ko je bio bolji za Bosnu i narod,Tito ili Alija?

Prenj

Post by Prenj »

avicena wrote:
Prenj wrote:
avicena wrote: Samo smo vratili uzeto nam od..........pa i Tita među njima.........
A da malo ponovis istoriju od 1918. do 1991.?
"Sto je sve prouzrocilo istrajavanje na nacionalnom opredjeljivanju Bosnjaka i koje su se slabosti i posljedice s tim u vezi javljale u radu samog Saveza komunista, kriticki je analizirano na VI plenumu CK SK BiH, u martu 1963, a zatim na IV kongresu SK BiH, 1965. godine. Tom prilikom odbacena su kao naucno neosnovana i politicki stetna shvatanja o potrebi nacionalnog opredjeljivanja Bosnjaka. To je izraženo u Ustavu SR BiH iz 1963, te u Saveznom ustavu iste godine, odredbom o izmjeni grba SFRJ, kojemu je dodata sesta baklja, kao simbol Republike Bosne i Hercegovine i bosnjackog naroda, kao jednog od sest jugoslavenskih naroda"
http://www.njemac.com/PolBosnjaka.html
To je samo dio price.
A sta se desavalo sa Bosnom i Hercegovinom od 1918. do 1991.?
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote:
To je samo dio price.
A šta ja rekoh ".......pa i Tita među njima..........."
Prenj

Post by Prenj »

avicena wrote:
Prenj wrote:
To je samo dio price.
Avicena, ako zelis biti dostojan nicka, pokusaj raspravljati uz uvazavanje svih argumenata.
Ponavljam pitanje: Sta se desavalo sa Bosnom i Hercegovinom od 1918. do 1991.?
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote:
avicena wrote:
Prenj wrote:
To je samo dio price.
Avicena, ako zelis biti dostojan nicka, pokusaj raspravljati uz uvazavanje svih argumenata.
Znam ja jarane, između ostalog i o tome piše Mustafa Imamović. Ja se osvrnuh, ako si primijetio ovdje izričito na bošnjačku naciju i bosanski jezik. Srpska i hrvatska verzija se razlikuju od ove naše bosanske. Da o BiH i ne govorim, odosmo u široko. Usput, zar ne bode oči ona šesta baklja tako kasno?
Prenj

Post by Prenj »

avicena wrote:
Prenj wrote:
avicena wrote: A šta ja rekoh ".......pa i Tita među njima..........."
Znam ja jarane, između ostalog i o tome piše Mustafa Imamović. Ja se osvrnuh, ako si primijetio ovdje izričito na bošnjačku naciju i bosanski jezik. Srpska i hrvatska verzija se razlikuju od ove naše bosanske. Da o BiH i ne govorim, odosmo u široko. Usput, zar ne bode oči ona šesta baklja tako kasno?
Zar je tako tesko izloziti hronologiju drzavnosti BiH od 1918. do 1991.?
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote: Zar je tako tesko izloziti hronologiju drzavnosti BiH od 1918. do 1991.?
Koliko puta ti ja rekoh već da ne govorim o državnosti BiH. Ako je toliko važno za diskusiju de bujrum ti to začas nama. Sad me baš interesuje tvoje mišljenje.
Prenj

Post by Prenj »

Drzavnost BiH je u direktnoj vezi sa postojanjem i opstajanjem autohtonih naroda BiH, koja god imena sebi nadijevali.
Nikakvo misljenje tu nije potrebno, kada cinjenice sve govore:

Kraljevina Jugoslavija:
1921. Donesen ustav nove drzave. BiH nije zadrzala bilo kakav formalan status, premda je njen obris ostao na karti u vidu sest oblasti.
1929. Bosna i Hercegovina je podijeljena izmedju cetiri administrativne oblasti i time potpuno ukinuta.
1939. Podjela Jugoslavije na banovine u kojima je teritorija BiH dalje podijeljena na srpski i hrvatski dio.
1941. Nakon invazije snaga Osovine, teritorija BiH u potpunosti pripada NDH.
1943. Odlukama ZAVNOBIH-a je obnovljena Bosna i Hercegovina u svojim danasnjim granicama.
1946. BiH je jedna od sest ravnopravnih republika FNRJ
1992. Prema preporuci EU, odrzan referendum o nezavisnosti BiH, na kojem su gradjani BiH izglasali nezavisnost. Ubrzo nakon referenduma, BiH je i formalno priznata kao nezavisna drzava od ogromne vecine zemalja.
1995. Odlukama Daytonskog sporazuma, kojimi je okoncan rat, BiH podijeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Matematika bi trebala biti vrlo jednostavna, zar ne?
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote:Drzavnost BiH je u direktnoj vezi sa postojanjem i opstajanjem autohtonih naroda BiH, koja god imena sebi nadijevali.

