Poligamija se širi Bosnom
-
Shoshana
"Mlada dama" je zasigurno medju starijim ovdjeZlikavac wrote:Tek ako imate isto...mlada damo
A misljenje sam pokusala iznijeti... mislim na stranici 14.
Problem u ovoj raspravi je vjerovatno zato sto se prica o poligamiji - sa stanovistva islama. Da se slucajno prica sa stanovistva ljudskih prava i sloboda, mislim da bi situacija bila obrnuta. Vjernici bi biliprotiv a intelektualci - za!
Ja samprotiv braka (uopste uzevsi) a za slobodu ljudi da dobrovoljno spavaju s kim hoce.
Da ne bude zabune - JA ne bih zivjela u poligamijskoj zajednici, ali ne vidim zasto bi to sprijecavalo one koji to zele!
-
Shoshana
NazalostZlikavac wrote:Cak bi vam velika vecina zivotinjskog svijeta pozavidjela...sto im i tu preostalu osobinu prisvajate...Shoshana wrote:
Ja samprotiv braka (uopste uzevsi) a za slobodu ljudi da dobrovoljno spavaju s kim hoce.
Potpuno se slazem!
-
Zlikavac
- stella_k
Ma copy-paste iz raja izasao....Shoshana wrote:Hajde sumiraj zivota ti, da ne idem opet citati svih petnaest stranastella_k wrote:Pa sta pisem cijelo vrijeme, zeno...prsti me zaboljeli, ne spavam...
"Bas ti hvala djevojcice na objasnjenju....a sad budi tako dobra i objasni ovo: u serijetskom braku muskarac ima pravo (ne i obavezu) da ozeni 4 zene i to pravo mu je dao Uzviseni (ako grijesim ispravi me). Isti taj muskarac se dakle ozeni prvi put u nekim (mozda) kasnim dvadesetim, dobije prvo dijete (mashallah), izmedju njega i njegove drage jos uvijek traju njeznosti i emocije, jer nisu se "iz niceg" uzeli.
Dijete raste, vjerovatno je i drugo na putu; rodi se mashallah i drugo. Njegova ljubav iz mladosti vise ne izgleda kao nekad, kukovi joj se nekako previse rasirili, bogme se i udebljala, a on jos u snazi, sjeti se da moze da se opet ozeni, a i vakat je; prosla trideseta (mozda). Baci oko na jednu mladicu od nepunih dvadeset; uskoro bi svadba uz slaganje prve zene. Na prvu bracnu noc ona mu je cak i dovede; nije bas bio siguran jesu li joj oci crvene od tuge, ali nije ni imao vremena o tome da razmislja jer evo pored njega je bilo novo mlado tijelo i kao da mu se nudilo. Uzeo je ono sto misli da mu pripada. Rodi se dijete mashallah, pa drugo... Poslije nekog vremena i ova mu pomalo dosadi; uvijek djeciji plac, frka, trci zaradi za toliku familiju, jednu vecer tamo, jednu vamo...treba mu odmora...a najbolje se odmoriti kod nove, mladje zene. Dodje treca; da se ne ponavljam, sve ide istim redom...ona prva, s njom mu je drago pricati eto prve godine su zajedno prosli, ona mu je bila draga nekako kao sestra, zelju prema njoj vec odavno nije imao...veceri sa njom bile su pocesto dosadne i sumorne...najsretniji je bio kad je odlazio onoj trecoj... I drugu zenu je napustila ona draz prve mladosti, nekako se vise ne njeguje kao nekad, valjda mnogo obaveza, djeca, kuca.....Treca je bila svjeza jos neko vrijeme....porodi i zivot je promjenise....
I tako, dodje nas Muskarac u petu deceniju...vrlo kriticnu, kazu....Kad osjeti da gubi moc, a volio bi josh...Vakat je za jos jednu mladu, snagu da povrati...Nadje neku vec malo ostarjelu, napunila vec 25, ali eto milosrdan je on......Srce hoce, ali tijelo ne moze....dobro, godine su..... A i ona...nekad mu se cinilo da se bas ne raduje kad je miluje...mozda zbog prevelike razlike u godinama...haman ko prvi mu sin....
E hajde ti sad meni reci, onako posteno.
Koja od ove cetiri bi ti voljela biti?
I koliko ima Uzvisenog u svemu ovom??"
A ako jos sta treba, samo javni...

- stella_k
Uglavnom....mislim da je to plod paterijahata i da Bog (u kojeg vjerujem) nema nista sa tim. Da je trebalo drugacije, Bog bi stvorio Adema (Adama) i HavE (EvE) i sve bi dalje islo po pravilu i propisu. Nigdje veze jer je stvorio PAR.
Ukratko.
Ukratko.
- danas
evo ga dosao moj haremlija #1....Toozla wrote:....vremena se mijenjaju....dosli smo do .....sex & caj & ilahije & kaside....![]()
![]()
de ti njima lijepo objasni kako je tebi lijepo u mom haremicu sa ostalom trojicom, kako te ja pazim...
