Sta me briga za etnijom, to sto ti hoces - neces, nije ni do koga drugog vec do tebe. Nisam ye ja natjerao da mjenjas drzavu i pasos.Nadzornik wrote:E sad nije da ne mogu ali necu da se pravim Austrijancem kad nisam,mislim jesam,mogao bih bit tj. po papirima jesam ali u dusi nisam,General War wrote: Pa vidis da je do tebe problem, kazes ne mozes reci a ne da ti neko nesto brani.
po mentaltetu jesam ali...uh...komplikovano....
A sta je sa etnijom...???
Sta sam sad ja...S/H/B Austrijanac,Bosanac Austrijanac ili P/K/M Austrijanac....???
Identitet Bosnjaka
- General War
#376 Re: Identitet Bosnjaka
- General War
#377 Re: Identitet Bosnjaka
Netacno i netacno...nekakvo socijalno pitanje, tek netacno. Nisi se rodio u BiH, ne zivis u BiH, odrekao se drzavljanstva...izjasnjavao se ti kao kinez ili Bosnjak sasvim je svejedno.nelle_tz wrote:de, ba, ti si etnicki i nacionalno Bosnjak, imas drzavljanstvo AustrijeNadzornik wrote:E sad nije da ne mogu ali necu da se pravim Austrijancem kad nisam,mislim jesam,mogao bih bit tj. po papirima jesam ali u dusi nisam,General War wrote: Pa vidis da je do tebe problem, kazes ne mozes reci a ne da ti neko nesto brani.
po mentaltetu jesam ali...uh...komplikovano....
A sta je sa etnijom...???
Sta sam sad ja...S/H/B Austrijanac,Bosanac Austrijanac ili P/K/M Austrijanac....???
Tvoja je maticna drzava, matica, Bosna i Hercegovina i gotovo
Kad te neko pita sta si, tako kazes
Etnicki Bosnjak, nacionalno si Bosnjak, a drzavljanstvo Austrije.Ili ako zelis da budes etnicki onda mozes reci da si Srbin, i nacionalno si Srbin, matica ti je Srbija, a drzavljanstvo imas od Austrije.Ono si sto osjecas da jesi. Nacija i etnija jesu socijalne kategorije( kako se ti osjecas), a dok je drzavljanstvo pravna kategorija
Drzavljanstvo nije jednako nacija.I gotovo.
Ove rasprave su zavrsene jos prije popisa i ovdje vise nema sta raspravljati, to je davno zavrsen proces
- Kejn
#378 Re: Identitet Bosnjaka
Ne postoji nikakva bh. nacionalnost (osim u glavama pojedinih forumaša). Nek mi neko pokaze neki drzavni dokument gdje se spominje BH nacionalnost. Postoje tri konstitutivna naroda i bh. državljanstvo kao pravne kategorije. Bh. nacionalnost ne postoji. Obmanjivanje javnosti su nekakve tvrdnje o tzv. bh. nacionalnosti.
- General War
#379 Re: Identitet Bosnjaka
Pa u bivsoj jugoslaviji nacionalnost se tretirala kao etnicka pripadnost- narodnost...ali hajd napisi na engleskom jeziku "nationality" Bosnjak...pa ces vidjeti face kod sluzbenika.Kejn wrote:Ne postoji nikakva bh. nacionalnost (osim u glavama pojedinih forumaša). Nek mi neko pokaze neki drzavni dokument gdje se spominje BH nacionalnost. Postoje tri konstitutivna naroda i bh. državljanstvo kao pravne kategorije. Bh. nacionalnost ne postoji. Obmanjivanje javnosti su nekakve tvrdnje o tzv. bh. nacionalnosti.
- Nadzornik
#380 Re: Identitet Bosnjaka
Ono kako se ja osjecam je moja privatna stvar,mene interesuje formalno pravna definicija moga statusa.General War wrote: Sta me briga za etnijom, to sto ti hoces - neces, nije ni do koga drugog vec do tebe. Nisam ye ja natjerao da mjenjas drzavu i pasos.
Ono,u clanu tom i tom pod tackom tom i tom vi ste gospodine...???
-
nelle_tz
#381 Re: Identitet Bosnjaka
Ti apsolutno ne razumijes da drzavljanstvo nije jednako nacija. Covjece, pa Tito te demantuje.Ni na jedno moje pitanje nisi odgovorio.Ne mozes ti ljudima nametati ko su oni i sta su...General War wrote:
Netacno i netacno...nekakvo socijalno pitanje, tek netacno. Nisi se rodio u BiH, ne zivis u BiH, odrekao se drzavljanstva...izjasnjavao se ti kao kinez ili Bosnjak sasvim je svejedno.
