pa snalaze se nekako, evo ovaj nineac sto je postavio temu je ovdje na skolovanju i garant ce ostati. neki imaju rodbinu vani, neki zaposlenje, neki preko skolovanja... uglavnom, ide ko stigne i ko moze, a suada i kompanija jedva docekali. to im bas onako doslo ko kec na jedanaest...muha_sa wrote:Ama fol je u tome što je nemoguće otići izuzev vjenčanja za papire al nikako ljudi da to skontaju----Gdje,kako i kod koga --rat završen-nema više izbjeglica..
Odlazak iz BiH?
- danas
-
xxyy
muha_sa vjeruj da ces svugdje naici na bolji prijem nego u BiH, ja idem za manju platu na nizu poziciju, zezat cu se oko papira i vracati u SA 100x po vizu al nista mi nije mrze nego trpiti sve te papke tamo koji su malterirali psihicki citavih 10 godina - hvala bogu pa ih vise necu vidjati stalno...preporodila sam se bukvalno za ovo malo vremena koliko sam daleko od svega toga
Last edited by xxyy on 12/12/2005 18:33, edited 1 time in total.
-
rei
joj muha jest me krenulo sa smijanjemmmm a ovaj tvoj post ko slag na sve tomuha_sa wrote:Ama fol je u tome što je nemoguće otići izuzev vjenčanja za papire al nikako ljudi da to skontaju----Gdje,kako i kod koga --rat završen-nema više izbjeglica..
Pardon--mogu navest nepravdu oko izbora Seade u ustavni sud---imaju prolaz--GARANT
nekako me podsjeti na onu "ma pustio bih ja njega ali nece on mene"
a u ovom slucaju "isao bih ja, ali mi ne daju"
- danas
shvatam u potpunosti... zalosno je ovo, ali je istinito...xxyy wrote:upravo procitah vijesti oko novog nam vrhovnog suca...divno kao i sve ostalo. sta se desilo sa terzicem ne znam jer nisam u bih, al zato i nisam kako ne bih slusala takve stvari.
no htjedoh odgovoriti na ovu vrlo interesantnu temu (sa jos interesantnijim rezultatom ankete). u SA sam se vratila netom poslije rata, na vlastitu zelju iako nisam imala dovoljno godina da odlucujem o takvim stvarima niko me nije mogao zadrzati da se ne vratim...isto kao sto me sada ne moze natjerati da tamo ostanem...srecom imala sam zanimljivu poslovnu priliku da odem.
i za kraj - smatram da svaka normalna osoba koja je tamo osjeca ogromnu nemoc pred onim sto se dogadja, gadost prema ljudima koji trenutno cine "vrh" na svakom polju a pogotovo politickom, a sto je nagore od svega mislila sam da cu poluditi od stvari koje sam slusala i kojih sam bila svjedok...
daj boze da je moj pesimizam bezrazlozan - ali ne mogu vise u sebi pronaci niti najmanji djelic nade da ce se u BiH desiti neki napredak u bliskoj buducnosti, cak stavise smatram da ce biti sve gore i gore i da svaka osoba bilo mlada ili stara treba otici u neku kulturniju sredinu koja dozvoljava covjeku da zivi dostojanstvenim zivotom
- stella_k
Uh vidim, nije me bilo a ovdje se svasta nesto napisalo...
S moje tacke "smatranja" stvari stoje ovako.....
Mene je na pocetku rata zvala prijateljica iz Splita i rekla da spakujem stvari i dolazim, da ce ovdje rat trajati dugo....rekoh ma kakvi, nema sanse, rat ce mjesec, dva, najduze tri a i kako cu ostaviti najblize...i jedna je domovina...
Ljude koji su odlazili tih dana nazivala sam izdajicama, pokusavala skontati kako mogu otici, ostaviti ljude koji ih vole, komsije, prijatelje....
Mladost, ludost......
Svi clanovi moje sire porodice su bili u Armiji BiH, sposobni muskarci, naravno, a bilo je i par zena u sanitetu...ja za to nisam imala m.uda ali sam im se iskreno divila, sve dok mi 17 godisnjeg rodjaka nisu zaklali fasisti...
