Mislim da je sve receno, prva nije jasna ako je neko prespavao zadnja dva rata, a druga nije jasna ako je neko prespavao postratni period u Bosni, te zadnjih 10 godina bliskog istoka.Lily1234 wrote: ↑03/12/2024 13:08dr_Evil wrote: ↑03/12/2024 11:19
Ne znam cemu uvlacenje vjerskih propisa u ove diskusije, ne moram biti vjernik(niti sam) da znam da okitit jelcicu nije bas u tradiciji moje familije, a da jeste u tradiciji onog sta mi je pobio pola familije, i sad ja treba da kitim jelcicu pa mozda sljedeci put eto nece.
Može li pojašnjenje?
Jelka-kitite il ne?
Moderator: anex
- dr_Evil
#376 Re: Jelka-kitite il ne?
- pezzar
#377 Re: Jelka-kitite il ne?
Latentni fašisti. Svi šatro tolerantni, dok ih ne pitaš za Rome, Jevreje, gejove i druge štatijaznam. Svakom neko smeta, al' se kontroliše da se ne vidi javno.
Meni je simpatično kako je to često obostrano.
Ono, ne volim ove bradate s bilborda, potpuno svjestan da i oni ne vole mene. Srećom nema kritične mase za bilo kakvu reakciju.
Meni je simpatično kako je to često obostrano.
- dr_Evil
#378 Re: Jelka-kitite il ne?
Nema veze sa fasizmom to sto ne zelis da se odrekenes svog identiteta. Da li treba da kitim jelcicu i jedem zapecena rebra pa da ne bih bio fasista?pezzar wrote: ↑03/12/2024 13:36 Latentni fašisti. Svi šatro tolerantni, dok ih ne pitaš za Rome, Jevreje, gejove i druge štatijaznam. Svakom neko smeta, al' se kontroliše da se ne vidi javno.
Meni je simpatično kako je to često obostrano.Ono, ne volim ove bradate s bilborda, potpuno svjestan da i oni ne vole mene. Srećom nema kritične mase za bilo kakvu reakciju.
Bio bih mozda fasista(mada ta rijeci i ne pase, ali hajde da se zabavimo), kada bih zelio da uradim nesto ili da uskratim neka prava ovima sta kite jelcicu i jedu zapecena rebra. Sta cu ja ikome, nek kiti sta hoce, isto kao sto ne mislim nista lose geyovima i njihovoj kiti cvijeca koja je bolja sto je veca.
A da je obostrano jeste, ne volim brate ove bradate vehabije sta narucuju bilborde,
https://face.ba/vijesti/bih/bilbordi-pr ... bih/73865/
ko sto ne volim ove bradate sa brda sta su pucali na mene, a znam da ne vole ni oni mene. Nije da ih ne volim jer su eto bradati, nego znam da je samo pitanje vremena kad ce mi opet nesto na glavu pasti ili od jednih ili drugih.
Kakva je tu reakcija potrebna?
- pezzar
#379 Re: Jelka-kitite il ne?
Zato i jesmo latentni. Nemamo prilike da namećemo i zabranjujemo, a da smo u prilici sigurno bismo to radili. Ti bi možda zabranio brade, brada bi zabranio jelku ispred predsjedništva, ja bih zabranio eko-aktivizam ako nemaš pojma o njemu itd itd.
Jedan od najboljih citata iz poslijeratne kinematografije, kaže komandir:
"Ako damo tim pederima ljudska prava, posle će svi da nam traže!".
Hvala na čitanju.
Hvala na čitanju.
- dr_Evil
#380 Re: Jelka-kitite il ne?
Eh da, eto te ko citaoc na jukrajini, hvala na citanju.pezzar wrote: ↑03/12/2024 13:51 Zato i jesmo latentni. Nemamo prilike da namećemo i zabranjujemo, a da smo u prilici sigurno bismo to radili. Ti bi možda zabranio brade, brada bi zabranio jelku ispred predsjedništva, ja bih zabranio eko-aktivizam ako nemaš pojma o njemu itd itd.
Hvala na čitanju.
Glavno je da si ti podvukao konstataciju da bi bismo zasigurno i sigurno nesto zabranili da mozemo, jer eto nije nam po cejfu.