Tacno, tacno i tacno.Nacija i narod jesu socijalne kategorije( ono kako se ti osjecas), drzavljanstvo je pravna kategorija.
@Nadzornik Ti jesi Bosnjak i etnicki, a i nacionalno jer je tvoja maticna drzava Bosna i Hercegovina, jer je BiH matica svih Bosnjaka, bilo gdje u svijetu i Bosnjaci imaju svoju drzavu BiH.Drugo bi bilo da je on Rusin, etnicki, nacionalno be bi nista bio, jer koja je to maticna,nacionalna drzava Rusina?
@General War Demantuje te Josip Broz Tito---
Nepravilno je shvatanje onih koji smatraju da integracija treba da likvidira nacije i da ima za cilj stvaranje jedne nove, jedinstvene nacije(jugoslovenske). Ti ljudi, zapravo, BRKAJU NACIJU sa DRŽAVOM, što je besmislica."
Nacijom se , u ovim dijelovima svijeta, nastaje tako sto narod ima svoju drzavu.To je jedna od bezbroj definicija nacija. U BiH postoje 3 naroda, 3 nacije, svaka od te 3 nacija ima svoju drzavu koja joj je matica.Bosnjacima je njihova nacionalna drzava BiH.
Srbima je matica Srbija, Hrvatima je matica Hrvatska, a svim Bosnjacima bilo gdje u svijetu je matica BiH.
Ne postoji bosanska nacija. da bi bosanska nacija postojala, ova 3 naroda, 3 nacije moraju postici dogovor o tome , a ne nametanjem kako neki ovdje govore.
Last edited by nelle_tz on 07/04/2019 15:40, edited 1 time in total.
-
nelle_tz
#382 Re: Identitet Bosnjaka
Pusti njega, pravno ti imas drzavljanstvo Austrije, a etnija i nacije nisu pravne kategorije, nego socijalne ( ono kako se ti u dusi osjecas)Nadzornik wrote:Ono kako se ja osjecam je moja privatna stvar,mene interesuje formalno pravna definicija moga statusa.General War wrote: Sta me briga za etnijom, to sto ti hoces - neces, nije ni do koga drugog vec do tebe. Nisam ye ja natjerao da mjenjas drzavu i pasos.
Ono,u clanu tom i tom pod tackom tom i tom vi ste gospodine...???
On opet uzeo objasnjavati sta je to nationality u engleskom jeziku. To je drzavljanstvo kod nas.To je kod njih sinonim za drzavljanstvo
Nationality is often used as a synonym for citizenship in English. Ne odnosi se na naciju kao socijalnu kategoriju
Izgubljeno u prijevodu.Ne mozes uzimati kako Francuzi, Amerikanci gledaju na nacije, jer je to kod njih tako, ovdje ne vrijedi to pravilo, nisu iste definicije
Nacija nije isto u Americi , Francuskoj i ovdje kod nas u ex Yu ili istocnoj Europi
Kod nas na Balkanu je ovako. Narod ima svoju vlastitu drzavu, on je samim tim i nacija. Narod koji nema vlastitu drzavu nije nacija ( npr. Rusini)
Nacije i etnije jesu i Bosnjaci i Srbi i Hrvati, i Albanci i Slovenci, svi imaju svoje drzave
On tebi pokusava NAMETNUTI da nacionalnost kod nas na Balkanu jeste jednako drzavljanstvo. To ovdje nije tacno, vidio si sta je Tito rekao da je to besmislica
Pitaj ti njega koje je nacije moja rodica koja ima drzavljanstvo Srbije, Svicarske i BiH
Nece ti znati odgovoriti.
Ona je ono sto sama osjeca da je
Bosnjakinja ili Srpkinja, i etnicki i nacionalno, koja ima drzavljanstva 3 razlicite drzave
Vidis da mi nije odgovorio koje su nacije bili stanovnici Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca
Koje su nacionalosti stanovnici drzava Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, ako se Irci , Skoti i Velsani smatraju posebnim nacijama
Irci su nacija i etnička grupa u zapadnoj Evropi, koja potiče iz Irske.Irci žive u mnogim zemljama zapada, a najviše u anglofonskim (Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada, Australija). U SAD živi približno 10 puta više ljudi irskog porijekla nego u samoj Irskoj.
