BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hAZNADAR

#376 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by hAZNADAR »

dragma wrote:
Egoizam je jasno izražen samo kod osoba zaposlenih u državnoj administraciji i kod pristalica vlasti naravno. Ako govorimo o solidarisanju sa najvećim dijelom našeg društva kojeg čine borci, radnici, penzioneri, zdravstveni radnici, profesori, zemljoradnici... to se nikako ne može nazvati egoizmom i nepostojanjem kolektivne svijesti.
Naprotiv, vlast i njeni poslušnici grabe koliko mogu.
Solidarisenje sa budzetlijama koji su teret drustva zbog nekog dokazivanja ili straha da te ne lincuju - jeste egoizam.
Taj individualizam je velik problem u mnogim drugim stvarima - ne samo u ovom slucaju.

Da ljudi imaju osjecaj kolektiva, zajednickog, nacionalnu svijest, da smo svi dio necega i da smo i sami dio drustva - ljudi bi vodili brigu o drustvu, zajednici,.... i nebi bilo ovoliko javnog grebanja, ucjenjivanja, gramzivosti,...

Necemo se lagati. Mi smo grupa individualaca osudjeni jedni na druge i koje je sila prilika okupila. Gledamo samo sebe a ne drustvo.

Da sad recimo odlucimo da borcima dadnemo sve sto traze ali da se mora zakinuti recimo na granicnoj sluzbi, medicini, i da se mora uzeti jos koji kredit kojeg ce praunucad otplacivati - sta mislis da li bi prihvatili ili ono iz obzira popustili? I oni i ovi koji se dokazuju podrskom - al dalje ih od moje kuce.
uglavnomja

#377 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:
dragma wrote:
Egoizam je jasno izražen samo kod osoba zaposlenih u državnoj administraciji i kod pristalica vlasti naravno. Ako govorimo o solidarisanju sa najvećim dijelom našeg društva kojeg čine borci, radnici, penzioneri, zdravstveni radnici, profesori, zemljoradnici... to se nikako ne može nazvati egoizmom i nepostojanjem kolektivne svijesti.
Solidarisenje sa budzetlijama koji su teret drustva zbog nekog dokazivanja ili straha da te ne lincuju - jeste egoizam.
Taj individualizam je velik problem u mnogim drugim stvarima - ne samo u ovom slucaju.

Da ljudi imaju osjecaj kolektiva, zajednickog, nacionalnu svijest, da smo svi dio necega i da smo i sami dio drustva - ljudi bi vodili brigu o drustvu, zajednici,.... i nebi bilo ovoliko javnog grebanja, ucjenjivanja, gramzivosti,...

Necemo se lagati. Mi smo grupa individualaca osudjeni jedni na druge i koje je sila prilika okupila. Gledamo samo sebe a ne drustvo.

Da sad recimo odlucimo da borcima dadnemo sve sto traze ali da se mora zakinuti recimo na granicnoj sluzbi, medicini, i da se mora uzeti jos koji kredit kojeg ce praunucad otplacivati - sta mislis da li bi prihvatili ili ono iz obzira popustili? I oni i ovi koji se dokazuju podrskom - al dalje ih od moje kuce.

ovo boldirano je problem, a ne rjesenje ...

treba stvoriti gradjansku svijest, nacionalna vlada 25+ godina i ona je dovela do ovoga. i vodice i dalje :oops:
Juliuscezar

#378 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by Juliuscezar »

svijest proleterijata kako je u okovima koje treba razbiti
dragma
Vozim: Pješe

#379 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by dragma »

hAZNADAR wrote:
dragma wrote:

Opet griješiš, ja u familiji imam puno takvih "budžetlija", demobilisanih boraca, radnika, profesora, penzionera....znam kako im je i naravno da se solidarišem sa njima. I ne bojim ih se naravno.
Na žalost, nemam ni jednog pravog budžetliju, zaposlenog u državnim institucijama, jer mi samo takvi mogu nauditi i naravno da onda ne bih smio pisati ovo što sad pišem.

