Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
mali jomu

#376 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mali jomu »

edo_79 wrote: Ja sam se snašao, ne žalim se, ali neću da trpim radi ljudi koji neznaju da rade, po tvojoj logici, neka mog havera tu njemu ''je teško, ne snalazi se i nezna on to'' ali ima ovaj konj koji radi, prebaciću ja to njemu na leđa, i kad god dođe moj haver u pitanje, potežem ''svi ste vi direktori'' šuplju .... Providan si jarane ko staklo .....

Ja hoću da radim, ALI ZA PARE, i ako si mi dao još 3 posla, PLATI MI TA 3 DODATNA POSLA, a ne da ja radim ko konj, a ti i tvoj haver mi se smijete ne iza leđa, već u lice .....

pa ako toliko vrijedis sredi to onda, ako si tako dobar sredices to sve u sekundi, onda vise ti njima trebas nego oni tebi.... skontaj ovo ili te nema na mapi.... jer ima drugi koji te cekaju, skontaj :thumbup: :thumbup: :thumbup:
edo_79

#377 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

mali jomu wrote:
edo_79 wrote: Ja sam se snašao, ne žalim se, ali neću da trpim radi ljudi koji neznaju da rade, po tvojoj logici, neka mog havera tu njemu ''je teško, ne snalazi se i nezna on to'' ali ima ovaj konj koji radi, prebaciću ja to njemu na leđa, i kad god dođe moj haver u pitanje, potežem ''svi ste vi direktori'' šuplju .... Providan si jarane ko staklo .....

Ja hoću da radim, ALI ZA PARE, i ako si mi dao još 3 posla, PLATI MI TA 3 DODATNA POSLA, a ne da ja radim ko konj, a ti i tvoj haver mi se smijete ne iza leđa, već u lice .....

pa ako toliko vrijedis sredi to onda, ako si tako dobar sredices to sve u sekundi, onda vise ti njima trebas nego oni tebi.... skontaj ovo ili te nema na mapi.... jer ima drugi koji te cekaju, skontaj :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Jah! ..... :roll:
mali jomu

#378 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mali jomu »

edo_79 wrote:
Jah! ..... :roll:

Nista ba "Jah!" o tome ti govorim..... sretno :thumbup:
shape of despair

#379 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by shape of despair »

mali jomu wrote:Koliko je danas teško pronaći dobrog radnika, isto tako ga je teško i zadržati, odgovaraju stručnjaci iz Posao.ba:...

https://www.klix.ba/biznis/strucnjaci-i ... /190611038

Ima posla ali neće niko da radi, svi bi da direktorišu.....: https://www.posao.ba/
Znam ih barem 200 i niko neće da direktoriše nego da živi od svog rada, da može na more svake godine (ne u neum), da ne živi od prvog do prvog naručito zimi kad skoče režije, da normalno može imati dvoje troje djece a da pri tome uopšte ne misli na finansije, kako će ih školovati, obući, dat im džeparac, kupit kuću/stan - obezbijedit svakom sobu i sl. Jel ovih 200 puno traže ili je ovo samo normalan život?
Svojevremeno su kod mene odsjeli francuzi, mladi par - zabavljaju se, fini. Hodaju evropom neka 3-4 mjeseca pa će nazad.
Između ostalog potegnu se priča za posao, reko kako to vi možete tako izbivati, kad kaže, ma ništa to, imaju tamo službe (kao naš biro) i odma ti nađu posao, za posao uopšte nema problema.
Kad su se vratili, nekas smo se čuli, oboje rade, dobili bebu.
Ja ovdje ne pričam o vasioniskim brodovima i cijepanju atomoma već o životu dostojnom čovjeka.
Imam dva sina, volio bih možda i treće dijete dobiti, fakat iskreno pišem,i još kad bi curica bila (hahaha), al NEMA šanse da to preživimo moja žena i ja, a kažem , imamo solidna primanja. Treba da mi djeca oskudjevaju u svemu. Možda od Općine dobije 400KM za treće dijete?
vjesticanametli

#380 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by vjesticanametli »

Dobice i buket cveca :lol: ma pusti muju zeza ko da nije u bosni :run:
insomnia78

#381 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by insomnia78 »

shape of despair wrote:
mali jomu wrote:Koliko je danas teško pronaći dobrog radnika, isto tako ga je teško i zadržati, odgovaraju stručnjaci iz Posao.ba:...

