Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#376 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

pemanapemani wrote: 11/03/2021 12:29
Black swan wrote: 11/03/2021 12:22 Opet mokri snovi ukidanje entiteta
Volim i ja naucnu fantastiku
Shvatam u potpunosti, sve može, samo nemoj dirati RS.
Shvatite
Srbi nece pristati na to
Izbacite iz jednadzbi to
I ukidanje kantona
BHCluster

#377 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Black swan wrote: 11/03/2021 12:41
Shvatite
Srbi nece pristati na to
Izbacite iz jednadzbi to
I ukidanje kantona
Zato HDZ Hrvati slave 9. sijecnja.
pemanapemani

#378 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pemanapemani »

Black swan wrote: 11/03/2021 12:41
Shvatite
Srbi nece pristati na to
Izbacite iz jednadzbi to
I ukidanje kantona
Ko mi?
Pišem u svoje ime.

Znači, u principu cca. 75% populacije BiH je za ukidanje entiteta i neko drugo uređenje BiH, ali ne pristaje 25%, pa onda 75% mora robovati željama 25% stanovništva.

Ok, a zašto onda ne bi bilo kompromisno rješenje - ostaju entiteti, ali određene nadležnosti se prebacuju na državni nivo i smanjuje se mogućnost blokada. Opet, neće Srbi.

Zašto ne bi promijenili ime entiteta, jer ovo ime daje ekskluzivitet jednom narodu - neće Srbi.

Ako ćemo poštovati želje 25% populacije, onda će i oni kojih ima više od 50% tražiti da se poštuju i njihove želje, a oni kojih ima 15% neće nikad doći na red, jer se bavimo ispunjavanjem želja Srba, pa ćemo onda Bošnjaka, a Hrvati kada dođu na red.

Hrvati bi prvi trebali tražiti građansko uređenje. Da ima imalo pameti, HDZ bi svaki mjesec izlazio sa nekim drugim prijedlogom građanskog uređenja BiH. Ali šta će to njima, sad je odstupnica sačuvati zaleđe Dalmacije da se Srbi slučajno ne prikradu s leđa. Koga boli kurac što se broj katolika na području provincije Bosne Srebrene smanjio za 60 hiljada u periodu 2015-2020. :-)
Novak20

#379 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

pemanapemani wrote: 11/03/2021 12:21
Novak20 wrote: 11/03/2021 11:44
pemanapemani wrote: 11/03/2021 11:40 Hrvati iz manjeg entiteta nebitni, Hrvati iz Sarajeva, Tuzle i Bihaća isto nebitni.

Mene su 2018., prije izbora, čelnici kantonalnog odbora HDZ Sarajevo uvjeravali kako se Hrvati Sarajeva trebaju žrtvovati da bi legitimni Hrvati imali stalnu kontrolu DN. Odnosno, Hrvati Sarajeva, Tuzle i Bihaća trebaju podržati prijedlog HDZ koji predviđa da nema izbora Hrvata iz navedenih gradova u DN.
To je ono o čemu govori @Black swan. Kad ga čitam, tačno ispred sebe vidim gospodina Trlina i gospođu Rašo. :-)

Za deset godina će isto to predlagati Hrvatima srednje Bosne.
Što si ti predlagao njima ?
Da napuste HDZ ako im je ostalo zrno morala.

Ako već ostanu, da predlažu promjene izbornog zakona u smjeru jačanja općinskog nivoa, a postepeno ukidanje entitetskog i kantonalnog.
:-)
Zašto im ne bi ostalo zrno morala ? Možda su sarajevski hadezeovci skroz normalni i pošteni ljudi za razliku od onih koji obnašaju vlast u ime nekih drugih stranaka u KS i Sarajevu.

Od ubojstva Joze Leutara koji je bio predsjednik HDZ u Sarajevu, HDZ je marginaliziran i nije odlučivao ni o čemu ni na jednom nivou pa nije imao prilike za moralni sunovrat.

Druga stvar, izmjenom Izbornog zakona se ne jača općinski nivo. To je regulirano Zakonom o lokalnoj samoupravi koji je u potpunosti građanskog karaktera, a entitetski i kantonalni/županijski nivoi su uređeni Ustavom.

