Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post Reply
Hakiz

#376 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Hakiz »

Koji smo mi mazohisti. 500 godina okupacije i kolonizacije nam bilo malo, hoćemo još. Šta poslije Erdoana, treba da nam neki neonacist dođe i održi miting u ime sjećanja na boravak BiH u sastavu NDH ili barem neki Orbanov Ili Kurcov nacionalist iz Pešte, Budima ili Beča da nas podsjeti ko nam je bio vladar nakon Turaka. Svaka čast Turskoj, ali neka mitinguju u svojoj zemlji. imali smo mi dovoljno problema sa sopstvenim mitinzima, ne trebaju nam tuđi. Ni mitinzi, ni problemi. I kao što neko reče: Ako ga Erdoan održi, red bi bio pozvati i Gulena da održi svoj.

A ovo za dolazak islama prije Turaka. Gdje, kada, dokazi i artefakti, dokumenti itd. Dakle, ostaci neke džamije iz recimo 856. ili 1103. godine, neki dokument iz recimo 1028. u kojem piše da ovdje žive muslimani itd. Majka mu stara, u Britaniji neki običan čovjek u kući ima tapiju da je u njegovoj kući 1243. prespavao tadašnji kralj, analiziranu i potvrđenu od istoričara. Valjda ovdje neka institucija ima dokaze, dokumente i artefakte o postojanju islama otprije Turaka. Ne samo priče ili mišljenja istoričara, nego fizičke dokaze. To se fino pokaže i time začepe usta onima koji kažu da ovdje nije bilo islama prije Turaka. Ako toga nema, onda je to kao Semirova priča o piramidama u Visokom.
kiligonzales

#377 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales »

horkesh wrote:
shbc wrote:
Lose sam se izrazio u boldovanom... Vec smo ih stigli.
Nije to tako lako stići, ali jesmo na dobrom putu, fakat.
Ne nego kod nas nema razmisljanja van kutije, tako da je svak ko dodje sa novim podatkom, o necemu, bude ismijavan, ono vidi budale sta on prica,
a u biti najveci bastenici balkanske historije nisu sami Balkanci, vec njihovi okupatori. Vece, znacajnije i kvalitetnije arhive, biblioteke sacuvali su njihovi okupatori, nego oni sami o sebi. Eto kad bi krenuli nabrajati ovdje samo institucije od toga znacaja na Balkanu i koje su po starosti najznacajnije, vidjeli bi koliko u nekim nasim ustaljenim misljenjima ima zabluda.
horkesh

#378 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by horkesh »

kiligonzales wrote: Ne nego kod nas nema razmisljanja van kutije, tako da je svak ko dodje sa novim podatkom, o necemu, bude ismijavan, ono vidi budale sta on prica,
a u biti najveci bastenici balkanske historije nisu sami Balkanci, vec njihovi okupatori. Vece, znacajnije i kvalitetnije arhive, biblioteke sacuvali su njihovi okupatori, nego oni sami o sebi. Eto kad bi krenuli nabrajati ovdje samo institucije od toga znacaja na Balkanu i koje su po starosti najznacajnije, vidjeli bi koliko u nekim nasim ustaljenim misljenjima ima zabluda.
Ma joj, na stranu svi historijski podaci, svakodnevno gledam bošnjačku balavurdiju, koja biblioteke u životu nije vidjela, kako perpetuira iste mitove s kojima su se Srbi hranili prije devedesetih.

Očuvati historijsku istinu i herojsku odbranu Armije RBiH, uvijek. Natezati se i pregibati kako bi razvukli činjenice da odgovaraju unaprijed postavljenim tezama - nikad.
Novak20

#379 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Novak20 »

kiligonzales wrote:
Ne nego kod nas nema razmisljanja van kutije, tako da je svak ko dodje sa novim podatkom, o necemu, bude ismijavan, ono vidi budale sta on prica,
@kiligonzales, nikad ali baš nikad, istorija srednjovjekovne Bosne nije napisana kako treba. Uvijek se pisala u interesu Osmanlija, Austrougara, Vatikana, Srba i Hrvata. A i da jeste napisana kako treba, pitanje je da li bi smo je prihvatili. :sad:
kiligonzales

#380 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales »

Hakiz wrote:Koji smo mi mazohisti. 500 godina okupacije i kolonizacije nam bilo malo, hoćemo još. Šta poslije Erdoana, treba da nam neki neonacist dođe i održi miting u ime sjećanja na boravak BiH u sastavu NDH ili barem neki Orbanov Ili Kurcov nacionalist iz Pešte, Budima ili Beča da nas podsjeti ko nam je bio vladar nakon Turaka. Svaka čast Turskoj, ali neka mitinguju u svojoj zemlji. imali smo mi dovoljno problema sa sopstvenim mitinzima, ne trebaju nam tuđi. Ni mitinzi, ni problemi. I kao što neko reče: Ako ga Erdoan održi, red bi bio pozvati i Gulena da održi svoj.

