Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
HAVANA

#376 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by HAVANA »

Hocete da zovnem mamu da pitam dje si mi kupila kaput 73? Mogu je usput pitat i kad joj bolje bilo,tad il sad.Al necu,skocice joj pritisak.
kmirsad

#377 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kmirsad »

muha_sa wrote:
insomnia78 wrote:Nije ovo djubretarac jebo ga kolac
ni nalik
Image
Image
jebi ga... meni liči... :sad:
HAVANA wrote:
Banksy wrote:Da ne čitam zadnjih 15 stranica, šta smo zaključili, jesu li fgr, Sarajlijice i jugokomunjarice opet za sve krivi... :D
Dajem casnu pionirsku rijec,nisam ja nista kiv :cry: Image
Last edited by kmirsad on 10/05/2018 21:22, edited 1 time in total.
animals

#378 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by animals »

Da se razumijemo, u ono doba je Jugoslovenski pasos bio jedan od najcjenjeniji..
mogao si svuda sa njim bez vize..
par zemalja samo mislim nisi mogao..
drugo je danas, kad je EU..
hAZNADAR

#379 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:

Nije to baš relevantno... Uvijek brojnija kultura/identitet utiče na manje brojnu lakše nego obrnuto, i nema to puno veze sa migrantima... Dok je osmanska država bila jaka, a muslimani i brojčano i politički dominantniji, tad se na Balkanu lakše širio uticaj islamske kulture... Poslije Osmanlija je bilo obrnuto...

Međutim, ako davanje imena karakterističnih za Srbe i Hrvate eto posmatramo kao neku vrstu srbizacije ili hrvatizacije Bošnjaka/Muslimana, onda treba reći da je to bilo daleko od masovne, pa i značajne pojave... Ti slučajevi se ne mjere procentima, nego promilima, i to vrlo vrlo malim promilima... Dakle, neka kuknjava zbog toga nema smisla, pogotovo zato što to nije bilo ni pod kakvom prisilom, i sve je bio lični izbor roditelja...

Druga stvar, Bošnjaci su većinom muslimani, ali istovremeno i Slaveni.... Pored toga što kod njih dominiraju imena tzv. islamskog porijekla (koja se koriste od Indonezije do Maroka), ne bi trebalo biti čudno ako se zalomi i neko ime slavenskog porijekla... Npr. Bijedićevi sinovi nose imena Dragan i Miljenko Bijedić (jedan od rijetkih meni poznatih primjera)... Oba imena dolaze od pridjeva iz bosanskog jezika - drag i mio...

Dakle, nije to toliko čudno i nelogično kao kad se Srbin nazove Muhamedom... Šta to Srbe i Hrvate veže za imena muslimanskog (a zapravoi arapskog, perzijskog i turskog porijekla)? Ništa...

Dakle, ako je ovo krunski dokaz potlačenosti Bošnjaka u toj tamnici zvanoj Jugoslavija (a očito jeste, pošto sam bezbroj puta čuo ovu priču), onda jebiga...
D
Kao sto rekoh,... ako neko konta samo u krajnostima i fokus na jednu pojavu tumaci kao kuknjavu, potlacenost,... e onda hebiga.

To sa imenima je samo jedna manifestacija ali ne toliko bitno. Buduci da nije bilo prisile da se imena mjenjaju niti sankcija za one koji su se drzali tradicije. Glavne zamjerke Jugi su i dalje razliciti arsini ko je nacija a ko ne i kako, pa jezicka politika, i naravno razlicita klasifikacija naroda gdje je od vrha pa nanize uvijek postojala netolerancija i snobizam.

A imena sada kacimo za divnu promjenu na jednoj od mnogih tema o bivsem sistemu. Nije tako davno bilo kada se digla kuka i motika na osnovu Balaseviceve izjave kako Juga nije valjala i zavrsilo se pljuvanjem po Balasevicu.