Kraljevina Jugoslavija:
1921. Donesen ustav nove drzave. BiH nije zadrzala bilo kakav formalan status, premda je njen obris ostao na karti u vidu sest oblasti.
1929. Bosna i Hercegovina je podijeljena izmedju cetiri administrativne oblasti i time potpuno ukinuta.
1939. Podjela Jugoslavije na banovine u kojima je teritorija BiH dalje podijeljena na srpski i hrvatski dio.
1943. Odlukama ZAVNOBIH-a je obnovljena Bosna i Hercegovina u svojim danasnjim granicama.
1992. Prema preporuci EU, odrzan referendum o nezavisnosti BiH, na kojem su gradjani BiH izglasali nezavisnost. Ubrzo nakon referenduma, BiH je i formalno priznata kao nezavisna drzava od ogromne vecine zemalja.
1995. Odlukama Daytonskog sporazuma, kojimi je okoncan rat, BiH podijeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Je li ti sa ovim želiš nama reći da nije bilo Tita ne bi bilo ni BiH? Ili.......
Prenj

Post by Prenj »

avicena wrote:
Prenj wrote:Drzavnost BiH je u direktnoj vezi sa postojanjem i opstajanjem autohtonih naroda BiH, koja god imena sebi nadijevali.

Kraljevina Jugoslavija:

Je li ti sa ovim želiš nama reći da nije bilo Tita ne bi bilo ni BiH? Ili.......
Zar se moze izvuci drugaciji zakljucak?
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote:
Mene rijetko kad prevari intuicija. Ti ono k'o Vidovita Džemila ili Nizama Al-Raisa.Image
Prenj

Post by Prenj »

avicena wrote:
Prenj wrote:
Mene rijetko kad prevari intuicija. Ti ono k'o Vidovita Džemila ili Nizama
Ako imas argumente za neki drugaciji zakljucak, bujrum.
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote:
avicena wrote:
Prenj wrote:
Mene rijetko kad prevari intuicija. Ti ono k'o Vidovita Džemila ili Nizama
Ako imas argumente za neki drugaciji zakljucak, bujrum.
Neću ja u šuplju,u stilu šta bi bilo kad bi bilo.

Pregledaj ove mape:

http://www.euratlas.com/time2.htm

Prelistaj historiju:

http://www.zemljabosna.com/sadrzaj1.html

I da ja nakon ovoga pretpostavljam da ne bi Bosne bilo da nije bilo Tita pa i Alije r.a.

Ostao je zanimljiv dijalog između Husein Kapetana i Turskog Beglerbega:
U čuvenom razgovoru sa Turskim Beglerbegom,kada mu je Turski Beglerbeg rekao:

"Nema više Bosne,a neće biti ni Bošnjaka,Huseine...Gineš za državu koja nikad nije postojala - niti će.

Husein Kapetan Gradaščević mu je odgovorio:

Ima Bosne,Beglerbeže,i Bošnjaka u njoj.Bili su prije vas i ako Bog da,biće i poslije vas!!
danas

Post by danas »

eh, eh, avicena...

boli te sto je 6-a baklja dodata "kasno"... ali vidis, ipak je dodata i nije tito popustio hrvatskim i srpskim nacionalistima. a lako je se moglo zadrzati stanje iz 1939-e, ili iz 1941-e... i samo zbog ove baklje je mogla bosna traziti nezavisnost 1992-e, jer su drzave a ne narodi imali to ustavno pravo.

mislis li da bi iko mogao 1990-e ili bilo koje godine uspostaviti drzavu bosnu da se zadrzalo podjeljeno stanje iz 1939-e godine? da je ostalo legalno stanje iz 1939-e, ne bi danas niko znao da je ikada i bilo bosne niti ko je u njoj zivio, kao sto niko i ne spominje recimo, da je prije samo stotinjak godina u uzicu ili sapcu bilo vise dzamija nego u sarajevu... voda ispod mosta...

i sta bi se desilo sa muslimanima u tom slucaju? da si zivio u "srpskom" dijelu ne bi te danas ni bilo, trcao bi za svojom zaklanom glavom jer valjda i sam znas sta su cetnici radili i koji su im ciljevi bili. a da si zivio u "hrvatskom" dijelu imao bi fantasticnu sansu da zamirises kao hrvatski "cvijet" i da postanes "hrvat islamske vjeroispovjesti" u najboljem slucaju. ne bi mi danas citirao koga stignes a da nijedne iz svoje glave ne kazes.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

svi koji danas negiraju pravo nekom da svoj jezik naziva kako osjecaju bi sutra ubijali klali i otimali tudje. danas vrijedjaju a sutra bi nas ubijali kao u srebrenici
avicena

Post by avicena »

eh, eh, danas!

