keep it real wrote:
1. ta operativna razlika o kojoj pricas nije znacajna jer akciju tipa "oluja" ne mogu voditi narednici to jeste nizi casnicki nivo . takve operacije se pripremaju i kontrolisu "odozgor" .
a .
Naravno da je tako. Samo jedno sa drugim nije kontradiktorno. Ja striktno razlikujem lokalnu od globalne razine. Generali se nalaze oko karte, prikupljaju informacije od casnika (i docasnika na primjeru HV) i njihova je "zadnja".
Razlika o kojoj pricam se mjeri u tome koliki utjecaj na konacnu odluku kod planiranja akcije kod _generala_ imaju docasnici a u HV je bila dosta velika.
Svejedno, da ne bi krivo shvatio - zadnja je bila generalska.
ako mislis da neki narednik moze kordinisati akcije npr nekoliko brigada na 30 km kvadratnih u velikoj si zabludi . to o cemu ti pricas su sloboda taktickih poteza komadanata na nivou izmedju voda i cete . njemacki komadanti u ww2 su imali slobodu da izvode takticke poteze bez odobravanja sa vrha , i mnogim slucajevima su imali uspjeha samo nemoj zaboraviti cije su zastave leprsale po berlinu 1945 .
Znam, ali isto tako je cinjenica da se nemali broj onoga sto su Nijemci radili primjenjuje i u danasnjem ratovanju. Sasvim je druga stvar munjeno ludo njemacko vodstvo koje je otvorilo nekoliko frontova istovremeno i to protiv zemalja sa kojima ne mogu brojcano parirati a kasnije niti oruzano.
Samo zamisli kako bi se taj rat mogao odvijati da Hitler nijeotvarao bojisnicu prema Staljinu.
a
recimo jesi li znao da se mnoge manje akcije u afghanistanu prate uzivo u pentagonu zbog lakse kordinacije . npr patrola izadje na zadatak i zavrsi u zasjedi , hitno im je potrebna artiljerijska pomoc ili vazdusni udar i ekstrakcija ranjenika . zamisli kako bi americki narednik na terenu sve to kordinisao dok mu metci lete oko glave i najbolji mu vojnik umire na rukama . puno vece ovlasti bi mu sigurno puno pomogle .
.
Zanimljivo. Gdje je njihov rat otisao u tehnoloskom smislu...
2. "razrada akcije" kroz interakciju i dogovor ?
ja koliko znam u svim modernim vojskama postoji lanac komande , to sto se neki nizi casnici dogovore nije bitno ako se ne uklapa u ono sto visi zapovjednici hoce .
Kao sto rekoh - jedno sa drugim nije kontradiktorno. Naravno, da je "zadnja" generalska.
3. ta romantika o zapovjednicima koji dozivljavaju vojnike kao sinove i kceri pada u vodu cim dodje do kontakta sa neprijateljem . koliko znam oficire pripremaju na gubitke vojnika i tehnike od prvih dana na akademijama . ne postoji taj zapovjednik koji moze voditi akcije u ratu bez gubitaka .
a .
Takvo sto nisam nigdje napisao. Svejedno, postoji ona fina ravnoteza izmedju svijesti vojnika da je tu da se bori i da moze lako poginuti i cinjenice da ga komanda saslusava, uvazava i ukalkulirava njegovo vidjenje stvari.
Naravno, sve to ako uvjeti dozvoljavaju a na Dinari i Satoru je bilo tako.
a .
mnogo veci problem je bila politicka naivnost vodecih licnosti (necu reci politicara jer oni nisu bili ni blizu) nego "entropija vojne organizacije" .
a .
Oni su znali da HV napreduje preko Dinare. Znali i znas sta - nisu mogli nista napraviti ! Kao visemjesecno ocekivanje da ti giljotina padne na vrat a ne znas kad ce pasti.
Ovo ti je Mile Martic u Grahovu.
http://www.youtube.com/watch?v=GmZ6zTHG ... re=related
Oni su jednostavno izgubili povjerenje u svoje vodstvo i postali su svjesni da njihova vojska vise nije dorasla.
.
5. to o siromastvu je mac sa dvije ostrice , pogledaj mape prije oluje i zamisli sta artiljerija moze da uradi sa takvih pozicija .
Ne razumijem,kako to mislis ?
Ja sam svise spominjao logisticku stranu njihovog polozaja. I tu su lose stajali.