Ili možda jednostavno povećati porez za recimo 5% onima koji ne izađu na izbore. A ako žele da im se ukine ta kazna morali bi proći kroz namjerno zakomplikovanu birokratsku proceduru zbog koje bi izgubili dane. Pa biraj: izgubi sat-dva za glasanje ili nekoliko dana nerviranja ako ne glasajukobe_24 wrote: ↑16/09/2022 10:51 Ja bih uveo obavezno glasanje , tj doznake od doktora ako ne mozes ili potvrda si bio van zemlje , u protivnom kazna po dzepu 500 KM za studente 200 , za penzionere ¸100
i kad bi imali preko 80% izlaznosti znali bi sta misli vecina a ovako uvijek se kao zalimo da nam 40% i kradja na izborima odlucuje.
Nadam se elektronskom glasanju jednog dana
BiH izbori 2022
- Peacean
#376 Re: BiH izbori 2022
-
mistek
#377 Re: BiH izbori 2022
Mislim da dosta raje razmišlja slično. I ja se vala nadam da će raja makar pokazati šta misli o preletačima, ljudima koji su godinama u politici i ni po čemu se ne ističuPrpa.ba wrote: ↑16/09/2022 08:59 S obzirom da je proslo dovoljno vremena kampanje, pogledalo se par debata, i nakon malo vaganja, i ja sam se odlucio kako glasati.![]()
Predsjednistvo - Denis. Ni najmanje ga ne mirisem, ne dopada mi se kao politicar, ali smatram da ni po cemu nece ugroziti drzavne interese, plus sprjecavam Bakira da nastavi uhljebljivati polupismene jadnike iz SDA po diplomatiji. I nije hinjava poluopozicija kao Profa SDA-ovac.
Parlament BiH, izborna jedinica 3A (KS): SDP ne dolazi u obzir zbog prisustva Lidije Korac na listi. Originalno sam mislio glasati za NS zbog Pedje i Sabine jer mi se ne glasa za Zvizdica. Ipak, svidja mi se tandem Sabina Cudic - Mia Abazovic iz NiP-a pa cu ipak glasati za NIP, ali preferencijalno samo za Miu Abazovic. Jest da time indirektno guram Zvizdica, ali mozda nas bude vise ovakvih pa se i posalje finu poruku sta mislimo o transferima.![]()
Parlament FBiH, izborna jedinica 411: NiP, Dino, Mekic, Beslija i Jakupovic. Svi se pokazali kao nepotkupljivi, 3 skupstinska zastupnika i mlada vijecnica iz Ilijasa. Dobra ekipa.![]()
Skupstina KS: ovdje sam se premisljao izmedju SDP-a koji fakat ima super listu (Steta, Irfan) i NiP-a koji ima fakat tanku listu jer su sve izvukli za napad prema gore.Na kraju cu vjerovatno za NiP jer je Steta kiksao prijemom Tanovica cime su pokazali da SDP vazda ostaje SDP, cak iako znaju voditi infrastrukturne projekte.
Okeric, Arijana, Ademovic, Danijela, ministri Omer, Naida i Samir mi se cine kao dobar izbor.
-
+387
#378 Re: BiH izbori 2022
Ne bih glasao za nekog ko nema šanse, trenutak je stvarno kritičan. Nažalost, trojci se svaka ručica pika.mistek wrote: ↑16/09/2022 16:14Mislim da dosta raje razmišlja slično. I ja se vala nadam da će raja makar pokazati šta misli o preletačima, ljudima koji su godinama u politici i ni po čemu se ne ističuPrpa.ba wrote: ↑16/09/2022 08:59 S obzirom da je proslo dovoljno vremena kampanje, pogledalo se par debata, i nakon malo vaganja, i ja sam se odlucio kako glasati.![]()
Predsjednistvo - Denis. Ni najmanje ga ne mirisem, ne dopada mi se kao politicar, ali smatram da ni po cemu nece ugroziti drzavne interese, plus sprjecavam Bakira da nastavi uhljebljivati polupismene jadnike iz SDA po diplomatiji. I nije hinjava poluopozicija kao Profa SDA-ovac.
