Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
kluz franjo

#376 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... lada_0.pdf

Najprije malo statistike.
Prosjek starosti kandidata za članove Vlade KS je 44 godine, što je vjerovatno svrstava među "mlađe" Vlade.
Od 13 predloženih članova vlade samo su tri žene.

Kvalitativno posmatrano čini mi se da je najbliži opis ove vlade - tehnokratska.
Uz male izuzetke, niko se od ponuđenih kandidata nije do sada stručno isticao u oblastima za koje su kandidovani.

"Umjetnički dojam"
Ovaj sastav vlade KS je u cjelini kvalitetniji od onog kojeg smo imali priliku gledati u zadnjih 4 godine i sigurno je bolji od nekog novog SDA sastava - što i nije teško postići. Sa druge strane, ozbiljno sumnjam u idejni kapacitet ove Vlade i u njenu sposobnost da zaustavi destruktivne trendove u kantonu.

Očigledna je nečija procjena, da je koalicioni dokument dovoljno dobar i dovoljno reformski i da jedna tehnokratska vlada isti "samo" treba realizovati.

Ja mislim da se taj neko dobro zajebao u procjeni. A nadam se da nisam u pravu...
kluz franjo

#377 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

http://skupstina.ks.gov.ba/najave/sjednica/10038
Dnevni red za najavljenu sjednicu je (za sada) sljedeći:
1. Zastupnička pitanja, inicijative i odgovori
2. Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo
- Zapisnik i stenogram sa 1.Hitne sjednice SKS

Da sramežljivo priupitam članice skupštinske većine:
"Gdje su nacrti/prijedlozi zakona i mjera koje ste obećali usvojiti PRIJE glasanja o potvrđivanju Vlade KS?"

Imate još par dana da dopunite dnevni red. Učinite to.
Stara narodna izreka kaže: "U laži je kratak mandat!"
kmirsad

#378 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Da. To bi značajno osnažilo vladu i dalo joj veču vjerodostojnost i autoritet.. Obečanja se moraju ispunjavati, da bi te poštovali.
putokaz1

#379 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Leverage wrote:Vala baš, umjesto da opet uzmemo SDA-ov provjereni otpad.
Nekad je SDA provjereni kadar pošteni od ''Bivšeg SDA provjerenog kadra''(NIP,NBL NBLOK,PDA,ASDA...)
sA sda OTPADOM TREBA BITI OPREZAN
jednom SDA uvjek SDA
I Džaferović je onomad stao kontra SDA,
Svaka Lesi se svoj jatu vraća
Matzan

#380 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Matzan »

Trebali bi osnovati Ministarstvo za Youtube, FB, Twiter & Instagram.
Ministar Damir Nikšić.
Haris.ba

#381 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

kluz franjo wrote:http://skupstina.ks.gov.ba/najave/sjednica/10038

"Gdje su nacrti/prijedlozi zakona i mjera koje ste obećali usvojiti PRIJE glasanja o potvrđivanju Vlade KS?"

Pa ti prijedlozi zakona faktički i ne postoje. Ima tekst zakona o prijavi imovine izabranih dužnosnika (malo mu je drugačiji naziv i podug), ali i kada je dostavljen skupštini bio je manjkav. Ne kažem da neće usvojiti naknadno, ali očito je bitnije maknuti trenutnu vladu. Tu ih ne krivim. Ali, mogu i manjkavi tekst zakona usvojiti bez problema, samo sa članom da se počinje primjenjivati za 90 dana. Pa u tom roku, ispraviti ako šta manjka.

Ne znam kakva je sad asituacija sa "fabrikom propisa" u Našoj stranci. Ali, volio bih da griješim i da sve fercera i nakon "penzionisanja" Graca.
SSemir

#382 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by SSemir »

putokaz1 wrote:
Nekad je SDA provjereni kadar pošteni od ''Bivšeg SDA provjerenog kadra''(NIP,NBL NBLOK,PDA,ASDA...)
jednom SDA uvjek SDA
Putokaz je jedini na pvom forumu koji i ne upakuje u ono "glasao sam za sdp ali" vec covjek u svakom svpm postu pokazuje ljubav prema sda i izrazava nadu da ce npve koalicije bez sda propasti.
lerdi

#383 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by lerdi »

A_A_AKCIJA wrote:Ne treba biti previše zabrinut.