Irac u Britaniji je etnicki i nacionalno Irac, njegovo je drzavljanstvo samo od UK VB i SI. on nije nacionalno Bitanac, nego Irac
- General War
#383 Re: Identitet Bosnjaka
nelle_tz wrote:Ti apsolutno ne razumijes da drzavljanstvo nije jednako nacija. Covjece, pa Tito te demantuje.Ni na jedno moje pitanje nisi odgovorio.Ne mozes ti ljudima nametati ko su oni i sta su...General War wrote:
Netacno i netacno...nekakvo socijalno pitanje, tek netacno. Nisi se rodio u BiH, ne zivis u BiH, odrekao se drzavljanstva...izjasnjavao se ti kao kinez ili Bosnjak sasvim je svejedno.
Tacno, tacno i tacno.Nacija i narod jesu socijalne kategorije( ono kako se ti osjecas), drzavljanstvo je pravna kategorija.
@Nadzornik Ti jesi Bosnjak i etnicki, a i nacionalno jer je tvoja maticna drzava Bosna i Hercegovina, jer je BiH matica svih Bosnjaka, bilo gdje u svijetu i Bosnjaci imaju svoju drzavu BiH.Drugo bi bilo da je on Rusin, etnicki, nacionalno be bi nista bio, jer koja je to maticna,nacionalna drzava Rusina?
Nepravilno je shvatanje onih koji smatraju da integracija treba da likvidira nacije i da ima za cilj stvaranje jedne nove, jedinstvene nacije(jugoslovenske). Ti ljudi, zapravo, BRKAJU NACIJU sa DRŽAVOM, što je besmislica."
Nacijom se , u ovim dijelovima svijeta, nastaje tako sto narod ima svoju drzavu.To je jedna od bezbroj definicija nacija. U BiH postoje 3 naroda, 3 nacije, svaka od te 3 nacija ima svoju drzavu koja joj je matica.Bosnjacima je njihova nacionalna drzava BiH.
Srbima je matica Hrvatska, Hrvatima je matica Hrvatska, a svim Bosnjacima bilo gdje u svijetu je matica BiH.
Ne postoji bosanska nacija. da bi bosanska nacija postojala, ova 3 naroda, 3 nacije moraju postici dogovor o tome , a ne nametanjem kako neki ovdje govore.
A sta ako je @Nadzornik Srbin iz BiH?
Prijatelju, zao mi je sto ti moram reci, ali Tito je umro kao i Jugoslavija...nemam pojma o cemu ti pricas.
...isto tako ne postoji ni Bosnjacka nacija, vec narod tj etnija. Halo.
-
nelle_tz
#384 Re: Identitet Bosnjaka
Ako je @Nadzornik Srbin iz Bosne onda je on Srbin i etnicki i nacionalnoGeneral War wrote:nelle_tz wrote:Ti apsolutno ne razumijes da drzavljanstvo nije jednako nacija. Covjece, pa Tito te demantuje.Ni na jedno moje pitanje nisi odgovorio.Ne mozes ti ljudima nametati ko su oni i sta su...General War wrote:
Srbima je matica Hrvatska, Hrvatima je matica Hrvatska, a svim Bosnjacima bilo gdje u svijetu je matica BiH.
Ne postoji bosanska nacija. da bi bosanska nacija postojala, ova 3 naroda, 3 nacije moraju postici dogovor o tome , a ne nametanjem kako neki ovdje govore.![]()
A sta ako je @Nadzornik Srbin iz BiH?![]()
Prijatelju, zao mi je sto ti moram reci, ali Tito je umro kao i Jugoslavija...nemam pojma o cemu ti pricas.
...isto tako ne postoji ni Bosnjacka nacija, vec narod tj etnija. Halo.
Covjece, kako ne razumijes da ne postoji jedna definicija nacije.Je li ti moram ovdje citirati razlicite definicije nacije, kako na to gledaju Spanci, Francuzi, Ameri, Istocna Europa, Kurdi ili neki od Indijanaca koje sebe smatraju posebnom nacijom. mada zive u USA
Ne mozes uzeti Ameriku kao primjer ili Francusku i reci da je to jedino tacno.
Nije tacno
Kod nas su nacije oni narodi koji imaju svoju vlastitu, maticnu drzavu/Postoje definicije nacije koje opet govore suprotno.
