NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
- bunk
#376 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Ima negdje na forumu snimak od prije par dana.
Mladi studenti sy Pala na N1 tv govore o studentskom domu dr dabic. Buduci intelektualci.
Nasa stvarnost i buducnost nazalost,pred kojom zatvaramo oci kontajuci da ce neko uljuditi i da ce zdrav razum prevladati.
Mladi studenti sy Pala na N1 tv govore o studentskom domu dr dabic. Buduci intelektualci.
Nasa stvarnost i buducnost nazalost,pred kojom zatvaramo oci kontajuci da ce neko uljuditi i da ce zdrav razum prevladati.
- arzuhal
#377 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Ko god se, u bilo kojem obliku, bavi pričom o otrežnjenju srpskog ciničnog, nacionalističkog, šovinističko-fašističkog bića po pitanju političkih nedjela i ratnih zločina, nije ni sekunde normalan i s takvima ne treba trošiti vrijeme. Bolje s četnicima se naprđivati nego potrošiti i sekundu na takve...
-
zrakomlat
#378 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
doboj71 wrote:Otto_13 wrote:Ustvari ih ovaj Ho Ši Min amer oborio sam obojicu . Pali su kod Bijeljine a Lazanski izmislio priču kao iz Sutjeske . Ono deset na jednog i krenuli kao da napadnu zračnu bazu na Dubravama . Posle kad je skontao da je preletio i da to znači da je RV VJ neovlašteno ušlo na teritoriju BiH ušutio se .
Koja komedija: uletio im u formaciju".On nije ni vidio nato avione, oboren je sa raketom koja je ispaljena sa nekoliko kilometara razdaljine.
Otvorim link s tim budalaštinama i usred teksta se nudi link o tom istom radosavljevicu, kako su letili bez radara, slucajno uletili u BiH, i kinez ih rokno
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/nato- ... ve/27ex2ry
Pogrešno poslati u BiH
Ovaj 34-godišnji pilot posmrtno je unapređen u čin majora i odlikovan Medaljom za hrabrost. Kasnije se pokazalo da u trenutku kada su dva Mig-a podignuta, nijedan avion NATO nije bio u vazdušnom prostoru Srbije i da ih je oficir za navođenje poslao direktno na dežurnu paru koja je patrolirala nad Bosnom i Hercegovinom!
Obojicu je oborio pilot F-15C, kapetan Džef Hvang iz 493. lovačkog skvadrona 48. lovačkog puka.
-
Qoom
#379 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
"Vučić: Imamo probleme sa Albancima na Kosovu"
Neviđen imbecil!
Neviđen imbecil!
-
hAZNADAR
#380 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Qoom wrote:"Vučić: Imamo probleme sa Albancima na Kosovu"
Neviđen imbecil!
- bogoljub
- CPT
#382 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Po izbijanju građanskog rata u leto 1991, aktivno je učestvovao u borbenim operacijama nad Hrvatskom i kasnije nad Bosnom i Hercegovinom. Kao jedan od najperspektivnijih pilota eskadrile, 1992. je završio i dodatne obuke.zrakomlat wrote:doboj71 wrote:Otto_13 wrote:Ustvari ih ovaj Ho Ši Min amer oborio sam obojicu . Pali su kod Bijeljine a Lazanski izmislio priču kao iz Sutjeske . Ono deset na jednog i krenuli kao da napadnu zračnu bazu na Dubravama . Posle kad je skontao da je preletio i da to znači da je RV VJ neovlašteno ušlo na teritoriju BiH ušutio se .
Koja komedija: uletio im u formaciju".On nije ni vidio nato avione, oboren je sa raketom koja je ispaljena sa nekoliko kilometara razdaljine.![]()
Otvorim link s tim budalaštinama i usred teksta se nudi link o tom istom radosavljevicu, kako su letili bez radara, slucajno uletili u BiH, i kinez ih rokno
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/nato- ... ve/27ex2ry
Pogrešno poslati u BiH
Ovaj 34-godišnji pilot posmrtno je unapređen u čin majora i odlikovan Medaljom za hrabrost. Kasnije se pokazalo da u trenutku kada su dva Mig-a podignuta, nijedan avion NATO nije bio u vazdušnom prostoru Srbije i da ih je oficir za navođenje poslao direktno na dežurnu paru koja je patrolirala nad Bosnom i Hercegovinom!
