat-dva u ovom trenutku nista ne bi naudila.
-
Tempo
- ZeModerator
#386 Re: Cernobil-20 godina poslije
SanskiBiser wrote:Tempo wrote:nisam na to mislio. mislio sam da se nuklearno gorivo rasprsi, konvencionalnim explozivom, granatom, nekako, tako da prestane postojati kriticna masa, samim tim bi mozda stala i lancana reakcija. dakle, sta bi bilo kad bi se jezgro raznijelo konvencionalnim explozivom?
Jedino rasprsivanje koje se moze uraditi je rasprsivanje borona i eventualno pijeska po reaktoru i gorivu, glina i olovo takodje dolaze u obzir. Ti bi da rasprsis najtoksicniji materijal na planeti zemljiFino ti je sve objasnjeno u tom clanku samo ga procitaj ponovo i pazljivije.
Sta bi se desilo kad bi se raznijelo jezgro konvernconalnim eksplozivom, desila bi se jos veca havarija i jos veca kontaminacija nuklearnim materijalom, tj. gorivom i ozracenim materijalima.
Svih 15000 nuklearnih glava da eksplodira na planeti zivot bi se nastavio i civilizacija bi u nekom obliku opstala kao i ljudska vrsta. 15ak nuklearnih glava koje bi direktno pogodile reaktore strateski rasporedjeno na planeti zemlji znacilo bi kraj ljudske vrste i civilizacije skoro pa sigurno u roku od 100 godina ako ne i prije ( ako se ne bi nista poduzimalo da se saniraju posljedice) kao i vecine sisara i zivotinjskih vrsta zbog NUKLEARNOG GORIVA koje bi ti da rasprsis.
Evo ti jedne takve rasprsene "vruce" cestice nuklearnog goriva nekoliko kilometara od bloka 4.![]()
ti bas ne kontas o cemu pricam. poznati su ti termini kriticna masa i nuklearna fisija, pa te opet pitam, ako bi se reaktor, odnosno kriticna masa nuglearnog goriva koja se nalazi unutar reaktora, konvencionalnim ekplozivom razorila na nacin da se nuklearno gorivo razleti na sve strane, sto na vecu povrsinu to bolje, da li bi to zaustavilo proces fisije?
- славянин
#387 Re: Cernobil-20 godina poslije
Ili bi uzrokovalo nuklearnu eksploziju ako se nuklearno gorivo nabije do superkriticne tacke kao u nuklearnoj bombiTempo wrote:
ti bas ne kontas o cemu pricam. poznati su ti termini kriticna masa i nuklearna fisija, pa te opet pitam, ako bi se reaktor, odnosno kriticna masa nuglearnog goriva koja se nalazi unutar reaktora, konvencionalnim ekplozivom razorila na nacin da se nuklearno gorivo razleti na sve strane, sto na vecu povrsinu to bolje, da li bi to zaustavilo proces fisije?
- SanskiBiser
#388 Re: Cernobil-20 godina poslije
Postavljas pitanje na koje znas odgovor ? Koja li je podla svrha toga...Tempo wrote:SanskiBiser wrote:Tempo wrote:nisam na to mislio. mislio sam da se nuklearno gorivo rasprsi, konvencionalnim explozivom, granatom, nekako, tako da prestane postojati kriticna masa, samim tim bi mozda stala i lancana reakcija. dakle, sta bi bilo kad bi se jezgro raznijelo konvencionalnim explozivom?
Jedino rasprsivanje koje se moze uraditi je rasprsivanje borona i eventualno pijeska po reaktoru i gorivu, glina i olovo takodje dolaze u obzir. Ti bi da rasprsis najtoksicniji materijal na planeti zemljiFino ti je sve objasnjeno u tom clanku samo ga procitaj ponovo i pazljivije.
Sta bi se desilo kad bi se raznijelo jezgro konvernconalnim eksplozivom, desila bi se jos veca havarija i jos veca kontaminacija nuklearnim materijalom, tj. gorivom i ozracenim materijalima.
Svih 15000 nuklearnih glava da eksplodira na planeti zivot bi se nastavio i civilizacija bi u nekom obliku opstala kao i ljudska vrsta. 15ak nuklearnih glava koje bi direktno pogodile reaktore strateski rasporedjeno na planeti zemlji znacilo bi kraj ljudske vrste i civilizacije skoro pa sigurno u roku od 100 godina ako ne i prije ( ako se ne bi nista poduzimalo da se saniraju posljedice) kao i vecine sisara i zivotinjskih vrsta zbog NUKLEARNOG GORIVA koje bi ti da rasprsis.
