(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#376 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by emillio estevez »

redstar87 wrote:
emillio estevez wrote:Naravno bilo kaki vojni poraz je namjestaljka.
:lol:
pa jarane ako je za tebe namjestaljka operacija vrs u bos. posavini pod kodnim nazivom koridor i vojnicka pobjeda vrs u toj operaciji protiv HV,HVO,HOS-a,ARMIJE BiH namjestaljka,onda je za mene isto oluja,dogovor milosevica i tudjmana...
zvezdas , malo razmisli
gdje ja spominjem tako nesto
Nego je vas alibi za bilo kakvi vojni poraz neka igra i namjestaljka
felipe kajetano

#377 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by felipe kajetano »

Ma jasta nego je poraz....oni nesretnici iz Knina nisu mogli ni dvije ovce sacuvati a o nekom teritoriju i da ne pricam 8) Jednostavno nisu se mogli braniti bez pomoci Srbije..onog casa kad je Srbija zazmirila bili su oduvani do S.Mitrovice..Mogli su samo skupo naplatiti svoju kozu raketiranjem gradova u dometu..pa cak malo i Zagreb protresti al' nisu..i bolje sto je tako!Da je Srbija usla u Slavoniju druga bi prica bila..al to je vec ŠBB i teorija..
redstar87

#378 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by redstar87 »

emillio estevez wrote:
zvezdas , malo razmisli
gdje ja spominjem tako nesto
Nego je vas alibi za bilo kakvi vojni poraz neka igra i namjestaljka
pozdrav...ja ne mislim da je svaki poraz vrs bio namjestaljka,al treba ostaviti istoricarima da to izuce,i istraze...
osa

#379 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

felipe

kako ono reksmo na jednoj drugoj temi, ne može se kod nas pošteno izgubiti, uvijek je netko izdao, namjestio, sudac za.ebao, ili se igralo sa rezervnom momčadi kao bih protiv portugala.
felipe kajetano

#380 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by felipe kajetano »

Ma ovi kninski Srbi su bili katasrofa...realno ono jeste bilo nekih cudnih stvari oko pada Krajine al' u konacnici branis sebe i svoj narod i to ti ne moze Slobo ni Srbija da zabrani..pa koliko se izdrzi..kad ne mozes vise naguli i ti al' prodaj kozu koja je i ako jeste izdana sto skuplje...bez ucesca Vojske Jugoslavije oni nisu imali nikakvu sansu..jer se radilo o u vecini slucajeva ovakvim specijalcima..

A nasuprot njih imas ne znam koliko jako spremnih gardijskih brigada(trijeznih)koji su se za ovakvu akciju spremali i uvjezbavali i cekali dugo..amin Amerike i rezultat svi znamo..
osa

#381 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

krajina je pala davno, prije nego je i osnovana, čak mislim da su i oni koji su je osnivali sumnjali u uspjeh iste, gledam primjer petrinje, grad otprilike pola-pola, srbi ga zauzeli i sve hrvatsko u njemu srušili i spalili, pa tko pali kuću do sebe i preko puta sebe ako misli tu ostati živjeti, šta želi stanovati okružen ruševinama.
bojišnica duga 1 000 km, druga linija ne postoji, vojska nije profesionalizirana, dakle u istom stroju oni od 18 i oni od 55 godina, teritorijalne brigade brane područja, kad padne prva linija šta im je prvo na pameti, bježi kući i spašavaj porodicu. a rukovodstvo posebna priča, neki dan gledam emisiju o tuđmanu i gost bio tadašnji ruski veleposlanik kerestedžijanc, čovjek za martića doslovno reče"kakva nepismena budala".
da je bilo pameti, pa se priznalo rezultate prvih izbora (.ebo i konstitutivnost i sl. stvari, ionako nije bilo snage za to očuvati), danas bi srbi imali autonomiju u hrvatskoj sukladno svim europskim kriterijima, ne bi imali rat, ne bi hrpa kretena provodila privatizaciju i krojila zakone, davno bi šengen bio na bih granici.
Bosanski_kralj

#382 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Bosanski_kralj »

Evo kako na Oluju gledam: Ja zasadim drvo, ono izraste i kasnije moj komšija udiše čist kisik koji to drvo proizvodi.
Meni je drago što se Oluja desila, ali zašto da vam zahvaljujem za nju? Nije njen cilj bio oslobađanje Bihaća, već oslobađanje dijela Hrvatske. Dakle, vi ste Olujom sebi pomogli, a mi smo bili nuspojava.
Dakako netrebate ni vi zahvaljivati 5.Korpusu što je 3 godine sebe braniće, u isto vrijeme i vama pomagao. Ali mu se trebate diviti.
Sandarz

#383 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Sandarz »

Bosanski_kralj wrote:Evo kako na Oluju gledam: Ja zasadim drvo, ono izraste i kasnije moj komšija udiše čist kisik koji to drvo proizvodi.
Meni je drago što se Oluja desila, ali zašto da vam zahvaljujem za nju? Nije njen cilj bio oslobađanje Bihaća, već oslobađanje dijela Hrvatske. Dakle, vi ste Olujom sebi pomogli, a mi smo bili nuspojava.
Dakako netrebate ni vi zahvaljivati 5.Korpusu što je 3 godine sebe braniće, u isto vrijeme i vama pomagao. Ali mu se trebate diviti.

To se zove - zajednički interes.

