Krokodajl wrote:Ljudima koji šire zapadnu propagandu smetaju oni koji šire istočnu propagandu.
O tempora o mores...
Forum služi razmjeni mišljenja, stavova, ideja o raznim temama, i sama ideja foruma kao i u antičkoj Grčkoj i Rimu i jeste da se tu okupe ljudi da kaže što misle.
Polazeći od toga da svi ne mislimo isto, hvala Bogu, dolazimo do toga da će neko koristiti RT neko BBC neko CNN a neko Figaro kao izvor.
Tako da, ako je neko došao na forum da sazna "istinu" i eto kao nasjeo na bilo čiju propagandu i eto indoktriniralo ga na forumu jer je čitao vijesti sa ove ili one stranice, onda za toga i nije forum nego candy crush na FB.
Nije pitanje “razlicitih misljenja”, vec uloge odredjenih forumasa na ovakvim temama.
Znaci nas 100 palamudi o necemu, a jedan tu po zadatku, i to stanca postove ko na traci. Nije to tako samo na politici, takvih ljudi ima i na drugim temama, rade za neku firmu/stranku/klub o kojem je rijec, pa sluze tu da stancaju postove u superlativima.
Samo sto je ovdje u pitanju ozbiljna stvar, globalni igraci, i to danas dodje i u nase selo, do nasih monitora. Ono sto su prije radili ogromni medijski koglomerati danas moze raditi i neki kilobajt iz svoje sobe u stanu svojih roditelja. Naravno, neki su bolji u tome od drugih.
Sto se tice “zapadne propagande”, takvo nesto kao paralela ovim drzavnim projektima Rusije, Irana, Turske, ne postoji, barem ne kod nas. Siguran sam da postoji u drzavama gdje je neko komesanje, tipa Venecuela ili na BI, Ukrajina, ali i to sumnjam da ima obim ovoga sto danas rade Rusi. Na Zapadu ne postoji jedan vodja, jedna struja, jedan cijeli drzavni aparat koji radi sinhronizovano saljuci jednu poruku. Jebote otvoris temu o Rusiji, Iranu, ili stara tema o Venecueli, one sluze za reklamu tih zemalja i njihovih sistema, i odbranu istih od upadica nas ostalih. Otvoris pak temu o Americi, tamo se vjecito svadjamo medjusobno o tome sta i kako treba u Americi. Kad nemo uleti da nesto kritikuje (znaci cak i nevezano za debila koji sad sjedi u BK), mi ne skacemo uvijek automatski da branimo tu stvar, vec se znamo i sloziti i sami kritikovati. Kad na temi o Iranu neko pak napise nesto kriticno, neki tamo dobiju dojavu da se uloguju na forum i napisu nesto u odbranu toga. (htio bih ovdje staviti neki zajebantski smajli, ali ja mislim da se ovo doslovce ovako dogadja)
Stoga, nije u pitanju razmjena misljenja, vec upadanje na forum ljudi kojima je to doslovce posao, zadatak. Kad znas da je to tako, onda neces ni ono sto pisu nuzno gledati na isti nacin, cak i onda kada se slazes s njima, ili kad jednostavno iznose neke obicne fakte ili vijesti.
U takvim vremenu zivimo, jbg, i vrijeme je da to ljudi shvate.
Mislim da se tek otkriva obim ovog drzavnog projekta Rusije. Ljudi doslovce deru fejk njuz propagndom svugdje u svijetu. U bilo kojoj zapadnoj zemlji, na Balkanu, BI, vjerovatno i u Aziji, J. Americi. Odasilju se vijesti i ideje, interesi koji promovisu anti-zapadne stavove i naravno proruske ideje. Od vojske, preko ekonomije, do promovisanja drustvenih vrijednosti. Ali ne samo preko regularnih medija, gdje znas ko govori, vec i ovako, anonimno, pa ti sad kontas vidi stvarno, mozda imas pravo... Na taj nacin imaju ogroman uticaj na dnevno-politicka desavanja u raznim zemljama. Mislim da sto se tice socijalnih mreza, da su Ameri daleko iza Rusa, jer sve to dodje od njih je preglomazno i previse uocljivo. Rusi ulijecu granularno, fuserski, jeftino, navrat-nanos, nekad i komicno, naivno, djecije, i zato to funkcionise jer prolazi ispod radara. Ali ima efekta.