Narodi postaju nacije ovdje kada osnuju maticnu drzavu.
Srbin iz BiH je i etnicki i nacionalno Srbin jer ima svoju maticu, a Srbi iz BiH osjecaju da je njihova matica Srbija.On ima samo drzavljanstvo Bosne i Hercegovine.Svim Srbima bilo gdje u svijetu je matica Srbija, i svi su i etnicki i nacionalno Srbi, i imaju samo razlicita drzavljanstva
Tito te demantuje jer je BiH Jugoslavija u malom.
Bosnjaci jesu nacija, imaju svoju drzavu, i etnija su, BiH jeste maticna drzava svih Bosnjaka bilo gdje u svijetu.
To sto ti meni i drugima zelis nametnuti da Bosnjaci nisu nacija, to je tvoj problem
Ti ne razumijes , ili se pravis da ne razumijes, da nacija nije jednako drzavljanstvo kod nas.
I opet za tebe Tito, njegova izjava iz 1963.:
"Ti ljudi, zapravo, BRKAJU NACIJU sa DRŽAVOM, što je besmislica."
I ne pokusavaj nametati ljudima i goviriti sta oni jesu, jer imamo demokratiju i slobodu govora u ovoj drzavi
Last edited by nelle_tz on 07/04/2019 16:03, edited 1 time in total.
- Kejn
#385 Re: Identitet Bosnjaka
Ne znam za bivsu nam drzavu. Govorim o današnjoj BiH i ustavu. Ponavljam konstrukt "bh. nacionalnost" ne postoji. Ne spominje se ni u kakvim legalnim dokumentima koje izdaju strukture države BiH.General War wrote:Pa u bivsoj jugoslaviji nacionalnost se tretirala kao etnicka pripadnost- narodnost...ali hajd napisi na engleskom jeziku "nationality" Bosnjak...pa ces vidjeti face kod sluzbenika.Kejn wrote:Ne postoji nikakva bh. nacionalnost (osim u glavama pojedinih forumaša). Nek mi neko pokaze neki drzavni dokument gdje se spominje BH nacionalnost. Postoje tri konstitutivna naroda i bh. državljanstvo kao pravne kategorije. Bh. nacionalnost ne postoji. Obmanjivanje javnosti su nekakve tvrdnje o tzv. bh. nacionalnosti.
-
high_volume
#386 Re: Identitet Bosnjaka
Znači li ovaj podvučeni dio tvog komentara da su Srbi u BiH nacionalna manjina? Ili Hrvati isto... A da su bošnjaci jedini nacionalno pripadajući BiH i obrnuto.nelle_tz wrote: ....Kod nas su nacije oni narodi koji imaju svoju vlastitu, maticnu drzavu/Postoje definicije nacije koje opet govore suprotno.
Srbin iz BiH je i etnicki i nacionalno Srbin jer ima svoju maticu, a Srbi iz BiH osjecaju da je njihova matica Srbija.On ima samo drzavljanstvo Bosne i Hercegovine.Svim Srbima bilo gdje u svijetu je matica Srbija, i svi su i etnicki i nacionalno Srbi, i imaju samo razlicita drzavljanstva
- General War
#387 Re: Identitet Bosnjaka
Ma lupa ko maxim po diviziji.high_volume wrote:Znači li ovaj podvučeni dio tvog komentara da su Srbi u BiH nacionalna manjina? Ili Hrvati isto... A da su bošnjaci jedini nacionalno pripadajući BiH i obrnuto.nelle_tz wrote: ....Kod nas su nacije oni narodi koji imaju svoju vlastitu, maticnu drzavu/Postoje definicije nacije koje opet govore suprotno.
-
hAZNADAR
#388 Re: Identitet Bosnjaka
Previse definicija, previse demagogije, nacija, etnos, narodnost,.... cisto smaranje a svako pametan.
Kod mnogih je i etnicko i nacionalno ime isto kao i ime drzave.
Mislim da mi mozemo samo u slucaju zajednica poput Svicarske, Velike Britanije,... naci neku slicnost i inspiraciju.
Mislim da mi mozemo samo u slucaju zajednica poput Svicarske, Velike Britanije,... naci neku slicnost i inspiraciju.
-
high_volume
#389 Re: Identitet Bosnjaka
Ja razumijem šta nelle želi reći, ali jebe ga Dayton i Ustav.