To je u rangu one da bismo svi krali kao i politicari samo da smo u prilici. Sjase Kurta da uzjase Murta, i ostale ludorije iz narodne riznice. Da, da, mi smo samo ljubomorni jer nismo na njihovom mjestu, da i mi omastimo brk.
Ne bih zabranio brade, doduse bih u vojsci i policiji, ne bih zabranio ni jelcicu, niti bih zabranio tvoj eko-aktivizam koji nema problema da uzme pare od drzave koje dolaze od nafte. Ali da imam mogucnost rado bih platio kakvu kampanju gdje bih ucio djecu da se ne stide svog porijekla, i da ne razvijaju autosovinizam. Ovdje se i ko fol najvece patritote lako pohvale da imaju tursko porijeklo, jer eto odmah je bolji nego da je cisti Bosnjo, mada ne zna ni ko ni gdje je dosao iz Turske, ili ko je zapoceo tu laz u familiji.
Mozda sam supak, ali fasista jok, izvrnuti citat iz poslijeratne kinematografije
- basicm
#381 Re: Jelka-kitite il ne?
Pravila igre, ne igras po pravilima ispadas, jednostavno. Nema ljutnje.Laplace wrote: ↑03/12/2024 11:54A ja opet kažem: šta se nekog tangira da li neko ko sebe smatra Muslimanom kiti jelku i slavi Novu Godinu ili ne?
Jer, niko nikoga ne nagovara da kiti jelku ili slavi NG, dok je postalo popularno nabijati krivicu i izbacivati iz vjere svakoga ko kiti jelku i slavi NG.
I zašto se na svaku kritiku postupanja Muslimana reaguje agresivno i dijele raznorazni epiteti?
- skupljac_zeljeza
#382 Re: Jelka-kitite il ne?
Zanimljivo je pratiti kolektivnu svijest koja se nerado odriče inercije. Tih običaja imamo u svim vjerama i uvjerenjima koji se nisu uspjeli osloboditi dugo poslije promjene svjetonazora. I komunisti su krstili i sunetili djecu krišom. Zanimljivo da se Božić ubacio baš u vrijeme Saturnalija kojih se Rimljani nisu htjeli tako jednostavno odreći. Tako kod bosanskih muslimana je naslijeđeno dosta iz kršćanstva samo promijenilo blago formu. Jurijevo (Đurđevdan), Aliđun (Ilindan), četeresnica za umrle (Isus je hodao poslije uskrsnuća 40 dana zemljom), prepisivanje sintagme Sudnji dan itd. Nešto polahko od toga otpada kroz vrijeme, ali momentima krize identiteta se opet vraćaju kroz druge oblike. Oni koji to uočavaju krenu sa kritikama, ali imamo recimo Čamdžića koji nas tjera da u tome redamo prioritete po težini jer sigurno je gore otići u kladionicu nego okititi jelku mada neće ni Čamdžić opravdati jelku jer asimilacija i mijenjanje identiteta idu step by step što je uočljivije kada naš čovjek ode na zapad i već treća generacija ili čvrsšće čuva identitet nego mi u matici braneći se asimilacije ili se utapa u većinu. Kod Bošnjaka se to polarizuje ili traže kompromisi. Imena Munira ili Zineta ili Safija zamijenila su nova na tri slova pa sada imamo Ema, Ena, Ada, Ina, Ela... ili u drugom korpusu umjesto Sulje i Ibre smo dobili Harune, Sumejje ili Davude. Opet ni to ne znači ništa jer imamo Muhameda koji je promijenio ime u Denis, a Damir upisao medresu i eno efendija u Srebrenici. Bošnjaci u svom okruženju često djeluju kao najsmušeniji narod.John Cleese wrote: ↑03/12/2024 13:03
Glede okupljanja oko propisane vrste drvceta, ako me sjecanje ne vara, ta je bogu mrska pojava u vrijeme JBT (ne psujem, to su inicijali) bila mnogo rasirenija, pa su rijetki bili porodicni krugovi bez jelkice kojoj bi gravitirali, bar tijelom decembarskih dana![]()
![]()
-
John Cleese
#383 Re: Jelka-kitite il ne?
