Ajeti, hadisi, dove....
- miskin
#376 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ovaj bi trebao biti "uredu".
Od Džabira, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Primjer mene i vas je kao primjer čovjeka koji je zapalio vatru pa leptiri i skakavci ulijecu u nju, a on ih tjera od nje. Ja isto tako vas odbijam od vatre, držeci vas za vaše ogrtace, ali se vi izmićete iz mojih ruku." - (Muslim)
Od Džabira, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Primjer mene i vas je kao primjer čovjeka koji je zapalio vatru pa leptiri i skakavci ulijecu u nju, a on ih tjera od nje. Ja isto tako vas odbijam od vatre, držeci vas za vaše ogrtace, ali se vi izmićete iz mojih ruku." - (Muslim)
- nasa
#377 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Moze
Evo jedan kratki:
Poslanik a.s. kaže:
"Zaista je strpljivost kod prvog udarca!"
Evo jedan kratki:
Poslanik a.s. kaže:
- miskin
#378 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Malo duza verzija tog hadisa, vjerujem tebi poznata.nasa wrote:Moze![]()
Evo jedan kratki:
Poslanik a.s. kaže:
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je došao kod žene koja je oplakivala svoje dijete i rekao joj: “Boj se Allaha i budi strpljiva!” Ona odgovori: “Ti ne osjećaš moj bol.” Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, otišao, rekoše joj ko je on. Njoj se odsjekoše noge. Ona pođe do njegovih vrata ispred kojih nisu stajali vratari. Reče: “Allahov Poslaniče, nisam te prepoznala.” On, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Strpljivost je kod prvog udarca.” (Buhari, 1283, Muslim, 926 i Ahmed, 3/143)
- fatamorgana
#379 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Yahoooooo!nasa wrote: .... svakako samo ti i ja pratimo temu....![]()
- Kroksica
#380 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Imam citavu kolekciju ove vase teme.

- nasa
#381 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Evo jos jedan na temu strpljenja u nevolji:
Muhammed a.s.:"Neka muslimani nađu utjehu za svoje nedaće u mojoj nedaći, a njih neće zadesiti ono što je mene zadesilo."
Muhammed a.s.:"Neka muslimani nađu utjehu za svoje nedaće u mojoj nedaći, a njih neće zadesiti ono što je mene zadesilo."
- miskin
#382 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Buharija ili Rijadu Salihin?Kroksica wrote:Imam citavu kolekciju ove vase teme.![]()
- Kroksica
#383 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Oboje plus ostalo.miskin wrote:Buharija ili Rijadu Salihin?Kroksica wrote:Imam citavu kolekciju ove vase teme.![]()
- nasa
#384 Re: Ajeti, hadisi, dove....
O Fatko pa ti stvarno sve pratis...mudro....fatamorgana wrote:Yahoooooo!nasa wrote: .... svakako samo ti i ja pratimo temu....![]()
- fatamorgana
#385 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Naso, na šta se ovo odnosi, pojasni malo ako može ....nasa wrote:Evo jos jedan na temu strpljenja u nevolji:
- miskin
#386 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ali kao sto si rekla kad smo se tek "upoznali" tebi to moze koristiti samo da potpalis vatru.Kroksica wrote:Oboje plus ostalo.miskin wrote:Buharija ili Rijadu Salihin?Kroksica wrote:Imam citavu kolekciju ove vase teme.![]()
- Kroksica
#387 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ja mislim da si ti mene zamjenio s nekim. Ja vatru palim skoljkom od jaja a knjigu, kakva god da je, ne bih zapalila. Zato, sigurno si me zamjenio.miskin wrote:
Ali kao sto si rekla kad smo se tek "upoznali" tebi to moze koristiti samo da potpalis vatru.
- miskin
#388 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Nisam, nisam, poprilicno sam ubjeđen da si to rekla, to je bio jedan od prvih tvojih postova koje sam ja procitao, a ja vatru palim sa onom tubom od toalet papira sto ostane. Helem nejse.Kroksica wrote:Ja mislim da si ti mene zamjenio s nekim. Ja vatru palim skoljkom od jaja a knjigu, kakva god da je, ne bih zapalila. Zato, sigurno si me zamjenio.miskin wrote:
Ali kao sto si rekla kad smo se tek "upoznali" tebi to moze koristiti samo da potpalis vatru.
- nasa
#389 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Poslanik je imao raznih nedaca u zivotu,a neke i prije Objave,a muslimani ako nista imaju Objavu -Kur'an te s njom i utjehu sto Muhamed a.s.nije imao cijeli svoj zivot jer je prve ajete primio tek u 40tim.fatamorgana wrote:Naso, na šta se ovo odnosi, pojasni malo ako može ....nasa wrote:Evo jos jedan na temu strpljenja u nevolji:
- fatamorgana
#390 Re: Ajeti, hadisi, dove....
A meni je zazvučalo kao da on obećava muslimanima da njih neće snaći nedaće kakve su njega snašle ....nasa wrote:Poslanik je imao raznih nedaca u zivotu,a neke i prije Objave,a muslimani ako nista imaju Objavu -Kur'an te s njom i utjehu sto Muhamed a.s.nije imao cijeli svoj zivot jer je prve ajete primio tek u 40tim.fatamorgana wrote:Naso, na šta se ovo odnosi, pojasni malo ako može ....nasa wrote:Evo jos jedan na temu strpljenja u nevolji:
- Kroksica
#391 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ne mozes ba to govorit, valjda znam kako razmisljam i to je nesto cemu se ostro protivim.miskin wrote:
Nisam, nisam, poprilicno sam ubjeđen da si to rekla, to je bio jedan od prvih tvojih postova koje sam ja procitao, a ja vatru palim sa onom tubom od toalet papira sto ostane. Helem nejse.