Parlament BiH, izborna jedinica 3A (KS): SDP ne dolazi u obzir zbog prisustva Lidije Korac na listi. Originalno sam mislio glasati za NS zbog Pedje i Sabine jer mi se ne glasa za Zvizdica. Ipak, svidja mi se tandem Sabina Cudic - Mia Abazovic iz NiP-a pa cu ipak glasati za NIP, ali preferencijalno samo za Miu Abazovic. Jest da time indirektno guram Zvizdica, ali mozda nas bude vise ovakvih pa se i posalje finu poruku sta mislimo o transferima.![]()
Parlament FBiH, izborna jedinica 411: NiP, Dino, Mekic, Beslija i Jakupovic. Svi se pokazali kao nepotkupljivi, 3 skupstinska zastupnika i mlada vijecnica iz Ilijasa. Dobra ekipa.![]()
Skupstina KS: ovdje sam se premisljao izmedju SDP-a koji fakat ima super listu (Steta, Irfan) i NiP-a koji ima fakat tanku listu jer su sve izvukli za napad prema gore.Na kraju cu vjerovatno za NiP jer je Steta kiksao prijemom Tanovica cime su pokazali da SDP vazda ostaje SDP, cak iako znaju voditi infrastrukturne projekte.
Okeric, Arijana, Ademovic, Danijela, ministri Omer, Naida i Samir mi se cine kao dobar izbor.
Ja doduše još vagam državni i kantonalni nivo. Za FBiH nema sumnje da ide NiP, ali nekako mi se sekunde ne sviđa to guranje Zvizdića gore. Čak bih tu išao na Miletića, ali nešto nisam siguran da ima ikakve šanse, pa mi žao
![]()
Meni lično Zvizda previše i ne smeta, ali uvijek imaš opciju preferencijalnih glasova (Mia) ili recimo NS (Binasa, Pedja) ili čak Magazinovica.
Sumnjam da NES u 3A ima prolaz u PD PS BiH
- SmokingMan
#379 Re: BiH izbori 2022
Volim kakofoniju sačinjenju od kaljuže predizbornih obećanja. 
-
putokaz1
#380 Re: BiH izbori 2022
3a to KS plus BPK tu prolaze SDA NIP SDP i NS+387 wrote: ↑16/09/2022 16:29Ne bih glasao za nekog ko nema šanse, trenutak je stvarno kritičan. Nažalost, trojci se svaka ručica pika.mistek wrote: ↑16/09/2022 16:14
Mislim da dosta raje razmišlja slično. I ja se vala nadam da će raja makar pokazati šta misli o preletačima, ljudima koji su godinama u politici i ni po čemu se ne ističuJa doduše još vagam državni i kantonalni nivo. Za FBiH nema sumnje da ide NiP, ali nekako mi se sekunde ne sviđa to guranje Zvizdića gore. Čak bih tu išao na Miletića, ali nešto nisam siguran da ima ikakve šanse, pa mi žao
![]()
Meni lično Zvizda previše i ne smeta, ali uvijek imaš opciju preferencijalnih glasova (Mia) ili recimo NS (Binasa, Pedja) ili čak Magazinovica.
Sumnjam da NES u 3A ima prolaz u PD PS BiH
-
sajber87
#381 Re: BiH izbori 2022
Veoma zreo nacin razmisljanja, fino objasnjenoPrpa.ba wrote: ↑16/09/2022 08:59 S obzirom da je proslo dovoljno vremena kampanje, pogledalo se par debata, i nakon malo vaganja, i ja sam se odlucio kako glasati.![]()
-
Seawolf
#382 Re: BiH izbori 2022
Vrlo detaljna i kvalitetna analiza koja se može svesti na jednu prostoproširenu rečenicu:Prpa.ba wrote: ↑16/09/2022 08:59 S obzirom da je proslo dovoljno vremena kampanje, pogledalo se par debata, i nakon malo vaganja, i ja sam se odlucio kako glasati.![]()
Glasaću za NiP na svim nivoima.