Na istom principu funkcioniraju sva normalna savezništva. Naime, ne radi se o nikakvom altruizmu nego o interesu dvije strane koji su se poklopili.
Bosanski_kralj

#384 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Bosanski_kralj »

Sandarz wrote:
Bosanski_kralj wrote:Evo kako na Oluju gledam: Ja zasadim drvo, ono izraste i kasnije moj komšija udiše čist kisik koji to drvo proizvodi.

To se zove - zajednički interes.

Na istom principu funkcioniraju sva normalna savezništva. Naime, ne radi se o nikakvom altruizmu nego o interesu dvije strane koji su se poklopili.
Upravo to, ali osa i slični konstantno stvari postavljaju na način da Oluja nije bila akcija oslobađanj Hrvatskog teritorija već oslobađanje Bihaćkog okruga. I sad bi se mi njima trebali zahvaljivati, klanjati... Trebali veličati HV, istu onu vojsku koja je u Hercegovini ratovala protiv ARBiH.
Sandarz

#385 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Sandarz »

Bosanski_kralj wrote: Upravo to, ali osa i slični konstantno stvari postavljaju na način da Oluja nije bila akcija oslobađanj Hrvatskog teritorija već oslobađanje Bihaćkog okruga. I sad bi se mi njima trebali zahvaljivati, klanjati... Trebali veličati HV, istu onu vojsku koja je u Hercegovini ratovala protiv ARBiH.

A šta ćeš... :roll:
keep it real

#386 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by keep it real »

felipe kajetano wrote:Ma ovi kninski Srbi su bili katasrofa...realno ono jeste bilo nekih cudnih stvari oko pada Krajine al' u konacnici branis sebe i svoj narod i to ti ne moze Slobo ni Srbija da zabrani..pa koliko se izdrzi..kad ne mozes vise naguli i ti al' prodaj kozu koja je i ako jeste izdana sto skuplje...bez ucesca Vojske Jugoslavije oni nisu imali nikakvu sansu..jer se radilo o u vecini slucajeva ovakvim specijalcima..

A nasuprot njih imas ne znam koliko jako spremnih gardijskih brigada(trijeznih)koji su se za ovakvu akciju spremali i uvjezbavali i cekali dugo..amin Amerike i rezultat svi znamo..
felipe nemoj se ljutiti .

1. izgled vojnika nije pravo mjerilo njegove borbene sposobnosti , pogledaj npr ruske vojnike . iz njemackih svjedocenja iz ww2 mozes zakljuciti o kakvim se vojnicima radilo , znas ono ulaze u grad u pocjepanim uniformama smrdljivi ne obrijani a pred njima bjeze nasminkani ss-ovci sa maskirnim uniformama i koznim cizmama .
2. cudno je da na terenu koji je savrsen za zasjede kolone mehanizacije prolaze ne taknute .
pogledaj ruska iskustva iz afganistana , to jeste preko 180 izgubljenih tenkova . tenkovski topovi imaju odredjenu maksimalnu elevaciju , ugao dokle mogu da dignu cijev i gadjaju . posto se znalo koliko 55 ica moze dignut cijev zar nije bilo logicno praviti zasjede tamo gdje ne bih mogli uzvratiti vatru . takvih lokacija na brdovitom terenu sa uskim putevima ima u izobilju . hrvatska borbeno oklopna vozila koja su imala sredstva da uzvrate vatru na te visine nisu bila imuna na zolje a kamoli nesto ozbiljnije ,vrlo laka meta .
3. slazem da bez ucesca vj kninski srbi su bili ograniceni u slucaju ofanzivnih dejstava , sto se tice defanzivnih bilo je dovoljno sredstava i uslova da izdrze znacajan period u defanzivnim akcijama (zasjede , miniranje (puteva , mostova , tunela) diverzantske akcije u pozadini itd ) .
4.gardijske brigade nisu bile puno bolje od kninskih srba , medju njima je bilo svega i svacega . pogledaj samo naoruzanje ! hrvatski oficiri skolovani po jna doktrinama sa zapadnim instruktorima i generalima sa totalno razlicitim metodama ratovanja sigurno nisu bili u prednosti protiv kninskih srba koji su preuzeli jna sistem koji je razradjivan skoro pedeset godina . od jna je naslijedjeno oruzje , skladista , sistem veze i komande itd tu su kninski srbi imali ogromnu prednost jer hrvati su morali poceti skoro od nule u mnogim stvarima .

ima jos toga , ali dosta za ovaj put .
Sandarz

#387 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Sandarz »

Postojala je operativna razlika izmedju HV i VRSK. (Općenito i drugih srpskih "vojski")

Naime, u HV-u je nizi casnicki nivo (narednici) imao puno vece ovlasti za razliku od ovih.

Docasnici su mogli sami poduzimati akcije i bez cekanja odobrenja "odozgor". HV takodjer nije bio toliko kruto hijerarhijski ustrojen i generali opcenito nije bio toliko nedodirljiv. Razrada akcija se vise desavala kroz medjusobne dogovore i interakciju a ne primanjem "depeša" odozgor. Mislim da su se opcenito od strane zapovjednika vojnici dozivljavali kao neciji sinovi i kceri nego roboti koji moraju izvrsavati zapovjedi.

Ne kazem da je drugoustrojstvo lose. Ono vjerojatno ima svoje prednosti u nekom drugom tipu ratovanja. Razmisljam da je rat krace trajao da bi Srbi puno bolje prosli.