Sam si i priznao da odredjena epoha, vladar, civilizacija,... nose svoje kulturoloske promjene. Pa tako po tvojoj konstrukciji je bilo logicno da je doslo vrijeme da se Bosnjaci prilagode beogradskoj prijestonici umjesto stambolskoj. Da je slavenofilstvo ideologija u koju se sasvim opravdano trebalo integrisati. Nebitno ko je vec izgradjen kao takav i sam po sebi podoban a ko se imao malo vise odreci i prilagoditi. Jer zaboga logicnije je da se Mehin sin nazove Zoranom negoli Aleksin sin nazove Samirom. :roll:

Pitam se da li si uopce svjestan da si sam upravo potvrdio ko je u toj prici tutor i favorit a ko sitna boranija koja ima da slusa?
Pitam se da li si u svojoj logici slavenskog jezika i tvorbe imena od slavenskih pridjeva zaboravio da postoje brojna imena krscanskog porijekla koja nemaju veze sa slavenizmom. Mozda je i to trebalo slavisticki integrisati ili po poznatim arsinima tebe i klike - ipak ne.

Ono sto je pomalo smijesno u ovoj tematici je da gotovo svi koji negativno reaguju na moje opaske o imenima - sami bolje nego ja u svojim objasnjenjima potvrde upravo ovo sto ja tvrdim. A to je da se islamska kultura i tradicija ipak smatrala stranom a S/H domacom, Bosnjaci su imali stosta promijeniti da bi pozirali kao pravi Jugosloveni a drugi gotovo nista.

A bilo bi krajnje vrijeme da svi fanovi proslog sistema napokon izadju sa realnim prijedlogom i programom ukidanja demokratije i izbora - kako vratiti jednopartijski sistem i kojeg vodju izabrati i slusati. Koji je smisao kudjenja novog politickog poretka i hvale starog ako ne nudis alternativu?
Last edited by hAZNADAR on 10/05/2018 21:24, edited 1 time in total.
kmirsad

#380 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kmirsad »

:lol:
HAVANA wrote:Hocete da zovnem mamu da pitam dje si mi kupila kaput 73? Mogu je usput pitat i kad joj bolje bilo,tad il sad.Al necu,skocice joj pritisak.
Ne pitaj... jebat će ti sve pos pisku...
Mirza007

#381 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Mirza007 »

Fudo387 wrote:Djubretarac ima kapuljacu i onu drvenu dugmad od tri kile.
Na toj dugmadi se moglo ispec kila cevapa na rostilju. Nisu se bacala.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#382 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Chmoljo »

hAZNADAR wrote:
Dobro. J´si završio?
Mozemo li nastaviti sad sa temom? Hvala.
koji oksimoron. lik koji minira temu traži njen nastavak... :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#383 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Chmoljo »

kiligonzales wrote:Intelektualna elita se odljevala, ko kad je historija BiH u 19.st, pa i u 20.st. bila ispisana ratovima, tektonskim drustvenim promjenama. Oni koji su ostali nisu bili mnogobrojni, niti su bili dominantni. Kad se elita izmakne, tesko je bilo sta smisleno organizovati. Zato sto nisu bili politickim faktorom i jeste problem te prve Jugoslavije bio sukob na relaciji Srbi i Hrvati. O Bosni i Bosnjacima se raspravljalo samo u kontekstu svojatanja BiH kao i danas. Samo danas su faktorom koji se pokusava obezvrijediti, kao i postojanje same Bosne, otuda i konstantno napadanje kao na drzavu koja nije funkcionalna. Kad nekoga ne mozes ubiti puskom, ubij ga omalovazavanjem.

Ali znamo kako nam je danas, zivi smo svjedoci svega, sada postavljamo pitanje zasto mi pristajemo da sami sebe obezvrjedujemo? Ni ovaj zadnji rat nije nista manja borba protiv fasizma, niti nista laksi put od onoga koje je neko prosao da bi sacuvao SRBiH, rat, krv, suze i sada kada raspravljamo o necemu sto je bilo, raspravljamo samo brojeci lose stvari koje su nam se desile, ali ne i one dobre.