@zlikavac:
sva cetvorica mojih haremlija su djevice
-
bolje_grob_nego_rob
Ponavljane te nece uciniti pametnijom, Stela !stella_k wrote:Ma copy-paste iz raja izasao....Shoshana wrote:Hajde sumiraj zivota ti, da ne idem opet citati svih petnaest stranastella_k wrote:Pa sta pisem cijelo vrijeme, zeno...prsti me zaboljeli, ne spavam...
"Bas ti hvala djevojcice na objasnjenju....a sad budi tako dobra i objasni ovo: u serijetskom braku muskarac ima pravo (ne i obavezu) da ozeni 4 zene i to pravo mu je dao Uzviseni (ako grijesim ispravi me). Isti taj muskarac se dakle ozeni prvi put u nekim (mozda) kasnim dvadesetim, dobije prvo dijete (mashallah), izmedju njega i njegove drage jos uvijek traju njeznosti i emocije, jer nisu se "iz niceg" uzeli.
Dijete raste, vjerovatno je i drugo na putu; rodi se mashallah i drugo. Njegova ljubav iz mladosti vise ne izgleda kao nekad, kukovi joj se nekako previse rasirili, bogme se i udebljala, a on jos u snazi, sjeti se da moze da se opet ozeni, a i vakat je; prosla trideseta (mozda). Baci oko na jednu mladicu od nepunih dvadeset; uskoro bi svadba uz slaganje prve zene. Na prvu bracnu noc ona mu je cak i dovede; nije bas bio siguran jesu li joj oci crvene od tuge, ali nije ni imao vremena o tome da razmislja jer evo pored njega je bilo novo mlado tijelo i kao da mu se nudilo. Uzeo je ono sto misli da mu pripada. Rodi se dijete mashallah, pa drugo... Poslije nekog vremena i ova mu pomalo dosadi; uvijek djeciji plac, frka, trci zaradi za toliku familiju, jednu vecer tamo, jednu vamo...treba mu odmora...a najbolje se odmoriti kod nove, mladje zene. Dodje treca; da se ne ponavljam, sve ide istim redom...ona prva, s njom mu je drago pricati eto prve godine su zajedno prosli, ona mu je bila draga nekako kao sestra, zelju prema njoj vec odavno nije imao...veceri sa njom bile su pocesto dosadne i sumorne...najsretniji je bio kad je odlazio onoj trecoj... I drugu zenu je napustila ona draz prve mladosti, nekako se vise ne njeguje kao nekad, valjda mnogo obaveza, djeca, kuca.....Treca je bila svjeza jos neko vrijeme....porodi i zivot je promjenise....
I tako, dodje nas Muskarac u petu deceniju...vrlo kriticnu, kazu....Kad osjeti da gubi moc, a volio bi josh...Vakat je za jos jednu mladu, snagu da povrati...Nadje neku vec malo ostarjelu, napunila vec 25, ali eto milosrdan je on......Srce hoce, ali tijelo ne moze....dobro, godine su..... A i ona...nekad mu se cinilo da se bas ne raduje kad je miluje...mozda zbog prevelike razlike u godinama...haman ko prvi mu sin....
E hajde ti sad meni reci, onako posteno.
Koja od ove cetiri bi ti voljela biti?
I koliko ima Uzvisenog u svemu ovom??"
A ako jos sta treba, samo javni...
Pogotov ne ovu tvoju turbo pricicu !
-
Shoshana
Ja - ne bih ni jedna...
Ali, ako cemo pravo i posteno - te se stvari dogadjaju i bez poligamije.
Da se razumijemo, ja nisam za serijatsku poligamiju, gdje muskarac moze da se razvede tako sto tri puta zeni kaze "pustam te", a zena moze samo da sjedi i crkava od muke...
Ali nemam nista protiv da se dozvoli poligamija onima koji to hoce. Gdje se zene, kao i danas mogu razvesti ako im se ne svidja sta im muz radi. A da si povrijedjena i da te boli - na zalost dogadja se i u monogamiji
Ali, ako cemo pravo i posteno - te se stvari dogadjaju i bez poligamije.
Da se razumijemo, ja nisam za serijatsku poligamiju, gdje muskarac moze da se razvede tako sto tri puta zeni kaze "pustam te", a zena moze samo da sjedi i crkava od muke...
Ali nemam nista protiv da se dozvoli poligamija onima koji to hoce. Gdje se zene, kao i danas mogu razvesti ako im se ne svidja sta im muz radi. A da si povrijedjena i da te boli - na zalost dogadja se i u monogamiji
-
Shoshana
@ bolje_grob_nego_rob
Ponavljane te nece uciniti pametnijom, Stela !
Pogotov ne ovu tvoju turbo pricicu ![/quote]
Stella ponavlja jer sam je ja zamolila...