-
NediM17
#383 Re: BiH izbori 2022
Kad cujes ove danasnje NIP-ovce, 30 godina glasali za SDA i odrzavali ih na vlasti i sad su oni kao "rjesenje za osvjezenje".
Jedina gora stvar od SDA je lazna SDA.
Jedina gora stvar od SDA je lazna SDA.
Last edited by NediM17 on 16/09/2022 17:31, edited 1 time in total.
-
sajber87
#384 Re: BiH izbori 2022
Realno do pojave NIP-a SDA je radio sta zeli, DF SBB SBiH SD BOSS itd ,svi su prije izbora bili protiv SDA manje ili vise da bi poslije izbora odmah prodali dusu djavolu i zajdnicki zajahali na budzete i upravne odbore upregnuti u kocije od SDA HDZ kocijasa. SDP i NS nikad me bi mogli skinuti sami SDA. Cinjenica je da je NIP to razbio i pokrenuo lavinu koja ce tu dvadesetpetogodisnju koaliciju poslati u opoziciju sto nece biti najgore sto ce ih pogoditi. Za ovo teze ce se vec pobrinuti USA GB i EU.Seawolf wrote: ↑16/09/2022 17:13Vrlo detaljna i kvalitetna analiza koja se može svesti na jednu prostoproširenu rečenicu:Prpa.ba wrote: ↑16/09/2022 08:59 S obzirom da je proslo dovoljno vremena kampanje, pogledalo se par debata, i nakon malo vaganja, i ja sam se odlucio kako glasati.![]()
Glasaću za NiP na svim nivoima.
- Prpa.ba
- Control panel
#386 Re: BiH izbori 2022

More li neko da mi rekne na kojoj listi da glasam za premijera.
-
seksi_ideje
#387 Re: BiH izbori 2022
Moj izbor je veoma jasan. Nisam ni krio na forumu, ali NS ce dobiti moj glas na svim nivoima.
U KS zato sto je vec prije prosli izbora NS rekla da ce praviti koaliciju sa izradjenim setom mjera. Posebno je Forto od samog pocetka izjavio da je njemu gradski prijevoz najveci prioritet.
Na federalnom nivou Damir Arnaut. On je na celu istrazne komisije o radu pravodudja i svi se sjecamo da se Tadicka nije htjela odazvati, pa je onda na kraju ipak morala. I on je tu vrsio pritisak. To joj je bio pocetak kraja.
Na drzavnom nivou Sabina, bez dileme. Ona je po meni najbolji kandidat na drzavnoj listi i trenutno nas najbolji politicar. Jednostavno je uvijek dobro pripremljena i zna o cemu govori.
Nasa Stranka je bukvalno jedina koja je jasna opozicija SDA i njihovom nacinu vladanja.
U KS zato sto je vec prije prosli izbora NS rekla da ce praviti koaliciju sa izradjenim setom mjera. Posebno je Forto od samog pocetka izjavio da je njemu gradski prijevoz najveci prioritet.
Na federalnom nivou Damir Arnaut. On je na celu istrazne komisije o radu pravodudja i svi se sjecamo da se Tadicka nije htjela odazvati, pa je onda na kraju ipak morala. I on je tu vrsio pritisak. To joj je bio pocetak kraja.
Na drzavnom nivou Sabina, bez dileme. Ona je po meni najbolji kandidat na drzavnoj listi i trenutno nas najbolji politicar. Jednostavno je uvijek dobro pripremljena i zna o cemu govori.
Nasa Stranka je bukvalno jedina koja je jasna opozicija SDA i njihovom nacinu vladanja.
Last edited by seksi_ideje on 16/09/2022 19:09, edited 1 time in total.
- tramvajtrojka
#388 Re: BiH izbori 2022
-
NediM17
#389 Re: BiH izbori 2022
Gle'aj neostvarenih propalih SDA-ovaca. 
Valjda dobijete "drugu sansu" u novoj stranKi sa starim ljudima, camparama, zvizdicima, koNjakovicima...