Žalosno je pomisliti a kamoli napisati da je najveći i najzaslužniji dio našeg društva u stvari teret istog.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#380 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by KatarinaKosaca »

Nevjerovatno je da netko misli da se meni 'servira" informacija, pa kao da zivim u Hondurasu ne znam ko je nasa policija i nasi mediji. Hajdemo... za postati policajac se plati 15-20k KM u skolu na Vracama. Zato i ne znaju pistolj drzati u ruci a za suzavac ih specijalno obucavaju. Novinari? Pa najveci slugani i spasitelji vlasti. Ja kad kazem vlast ne mislim na puku odrednicu 3 clana Predsjednistva, nego svu logistiku koja ih podupire. Tu i na vecinu novinara i SVE policajce. I Lukacevog bricu. I izmedju drskog budzetlije koji kaze "Placaj mi poreze ko te hebe sto nisi na budzetu" i ratnih drugova UVIJEK uz ratne drugove. A vi cmozdrite za mamama sto bez jmbg ne mogu na more...
KatarinaKosaca

#381 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by KatarinaKosaca »

]
hAZNADAR wrote: Solidarisenje sa budzetlijama koji su teret drustva zbog nekog dokazivanja ili straha da te ne lincuju - jeste egoizam.
samo teret. Nikakva korist. JEDAN papir ne izdaju bez greske
:mrgreen: A jesu besposleni u radnom vremenu, placamo im internet pa mogu napadati i onda je logicno da se slabi "boje" linca
Janjicar

#382 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by Janjicar »

Boracki registar prvo pa onda ostalo, da vidimo " ko je kosio a ko vodu nosio". Kakva vlast takva i policija, seljačka kao i narod.
Banksy

#383 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by Banksy »

dragma wrote:

Egoizam je jasno izražen samo kod osoba zaposlenih u državnoj administraciji i kod pristalica vlasti naravno.
Ako govorimo o solidarisanju sa najvećim dijelom našeg društva kojeg čine borci, radnici, penzioneri, zdravstveni radnici, profesori, zemljoradnici... to se nikako ne može nazvati egoizmom i nepostojanjem kolektivne svijesti.
славянин

#384 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by славянин »

dragma wrote:
Jeste! Imati posao/platu je egzistencijalna potreba a ne hobi.
Pa otvori svoj biznis i radi za sebe... isto kao sto je taj neki gazda otvorio sebi firmu i napravio nesto pa sada rade za njega.Ili ti mislis ko god posjeduje firmu automatski je lopov itd...
KatarinaKosaca

#385 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by KatarinaKosaca »

Janjicar wrote:Boracki registar prvo pa onda ostalo, da vidimo " ko je kosio a ko vodu nosio". Kakva vlast takva i policija, seljačka kao i narod.
pa to i jeste jedan od zahtijeva. Pa to smeta vlasti(skupa sa stitom policijom i novinarima) , te se stoga demonizira tako normalan zahtijev.
dragma

#386 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by dragma »

славянин wrote:
dragma wrote:
Pa otvori svoj biznis i radi za sebe... isto kao sto je taj neki gazda otvorio sebi firmu i napravio nesto pa sada rade za njega.Ili ti mislis ko god posjeduje firmu automatski je lopov itd...
Haj ti još jednom pažljivo pročitaj šta sam ja napisao. Koje bolan gazde, koje privatne firme? Gdje sam ih spomenuo?
dragma

#387 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by dragma »

...
hAZNADAR

#388 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:
hAZNADAR wrote:
dragma wrote:

ovo boldirano je problem, a ne rjesenje ...

