Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#376 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by condy »

madner wrote:
I meni je pametnije uzeti auto staro godinu dana, no to nije argument da je ovaj Passat preskup nov.
Zašto ne bi bio argument ? Cijena ovog Audija je dokaz da su cijene novih vozila i previše prenapuhane odnosno da im cijene znatno padnu već nakon jedne godine eksplotisanje. Ovaj Audi je više-manje isti odnosno nov i nakon jedne godine, kad je u pitanju kvaliteta i stanje vozila. Pad cijene kod ovog Audija je znatno veći u odnosu na njegovu godišnju amortizaciju. Znači, kad se jednom pojave na tržištu ka rabljeni, sa samo jednom godinom starosti i sa malom kilometražom, ne mogu ni blizu opravdati napuhanu fabričku cijenu.
madner

#377 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by madner »

condy wrote:
madner wrote:
I meni je pametnije uzeti auto staro godinu dana, no to nije argument da je ovaj Passat preskup nov.
Zašto ne bi bio argument ? Cijena ovog Audija je dokaz da su cijene novih vozila i previše prenapuhane odnosno da im cijene znatno padnu već nakon jedne godine eksplotisanje. Ovaj Audi je više-manje isti odnosno nov i nakon jedne godine, kad je u pitanju kvaliteta i stanje vozila. Pad cijene kod ovog Audija je znatno veći u odnosu na njegovu godišnju amortizaciju. Znači, kad se jednom pojave na tržištu ka rabljeni, sa samo jednom godinom starosti i sa malom kilometražom, ne mogu ni blizu opravdati napuhanu fabričku cijenu.
Zato sto to nema veze sa pocetnom cijenom. Passat star godinu dana gubi gotovo isto u % kao i audi.
Tako da ti je to samo argument da uzmes godinu dana staro auto (koje neko mora prodati) a ne da ne kupis passata.
tempuser

#378 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by tempuser »

condy wrote:
madner wrote:
Pa vjerovatno sto neko mora kupiti taj auto nov da bi ga ti kupio godinu starog.
condy

#379 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by condy »

tempuser wrote:
condy wrote:
tempuser wrote:
Taj Audi nije prozveden godinu star sa 28k km, i njega je neko morao kupiti novog.
To ne mijenja činjenicu da je glupost davati tolike pare za Passata.
Upravo si ti tvrdio, sto se vozati u Golfu, kad se mozes voziti u Passatu, jel tako :)
Ne mjenja ukoliko mislis da je nov Audi cijenom znacajno povoljniji i isplativiji od novog Passata, a nije!
Ovdje se pise o kupovini novog auta, a ne o vjecitoj debati da li kupiti novo noze klase ili 1-2 god staro vise klase, tako da i dalje ostajem pri onome sto sam tvrdio. Na kraju krajeva i ovaj koji je kupio ovog Audia novog nije kupio ni Golfa ni Passata, nego bas Audia, jel tako? :wink:
Audi je povoljniji, kads uiporediš sadašnje cijene. Audi A6 sa 2.0 tdi motorom, daleko luksuzniji automobil od Passata, sa početnim dizelskim ultra motorom od 190 ps, i sa dobrim paketom opreme ima početnu cijenu i predstavlja najpovoljniji nov Audi A6 od svih šestica. Može se kupiti za nekih 86.000 KM. Ili još konkretnije za cijenu ovog Passata može se kupiti nov Audi A4 sa jačim 2.0 tdi motorom i quattro pogonom. Šta tu nije povoljnije na strani Audija ? Jedina prednost koja je na strani Passata je to što je novi model. Bez obzira što je novi model to mu ne opravdava poslovnu politiku da podiže cijenu samo zbog toga, za 20 ...30 % ?
tempuser

#380 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by tempuser »

condy wrote:
Audi je povoljniji, kads uiporediš sadašnje cijene. Audi A6 sa 2.0 tdi motorom, daleko luksuzniji automobil od Passata, sa početnim dizelskim ultra motorom od 190 ps, i sa dobrim paketom opreme ima početnu cijenu i predstavlja najpovoljniji nov Audi A6 od svih šestica. Može se kupiti za nekih 86.000 KM. Ili još konkretnije za cijenu ovog Passata može se kupiti nov Audi A4 sa jačim 2.0 tdi motorom i quattro pogonom. Šta tu nije povoljnije na strani Audija ? Jedina prednost koja je na strani Passata je to što je novi model. Bez obzira što je novi model to mu ne opravdava poslovnu politiku da podiže cijenu samo zbog toga, za 20 ...30 % ?
Vrlo si selektivan u argumentima. Pogledaj cjenovnik Passata, 2,0 TDI DSG 4Motion sa HL opremom je cca 67k KM sa PDV-om. To je cca 20k KM manje od ciifre za koju ti smatras da je povoljna za jednog Audia, ali ako mislis tako, zivio!
condy