Cuo sam da vam i bake prelazi u zimskom prelaznom roku.
Jahali nas 30 godina, sad se malo umili, okupali, presvukli i spremni za novih 30.
Valjda dobijete "drugu sansu" u novoj stranKi sa starim ljudima, camparama, zvizdicima, koNjakovicima...
Cuo sam da vam i bake prelazi u zimskom prelaznom roku.
Jahali nas 30 godina, sad se malo umili, okupali, presvukli i spremni za novih 30.
- Styling
#390 Re: BiH izbori 2022
Bogami, nikada nisam za SDA glasala. Do sada je moj izbor bio SDP, od prošlih izbora NIP. Zelene hadalje ni na slici ne volim vidjeti.
-
NediM17
#391 Re: BiH izbori 2022
Ma i moj su bili, kako se prodase zelenim 2010 zavrsio sam s njima, apstinencija od tada.
Ako zatreba prodace se opet zelenim, ko da vise.
Ne mogu vala ni ovih presvucenih.
I ko mi ostaje, Forto pausal i njegova ekipa, jos da probam s njima.
Mozda dam sansu Forti pausalu ako puste ovu dionicu pruge do izbora i daju subvencije na grijanje.
Ili nastavljam apstinirati.
- Str0nz
- Grijem se na: Hodza > marfi
#392 Re: BiH izbori 2022
Nisam znao da je izborni prag u BiH 3%. To je katastrofa

P.s, nisam ni znao da toliko ljudi prizelkuju Bosnjacku URA-u I Dritana, to je jos veca katastrofa
Nadam se da se radi o botovskoj brigadi NIP-ovaca a ne o generalnom sentimentu,
ovaku su i u CG proglasili URA i Dritana kao spasiocima CG, zna se sta je sljedilo / jos uvjek sljedi.
P.s, nisam ni znao da toliko ljudi prizelkuju Bosnjacku URA-u I Dritana, to je jos veca katastrofa
Nadam se da se radi o botovskoj brigadi NIP-ovaca a ne o generalnom sentimentu,
ovaku su i u CG proglasili URA i Dritana kao spasiocima CG, zna se sta je sljedilo / jos uvjek sljedi.
Last edited by Str0nz on 16/09/2022 19:51, edited 1 time in total.
- Billy The Pljuc
#393 Re: BiH izbori 2022
Ja još uvijek dvojim, hećim Bećir ide definitivno, ostalo mi je bliža NS nego bilo ko drugi. U SDP jednostavno nemam povjerenja a za NiP sam prošli put glasao, nije da sam nezadovoljan njima ali mi neke stvari još uvijek smetaju kod njih. Najviše bih volio da imam mogućnost miksa kandidata iz različitih stranaka al' jbga nemre.
-
mariner
#394 Re: BiH izbori 2022
Zasto u Brcko Distriktu gradjani RS-a imaju 4 a gradjani Federacije 3 glasacka lista?
Jeli Brcko distrikt drzava za sebe ili produzetak RS-a?
Na Dodikovim kartama na zidu manji entitet je napravljen uvjek u jednom komadu bez presjekaDistrikta.
Ko je odgovoran za to?
Jeli Brcko distrikt drzava za sebe ili produzetak RS-a?
Na Dodikovim kartama na zidu manji entitet je napravljen uvjek u jednom komadu bez presjekaDistrikta.
Ko je odgovoran za to?
-
elSaik
#395 Re: BiH izbori 2022
Jer "drzavljani" RS-a biraju predsjednika RS-a. RS dijaspora. 
Sto se glasanja tice, supruga i ja:
Predsjednistvo: 2x Becirovic
BiH: NS i NIP
FBiH: ZNG i NIP
KS: 2x NS
Sto se glasanja tice, supruga i ja:
Predsjednistvo: 2x Becirovic
BiH: NS i NIP
FBiH: ZNG i NIP
KS: 2x NS
-
Officer Crabtree
#396 Re: BiH izbori 2022
Na Telemachovom sam IP, nisam otvarao stranice sa tim pojmovima al meni na Google ads samo iskaču reklame stranaka iz RS, jel'algoritam pobudalio ili su zaista toliko više platili u odnosu na naše?