A ovo za dolazak islama prije Turaka. Gdje, kada, dokazi i artefakti, dokumenti itd. Dakle, ostaci neke džamije iz recimo 856. ili 1103. godine, neki dokument iz recimo 1028. u kojem piše da ovdje žive muslimani itd. Majka mu stara, u Britaniji neki običan čovjek u kući ima tapiju da je u njegovoj kući 1243. prespavao tadašnji kralj, analiziranu i potvrđenu od istoričara. Valjda ovdje neka institucija ima dokaze, dokumente i artefakte o postojanju islama otprije Turaka. Ne samo priče ili mišljenja istoričara, nego fizičke dokaze. To se fino pokaže i time začepe usta onima koji kažu da ovdje nije bilo islama prije Turaka. Ako toga nema, onda je to kao Semirova priča o piramidama u Visokom.
Covjek ne dolazi Bosnjacima, Srbima i Hrvatima da popuje, vec svojima i bori se za svaki glas turskih drzavljana van Turske.

Pa spomenuh ti selo Mlike, dzamiju i godinu kad je sagradjena, ona nije dovoljna referentna, jbg sta ja mogu kad tebi nije referentno djelo nekog arapskog historicara ili putopisca toga vremena jer tesko je nekome razumjeti da je neko imao smislenije i bolje i pismenije drustvo od Evropljana tada i civilizovanije. Prostor Evroazije nije mogao proci bez ranijeg dodira sa Islamom, pa time ni Balkan jednostavno dosta dodirnih tacaka. Stalno prisustvo na Balkanu je doslo naravno sa dolaskom Osmanlija. Ispade samo relevantno ono sto smo zabiljezili sami.

To me pricanje o historiji podsjeti na necije pricanje srpske historije, ono covjek napise putopis od par stotina strana svoj putopis u 17 stoljecu, opise mnoge pojedinosti pojedinih gradova, varosi toga vremena, broj stanovnika, domacinstava, religijskih objekata, neku velicinu religijskih zajednica, poput Evlije Celebije i onda dodje neko i zapisa to, kaze sta ce on, to nije bilo tako, kakav Islam i Srbija, a onda kad treba dokazivati prisustvo svog naroda u BiH onda zvekne Benedikta koji je projahao do Stambola da miri Ugare i Osmanlije i vratio se kuci brze nego ovaj, ali je bitan kad treba omalovaziti postojanje hereze u BiH i Crkvu Bosansku, njene historije i pored nekih drugih dokumenata koji svjedoce o tome i nagurati postojanje odvajkada Srba u BiH i tvrditi kako su bosanski banovi, pa i kraljevi bili potomci Srba.
kiligonzales

#381 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales »

horkesh wrote:
kiligonzales wrote: Ne nego kod nas nema razmisljanja van kutije, tako da je svak ko dodje sa novim podatkom, o necemu, bude ismijavan, ono vidi budale sta on prica,
Ma joj, na stranu svi historijski podaci, svakodnevno gledam bošnjačku balavurdiju, koja biblioteke u životu nije vidjela, kako perpetuira iste mitove s kojima su se Srbi hranili prije devedesetih.

Očuvati historijsku istinu i herojsku odbranu Armije RBiH, uvijek. Natezati se i pregibati kako bi razvukli činjenice da odgovaraju unaprijed postavljenim tezama - nikad.
Sve su to teme za sebe, na kraju krajeva o svemu nemoramo imati jednako misljenje, historija je spekulativna, ne pociva uvijek na istini i cinjenicama. Kod nas Balkanaca to je polje politike i zloupotrebe nazalost, jednostavno suocavanja. Tako da nema svrhe mnogo raspravljati o tome. Nekad se jednaki dokumenti razlicito prevode i tumace. Zato nam pristup sa strane treba jer ocito smo sami nedorasli da se i sobom dovoljno dobro bavimo.
Hakiz

#382 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Hakiz »

kiligonzales wrote: Covjek ne dolazi Bosnjacima, Srbima i Hrvatima da popuje, vec svojima i bori se za svaki glas turskih drzavljana van Turske.
To što se on bori za svaki glas turskih državljana van Turske je njegov problem. Šta BiH ima sa izborima u Turskoj da bi partija iz Turske mitingovala ovdje? A posebno pitanje je da li bi nekoj drugoj partijii osim AKP-u bilo dozvoljeno da ovdje mitinguje. Naime, kada smo već povuklii priznanje Orhanu Pamuku jer nije sljedbenik sultan-Erdoana, onda...

Ja mislim da ni jedna partija na svijetu ne bi smjela mitingovati van države u kojoj se bori da osvoji vlast. Izvoz problema u druge države je nepoštovanje države u koju te probleme izvoziš. Naročito ako je taj koji se bavi tim izvozom diktator ili ostvareni ili u pokušaju. Naravno, naš poltronski mentalitet saginjanja glave će Erdoanu dozvoliti da ovdje održi miting koji sa nama nema veze, ali treba reći nešto protiv toga barem da ne padne Bosna šapatom. Neka za te turske državljane u BiH čiji glas hoće održava mitinge u ambasadi, to je teritorij Turske unutar BiH. A ne na našoj teritoriji.

A kada mu se već dozvoli, barem da to naplatimo sa milijardama Turskih lira potrošenih za infrastrukturu pa da imamo moderne ceste, dobre vodovode, uređena odlagališta otpada, moderan željeznički prevoz i putnika i roba itd. Kada već tako dobro grade metroe da im idu isod Bosfora neka i nama naprave jedan da ide ispod Miljacke. Da nam zahvali za mitingovanje na našoj suverenoj (sic) teritoriji.

Ali ne, daćemo i ponos i obraz, a i guze džaba.