Ionako smo na tako niskom nivou, da je svaka promjena dobra.
Ako budu uspjeli sasjeći korupciju bar na pola, ja sam prezadovoljan.

E sada, pitanje dosljednosti i principa je nešto sasvim drugo. Meni je veća bruka SDP-ov ministar Šteta. Nikako ne mogu da provarim da predvodnici ljevice mogu postaviti za ministra bivšeg direktora, pazi sad, Konzuma.

Konzuma, pojma tranzicijske nepravde, političkog monopola, nacionalističke ekonomije, kolonizacije BiH, ugnjetavanja radničke klase, neplaćanja dobavljačima, firme koja je kompenzacijama uništila likvidnost privrede... Sve pod palicom tog lika! Znam neko će reći, izvršavao je naredbe. Tim gore, znao je šta radi, ali je to radio za karijeru i novac. Iskreno, bruka i sramota, gora od travničke diplome.

Ja sam u tom periodu radio tj prodavao robu Konzumu i to je bila noćna mora. Uništili su bezbroj dobavljača prisilom na kompenzacije, bezbroj a isto toliko i radnih mjesta. Moja firma, konkretno, nije marke naplatila od Konzuma. Sve sam bio primoran da kompenziram! Sve! Koliko je radnika ostalo bez posla zbog tog poslušnika koji je izvršavao Todorićeve planove!? Da ga je postavila SDA, rekao bih, očekivano. Ovako, lik je u SDP-u!!! Samo dokaz o mojoj tezi kako je u BiH presmiješna ideološka podjela i primjer koji to jako ironično i perverzno dokazuje. Dovoljno je ustati jedno jutro, okačiti značku i izjaviti, ja sam ljevičar i eto ga, to je dovoljno. A kada od SDP-a na sljedećim izborima ostanu samo dugmići, biće opet priča o papcima koji ne glasaju za prave i progresivne ideje, državu za čovjeka i štatijaznam...!!!

Ponavljam, SDA je tako srozala sve i postavila ljestvicu toliko nisko, da se i sa ovom postavom može dosta uraditi. Dosta je i do nas i pritiska na novu postavu, da im se ne smiju opraštati propusti, kako ne bi svjetlosnom brzinom dotakli dno i vratili nam SDA. Koliko god je do njih, toliko je i do nas i pravdanja njihovih poteza. Povratna sprega mora postojati, i koliko god imao stvari prigovoriti Nikšiću apsolutno je upravu sa ovim što je danas izjavio.

P.S. iz prve ruke, Šanku je iz kombinacija izbacio NiP, tako da smo dobro prošli. Mogli smo završiti sa nekim ko je gori od Sebije, višestruko i dokazano. Ipak se mijenjaju stvari, a na nama je da ih guramo i ohrabrujemo.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

E čuj NiP zalužan za izbacivanje Šanke iz kombinacije i to inforamacija iz prve ruke. Jel to Dino opet spasio dan? Ovo postaje tragikomično. :lol: :lol: :lol: :lol:
Mora da je DF podvalio NiP-u "Panama papers" ministra. Nema šta drugo biti. Dino Pravedni nikad ne bi dopustio da mu tako mutan lik bude ministar. Kakvo vrijeđanje inteligencije.

Zar fakat neki misle podvaliti priču da bi Komšić dozvolio Konakoviću da mu određuje ko će mu biti ministar. Kakav Šanko i kombinacije? Za doktoricu Amelu se znalo danima unazad i samo je bilo pitanje da li će DF na kraju dobiti zdravstvo. Žena je najstručniji i najkvalifikovaniji kandidat za posao od svih predloženih ministara u budućoj vladi. SDP jerealno usrao žestoko sa imenovanjima i blago je rečeno da sam razočaran, ali s obzirom na ponašanje kompletne te ekipe u KS ovo mi i nije neko veliko iznenađenje. Čisti odraz njihovih kapaciteta.
meme_machine

#384 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by meme_machine »

Kako to da je SBB dobio ministarstva iako su nekoliko sedmica unazad kategoricno izjavili da nece u izvrsnu vlast, nego ce samo biti podrska u skupstini.