Kad su nam javili preko Crvenog Kriza (jer rodjak nije bio iz Sarajeva) popizdila sam, neprestano u sebi ponavljajuci da je heroj koji je pao za domovinu i sjecajuci se njegovog djecijeg osmjeha...
Nekako smo u tim vremenima bili svi blizi, komsije su se voljele ko braca rodjena, sve smo dijelili...i glad, i zimu, i jedan paradajz na nas 8.....i mrak, i strah...
Kad je rat zavrsio, bili smo preumorni da budemo sretni, preslabi i suvise bolesni za ples....
Ikar kojem smo se toliko radovali je donio mnogo karcinoma u Bosnu...kao i crvava riza i okamenjeni grah....Ali eto, konacno je bilo gotovo! Moja tetka rahmetli je umrla nedugo od tuge za sinom, a porodica koja je ostala u zivotu (bliza) nikada nije dobila ni dinara od "drzave"..nije cak ni proglasen sehidom iako je te godine nosio pusku u ruci a u srcu Bosnu i svojih 17 godina....
Sa ove vremenske distance iskreno postujem ljude koji su prepoznali sudbinu koja slijedi (srecom za njih-na vrijeme) i otisli daleko od bolesti i jada koji nas je docekao nakon sto je posljednji cetnicki tenk utihnuo....
Svaka vam cast, spasili ste sebe, svoju djecu...zivjet cete dulje od mene (recimo), jer su me te tri godine toliko potrosile tako da danas imam mnogo manje zdravlja nego sto bi ga imala da sam zivjela normalno te tri proklete godine. Ne moraju gledati kako nam neki kvazi ekonomisti raspodaju zemlju za jeftine pare, kako nazovi politicari unistavaju zemlju i besramno kradu...Firma u kojoj sam bila zaposlena vise ne postoji jer ju je lokalni mocnik unistio i uzeo poslovni prostor na atraktivnoj lokaciji....koji se tako rado smjesi kad ga oslove sa "gospodine..."
Mnogo je vise dostojanstva u covjeku koji "pere tudje guzice" za posten zivot od onoga koji gore pomenutog mora nasloviti sa "gospodine", za neku bijednu mjesecnu cifru, i svjestan da ce ON izabrati sina tog doticnog na neku funkciju sutra zato sto je musliman, hrvat, srbin....
Danas znam da je moja domovina tamo gdje je dobro mom djetetu, muzu i meni....I jako zelim otici tamo, jer mi je ovih nesposobnih politicara, lopova i raznorazne bande vec dugo preko glave...Ako se ne prodas vladajucoj stranci bukvalno ne postojis i nikog ne boli dupe za tebe.....
Socijalna politika je misaona imenica kao i ljudska prava u ovoj zemlji u kojoj jos najmanje 20 godina nece biti postenih a zadovoljnih ljudi...
Dijasporci, svaka cast.....
S moje tacke "smatranja" stvari stoje ovako.....
Mene je na pocetku rata zvala prijateljica iz Splita i rekla da spakujem stvari i dolazim, da ce ovdje rat trajati dugo....rekoh ma kakvi, nema sanse, rat ce mjesec, dva, najduze tri a i kako cu ostaviti najblize...i jedna je domovina...
Ljude koji su odlazili tih dana nazivala sam izdajicama, pokusavala skontati kako mogu otici, ostaviti ljude koji ih vole, komsije, prijatelje....
Mladost, ludost......
Svi clanovi moje sire porodice su bili u Armiji BiH, sposobni muskarci, naravno, a bilo je i par zena u sanitetu...ja za to nisam imala m.uda ali sam im se iskreno divila, sve dok mi 17 godisnjeg rodjaka nisu zaklali fasisti...
Kad su nam javili preko Crvenog Kriza (jer rodjak nije bio iz Sarajeva) popizdila sam, neprestano u sebi ponavljajuci da je heroj koji je pao za domovinu i sjecajuci se njegovog djecijeg osmjeha...