Sva ta zafrkancija oko drvceta je ocit i teski paganizam koji je u krscanstvo, drugu po redu nastanka abrahamsku religiju, integriran iz kompromisnih razloga, pa to radije ne bih ni nazivao krscanskom tradicijom u uzem smisluskupljac_zeljeza wrote: ↑03/12/2024 14:46Zanimljivo je pratiti kolektivnu svijest koja se nerado odriče inercije. Tih običaja imamo u svim vjerama i uvjerenjima koji se nisu uspjeli osloboditi dugo poslije promjene svjetonazora. I komunisti su krstili i sunetili djecu krišom. Zanimljivo da se Božić ubacio baš u vrijeme Saturnalija kojih se Rimljani nisu htjeli tako jednostavno odreći. Tako kod bosanskih muslimana je naslijeđeno dosta iz kršćanstva samo promijenilo blago formu. Jurijevo (Đurđevdan), Aliđun (Ilindan), četeresnica za umrle (Isus je hodao poslije uskrsnuća 40 dana zemljom), prepisivanje sintagme Sudnji dan itd. Nešto polahko od toga otpada kroz vrijeme, ali momentima krize identiteta se opet vraćaju kroz druge oblike. Oni koji to uočavaju krenu sa kritikama, ali imamo recimo Čamdžića koji nas tjera da u tome redamo prioritete po težini jer sigurno je gore otići u kladionicu nego okititi jelku mada neće ni Čamdžić opravdati jelku jer asimilacija i mijenjanje identiteta idu step by step što je uočljivije kada naš čovjek ode na zapad i već treća generacija ili čvrsšće čuva identitet nego mi u matici braneći se asimilacije ili se utapa u većinu. Kod Bošnjaka se to polarizuje ili traže kompromisi. Imena Munira ili Zineta ili Safija zamijenila su nova na tri slova pa sada imamo Ema, Ena, Ada, Ina, Ela... ili u drugom korpusu umjesto Sulje i Ibre smo dobili Harune, Sumejje ili Davude. Opet ni to ne znači ništa jer imamo Muhameda koji je promijenio ime u Denis, a Damir upisao medresu i eno efendija u Srebrenici. Bošnjaci u svom okruženju često djeluju kao najsmušeniji narod.John Cleese wrote: ↑03/12/2024 13:03
Glede okupljanja oko propisane vrste drvceta, ako me sjecanje ne vara, ta je bogu mrska pojava u vrijeme JBT (ne psujem, to su inicijali) bila mnogo rasirenija, pa su rijetki bili porodicni krugovi bez jelkice kojoj bi gravitirali, bar tijelom decembarskih dana![]()
![]()
A sto se krize identiteta tice, (tragi)komicno je da bilo ko ciji "identitet" sadrzi makar i u tragovima bilo kakve elemente bilo koje od abrahamskih religija (osim Semita, naravno) insistira na "ocuvanju" nekakvog toboznjeg "identiteta"
- Lily1234
#384 Re: Jelka-kitite il ne?
Radi se o tome, da kažeš, da su ti gori ti "bilbordaši", koji bi ti branili jelku između ostalog, nego ti koji su ti pobili pola familije i pucali na tebe...dr_Evil wrote: ↑03/12/2024 13:11Mislim da je sve receno, prva nije jasna ako je neko prespavao zadnja dva rata, a druga nije jasna ako je neko prespavao postratni period u Bosni, te zadnjih 10 godina bliskog istoka.Lily1234 wrote: ↑03/12/2024 13:08dr_Evil wrote: ↑03/12/2024 11:19
Ne znam cemu uvlacenje vjerskih propisa u ove diskusije, ne moram biti vjernik(niti sam) da znam da okitit jelcicu nije bas u tradiciji moje familije, a da jeste u tradiciji onog sta mi je pobio pola familije, i sad ja treba da kitim jelcicu pa mozda sljedeci put eto nece.
Može li pojašnjenje?
- dr_Evil
#385 Re: Jelka-kitite il ne?
Ja ih ne razdvajam, i bilbordasi sta su protiv jelcice i ovi bradati sa brda su od iste palice vodjeni i placeni.
Prema meni ce rezultat biti isti, a to je ode glava.
-
breuer
#386 Re: Jelka-kitite il ne?
ne kontam čemu uzvičnik kod NE, ne kitim je, ne jer to smatram identitetskim pitanjem već mi se jednostavno ne kiti...
-
breuer
#387 Re: Jelka-kitite il ne?