Kod njih je nastupila entropija vojne organizacije, cak i bez sankcija bi bili siromasni jer se u najvecem dijelu radi o neplodnoj zemlji ono plodnog sto su drzali je ili bilo daleko (Vojvodinai transport kroz koridor akoje bilo goriva) ili je bilo preplitko za nesmetanu obradu zbog blizine bojisnice (Slavonija).
keep it real

#388 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by keep it real »

Sandarz wrote:Postojala je operativna razlika izmedju HV i VRSK. (Općenito i drugih srpskih "vojski")

Naime, u HV-u je nizi casnicki nivo (narednici) imao puno vece ovlasti za razliku od ovih.

Docasnici su mogli sami poduzimati akcije i bez cekanja odobrenja "odozgor". HV takodjer nije bio toliko kruto hijerarhijski ustrojen i generali opcenito nije bio toliko nedodirljiv. Razrada akcija se vise desavala kroz medjusobne dogovore i interakciju a ne primanjem "depeša" odozgor. Mislim da su se opcenito od strane zapovjednika vojnici dozivljavali kao neciji sinovi i kceri nego roboti koji moraju izvrsavati zapovjedi.

Ne kazem da je drugoustrojstvo lose. Ono vjerojatno ima svoje prednosti u nekom drugom tipu ratovanja. Razmisljam da je rat krace trajao da bi Srbi puno bolje prosli.

Kod njih je nastupila entropija vojne organizacije, cak i bez sankcija bi bili siromasni jer se u najvecem dijelu radi o neplodnoj zemlji ono plodnog sto su drzali je ili bilo daleko (Vojvodinai transport kroz koridor akoje bilo goriva) ili je bilo preplitko za nesmetanu obradu zbog blizine bojisnice (Slavonija).

1. ta operativna razlika o kojoj pricas nije znacajna jer akciju tipa "oluja" ne mogu voditi narednici to jeste nizi casnicki nivo . takve operacije se pripremaju i kontrolisu "odozgor" .
ako mislis da neki narednik moze kordinisati akcije npr nekoliko brigada na 30 km kvadratnih u velikoj si zabludi . to o cemu ti pricas su sloboda taktickih poteza komadanata na nivou izmedju voda i cete . njemacki komadanti u ww2 su imali slobodu da izvode takticke poteze bez odobravanja sa vrha , i mnogim slucajevima su imali uspjeha samo nemoj zaboraviti cije su zastave leprsale po berlinu 1945 .
recimo jesi li znao da se mnoge manje akcije u afghanistanu prate uzivo u pentagonu zbog lakse kordinacije . npr patrola izadje na zadatak i zavrsi u zasjedi , hitno im je potrebna artiljerijska pomoc ili vazdusni udar i ekstrakcija ranjenika . zamisli kako bi americki narednik na terenu sve to kordinisao dok mu metci lete oko glave i najbolji mu vojnik umire na rukama . puno vece ovlasti bi mu sigurno puno pomogle .
2. "razrada akcije" kroz interakciju i dogovor ?
ja koliko znam u svim modernim vojskama postoji lanac komande , to sto se neki nizi casnici dogovore nije bitno ako se ne uklapa u ono sto visi zapovjednici hoce .
3. ta romantika o zapovjednicima koji dozivljavaju vojnike kao sinove i kceri pada u vodu cim dodje do kontakta sa neprijateljem . koliko znam oficire pripremaju na gubitke vojnika i tehnike od prvih dana na akademijama . ne postoji taj zapovjednik koji moze voditi akcije u ratu bez gubitaka .
4. mnogo veci problem je bila politicka naivnost vodecih licnosti (necu reci politicara jer oni nisu bili ni blizu) nego "entropija vojne organizacije" .
5. to o siromastvu je mac sa dvije ostrice , pogledaj mape prije oluje i zamisli sta artiljerija moze da uradi sa takvih pozicija .
Sandarz

#389 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Sandarz »

keep it real wrote: 1. ta operativna razlika o kojoj pricas nije znacajna jer akciju tipa "oluja" ne mogu voditi narednici to jeste nizi casnicki nivo . takve operacije se pripremaju i kontrolisu "odozgor" .
a .
Naravno da je tako. Samo jedno sa drugim nije kontradiktorno. Ja striktno razlikujem lokalnu od globalne razine. Generali se nalaze oko karte, prikupljaju informacije od casnika (i docasnika na primjeru HV) i njihova je "zadnja".

Razlika o kojoj pricam se mjeri u tome koliki utjecaj na konacnu odluku kod planiranja akcije kod _generala_ imaju docasnici a u HV je bila dosta velika.

Svejedno, da ne bi krivo shvatio - zadnja je bila generalska.
ako mislis da neki narednik moze kordinisati akcije npr nekoliko brigada na 30 km kvadratnih u velikoj si zabludi . to o cemu ti pricas su sloboda taktickih poteza komadanata na nivou izmedju voda i cete . njemacki komadanti u ww2 su imali slobodu da izvode takticke poteze bez odobravanja sa vrha , i mnogim slucajevima su imali uspjeha samo nemoj zaboraviti cije su zastave leprsale po berlinu 1945 .
Znam, ali isto tako je cinjenica da se nemali broj onoga sto su Nijemci radili primjenjuje i u danasnjem ratovanju. Sasvim je druga stvar munjeno ludo njemacko vodstvo koje je otvorilo nekoliko frontova istovremeno i to protiv zemalja sa kojima ne mogu brojcano parirati a kasnije niti oruzano.