Obojicu je oborio pilot F-15C, kapetan Džef Hvang iz 493. lovačkog skvadrona 48. lovačkog puka.![]()
Col. Jeff Hwang likes this
- Thorgerson
#383 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Kakvo oruzje da dovlacis? Oruzje je bilo tu. Po kasarnama, skladistima, remontnim zavodima.muha_sa wrote: Sve je to ok![]()
Al kako naoružat i koga pored silnih kontrola granice a bio si jedna od republika tadašnje JugoslavijeDa granicimo sa Italijom i Austrijom pa bi nekako i razumio
graniciš sa agresorima pored kojih ne može ni ptica proletjet a da ne skontaju
ocekivat da prošnjiraš oružje je u domenu naucne fantastike
Posebno što u zemlji imaš više od pola stanovništva koji ne da ne doživljavaju BiH kao svoju zemlju vec je MRZE![]()
al hajdjebo ovo--lijepo vrijeme, treba bježat iz stana
a posebno od ovakvih i slicnih tema koje covjeku sjebu raspoloženje i vrate ga u doba agresije i patnje kroz koju smo prošli
Ja opet kazem, naivni smo bili previse i vjerovali smo im previse. Pa su tako sve vece kasarne i skladista oruzja pali njima u ruke. Pa bilo je i nasih ljudi u toj vojsci jbmu.
Ali oni su sve isplanirali. A mi smo gledali i kontali, pa sta li ovi rade jbt.
Imas evo dole Hadzice koje je imalo ogromno skladiste oruzja u Zunovnici, te kasarnu + remontni zavod koji je bio krcat oruzjem i tenkovima. Nasi npr. u Hadzicima bili vecinski narod. Dakle, ako gledamo ljudstvo mi smo bili u odlicnoj poziciji.
Opstini Hadzici, tacnije naselje Hadzici je palo za dan-dva, muslimana pobijeno ko se nije izvukao dakle, napravljen im logor, kasarne zauzete, remontni zavod, skladista oruzja po zunovnici, jednostavno pade tako vazno mjesto bez neke vece bitke. Poslije smo se tukli po Igmanu, ali evo da smo imali Hadzice u svojim rukama, pa sad pa sad bi se izvrsila deblokada sarajeva. Sto je najgore nasi su drzali tu visinske kote, ali kakva ti korist kad nemas cime da pucas. Mozes ih samo gledat.
E meni je to cudno. Kako tako jedno naselje padne, u centru Bosne sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom itd. Dakle, nisi morao dovlaciti oruzje. U tim Hadzicima si ga imao dovoljno da ratujes citav rat. Uostalom, nije NATO onako eto iz cista mira eto gadjao te Hadzice.
- 512MB
#384 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Dakle razbucali ih Kinez i ona Ruskinja, sta ti je karma 
-
invincible1921
#385 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Ima u onom dokumentarcu o bombardovanju u prvom dijelu koji se zove PUT U RAT, kad je Milosevic otisao u Moskvu na sastanak sa Jelcinom, narator kaze citiram: ISPOSTAVILO SE DA SRBIJA NEMA NIKOGA U SVIJETU KO JE SPREMAN DA STANE NA NJIHOVU STRANU.Thorgerson wrote:Kao prvo da bih se suosjecao sa nekim, taj neki mora pokazati barem mrvu osjecanja prema meni. Ja tu mrvu ne vidim iz Srbije. Srbija se ponaša kao da ona nema apsolutno nikakve veze sa ratom u BiH. Što je najgore ni presude Haga nam ne idu u korist. Za nadati se za ove naredne da će se nešto u tom pogledu promjeniti.hAZNADAR wrote: Emocije i stavovi ne idu obavezno jedno uz drugo.
U nasoj predstavi mozemo zamisliti da su bombe pobile mnogo vikend cetnika, zlocinaca,.. i mnogo civila sto su navijali za pad Sarajeva. U stvarnosti je mozda tu bilo i mladica na odsluzenju vojnog roka koji nisu bili presretni da su tu gdje jesu i civila koji nam mozda nisu pomislili zlo. Da, zao mi je neduznih civila, posebno djece pa me strijeljajte. Nebitno.
Da je trebalo reagovati silom - jeste naravno. Ali koliko god da mi jeste bilo drago zbog Milosevica toliko mi je bilo i krivo sto se to nije desilo koju godinu ranije u Bosni. Kosovski problem je bio i ostao tamo interni njihovo problem gdje sam mogao imati simpatije prema izbjeglim Kosovarima sa ljudske strane ali ne i sa politicke i da navijam za njih.