Pa se ni to ne poštuje tu gdje živiš.
Novak20

#380 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

BHCluster wrote: 11/03/2021 12:51
Mene više interesira zašto su HDZ Hrvati nakon mnogo godina prestali slaviti 1. ožujak i 25. studeni.
Milenkov buraz

#381 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

Ma ja, zato nisu mokri snovi prijetnje gašenjem BiH i njenim raspadom ako se ne udovolji, sve se može raspasti pa i crne rupe u univerzumu samo su entiteti vječni. Meni je naučna fantastika omiljeni žanr. :mrgreen:
Truba

#382 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Ko vi
Vi su svi koji zrle ukidati entitete
To je nemoguce
Truba

#383 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Milenkov buraz wrote: 11/03/2021 13:08
Ma ja, zato nisu mokri snovi prijetnje gašenjem BiH i njenim raspadom ako se ne udovolji, sve se može raspasti pa i crne rupe u univerzumu samo su entiteti vječni. Meni je naučna fantastika omiljeni žanr. :mrgreen:
Pa x puta sam rekao nista od ukidanja bih
Ne znam sta ovdje imputiras
U daytonu nema ukidanja bih
horkesh

#384 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by horkesh »

pemanapemani wrote: 11/03/2021 12:26 Opet ponavljam, očito je da većina Hrvata traži da se prema njima odnose kao što se odnosi Dodik, kojeg si ti proglasio svojim članom Predsjedništva.
Dakle, mjera je jedan ministar. Vijeće naroda, Vlajkiji, Tešanovićke..., to je ono što Hrvati vole i žele.
To ja odavno govorim. Ovi zatrli svaki trag postojanja Hrvata u RS-u, ali to je "realnost na terenu". Srpski zločini zaboravljeni i ne obilježavaju se, ali zato imamo ove što i danas trube o nekakvom bošnjačkom lebensraumu :roll: Udruživanje sa Srbima protiv Bošnjaka je do sada zaista dalo sjajne rezultate. Evo, već 15 godina to je na snazi - i?

Na primjer, nemaju više ni tog ministra - prosto su preimenovali ministarstvo za raseljena lica u direkciju, a nema više ni Čordaša koji je ranije bio ministar. Ova trojica ministara su Hrvati koliko su i oni "bošnjački" ministri Bošnjaci.

Samo učiti kako to RS radi i primjenjivati, očito to pali.
Truba

#385 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Svoj ti poso :D
Corbas mi nije zanimljiv

Ne znam sto mislite o tome sto misle hrvati o rs u vremrnu iseljavanja u njemacku i irsku
Koga bolan briga za rs
horkesh

#386 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by horkesh »

Samo ističemo RS kao uzor prihvatljivog ponašanja i uređenja. Mislim, za Hrvate.
BHCluster

#387 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Novak20 wrote: 11/03/2021 13:06
Mene više interesira zašto su HDZ Hrvati nakon mnogo godina prestali slaviti 1. ožujak i 25. studeni.
Zasto bi hrvatsko iseljenistvo slavilo te datume? Anyway, detail information can be found here -> Prlić et al. (IT-04-74)
BHCluster

#388 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

horkesh wrote: 11/03/2021 13:17 Samo ističemo RS kao uzor prihvatljivog ponašanja i uređenja. Mislim, za Hrvate.
U pravu si, ipak treba izaci u susret...
BHCluster

#389 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

horkesh wrote: 11/03/2021 13:10
pemanapemani wrote: 11/03/2021 12:26 Opet ponavljam, očito je da većina Hrvata traži da se prema njima odnose kao što se odnosi Dodik, kojeg si ti proglasio svojim članom Predsjedništva.
Dakle, mjera je jedan ministar. Vijeće naroda, Vlajkiji, Tešanovićke..., to je ono što Hrvati vole i žele.
To ja odavno govorim. Ovi zatrli svaki trag postojanja Hrvata u RS-u, ali to je "realnost na terenu". Srpski zločini zaboravljeni i ne obilježavaju se, ali zato imamo ove što i danas trube o nekakvom bošnjačkom lebensraumu :roll: Udruživanje sa Srbima protiv Bošnjaka je do sada zaista dalo sjajne rezultate. Evo, već 15 godina to je na snazi - i?

Na primjer, nemaju više ni tog ministra - prosto su preimenovali ministarstvo za raseljena lica u direkciju, a nema više ni Čordaša koji je ranije bio ministar. Ova trojica ministara su Hrvati koliko su i oni "bošnjački" ministri Bošnjaci.