A zapravo, kompletnu koncepciju nacionalnog identiteta stanovništva BiH upropastili su intelektualci iz Holiday-a, '93, promjenom M u B, i time identificiranjem religije sa nacionalnim, selekcijom etničkog podudarno s vjerskom pripadnošću.
Nelegalno i nelegitimno, i bez javne diskusije, bez javnog odlučivanja, tiho, hinjski, podmuklo, u jeku rata u kojem se svako zabavio o sebi i svom.. Perfidno i neprocjenjivo štetno uzurpiranja prava i odlučivanje u ime većine, u ime svih.
Da nije bilo ovog kvarnog podmetanja, bili bismo danas svi nacionalno Bošnjaci, Bosanci, kako kod, neovisno od religiozne pripadnosti, ili imena, kako smo i bili nazivani i shvaćeni prije puno godina, prije raznoraznih "emisara" komšija i susjeda.
A zapravo, kompletnu koncepciju nacionalnog identiteta stanovništva BiH upropastili su intelektualci iz Holiday-a, '93, promjenom M u B, i time identificiranjem religije sa nacionalnim, selekcijom etničkog podudarno s vjerskom pripadnošću.
Nelegalno i nelegitimno, i bez javne diskusije, bez javnog odlučivanja, tiho, hinjski, podmuklo, u jeku rata u kojem se svako zabavio o sebi i svom.. Perfidno i neprocjenjivo štetno uzurpiranja prava i odlučivanje u ime većine, u ime svih.
Da nije bilo ovog kvarnog podmetanja, bili bismo danas svi nacionalno Bošnjaci, Bosanci, kako kod, neovisno od religiozne pripadnosti, ili imena, kako smo i bili nazivani i shvaćeni prije puno godina, prije raznoraznih "emisara" komšija i susjeda.
-
nelle_tz
#390 Re: Identitet Bosnjaka
Kako ne razumijete da je BiH drzava u kojoj zive razlicite nacije:Bosnjaci, Srbi i Hrvati, da svaka od ove 3 nacije ima i drzavu koju smatra maticnom.BiH je visenacionalna drzava, kao i Velika Britanija.General War wrote:Ma lupa ko maxim po diviziji.high_volume wrote:Znači li ovaj podvučeni dio tvog komentara da su Srbi u BiH nacionalna manjina? Ili Hrvati isto... A da su bošnjaci jedini nacionalno pripadajući BiH i obrnuto.nelle_tz wrote: ....Kod nas su nacije oni narodi koji imaju svoju vlastitu, maticnu drzavu/Postoje definicije nacije koje opet govore suprotno.
Kako ne razumijete da stanovnici UK nisu nacionalno Britanci jer se Skoti, Velsani, Irci smatraju razlicitim nacijama
All though everyone in the UK has a British citizenship they have different nationalities.National identity and citizenship are not always the same thing in Great Britain or the UK
http://projectbritain.com/nationality.htm
@General War ti apsolutno ni na jedno pitanje moje nisi odgovorio, iako sam ti napisao da u razlicitim dijelovima svijeta postoje razliciti definicije nacija. Iako sam ti naveo citat Tita koji te opovrgava
Tito, izjava iz 1963.:
"Ti ljudi, zapravo, BRKAJU NACIJU sa DRŽAVOM, što je besmislica."
@high volume Srbi i Hrvati jesu ono sto misle da jesu. Ako Skoti i Velsani i Irci u UK jesu nacije, i niko im to ne brani, onda i Srbi i Hrvati i Bosnjaci jesu nacije jer je rijec o visenacionalnim drzavama
Drzavljantvo nije jednako nacija
@high volume, je li stvarno problem razumjeti da pojam nacije ima razlicita znacenja u razlicitim drzavama svijeta i da nije drzavljanstvo jednako nacija?
1993. je vraceno staro narodno ime Bosnjak
Da nije tada vraceno, imali bismo ime Musliman, a Srbi i Hrvati nikad nece biti nista drugo nego Srbi i Hrvati, to da ce Srbi i Hrvati ponovo biti Bosanci ili Bosnjaci mozete okaciti macku o rep.
otvorite temu na nekoj stanici iz Banjaluke ili Sirokog , pa ih pitajte sta jesu i nacionalno i etnicki
Ne hebe mene nista, nego kad vidim da neko pise nesto sto nije tacno, reagujem. I ovdje nisam ikoga uvrijedio i na moja pitanja nisam dobio nijedan odgovor nego netacne definicije
Ja sam napisao da postoje razlicite definicije nacija u svijetu, da nijedna nije tacna jer je nacija socijalna kategorija
Last edited by nelle_tz on 07/04/2019 16:29, edited 1 time in total.