Čovječe, ako sam već kurva, daj da budem skupa, da znam zašto se prodajem.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#383 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by pici »

nas i turKa sto miliJona :bih:
Kejn

#384 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Kejn »

Smiješno mi je dovođenje Turaka i Erdogana u kontekst današnjih zbivanja. Današnja Turska nije Osmansko carstvo, niti je današnja Bosna ona Kraljevina Bosna iako su obje države "pravno-političke" nasljednice. Međutim.....

Ono što je je važniji problem je tendencija modernog "Turčenja" koji je zastupljen kod današnjih Bošnjaka koji se uvodi pod krinkom. Npr. Alija u seriji "Alija" u jednoj od epizoda piše nekakav posljedni dokument i ruku stavlja na Tursku zastavu. To je prvo uvreda za svakog Bošnjaka zato što nama Turska više ništa ne znači niti je išta značila još od kako je AU anektirala Bosnu i od kako je napravljen rijaset IZ krajem 19. vijeka. Također odnos Bosne i Turske je 1992 bio isti kao i odnos sa Japanom a pomoć koju smo primili neznatna. Ako treba stavljat ruku na nečiju zastavu to je na zastavu Irana, Saudije koja je naftom kupila Amere da bombarduju VRS ili na samu zastavu SAD-a. Također zabrinjavajući je trend uvođenja Turskog jezika u osnovnim školama pod krinkom bratimljenja. Ljepo je znati više jezka ali maltretirati djecu uvođenjem jezika koji se globalno ne može porediti sa jednim Engleskim ili Arapskim je totalno bespotrebnio. Također naša djeca ne znaju bosanski kako treba, ne znaju za standard jezik im je uništen uvođenjem BHS-a i evo neki dan i nekakvog novog standarda za bosanski kojim je onaj dosadašnji iz 1996 pometen te je Bošnjačko književno stvaralaštvo od 1996 pa do danas dovedenu pod upitnik.Bošnjačka djeca govore tko jer misle da je kul ili ispravno bubaju kroatizme i srbizme jer osnovno obrazovanje po bosanskom programu jednostavno nema nikakvog smisla upravo zbog BHS-a i podvaljivanja muda pod bubrege.

Bojim se da se Bošnjaci muslimani pod teretom moderne nacije ponovno urušavaju i pokušavaju sakriti u nekakvu školjku jer jednostavno nemaju snage da se razviju u modernu naciju. Vraćamo se na stanje obične vjerske autonomne grupe iz 1908. Ovaj put nam nije kriva naša korumpirana feudalna kasta već sami mi kao narod. Naravno nije nam lahko jer nemamo potpuni suverenitet nad državom, djelimo državu sa još dva naroda a okruženi smo njihovim maticama koje su mnogo razvijenije od naše zemlje. Država nam je pod protekroratom, imamo razvijenu ljevicu koja također urušava naš identiet kao naroda je joj ovo gore pobrojanu uopšte nije bitno, SDA je nažalost glavni izvor problema za ove pojave Neosmanizma ali i Vehabizma koji nam polahko pristiže zbog našeg saveza sa SAD-om i Saudijom tu je naravno i bošnjačko "mahala ti sve oprašta ali uspjeh nikada" što je razlog da se bošnjačka politička scena stalno fragmentira novim strankama na svakom ciklusu.

Ne ulaganje u nacionalni identitet, ne učenje o tome u školama, te djelovanje SDA-a koja nije desna nacionalna stranka te nepostojanje klasične desničarske stranke kod Bošnjaka počinje nam stizati na naplatu.
Point.

#385 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Point. »

Novak20 wrote:
Hafis wrote:Zaboravio si glavno - svjetlost. Ostavilo je vjeru. Sad bi bili dosadna i monolitna kršćanska zemlja...k'o većina europskih. A ovako smo šarolika razmeđa svijetova, vazda na prometnici. I nikad nam nije dosadno :)
A jbt. poštujem vjeru ali nakon Iraka i Sirije vidim kakva je to vjera.
Nemaju ti bolidi ništa sa vjerom, kriminalci i psihopate koji tumače vjeru na svoj način da opravdaju svoje zločine.

Mogao si uzeti primjer Malezije, Turske, Maroka, Tunisa da vidiš kakva je to vjera ali avaj, to ne ulazi u današnji trend.

Poštujem i ja vjeru, al ne pada mi na pamet da nakon španske inkvizacije, kolonizacije Afrike u ime Boga, Oca i Svetog Duha, Hitlera, Pavelića i Praljka, kažem kakva je to vjera.
Last edited by Point. on 02/05/2018 09:06, edited 1 time in total.
notsure

#386 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by notsure »

Hakiz wrote:
kiligonzales wrote: Covjek ne dolazi Bosnjacima, Srbima i Hrvatima da popuje, vec svojima i bori se za svaki glas turskih drzavljana van Turske.
To što se on bori za svaki glas turskih državljana van Turske je njegov problem. Šta BiH ima sa izborima u Turskoj da bi partija iz Turske mitingovala ovdje? A posebno pitanje je da li bi nekoj drugoj partijii osim AKP-u bilo dozvoljeno da ovdje mitinguje. Naime, kada smo već povuklii priznanje Orhanu Pamuku jer nije sljedbenik sultan-Erdoana, onda...

