Virtualni dzemat :-D

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vazi

#376 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by vazi »

Image
arzuhal

#377 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by arzuhal »

Odličan nasihat, Allah vas nagradio!
King Theoden

#378 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by King Theoden »

Sadaka je nešto posebno. Ja ne znam ima li bolje djelo od sadake. Ok, možda kad bjesni rat.
Inače, ne vidim da nešto može primaći sadaki.
Da mi dođe neki insan i kaže da može izmoći samo jedno djelo, savjetovao bih mu da udjeljuje sadaku.
Čak i prije namaza.
Koliko znam, Allah je jedino za jednu stvar naredio poslaniku da se moli za ljude, a to je udjeljivanje sadake.
Kaže u 103. ajetu sure tevba:
"huz min emvalihin sadakaten tutahiruhum ve tuzekihim biha ve sali alejhim..."
Prvo, ovo ne možeš prevesti kao zekat.
Drugo, kaže da se iz imetaka uzme sadaka kako bi se očistili. Čega očistili? Naravno grijeha. Sadaka sapire grijehe.
I treće, Allah poslaniku naređuje da moli iliti dovi za ljude koji daju sadaku.
To nije rekao ni za namaz, ni za post, ni za hadž.
Može li se shvatiti značenje i vrijednost toga?
Allah i meleci donose salavat na poslanika, a on na one koji daju sadaku. To je ono što Allah subhane direktno prima od poslanika jer je On lično naredio.
Dakle, sadaka je nešto posebno.
Pola hurme sadake čuva od džehenema.
zendjebil

#379 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by zendjebil »

uslikala i podijelila
jednom na stanici tramvjskoj dok sam stajala, gleda me zena direkno u oci, nista ne govori. ja se skupila i onako mahinalno iz dzepa izvadim marku i dam joj. kaze mi ona: "dao ti Bog pa uvijek dijelila!" nekako mi bi cudo sto nije rekla, uvijek imala. evo sad, nakon dugog vrmena, shvatih zasto.
arzuhal

#380 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by arzuhal »

Dino34 wrote:Sadaka je nešto posebno. Ja ne znam ima li bolje djelo od sadake. Ok, možda kad bjesni rat.
Inače, ne vidim da nešto može primaći sadaki.
Da mi dođe neki insan i kaže da može izmoći samo jedno djelo, savjetovao bih mu da udjeljuje sadaku.
Čak i prije namaza.
Koliko znam, Allah je jedino za jednu stvar naredio poslaniku da se moli za ljude, a to je udjeljivanje sadake.
Kaže u 103. ajetu sure tevba:
"huz min emvalihin sadakaten tutahiruhum ve tuzekihim biha ve sali alejhim..."
Prvo, ovo ne možeš prevesti kao zekat.
Drugo, kaže da se iz imetaka uzme sadaka kako bi se očistili. Čega očistili? Naravno grijeha. Sadaka sapire grijehe.
I treće, Allah poslaniku naređuje da moli iliti dovi za ljude koji daju sadaku.
To nije rekao ni za namaz, ni za post, ni za hadž.
Može li se shvatiti značenje i vrijednost toga?
Allah i meleci donose salavat na poslanika, a on na one koji daju sadaku. To je ono što Allah subhane direktno prima od poslanika jer je On lično naredio.
Dakle, sadaka je nešto posebno.
Pola hurme sadake čuva od džehenema.
Naravno da je u citiranom ajetu riječ o zekatu jer je zekat samo posebno ime za posebnu sadaku, onu naređenu, obaveznu, onu koja je jedan od pet stubova islama. U ajetu se naređuje Poslaniku da uzme tu vrstu sadake od vjernika, inače je sadaka, dakle uobičajena sadaka, milostinja, zabranjena njemu, alejhiselam, i Ehli bejtu.
Zekat i jeste ime za tu obaveznu sadaku jer se njime čisti imetak vjernika od harama.
I neće Allah naređivati Poslaniku da praktično ljude tjera na davanje sadake ako je uobičajena sadaka dobrovoljna i stvar vjere svakog insana.

Ovo sve nimalo ne umanjuje vrijednost sadake koja nije zekat.
King Theoden

#381 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by King Theoden »

Netačno, kako obligatorno, tako i lingvisticki.
Dvije potpuno različite riječi. Jedno je fard tj stroga naredba ako imaš uslove, a drugo slobodna volja.
Dakle, zekat nije nikakva sadaka.
Zato i tolika nagrada za davanje iste.
Drugo, mnogi alimi govore da je u ajetu riječ o sadaki, a ne o zekatu.
Ps.
Nema tu nikakve prisile tj tjeranja. Riječ je o odobravanju.
Uzeti ne znači zadržati za sebe i hraniti se istom, nego proslijediti.
Tako sam ja učio o tome, a Allah zna najbolje.
Ako imaš mišljenje nekog učenjaka, slobodno me ispravi.
arzuhal