#381 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by condy »

madner wrote:
condy wrote:
madner wrote:
Zato sto to nema veze sa pocetnom cijenom. Passat star godinu dana gubi gotovo isto u % kao i audi.
Tako da ti je to samo argument da uzmes godinu dana staro auto (koje neko mora prodati) a ne da ne kupis passata.
Tačno. Međutim isto procenata nije isto KM-ova ili Eura :)
Kad gledaš u novcu, puno veći pad imaju skuplja vozila jer na tržištu ne mogu da opravdaju i zadrže prenapuhane cijene.
ado-šampion

#382 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by ado-šampion »

Ova prica o historiji je samo za foruma i razglabanja, jer niko ne daje svoje tesko zaradjene pare za nesto losije cisto zbog historije.

Sto se tice C5, mislim da je pljuvanje pretjerano, ali i druga strana isto tako pretjeruje jer C5 danas nicim nije konkurentan recimo Passatu. I ne moze ni biti taman da se svijet okrene naopako, C5 2008., Passat 2014. Mene recimo od C5 odbija to sto se sa 160 konja dizelom, opremom u koju je ukljucena famozna hidraulika, nov mogao dobiti za istu cijenu za koju se mogao dobiti Golf 1.6 TDI s rucnom klimom. Sta god ko pricao, to dosta govori.
condy

#383 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by condy »

tempuser wrote:
condy wrote:
Vrlo si selektivan u argumentima. Pogledaj cjenovnik Passata, 2,0 TDI DSG 4Motion sa HL opremom je cca 67k KM sa PDV-om. To je cca 20k KM manje od ciifre za koju ti smatras da je povoljna za jednog Audia, ali ako mislis tako, zivio!
Ma pusti cjenovnik. Jedno je cjenovnik a drugo je salonska cijena vozila koja je u pravilu uvijek skuplja. Ja govorim i upoređujem salonske cijene a ne internet cjenovnike u kojima je uzgred i Audi znatno jeftiniji. Tako je za a6 početna cijena 74.265 KM. Živio i ti meni :D
madner

#384 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by madner »

condy wrote:
madner wrote:
condy wrote: Zato sto to nema veze sa pocetnom cijenom. Passat star godinu dana gubi gotovo isto u % kao i audi.
Tačno. Međutim isto procenata nije isto KM-ova ili Eura :)
Kad gledaš u novcu, puno veći pad imaju skuplja vozila jer na tržištu ne mogu da opravdaju i zadrže prenapuhane cijene.
Zapravo u % bolje drze cijenu, no nema veze.
Naravno da je to vise u KMovima, kada je osnovica 100 000 a ne 50 000.

No da bi se pojavili na trzistu neko ih mora kupiti, bas za tu prvu cifru.
ado-šampion

#385 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by ado-šampion »

Cisto sumnjam da iko vani kupuje takvog Passata da ga za 2 godine proda uz gubitak 30% i onda trazi sebi novo auto. Uglavnom to ide na lizing, kad istekne lizing opet novo itd. Svakako dobijas po usima, ali u slucaju lizinga makar ne brines koliko tacno. :D

Ko sebi na taj nacin moze uvijek priustiti novo auto koje mu se svidja, nema razloga da gleda polovno. Posebno imajuci u vidu da je zasticen od drzave i da ne mora stalno kontati na crne dane i na starost, kao sto moram recimo ja. :-)

Ko auto kupuje za kes naravno da mu je isplatnije polovno. Nova auta u prosjeku u prve 3 godine gube 40%. Ja to gledam ovako, primjer: Uzmem novo, dam 30 k kesa, nakon 3 godine to 'novo' mogu prodati za 15-16 (ako i toliko); za 30% manje para, dakle za 20 k mogu uzeti polovno auto 5 godina staro koje je kao auto bolje od tog novog (recimo BMW umjesto Citroena na akciji, iste klase) i nakon 3 godine ga prodati za 15-16 i to hladno. Plus ne moram ici u ovlasteni servis, sto odmah znaci jeftinije servisiranje. Jedino sto kod novog imam je sigurnost u vidu garancije. I ovo je opet za novo auto generacijski staro 4-5 godina, da ne usporedjujem moderna auta izasla recimo prosle ili pretprosle godine koja su dosta skuplja. Dakle, ko gleda za kes, a ne planira voziti 10 godina, novo nema racunice nikako.
condy

#386 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by condy »

Upravo tako. Vani se novi automobili kupuju na lizing u većini slučajeva. Većina Kramarovih vozila, su vozila koja su vraćena sa lizinga.