Ako imas sta da dodas raspravi, bravo! Ali prihvati da ljudi imaju pravo na drugacija misljenja i uvazavanje toga je osnova svakom dijalogu.
Ako ne - stalica
(ovo je sala, bez uvrede!)
Pogotov ne ovu tvoju turbo pricicu ![/quote]
Stella ponavlja jer sam je ja zamolila...
Ako imas sta da dodas raspravi, bravo! Ali prihvati da ljudi imaju pravo na drugacija misljenja i uvazavanje toga je osnova svakom dijalogu.
Ako ne - stalica
-
bolje_grob_nego_rob
Stella ponavlja jer sam je ja zamolila...Shoshana wrote:Ponavljane te nece uciniti pametnijom, Stela !
Ako ne - stalica
Stela je ponovila jednu svoju zamisljenu situaciju, nikako ne ono sto si je ti zamolila !!!
Naravno da ljudi imaju pravo na druga misljenja, sve dok postuju i moje pravo , ine dzaraju u njega !
Ako ne - stalica !!!
- stella_k
U ovom trenutku ja ne mogu biti ni gluplja ni pametnija nego sto zaista jesam. Ako u novom danu nesto novo a pozitivno naucim, racunam da sam pametnija. Jos ako to umijem prakticno primijeniti (sto je uostalom i svrha savkog ucenja), ma gdje mi je kraj...bolje_grob_nego_rob wrote:
Mislim....da tebi smeta sto u ovoj "pricici" nema filozofije, sto je sve uprosteno pokazano fizicki onako kako se moze ocitovati u zivotu. Razmisljala sam i dosla do zakljucka ( ne ljuti se)......ako je sve istina sto si pisao...zene su mnogo bolji muslimani od muskarca muslimana. Jer one su u stanju uciniti zrtvu i odbaciti svoj zenski princip emotivnosti da muskarcu ugode....nijedan muskarac to zeni ne bi mogao priustiti...bez obzira sto ovo zvuci prilicno nenormalno (norme su diskutabiilna stvar).....iako se racunaju po nekim mjerilima kao jaci spol....
-
Shoshana
Stela je ponovila jednu svoju zamisljenu situaciju, nikako ne ono sto si je ti zamolila !!!bolje_grob_nego_rob wrote:Stella ponavlja jer sam je ja zamolila...Shoshana wrote:Ponavljane te nece uciniti pametnijom, Stela !
Ako ne - stalica![]()
(ovo je sala, bez uvrede!)
Naravno da ljudi imaju pravo na druga misljenja, sve dok postuju i moje pravo , ine dzaraju u njega !
Ako ne - stalica !!!
Pa dobro, Stella mozda ne voli da filozofira, ali je uspjela iznijeti svoje misljenje. Ja sam shvatila, a mislim da si i ti.
Ja sam za poligamiju (ali ne iz razloga sto je islam dozvoljava, nego sto mislim da se to nikoga ne tice osim onih koji to upraznjavaju)
Stella je protiv, zato sto misli da bi se zene iskoristavale, i kao istrosena roba - odbacivale. Ako se uzme u obzir da ekonomska situacija npr. u Bosni i Hercegovini ne ide na ruku razvedenim zenama (samohranim majkama), razumljivo je.
Takodje se protiv dozvoljavanja poligamije moze iznijeti cinjenica da "prilika cini lopova" - o cem se takodje moze raspravljati...
Bi li ti "Bolje rob nego grob" bilo tesko da sumiras svoje misljenje (i po potrebi potkrijepis argumentima?)
-
zlata
Nego sta! Naucio me dido....da u brak stupaju MUZ i ZENA. Da se ta jedina zena voli (i duraSoldier_of_Allah wrote:Lijepo tebe tvoj dedo nauci nema sta....Subhanallah...zlata wrote:Pa "normalnije" je biti ozenjen peder....neg'imati cet'ri zene. Oni su bar PAR. Dvoje. Dvojica. Dvije. A u haremu....hm!![]()
![]()
More biti svaaaasta!
![]()
![]()
![]()
Uostalum...u slucaju viska muskaraca...je'l'bi Serija dozvol'la takve brakove...muskarac...sa muskarcem...il'zena sa vise muskaraca? Ipak je seks prirodna potreba!
-
PR80.
I jos si zaboravila @danas pitati tog svog, tj mogdanas wrote:evo ga dosao moj haremlija #1....Toozla wrote:....vremena se mijenjaju....dosli smo do .....sex & caj & ilahije & kaside....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
de ti njima lijepo objasni kako je tebi lijepo u mom haremicu sa ostalom trojicom, kako te ja pazim...pa nek' crknu dusmani
zenicemo se mi kako nam je cejf, a oni nek pricaju sta hoce
zavladacemo mi i nas zakon bosnom jednog dana, bezbeli
![]()
A ja i ti se eto