- nasa
#392 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ne,misli se na olaksanje s Islamom i primjerom Poslanikovog zivota,to sam bas nedavno citala ,tako objasnjava bas jedan uvazeni tumac....fatamorgana wrote:
A meni je zazvučalo kao da on obećava muslimanima da njih neće snaći nedaće kakve su njega snašle ....
- fatamorgana
#393 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Pa dobro ako kaže uvaženi tumač, hvala, meni na prvo čitanje izgleda nešto drugo ...nasa wrote:Ne,misli se na olaksanje s Islamom i primjerom Poslanikovog zivota,to sam bas nedavno citala ,tako objasnjava bas jedan uvazeni tumac....fatamorgana wrote:
A meni je zazvučalo kao da on obećava muslimanima da njih neće snaći nedaće kakve su njega snašle ....
- miskin
#394 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Kazu pametniji popusta, pa eto neka ti bude, kako god ti kazes, ne bih da te glava jos vise zaboli, a ja da budem uzrok tome.Kroksica wrote:Ne mozes ba to govorit, valjda znam kako razmisljam i to je nesto cemu se ostro protivim.miskin wrote:
Nisam, nisam, poprilicno sam ubjeđen da si to rekla, to je bio jedan od prvih tvojih postova koje sam ja procitao, a ja vatru palim sa onom tubom od toalet papira sto ostane. Helem nejse.
- Kroksica
#395 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Fato, pored strasne migrene koju trenutno trpim, i ja sam skontala poentu hadisa upravo kako ga tumaci taj neki tumac. Ne kontam sta ti nije jasno. Poslanik bukvalno reko da se, kad pomislimo da nam je zivot tezak, osvrnemo na ono kroz sta je on pros'o i olaksamo sebi koliko toliko. Proso covjek kroz svasta nesta.
- Kroksica
#396 Re: Ajeti, hadisi, dove....
To si ti mene nekad davno pogresno protumacio i od tada me ne volis.miskin wrote: Kazu pametniji popusta, pa eto neka ti bude, kako god ti kazes, ne bih da te glava jos vise zaboli, a ja da budem uzrok tome.
- fatamorgana
#397 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Žao mi je radi tvoje migrene .... ja sam pomislio da on kaže da muslimani, znači oni koji su primili vjeru tada i budućnosti neće proći kroz nedaće kroz koje je on prošao....Kroksica wrote:Fato, pored strasne migrene koju trenutno trpim, i ja sam skontala poentu hadisa upravo kako ga tumaci taj neki tumac. Ne kontam sta ti nije jasno. Poslanik bukvalno reko da se, kad pomislimo da nam je zivot tezak, osvrnemo na ono kroz sta je on pros'o i olaksamo sebi koliko toliko. Proso covjek kroz svasta nesta.
- nasa
#398 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Znam ali hadisi su ti tipa historijskih izvora i slicno se i tretiraju,zato ja nikad gotovo u raspravama ih ne koristim osim ako su jasni i u liniji s Kur'anom....jer njihovo tumacenje je bitno razlicito od Kur'ana te se uzima i kontekst u kojem je izrecen...fatamorgana wrote:Pa dobro ako kaže uvaženi tumač, hvala, meni na prvo čitanje izgleda nešto drugo ...nasa wrote:Ne,misli se na olaksanje s Islamom i primjerom Poslanikovog zivota,to sam bas nedavno citala ,tako objasnjava bas jedan uvazeni tumac....fatamorgana wrote:
Tako da za tumacenje u okviru sunitskog islama postoje 4 skole koje se bave hadisima te oni daju konacnu ocjenu koja je uglavnom na istoj liniji uz odredjene varijacije...
Npr.neki hadisi koje su znali citirati u raspravama su skroz van konteksta i inace je vrlo tesko se baviti njima za nekog ko ne poznaje Islam bar u osnovnim nacelima....
Za ovaj hadis,zna se u kom kontekstu je izrecen tako da je i tumacenje poznato,ne spada u nejasne...
- miskin
#399 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Hajde da kazemo da si upravo i da sam te tada pogresno protumacio, ali u nastavku naseg "druzenja" ti si se vise nego potrudila da me ubjedis bas u to. Sad da li te ne volim, ne bih to bas tako nazvao, nego ne volim ovaj tvoj stav o hadisu, a govorio sam ti da sam dovio za tebe, kao i za @nasu, sto znaci da mi padnes s vremena na vrijeme na pamet i u real life, a to nesto znaci.Kroksica wrote:To si ti mene nekad davno pogresno protumacio i od tada me ne volis.miskin wrote: Kazu pametniji popusta, pa eto neka ti bude, kako god ti kazes, ne bih da te glava jos vise zaboli, a ja da budem uzrok tome.
- nasa
#400 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Pa nece na nacin kao on jer imaju Islam kao utjehu,putokaz,olaksanje....fatamorgana wrote:Žao mi je radi tvoje migrene .... ja sam pomislio da on kaže da muslimani, znači oni koji su primili vjeru tada i budućnosti neće proći kroz nedaće kroz koje je on prošao....Kroksica wrote:Fato, pored strasne migrene koju trenutno trpim, i ja sam skontala poentu hadisa upravo kako ga tumaci taj neki tumac. Ne kontam sta ti nije jasno. Poslanik bukvalno reko da se, kad pomislimo da nam je zivot tezak, osvrnemo na ono kroz sta je on pros'o i olaksamo sebi koliko toliko. Proso covjek kroz svasta nesta.
@Kroskica ja ti vjerujem