Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Radio Sarajevo wrote:
I onda država kriva što neće da otkupi po visokoj cijeni
Kriva je država što dozvoljava uvoz svakakvog đubreta koje se prodaj jeftinije od domaćeg, a nakupci rade šta im je kurcu ćeif jer najbolje bi bilo da mu seljak daje gajbu jabuka i još cener uz nju. I hvala onom glavonji Ivaniću što je potpisao CEFTA sporazum i sahranio domaću poljoprivredu, stočare i voćare.
Buraz, to se zove kapitalizam, odnosno slobodno tržište. Trneutno je državna politika takva da se ide prema EU, a u EU mali opstaju samo ako su vrlo pametni, inače ih nema nigdje.
Meni tvoje aktivnosti više liče na prodaju pijeska u pustinji. Nije ti pustinja kriva što je pjeskovita, nego si ti kriv što imaš pogrešan biznis.
ne znam kad navraća.. nisam mu upratio raspored, al znam da bude nerijetko.. i ja se začudih kad ga vidjeh i čuh na stupu.. tu uglavnom ordiniraju ljubitelji halida, a on svira bajagu, nirvanu i to..
Radio Sarajevo wrote:
Buraz, to se zove kapitalizam, odnosno slobodno tržište. Trneutno je državna politika takva da se ide prema EU, a u EU mali opstaju samo ako su vrlo pametni, inače ih nema nigdje.
Meni tvoje aktivnosti više liče na prodaju pijeska u pustinji. Nije ti pustinja kriva što je pjeskovita, nego si ti kriv što imaš pogrešan biznis.
Bavi se nečim drugim.
Ne znam baš.
BIH jeste nominalno u nekoj formi kapitalizma, ali isto tako nije članica EU, nije ni u pristupnom procesu i mogla je biti puno fleksibilnija s ciljanim zakonima da ojača domaću proizvodnju i osigura opstanak određenih industrija kad jednom bude članica EU. To se naime zove - politika. Bar u smislenim državama. No njima je lakše ne raditi ništa, plehati pare i pravdati se kapitalizmom.
Radio Sarajevo wrote:
Bavi se nečim drugim.
Ne znam baš.
BIH jeste nominalno u nekoj formi kapitalizma, ali isto tako nije članica EU, nije ni u pristupnom procesu i mogla je biti puno fleksibilnija s ciljanim zakonima da ojača domaću proizvodnju i osigura opstanak određenih industrija kad jednom bude članica EU. To se naime zove - politika. Bar u smislenim državama. No njima je lakše ne raditi ništa, plehati pare i pravdati se kapitalizmom.
Slažem se ja da je to država mogla da uradi. Međutim, država ništa nije dužna u kapitalizmu, pogotovo ništa nije dužna prema privatnicima, osim da im naplati porez i omogući registraciju.
Iako nismo članica EU, znaš i sam da usklađujemo određene zakone sa EU, i to su razlozi zašto je to tako.
To i dalje ne mijenja činjenicu da te stvari ne možeš predvidjeti, pa se prilagoditi.
Radio Sarajevo wrote:
Slažem se ja da je to država mogla da uradi. Međutim, država ništa nije dužna u kapitalizmu, pogotovo ništa nije dužna prema privatnicima, osim da im naplati porez i omogući registraciju.
Iako nismo članica EU, znaš i sam da usklađujemo određene zakone sa EU, i to su razlozi zašto je to tako.
To i dalje ne mijenja činjenicu da te stvari ne možeš predvidjeti, pa se prilagoditi.
Razumijem, ali..
Usklađuju zakone samo tamo gdje od vlasti nije potrebna nikakva žrtva, trud ni zalaganje. Dakle kad treba uskladiti zakon a da sav teret istog pada na leđa privatnika - nikakav problem. Kad treba uskladiti cijene goriva, cigareta itd s EU (ako itko zna razlog za ovo nek mi objasni) gdje sav teret pada na stanovništvo - nema problema. Ali kad treba uskladiti zakone za bolje i neovisnije tužiteljstvo, borbu protiv korupcije ili olakšavanje poduzetništva i ulaganja - to baš i ne ide, jer oni trebaju maknuti guzicu da se tu nešto dogodi.
I tako opet nazad na početak priče - odlazak iz BIH i naizgled nazaustavljiv val čije posljedice nitko ne može predvidjeti.
Razlika u dobro je i lose je,to je u par hiljada maraka.Da se ne lazemo.Znaci ostaje rijesiti problem kako ih zaraditi.Ili otici.Kakvi muzeji,koncerti,tramvaji i PM...Niko od nas nije na dvoru dojio.Ne mozete pobjeci od sebe.Mozes se pretvarati.Ko moze,bujrum.Al i taj koji moze,i kojem je dobro...ne laje na svoje i sve ovamo.Njemu je dobro.Libo ga taki.Dodje ovde da se ismije,poprica sa svojim narodom...Koji qrac rezite,haj ako ti ne valja i cao.Ne valja ni meni hiljadu stvari,al mi 10000 valja...Proberi,izaberi sta zelis,mozes i znas.I to je to.Ne vidim svrhu tome da dodjes,popisas se ljudima na glavu i odes.Ko ti mangup,iznad primitivne i zaostale sredine.