Na YouTubeu također ona sa omeđenim granicama...
- Peacean
#397 Re: BiH izbori 2022
Čim vidi da si iz BiH odmah kreću te reklame bez obzira jesi li tražio te pojmove ili ne. Mislim da su iz RS dobro iskeširali za marketing ove godine, dok od naših do sada nisam nijednu reklamu dobio...Officer Crabtree wrote: ↑17/09/2022 20:16 Na Telemachovom sam IP, nisam otvarao stranice sa tim pojmovima al meni na Google ads samo iskaču reklame stranaka iz RS, jel'algoritam pobudalio ili su zaista toliko više platili u odnosu na naše?
- tvojkomsija
#398 Re: BiH izbori 2022
IPSOS anketa provedena za potrebe medjunarodne zajednice:
Predsjednistvo (FBiH se gleda kao jedan izborni okvir, nema posebno pitanja za B/H clana predsjednistva):
Becirovic 17%
Izetbegovic 16%
Kristo 16%
Komsic 12%
Hadzikadic 3%
RS
Cvijanovic 29%
Sarovic 17%
Mijatovic 5%
Parlament BiH (cijela BiH se racuna kao jedna izborna jedinica):
SDA 14%
SNSD 10%
HDZ 10%
SDP 7%
Federacija BiH:
SDA 20%
HDZ 17%
SDP 11%
Republika Srpska:
SNSD 25%
PDP 12%
SDS 12%
IPSOS je jedna od vodecih organizacija za ankete, u Hrvatskoj npr. na zadnjim izborima njihove ankete su u samo 1% razlike bile sa stvarnim rezultatima izbora.
Mada kod nas sigurno ima velikog odstupanja od stvarnog stanja (koliko % je ispitanika iz sva tri naroda, iz dva entiteta, razlika ispitanih selo/grad itd).
Predsjednistvo (FBiH se gleda kao jedan izborni okvir, nema posebno pitanja za B/H clana predsjednistva):
Becirovic 17%
Izetbegovic 16%
Kristo 16%
Komsic 12%
Hadzikadic 3%
RS
Cvijanovic 29%
Sarovic 17%
Mijatovic 5%
Parlament BiH (cijela BiH se racuna kao jedna izborna jedinica):
SDA 14%
SNSD 10%
HDZ 10%
SDP 7%
Federacija BiH:
SDA 20%
HDZ 17%
SDP 11%
Republika Srpska:
SNSD 25%
PDP 12%
SDS 12%
IPSOS je jedna od vodecih organizacija za ankete, u Hrvatskoj npr. na zadnjim izborima njihove ankete su u samo 1% razlike bile sa stvarnim rezultatima izbora.
Mada kod nas sigurno ima velikog odstupanja od stvarnog stanja (koliko % je ispitanika iz sva tri naroda, iz dva entiteta, razlika ispitanih selo/grad itd).
- moon_walker_90
#399 Re: BiH izbori 2022
Jel ima negdje na netu da se vide detaljno liste kandidata za izbore? Tipa federalni nivo Novo Sarajevo- nip kandidati, sdp-kandidati,sda-kandidati itd. Trazio na cik, nisam mogao naci
Edit:
Nasao pdf na linku
https://www.izbori.ba/Documents/Izbori_ ... i_2022.pdf
Edit:
Nasao pdf na linku
Last edited by moon_walker_90 on 17/09/2022 20:54, edited 1 time in total.
- Peacean
#400 Re: BiH izbori 2022
Jesi li pogledao ovdje?moon_walker_90 wrote: ↑17/09/2022 20:50 Jel ima negdje na netu da se vide detaljno liste kandidata za izbore? Tipa federalni nivo Novo Sarajevo- nip kandidati, sdp-kandidati,sda-kandidati itd. Trazio na cik, nisam mogao naci
Lista nam ko da imamo 100 miliona stanovnika
Last edited by Peacean on 17/09/2022 20:55, edited 1 time in total.