Meni je licno to mirisalo na drugi Vijetnam, drugi Irak,... dugotajnu borbu i na kopnu sa vecim ukljucenjem drugih sila na stranu Srbije. Antglobalisti, omladina po Evropi sklona ljevici je vec tada bila protiv Nata,... i prije sam tada mogao pretpostaviti da ce to biti dug i isrpljujuc rat gdje ce Srbija maltene dobiti simpatije po svijetu. U isto vrijeme se u BiH desavala integracija, MZ kaznjavala srpsku politiku, uzimala nadleznosti, prezivjeli nesrbi u RS vracali svoju imovinu, pokusavale se stvoriti zajednicke institucije,.... sve je to moglo past u vodu i vratiti se na pocetak da Beograd nije popustio i da je poput Asada u Siriji usao u dugotrajan i iscrpljujuci rat sa otvorenim mjesanjem svojih saveznika. Niko tada nije mogao pretpostaviti da ce Beograd tako brzo popustiti. Tako da jesam imao osnovanu zabrinutost da ce to imati mozda negativne posljedice za nas u konacnici.
Naravno, sasvim slučajno se pregovaralo sa Miloševićem u Daytonu. Jbg, bio čovjek valjda tu negdje, nije možda bilo drugih srba, pa haj ti. Mislim, jebote, pa koliko još da nas prave budalama?
Kakav crni drugi Vijetnam? Sirija. Čuj Beograd mogao ući u rat sa miješanjem svojih saveznika, e odavno nešto smješnije ne pročitah.![]()
![]()
Pa misliš da nisu pokušali. Hahahah. Koji saveznici? Rusija, kad je Slobo otišao u Moskvu i tražio pomoć, uniju sa Rusijom i Bjelorusijom, ovi ga ismijali i poslali kući.
Ili "podršku" Kine.
![]()
![]()
![]()
TI moraš shvatiti da tada NIKO, ali bukvalno NIKO nije bio na strani Srbije. Pa čak ni tadašnja Crna Gora se nije slagala sa politikom Miloševića, jer su vidjeli da će najebat. Da ne idem dalje. Jedinu podršku su imali od istih budaletina iz naše države, tj. iz RS-a.
S druge strane su imali najveće moguće sile svijeta protiv sebe počevši od SAD, Njemačke, Italije, Japana itd.
Sprženi su sa zemljom. Štete NATO-a su mizerne, dok je šteta u Srbiji procjenjena na 30 mrld dolara. Molili su ih da ih ne moraju bombardovati, ali ovi su se ponašali da su bogovi. Kontaju ima biće Rusi tu...ahaha.
P.S. NATO jeste djelovao u našoj državi. Da, sa debelim zakašnjenjem, ali su djelovali. A nisu morali. I tada su se smrdi skupili ko govno. Sa svojim "saveznicima".
Sto se tice bombardovanja, zao mi je civila, ali da mi je bilo drago kad su ih rokali, bilo je. Međutim kad se pogleda kako se oni prave naivini u fazonu zasto su nas bombadovali i kad se pogleda sta su uradili sve....malo su ih rokali.
Srbi razumiju samo jezik sile. Sve sam se nadao da nije tako, ali oni iz dana u dan pokazuju da je samo tako. Jer oni imaju neki svoj svijet i svoju verziju historije u koju samo oni vjeruju. Evo i za Karadzica. Od obicne osobe na ulici pa do zvanicnika politike...jesil cuo mozda nekoga da kaze makar, ali makar da kaze u fazonu "Ja volim Rs, borio sam se za nju da mi srbi imamo svoje bla bla, ali jbg ako je kriv nek su ga osudili". Ma kakvi...Onda evo da neko pogleda lupam sa novog zelanda situacijuu ex yu,,,,pa jbmu mora neko odgovarati za tolke mrtve, valjda je neko kriv? Doduse mozda su se sami poubijali kako su to voljeli reci ili da smo mi dovukli leseve....
Onda pogledaj ti samo to stanje svijesti. Kolko se oni hvataju za Orica recimo. Mislim ok ako je kriv nek ga osude, svakom njegovo. Međutim oni porede orica sa karadzicem ili mladicem......zaboravljaju da oni imaju bar 100 osudjenih koji su bili u rangu orica.