Evo ti jedne takve rasprsene "vruce" cestice nuklearnog goriva nekoliko kilometara od bloka 4.![]()
Pa to ti se i desilo u Cernobilu, eksplozija je okoncala proces fizije a posljedice znamo takvog zaustavljanja. Fizija nije prirodan proces tj. ne javlja se sama od sebe u prirodi, a sama fizija u reaktoru nije takva niti su posljedice kriticne mase takve kao u nuklearne bombe vec smo pisali o tome na temi, eksplozija koja se javlja u takvim situacijama u nuklearnom reaktoru iskljucivo ovog dizajna kao sto je bio u Cernobilu se moze porediti sa eksplozijama konvencionalnih eksploziva i dovoljno je bila jaka da raznese blok 4 i zatim ide pozar i kontaminacija radioaktivnim cesticama koje se oslobadjaju tokom istog. Problem Cernobila je problem otvorenog "golog" unistenog reaktora, radioaktivnog goriva i pozara a ne FIZIJE koja je u nekontrolisanom stanju dovela do navedenog problema. Tako pitanje je ustvari zasto bi ti bacao bombu na blok 4 gdje je proces fizije vec prestao nakon eksplozije (?)
-
Tempo
- ZeModerator
#389 Re: Cernobil-20 godina poslije
nije se to desilo u cernobilu. u cernobilu je eksplozija sjebala opremu, grafitne sipke i mehanizme za njihovo uvlacenje, sta li vec, i onemugucila gasenje reaktora. ostalo je aktivno nuklearno gorivo bez kontrole.
- SanskiBiser
#390 Re: Cernobil-20 godina poslije
To nije tacno reaktor je unisten u eksploziji ti pricas ovdje o onome sto je dovelo DO EKSPLOZIJE.Tempo wrote:nije se to desilo u cernobilu. u cernobilu je eksplozija sjebala opremu, grafitne sipke i mehanizme za njihovo uvlacenje, sta li vec, i onemugucila gasenje reaktora. ostalo je aktivno nuklearno gorivo bez kontrole.
- SanskiBiser
#391 Re: Cernobil-20 godina poslije
Tempo wrote:jel? a sta je eksplodiralo?SanskiBiser wrote:To nije tacno reaktor je unisten u eksploziji ti pricas ovdje o onome sto je dovelo DO EKSPLOZIJE.Tempo wrote:nije se to desilo u cernobilu. u cernobilu je eksplozija sjebala opremu, grafitne sipke i mehanizme za njihovo uvlacenje, sta li vec, i onemugucila gasenje reaktora. ostalo je aktivno nuklearno gorivo bez kontrole.
Fino se vrati 10ak i kusur stranica nazad pa citaj pisali smo o tome ima i mojih postova. Laku noc!
-
Tempo
- ZeModerator
#392 Re: Cernobil-20 godina poslije
dopunio sam post, pa ga kvotaj ponovo, ako ti nije tesko.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#393 Re: Cernobil-20 godina poslije
Baš je dobar primjer, što se onda narod evakuisao i čitava naselja ostala pusta?славянин wrote:Primjer sigurnosti je i Fukusima koju je pogodio cunami pa je kontaminacija bila minimalna po okolinu.
-
sumirprimus
#394 Re: Cernobil-20 godina poslije
samo i ovaj legasov je ispo heroj za evropu..
-
slavemaster
#395 Re: Cernobil-20 godina poslije
ma nebitan lik..
kakva je 4.?
btw nimalo mi ne smetaju spoileri na ovoj temi (ako se tako i mogu nazvati
)
kakva je 4.?
btw nimalo mi ne smetaju spoileri na ovoj temi (ako se tako i mogu nazvati
-
sumirprimus
#396 Re: Cernobil-20 godina poslije
ko legasov? jarane valjalo se tad usprotivit i rec istinu..
- int21
#397 Re: Cernobil-20 godina poslije
Ma ipak nemojte spojlati. Jes da znamo sta ce biti ali je lijepo pogledati seriju.
Legasov jeste ispao heroj. I imao je muda vise nego onaj Boris S.
-
slavemaster
#398 Re: Cernobil-20 godina poslije
samo kazem meni ne smetaint21 wrote:Ma ipak nemojte spojlati. Jes da znamo sta ce biti ali je lijepo pogledati seriju.
-
Nivelacija
#399 Re: Cernobil-20 godina poslije
Veceras je cetvrta HBO 21 hslavemaster wrote:ma nebitan lik..
kakva je 4.?
btw nimalo mi ne smetaju spoileri na ovoj temi (ako se tako i mogu nazvati)
- rumenige_brajtner
#400 Re: Cernobil-20 godina poslije
odgledao sam ja, samo ću reć da je na nivou kao i sve prethodne. ostalo vidi samNivelacija wrote:Veceras je cetvrta HBO 21 hslavemaster wrote:ma nebitan lik..
kakva je 4.?
btw nimalo mi ne smetaju spoileri na ovoj temi (ako se tako i mogu nazvati)