Ima posla ali neće niko da radi, svi bi da direktorišu.....: https://www.posao.ba/
Znam ih barem 200 i niko neće da direktoriše nego da živi od svog rada, da može na more svake godine (ne u neum), da ne živi od prvog do prvog naručito zimi kad skoče režije, da normalno može imati dvoje troje djece a da pri tome uopšte ne misli na finansije, kako će ih školovati, obući, dat im džeparac, kupit kuću/stan - obezbijedit svakom sobu i sl. Jel ovih 200 puno traže ili je ovo samo normalan život?
Svojevremeno su kod mene odsjeli francuzi, mladi par - zabavljaju se, fini. Hodaju evropom neka 3-4 mjeseca pa će nazad.
Između ostalog potegnu se priča za posao, reko kako to vi možete tako izbivati, kad kaže, ma ništa to, imaju tamo službe (kao naš biro) i odma ti nađu posao, za posao uopšte nema problema.
Ja ovdje ne pričam o vasioniskim brodovima i cijepanju atomoma već o životu dostojnom čovjeka.
Imam dva sina, volio bih možda i treće dijete dobiti, fakat iskreno pišem,i još kad bi curica bila (hahaha), al NEMA šanse da to preživimo moja žena i ja, a kažem , imamo solidna primanja. Treba da mi djeca oskudjevaju u svemu. Možda od Općine dobije 400KM za treće dijete?
:lol:
shape of despair

#382 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

vjesticanametli wrote:Dobice i buket cveca :lol: ma pusti muju zeza ko da nije u bosni :run:
E ako se i cvjeće dobiva odo se na posO bacit
shape of despair

#383 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

insomnia78 wrote:
shape of despair wrote:

:lol:
Istina ili ne, ljudi su prošli svu Evropu na nogama, bolila ih je neka stvar za poslom i finansijama, znali su da će se zaposliti. Hajde nek sad neko da otkaz, što je skupio para spiska na putovanje i rahat se vrati u BiH i odma počne raditi.
int21

#384 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by int21 »

edo_79 wrote:
mali jomu wrote:
edo_79 wrote:
Gro firmi radi upravo ovo mali jomu, a sve na teret radnika koji rade vrijedno, časno i pošteno svoj posao, po oprobanom receptu ''udri konja koji vuče'' dok za gore navedene uvijek ima neki izgovor .... ''pa on nezna'', ''pa teško mu'', ''ma ne ide to njemu'' ..... u svim iole normalnim firmama ima lijek za to .... zove se OTKAZ .... idi materi pa govori ''neznam, ne ide ti i teško ti'' ...... žalosno je samo što se to kod nas neće još dugo desiti .... i zato i jesmo u ovakvim govnima u kakvim jesmo .....

... pa morate izdrzati da bi dosli do bilo kakva radnog iskustva, jer bez toga vas nema nigdje, sta sam ja sve izdrzo, SVEEEEEEEE..... i sad kad se sjetim mogu im reci sam hvala sto sam sad ovakav, idem iz posla u posao..... ne mogu sve pohvatat pa moram odbijat, nista mi nije tesko.... pokusajte skontat ovo, tako to ide :thumbup:
Ja od '96 godine radim ovaj posao, tako da radnog iskustva imam i previše, a o tome šta sam sve izdržao, da ti počnem pričati samoubio bi se svojim monitorom sve u glavu, i to dok je upaljen, nebil te strujni udar derno i razrahatio muke.... Ja sam isto zato da se RADI, jer niko na posao nije došao iz ljubavi prema firmi, već da radi i zaradi svoju platu, ali neću brate da me izrabljuju i da radim 6 poslova jer tamo neki maneken, koji je došao preko bog zna kakve štele, dok sam ja pišao krv i znoj da naučim svoj posao, on huda nezna da radi, teško mu, ne ide mu, ali mu ide kad treba srat o efikasnosti, otpuštanju radnika i on bi to ''vako ili nako'' .... tu ste najviše krivi VI poslodavci, čast izuzecima ali velika većina je kriva, što zapošljavate ljude po raznoraznim osnovama, osim onih koje bi trebale biti reper za kvalitet radnika kojeg zapošljavate ....

Poslodavci koji znaju ko im zaradjuje, ne zaposljavaju manekene.
mali jomu

#385 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mali jomu »

shape of despair wrote: Znam ih barem 200 i niko neće da direktoriše nego da živi od svog rada, da može na more svake godine (ne u neum), da ne živi od prvog do prvog naručito zimi kad skoče režije, da normalno može imati dvoje troje djece a da pri tome uopšte ne misli na finansije, kako će ih školovati, obući, dat im džeparac, kupit kuću/stan - obezbijedit svakom sobu i sl. Jel ovih 200 puno traže ili je ovo samo normalan život?