Ja mislim da ni jedna partija na svijetu ne bi smjela mitingovati van države u kojoj se bori da osvoji vlast. Izvoz problema u druge države je nepoštovanje države u koju te probleme izvoziš. Naročito ako je taj koji se bavi tim izvozom diktator ili ostvareni ili u pokušaju. Naravno, naš poltronski mentalitet saginjanja glave će Erdoanu dozvoliti da ovdje održi miting koji sa nama nema veze, ali treba reći nešto protiv toga barem da ne padne Bosna šapatom. Neka za te turske državljane u BiH čiji glas hoće održava mitinge u ambasadi, to je teritorij Turske unutar BiH. A ne na našoj teritoriji.

A kada mu se već dozvoli, barem da to naplatimo sa milijardama Turskih lira potrošenih za infrastrukturu pa da imamo moderne ceste, dobre vodovode, uređena odlagališta otpada, moderan željeznički prevoz i putnika i roba itd. Kada već tako dobro grade metroe da im idu isod Bosfora neka i nama naprave jedan da ide ispod Miljacke. Da nam zahvali za mitingovanje na našoj suverenoj (sic) teritoriji.

Dolazi da svima pokaže da smo turska kolonija, da zapiša teritoriju koju smatra svojom, da nas ponizi i naruga se Zapadu.
Milijarde su već došle, ali ne u vidu investicija i fabrika, nego kao koferi para za SDA koji su potrošeni na kupovinu glasova po džematima pred svake izbore, na bogaćenje "elite" kao što su Amir Zukić, Omer Škaljo, Salmir Kaplan i slična bagra koja prodaje bosanski identitet i ponos i obraz za turske lire.
kiligonzales

#387 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales »

Hakiz wrote:

Znas li gdje ce i kako biti taj miting? Na kojoj lokaciji, zatvoren ili otvoren prostor? Meni ne smeta da dodje, neka ga, kad mogu paradirati drzavnici iz komsiluku svako malo po Mostaru i Banja Luci sa dvojicom rusitelja BiH prema zadnjem izvjescu State Departmenta, onda vala i Erdogan moze u Sa doci i miting odrzati za svoje Turke.

Da je tako kako pricas nebi u BiH bilo ni HDZ, HSP, ni SRS, ni SNS, ma da je ova zadnja slab faktor u RS, ali eto postoji, stranke koje svoje politike vode prema svome starijem bratu iz komsiluka. Sta se nas tice odnos medju samim Turcima? Erdogan je Turskoj dao mnogo, inace bez njega bi bili ko zna koja ekonomija svijeta, sada su giganti za ono sto su bili. Eto i u BiH imas njene diktatore, Covica koji se bez pogovora slusa, Dodika takodjer, koji se sele sa mandata na mandat, s funkcije na funkciju, a tu je i Bakir, nebi me cudilo da sada bude premijer FBiH, a zena predsjednica iz reda bosnjackog naroda (mada mislim da ce DF i SDP odvaliti), u regionu isto tako imamo Vucica koji je cas gore cas dole s funkcije sece, u Crnoj Gori Milu i td, kad vec se bunis protiv diktatora ostvarenih ili pokusaju, barem pogledaj sta su uradili za svoj narod na tom ekonomskom ili tehnoloskom polju, kakav su prosperitet donjeli. Naravno ne slazem se ni ja sa AKP partijom ni Erdoganom u svemu, na kraju i ne doticu me se mnogo ni oni ni njihov nacin obracunavanja sa svojim protivnicima. Pusti se te price demagogije kako BiH sapatom pada. Zbog toga sto se nekome u BiH ne svidja Erdogan Bosnjaci trebaju odjebati svoje prijatelje, nek ih odjebu prvo oni koji je napadaju za dobrobit BiH, kojekakve svoje paravojne formacije i kurce palce, trecerazredne diplomate Austrije, Izraela, Rusije ili koga vec.

Posto im se cesto spotice da ne pomazu nama...
https://faktor.ba/vijest/tika-u-bih-dje ... ata-240978

Njima odlicno i bolje nego sto mislis, a to sto smo mi nesposobni da od bilo koga boljeg ucimo, bili oni Njemci ili Turci, Amerikanci ili Britanci jbg niko nam nije kriv...

Ako cemo vec o ponosu, obrazu, kurvama daj da me guze Srbija i Hrvatska, nemoj ziv bio Turci i njihova zemlja iz top 20 ekonomija svijeta :D
kiligonzales

#388 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales »

Kejn wrote:Smiješno mi je dovođenje Turaka i Erdogana u kontekst današnjih zbivanja. Današnja Turska nije Osmansko carstvo, niti je današnja Bosna ona Kraljevina Bosna iako su obje države "pravno-političke" nasljednice. Međutim.....