Samo zamisli kako bi se taj rat mogao odvijati da Hitler nijeotvarao bojisnicu prema Staljinu.
a
recimo jesi li znao da se mnoge manje akcije u afghanistanu prate uzivo u pentagonu zbog lakse kordinacije . npr patrola izadje na zadatak i zavrsi u zasjedi , hitno im je potrebna artiljerijska pomoc ili vazdusni udar i ekstrakcija ranjenika . zamisli kako bi americki narednik na terenu sve to kordinisao dok mu metci lete oko glave i najbolji mu vojnik umire na rukama . puno vece ovlasti bi mu sigurno puno pomogle .
.
Zanimljivo. Gdje je njihov rat otisao u tehnoloskom smislu...
2. "razrada akcije" kroz interakciju i dogovor ?
ja koliko znam u svim modernim vojskama postoji lanac komande , to sto se neki nizi casnici dogovore nije bitno ako se ne uklapa u ono sto visi zapovjednici hoce .
Kao sto rekoh - jedno sa drugim nije kontradiktorno. Naravno, da je "zadnja" generalska.
3. ta romantika o zapovjednicima koji dozivljavaju vojnike kao sinove i kceri pada u vodu cim dodje do kontakta sa neprijateljem . koliko znam oficire pripremaju na gubitke vojnika i tehnike od prvih dana na akademijama . ne postoji taj zapovjednik koji moze voditi akcije u ratu bez gubitaka .
a .
Takvo sto nisam nigdje napisao. Svejedno, postoji ona fina ravnoteza izmedju svijesti vojnika da je tu da se bori i da moze lako poginuti i cinjenice da ga komanda saslusava, uvazava i ukalkulirava njegovo vidjenje stvari.

Naravno, sve to ako uvjeti dozvoljavaju a na Dinari i Satoru je bilo tako.

a .
mnogo veci problem je bila politicka naivnost vodecih licnosti (necu reci politicara jer oni nisu bili ni blizu) nego "entropija vojne organizacije" .
a .

Oni su znali da HV napreduje preko Dinare. Znali i znas sta - nisu mogli nista napraviti ! Kao visemjesecno ocekivanje da ti giljotina padne na vrat a ne znas kad ce pasti.

Ovo ti je Mile Martic u Grahovu. http://www.youtube.com/watch?v=GmZ6zTHG ... re=related

Oni su jednostavno izgubili povjerenje u svoje vodstvo i postali su svjesni da njihova vojska vise nije dorasla.

.
5. to o siromastvu je mac sa dvije ostrice , pogledaj mape prije oluje i zamisli sta artiljerija moze da uradi sa takvih pozicija .

Ne razumijem,kako to mislis ?

Ja sam svise spominjao logisticku stranu njihovog polozaja. I tu su lose stajali.
keep it real

#390 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by keep it real »

Sandarz wrote:

Znam, ali isto tako je cinjenica da se nemali broj onoga sto su Nijemci radili primjenjuje i u danasnjem ratovanju. Sasvim je druga stvar munjeno ludo njemacko vodstvo koje je otvorilo nekoliko frontova istovremeno i to protiv zemalja sa kojima ne mogu brojcano parirati a kasnije niti oruzano.

Zanimljivo. Gdje je njihov rat otisao u tehnoloskom smislu...

Oni su znali da HV napreduje preko Dinare. Znali i znas sta - nisu mogli nista napraviti ! Kao visemjesecno ocekivanje da ti giljotina padne na vrat a ne znas kad ce pasti.

Oni su jednostavno izgubili povjerenje u svoje vodstvo i postali su svjesni da njihova vojska vise nije dorasla.

1. " cinjenica da se nemali broj onoga sto su Nijemci radili primjenjuje i u danasnjem ratovanju."
molim te navedi par primjera , vrlo sam radoznao .

2.u tehnoloskom smislu ove godine su obucili vise "pilota" za uav letjelice nego za klasicne avione . tehnologija ce pobijedjivati buduce ratove .

3. ranije sam detaljno opisao teoretsku akciju kombinovanih snaga vj , vrs i vrsk pa je post obrisan poslije par dana . ukratko to je ovako izgledalo : dok je hv napredovao na dinari logican odgovor je bio napad iz istocne slavonije prema zapadnoj , ofanziva iz pravca trebinja prema jugo zapadu sa ciljem izbijanja na jadran i zatvarnjem kopnene veze sa dubrovnikom , ofanziva prema maslenici i karlovcu itd . ti napadi nisu morali biti uspjesni jer bi bilo dovoljno da se zaustavi napredovanje na dinari .

4. vodjstvo rsk nije bilo svjesno da ih beograd koristi za buducu trgovinu , martic nije bio sposoban da cuva dvije ovce nacrtane na papiru a kamoli da vodi komplikovane vojne operacije . na drugu stranu pohvale hv za dobro izvodjenje akcije u vojnom smislu .
Sandarz

#391 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Sandarz »

keep it real wrote:

1. " cinjenica da se nemali broj onoga sto su Nijemci radili primjenjuje i u danasnjem ratovanju."
molim te navedi par primjera , vrlo sam radoznao .
Pa recimo sam koncept Blizkriega. Nikome do Nijemaca nije palo na pamet da izbjegne suceljavanje, "zaobidje" pozicije druge strane, udje duboko u pozadinu bez da bi isao direktno unistavati snage suprotne strane, pokida puteve dostave i "priceka" da kaos, neizvjesnost i nedostatak hrane odrade svoje.

U taktickom pogledu Nijemci su prvi izveli i masovne padobranske desante (Kreta, pa i Drvar, spasavanje Musolinija). Prvi su se masovno poceli koristiti podmornicama u ratovanju na moru.