ja ih znam puno vise koji rade..... i uopste se ne zale tako kako se vi zalite ovdje na ovoj temi, ako kontas da imas manje nego sto bi htjeo, zelio i volio da imas.... pocni onda pljackat, sta ko nesto si me dirnuo stom pricom, uh sta bih ja sve volio, zelim i hocu pa racku imam za uši, i ja bih isto tako kao ti, a i jos vise ali ti necu reci sta, ti sebi promjeni ako mozes :thumbup: :thumbup: :thumbup:

ako ne mozes promjenit kao sto i ja sebi ne mogu promjeniti.... dobro mi je, super mi je, ne zalim se
Hajvan

#386 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Hajvan »

shape of despair wrote: Istina ili ne, ljudi su prošli svu Evropu na nogama, bolila ih je neka stvar za poslom i finansijama, znali su da će se zaposliti. Hajde nek sad neko da otkaz, što je skupio para spiska na putovanje i rahat se vrati u BiH i odma počne raditi.

gledate druge kroz ruzcaste naocale.

prije 15-ak dana planinario s drustvom do Skakavca…
Svratil na pice u naku kafanu na Bukoviku, usluzivao nas momak, smjeska se, suti ko mulac…
pitamo gazdu sta mu je.. kaze on nama - stranac je, putuje, evo kod mene spavaa hranu i nocenje otplacuje radom…
i tako.
bil’ ti tako?

ili cekas da samo padne?

———

ove price o staziaranjemado djaba magistara, inzinjera me istovrmeno i zaloste i ljute…

zaloste, jer moras jesti govna bukvalno da bi stek'o radno iskustvo.
ljute, jer vecina tih magistara i inzinjera je izgleda djabe isla u skolu..slabo su sta naucil… vi bi trebali znati kako da stvorite novu vrijednost, skratite vrijeme nekih procesa itd.. stvorite prvo sebi, pa drugima nova radna mjesta…
edo_79

#387 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

int21 wrote:Poslodavci koji znaju ko im zaradjuje, ne zaposljavaju manekene.
Ovaj to nažalost radi ....
mali jomu

#388 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mali jomu »

vjesticanametli wrote: Dobice i buket cveca :lol: ma pusti muju zeza ko da nije u bosni :run:
ja bio vani i vratio se, i sad ponekad odem vani i vratim se, mogu otici se zajebavat gdje god pozelim, vazda se vracam i ne idem nigdje iz BiH, super mi.... :lol: :mrgreen:
shape of despair

#389 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

mali jomu wrote:
shape of despair wrote: Znam ih barem 200 i niko neće da direktoriše nego da živi od svog rada, da može na more svake godine (ne u neum), da ne živi od prvog do prvog naručito zimi kad skoče režije, da normalno može imati dvoje troje djece a da pri tome uopšte ne misli na finansije, kako će ih školovati, obući, dat im džeparac, kupit kuću/stan - obezbijedit svakom sobu i sl. Jel ovih 200 puno traže ili je ovo samo normalan život?

ja ih znam puno vise koji rade..... i uopste se ne zale tako kako se vi zalite ovdje na ovoj temi, ako kontas da imas manje nego sto bi htjeo, zelio i volio da imas.... pocni onda pljackat, sta ko nesto si me dirnuo stom pricom, uh sta bih ja sve volio, zelim i hocu pa racku imam za uši, i ja bih isto tako kao ti, a i jos vise ali ti necu reci sta, ti sebi promjeni ako mozes :thumbup: :thumbup: :thumbup:

ako ne mozes promjenit kao sto i ja sebi ne mogu promjeniti.... dobro mi je, super mi je, ne zalim se
I ima li posla, šta je zaključak? Da ima jel?
Hajvan

#390 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Hajvan »

prvo pitanje koje svak sebi treba postaviti i dati (brem sebi) iskren odgovor, je:

sta ja znam (zaista) raditi?!?
int21

#391 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by int21 »

Hajvan wrote:prvo pitanje koje svak sebi treba postaviti i dati (brem sebi) iskren odgovor, je:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
mali jomu

#392 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mali jomu »

shape of despair wrote: I ima li posla, šta je zaključak? Da ima jel?
Ima posla na odbijanje, samo je problem sto "veliki direktori" su nikakvi direktori...... treba ih napitavat.
aCme

#393 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by aCme »

Hajvan wrote:prvo pitanje koje svak sebi treba postaviti i dati (brem sebi) iskren odgovor, je:

Naučit ću sve uz posao. Firma plaća edukacije :izet:
edo_79

#394 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Drugo pitanje je .... koliko ću biti plaćen za to što (zaista) znam, ALI ZNAM raditi
Tomahawk11
Globalni moderator

#395 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Tomahawk11 »

Najbolje se praviti da znaš, a zapravo nemaš pojma.
Uradiće neko.
Thorgerson

#396 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Thorgerson »

Posla ima.

Nema para. Za vecinu ih nema.