Nekako smo u tim vremenima bili svi blizi, komsije su se voljele ko braca rodjena, sve smo dijelili...i glad, i zimu, i jedan paradajz na nas 8.....i mrak, i strah...
Kad je rat zavrsio, bili smo preumorni da budemo sretni, preslabi i suvise bolesni za ples....
Ikar kojem smo se toliko radovali je donio mnogo karcinoma u Bosnu...kao i crvava riza i okamenjeni grah....Ali eto, konacno je bilo gotovo! Moja tetka rahmetli je umrla nedugo od tuge za sinom, a porodica koja je ostala u zivotu (bliza) nikada nije dobila ni dinara od "drzave"..nije cak ni proglasen sehidom iako je te godine nosio pusku u ruci a u srcu Bosnu i svojih 17 godina....
Sa ove vremenske distance iskreno postujem ljude koji su prepoznali sudbinu koja slijedi (srecom za njih-na vrijeme) i otisli daleko od bolesti i jada koji nas je docekao nakon sto je posljednji cetnicki tenk utihnuo....
Svaka vam cast, spasili ste sebe, svoju djecu...zivjet cete dulje od mene (recimo), jer su me te tri godine toliko potrosile tako da danas imam mnogo manje zdravlja nego sto bi ga imala da sam zivjela normalno te tri proklete godine. Ne moraju gledati kako nam neki kvazi ekonomisti raspodaju zemlju za jeftine pare, kako nazovi politicari unistavaju zemlju i besramno kradu...Firma u kojoj sam bila zaposlena vise ne postoji jer ju je lokalni mocnik unistio i uzeo poslovni prostor na atraktivnoj lokaciji....koji se tako rado smjesi kad ga oslove sa "gospodine..."
Mnogo je vise dostojanstva u covjeku koji "pere tudje guzice" za posten zivot od onoga koji gore pomenutog mora nasloviti sa "gospodine", za neku bijednu mjesecnu cifru, i svjestan da ce ON izabrati sina tog doticnog na neku funkciju sutra zato sto je musliman, hrvat, srbin....
Danas znam da je moja domovina tamo gdje je dobro mom djetetu, muzu i meni....I jako zelim otici tamo, jer mi je ovih nesposobnih politicara, lopova i raznorazne bande vec dugo preko glave...Ako se ne prodas vladajucoj stranci bukvalno ne postojis i nikog ne boli dupe za tebe.....
Socijalna politika je misaona imenica kao i ljudska prava u ovoj zemlji u kojoj jos najmanje 20 godina nece biti postenih a zadovoljnih ljudi...
Dijasporci, svaka cast.....
- stella_k
Jeste, ali na celu te drzave je stajao Tito, a ne neki...ma da ne nabrajam...edu wrote:samo se pitam sta bi bilo od titine jugoslavije da su tada ljudi mislili k'o sad?..dali bi se stvorila onakva drzava...
odgovor poznat!
-
meskox
Raja netreba se paliti na provokacije rijec dijaspora za mene nije provokacija ni uvreda, moze svaki papak psovati i vrijedati po forumima.
mene je tip na cengic vili pokuso kao uvrijediti vi dijaspora vako nako nako sto je preslo u zesci okrsaj prides mu ako imas muda spucas mu samarícnu pa ko je veca budala.
polovina od ovih sto dizu glasove ja sarajlija ti nisi jeli neko zna tacan broj pravih sarajevskih familija mislim da se radi on nekoj cifri 48,49
ostalo je ko i ja dedo doselio odavde, pradjed odande i sad ce meni eci edu da je on neki sarajlija.
ako sam nesto krivo napisao molim za oprostaj niam ni citao sve komentare jer su bezvezni.
mene je tip na cengic vili pokuso kao uvrijediti vi dijaspora vako nako nako sto je preslo u zesci okrsaj prides mu ako imas muda spucas mu samarícnu pa ko je veca budala.
polovina od ovih sto dizu glasove ja sarajlija ti nisi jeli neko zna tacan broj pravih sarajevskih familija mislim da se radi on nekoj cifri 48,49
ostalo je ko i ja dedo doselio odavde, pradjed odande i sad ce meni eci edu da je on neki sarajlija.
ako sam nesto krivo napisao molim za oprostaj niam ni citao sve komentare jer su bezvezni.