Samo učiti kako to RS radi i primjenjivati, očito to pali.
:thumbup:
Novak20

#390 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

BHCluster wrote: 11/03/2021 13:17
Zasto bi hrvatsko iseljenistvo slavilo te datume? Anyway, detail information can be found here -> Prlić et al. (IT-04-74)
Jbg, prvo nije hrvatsko iseljeništvo nego konstitutivni narod.
Drugo, do 2018. redovito se dolazilo u Sarajvo na te državne slave konstitutivnosti i ravnopravnosti.
Treće, proda li ti svoj stan u Banja Luci ?
BHCluster

#391 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Novak20 wrote: 11/03/2021 13:26

Drugo, do 2018. redovito se dolazilo u Sarajvo na te državne slave konstitutivnosti i ravnopravnosti.
Za to prvo obrati se matici, za drugo je samo prikaz koliko je politika HDZ-a prema drzavi u najmanju ruku neiskrena; a za trece to samo budala moze da uradi a posto sam ozenio Mostarku ima i tamo sto stan sto zemlje šućur Allahu. Pravo da ti kazem dugo je u njemuu boravio nekakav bojovni pa ga morali izcipelariti jos morao platiti odstetu taman da se stan obnovi, hajvan se borio za nesto a od tog necega dobio od sake do lakta.

P.S.
drzava neJma slave to sto vi slavite ove velikosrBske slave je drugi par opanaka.
pemanapemani

#392 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pemanapemani »

Novak20 wrote: 11/03/2021 13:01
:-)
Zašto im ne bi ostalo zrno morala ? Možda su sarajevski hadezeovci skroz normalni i pošteni ljudi za razliku od onih koji obnašaju vlast u ime nekih drugih stranaka u KS i Sarajevu.

Od ubojstva Joze Leutara koji je bio predsjednik HDZ u Sarajevu, HDZ je marginaliziran i nije odlučivao ni o čemu ni na jednom nivou pa nije imao prilike za moralni sunovrat.

Druga stvar, izmjenom Izbornog zakona se ne jača općinski nivo. To je regulirano Zakonom o lokalnoj samoupravi koji je u potpunosti građanskog karaktera, a entitetski i kantonalni/županijski nivoi su uređeni Ustavom.

Pa se ni to ne poštuje tu gdje živiš.
Možda zato jer dio tih ljudi poznajem dugo, a neki su mi čak i rod.

HDZ u Sarajevu su marginalizirali sami sarajevski Hrvati.
Pred svake izbore HDZ kumi i moli sarajevske Hrvate za glas ističući da bi plebiscitarnom podrškom imali najmanje jednog zastupnika u Skupštini KS, te najmanje po jednog zastupnika u OV N. Sarajevo i Ilidža. Međutim, ne ide im nešto previše dobro. Sad je strategija održavanje sastanaka u župnim uredima, kako bi narod shvatio da oni imaju podršku i Onog gore.

Mislio sam više na to da se zalažu za promjenu Ustava kojim bi se dala veća ovlaštenja lokalnim zajednicama, a smanjila entitetima i kantonima.

Najidealnije rješenje je prijedlog BK i EU - četiri ili pet geografsko ekonomskih regija.
Dobro, znam, neće Srbi. :-)
Novak20

#393 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

BHCluster wrote: 11/03/2021 13:37
Novak20 wrote: 11/03/2021 13:26

Za to prvo obrati se matici, za drugo je samo prikaz koliko je politika HDZ-a prema drzavi u najmanju ruku neiskrena; a za trece to samo budala moze da uradi a posto sam ozenio Mostarku ima i tamo sto stan sto zemlje šućur Allahu. Pravo da ti kazem dugo je u njemuu boravio nekakav bojovni pa ga morali izcipelariti jos morao platiti odstetu taman da se stan obnovi, hajvan se borio za nesto a od tog necega dobio od sake do lakta.

P.S.
drzava neJma slave to sto vi slavite ove velikosrBske slave je drugi par opanaka.
Drago mi je da si se "udao" u Mostar. Sada shvatam forumsku netrpeljivost tebe Banjalučanina prema Hrvatima. :D

Možda je prava sreća što ti bojovnici-hajvani nisu ginuli za Banja Luku '95. Kako bi tek onda dobili od šake do lakta.
Novak20

#394 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

pemanapemani wrote: 11/03/2021 13:48

Pred svake izbore HDZ kumi i moli sarajevske Hrvate za glas ističući da bi plebiscitarnom podrškom imali najmanje jednog zastupnika u Skupštini KS, te najmanje po jednog zastupnika u OV N. Sarajevo i Ilidža. Međutim, ne ide im nešto previše dobro. Sad je strategija održavanje sastanaka u župnim uredima, kako bi narod shvatio da oni imaju podršku i Onog gore.

Mislio sam više na to da se zalažu za promjenu Ustava kojim bi se dala veća ovlaštenja lokalnim zajednicama, a smanjila entitetima i kantonima.