Nije valjda da su... slagali? :O
kmirsad

#385 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

SSemir wrote:
putokaz1 wrote:
jednom SDA uvjek SDA
Putokaz je jedini na pvom forumu koji i ne upakuje u ono "glasao sam za sdp ali" vec covjek u svakom svpm postu pokazuje ljubav prema sda i izrazava nadu da ce npve koalicije bez sda propasti.
:lol: :lol: :lol: :lol:
putokaz1

#386 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Putokaz je jedini na pvom forumu koji i ne upakuje u ono "glasao sam za sdp ali" vec covjek u svakom svpm postu pokazuje ljubav prema sda i izrazava nadu da ce npve koalicije bez sda propasti.[/quote]
Hajhaha Mrznju prema SDA da ali Koalicija bez SDA će propasti Nemože ko nas ništa Dobro opstati
Dasi

#387 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dasi »

:thumbup:
Do sad nisu ispunili dva obecanja to ce im biti trece.
pedeset

#388 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pedeset »

Ah što su se SDA-ovci uzvrpoljili, ko na traktoru sa bodljikavom travom. Polako, ohanite malo, otiđite do svog sela da malo dođete sebi. Narod je rekao svoje, ne žele da ih SDA predvodi! Budite sretni dok SIPA nije počela raditi svoj posao. Lagano samo, nije opozicija tako loša. Barem ne za ovih 10, ali zato šira familija i poznanici, kao i tender partneri će malo patiti, ali sve se preboli. :bih: :bih:
kluz franjo

#389 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

Haris.ba wrote:

Pa ti prijedlozi zakona faktički i ne postoje. Ima tekst zakona o prijavi imovine izabranih dužnosnika (malo mu je drugačiji naziv i podug), ali i kada je dostavljen skupštini bio je manjkav. Ne kažem da neće usvojiti naknadno, ali očito je bitnije maknuti trenutnu vladu. Tu ih ne krivim. Ali, mogu i manjkavi tekst zakona usvojiti bez problema, samo sa članom da se počinje primjenjivati za 90 dana. Pa u tom roku, ispraviti ako šta manjka.

Ne znam kakva je sad asituacija sa "fabrikom propisa" u Našoj stranci. Ali, volio bih da griješim i da sve fercera i nakon "penzionisanja" Graca.
1. Nisam ja tjerao Konakovića, Nikšića, Mašića, Fortu, Kojovića i ostale da mjesecima pričaju, kako će se PRIJE potvrđivanja vlade morati usvojiti neki nacrti/prijedlozi zakona i mjera. I to kao potvrda i garancija privrženosti koalicionom dogovoru svih učesnika,
2. Nacrt izmjena i dopuna u vezi ukidanja paušala za profesionalne zastupnike postoji. Forto ga je mislim dva puta bezuspješno podnosio prošloj skupštini. Nacrt zakona o "Evidenciji i kontroli imovine ..." postoji. Čak dvije verzije (NS i Konakovićev).
3. Nacrt se usvoji, pa se npr. kroz 45-dnevnu javnu rapravu dotjeruje do forme prijedloga.
4. Nije valjda da čitava skupštinska većina ovisi o "fabrici propisa NS". Valjda i ostali imaju barem neku "manufakturu propisa".
5. Imaju još par dana da dopune dnevni red. Neka to urade.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#390 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sabina1 »

Haris.ba wrote: Ne znam kakva je sad asituacija sa "fabrikom propisa" u Našoj stranci. Ali, volio bih da griješim i da sve fercera i nakon "penzionisanja" Graca.
Kompletna fabrika propisa je nakon odlaska Gratza i Zuhrica u roku manjem od 60 dana napustila stranku , grupa fenomenalnih mladih ljudi koja je napisala toliko Zakona i dopuna za Denisa te Sabinu , Pedzu i Fortu (Sabina kaze da je imala preko 200 amandmana na direktno pitanje da li je zasluzila profesionalnu kantonalnu skupstinsku naknadu s obzirom da je za 4 godine imala 16 inicijativa i pitanja).

Danas fabriku propisa cine :
- Jasmina Mrso apsolvent farmacije
- Nedim Hogic koji doduse jeste vrstan pravnik ali koji sam ne moze pokriti izuzetno sirok dijapazon naseg politickog sistema.