-
decembar2017
#386 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
samo sto takvo oruzje ni u hrvatskoj gdje je bilo 12 % srba hrvati nisu uspjeli da uzmu vec su im davali cak i sofere da ga izvuku iz centra Zagreba i Splita a da o Zadru, Vukovaru i slicnim mjestima gdje je sitaucija bila slicna onoj u 90 % Bosne i hercegovine da ni ne spominjem.Thorgerson wrote:Kakvo oruzje da dovlacis? Oruzje je bilo tu. Po kasarnama, skladistima, remontnim zavodima.muha_sa wrote: Sve je to ok![]()
Al kako naoružat i koga pored silnih kontrola granice a bio si jedna od republika tadašnje JugoslavijeDa granicimo sa Italijom i Austrijom pa bi nekako i razumio
graniciš sa agresorima pored kojih ne može ni ptica proletjet a da ne skontaju
ocekivat da prošnjiraš oružje je u domenu naucne fantastike
Posebno što u zemlji imaš više od pola stanovništva koji ne da ne doživljavaju BiH kao svoju zemlju vec je MRZE![]()
al hajdjebo ovo--lijepo vrijeme, treba bježat iz stana
a posebno od ovakvih i slicnih tema koje covjeku sjebu raspoloženje i vrate ga u doba agresije i patnje kroz koju smo prošli
Ja opet kazem, naivni smo bili previse i vjerovali smo im previse. Pa su tako sve vece kasarne i skladista oruzja pali njima u ruke. Pa bilo je i nasih ljudi u toj vojsci jbmu.![]()
Ali oni su sve isplanirali. A mi smo gledali i kontali, pa sta li ovi rade jbt.
Imas evo dole Hadzice koje je imalo ogromno skladiste oruzja u Zunovnici, te kasarnu + remontni zavod koji je bio krcat oruzjem i tenkovima. Nasi npr. u Hadzicima bili vecinski narod. Dakle, ako gledamo ljudstvo mi smo bili u odlicnoj poziciji.
Opstini Hadzici, tacnije naselje Hadzici je palo za dan-dva, muslimana pobijeno ko se nije izvukao dakle, napravljen im logor, kasarne zauzete, remontni zavod, skladista oruzja po zunovnici, jednostavno pade tako vazno mjesto bez neke vece bitke. Poslije smo se tukli po Igmanu, ali evo da smo imali Hadzice u svojim rukama, pa sad pa sad bi se izvrsila deblokada sarajeva. Sto je najgore nasi su drzali tu visinske kote, ali kakva ti korist kad nemas cime da pucas. Mozes ih samo gledat.
E meni je to cudno. Kako tako jedno naselje padne, u centru Bosne sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom itd. Dakle, nisi morao dovlaciti oruzje. U tim Hadzicima si ga imao dovoljno da ratujes citav rat. Uostalom, nije NATO onako eto iz cista mira eto gadjao te Hadzice.
Al eto moglo se ovdje gdje je kao sto @muha kaze vise od 50 % bilo otvoreno protiv ove drzave a od ostatka najmanje 80 % se nadalo da nece komsija na komsiju,psovalo Aliji mater jer ih je zavadio sa komsijama ili cak se klelo u JNA dok ih je ta ista jNA vodila na streljanje i logore.
April mjesec , Drina vec krvava a u po Sarajeva se nose slike dikatora koji je tim istim ljudima decenijama branio da se izjasne kao narod ili mahaju zastavom drzave koje nema, sta ces vise .
I sa takvim ljudima , u takvom okruzenju krenuti na kasarne sa k*rzem u ruci jer su komunjare predale oruzje TO u te kasarne u ime partijske knjizice je...ne znam kako da opisem ali je na nivou vjerovanja u Djeda Mraza i dolaska 7 flote da Bosnu spasi.
-
Kat
#387 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Obiljezi se 20 godina od Nata, a ne upratih , je li iko obiljezio 27 godina od desavanja u Bijeljini,
Edin Skokic
Edin Skokic
KAKO JE POČEO RAT?
Bio je to utorak 31. mart 1992. godine, običan školski dan. U kabinetu hemije, kod nastavnice Slavice, sjedio sam u posljednjoj klupi srednjeg reda. Ispred mene bili su moji školski drugovi Dragan Stjepanović i Mile Ivanović, koji su me pitali: Hoće li i ove godine biti vašer i ringišpil u Janji? Dolazio je Ramazanski bajram!
Odgovorih im da hoće, iako nisam bio fasciniran tim događajem (vašerom) jer sam iščekivao finale Kupa šampiona za košarkaše između mog Partizana i Juventuda, koje će se igrati 16. aprila. Na moj odgovor oni su se samo nasmijali. Nije mi bilo jasno zbog čega.
Došao sam kući i kao obično s ocem pogledao dnevnik u pola 8, a onda i emisiju Klub 92 s Dubravkom Kenić. Negdje u pola emisije čuli smo da je počeo rat u Bijeljini. Majka prestravljena je otrčala da telefonira, jer smo u Bijeljini imali pola familije. Djed, nena, daidže, tetke, tetci, rođaci...