Kupovina na lizing odgovara i proizvođaču jer ima stalnog kupca odnosno ima stalnog " pretplatnika " na svoje proizvode.
citroen xm

#387 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

madner wrote: Tesko.
Kod godina koje sam ja gledao (2010 do 2012) je Citreon izbacio hidrauliku iz standarne opreme osim za 3.0. Razlog tome je sto je bila na losem glasu pa firme nisu htjele isti.
Oko 95% C5 nema tu hidrauliku, bar iz tih godista.
Em si pretjerao sa postotcima, em iznosiš netačne podatke i na kraju....
Hidraulika nepouzdana? Daj, nećemo ići toliko daleko sa šupljom pričom.
citroen xm wrote: Da, tačno je to, ali i dalje je ime isto, a stara slava itekako znači. Uostalom da pustimo to 50-60 godina prije, proizvođač koji ima u ponudi C5 takav kakav je, koji je do nedavno imao u ponudi C6 takav kakav je i koji ima u ponudi to što ima plus podbrend DS(koji se sada razdvojio, ali svi znaju šta znači DS i da to nije recimo Ford) nikako ne može imati kompleks od VW-a. Svi se oni takmiče i svi su manje više konfekcija, to ko je bolji najviše zavisi od tajminga predstavljanja, a to da je Pasat nešto posebno bolji je smiješna priča. Pasat može pucati na šta hoće, i dalje on nije premijum niti će ikada biti. Bar dok u istoj grupaciji posluje i Audi.
A stara slava kao ne znači. Koliko ljudi zna da je Citroen tih 70-ih zapao u krizu. Ali zato svi znaju za Spačeka, DS, CX.... Šta misliš zašto je novoosnovani premijum brend dobio ime DS, a ne neko drugo možda i zvučnije? Šta misliš kada kažeš Golf da li više ljudi pomisli na G1 GTI ili na bilo koji model petice i šestice? Nije Golf stekao slavu na osnovu četvorke već baš na osnovu modela od prije 40 godina. Šta misliš što se pravi replika Bube, Fiata 500, Mini Morisa.... Sve je to na osnovu stare slave. Novi Cactus teži ka jednostavnosti A serije i to se ističe, a iako Citroen nije ni blizu kreativan kao prije aktuelni slogan mu ima riječ kreativnost u sebi i svi kada ga čuju sjetiće se famoznih modela i svi kada pomeneš Citroen pomisle na udobnost, avangardu i inovacije. Toliko o tome da istorija i stara slava ne znače ništa.

I Škoda je mogla značajno da računa na staru slavu da nije tako očigledno postala jeftini VW u svakom mogućem detalju bez trunke posebnosti. Ali eto uspjela je samo zato što je jeftini VW.

ado-šampion wrote:Ova prica o historiji je samo za foruma i razglabanja, jer niko ne daje svoje tesko zaradjene pare za nesto losije cisto zbog historije.

Sto se tice C5, mislim da je pljuvanje pretjerano, ali i druga strana isto tako pretjeruje jer C5 danas nicim nije konkurentan recimo Passatu. I ne moze ni biti taman da se svijet okrene naopako, C5 2008., Passat 2014. Mene recimo od C5 odbija to sto se sa 160 konja dizelom, opremom u koju je ukljucena famozna hidraulika, nov mogao dobiti za istu cijenu za koju se mogao dobiti Golf 1.6 TDI s rucnom klimom. Sta god ko pricao, to dosta govori.
Ne znam baš koji to Golf 1.6 sa ručnom klimom košta blizu 45000 KM. A i ako košta to nije dokaz da C5 ne valja već da je Golf žestoko precjenjen. Razmisli malo o tome.
NediM17

#388 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:Ova prica o historiji je samo za foruma i razglabanja, jer niko ne daje svoje tesko zaradjene pare za nesto losije cisto zbog historije.

Ako je istina ovo sto navodis, po meni to samo govori da je Golf precijenjen i nista drugo.

Za cijenu Golfa, kupis auto bolji od Passata, tj. Citroen C5.
Ned071

#389 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by Ned071 »

kada je izasla sedmica vozio sam 1.6 tdi automatik sa srednjim paketom opreme. koji nije imao usb prikljucak :shock: cijena u papiru koji sam dobio bila je 38 300 KM. Nekoliko dana kasnije dobijem novu Octaviju. Oko osamsto maraka je bila skuplja nova octavija sa 2.0 tdi motorom i opremom koja je ukljucivala kameru za voznju unatrag. Osim sto se ne mogu, po meni porediti, nikad mi nece biti jasno da ljudi za golfa daju tolike pare... o ukusima ne raspravljam, nemam neku marku koju preferiram (postoje naravno auta koja mi se svidjaju) ali je meni ta cijena za golfa suluda...
ado-šampion

#390 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:
Ne znam baš koji to Golf 1.6 sa ručnom klimom košta blizu 45000 KM. A i ako košta to nije dokaz da C5 ne valja već da je Golf žestoko precjenjen. Razmisli malo o tome.
NediM17 wrote:

Ako je istina ovo sto navodis, po meni to samo govori da je Golf precijenjen i nista drugo.