#382 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by arzuhal »

Šta znači riječ zekat a šta sadaka, bukvalno prevedeno s arapskog jezika?
arzuhal

#383 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by arzuhal »

Ustvari, zaboravi, nećemo o tome, pogotovo u ove dane, djelovat će kao nekakva rasprava a to me ne interesuje iz tisuću razloga :mrgreen: Na hajr :-D
King Theoden

#384 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by King Theoden »

arzuhal wrote:Šta znači riječ zekat a šta sadaka, bukvalno prevedeno s arapskog jezika?
Zekat dolazi u značenju čišćenja (imovine) kao i uvećanje.
Sadaka ima korijen u iskrenosti ebu bekr, r.a. je sidik tj iskreni. Isti korijen. Sadaka je ono što potvrđuje (vjeru) jer je, kao što rekoh, na dobrovoljnoj bazi. Svojevoljno.
King Theoden

#385 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by King Theoden »

arzuhal wrote:Ustvari, zaboravi, nećemo o tome, pogotovo u ove dane, djelovat će kao nekakva rasprava a to me ne interesuje iz tisuću razloga :mrgreen: Na hajr :-D
A subhanallah, razmjenjujemo mišljenje.
Al ak neš, ne moraš :oops:
Haj vam na gurabije i künefe :kiss:
zendjebil

#386 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by zendjebil »

ako je ovo istina, a po svemu sudeci jeste, onda svabe su kapitulirale :lol: :D

https://m.bild.de/ratgeber/2019/ratgebe ... obile.html
vatrogasac

#387 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by vatrogasac »

zendjebil wrote:ako je ovo istina, a po svemu sudeci jeste, onda svabe su kapitulirale :lol: :D

Englezi su napredniji. :wink:

https://www.novi-svjetski-poredak.com/2 ... rnije-ime/
zendjebil

#388 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by zendjebil »

vatrogasac wrote:
zendjebil wrote:ako je ovo istina, a po svemu sudeci jeste, onda svabe su kapitulirale :lol: :D

a sta kazes na ove :-D

https://youtu.be/-nRuCk0GjzQ
vatrogasac

#389 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by vatrogasac »

zendjebil wrote:
vatrogasac wrote:

a sta kazes na ove :-D

https://youtu.be/-nRuCk0GjzQ
Ovo je bilo negdje na nekoj TV i jedna od zanimljivosti da kada su počeli učiti Kur'an našli svojih riječi i onda krenuli to istraživati i brojka se popela na nekoliko hiljada. Sve one koje počinju na AL. Ostalo im od Arapa i zanimljiv je taj krug da se sada ponovo sreću sa njima na drugom kontinentu. :D
kamen spoticanja

#390 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by kamen spoticanja »

merhaba asker
i Capajebo :D

kakva je situacija?
nasi,vidim,napreduju
mali jomu

#391 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by mali jomu »

vazi wrote: Image

Jednostavno moram na ovo nesto napisat......

prvo je da fino zvuci, neodoljivo sjajno.... ono ljudi dadnite sadaku u super ste, dobri pravo i samo furajte..

drugo je da ispred i iza tih rijeci ima jos rijeci koje nedostaju, zasto i one nisu navedene.....??? razmislite malo

SADAKA je strah od Boga koji ti ispoljavas prema bilo kojem bicu koje te okruzuje

Siromastvo (fukarastina) nije neimanje bilo cega, vec nemoc bilo kojeg bica iz koje nemoci bilo koje bice nemoze da izadje, pa Bog iz okruzenja "nemocnog" nekog posalje, a uvijek nekog posalje..... Bog ljudima pokazuje zajednistvo u svemu bez koje su svi osudjeni na propast u svim oblicima zivota, to je Dunjalucko ne promijenjeno Bozije Pravilo,

SADAKA je toliko velika da je ljudi ne mogu izmjerit, jer Bog preko tebe pomaze drugog, (a moze i odmagat)

a sad...... pokusajte vidjeti sta i sto Bog preko vas daje bilo kome, jer i haram i halal je Bozija Sadaka

isto kao kad nekom hocete da pomognete..... a ono poslije uvidite da uopste niste nikom pomogli, jos vam bude nezgodno sta uradiste....