Nedavno u HRT emisiji "Nedjeljom u dva" gostovao povjesničar akademik Dušan Bilandžić. Na pitanje jedne studentice zašto je hrvatska historija u dijelovima vrlo konfuzna odgovorio je u stilu da je to priroda historije i da cijela balkanska historija ima tih problema.
O konstrukcijama ne želim ni da govorim:
Garasanin smatra da bi se trebala pisati i opsta historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri presavsi Bosnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to iskljucivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bosnjaka" i od strane "coveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajuceg."
Ostavljam ja to stručnijima koji isto imaju kako rekoh problema.
Iskreno, da li i ti vjeruješ da ne bi bilo Bosne da nije bilo Tita?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

avicena wrote:
Prenj wrote:
Mene rijetko kad prevari intuicija. Ti ono k'o Vidovita Džemila ili Nizama Al-Raisa.Image
http://www.srpskapolitika.com/forum/ima ... wisted.gif

dobar ti link za smajlic... :-)
Prenj

Post by Prenj »

avicena wrote: Prelistaj historiju:

Relevantan izvor nema sta.
avicena

Post by avicena »

mIRCerka wrote: http://www.srpskapolitika.com/forum/ima ... wisted.gif

dobar ti link za smajlic... :-)
:lol: :lol: :lol:
Ovo nešto kao argument?

Sjetih se nešto tvog porodičnog albuma. Pa meni stalno donose ili pokazuju prijatelji slike sa nedavnih vjenčanja, osmomartovskih proslava, novih godina, krštenja..........pa mi atmosfera na njima ne izgleda ni malo tužna bilo kojeg socijalnog statusa da su.
danas

Post by danas »

avicena wrote:eh, eh, danas!

Nedavno u HRT emisiji "Nedjeljom u dva" gostovao povjesničar akademik Dušan Bilandžić. Na pitanje jedne studentice zašto je hrvatska historija u dijelovima vrlo konfuzna odgovorio je u stilu da je to priroda historije i da cijela balkanska historija ima tih problema.
O konstrukcijama ne želim ni da govorim:
Garasanin smatra da bi se trebala pisati i opsta historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri presavsi Bosnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to iskljucivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bosnjaka" i od strane "coveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajuceg."
Ostavljam ja to stručnijima koji isto imaju kako rekoh problema.
Iskreno, da li i ti vjeruješ da ne bi bilo Bosne da nije bilo Tita?
citiras garasanina kao neki dokaz? dokaz za sta? pa upravo on promovise tezu da nema bosnjaka (nego samo poturcenih srba). mislis li da bi opstao kao bosnjak ili musliman ili bilo sta vec da si zivio u drzavi napravljenoj po ovom principu, a to se lako moglo desiti da je zadrzano stanje iz 1939-e. kako bi to garasaninov plan doprinijeo bosanskoj drzavnosti i ocuvanju bosne kao drzave? tebi je izgleda zao sto mi ne zavrismo u ilijinoj velikoj srbiji, gdje bi se pokoje ime nekog muhamedanca spomenulo katkada? blago nama, haman i to je dosta! neka tamo nase samostalne drzave, glavno je da se pokoji muhamedanac spomene u beogradu!

da, ja smatram da ne bi bilo bosne da je sporazum cvetkovic-macek iz 1939-e ostao na snazi. a ostao bi na snazi zasigurno da nisu pobjedili partizani, i ovo nije sta-bi-bilo-kad-bi-bilo nagadjanje. ko bi ti priznao bosnu kao drzavu? ustase? cetnici? englezi mozda? ili rusi? cime bi to sacuvao bosnu i njenu drzavnost u takvoj istorijsko-politickoj realnosti? rijecima husein-kapetana?
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote:
avicena wrote: Prelistaj historiju:

Relevantan izvor nema sta.
Šta mu fali? Ti možeš ponuditi relevantniji.
Historiju piše pobjednik. Za pedeset godina vlasti onih panegiričara koji su slavili Tita i njegovu revoluciju napisano je mnogo knjiga iz historije. Po nekakvoj inerciji i u nedostatku drugačijih još se koriste i iz njih prepisuju današnji autori :-)
avicena