Za cijenu Golfa, kupis auto bolji od Passata, tj. Citroen C5.
Replika na oba posta...

C5 je bio na akciji 38 hiljada prije nekoliko godina, s tim motorm i hidraulikom, onoliko koliko trebas dati uz obavezan paket opreme da imas Golfa dizela s nekih 100-110 konja, bio on 6 kad je bio nov ili 7.

Golf za tu cijenu ubi po prodaji. To govori da Golf objektivno nije precijenjen, jer da je precijenjen ne bi se prodavao toliko koliko se prodaje. Po necijem subjektivnom misljenju on moze biti precijenjen.

Za cijenu Golfa kupis bolji auto od Passata, imas li neki test koji to pokazuje ili onako lupas? Sta govori u prilog tvojoj tvrdnji? Daj neku statistiku prodaje, neki test, bilo sta.

Inace se ne trudim replicirati na ovakave subjektivne tvrdnje i lupanja, posebno ne nekih hejtera ili navijaca, ali evo, test Passat 6 vs C5. C5 izasao 2008., Passat 2005.

http://www.autozeitung.de/vergleichstes ... tbewertung

Statistike o prodaji mislim da nema potrebe da navodim, tu je mislim svima sve jasno.

Elem, ja se iskljucujem iz rasprave o C5, vec sam o tome dovoljno razglabao na temi o C5, gdje isto tako nisam uspio dobiti ni jedan relevantan test nit bilo sta sto dokazuje da je C5 toliko jebeno dobro auto, a usto i toliko jeftino. A posebno mi ne pada na pamet da trosim vrijeme na repliciranje na neosnovane navijacko-hejterske tvrdnje.
citroen xm

#391 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

Vidi, kao prvo takav C5 o kome pričaš nikada nije bio po toj cijeni. Bio je i Pasat ispod 40000, ali kakav. Osnovni, golać. Dakle C5 hidrauličar je uvijek bio preko 40000 KM.

Ma šta pričali njemački plaćeni sajtovi i novine, C5 je u svakom pogledu autina za taj B6.
direstraits0078

#392 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by direstraits0078 »

Vaki isti, samo crni...

Image
spreca

#393 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by spreca »

direstraits0078 wrote:Vaki isti, samo crni...

Image
Ovo je makina
http://auto.yandex.ru/volkswagen/phaeto ... EW&rid=213
amar1994

#394 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by amar1994 »

citroen xm wrote:Vidi, kao prvo takav C5 o kome pričaš nikada nije bio po toj cijeni. Bio je i Pasat ispod 40000, ali kakav. Osnovni, golać. Dakle C5 hidrauličar je uvijek bio preko 40000 KM.

Ma šta pričali njemački plaćeni sajtovi i novine, C5 je u svakom pogledu autina za taj B6.
cuj passat bolje drzi cestu od subarua :lol: ,al lazu ovi njihovi svi magazini i testovi
citroen xm

#395 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

Oni su se nedavno suočavali sa lažiranjem rezultata. Poznati su daleko po veličanju svog. Kada mogu namaći bodove, namaknu. Kada ne mogu onda pričaju o subjektivnom osjećaju. :lol: :lol:

Pametnom dosta. :wink:
direstraits0078

#396 Re: Kupovina Passat CC misljenje

spreca wrote:
direstraits0078 wrote:Vaki isti, samo crni...

Image
Ovo je makina
http://auto.yandex.ru/volkswagen/phaeto ... EW&rid=213

Ma samo da je crni.
madner

#397 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by madner »

Da li je neopuzdana ili ne, ne ulazim u to. Glasila jeste da je nepouzdana i shodno tome je Citroen istu izbacio is osnovne opreme kako ne bi izgubio poslovne kupce. Postotke mozes provjeriti na mobile.de.

Nema mi nista draze od ljudi koji navijaju a nisu bili u situaciji da svoje pare stave na taz.
condy

#398 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by condy »

Zbog čega Citroenu treba toliko vremena da napravi novi C5?
spreca

#399 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by spreca »

condy wrote:Zbog čega Citroenu treba toliko vremena da napravi novi C5?
nek pocnu praviti ovo opet :mrgreen:

Image
direstraits0078

#400 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Zamisli ovakav u tirkizno-zelenoj...

Image
Post Reply