- muha_sa
Zlato moje,nek ti je sa srečom novi život i čika Muha ti želi sve najbolje al mi koji smo ovdje,jel treba da čekamo bezvizni režim i maštamo gdje se udomit---ništa od toga--rad-rad i samo rintanje .xxyy wrote:muha_sa vjeruj da ces svugdje naici na bolji prijem nego u BiH, ja idem za manju platu na nizu poziciju, zezat cu se oko papira i vracati u SA 100x po vizu al nista mi nije mrze nego trpiti sve te papke tamo koji su malterirali psihicki citavih 10 godina - hvala bogu pa ih vise necu vidjati stalno...preporodila sam se bukvalno za ovo malo vremena koliko sam daleko od svega toga
Svom sinu od večeras savjetujem da aplicira za neku od obečanih zemalja---kažem da kao razloge navede.
---iritiraju me i na CNS negativno utiću ,klempave uši Tihića--četništvo Paravca a i onaj učo Jović nije mi po kontu a o Seadii da i ne govorim.
Eto njega brzo kod vas u tu ljepotu---jebo ovo--daj tata koju km da trebu izvedem
-
edu
sega mi sto ljudi procitaj dva posta i onda oni nekome nesto repliciraju...
sustina svega je: ko hoce da ide nek' ide..ali ko je otisao a da se ne vrati nek' se onda ne petlja vise u situaciju u bosni..nek' ne palamudi o federaciji i republici srpskoj..neka ne palamudi o seadi..jer to se njega vise ne tice! on je svojim konacnim odlaskom rekao sve!
sustina svega je: ko hoce da ide nek' ide..ali ko je otisao a da se ne vrati nek' se onda ne petlja vise u situaciju u bosni..nek' ne palamudi o federaciji i republici srpskoj..neka ne palamudi o seadi..jer to se njega vise ne tice! on je svojim konacnim odlaskom rekao sve!
- danas
ta drzava je nastojala biti drzava... i to je i uspjela. nije nikome problem raditi i muciti se za bolje sutra. dao bog da smo se 95-e probuditi u drzavi koja je imala ista zajednicko sa drzavom iz '45-e. ali nismo.stella_k wrote:Jeste, ali na celu te drzave je stajao Tito, a ne neki...ma da ne nabrajam...edu wrote:samo se pitam sta bi bilo od titine jugoslavije da su tada ljudi mislili k'o sad?..dali bi se stvorila onakva drzava...
odgovor poznat!
i masa ljudi je tada i otisla (poslije rata), a predurali su i rat i svasta nesto... ali onda skontali da im valja zivjeti u nakaradi od drzave, gdje nema poboljsanja ma kako se neko licno trudio i zalagao... ono sto govori xxyy -- osjecaj bespomocnosti, ocajanja, beznadja i zgrazavanja tjera ljude vani, a bili su tu za vrijeme opsade i rata. ponajvise ih tjera misao da se nista nece promijeniti nabolje, a poslije suade i dogadjaja -- kako im reci da nisu u pravu...
-
edu
ama vi se svezali suade..od slucaja suada ima gorih sitaucija..pa predsjednik ustavnog suda ti je optuzen da je primao mito..ne treba ti dalje..omladini ne terba savjetovati da bjeze..nego im treba savjetovati da izadju na izbore...danas wrote:ta drzava je nastojala biti drzava... i to je i uspjela. nije nikome problem raditi i muciti se za bolje sutra. dao bog da smo se 95-e probuditi u drzavi koja je imala ista zajednicko sa drzavom iz '45-e. ali nismo.stella_k wrote:Jeste, ali na celu te drzave je stajao Tito, a ne neki...ma da ne nabrajam...edu wrote:samo se pitam sta bi bilo od titine jugoslavije da su tada ljudi mislili k'o sad?..dali bi se stvorila onakva drzava...
odgovor poznat!
i masa ljudi je tada i otisla (poslije rata), a predurali su i rat i svasta nesto... ali onda skontali da im valja zivjeti u nakaradi od drzave, gdje nema poboljsanja ma kako se neko licno trudio i zalagao... ono sto govori xxyy -- osjecaj bespomocnosti, ocajanja, beznadja i zgrazavanja tjera ljude vani, a bili su tu za vrijeme opsade i rata. ponajvise ih tjera misao da se nista nece promijeniti nabolje, a poslije suade i dogadjaja -- kako im reci da nisu u pravu...