(ovo su moja iskustva, i meni su se desavala..... i sad se desavaju, tako da svima hajrAllah u svemu i svacemu.....)
Iloveautumn

#392 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by Iloveautumn »

Dzuma Mubarek, lijepi petak... :)

Ako ko mogne, nek nam prenese koji nasihat sa hutbe :)
nefsun

#393 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by nefsun »

Mubarek dzuma <3

King Theoden

#394 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by King Theoden »

Iloveautumn wrote:Dzuma Mubarek, lijepi petak... :)

Ako ko mogne, nek nam prenese koji nasihat sa hutbe :)
Iman se sastoji od sedamdeset i nekoliko ogranaka, najbolji ogranak imana je svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha, a najslabiji je sklonuti smetnju s puta, i stid je dio imana.
King Theoden

#395 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by King Theoden »

Ajet dana:

Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice. 
Euridika
Globalna šefica

#396 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by Euridika »

Selam svim džematlijama! :)
Sitno brojimo.
Dino34 wrote:Hm, na tragu sam misterije virtuelnog džemata...
Gledam ove slike i ni na jednoj ne vidim misterioznog čmolju :?
Ko je taj čovjek i odakle se pojavio? Kako je samo tako postao administrator? Zašto samo svrati na ovu temu, ostavi smajli i nestane? Radi li se o ubačenom elementu, ili je ipak zaštitnik ovog pdf-a i ove teme koji budno bdi nad malim džematom smještenim u jednom kutku u bespućima interneta?
Hiljade, ako ne i tisuće pitanja ali nijednog odgovora.
Za neke stvari je bolje da ostanu misterija... 8-) :D
A nad ovim PDF bdiju dva budna moderatora, tj. jedna + jedan ubačeni element. :D :D Paaaaa... nalete još neki poneki, ali samo da pozdrave i da malo zezaju. :D
tuzlak1212

#397 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by tuzlak1212 »

Nešto sam skonto davno nekad, danas mi to opet naumpalo a nikad nigdje nisam to pročitao, reko da podjelim mišljenje sa džematom možda me neko argumentuje i dokaže suprotno. A možda je ovo nešto banalno na nivou mekteba pa ja otkrio toplu vodu (ja u mekteb ušao 2-3 put prije makar 20 godina i nikad više, dont h8me)

U namazu kroz Fatihu mi pričamo Allahu, kroz bilo koju drugu suru nakon Fatihe u rekatu On priča nama. Ovo vrijedi barem za sve od ono malo Kur'ana što ja znam napamet. Kroz Fatihu se zahvaljujemo, potvrđujemo pokoravanje i tražimo uputu, a onda nakon Fatihe kad dođe sura na red eto nam upute koju smo maločas u Fatihi tražili pa šta god učili :D

I ovo me fascinira nenormalno :D
King Theoden

#398 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by King Theoden »

tuzlak1212 wrote:Nešto sam skonto davno nekad, danas mi to opet naumpalo a nikad nigdje nisam to pročitao, reko da podjelim mišljenje sa džematom možda me neko argumentuje i dokaže suprotno. A možda je ovo nešto banalno na nivou mekteba pa ja otkrio toplu vodu (ja u mekteb ušao 2-3 put prije makar 20 godina i nikad više, dont h8me)

U namazu kroz Fatihu mi pričamo Allahu, kroz bilo koju drugu suru nakon Fatihe u rekatu On priča nama. Ovo vrijedi barem za sve od ono malo Kur'ana što ja znam napamet. Kroz Fatihu se zahvaljujemo, potvrđujemo pokoravanje i tražimo uputu, a onda nakon Fatihe kad dođe sura na red eto nam upute koju smo maločas u Fatihi tražili pa šta god učili :D

I ovo me fascinira nenormalno :D
Pa to je otprilike to. Ima predaja koja govori o tome i jedan dio iste kaže da su ashabi, kada bi poželjeli da čuju Allaha, uzimali kur'an i učili ga.
Euridika wrote:nalete još neki poneki
Nemoj da nalijeću da džaba ne gubimo avdes :mrgreen:
zendjebil

#399 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by zendjebil »

vatrogasac wrote:Ovo je bilo negdje na nekoj TV i jedna od zanimljivosti da kada su počeli učiti Kur'an našli svojih riječi i onda krenuli to istraživati i brojka se popela na nekoliko hiljada. Sve one koje počinju na AL. Ostalo im od Arapa i zanimljiv je taj krug da se sada ponovo sreću sa njima na drugom kontinentu. :D
MashaAllah ti svasta nakitio :-D
Ja nekada meni drage prepadam s ovakvim pricama. Kazem im, da ako mi necemo da vjerujemo, Allah ce nas zamjeniti boljima od nas. :-D
A za ove, latino, neki je njihov cestiti predak ucio dove, nekao tako razmisljam. A Allah upucuje koga On hoce.
Capajebo

#400 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by Capajebo »

kamen spoticanja wrote:merhaba asker
i Capajebo :D

kakva je situacija?
nasi,vidim,napreduju
Što sam to ja najjednaKiji od sve djece? :skoljka:
Ja najviše nadirem, ostali samo šuplju bacaju :mrgreen:
Post Reply