Istina jeste takva da mi danas trosimo raspravljajuci o nebitnim temama, kao te sto si pomenuo, a prolazi nam vrijeme, te se postavlja pitanje hocemo li znati i ovo sacuvati sto imamo u buducnosti kakvi smo. Omladina nam prvaci šiše i glupiranja, a elita bahacenja i kurcenja.
da.

umjesto da vidimo i saznamo zašto je nešto bilo bolje, bavimo se ofrljativnim metodama i mahalskom pričom. bavimo se nečim što je tek minorna posljedica nečega krupnijeg i opasnijeg - nepostojanja elite, nepostojanja prosvjetitelja u pravo vrijeme, nepismenost, nazadnost, nestručnost, nekompetentnost, opšta nezainteresovanost za društvo i njegov boljitak.

kako vidimo, malo toga se promijenilo, ali bitno je truniti o glupostima.
Point.

#384 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Point. »

Meni je u Jugi bilo dobro.
insomnia78

#385 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

Image
Ne znam kao su planirali da ovo utice na nepismene :D
Ludzak

#386 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Ludzak »

Zato sada ova SDA vladavina je tako dobra za Bošnjake da imaju sve što požele. Od religije do ekonomije.
dobojlija81

#387 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by dobojlija81 »

Nisu
bili su loši naši djedovi
nije škola šćeri za tebe cuvaj krave na 10 km od sarajva,hajd ti sine u preduzece i šup, a onaj sa durmitora došo jbt

odakle su vam bili uglavnom ucitelji prije rata?
cyprus

#388 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by cyprus »

Fudo387 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
cyprus wrote:Nego, do kad će haznadaru biti dozvoljeno da širi netrpeljivost prema Jugoslavenima? Ja ovdje nikad nisam iznio ništa loše što bi se odnosilo na sve, pa ni na većinu Bošnjaka, pa sam redovno proglašavan nekim ko mrzi Bošnjake... Sa druge strane, haznadar redovno udara po svim Jugoslavenima bez ikakve ograde, i nikom ništa... Baška to što siluje zdrav razum...
Dobro pitanje!
Nije ovo pitanje, klasicno kmecanje i upiranje prstom.
Ja ne primjecujem da frajer nekog vrijedja pa da se poziva na sankcije.
Ne svidja ti se njegovo pisanje, razmisljanje, pa nemoj citati i raspravljati sa njim.
Ili bi trebali pustiti sajprusa da napise feferat, mi svi klimnemo glavom, tako je druze sanprus, zivio sajprus, i diskusija zavrsena?
Frajer je svoje pisanje na ovoj temi započeo rečenicom:
hAZNADAR wrote:Komunisti nisu bili losi prema Bosnjacima - Jugosloveni jesu - bili i ostali.
I onda svaki post nastavio ponavljati manje-više isto... I tako maltene na svakoj prošloj temi, gdje god se spominjao bivši sistem i jugoslavenstvo... On pritom nikad ne govori o "pojedinim Jugoslavenima", "nekim Jugoslavenima", "tom i tom Jugoslavenu", čak ni o "većini Jugoslavena"... Jok, on govori samo i jednostavno o "Jugoslavenima", bez ikakve ograde i rezerve, kao da nikakve razlike među nama nema - ko biva svi smo ista govna...
insomnia78

#389 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

A dobro dje su vam sad ti jugosloveni, dje budu i to?
insomnia78

#390 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

Dodju tako vremena kad Srbin postane Jugosloven.
Jel to nas ti hoces pri zdravoj svjesti i cistoj pameti uvjeriti da si ti bajagi nekakav Jugosloven?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#391 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by _BataZiv_0809 »

cyprus wrote:....
Don't feed the trolls :wink:
cyprus

#392 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by cyprus »

insomnia78 wrote:Dodju tako vremena kad Srbin postane Jugosloven.
Jel to nas ti hoces pri zdravoj svjesti i cistoj pameti uvjeriti da si ti bajagi nekakav Jugosloven?
Ako mene pitaš... Zašto bi ikoga bolio qrac šta sam ja? Kažem da jesam Jugoslaven, ali i da nisam - ništa to ne mijenja... Valjda bi trebalo da diskutujemo nekim argumentima, a ne da se gađamo identitetima...