U tehnickom pogledu Nijemci su izmislili i uveli rakete, znanstvenici koji su prvo radili kod njih su kreirali A-bombu.

Ti ne mozes negirati njemacku inventivnost u ratu bez obzira na ratne poraze.
2.u tehnoloskom smislu ove godine su obucili vise "pilota" za uav letjelice nego za klasicne avione . tehnologija ce pobijedjivati buduce ratove .
UAV letjelice su definitivno korisna stvar a nisu pretjerano skupe i nedokucive i za male vojske. UAV letjelice su takodjer jedna od stvari kojima se HV koristio u Oluji.
3. ranije sam detaljno opisao teoretsku akciju kombinovanih snaga vj , vrs i vrsk pa je post obrisan poslije par dana . ukratko to je ovako izgledalo : dok je hv napredovao na dinari logican odgovor je bio napad iz istocne slavonije prema zapadnoj , ofanziva iz pravca trebinja prema jugo zapadu sa ciljem izbijanja na jadran i zatvarnjem kopnene veze sa dubrovnikom , ofanziva prema maslenici i karlovcu itd . ti napadi nisu morali biti uspjesni jer bi bilo dovoljno da se zaustavi napredovanje na dinari .
Vjerojatnobi se napad u istocnoj Slavoniji i desio da je Oluja potrajala. Za ostale krajeve - tesko. Vise nije bilo niti nafte, Crnogorci su se vec poceli odvajati, a i tesko bi prosli po kamenjaru istocne Hercegovine. Da ne spominjem da biimse mogao desiti i kakav protunapad pa bi izgubili i jos koju "vekovnu srpsku teritoriju".

Vi svi takticari zaboravljate da je rat uvelike ekonomska kategorija. Negdje sam procitao da je svaki dan Oluje Hrvatsku stajao oko pola milijarde maraka.

No ipored toga, sasvim je razlicito ratovati i cuvati pozicije, sasvim je drugo napadati i osvajati teritorij a sasvim je trece i sacuvati osvojeni teritorij.

Gdje bi sav taj novac, naftu i organizaciju pronasla Srbija i njezini trabanti nakon nekoliko godina sankcija za pokretanje tako masivne akcije ?
keep it real

#392 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by keep it real »

Sandarz wrote:
Pa recimo sam koncept Blizkriega. Nikome do Nijemaca nije palo na pamet da izbjegne suceljavanje, "zaobidje" pozicije druge strane, udje duboko u pozadinu bez da bi isao direktno unistavati snage suprotne strane, pokida puteve dostave i "priceka" da kaos, neizvjesnost i nedostatak hrane odrade svoje.

U taktickom pogledu Nijemci su prvi izveli i masovne padobranske desante (Kreta, pa i Drvar, spasavanje Musolinija). Prvi su se masovno poceli koristiti podmornicama u ratovanju na moru.

U tehnickom pogledu Nijemci su izmislili i uveli rakete, znanstvenici koji su prvo radili kod njih su kreirali A-bombu.

Ti ne mozes negirati njemacku inventivnost u ratu bez obzira na ratne poraze.

Vjerojatnobi se napad u istocnoj Slavoniji i desio da je Oluja potrajala. Za ostale krajeve - tesko. Vise nije bilo niti nafte, Crnogorci su se vec poceli odvajati, a i tesko bi prosli po kamenjaru istocne Hercegovine. Da ne spominjem da biimse mogao desiti i kakav protunapad pa bi izgubili i jos koju "vekovnu srpsku teritoriju".

Vi svi takticari zaboravljate da je rat uvelike ekonomska kategorija. Negdje sam procitao da je svaki dan Oluje Hrvatsku stajao oko pola milijarde maraka.

No ipored toga, sasvim je razlicito ratovati i cuvati pozicije, sasvim je drugo napadati i osvajati teritorij a sasvim je trece i sacuvati osvojeni teritorij.

Gdje bi sav taj novac, naftu i organizaciju pronasla Srbija i njezini trabanti nakon nekoliko godina sankcija za pokretanje tako masivne akcije ?

1. nije tacno da je prvo nijemcima pao na pamet koncept napada mehanizovanim jedinicama . koncept "blitzkrieg" je nemoguc bez tenkova . guderian u svojoj knjizi "achtung panzer" priznaje da su mu inspiracija bili englezi . mihajl nikolajevic tukacevski je razvio svoju verziju "blitzkriega" prije nego sto je guderian imao sansu da izvede jednu ozbiljnu vojnu vjezbu sa tenkovima (staljin ga je streljao 1938) . o tome se moze pisati danima , ovo je samo malo da ti pokazem da tvoja tvrdnja nije tacna .

2. djelimicno tacno , nijemci su prvi u ratnim dejstvima koristili padobrance medjutim prvu masovnu padobransku akciju (ne ratnu) su izveli rusi 1936 kraj kieva gdje je ucestvovalo 1200 padobranaca . uzmi u obzir da su nijemci tek poceli formirati ozbiljne padobranske jedinice sredinom 1935 , ruske su vec bile razvijene ali znamo sta je staljin radio sa oficirima
poslije 1936 .

3.koristenje podmornica je bilo logicno , saveznici nisu imali veliku korist protiv nijemaca zbog velicine njihove vrlo skromne mornarice . uporedi koliko su brodova imali englezi , francuzi , rusi itd zajedno a koliko su imali nijemci .