Ono što je je važniji problem je tendencija modernog "Turčenja" koji je zastupljen kod današnjih Bošnjaka koji se uvodi pod krinkom. Npr. Alija u seriji "Alija" u jednoj od epizoda piše nekakav posljedni dokument i ruku stavlja na Tursku zastavu. To je prvo uvreda za svakog Bošnjaka zato što nama Turska više ništa ne znači niti je išta značila još od kako je AU anektirala Bosnu i od kako je napravljen rijaset IZ krajem 19. vijeka. Također odnos Bosne i Turske je 1992 bio isti kao i odnos sa Japanom a pomoć koju smo primili neznatna. Ako treba stavljat ruku na nečiju zastavu to je na zastavu Irana, Saudije koja je naftom kupila Amere da bombarduju VRS ili na samu zastavu SAD-a. Također zabrinjavajući je trend uvođenja Turskog jezika u osnovnim školama pod krinkom bratimljenja. Ljepo je znati više jezka ali maltretirati djecu uvođenjem jezika koji se globalno ne može porediti sa jednim Engleskim ili Arapskim je totalno bespotrebnio. Također naša djeca ne znaju bosanski kako treba, ne znaju za standard jezik im je uništen uvođenjem BHS-a i evo neki dan i nekakvog novog standarda za bosanski kojim je onaj dosadašnji iz 1996 pometen te je Bošnjačko književno stvaralaštvo od 1996 pa do danas dovedenu pod upitnik.Bošnjačka djeca govore tko jer misle da je kul ili ispravno bubaju kroatizme i srbizme jer osnovno obrazovanje po bosanskom programu jednostavno nema nikakvog smisla upravo zbog BHS-a i podvaljivanja muda pod bubrege.

Bojim se da se Bošnjaci muslimani pod teretom moderne nacije ponovno urušavaju i pokušavaju sakriti u nekakvu školjku jer jednostavno nemaju snage da se razviju u modernu naciju. Vraćamo se na stanje obične vjerske autonomne grupe iz 1908. Ovaj put nam nije kriva naša korumpirana feudalna kasta već sami mi kao narod. Naravno nije nam lahko jer nemamo potpuni suverenitet nad državom, djelimo državu sa još dva naroda a okruženi smo njihovim maticama koje su mnogo razvijenije od naše zemlje. Država nam je pod protekroratom, imamo razvijenu ljevicu koja također urušava naš identiet kao naroda je joj ovo gore pobrojanu uopšte nije bitno, SDA je nažalost glavni izvor problema za ove pojave Neosmanizma ali i Vehabizma koji nam polahko pristiže zbog našeg saveza sa SAD-om i Saudijom tu je naravno i bošnjačko "mahala ti sve oprašta ali uspjeh nikada" što je razlog da se bošnjačka politička scena stalno fragmentira novim strankama na svakom ciklusu.

Ne ulaganje u nacionalni identitet, ne učenje o tome u školama, te djelovanje SDA-a koja nije desna nacionalna stranka te nepostojanje klasične desničarske stranke kod Bošnjaka počinje nam stizati na naplatu.
Turcima je Alija vazan simbol borbe jer se promakao u lidera jednog naroda i doprinjeo opstanku BiH bez odricanja od islamskog identiteta, dok u modernoj Turskoj se u proslosti pokusala skrojiti kapa muslimanima, odvojiti vjera od drzave iako su sami imali snazan islamski identitet i imaju ga i danas. Zato je on njima cijenjen i bitan jer nije bio kratkog pogleda, niti je njegova vizija i percepcija islama bila zatvorena. Svakako je kod nas podcjenjen i omalovazavan, a razumljivo i zasto i od koga. Oni ga svojataju zbog svojih interesa i smatraju da im je to vip ulaznica u ovaj prostor sto se pokazuje tacnim kad vidimo s kime Turci ovdje prvo koketiraju.Na kraju bitan im je i zbog nekih njihovih politickih unutrasnjih borbi, ali ne nasih.

Sad sto Turci ko Turci u sve gurnu njihov nacionalni identitet i vaznost, to su njihove bolesti, ne nase. Mi imamo dovoljno svojih da se ne moramo zamarati njima, eto ti si pobrojao neke. Mi da mozemo u sve bi gurnuli slabost, prije nego nacionalni ponos i identitet.

Na kraju odlicno si pobrojao nase boljke.
kiligonzales

#389 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales »

Point. wrote:
Novak20 wrote:
Hafis wrote:Zaboravio si glavno - svjetlost. Ostavilo je vjeru. Sad bi bili dosadna i monolitna kršćanska zemlja...k'o većina europskih. A ovako smo šarolika razmeđa svijetova, vazda na prometnici. I nikad nam nije dosadno :)
A jbt. poštujem vjeru ali nakon Iraka i Sirije vidim kakva je to vjera.
Nemaju ti bolidi ništa sa vjerom, kriminalci i psihopate koji tumače vjeru na svoj način da opravdaju svoje zločine.

Mogao si uzeti primjer Malezije, Turske, Maroka, Tunisa da vidiš kakva je to vjera ali avaj, to ne ulazi u današnji trend.

Poštujem i ja vjeru, al ne pada mi na pamet da nakon španske inkvizacije, kolonizacije Afrike u ime Boga, Oca i Svetog Duha, Hitlera, Pavelića i Praljka, kažem kakva je to vjera.
:thumbup:
Hakiz

#390 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Hakiz »

kiligonzales wrote: Ako cemo vec o ponosu, obrazu, kurvama daj da me guze Srbija i Hrvatska, nemoj ziv bio Turci i njihova zemlja iz top 20 ekonomija svijeta :D
Ne razmišljamo svi na način da ako si protiv jednih, onda automatski moraš biti za one druge.
kiligonzales

#391 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales »

Hakiz wrote:
kiligonzales wrote: Ako cemo vec o ponosu, obrazu, kurvama daj da me guze Srbija i Hrvatska, nemoj ziv bio Turci i njihova zemlja iz top 20 ekonomija svijeta :D
Ne razmišljamo svi na način da ako si protiv jednih, onda automatski moraš biti za one druge.
Kod nas na Balkanu uvijek ima skrivenih motiva i debelih zaledjina necijem napadanju bilo cega. Zato i ovako bezvezna tema poput ove postane bitnom. Kada vec prica poput ove dobije tezinu u medijskom prostoru, onda se motivi i zaledjine moraju propitivati. Ako je ovo samo tvoje misljenje bez nekog nametnutog i naslijedjenog jednoumlja, okej postujem.