- General War
#391 Re: Identitet Bosnjaka
Svi drzavljani/ gradjani BiH su ujedno i dio BiH nacije...da je sve tako etnicki podjeljeno bili bi i etnicki izbori a nisu...nije ni PC entitet srpskog naroda ali je oni uspjesno tako predstavljaju...znaci sve je do tebe tj politike koja to moze u 24 sata poceti potencirati ili ne.Kejn wrote:Ne znam za bivsu nam drzavu. Govorim o današnjoj BiH i ustavu. Ponavljam konstrukt "bh. nacionalnost" ne postoji. Ne spominje se ni u kakvim legalnim dokumentima koje izdaju strukture države BiH.General War wrote:Pa u bivsoj jugoslaviji nacionalnost se tretirala kao etnicka pripadnost- narodnost...ali hajd napisi na engleskom jeziku "nationality" Bosnjak...pa ces vidjeti face kod sluzbenika.Kejn wrote:Ne postoji nikakva bh. nacionalnost (osim u glavama pojedinih forumaša). Nek mi neko pokaze neki drzavni dokument gdje se spominje BH nacionalnost. Postoje tri konstitutivna naroda i bh. državljanstvo kao pravne kategorije. Bh. nacionalnost ne postoji. Obmanjivanje javnosti su nekakve tvrdnje o tzv. bh. nacionalnosti.
- General War
#392 Re: Identitet Bosnjaka
Eto slazem se, samo sto te drzave nece se raspasti po etnickom kljucu a kod nas hoce, srbe upucivati na srbiju hrvate na hrvatsku da bi se Bosnjaci nadali da ce im ostati cijela BiH je smjesna konstatacija, samo zato sto tvrde da im je maticna drzava.hAZNADAR wrote:Previse definicija, previse demagogije, nacija, etnos, narodnost,.... cisto smaranje a svako pametan.
-
nelle_tz
#393 Re: Identitet Bosnjaka
Nije tacno, ne postoji BH nacija.General War wrote: Svi drzavljani/ gradjani BiH su ujedno i dio BiH nacije...da je sve tako etnicki podjeljeno bili bi i etnicki izbori a nisu...nije ni PC entitet srpskog naroda ali je oni uspjesno tako predstavljaju...znaci sve je do tebe tj politike koja to moze u 24 sata poceti potencirati ili ne.
Sve ono sto si pisao je netacno
Skoti, Velsani, Irci u drzavi Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske nisu nacionalno Velikobritanci, nego su posebne nacije
Skoti, Irci, Velsani
Most white people born in Great Britain, although British citizens, do not regard themselves as British and prefer to state their NATIONAL identity as English, Scottish or Welsh.
National identity and citizenship are not always the same thing in Great Britain or the UK.All though everyone in the UK has a British citizenship they have different nationalities.
Pitanje za tebe,zasto se Englezi, Skoti, Irci, Velsani odbijaju naconalno izjasnjavati kao Britanci nego se izjasnjavaju kao Englezi, Skoti, Irci, Velsani?
- General War
#394 Re: Identitet Bosnjaka
De ukucaj ziv bio definicju " nation"...a ne nationality.nelle_tz wrote:Nije tacno, ne postoji BH nacija.General War wrote: Svi drzavljani/ gradjani BiH su ujedno i dio BiH nacije...da je sve tako etnicki podjeljeno bili bi i etnicki izbori a nisu...nije ni PC entitet srpskog naroda ali je oni uspjesno tako predstavljaju...znaci sve je do tebe tj politike koja to moze u 24 sata poceti potencirati ili ne.
Skoti, Velsani, Irci u drzavi Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske nisu nacionalno Velikobritanci, nego su posebne nacije
Skoti, Irci, Velsani
Most white people born in Great Britain, although British citizens, do not regard themselves as British and prefer to state their NATIONAL identity as English, Scottish or Welsh.
National identity and citizenship are not always the same thing in Great Britain or the UK.All though everyone in the UK has a British citizenship they have different nationalities.
Pitanje za tebe,zasto se Englezi, Skoti, Irci, Velsani odbijaju naconalno izjasnjavati kao Britanci nego se izjasnjavaju kao Englezi, Skoti, Irci, Velsani?