-
John Cleese
- dr_Evil
#389 Re: Jelka-kitite il ne?
Ma cim prestanes da gonjas suprotan spol sva ta dogadjanja postanu nezanimljiva.
-
John Cleese
#390 Re: Jelka-kitite il ne?
dr_Evil wrote: ↑03/12/2024 15:21Ma cim prestanes da gonjas suprotan spol sva ta dogadjanja postanu nezanimljiva.
- dr_Evil
#391 Re: Jelka-kitite il ne?
Od 15 do 25 svi su praznici imali samo taj smisaoJohn Cleese wrote: ↑03/12/2024 15:32
Iskreno, bar što se mene tiče, Nova me nikad i nije asocirala na taj sport, a ni drugi praznici. Ti si, vjerujem, izraziti entuzijast - bio, ako sam dobro shvatio
![]()
A sad je Nova samo djeci kupit paketice, i gundjat da sam stariji jos jednu godinu, pozelit da mi zena kupi trimer za usi
- skupljac_zeljeza
#392 Re: Jelka-kitite il ne?
Imaš sada u Njemačkoj sve do Božića Advent. To je dio njemačke i vjere i tradicije i na sve strane ćemo mjesec dana slušati "frohe Weihnachten". I u prodavnici i u školi i u pošti.... ili u nekim dijelovima i Njemečke i Austrije "grüß Gott" cijelu godinu. U Bosni je to malo drugačije....John Cleese wrote: ↑03/12/2024 15:03
A sto se krize identiteta tice, (tragi)komicno je da bilo ko ciji "identitet" sadrzi makar i u tragovima bilo kakve elemente bilo koje od abrahamskih religija (osim Semita, naravno) insistira na "ocuvanju" nekakvog toboznjeg "identiteta"![]()
- MehmedPasaMoric
#393 Re: Jelka-kitite il ne?
Pa svaki narod bez obzira kojoj religiji pripada je dodavao elemente svog folklora toj religiji, nije to nikakav fenomen Bosnjaka... Abrahamske religije su isuvise mlade u poredjenju sa staroscu ljudskog roda da bi mogle biti temelj identiteta nekog naroda. 360 000 godina je star najstariji ljudski ostatak ikad pronadjen, a islam tek 1400, ne moze se minimalno 358 600 godina tek tako obrisati gumicomskupljac_zeljeza wrote: ↑03/12/2024 14:46Zanimljivo je pratiti kolektivnu svijest koja se nerado odriče inercije. Tih običaja imamo u svim vjerama i uvjerenjima koji se nisu uspjeli osloboditi dugo poslije promjene svjetonazora. I komunisti su krstili i sunetili djecu krišom. Zanimljivo da se Božić ubacio baš u vrijeme Saturnalija kojih se Rimljani nisu htjeli tako jednostavno odreći. Tako kod bosanskih muslimana je naslijeđeno dosta iz kršćanstva samo promijenilo blago formu. Jurijevo (Đurđevdan), Aliđun (Ilindan), četeresnica za umrle (Isus je hodao poslije uskrsnuća 40 dana zemljom), prepisivanje sintagme Sudnji dan itd. Nešto polahko od toga otpada kroz vrijeme, ali momentima krize identiteta se opet vraćaju kroz druge oblike. Oni koji to uočavaju krenu sa kritikama, ali imamo recimo Čamdžića koji nas tjera da u tome redamo prioritete po težini jer sigurno je gore otići u kladionicu nego okititi jelku mada neće ni Čamdžić opravdati jelku jer asimilacija i mijenjanje identiteta idu step by step što je uočljivije kada naš čovjek ode na zapad i već treća generacija ili čvrsšće čuva identitet nego mi u matici braneći se asimilacije ili se utapa u većinu. Kod Bošnjaka se to polarizuje ili traže kompromisi. Imena Munira ili Zineta ili Safija zamijenila su nova na tri slova pa sada imamo Ema, Ena, Ada, Ina, Ela... ili u drugom korpusu umjesto Sulje i Ibre smo dobili Harune, Sumejje ili Davude. Opet ni to ne znači ništa jer imamo Muhameda koji je promijenio ime u Denis, a Damir upisao medresu i eno efendija u Srebrenici. Bošnjaci u svom okruženju često djeluju kao najsmušeniji narod.John Cleese wrote: ↑03/12/2024 13:03
![]()
- canvra888
#394 Re: Jelka-kitite il ne?