treba stvoriti gradjansku svijest, nacionalna vlada 25+ godina i ona je dovela do ovoga. i vodice i dalje :oops:
Taj problem je osnovna ili jedina ideja koja okuplja ljude najrazvijenijih drustava danasnjice. Ali to nije tema i taman posla da mi se FGR sad nakaci sa svojim demonima i skrene temu. Meni je u principu svejedno da li ce ljudi imati nacionalnu, vjersku, etnicku, gradjansku, ideolosku,... svijest o zajednici i brigu o zajednici - samo nek je imaju. Jer da je imaju - nebi ostavljali unucima da otplacuju promasene boce u kladarama danasnjice.
A ako ti je evt postojanje nacionalne svijesti veci problem od ovog danasnjeg stanja gdje svako grabi sebi koliko moze a druge ko hebe, kacenje na budzet bez brige ima li uopce dovoljno,... onda nema kukanja. Kolektivna svijest, briga o drustvu,... je prijeka potreba u mnogim stvarima danas. Pitanje je samo koju vrstu kolektivne svijsti i brige o zajednici mozemo ostvariti a koje je utopija.
славянин

#389 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by славянин »

dragma wrote:
славянин wrote:
dragma wrote:
Haj ti još jednom pažljivo pročitaj šta sam ja napisao. Koje bolan gazde, koje privatne firme? Gdje sam ih spomenuo?
Oprosti mislio sam da si onaj napoleon :D
hAZNADAR

#390 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by hAZNADAR »

dragma wrote:

Žalosno je pomisliti a kamoli napisati da je najveći i najzaslužniji dio našeg društva u stvari teret istog.
Zalosno je da jeste tako. Ali ruku na srce - najveci dio boraca nije na budzetu. Samo propalice nisu mogle naci ni posao niti steci bilo kakvo obrazovanje, prekvalifikaciju 23 god.

Hajd da te pitam neto drugo.

Desio se WWII - Drugi svjetski rat dakle. Milioni demobilisanih boraca koji su se branili od agresije. Plus sila drugih ratova zadnjih decenija sirom planete i tu isto milioni demobilisanih boraca koji su ratovali protiv agresora.

Da li su svi ti milioni veterana ekonomski zbrinuti, sa borackim platama do penzije,... ili samo u nekim zemljama i kojim?
KatarinaKosaca

#391 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by KatarinaKosaca »

hAZNADAR wrote:
Zalosno je da jeste tako. Ali ruku na srce - najveci dio boraca nije na budzetu. Samo propalice nisu mogle naci ni posao niti steci bilo kakvo obrazovanje, prekvalifikaciju 23 god.

Desio se WWII - Drugi svjetski rat dakle. Milioni demobilisanih boraca koji su se branili od agresije. Plus sila drugih ratova zadnjih decenija sirom planete i tu isto milioni demobilisanih boraca koji su ratovali protiv agresora.

Da li su svi ti milioni veterana ekonomski zbrinuti, sa borackim platama do penzije,... ili samo u nekim zemljama i kojim?
ovo lici na Bakirovo "Netko se snasao u tranziciji netko ne".. pa da vidimo to "snalazenje".. Kao prvo, prekobrojna administracija je teret budzetu, a ne borci. Cifre su egzaktne. Glede posla... gdje da se zaposli? U BH Telecomu? FDS? Opcini? Ministarstvu? Po kompetenciji, apsolutno nemoguce. Oke. Posto su nase institucije za familiju i podobne, Razvojna banka sluzi da daje kredite za razvojne projekte. Da li Razvijna banka plasira kredite za samozaposljavanje ili Radoncicu za Avaz? Istovremeno ponavljam samo veterani smetaju i samo se veteranima baca suzavac. Taj stav "gospodincic".. nisu u stanju naci posao kao da zivimo u Njemackoj ili Svedskoj je u najmanju ruku licemjeran.
dragma

#392 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by dragma »

hAZNADAR wrote:
dragma wrote:

Jesil ikad čuo za Maršalov plan (European Recovery Program), kredit u iznosu od 12 milijardi USD koji je bio namjenjen za obnovu infrastrukture, privrede i industrije u ratom opustošenim državama Evrope, u kojima su zaposlenje prioritetno dobili veterani plus državne obaveznice, koje su vrijedile za razliku od bezvrijednih certifikata koje je 1996-te godine BH vlast sa SDA na čelu podijelila našim borcima.