Doduše, neki diskutuju doskočicama... Valjda može i tako...
insomnia78

#393 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

Pa vidim branis nekakav nepostojeci narod pa reko da se ne osjecas tako. Cuj napada jugoslovene. A dje su? Isto ko da krenes braniti Evokse
cyprus

#394 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by cyprus »

insomnia78 wrote:Pa vidim branis nekakav nepostojeci narod pa reko da se ne osjecas tako. Cuj napada jugoslovene. A dje su? Isto ko da krenes braniti Evokse
Malo nas je, al nas ima 8-)

PS Pa ako on može napadat Evokse, zašto ih ja ne bi mogao braniti...
sandzokan

#395 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by sandzokan »

Na koliko stratišta bošnjačkog naroda po istočnoj Bosni su komunisti organizovano vodili školarce? Koliko znam takvih ˝ekskurzija˝ nije bilo. Moje su iz Sandžaka odvodili u Jasenovac. I neka su. Ali zašto ih nisu odveli i u Foču do koje je bilo 3-4 sata vožnje? Koliko je spomenika napravljeno za poklane 1942 u istočnoj Bosni?
Možemo odnos komunista prema Bošnjacima posmatrati i iz ovoga ugla, svakako je smislenije nego razglabati kako se zvalo dijete Džemala Bijedica i ostalh.
insomnia78

#396 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

sandzokan wrote:Na koliko stratišta bošnjačkog naroda po istočnoj Bosni su komunisti organizovano vodili školarce? Koliko znam takvih ˝ekskurzija˝ nije bilo. Moje su iz Sandžaka odvodili u Jasenovac. I neka su. Ali zašto ih nisu odveli i u Foču do koje je bilo 3-4 sata vožnje? Koliko je spomenika napravljeno za poklane 1942 u istočnoj Bosni?
Možemo odnos komunista prema Bošnjacima posmatrati i iz ovoga ugla, svakako je smislenije nego razglabati kako se zvalo dijete Džemala Bijedica i ostalh.
Ko sto drug Joža reče nisu oni mogli voditi protivsrpsku politiku
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#397 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by _BataZiv_0809 »

cyprus wrote:
I onda svaki post nastavio ponavljati manje-više isto... I tako maltene na svakoj prošloj temi, gdje god se spominjao bivši sistem i jugoslavenstvo... On pritom nikad ne govori o "pojedinim Jugoslavenima", "nekim Jugoslavenima", "tom i tom Jugoslavenu", čak ni o "većini Jugoslavena"... Jok, on govori samo i jednostavno o "Jugoslavenima", bez ikakve ograde i rezerve, kao da nikakve razlike među nama nema - ko biva svi smo ista govna...
Moze to i jednostavnije: prica o Jugoslovenima kao sto velikosrbi pricaju o Bosnjacima :wink:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#398 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Velkoski »

Đe nam je YugoSLAVija bila loša, pa bili smo i na zastavi!
sandzokan

#399 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by sandzokan »

insomnia78 wrote:
sandzokan wrote:Na koliko stratišta bošnjačkog naroda po istočnoj Bosni su komunisti organizovano vodili školarce? Koliko znam takvih ˝ekskurzija˝ nije bilo. Moje su iz Sandžaka odvodili u Jasenovac. I neka su. Ali zašto ih nisu odveli i u Foču do koje je bilo 3-4 sata vožnje? Koliko je spomenika napravljeno za poklane 1942 u istočnoj Bosni?
Bratsvo i jedinstvo pa bagerima raskopaju mezarje u kojem je masovna grobnica sa 280 neidentifikovanih žrtava četničke kame.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#400 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Velkoski »

sandzokan wrote:
insomnia78 wrote:
sandzokan wrote:Na koliko stratišta bošnjačkog naroda po istočnoj Bosni su komunisti organizovano vodili školarce? Koliko znam takvih ˝ekskurzija˝ nije bilo. Moje su iz Sandžaka odvodili u Jasenovac. I neka su. Ali zašto ih nisu odveli i u ču do koje je bilo 3-4 sata vožnje? Koliko je spomenika napravljeno za poklane 1942 u istočnoj Bosni?
Bratsvo i jedinstvo pa bagerima raskopaju mezarje u kojem je masovna grobnica sa 280 neidentifikovanih žrtava četničke kame.
Nisu svi isti, eno 13 ljudi diglo parolu u Beogradu i onaj Čeda ili kako već dobio 1.3% glasova :mrgreen:
Post Reply