Pozdrav.
Haris.ba

#391 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

Imam ekskluzivne informacije. Snijeg zatrpao računar gdje su propisi bili - pa se ne može doći do njih. :D

Nego, žao mi je ćuti to za "fabriku".
palermo

#392 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by palermo »

Dakle, kao mostarac ja nemam pojma ko su vam ovu ljudi izbarani za ministre. Jedinog koga znam i za njega imam smpatije kao zakletom veležovcu je Adnan Šteta (doduše, jes da je bio član najgore uprave Veleža iu njegovoj istoriji, ali nije to baš njegova krivica).

Nego, ne ulazeći u imena, mislim da je najveći problem, ili ako hoćete drugačije pitanje, što ovaj izbor pokazuje da nije došlo do promjene bilokakve paradigme. I dalje je stranka važnija od države, i dalje su jedino stranačke staze (ili rođačko-zavičajna sijela) put do ministarske pozicije.

A mislim da nekako moramo priznati, da ljudi sa znanjem i vještinama da sebi osiguraju egzistenciju i plus integritetom danas ne idu u stranke.

Dakle, ako vadiš vodu iz zagađena bunara, ne vidim zašto je nekome iznenađenje da i voda koju izvučeš jeste zagađena.
hzsa22

#393 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by hzsa22 »

Sjebase jednu potencijalno sjajnu pricu zurbom za budzetom i foteljama. Nastavak politike “pojest cu glasacku kutiju” sa najavama usvajanja zakona o porijeklu imovine i nepotizmu kao apsolutnim uslovima formiranja vlasti ce unistiti ljevicu do kraja i na kraju welcome back SDA.

Ne mogu da vjerujem da ce prokockati ovu priliku.
Čudna sorta

#394 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Čudna sorta »

Ljudi još ni počeli nisu da rade a već je krenulo pljuvanje. Dajte ljudima priliku, gore nego što nam je bilo jednostavno ne može, a i ne znam čemu tolika ogorčenost pojedinaca odmah na početku. Ili su ovo SDA-ovci, da malo istresu svoju histeriju.

I čitam jednog SDA-ovca na FB-u (onog što je otvorio trotoar) piše o zapošljavanju kumova i tome kako će propasti Kanton u njihovim rukama, da ćemo oplakati, i mislim ono piše o nestručnom zapošljavanju i upravljanju budžetom. Pa kako ih nije sramota, vide li oni u kakvoj jadu od države mi živimo, i koga su oni sve postavljali na funkcije, posljednji ljudski i moralni šljam koji nas je opljačkao do zadnjeg dinara.

Jer, kao inače je do sada sve cvjetalo, i SDA nam je dovodio na funkcije samo stručne ljude, doktore nauka, čiste i poštene profesionalce... koji su do sad uništili sve što su dotakli, a što nisu uništili doveli su do ruba propadanja, i mi opet molimo za još.
kmirsad

#395 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Čudna sorta wrote:Ljudi još ni počeli nisu da rade a već je krenulo pljuvanje. Dajte ljudima priliku, gore nego što nam je bilo jednostavno ne može, a i ne znam čemu tolika ogorčenost pojedinaca odmah na početku. Ili su ovo SDA-ovci, da malo istresu svoju histeriju.

I čitam jednog SDA-ovca na FB-u (onog što je otvorio trotoar) piše o zapošljavanju kumova i tome kako će propasti Kanton u njihovim rukama, da ćemo oplakati, i mislim ono piše o nestručnom zapošljavanju i upravljanju budžetom. Pa kako ih nije sramota, vide li oni u kakvoj jadu od države mi živimo, i koga su oni sve postavljali na funkcije, posljednji ljudski i moralni šljam koji nas je opljačkao do zadnjeg dinara.

Jer, kao inače je do sada sve cvjetalo, i SDA nam je dovodio na funkcije samo stručne ljude, doktore nauka, čiste i poštene profesionalce... koji su do sad uništili sve što su dotakli, a što nisu uništili doveli su do ruba propadanja, i mi opet molimo za još.
:thumbup:
last mohicans

#396 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by last mohicans »