Najidealnije rješenje je prijedlog BK i EU - četiri ili pet geografsko ekonomskih regija.
Ne obaziri se na rođake. Bitno je da tebi ide dobro.
pemanapemani

#395 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pemanapemani »

Novak20 wrote: 11/03/2021 14:06
pemanapemani wrote: 11/03/2021 13:48

Ne obaziri se na rođake. Bitno je da tebi ide dobro.
Odgovor na razini članova HDZ kad im takneš u manji entitet i strica Mileta.
Milenkov buraz

#396 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

Šta ovo i Čović i Izetbegović kažu ostvaren napredak u pregovorima, do duše blagi ali kao ipak je postignut napredak u pregovorima. I moram reći da obojica zvuče drugačije nego proteklih dana. :shock:
bunk

#397 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by bunk »

Code" Palmer".
Amerika je drugovi nama i otac i mati.
P.s.
U smislu da je jedina od velikih sila koja nas " pazi".
Da ne bude ko neki dan kad sam ovo napisao jedan forumas me napade da tvrdim da je Amerika stvorila BiH 95- te
:lol: :lol:
Hemel

#398 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemel »

horkesh wrote: 11/03/2021 13:17 Samo ističemo RS kao uzor prihvatljivog ponašanja i uređenja. Mislim, za Hrvate.
Njima niste ne smeta u brlogu a ovamo imaju i previse prava i opet ne valja. Samo kopirati brlog.
Nema asimetrije u entitetima.
Point.

#399 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Point. »

Cassius Longinus wrote: 11/03/2021 12:09
Point. wrote: 11/03/2021 11:40
Cassius Longinus wrote: 11/03/2021 07:59

Srbi su Hrvate u RS pomnožili s nulom u ratu. Zato zauzvrat Bošnjaci hoće pomnožiti Hrvate u Federaciji s nulom u miru.
Gdje su to ikad izjavili da zele? S obzirom na moc i udio Hrvata u vlasti i na kljucnim mjestima, te bukvalno zapisanom teritorijom u BiH u kojoj vise ima Hrvatske nego BiH, mislim da je malo bezobrazno tako nesto tvrditi. Nadji mi drzavu gdje 15 posto stanovnistva drzi za muda vecinu i drzavu te koja se bavi ucjenjivackom i "ili po mom ili nikako" politikom? Sve zbog poraza na fer, postenim, legalnim, legitimnim i po vazecem izbornom zakonu izborima?
I vodeći bošnjački mediji(Hadžifejzović) i analitičari kojima se daje puno prostora(Bajrović) i Bakir (spustit ćemo fenomen Komšić na sve razine, narod će početi da lomi okove) i najave za ovladavanjem DN otvoreno govore o tome. Eufemizam jedan čovjek jedan glas i "građanska", oćereć unitarna je množenje Hrvata sa nulom u miru.

Eto već se sada najavljuje od strane Bakira da nema šanse da se dogovore o IZ ali kao pokušat će.
Uz to, "građanske" stranke moraju po difoltu u krilo SDA a one koji to odbiju, tretira se kao izdajnike. Ne treba biti puno pametan da se zbroji dva i dva i vidi na šta bi ta "građanska" BiH ili barem FBiH ličila.

Hrvati su naprosto odlučili da ono što im je preostalo pokušaju zaštititi, jer nakon 3 Komšića, nakon njegove retorike, nakon Mostara gdje se razotkrila cijela pokvarena igra i nakon otvorenih najava da se 2022. ide u definitivno rušenje ionako dobrano načetog daytonskog okvira, to je jedina opcija koja ima smisla mada i tu šanse nisu dobre. Pitanje je jedino hoće li MZ stati na stranu Bošnjaka jer ipak je to točka nakon koje nema nazad i zapravo je krupno opredjeljivanje za jednu stranu na račun potpunog uništenja druge.
A fer i pošteni izbori su u NAJMANJU RUKU dubiozna konstatacija s obzirom da US BiH ima o tome drugačije mišljenje. Uostalom, blokade HDZ-a nisu nelegalne i tu je "sve po važećem zakonu"?

ALI, ja i dalje mislim da postoji niz kvalitetnih alternativa i da uz dobru volju i Bošnjaci i Hrvati mogu biti relativno zadovoljni i umireni.
Politika Hrvata u BiH se ponaša po principu razmaženo derišta koji dobije 99 stvari a on hoće i onu stotu. I kad je ne dobije onda ništa ne valja i krene kmečati. Tako se meni to čini.
Kolinda

#400 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Pogodak u sridu, 99 stvari i među njima: Željko, Zlatko, Anel, Edim, Zulfikar i još 90-ak...
Post Reply