U Bosni je sasvim normalna pojava da imas privatnu firmu gdje je parkiran BMW ili Mercedes od 170.000 KM. I malo dalje su parkirani automobili ono Astra, Pezo 307 auta do max 10-11.000 KM...znaci krntije koje su izjebane vani i poslane ovdje da se habaju.

Ok - vlasnik snosi rizik, treba da zaradi. Ali mora li vlasnik jbmu imati vozni park od haman milion, nekretnine u vrijednosti od više miliona. A da mu radnik skrpi nekakav kredit zajedno sa zenom da kupi trosoban stan od 50m2 i zaduze se na 30 godina.

Kod nas su ljudi skromni, preskromni, užasno skromni. To je valjda malo i posljedica rata. Šuti, nek se ima šta pojest popit. Ne do bog živit malo.

Ako ti nemas novca da jednom godišnje odeš u min hotel sa 4* nekih 7 do 10 dana na more. Ako ti nemaš novca da odradiš godišnje još 2-3-4 putovanja po Evropi malo van sezone. Ako nemaš para za nekih 7-10 dana planine da se malo i tu odmoriš. Ako moraš uzimati kredit za sve iznad 400-500 KM - jebaji ti taj život, to nije život, to je životarenje. Naravno, kad se navikneš na to ne smeta ti. Ali fazon je da ovako srednja klasa živi na zapadu.

Naravno, za ovo gore nije potrebno nesto puno novca. Dvoje da radi, da imaju ukupno 4-5.000 KM. To je to. Ništa više ni manje za jedan prosječan i fin život. Ali takvih u BiH je veoma malo.

I kod god ne može da živi ovako iznad, da ima ovaj iznsos primanja mjesečno da donese u kuću - pod hitno mora da ide iz ove vukojebine! To vam mora biti jasno ko dan.

p.s. Ne želim da ulazim u to šta je nekome ćeif. Ja govorim generalno. Generalno nema šanse da može biti veći ćeif popit kafu na Bjelašnici pojest pitu i uštipke (i tako 20x godisnje), od toga da malo odeš npr do Majorke ili Malage, van sezone za neke sitne pare, pa dole popiješ kaficu. Da je ovo na Bjelašnici bolje, onda bi turisti dolazili na Bjelašnicu i ne bi išli na Malagu.
Hajvan

#397 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Hajvan »

edo_79 wrote:

Drugo pitanje je .... koliko ću biti plaćen za to što (zaista) znam, ALI ZNAM raditi
2. koliko vrijedi na trzistu to sto znam?
3. ako ne vrijedi koliko mislim ja da vrijedi:
3a. kako i kome prodati skuplje to sto znam
3b. sta savladati dodatno da se izdignem iz mase i postanem top 10 u bransi
3c. okusam se sam (solo) na trzistu branse i vidim koliko zaista vrijedim.
3d. koliko mi treba da svladam nesto potpuno novo i radim za novac koji sam zacrtao?

Tomahawk11 wrote:Najbolje se praviti da znaš, a zapravo nemaš pojma.
Uradiće neko.
na zalost.
shape of despair

#398 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Joj diskusije. Tema je jednostavna, ima li posla ili ne.
Hajmo se osvrnuti na običnog radnika, nisu svi inženjeri, ne govore svi 5 jezika, nisu svi super električari, zidari, varioci.
Ima li posla za obične radnike, proizvodnja, fabrike.
Nide nista jel de.
Last edited by shape of despair on 17/06/2019 13:43, edited 1 time in total.
medvjed23

#399 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by medvjed23 »

Tomahawk11 wrote:Zvali x-osobu iz UC Banke da dođe u Mostar na razgovor nakon testiranja, pitali nekih par glupih pitanja koje su mogli i telefonom i hajde nazad. Sve trajalo 2 minuta :-)
Naravno, ništa od posla.
ima i gore: dođeš na dogovoreni razgovor i kažu ti da je radno mjesto popunjeno.. :D desilo mi se par puta, doduše, nikad u drugom gradu..
Tomahawk11
Globalni moderator

#400 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Tomahawk11 »

medvjed23 wrote:
Tomahawk11 wrote:Zvali x-osobu iz UC Banke da dođe u Mostar na razgovor nakon testiranja, pitali nekih par glupih pitanja koje su mogli i telefonom i hajde nazad. Sve trajalo 2 minuta :-)
Naravno, ništa od posla.
ima i gore: dođeš na dogovoreni razgovor i kažu ti da je radno mjesto popunjeno.. :D desilo mi se par puta, doduše, nikad u drugom gradu..
I ovo je debilno. Šibaš do Mostara, u povratku bio onaj belaj, kad se onaj čova zakuco što su ga oni hajvani snimali, a trebaš na nešto stići...
Locked