4. za rakete su bili vodeca sila tu nema diskusije

njemci su bili vrlo otvoreni prema novim idejama , ne negiram njihovu inventost . porazi su prica za sebe .

da li je bilo nafte ili ne to niko od nas ne moze znati . za akcije kao gore navedene nisu bile potrebne ogromne kolicine . crnogorci su jos bili lojajlni , ironicno je da pricas o kamenjaru u istocnoj hercegovini poslije temeljnih poraza hv i hvo od strane vrs . protunapad bi bio katastrofalan potez hv , sjeti se njemackog ratovanja na svim frontovima . logican potez bi bio konsolidacija pozicija i zaustavlanje napada . rat je slican sahu , kombinacije su vrlo bitne .

ekonomski i vojno je srbija bila mnogo jaca od hrvatske . izvodjenje akcija nije problem kad imas tone municije , odgovarajuce oruzje i dovoljno ljudstva . srbija imala vise nego dovoljno samo sto to nije bio politicki cilj .

za kraj da ti kazem da je sve to jedno veliko sranje ljudi izginuse bez potrebe dok su tudjman i milosevic trgovali . tudjman proda hrvate u bih , milosevic srbe u hrvatskoj . pas im hebo mater obadvojici .
Sandarz

#393 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Sandarz »

keep it real wrote:
1. nije tacno da je prvo nijemcima pao na pamet koncept napada mehanizovanim jedinicama . koncept "blitzkrieg" je nemoguc bez tenkova . guderian u svojoj knjizi "achtung panzer" priznaje da su mu inspiracija bili englezi . mihajl nikolajevic tukacevski je razvio svoju verziju "blitzkriega" prije nego sto je guderian imao sansu da izvede jednu ozbiljnu vojnu vjezbu sa tenkovima (staljin ga je streljao 1938) . o tome se moze pisati danima , ovo je samo malo da ti pokazem da tvoja tvrdnja nije tacna .
Nije nuzno da blitzkrieg bude kombiniran sa tenkovima. Dosta izvora spominje da je prvi primjer blitzkriega bio proboj sočanske fronte u Prvom Svjetskom Ratu.
In November 1917 their combined forces attacked between the cities of Bovec and Tolmin. Among German officers was also Erwin Rommel, then leftenant, who later became famous as a WW2 general. After gas attack and very short artillery fire they launched the attack, taking advantage of every opening and advancing, disregarding reserves and supplies. This was in fact the first example of blitzkrieg. This unusual tactics caught Italians unprepared and after two Austro-German wedges joined at Kobarid (Caporetto) the entire front collapsed. Italians pulled to the Piave river and after two years of heavy fighting Soska fronta or Isonzo Front was over.
http://www.ars-cartae.com/SOSKA.HTM
2. djelimicno tacno , nijemci su prvi u ratnim dejstvima koristili padobrance medjutim prvu masovnu padobransku akciju (ne ratnu) su izveli rusi 1936 kraj kieva gdje je ucestvovalo 1200 padobranaca . uzmi u obzir da su nijemci tek poceli formirati ozbiljne padobranske jedinice sredinom 1935 , ruske su vec bile razvijene ali znamo sta je staljin radio sa oficirima
poslije 1936 .
Nisam znao za ovo.
3.koristenje podmornica je bilo logicno , saveznici nisu imali veliku korist protiv nijemaca zbog velicine njihove vrlo skromne mornarice . uporedi koliko su brodova imali englezi , francuzi , rusi itd zajedno a koliko su imali nijemci .
Logično ili ne, oni su prvi uveli.

da li je bilo nafte ili ne to niko od nas ne moze znati . za akcije kao gore navedene nisu bile potrebne ogromne kolicine . crnogorci su jos bili lojajlni , ironicno je da pricas o kamenjaru u istocnoj hercegovini poslije temeljnih poraza hv i hvo od strane vrs . protunapad bi bio katastrofalan potez hv , sjeti se njemackog ratovanja na svim frontovima . logican potez bi bio konsolidacija pozicija i zaustavlanje napada . rat je slican sahu , kombinacije su vrlo bitne .
Gledaj, mi dosta pricamo o tome "sta bi bilo, kad bi bilo". Ti ne mozes znati sto bi se desilo da je izveden kontranapad kao sto ne omzes znati da li je HV imao rezerve za takav kontranapad. Crnogorci su bili formalno lojalni no to je i najgora situacija za Srbe. Jer nisu 100%.
Ne kazem da bi bio uspjesan i ne kazem da bi uspio i sa minimalnim zrtvama ali sigurno ne bi bio napad napamet.

ekonomski i vojno je srbija bila mnogo jaca od hrvatske . izvodjenje akcija nije problem kad imas tone municije , odgovarajuce oruzje i dovoljno ljudstva . srbija imala vise nego dovoljno samo sto to nije bio politicki cilj .
Ne znam baš. Kod njih je bio raspad sistema i nizak moral,osim kod najekstremnijih. Koliko takvih ima ?

Pored toga, prednost u količini oružja i strljiva je bitna ali ne presudna. Ne može se napadati dok topovi i tenkovi pucaju. Na kamenjaru može proći samo pješaštvo.

za kraj da ti kazem da je sve to jedno veliko sranje ljudi izginuse bez potrebe dok su tudjman i milosevic trgovali . tudjman proda hrvate u bih , milosevic srbe u hrvatskoj . pas im hebo mater obadvojici .

Za mene Tudjman i Milošević nikad neće biti isti. Uvjeren sam da slično razmišljaš i ti. Pored toga Tudjman je pri kraju rata posjetio Sarajevo i ljudi su ga dočakali. Pitam se kako bi bilo da je Milošević došao.