A sta kaze ustav V.Britanije? Tu ti i lezi odgovor na tvoje pitanje
- Kejn
#395 Re: Identitet Bosnjaka
Kakve ba BiH nacijeGeneral War wrote: Svi drzavljani/ gradjani BiH su ujedno i dio BiH nacije...da je sve tako etnicki podjeljeno bili bi i etnicki izbori a nisu...nije ni PC entitet srpskog naroda ali je oni uspjesno tako predstavljaju...znaci sve je do tebe tj politike koja to moze u 24 sata poceti potencirati ili ne.
- Kejn
#396 Re: Identitet Bosnjaka
Kakvo naivno razmišljanjehigh_volume wrote:Ja razumijem šta nelle želi reći, ali jebe ga Dayton i Ustav.
-
nelle_tz
#397 Re: Identitet Bosnjaka
de, ba, ne lazi, ne postoji nikakva nacija BritanacGeneral War wrote:De ukucaj ziv bio definicju " nation"...a ne nationality.nelle_tz wrote:Nije tacno, ne postoji BH nacija.General War wrote: Svi drzavljani/ gradjani BiH su ujedno i dio BiH nacije...da je sve tako etnicki podjeljeno bili bi i etnicki izbori a nisu...nije ni PC entitet srpskog naroda ali je oni uspjesno tako predstavljaju...znaci sve je do tebe tj politike koja to moze u 24 sata poceti potencirati ili ne.
Skoti, Irci, Velsani
A sta kaze ustav V.Britanije? Tu ti i lezi odgovor na tvoje pitanje
nasa je drzava visenacionalna drzava, kao sto je to UK ili Svicarska
Most white people born in Great Britain, although British citizens, do not regard themselves as British .Ljudi u Britaniji sebe ne smatraju Britancima, imaju samo to drzavljanstvo
Koliko sam ja vidio ti si pisao da je nationality ono sto je bitno, da je to drzava, nacija, a onda si izbrisao taj dio kad sam ti postavio ovo
Nationality is often used as a synonym for citizenship in English
Znaci da ti ne razumijes da postoje visenacionalne drzave, da nacija nije jednako drzavljanstvo svugdje, da su se nacije razlicito i na razlicit nacin formirale u raznim dijelovima svijeta, da su se kod nas nacije formirale nrazlicit nacin od one u Americi ili Francuskoj , na koju se ti pozivas.
Ne postoji British nation nema je u Ustavu Britanije, kakav ba Ustav, ti ovdje pises da je nationality jednako drzava, pa onda to brises nakon ovoga
Sta je po naciji moja rodica koja ima drzavljanstva Srbije, Hrvatske i Svicarske?
Razumijes li ti, ponovit cu ti opet, da nacija nije jednako drzavljanstvo svugdje?
- Kejn
-
nelle_tz
#399 Re: Identitet Bosnjaka
i to sto si kliknuo i postavio se odnosi na British citizenship/britansko drzavljantsvo
general war je pisao da je nationality jednako nacija, jednako drzava,pa onda to izbrisao, a ovdje se vidi ovo- british citizenship/ britansko drzavljanstvo
Nationality je sinonim za drzavljanstvo u engleskom jeziku
kad popunjavas zahtjev za vizu, imas to pitanje nationality
Ukucaj ekvivalent za nationality u njemackom jeziku- staatsangehörigkeit ( drzavljanstvo), sa strane ce ti se pojaviti prevod na engleski Citizenship, drzavljanstvo
- Kejn
#400 Re: Identitet Bosnjaka
Klikno sam na citizenship koji je samo jedan od NAČINA KAKO BITI NATIONAL UK-a, odnosno kako imati UK nacionalnostnelle_tz wrote:i to sto si kliknuo i postavio se odnosi na British citizenship
general war je pisao da je nationality jednako nacija, jednako drzava,pa onda to izbrisao, a ovdje se vidi ovo- british citizenship
Nationality je sinonim za drzavljanstvo u engleskom jeziku
https://www.gov.uk/types-of-british-nationality
evo sad je bolje
Dakle nacionalnost nije sinonim za državljanstvo, već se radi o strogo definiranim zakonskim konceptima KOJE MI NEMAMO!!! MI NEMAMO NIKAKVU BH. NACIONALNOST! Imamo samo bh. državljanstvo koje je regulisano aneksom IV Dejtonskog mirovnog sporazuma.