Matzan wrote:Trebali bi osnovati Ministarstvo za Youtube, FB, Twiter & Instagram.
Ministar Damir Nikšić.
Nije losa ideja i da za svaki potez i odluku online obavjestava i pita za misljenje svoje pratioce, subscribere i ostale. Evo i on hoce da se pita za nekoliko mjeseci u stranci. Kad se učlanio neka raja su ovdje pisala da se njega nece moci iskontrolisati i zaustaviti. Potpuno su bili upravu. Lik je jednostavno slobodni strijelac, konceptionalni umjetnik, kako se sam naziva. Pitanje je da li je ikad imao nadređenog sefa ili nekog sličnog. Tesko da to moze proci u realnom svijetu, iako su njegova zapazanja uglavnom na mjestu. I ja bih nekad sefici jebo sve odreda i spočitao mnoge stvari koje nisu OK. Ali jbg, ne ide to tako. Moze okrnjaviti klub, ali ne vjerujem da moze preci na desničarsku stranu. Makar mu izrečeni stavovi to brane ili ipak moze pogaziti ideju za koju se zalaze.
hzsa22

#397 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by hzsa22 »

Čudna sorta wrote:Ljudi još ni počeli nisu da rade a već je krenulo pljuvanje. Dajte ljudima priliku, gore nego što nam je bilo jednostavno ne može, a i ne znam čemu tolika ogorčenost pojedinaca odmah na početku. Ili su ovo SDA-ovci, da malo istresu svoju histeriju.

Nije poenta kako je bilo pod zelenima vec u cinjenici da je veliki broj glasaca dao glas novoj politici koja je, bar za sada po povucenim potezima, utemeljena na obmani glasaca. Ako cemo tako posmatrati onda koja je razlika ovih i zelenih? Doduse, treba im dati par mjeseci pa cemo vidjeti. Ovo za sada ne djeluje nimalo obecavajuce.
Čudna sorta

#398 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Čudna sorta »

hzsa22 wrote:Nije poenta kako je bilo pod zelenima vec u cinjenici da je veliki broj glasaca dao glas novoj politici koja je, bar za sada po povucenim potezima, utemeljena na obmani glasaca. Ako cemo tako posmatrati onda koja je razlika ovih i zelenih? Doduse, treba im dati par mjeseci pa cemo vidjeti. Ovo za sada ne djeluje nimalo obecavajuce.
Ali ovi ljudi još nisu ni počeli obavljati svoje funkcije i već se pljuju, u tome je poenta. Zeleni su dokazali da neće i ne žele da rade, dokazali su kriminal, korupciju, nesposobnost, laži, obmane... i željeli smo promjene.

Ovi, ako ništa drugo, zaslužuju priliku. Ja razumijem da se pljuju nakon nekog vremena ako ne bude valjalo, ali još uvijek nisu ni sjeli na funkcije. Neki možda ne zvuče obećavajuće, neki su mi 'nako, za neke mislim da su stručni i baš pravi izbor, ali vrijeme će pokazati.

I mislim o kakvim promjenama pričamo, ili kakve promjene želimo, ako ne dajemo prilike nikome drugom. Čudan smo mi narod... :roll:
SSemir

#399 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by SSemir »

hzsa22 wrote:Sjebase jednu potencijalno sjajnu pricu zurbom za budzetom i foteljama. Nastavak politike “pojest cu glasacku kutiju” sa najavama usvajanja zakona o porijeklu imovine i nepotizmu kao apsolutnim uslovima formiranja vlasti ce unistiti ljevicu do kraja i na kraju welcome back SDA.

Kako znas da ce prokockati?
Kako znas da ce"sjebati" sjajnu pricu?
Kako znas da im je osnovni cilj budzet i fotelje?
Obzirom da nisu ni poceli raditi, kako znas sve ovo?

Jelde ni ti nisi sda glasac, vec razocarani glasac nase stranke
kmirsad

#400 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

SSemir wrote:
hzsa22 wrote:Sjebase jednu potencijalno sjajnu pricu zurbom za budzetom i foteljama. Nastavak politike “pojest cu glasacku kutiju” sa najavama usvajanja zakona o porijeklu imovine i nepotizmu kao apsolutnim uslovima formiranja vlasti ce unistiti ljevicu do kraja i na kraju welcome back SDA.

Kako znas da ce prokockati?
Kako znas da ce"sjebati" sjajnu pricu?
Kako znas da im je osnovni cilj budzet i fotelje?
Obzirom da nisu ni poceli raditi, kako znas sve ovo?

Jelde ni ti nisi sda glasac, vec razocarani glasac nase stranke
Tek sada kada su se počeli javljati ovi "razočarani glasaći " NS-a , vidim koliko smo brutalno pokradeni... jebote trebali smo dobit izbore sa 110 %
Locked