Ali postavimo sad pitanje kontra ovog, sta ako mediji pricaju kako ce biti mitinga kojeg mozda u stvarnosti nece biti? Sta cemo govoriti ako se isti ne desi?

Kod nas se u danu rodi i nestane more senzacionalistickih clanaka, potakne tema i potom se isto tako ugase pred naletom novih sve za rad ko zna cijih sve prica...
Hakiz

#392 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Hakiz »

kiligonzales wrote:
Hakiz wrote:
Kod nas na Balkanu uvijek ima skrivenih motiva i debelih zaledjina necijem napadanju bilo cega. Zato i ovako bezvezna tema poput ove postane bitnom. Kada vec prica poput ove dobije tezinu u medijskom prostoru, onda se motivi i zaledjine moraju propitivati. Ako je ovo samo tvoje misljenje bez nekog nametnutog i naslijedjenog jednoumlja, okej postujem.

Ali postavimo sad pitanje kontra ovog, sta ako mediji pricaju kako ce biti mitinga kojeg mozda u stvarnosti nece biti? Sta cemo govoriti ako se isti ne desi?

Kod nas se u danu rodi i nestane more senzacionalistickih clanaka, potakne tema i potom se isto tako ugase pred naletom novih sve za rad ko zna cijih sve prica...
Ako mitinga ne bude, onda imamo opet puno pitanja. Prvo bi bilo zašto smo uopšte pomislili da će miting biti ovdje. Naravno, postoji mogućnost da je miting ovdje bio planiran pa da se od njega odustalo, ali ako nije bio planiran ovdje šta je to šta nas je navelo da pomislimo da će biti ovdje? Koje želje, frustracije, strahovi i nadanja nas tjeraju da o sebi i drugima, o odnosu drugih prema nama i nas prema drugima mislimo kako mislimo?

Mislim da će se takva pitanja postavljati sve dok ne prebolujemo pubertetske bolesti i odrastemo i postanemo sigurni u sebe i samosvjesni, svjesni svojih vrijednosti i mjesta u svijetu i istoriji kao narod(i) i bosanskohercegovačka nacija.

Naime, mislim da ako bismo postigli konsenzus da jesmo razni narodi (Bosanci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali, ovi, oni) ali smo svi jedna, bosanskohercegovačka, nacija da bi nam svima bilo lakše i krenuli bismo naprijed. A i odnosi sa drugima, sa pripadnicima naših naroda koji su pripadnici drugih nacija kao i sa svima stalima bi bili na jačim, zdravijm temeljma. Ne bi nam trebao mitološki stariji brat, otac ili babo nacije koji dolazi iz Hrvatske, Srbije, Turske ili odakle već sve ne. Tada ni želja drugih da mitinguju ovdje ne bi postojala, a ako bi se mitingovanje i desilo, nama ne bi bio problem. Niti bi kme pomogao takav miting, niti bi kome naštetio.

Ali, dok još odrastamo i podložni smo dječijim bolestima, sve što može unijeti i raširiti viruse i zaraze treba sprečiti.
kiligonzales

#393 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales »

Hakiz wrote:
kiligonzales wrote:
Hakiz wrote:

Ako mitinga ne bude, onda imamo opet puno pitanja. Prvo bi bilo zašto smo uopšte pomislili da će miting biti ovdje. Naravno, postoji mogućnost da je miting ovdje bio planiran pa da se od njega odustalo, ali ako nije bio planiran ovdje šta je to šta nas je navelo da pomislimo da će biti ovdje? Koje želje, frustracije, strahovi i nadanja nas tjeraju da o sebi i drugima, o odnosu drugih prema nama i nas prema drugima mislimo kako mislimo?

Mislim da će se takva pitanja postavljati sve dok ne prebolujemo pubertetske bolesti i odrastemo i postanemo sigurni u sebe i samosvjesni, svjesni svojih vrijednosti i mjesta u svijetu i istoriji kao narod(i) i bosanskohercegovačka nacija.

Naime, mislim da ako bismo postigli konsenzus da jesmo razni narodi (Bosanci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali, ovi, oni) ali smo svi jedna, bosanskohercegovačka, nacija da bi nam svima bilo lakše i krenuli bismo naprijed. A i odnosi sa drugima, sa pripadnicima naših naroda koji su pripadnici drugih nacija kao i sa svima stalima bi bili na jačim, zdravijm temeljma. Ne bi nam trebao mitološki stariji brat, otac ili babo nacije koji dolazi iz Hrvatske, Srbije, Turske ili odakle već sve ne. Tada ni želja drugih da mitinguju ovdje ne bi postojala, a ako bi se mitingovanje i desilo, nama ne bi bio problem. Niti bi kme pomogao takav miting, niti bi kome naštetio.