Uslijedio je film Miris dunja na TV SA, koji je nekoliko puta prekidan zbog obavještenja o navodnim uličnim borbama. Prvi put u životu zaspao sam s jastukom preko glave, zbog straha. U Bijeljini je, kako sam već napisao, bilo pola moja rodbine s mamine strane.
Osvanula je srijeda 1. april. Otišao sam u školu. U kabinetu geografije dočekao nas je nastavnik Todor Dmitrović. Veliki čovjek. Rekao je tiho: "Idite kući". Bilo mu je jasno da od onog što nas je strpljivo učio četiri godine i generacije prije nas, nema ništa. Sjećam se njegove priče kako je kao ratno siroče, nekada 1945. godine, krenuo put Semberije iz Krajine. Nastanio se u malenoj kući do elektrodistribucije. Imao je brčiće i bio istinski prosvjetni radnik. I sada se često sjetim nastavnika Todora i zaželim da me pomiluje po glavi, a onda lagano udari u potiljak.
Do 4. aprila i Ramazanskog bajrama čekali smo šta će biti sa nama. U nedjelju 4. aprila Željko Ražnatović Arkan je došao u Janju, a jedinice Novosadskog korpusa bile su raspoređene po obroncima Majevice. Nisu nas sravnili s zemljom kakav je bio plan, jer nisu naišli ni na jednog pripadnika Zelenih beretkih ili Handžar divizije. Svoje školske drugove, srpske nacionalnosti, nikada više nisam vidio. Nisam imao priliku da ih pitam šta su to oni znali... Ustvari vidio sam ih 11. augusta 1994. godine kada mi je umro djed i kada sam prvi put poslije 30 mjeseci izašao iz Janje i došao do Bijeljine. Vraćao sam se s mamom u autobusu kada sam ugledao Dragana Stjepanovića i, čini mi se, Slavišu Bradarića. Vidjeli su i oni mene, ali su se sakrili iza žive ograde.
Život mi se, dakle, podijelio na prije i poslije 31.3.1992. godine. Završio sam osnovnu školu, ali se nisam mogao upisati u srednju. Uslijedilo je 30 mjeseci kućnog pritvora, sve do 1. septembra 1994. godine kada je moja porodica prognana u Tuzlu.
U tih 30 mjeseci mobilisali su mi brata, koji se po medicinskoj dokumentaciji, zbog bolesti, nije smio izložiti takvim naporima i opasnosti. Na kopanju rovova oko Brčkog ostao je 21 dan. Još jednom su došli po njega. Na njegovom stoliću stajao je grb FK Radnički Novi Beograd. Beton, srpski vojnik, gospodar naših života, rekao mu je: Partizan, hoćeš li u Batković? Ne znam je li mu brat išta odgovorio, ali tada ga nije odveo.
Moji roditelji su dobili otkaze u konfekciji "Kurjak" gdje su cijeli život radili. Otkaze jer su muslimani. Ostali smo bez svih novčanih primanja i sa stotinjak švicarskih franaka koje su roditelji zaradili privatno radeći.
Krajem 1993. godine u moju sobu su uselili Milku Jelić iz Tinje. Živjeli smo s njom pod istim krovom. Nismo imali problema.
U proljeće 1994. godine došli su i po mene. Imao sam 17 godina. Majka je rekla kako sam odavno u Njemačkoj, a oni su joj odgovorili kako će ona biti mobilisana umjesto mene. Mobililisali su mi mater! Tog proljeća i ljeta moja majka je od jutra do večeri po poljima prikupljala krompir i brala kukuruze za srpsku vojsku...
U augustu 1994. moja majka je načula kako u prvoj grupi koja se samovoljno prijavi za "iseljenje" neće dirati muškarce. Ona je imala trojicu u kući. Prijavili smo se i platili put Vojkanu Đurkoviću nekoliko hiljada maraka koje smo pozajmili. Sjećam se i nekog Riste, koji nas je pljačkao u Dubravicama kod Brčkog. Sjećam se stotina duša poredanih u kamionima, pod ceradom, na plus 40. I prijetnji, ali i dova uzvišenom Allahu dž.š. I sad mi je u glavi slika komšije koji u krilu čuva trogodišnjeg sina i moli boga da ga puste preko Majevice.
Vojkan mi je na Banj brdu nabacio "peticu" i rekao da ću dogodine biti Alijin vojnik. Nisam otišao u vojsku, upisao sam se u školu.