-
xxyy
edu wrote:sega mi sto ljudi procitaj dva posta i onda oni nekome nesto repliciraju...
nemoj se vise provaljivati majke ti, bas ne mogu tih likova sto provode vrijeme lajuci stalno i ne radeci nista ( s oprostnjem ako nije, al se ne mogu oteti utisku da je to tvoj slucaj)
-
edu
imat cemo i mi svog Titu..polako..znam ja da 10 godina nije malo..ali ipak stvari ce krenuti na bolje..nadam se vec od oktobra sljedece godine!stella_k wrote:Jeste, ali na celu te drzave je stajao Tito, a ne neki...ma da ne nabrajam...edu wrote:samo se pitam sta bi bilo od titine jugoslavije da su tada ljudi mislili k'o sad?..dali bi se stvorila onakva drzava...
odgovor poznat!
-
edu
pa mozda bi ti bilo bolje da se otmes...xxyy wrote:edu wrote:sega mi sto ljudi procitaj dva posta i onda oni nekome nesto repliciraju...
sustina svega je: ko hoce da ide nek' ide..ali ko je otisao a da se ne vrati nek' se onda ne petlja vise u situaciju u bosni..nek' ne palamudi o federaciji i republici srpskoj..neka ne palamudi o seadi..jer to se njega vise ne tice! on je svojim konacnim odlaskom rekao sve!svasta pricas stvarno...petljacu se sve dok imam nekoga ili nesto tamo (a boga mi imam i te kako). uostalom sta si to ti konkretno uradio povodom cijele situacije???
nemoj se vise provaljivati majke ti, bas ne mogu tih likova sto provode vrijeme lajuci stalno i ne radeci nista ( s oprostnjem ako nije, al se ne mogu oteti utisku da je to tvoj slucaj)
- danas
slazem se ja sa tim, ali postoji i ova -- ko ce i za koliko vremena oprati ovo sto su ovi debili zagovnali? treba vremena i vremena... a do tada, ko ziv a ko mrtav... a ljudi sve vise gledaju samo sebe, svoju porodicu, svoju djecu..edu wrote: ama vi se svezali suade..od slucaja suada ima gorih sitaucija..pa predsjednik ustavnog suda ti je optuzen da je primao mito..ne treba ti dalje..omladini ne terba savjetovati da bjeze..nego im treba savjetovati da izadju na izbore...
-
edu
i ti predlazes da oni odu...?!danas wrote:slazem se ja sa tim, ali postoji i ova -- ko ce i za koliko vremena oprati ovo sto su ovi debili zagovnali? treba vremena i vremena... a do tada, ko ziv a ko mrtav... a ljudi sve vise gledaju samo sebe, svoju porodicu, svoju djecu..edu wrote: ama vi se svezali suade..od slucaja suada ima gorih sitaucija..pa predsjednik ustavnog suda ti je optuzen da je primao mito..ne treba ti dalje..omladini ne terba savjetovati da bjeze..nego im treba savjetovati da izadju na izbore...
-
buhtelj
Ponovno vam kazem,..kaj cete vani...tu se samo radi...ostanite doma uz kavu, cevapcice, burek...i plakanje kako je sve sjebano i sve je slabije i slabije i tada obvezno pijte kavu kod susjede... pljuvaj po svemu......TO JE TIPICAN stav do zivota........SVE JE U KU***
i nis nemojte da mjenajte jer vise necete moci...da placete,,,i naravno za sve su drugi krivi...politicari. susjedi...a osobito Slovenci

KAMO DALJE....
KAMO DALJE....