Ali, dok još odrastamo i podložni smo dječijim bolestima, sve što može unijeti i raširiti viruse i zaraze treba sprečiti.
Sto je najgore propitivace se pojedinci o tome, raja samo onako klizne na prvu medijsku objavu na internetu o necemu i pere o tome.

Tesko cemo mi sa pragom ovolikog licemjerluka ikada sazriti kao drustvo, a kamoli kao nacija. Nasu bolest ne hranimo samo mi sami, hrane je i oni do nas. To ti je nalik da ocekujes da ce u sobi punoj bolesnika neko ponuditi

Pa i ja sam da se nacija odredjuje prema mjestu rodjenja, drzavljanstvu i pasosu zemlje u kojoj si rodjen, ali nazalost ovdje je postalo prihvatljivije nazivanje svime drugim samo ne Bosancima i Hercegovcima, pa i ovim Bosnjacima ciji epitet je nekada bio epitet za sve stanovnike BiH, a sada iskljucivo za bosanske muslimane. Ali nasa nam realnost ne dozvoljava zivljenje utopistickih ideja u momentima kada stvari mogu kliznuti uvijek na gore. Prvo da svi pokazemo da smo sacuvati u stanju i ovakvu BiH, a potom kad taj test polozimo, treba je graditi i jacati dalje.
Sanjarko

#394 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Sanjarko »

GandalfSivi wrote:
Vizionar 1985 wrote:
insomnia78 wrote:Jasta je
Jest. Istina je. Dosao na ove prostore sa Arapskim trgovcima, piratima i u Bosnu prije pada Bosanskog Kraljestva. Poceo da dolazi na ove prostore od 1.000 i neke pa do 1.450 i neke. A Bosansko Kraljestvo se islamiziralo u Ejalet poslije skoro svo. Jer Bosanski Ejalet izgledom je slican Bosanskom Kraljestvu.

Nisu dzaba pisali papi ono sve, heretici itd., brzo ce prihvatiti islam itd., i kmecanje na kraju.

Ovo je historijska cinjenica. Sada ko prihvata to je pitanje.

Koji ste vi amateri, svi redom. Islam je dosao na ove prostore mnogo prije nego sto mnogi ovdje misle. Jos je i Aleksandar Makedonski bio musliman...

https://www.youtube.com/watch?v=I46-OCg7E5A
Nisam amater. Govorim ti istinu koja je dostupna sada. Ne mislim samo na podrucje Bosne nego na eks-ju podrucje. Dolazili u Dalmaciju Arapski trgovci i pirati, Turci upadali u Bosnu sa islamiziranim stanovnistvom vec 1.450 i neke mozda i prije jer cuo sam da je vec poceo se u Istocnoj Bosni islam kao religija 1.440 i neke prihvacati i da je vec tada bilo dzamija u Bosni itd.

Imaju dokumenti, price itd.
Sanjarko

#395 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Sanjarko »

Tema je lazna. Ne znam sto nije pod kljucem. Jer ne dolazi na miting nego u zvanicnu posjetu Bosni i Hercegovini da potpise trgovinske sporazume. Sada sto ce u sklopu te posjete i miting mozda odrzati to je druga stvar. Ali ne dolazi samo radi mitinga kako je u temi navedeno. Ko zna mozda ni ne bude mitinga, nego samo posjeta i potpisivanje sporazuma.
Haman2

#396 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Haman2 »

Hakiz

Slazem se.

O ISLAMU U BIH Jedan kolega postavio je upit vezano za tvrdnju kolege, da je islam bio prisutan na ovim prostorima i prije dolaska Osmanlija. Ovo je samo uvod. Ako ga ta problematika interesira, nek potrz magazin Ogledalo koji je izlazio prije rata. Stampan je u Italiji a uredjivan u Zagrebu i prodavan sirom BiH. Mozda ga nadje u nekoj od biblioteka BiH.
Dokazi o prisustvu islama na prostorima današnje Bosne i Hercegovine prije dolaska Osmanlija – U Bosni je islam prisutan od XII stoljeća

Image

Još prije dolaska Osmanlija posjedujemo podatke o prisustvu islama u sjeveroistočnoj Bosni. O tome govori arapski pisac Abu Hamid Garnati, koji je boravio u Ugarskoj između 1150. i 1154. godine i našao plaćenike Magribance – muslimane, koji se se borili na strani Ugara protiv bizantske vojske. Obzirom da je u tom ratu učestovao i bosanski ban Borić, kao ugarski saveznik, sa njim je kasnije i grupa muslimana, poslije nazvanih Kalisije, došla na prostor sjeveroistočne Bosne. Tome svjedoči i današnji toponim grada Kalesije. Bio je rezultat trgovačkih veza ili posljedica naseljavanja muslimanskih plaćenika koji su čuvali državne granice, o čemu pružaju podatke arapski putopisac Abu Hamid Garnati (1080 – 1170), kao i bizantski pisci Jovan Kinam (1150 – 1165), Honijat i Mihailo.