Iz nekog razloga postoji ta potreba da ih se izjednači pa da se ispadne tobože "objektivan" i uravnotežen prema svima. Shvaćam tu potrebu, ali ju smatram lažnom jer skriva i prešućuje stvarnu odgovornost za rat.
keep it real

#394 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by keep it real »

Sandarz wrote:
Nije nuzno da blitzkrieg bude kombiniran sa tenkovima. Dosta izvora spominje da je prvi primjer blitzkriega bio proboj sočanske fronte u Prvom Svjetskom Ratu.
In November 1917 their combined forces attacked between the cities of Bovec and Tolmin. Among German officers was also Erwin Rommel, then leftenant, who later became famous as a WW2 general. After gas attack and very short artillery fire they launched the attack, taking advantage of every opening and advancing, disregarding reserves and supplies. This was in fact the first example of blitzkrieg. This unusual tactics caught Italians unprepared and after two Austro-German wedges joined at Kobarid (Caporetto) the entire front collapsed. Italians pulled to the Piave river and after two years of heavy fighting Soska fronta or Isonzo Front was over.

misilim da bi se guderian okrenuo u grobu kad bi cuo da bez tenkova moze "blitzkrieg" .
zamisli kako bi nijemci prosli bez tenkova u ww2 .
cisto sumnjam da bi sa poljacima i francuzima izasli na kraj bez tenkova o rusima da ne pricam . pred operaciju barbarosa nijemci su imali "samo" 3200 tenkova , guderian je procijenjivo da rusi imaju preko 10 000 . 1937 godine guderian je obisao jednu rusku fabriku koja je proizvodila 22 tenka dnevno , zamisli koliko je takvih bilo . sad zamisli kako bi prosao njemacki blitzkrieg bez tenkova , sigurno bi do kraja 1941 rusi bili u berlinu bez problema .
Sandarz

#395 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Sandarz »

keep it real wrote:
Sandarz wrote:
misilim da bi se guderian okrenuo u grobu kad bi cuo da bez tenkova moze "blitzkrieg" .
zamisli kako bi nijemci prosli bez tenkova u ww2 .
cisto sumnjam da bi sa poljacima i francuzima izasli na kraj bez tenkova o rusima da ne pricam . pred operaciju barbarosa nijemci su imali "samo" 3200 tenkova , guderian je procijenjivo da rusi imaju preko 10 000 . 1937 godine guderian je obisao jednu rusku fabriku koja je proizvodila 22 tenka dnevno , zamisli koliko je takvih bilo . sad zamisli kako bi prosao njemacki blitzkrieg bez tenkova , sigurno bi do kraja 1941 rusi bili u berlinu bez problema .

Primijeti kako nisam napisao da se ne smiju upotrebljavati tenkovi nego da nije nužno i dao primjer za to.
keep it real

#396 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by keep it real »

Sandarz wrote:
Primijeti kako nisam napisao da se ne smiju upotrebljavati tenkovi nego da nije nužno i dao primjer za to.
apsolutno je nuzno , ti rani njemacki "blitzkrieg" napadi u ww1 su skoro uvijek propadali zbog nedostatka mehanizacije . uspjesno probijanje linija se nije moglo iskoristi jer vojska jednostavno nije mogla da brzo i snazno napreduje . englezima je trebalo vremena da uvide da su tenkovi oruzje buducnosti , napravi spisak njemackih tenkova prije 1935 i razmisli zasto su bili zabranjeni prema sporazumu .

guderianov koncept blitzkriega :

1. aviacija napada pozadinu u isto vrijeme pjesadija otvara vatru gdje god je moguce , ideja je da se neprijatelj sokira i zbuni .
2. koncentrisane tenkovske jedinice probijaju prve linije i napreduju , za njima dolazi mehanizovana pjesadija i napadaju u cilju da uskrati sansu neprijatelju da formira nove linije odbrane . pjesadija nastavlja sa vatrom gdje god moze zadrzavajuci neprijatelja od povlacenja .
3.mehanizovana pjesadija napada sa bokova neprijatelja , dok ih pjesadija drzi pod frontalnom vatrom . tu dolazi do opkoljavljanja neprijatelja i povezivanja jedinica .
4.tenkovi nastavljaju prodor u pozadinu i paralisu pozadinu samim tim sprecavaju formiranje nove linije odbrane .
5. zavrsava se opkopljavanje neprijatelja i spajanje jedinica , preostaje unistavanje opkoljenog neprijatelja .

da se vratimo na topik oluje interesantno je da je banja lucki korpus sa preko 200 oklponih vozila i tenkova proveo citavo vrijeme oko koridora dok su hrvatsko bosnjacke snage skoro bile pred banja lukom . znamo koliko je srbima koridor bio strateski vazan ali nekako mi je cudno da se mehanizacijom cuvaju pozicije kod tolike artiljerije i dovoljno ljudstva . slusao sam svjedocenja nekih koji su pricali o pokusajima slanja mehanizacije prema banja luci od nizih oficira koji su prilikom pokusaja uhapseni . postavlja se pitanje zasto je hv toliko bila uspjesnija sa tenkovima kad znamo da je vrs imao vise tenkova nego hvo , hv i abih zajedno i uglavnom su imali bolje tenkove od ostalih .
Sandarz