I mi smo nakon rata dobili mnoge kredite, djeca moje djece će ih vraćati, na donatorskoj konferenciji 1999-te godine je skupljeno oko 4,5 milijardi USD pomoći za BiH, i ko zna koliko još po prijateljskim državama Bliskog Istoka. Koliko je fabrika od svega toga obnovljeno/otvoreno? Koliko radnih mjesta je obezbjeđeno?

Kad ti već na postavljeno pitanje moram odgovoriti pitanjem...
Janjicar

#393 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by Janjicar »

KatarinaKosaca wrote:
Janjicar wrote:Boracki registar prvo pa onda ostalo, da vidimo " ko je kosio a ko vodu nosio". Kakva vlast takva i policija, seljačka kao i narod.
pa to i jeste jedan od zahtijeva. Pa to smeta vlasti(skupa sa stitom policijom i novinarima) , te se stoga demonizira tako normalan zahtijev.
Znam da jeste i svako normalan u ovoj drzavi bi trebao pruziti podrsku zbog tog zahtjeva. Medjutim uhljebi su tu da komentarisu, da jebu borcima mater, da ih ismijavaju, da svakog nazivaju placenikom, SBB placenikom itd.
KatarinaKosaca

#394 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by KatarinaKosaca »

Janjicar wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Znam da jeste i svako normalan u ovoj drzavi bi trebao pruziti podrsku zbog tog zahtjeva. Medjutim uhljebi su tu da komentarisu, da jebu borcima mater, da ih ismijavaju, da svakog nazivaju placenikom, SBB placenikom itd.
To je to...
bleee_sa

#395 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by bleee_sa »

KatarinaKosaca wrote: To je to...
Samo da te jednom :kiss: :kiss: dok nisi nestala :D
KatarinaKosaca

#396 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by KatarinaKosaca »

bleee_sa wrote:
KatarinaKosaca wrote: To je to...
Samo da te jednom :kiss: :kiss: dok nisi nestala :D
:kiss:
Janjicar

#397 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by Janjicar »

hAZNADAR wrote:
dragma wrote:

"Samo samožive jedinke koje su se uhljebile u razne javne, diplomatske i nevladine institucije i oni koji žive u uređenim društvima mogu da se pozivaju na pojmove "snašao se-nije se snašao" i "gdje su bili zadnjih 20 godina" kao da smo živjeli u uslovima gdje je prestankom rata došao neki uređeni sistem i sve se rješavalo pošteno. Samo neko ko ne poznaje ili namjerno zatvara oči na sve slojeve prevara u svim segmentima našeg društva može olako da pita gdje su bili 20 godina."
hAZNADAR

#398 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by hAZNADAR »

KatarinaKosaca wrote:
hAZNADAR wrote:

ovo lici na Bakirovo "Netko se snasao u tranziciji netko ne".. pa da vidimo to "snalazenje".. Kao prvo, prekobrojna administracija je teret budzetu, a ne borci. Cifre su egzaktne. Glede posla... gdje da se zaposli? U BH Telecomu? FDS? Opcini? Ministarstvu? Po kompetenciji, apsolutno nemoguce. Oke. Posto su nase institucije za familiju i podobne, Razvojna banka sluzi da daje kredite za razvojne projekte. Da li Razvijna banka plasira kredite za samozaposljavanje ili Radoncicu za Avaz? Istovremeno ponavljam samo veterani smetaju i samo se veteranima baca suzavac. Taj stav "gospodincic".. nisu u stanju naci posao kao da zivimo u Njemackoj ili Svedskoj je u najmanju ruku licemjeran.
Cekaj malo. Pitao sam jednostavno gdje se to u svijetu veterani do penzije isplacuju? I do sada zadnjih decenija? U najrazvijenijim drustvima svijeta mozes vidjeti homeles veterane na ulici. Nazalost tako je - neko se snasao a neko ne i primjer je taj i kod nas gdje je velika vecina boraca nasla nesto,.. ne zive sjajno - ali nisu na trosku drzave. A znamo jako dobro i prosjecan profil ovih sto demonstriraju - znam ih par licno - i necemo se lagati- znamo koliko je realno da 23 god nisu nasli posao.