U Tuzlu smo došli bez ijedne marke...
Poslije 31.3.1992. godine od stotinjak moje rodbine sa majčine i očeve strane danas u Bijeljini i Janji živi njih troje.
Kada sve saberem i oduzmem, zarad pomirenja i povjerenja, mogao bih im halaliti 30 mjeseci kućnog pritvora. Mogao bih i načinjenu štetu koja se novcem ne može platiti. Mogu halaliti još mnogo toga...
Ali...
Mobilizaciju moje majke nikad i to što se 27 godina poslije još uvijek budim s jastukom preko glave, ponekad osluškujući njihove korake kako dolaze po nas.
PS: Mislio sam da nikada ovo neću napisati, ali svaka godišnjica, svaki 31.3. je teži. U kontekstu napisanog treba znati kako rat u BiH nije zvanično počeo, kako nije bilo Brčanske Malte, Dobrovoljačke ulice, ubistva srpskog svata na Baščaršiji....
Zašto su nas napali i od koga su odbranili i oslobodili grad? Neka odgovore: Od koga? Valjda 27 godina poslije znaju i imaju imena i prezimena islamskih fundamentalista, pripadnika Zelenih beretki i Handžar divizije..,
I da. Za ubistvo nekoliko stotina Bijeljinaca i Janjaraca, za rušenje svih džamija, za otimačinu imovine, za pljačku, za premlaćivanja, za logor Batković, za progone, za etničko čišćenje NIKO NIKAD NIJE ODGOVARAO.
Još ću dodati. Kako je počeo rat u Tuzli. Jesu li 14. maja dijeljenje plave koverte i kome? Ko je napustio stanove i po čijem naređenju i ko se planirao vratiti 16. maja? Rat je počinjao u svim sredinama gotovo na identičan način. Kod nas je bila generalna proba krvave agresije na BiH koja će u konačnici rezultirati genocidom u Srebrenici, Podrinju i Prijedoru.
31. mart 2019. Godine
- insomnia78
#388 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Jbg sad ce doci strucnjaci i reci sto se nije vratio
- Maraschino
#389 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Sto se nije vratio?
Ne mislim na njega kao jedinku nego na desetine hiljada Bijeljinaca. Drazi im Podlugovi od ravne Semberije.
Da su se masovnije vratili danas bi Bijeljina bila bare-bare politickih odnosa pa bi mogli odlucivati o svojoj sudbini.
Ne mislim na njega kao jedinku nego na desetine hiljada Bijeljinaca. Drazi im Podlugovi od ravne Semberije.
Da su se masovnije vratili danas bi Bijeljina bila bare-bare politickih odnosa pa bi mogli odlucivati o svojoj sudbini.
- insomnia78
-
Hrmpallier
#391 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Slažem se s tobom da oko Podlugova i sličnih mjesta, ali Semberija komletna je ipak imala srpsku većinu, iako je sama Bijeljina bila većinom bošnjačka.Maraschino wrote:Sto se nije vratio?
Nije problem u Bijeljini, nego je problem u Zvorniku, Srebrenici, Bratuncu, Višegradu, gdje je bila većina. Nekom prilikom sam čitao ratni "LjiGan", gdje piše neki mladi nadobudni bojovnik.
Uglavnom, spominje poslijeratno vrijeme ( poslije II sv. rata ) kada su udbaši u kožnim mantilima tjerali ljude ( Bošnjake, tadašnje muslimane ) da se vraćaju iz iz izbjeglištva svojim kućama. Jasno, iz kontekstsa cijele priče, se vidilo da su udbaši ( po definiciji, jel' te, negativci ) zapravo neprijatelji Bošnjačkog naroda. Mislio sam da je to samo iživljavanje jedne struje u rukovodstvu tadašnjih ratnih wlasti, ali sam se zah.... Opstrukcija povratka u Podrinje postavlja granicu male Velike Srbije na Koziju Ćupriju, to je valjda jasno svakome ko hoće da vidi.
Povratak u Janju je tekao i pored očitih opstrukcija iz Sa. Janja je božije davanje što se tiče powratka. Oni su od RS-a dobili "onu stvar", i mislim da ih od cca 7-8 000 ne radi u državnoj službi ni 10, ako i toliko, ali inostranstvo i zemlja ( koja se nipošto ne prodaje osim između najbližih rođaka ) čine održivim povratak. Zemlja je "da kamen baciš, nešto bi niklo".
Ista zemlja je i u Posavini, ali Zagreb je okupirao duše tih ljudi, i od powratka nema ništa.