#397 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Sandarz »

keep it real wrote:
Sandarz wrote:
apsolutno je nuzno , ti rani njemacki "blitzkrieg" napadi u ww1 su skoro uvijek propadali zbog nedostatka mehanizacije . uspjesno probijanje linija se nije moglo iskoristi jer vojska jednostavno nije mogla da brzo i snazno napreduje . englezima je trebalo vremena da uvide da su tenkovi oruzje buducnosti , napravi spisak njemackih tenkova prije 1935 i razmisli zasto su bili zabranjeni prema sporazumu .

guderianov koncept blitzkriega :
.
.[/quote]

Opet ti nesto pokusavas a ja ti dao primjer gdje lijepo pise da je prvi BLitzkrieg bio proboj Sočanske fronte gdje nije bilo ni avijacije ni tenkova.
da se vratimo na topik oluje interesantno je da je banja lucki korpus sa preko 200 oklponih vozila i tenkova proveo citavo vrijeme oko koridora dok su hrvatsko bosnjacke snage skoro bile pred banja lukom . znamo koliko je srbima koridor bio strateski vazan ali nekako mi je cudno da se mehanizacijom cuvaju pozicije kod tolike artiljerije i dovoljno ljudstva . slusao sam svjedocenja nekih koji su pricali o pokusajima slanja mehanizacije prema banja luci od nizih oficira koji su prilikom pokusaja uhapseni . postavlja se pitanje zasto je hv toliko bila uspjesnija sa tenkovima kad znamo da je vrs imao vise tenkova nego hvo , hv i abih zajedno i uglavnom su imali bolje tenkove od ostalih .

I sta ti zakljucujes iz toga? Karadjordjevo?

Znas ti koliko nafte treba za 200 tenkova da krenu put Vrbasa?

I osim toga, gdje bi isli, pa postoji samo jedna jedina cesta u klisuri na Vrbasu tako da je dovoljno pogoditi prvi tenk da ostali nemaju kud maknuti.

Nije svaki teren pogodan za napredovanje tenkom. To su vidjeli Srbi u Vukovaru, Rusi u Groznom. Tenk je najubitacniji na ravnom podrucju gdje moze razviti i brzinu i gdje ima prostora da se krece. Kanjon Vrbasa to sigurno nije.

Kupres, recimo je, jer je visoravan. Zato i je HVO dozivio veliki poraz tamo i to najvise zbog upotrebe tenklova.
Betand

#398 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Betand »

felipe kajetano wrote:pa cak malo i Zagreb protresti al' nisu...
jesu , jesu , protresli su ....poginula jedna sarajka tada u Zg ...
keep it real

#399 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by keep it real »

Sandarz wrote:
I sta ti zakljucujes iz toga? Karadjordjevo?

Znas ti koliko nafte treba za 200 tenkova da krenu put Vrbasa?

I osim toga, gdje bi isli, pa postoji samo jedna jedina cesta u klisuri na Vrbasu tako da je dovoljno pogoditi prvi tenk da ostali nemaju kud maknuti.

Nije svaki teren pogodan za napredovanje tenkom. To su vidjeli Srbi u Vukovaru, Rusi u Groznom. Tenk je najubitacniji na ravnom podrucju gdje moze razviti i brzinu i gdje ima prostora da se krece. Kanjon Vrbasa to sigurno nije.

Kupres, recimo je, jer je visoravan. Zato i je HVO dozivio veliki poraz tamo i to najvise zbog upotrebe tenklova.
nisam zakljucio nista , postavio sam pitanje .

u vrs su bili oficiri koji su za razliku od tebe znali nesto o tenkovima , vecina tenkova bi bila prebacena vozovima i kamionima (labud) . koji idiot bi vozio tenkove nazad kraj mogucnosti da ih brze i sa manje nafte dovezes . po povratku posade bi bile spremne i odmorne . zamisli kakve bi bile posade da voze od koridora do manjace .

ocigledno nikad nisi bio u banja luci .

rusi i srbi su imali protivnike koji su do par godina bili u istoj vojsci , tako da su hrvati i ceceni imali prednost u tome sto su znali kako funkcionise komandna struktura , kakva se taktika i oprema koristi i poznavali su slabe tacke svih oruzja . i na kraju su opet porazeni , ne treba nista oduzeti od tih pravih boraca u grozniju i vukovaru . licno im se divim na hrabrosti i sposobnosti koju su pokazali .

na kupresu je hvo i hv porazen zato sto je imao superiornijeg protivnika , da je bilo identicno stanje po pitanju tehnike mozda bi opet bili porazeni . oko kupresa si imao lisicu sa svojim tenkovima protiv slabo naouruzanog hvo i hv djelimicno popunjeni sa dragovoljcima od kojih neki nisu ispucali vise od sto metaka prije odlaska u borbu .
ako nisi cuo za slavka lisicu mogu ti ukratko reci da su ga mnogi ocjenjivali kao najboljim strucnjakom kad su u pitanju tenkovi u bivsoj jna . poslije je vodio akciju probijanja koridora , medjutim poslije se zalagao za napustanje ozrena i formiranje jedne takticke grupe koja bi mogla brzo reagovati . zbog tog stava nije bio mnogo popularan kod vrha vrs i rs , mozda je bio naslutio oluju jos 1993 .
BHCluster

#400 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by BHCluster »

Da SAD nepruzi ogromnu pomoc Hrvatskoj nebi od toga bilo nista, kada spominjem pomoc SAD-a nemisli na neku vojno obavestajnu firmu americku nego zvanicnu Ameriku. Imati video u pravom vremenu kretanja i polozaje svojih protivnika je neprocjenjivo.
Post Reply