Ako si ikad u životu pročitao Kur'an, morao si naići na ajete koji govore o opominjanju vjernika. Eto ti odgovor na tvoje pitanje.
Ja nisam vidio da je iko ikome na ovoj temi ko kiti jelku prišivao ikakve epitete.I zašto se na svaku kritiku postupanja Muslimana reaguje agresivno i dijele raznorazni epiteti?
A najiskrenije, ti si taj koji je zapravo opterećen teistima, ponajprije muslimanima.
Konstantno spominješ vjernike u degradirajućem smislu na drugim temama koje nemaju veze sa teologijom. Bio to automobilizam, crna hronika, itd.
-
hava123
#396 Re: Jelka-kitite il ne?
Nakititi ću i ulazna vrata od stana ako treba. I prozore ko moj komšo.
Moji su kitili, ja kitim I moja djeca će kititi.

Moji su kitili, ja kitim I moja djeca će kititi.
- iClass
#397 Re: Jelka-kitite il ne?
I ja to razumijem, u demokratskoj državi ima pravo da kiti ko želi a da ne kiti ko ne želi, država ustavom obećava zaštitu obje strane od druge strane.Drug Saban wrote: ↑03/12/2024 12:16 U svakom slucaju vjernici muslimani imaju temelj da ne kite jelku, ona je u fundamentu krscanski obicaj.
Medjutim nemaju pravo prozivati druge koji kite, ljudi to ne rade jer potajno slave bozic vec zato sto je lijepo. Nista mi ljepse nema nego prosetati naseljem i vidjeti ukrasene prozore sa sijalicama. To je dio zimskog perioda, ljepsi je decembar sa ukrasima nego bez njih. Sjetimo se ocajno uredjenog Sarajeva prijasnjih godina, koliko je ljepse kad je grad ukrasen. Ne moras to vezati sa religijom, kao ni mnogo toga drugog. Zivi uzivaj, ne ogranicavaj se religijom, ionako si gresan.
Ono što meni na ovoj temi smeta jeste upravu miješanje u vjerska pravila gdje se laže da je kićenje jelke apsolutno halal i da u tome islamski nema ništa pogrešno. A onda se ide korak dalje pa se svako ko smatra da je haram proglašava ekstremistom i nekog ko izlazi izvan okvira onog što piše u islamskim izvorima.
-
hava123
#398 Re: Jelka-kitite il ne?
Ja, kad preselim, odo ravno u džehenem zbog kićenja jelke 
-
Vjecita_zavrzlama
-
Vjecita_zavrzlama
#400 Re: Jelka-kitite il ne?
Nauci se na to da vjeru tumaci svako kako zeli.U EU imas crkve koje prihvacaju pedere i one loje smatraju da je grijeh npr, nismo jos toliko daleko dosli.Ali svako ima pravo da tumaciiClass wrote: ↑03/12/2024 19:22I ja to razumijem, u demokratskoj državi ima pravo da kiti ko želi a da ne kiti ko ne želi, država ustavom obećava zaštitu obje strane od druge strane.Drug Saban wrote: ↑03/12/2024 12:16 U svakom slucaju vjernici muslimani imaju temelj da ne kite jelku, ona je u fundamentu krscanski obicaj.
Medjutim nemaju pravo prozivati druge koji kite, ljudi to ne rade jer potajno slave bozic vec zato sto je lijepo. Nista mi ljepse nema nego prosetati naseljem i vidjeti ukrasene prozore sa sijalicama. To je dio zimskog perioda, ljepsi je decembar sa ukrasima nego bez njih. Sjetimo se ocajno uredjenog Sarajeva prijasnjih godina, koliko je ljepse kad je grad ukrasen. Ne moras to vezati sa religijom, kao ni mnogo toga drugog. Zivi uzivaj, ne ogranicavaj se religijom, ionako si gresan.
Ono što meni na ovoj temi smeta jeste upravu miješanje u vjerska pravila gdje se laže da je kićenje jelke apsolutno halal i da u tome islamski nema ništa pogrešno. A onda se ide korak dalje pa se svako ko smatra da je haram proglašava ekstremistom i nekog ko izlazi izvan okvira onog što piše u islamskim izvorima.