Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Banka osigurava hipoteku ako kupovins nekretnine bude pod hipotekom. Svake godine placas osiguranje stana i ovai iz osiguranja odnese policu u banku kao dokaz da je osigurana i tako citav period trajanja kredita. Govorim iz licnog iskustva, Union banka, i uslovi koji su dali prije skoro 10 godina su bili najpovoljniji.
Union banka je tad dala fiksnu i bili su najpovoljniji i u dva navrata su ipak snizavali kamatnu stopu iako je ugovoremna fiksna.
Meni je Uniom banka skroz korektna, cak imaju odlocmr uslove na djeciju stednju, min 37 mjeseci orocenje.
U nasem slucaju se osiguranje nekretnine placa odmah za cijeli period hipoteke tj. 20 godina. Nesto oko 105KM godisnje. Znaci 2000+KM bi odmah platio. Na prvu mi nije leglo, ali svakako bi placao osiguranje nekretnine tkd mi je sasvim ok to osiguranje.
Ja sam presao iz druge banke u Union jer su jedini u tom trenutku imali prepaid karticu i iskreno nisam nesto zadovoljan. Jako su spori, sistem cesto ne radi, mobilno bankarstvo je dosta lose i sporo. Platim nesto karticom, nekad mi prikaze transakciju kroz 2 dana, nekad poslije 7-8 dana, itd…
U NLB je to sve islo dosta bolje, a i u Raiffeisenu kod supruge.
Osiguranje nekretnije je obavezno pri svakom stambenom kreditu, ne smije banka imati neosiguran kolateral. S tim da sve banke traze da se uplati po realizaciji kredita za cijeli period.
Nije mi jasno kako imas odmah kalkulaciju za iznos osiguranja jer on zavisi od procjene nekretnine, ako je zavrsena nekretnina onda zavisi od gradjevinske vrijednosti nekretnine koju procjenitelj navede ili ima poseban iznos za koji navedu da je za potrebe osiguranja. Ako je nekretnina u izgradnji onda se uzima vrijednost po KPU. Imao sam ja slucaj gdje je za kredit 200k na 20 godina osiguranje bilo cca 700,00 KM.
Vezano za suduznistvo, ako si u braku, supruga ce ti morati doci kod notara da potpise, ako ti vec banka ne trazi suduznika, jer se navedeno vodi kao bracna stecevina.
NIsam siguran, pa provjerite, da li se radi o osiguranju nekretnine kao takve, ili o osiguranju vaseg kredita za kupovinu nekretnine...
da li je moguce prodati stan koji je pod kreditom (Asa banka), skoro pola stana sam isplatio ali pod uticajem okolnosti preselio bih se, stoga ova odluka. Da li regularno mogu zatvoriti kredit dijelom cijene stana i da se sve regularno zavrsi po novog vlasnika stana)?
Last edited by prankster on 06/02/2025 16:04, edited 1 time in total.
da li je moguce prodati stan koji je pod kreditom (Asa banka), skoro pola stana sam isplatio ali pod uticajem okolnosti preselio bih se, stoga ova odluka. Da li regularno mogu zatvoriti kredit dijelom cijene stana i da se sve regularno zavrsi po novog vlasnika stana)?
NOTE: luksuzan, trosoban na Otoci, novogradnja, u blizini ASA bolnice, drugi sprat (sanitarije Grohe/Hansgrohe, Nova Lucce rasvjeta, Artisan stolovi, stolice, ima nesto Natuzzija, giljotina vertikalno ustakljivanje, smart home....) + garazno mjesto na -1 na odlicnoj poziciji. U stan ulozeno skoro 60k. Pa ako koga zanima...
Naravno, treba ti saglasnost za prodaju i zatvaras glavnicu u ostatku duga
Ako sam dobro razumio vi radite na kreditima u banci?
Ako da, bi li mi mogli procijeniti realnu KS koju bi mogao dobiti za kredit od 230k na 15g (ili cak 14 ako banka dopusta, ne znam da li period otplate mora biti 10, 15, 20 godina kako navode u primjerima na web stranicama).
Nemam trenutno nikakvih kredita (za auto prosle godine prijevremeno otplatio), plata 4.5k (medjutim prosjek zadnje 3 plate je 4k), imam nekih 20k stednje u banci, ugovor na neodredjeno, radim u istoj firmi vec 5 godina.
Ako da, bi li mi mogli procijeniti realnu KS koju bi mogao dobiti za kredit od 230k na 15g (ili cak 14 ako banka dopusta, ne znam da li period otplate mora biti 10, 15, 20 godina kako navode u primjerima na web stranicama).
Nemam trenutno nikakvih kredita (za auto prosle godine prijevremeno otplatio), plata 4.5k (medjutim prosjek zadnje 3 plate je 4k), imam nekih 20k stednje u banci, ugovor na neodredjeno, radim u istoj firmi vec 5 godina.
Unaprijed hvala
Paa otprilike "na kreditima " ..
Mozes ti birati rok otplate kako zelis, nije to uopste fiksirano, sto je kraci rok otplate to ti je bolje.
S tvojim primanjima ja bih aplicirao na 10 godina iskreno. Anuitet od 3.00% do 3.20% na period do 10 godina, od 10 godina do 15 godina od 3.5% do 3.8% naravno fiksno bez naknade za obradu.
Sa tvojim primanjima vjerujem da mozes proci bez problema.
P.s. ovo sam kalkulisao sto banke na trzistu nude, neovisno od mene.
Unaprijed hvala
Paa otprilike "na kreditima " ..
Mozes ti birati rok otplate kako zelis, nije to uopste fiksirano, sto je kraci rok otplate to ti je bolje.
S tvojim primanjima ja bih aplicirao na 10 godina iskreno. Anuitet od 3.00% do 3.20% na period do 10 godina, od 10 godina do 15 godina od 3.5% do 3.8% naravno fiksno bez naknade za obradu.
Sa tvojim primanjima vjerujem da mozes proci bez problema.
P.s. ovo sam kalkulisao sto banke na trzistu nude, neovisno od mene.
MirzaOg wrote: ↑17/01/2025 19:52
MirzaOg wrote: ↑17/01/2025 19:52
3.49-3.59
Tesko onima s slabijim primanjima i vecim rokom otplate, kad ni ja ne mogu dobro proci.
kokuz_sa wrote: ↑11/02/2025 20:26
Gdje najpovoljnije sad uzet stanbeni kredit od 200.000
Na 15-20g
Pa zavisi šta misliš povoljno, ja sam cuo da ljudi spominju Union banku i Zirat da daju šakom i kapom. Kad sam gledao zadnji put 150k na 20god je bila rata cca 950-1000KM (u sparkasse) to je bez obrade, osiguranja i ostalih pizdarija.
u unionu 14 godina osiguranje u korist banke oko 400km s popustom ukupno(sarajevo osiguranje), dobio sam nekih 30-50 km popusta sto sam platio odmah cijeli iznos, ko bi se sjetio te uplate svake godine, a i nije neki iznos
nivla wrote: ↑24/02/2025 17:49
u unionu 14 godina osiguranje u korist banke oko 400km s popustom ukupno(sarajevo osiguranje), dobio sam nekih 30-50 km popusta sto sam platio odmah cijeli iznos, ko bi se sjetio te uplate svake godine, a i nije neki iznos
Meni u banci rekli 3500KM preko uniqa osiguranja, ali imam pravo izabrati bilo koje. Za osnovni paket mi je to previse para. Odokativno su mi rekli iz nekih osiguranja do maksimalno 200KM godisnje full osiguranje ide, ali mislim da se to moze ispregovarati na maksmalno 150KM godisnje.