-
invincible1921
#392 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Gluposti...kakav Alija kakvi bakraci, jednostavno niko nije vjerovao da se moze desiti sta se desilo. Vazda mi padne prica od starog napamet, a i svako ima neki slican primjer sigurno. Nakon sto je sa dva saborca krenuo pjeske iz Mostara u Nevesinje, negdje na Velezu ili Crvnju srece zbijeg od stotinjak ljudi. Medju njima dosta vojno sposobnih izmedju 18 pa do 30 godina. Buduci da je svaki od njih trojice imao jos jednu pusku pored svoje, nude da neko iz zbjega uzme puske na sto mu oni odgovaraju " Necemo cuj da uzmemo pusku pa ubice nas ako nas vide sa oruzjem"...znaci neces pusku jer ce te ubit zbog nje, a bjezis goloruk da te ne zakoljuCPT wrote:Jasta je... Kao cudno da su ostali prosli slicno ili gore iako nisu imali AlijeGandalf wrote:za rat Alija nije kriv, ali je kriv što je nesposoban i što nas je potpuno nepripremljene ostavio četnicima na nemilost, a morao je vidjeti šta dolazi
istu stvar i danas radi njegov sinčić, sreća pa je smrdija danas u daleko većem kurcu nego devedesetih pa smo za sada sigurni od direktnog napada
vidjećemo do kadaBas me zanima kako bi ti "pripremio" narod kad ti je pola drzave peta kolona. Bas zbog toga sto je znao "sta dolazi" je uradio sve da do toga ne dodje.
Ljudi pobjegli iz visegrada, JNA ih pozvala nazad oni se vrate i budu pobijeni.
-
emric
#393 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Nije nas on nikome ostavio na nemilost. Alija je bio samo jedan od onih koji su mogli da pretpostavljaju šta može da se desi, a ostalih par miliona smo bili mi sami. Ko je šta znao, ko je u bilo šta bio siguran? Ko je imao teret da odlučuje i ko je šta smio da govori?Gandalf wrote:za rat Alija nije kriv, ali je kriv što je nesposoban i što nas je potpuno nepripremljene ostavio četnicima na nemilost, a morao je vidjeti šta dolazi
Po meni je mudru stvar uradio što nije javno potencirao priču o ratu i dizao paniku, jer bi brzo mogao upasti u zamku da ga prospinuju kao huškača koji je organizovao tamo neki islamistički pokret zbog kojeg su onda tamo neki Srbi morali da brane svijet od nekakvih ekstremista. Tek bi nam tada politika pala na nos, a narod u još gore rasulo.
Ali u pozadini su rađene sjajne stvari. Pravljena je organizacija koja je ubrzo bila od neizmjernog značaja. Tu su neki pojedinci briljirali. Bilo je i onih koji su neizbrisiva sramota, no njima nek se bavi "vrhovni sud".
- bogoljub
#394 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Tema se vratila na početak utakmice, ipak NATO udari su kraj ili produžetak iste.emric wrote:Nije nas on nikome ostavio na nemilost. Alija je bio samo jedan od onih koji su mogli da pretpostavljaju šta može da se desi, a ostalih par miliona smo bili mi sami. Ko je šta znao, ko je u bilo šta bio siguran? Ko je imao teret da odlučuje i ko je šta smio da govori?Gandalf wrote:za rat Alija nije kriv, ali je kriv što je nesposoban i što nas je potpuno nepripremljene ostavio četnicima na nemilost, a morao je vidjeti šta dolazi
Po meni je mudru stvar uradio što nije javno potencirao priču o ratu i dizao paniku, jer bi brzo mogao upasti u zamku da ga prospinuju kao huškača koji je organizovao tamo neki islamistički pokret zbog kojeg su onda tamo neki Srbi morali da brane svijet od nekakvih ekstremista. Tek bi nam tada politika pala na nos, a narod u još gore rasulo.
Ali u pozadini su rađene sjajne stvari. Pravljena je organizacija koja je ubrzo bila od neizmjernog značaja. Tu su neki pojedinci briljirali. Bilo je i onih koji su neizbrisiva sramota, no njima nek se bavi "vrhovni sud".
- bunk
#395 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Nato donosi mir milijardi i po ljudi.
Nema rata a time znaci neki koji vole s brda gadjat civile odlaze u kanalizaciju istorije,zauvijek.
NATO je Bog za nas koji zelimo ovdje zivjeti i raditi u miru i postovanju sa susjedima blizim i daljim.
Te onaj ko pokusa na bilo koji nacin sprijeciti Bosnu i Hercegovinu da udje u NATO treba biti nazvan pravim imenom.