Uvijek je bilo pitanje otici ili ostati. Ja sam u najtezim okolnostima izabrao prvo. Prijatelji se i dan danas(nakon toliko godina) kaju sto i oni nisu otisli.
Svi bi htjeli sigurice uspjeti.
Nije pametan onaj koji naknadno kaze, kako je bila ono prilika koju nisam iskoristio, pametan je onaj koji u datom momentu donese ispravnu odluku.
Pa ja sam otisao.Nisam pobjegao ni od puske,ni od rata...ali jesam na kraju od neimastine i zbog lijecenja.Ne bi ni otisao da sam bio u boljoj poziciji.Kad sam je stekao,vratio se.Moj izbor.Neka svako tako izabere sta mu pase.Nema potrebe za vrijedjanjem.Nasi smo.
Prije 2 - 3 g,kada je bio pravi bum oko uzgoja malina,na netu se mogla vidjeti zajebancija na temu : izbor za mlade u BiH: uzgajati maline ili ici za Njemacku. Ove godine se desio kolaps trzista malina,iz brojnih razloga a najveci je ovisnost nas kao trzista u odnosu na vanjske uslove,u ovom slucaju cijene maline na medjunarodnom trzistu. Kako sada (oktobar 2018.g) ova dilema izgleda ?
insomnia78 wrote:Ljetos me sliko radar u njemackoj. Jucer dodje kazna. I tamo podatci od kontak osobe ako ti nesto nije jasno ili se hocea zaliti kad neka naša
HAVANA wrote:Pa ja sam otisao.Nisam pobjegao ni od puske,ni od rata...ali jesam na kraju od neimastine i zbog lijecenja.Ne bi ni otisao da sam bio u boljoj poziciji.Kad sam je stekao,vratio se.Moj izbor.Neka svako tako izabere sta mu pase.Nema potrebe za vrijedjanjem.Nasi smo.
e jbga sad.
neka radi sta ko hoce i misli da je ispravno ali nema pravo da kuka ako znam da u zivotu nije iskoristio neke prilike koje su se nudile ili ceka da ga neko za rukav povuce da se pomjeri i nesto uradi za svoj zivot.
zivot brzo tece. ne ukazuju se prilike tako cesto. sekunda fali da zaglavis u vremenu dok drugi pored tebe napreduju.
insomnia78 wrote:Ljetos me sliko radar u njemackoj. Jucer dodje kazna. I tamo podatci od kontak osobe ako ti nesto nije jasno ili se hocea zaliti kad neka naša
bari to, sta cekas. minimum zagarantovana minimalna kazna uz sve olaksavajuce okolnosti.
bari to, sta cekas. minimum zagarantovana minimalna kazna uz sve olaksavajuce okolnosti.
Ma 30€. Kud ces minimalnije. Bilo ogranicenje 80 ja vozio 97. U fr bi dobio 90. Jos sam ga vidio al kasno jbg
HAVANA wrote:Razlika u dobro je i lose je,to je u par hiljada maraka.Da se ne lazemo.Znaci ostaje rijesiti problem kako ih zaraditi.Ili otici.Kakvi muzeji,koncerti,tramvaji i PM...Niko od nas nije na dvoru dojio.Ne mozete pobjeci od sebe.Mozes se pretvarati.Ko moze,bujrum.Al i taj koji moze,i kojem je dobro...ne laje na svoje i sve ovamo.Njemu je dobro.Libo ga taki.Dodje ovde da se ismije,poprica sa svojim narodom...Koji qrac rezite,haj ako ti ne valja i cao.Ne valja ni meni hiljadu stvari,al mi 10000 valja...Proberi,izaberi sta zelis,mozes i znas.I to je to.Ne vidim svrhu tome da dodjes,popisas se ljudima na glavu i odes.Ko ti mangup,iznad primitivne i zaostale sredine.
mousstapha wrote:Kako mislis nemogucnost otici na koncert ili pozoriste?
OK to je balet, ali odes u Moskvu da gldas Labudovo jezero - 300 kerma ulaznica
Tako nekako. Metallica bila u Areni prije nekoliko godina, 80 eura ulaznica u pizdi materinoj, niti vidiš, niti čuješ. Ako želiš nešto vidjeti, 3-4 stoje moraš izdvojiti. Eura!
U Njemackoj nije raj, nije ni r od raja, ali raja ode. Jer ovo ovdje je jedno veliko socno glomazno sranje.
Ljudima je pun qrac svega, i to je to. Ko zna plivati u mutnom, kome je smisao zivota kafa sa rajom, ko nema gdje, ko je zadovoljan malim, taj ostane. Sve ostalo ide, otislo je ili ce otici. Od BiH nikada nece biti nista, drzava koja je propala samo jos niko nije ugasio svjetlo.