I ti sad predlazes zakidanje drugih sektora da bi se ovima isplacivalo do penzije. Hajd slazem se da je administracija pregolema,.. ali zasto po svaku cijenu moramo imati budzet za nesposobne veterane bas mi jedini u svijetu?

I zasto samo nasu policiju smijes napasti metalnim sipkama a ista se nema pravo braniti?
Janjicar

#399 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by Janjicar »

hAZNADAR ti sve znas :D Od toga ko je bio na protestima, i koji su profili osoba do toga da znas pravilnik svake drzave o Borcima :lol:

Siguran sam " da znas da su to pravi borci i ti bi ih podrzao" al et nisu pravi borci hamaN, pravi borci su oni u Udruzenjima onih 1 600 sto ima, pravi borci su predsjednici tih udruzenja, Svrakic i ostali garant.
hAZNADAR

#400 Re: BORCI NA ULICI, DOKTORI I POLICIJA U ŠTRAJKU, JE LI OVO DNO?

Post by hAZNADAR »

dragma wrote:
hAZNADAR wrote:

Jesil ikad čuo za Maršalov plan (European Recovery Program), kredit u iznosu od 12 milijardi USD koji je bio namjenjen za obnovu infrastrukture, privrede i industrije u ratom opustošenim državama Evrope, u kojima su zaposlenje prioritetno dobili veterani plus državne obaveznice, koje su vrijedile za razliku od bezvrijednih certifikata koje je 1996-te godine BH vlast sa SDA na čelu podijelila našim borcima.

I mi smo nakon rata dobili mnoge kredite, djeca moje djece će ih vraćati, na donatorskoj konferenciji 1999-te godine je skupljeno oko 4,5 milijardi USD pomoći za BiH, i ko zna koliko još po prijateljskim državama Bliskog Istoka. Koliko je fabrika od svega toga obnovljeno/otvoreno? Koliko radnih mjesta je obezbjeđeno?

Kad ti već na postavljeno pitanje moram odgovoriti pitanjem...
I sta mislis kako je BiH izgledala 95-te,.. kako mnogi gradovi, ceste,....?

A otvaranje fabrika je stvarno glupo i pomisliti a kamoli reci. Proslo je to vrijeme kad asu se fabrike gradile i rjesavale problem. Ti imas problem danas plasirati i prodati robu zbog konkurencije i tamo gdje imas fabrike. Pomoc jednoj zemlji se ogleda u kreditima i podsticaju male privrede, zemljoradnje,..
Znamo svi da je dobar dio tih doniranih para ukraden,... ali i to je kao sto rekoh cisti egoizam i najlaksi tamo gdje uopce ne postoji kolektiv. Ne prozivamo mi politicare za koje sumnjamo da su se nakrali zbog tobozeg morala vec iz zavisti sto su se snasli. A Bosnji nema nista gore nego da vidi kako nekome drugom bolje ide.

Na pitanje nisi odgovorio. Sve i jedna razorena drzava je dobila donacije - negdje su se pametno utrosile da se omoguci razvoj a negdje samo potrosile i kupile socijalni mir. Para vise nema a neki bi i dalje da im se kupuje socijalni mir.

Koja je to drzava zadnjih decenija ukljucujuci sve ratove od WWII pa do sada - dvije i kusur decenije isplacivala veterane?
Post Reply