Post by avicena »

danas wrote:

citiras garasanina kao neki dokaz? dokaz za sta? pa upravo on promovise tezu da nema bosnjaka (nego samo poturcenih srba). mislis li da bi opstao kao bosnjak ili musliman ili bilo sta vec da si zivio u drzavi napravljenoj po ovom principu, a to se lako moglo desiti da je zadrzano stanje iz 1939-e. kako bi to garasaninov plan doprinijeo bosanskoj drzavnosti i ocuvanju bosne kao drzave? tebi je izgleda zao sto mi ne zavrismo u ilijinoj velikoj srbiji, gdje bi se pokoje ime nekog muhamedanca spomenulo katkada? blago nama, haman i to je dosta! neka tamo nase samostalne drzave, glavno je da se pokoji muhamedanac spomene u beogradu!
E svašta!
Ja rekoh da ne želim da učestvujem u pisanju historije i objasnih razloge zašto. Ti to tako iskarikira i može i ovo poslužiti kao argument zašto ne.
danas

Post by danas »

avicena wrote: E svašta!
Ja rekoh da ne želim da učestvujem u pisanju historije i objasnih razloge zašto. Ti to tako iskarikira i može i ovo poslužiti kao argument zašto ne.
ne razumijem sta hoces da kazes, ali nije ni bitno. ti ocigledno vjerujes da bi bosna cudesno opstala pod cetnicima i ustasama, a ne zelis da das ikakve argumente za ovo tvoje misljene (osim nekih linkova) i kazes da neces da "ucestvujes"... pa onda se mozda ne trebas javljati na temu; zbunjujes narod... :roll:
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
ne razumijem sta hoces da kazes, ali nije ni bitno. ti ocigledno vjerujes da bi bosna cudesno opstala pod cetnicima i ustasama, a ne zelis da das ikakve argumente za ovo tvoje misljene (osim nekih linkova) i kazes da neces da "ucestvujes"... pa onda se mozda ne trebas javljati na temu; zbunjujes narod... :roll:
Rekoh bona da neću da učestvujem u diskusiji tipa šta bi bilo kad bi bilo. Ti sa 100% sigurnošću tvrdiš da nije bilo Tita i njegovih komunista da ne bi bilo ni Bosne. E, da li su u antifašističkom pokretu učestvovali i partizani Muslimani koji nikada nisu postali članovi KPJ. Istina, šta bi bilo da je bilo, ali da li je bio ikako moguć pokret otpora (kao Francuska npr.) fašistima na području BiH i bez Tita kada su nas ubijali ili iskorištavali sa obje strane sa tendencijom zatiranja kako i sama kažeš. Zar to ne bi bila nužnost kao i '91.
danas

Post by danas »

@avicena:

procitaj moje ranije postove -- ja se ogranicavam na realnu situaciju i pokusavam da izbjegnem diskusije tipa "sta bi bilo kad bi bilo". rekla sam vec negdje "da li je mogao biti neko bolji od tita -- jeste, ali takve osobe realno nije bilo"... znaci, nas realni izbor je bio cetnici, ustase, partizani i od te realnosti najbolja je bila ona koja se desila... sad, da je teoretski moglo biti nesto bolje... mozda jeste (jer uvijek moze bolje), ali slazem se sa tobom da je o tome bespredmetno raspravljati...
BigBoss

Post by BigBoss »

avicena wrote:
danas wrote:
Rekoh bona da neću da učestvujem u diskusiji tipa šta bi bilo kad bi bilo. Ti sa 100% sigurnošću tvrdiš da nije bilo Tita i njegovih komunista da ne bi bilo ni Bosne. E, da li su u antifašističkom pokretu učestvovali i partizani Muslimani koji nikada nisu postali članovi KPJ. Istina, šta bi bilo da je bilo, ali da li je bio ikako moguć pokret otpora (kao Francuska npr.) fašistima na području BiH i bez Tita kada su nas ubijali ili iskorištavali sa obje strane sa tendencijom zatiranja kako i sama kažeš. Zar to ne bi bila nužnost kao i '91.
Jest bio moguc, sigurno! Ali onda bi ti bio Staljin i Rusija! Jaro, odmori malo sa tim sta bi bilo kad bi bilo. Staljinizam i Ruska cizma bi ti bila neminovnost. Srecom pa je bio Tito da to sprijeci. A ne gotivim komunizam, ali bolje Tito nego Staljin.
Post Reply