Narodni izdajnik,neprijatelj suzivota i pravde.
Nema rata a time znaci neki koji vole s brda gadjat civile odlaze u kanalizaciju istorije,zauvijek.
NATO je Bog za nas koji zelimo ovdje zivjeti i raditi u miru i postovanju sa susjedima blizim i daljim.
Te onaj ko pokusa na bilo koji nacin sprijeciti Bosnu i Hercegovinu da udje u NATO treba biti nazvan pravim imenom.
Narodni izdajnik,neprijatelj suzivota i pravde.
- insomnia78
#396 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Pa eto vratilo ih je silom poslije WWII i sta bi? Opet ih poklase, silovase i popalise 92-eHrmpallier wrote:Slažem se s tobom da oko Podlugova i sličnih mjesta, ali Semberija komletna je ipak imala srpsku većinu, iako je sama Bijeljina bila većinom bošnjačka.Maraschino wrote:Sto se nije vratio?
Nije problem u Bijeljini, nego je problem u Zvorniku, Srebrenici, Bratuncu, Višegradu, gdje je bila većina. Nekom prilikom sam čitao ratni "LjiGan", gdje piše neki mladi nadobudni bojovnik.
Uglavnom, spominje poslijeratno vrijeme ( poslije II sv. rata ) kada su udbaši u kožnim mantilima tjerali ljude ( Bošnjake, tadašnje muslimane ) da se vraćaju iz iz izbjeglištva svojim kućama. Jasno, iz kontekstsa cijele priče, se vidilo da su udbaši ( po definiciji, jel' te, negativci ) zapravo neprijatelji Bošnjačkog naroda. Mislio sam da je to samo iživljavanje jedne struje u rukovodstvu tadašnjih ratnih wlasti, ali sam se zah.... Opstrukcija povratka u Podrinje postavlja granicu male Velike Srbije na Koziju Ćupriju, to je valjda jasno svakome ko hoće da vidi.
Povratak u Janju je tekao i pored očitih opstrukcija iz Sa. Janja je božije davanje što se tiče powratka. Oni su od RS-a dobili "onu stvar", i mislim da ih od cca 7-8 000 ne radi u državnoj službi ni 10, ako i toliko, ali inostranstvo i zemlja ( koja se nipošto ne prodaje osim između najbližih rođaka ) čine održivim povratak. Zemlja je "da kamen baciš, nešto bi niklo".
Ista zemlja je i u Posavini, ali Zagreb je okupirao duše tih ljudi, i od powratka nema ništa.
-
llull
#397 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
Sto se Janje tice radi ih pristojan broj u javnim institucijama, mislim da imaju 2 ili 3 sudije iz Janje cak, sef Katastra u Bn je iz Janje, predsjednik osnovnog suda BN je bosnjak, bivsi predsjednik osnovnog suda je bosnjak. Par bitnih funkcija u SO Bijeljina su bosnjaci... Doduse to sve stoji zbog bliskosti SDS Bijeljina i SDA. Javna je tajna da je Micu Micica vec 2 ciklusa izbora iz govana vadila Janja i bosnjaci... Realno u BN je situacija je dobra sto se tice odnosa srba i bosnjaka ...Hrmpallier wrote:Slažem se s tobom da oko Podlugova i sličnih mjesta, ali Semberija komletna je ipak imala srpsku većinu, iako je sama Bijeljina bila većinom bošnjačka.Maraschino wrote:Sto se nije vratio?
- Maraschino
#398 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
A sta bi tek bilo da ih se vise vratilo u Bijeljinu.llull wrote:
Sto se Janje tice radi ih pristojan broj u javnim institucijama, mislim da imaju 2 ili 3 sudije iz Janje cak, sef Katastra u Bn je iz Janje, predsjednik osnovnog suda BN je bosnjak, bivsi predsjednik osnovnog suda je bosnjak. Par bitnih funkcija u SO Bijeljina su bosnjaci... Doduse to sve stoji zbog bliskosti SDS Bijeljina i SDA. Javna je tajna da je Micu Micica vec 2 ciklusa izbora iz govana vadila Janja i bosnjaci... Realno u BN je situacija je dobra sto se tice odnosa srba i bosnjaka ...
-
llull
#399 Re: NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE-20 godina poslije
To svakako stoji, po popisu broj bosnjaka je oko 13 000 sto je vise nego duplo manje u odnosu na 1991. Mislim na opcinu, sto se grada tice tu je bosnjaka tek oko 5000.
- insomnia78