U većem dijelu literature govori se o plemenima koja su ispovijedala islam i koja su u toku velike seobe naroda naselila prostor jugoistočne Evrope. U pitanju su: Avari, Kozari, Byseni, Pečenzi, Kumani, Kalisije i itd. Prisustvo ovih plemena se najčešće vezuje za Srijem i Slavoniju, a kako je jugoistočna Bosna bila u interesnoj sferi Ugarske, postoje indicije da je bilo islamskih plemena bio u toj oblasti. U ugarskim izvorima iz X, XI i XII stoljeća ovi muslimani su nazivani Ismailitima, ali su u kasnijem periodu postali poznati pod nazivom Kalizi (Kalisije), vjerovatno iz razloga što je termin Ismailiti više ukazivao da su u pitanju muslimani koji su kao takvi bili izloženi progonu na vjerskoj osnovi. Bizantski pisac Jovan Kinam navodi da su Kalisije bile nastanjene na prostoru Ugarske od XI do XIII stoljeća, a službu su vršile u oko trideset naselja, a bili su i dobri trgovci, zanatlije, stručnjaci u novčanoj privredi, administrativnoj službi i dr. Ovi muslimani su bili često na meti poniženja i tlačenja. Tako imamo česte navode koji svjedoče da su bili pokrštavani. Jedan od prvih navoda je i podatak iz 1077. godine, kada je ugarski kralj Ladislav naredio da se svi muslimani pokrste, ili će u protivnom biti protjerani iz zemlje. Ugarski kralj Koloman je 1103. godine izdao zakon u kojem je stajalo: “Ako neko primjeti da neki musliman posti, usteže od svinjetine ili se pridržava drugih obreda svoje vjere, neka to javi kralju a kralj će ga nagraditi dijelom imetka koji će oduzeti od tog muslimana”. Ipak, u vrijeme ugarsko – bizantskog rata od 1150. do 1154. godine ugarski kralj vojnicima muslimanima nije pravio smetnje u ispovijedanju njihove vjere, vjerovatno zbog ličnog interesa jer se bojao da će se pobuniti. Spomenuti autor navodi da su muslimanski vojnici odbili napad čak 12 bizantskih vojski, nakon čega je bizantski car tražio od ugarskoj kralja mir nudeći veliko bogatstvo i znatan broj zarobljenih muslimana.

Muslimani koji su naseljavali prostor današnje svjeroistočne Bosne, i ranije, 1048 i 1049. godine, su izveli pohod na Bugarsku, a bugarsko – srpski ljetopisci navode da su se “zemlje našle na udaru nasilnika, bezakonika i nevjernika”. Slični upadi događali su se i kasnije. Godine 1165. Uzi i Kumani su prešli Dunav i stigli sve do Solina. Ti muslimani su bile navedene Kalisije a uz njih se ponovo nalazio i bosanski ban Borić, pri čemu je prvi puta došlo do direktnog susreta bosanske vojske s muslimanskom vojskom. Poslije toga, od početka XIII stoljeća dolazi do osipanja muslimanskih grupa u Ugarskoj. Zlatnom bulom iz 1222. godine ugarski kralj Andrija II, u cilju pokrštavanja, zabranjuje primanje muslimana i jevreja u dvorsku službu, da bi od 1233. godien isti kralj zabranio muslimanima u Ugarskoj i vršenje svake državne službe. Vladar Karlo Robert Anžujski će 1341. godine prisilite sve muslimane koji nisu prihvatili kršćanstvo da to odmah učine ili da se isele. Tada su posljednji muslimani naselili prostor današnje Bosne i Hercegovine, čime je dodatno ojačao islamski element na našim prostorima. Dolaskom na prostor sjeveroistočne Bosne osnovali su svoj centar u gradu Kuš, koji će kasnije promijeniti naziv u Kušlat na ušću rijeke Drinjače u Drinu, gdje se i danas zadržao motiv za vez na ručnicima zvani “Soko na Kušlat gradu”. Također, veliki je broj toponima koji ukazuju na islamske elemente u našim krajevima. Na Kalisije jasno podsjeća naziv mjesta Kalesija na putu između Tuzle i Zvornika. Interesantan je i naziv sela Šije kod Tešnja, koje bi moglo ukazati na prisustvo šiitskog učenja, obzirom da su Ismailiti mahom bili šiitskog pravca, zatim mjesto Pečenegovci kod Prnjavora što navodi na mogućnost prisustva Pečeneza. Samim time možemo zaključiti da su se islamski elementi proširili i izvan prostora današnje sjeveroistočne Bosne. Treba istaći i da se na dva srednjovjekovna bosanska stećka (jedan iz XIV a drugi iz XV stoljeća) spominje naziv “Sracin” što jasno asocira na poznate muslimanske ratnike Saracene.
http://bosnae.info/index.php/dokazi-o-p ... i-stoljeca
GandalfSivi

#397 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by GandalfSivi »

Vizionar 1985 wrote:
Nisam amater. Govorim ti istinu koja je dostupna sada. Ne mislim samo na podrucje Bosne nego na eks-ju podrucje. Dolazili u Dalmaciju Arapski trgovci i pirati, Turci upadali u Bosnu sa islamiziranim stanovnistvom vec 1.450 i neke mozda i prije jer cuo sam da je vec poceo se u Istocnoj Bosni islam kao religija 1.440 i neke prihvacati i da je vec tada bilo dzamija u Bosni itd.

Imaju dokumenti, price itd.
Da si pogledao video, shvatio bi u kakvoj zabludi zivis...
rz brzotrz

#398 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by rz brzotrz »

kiligonzales wrote: Erdogan je Turskoj dao mnogo, inace bez njega bi bili ko zna koja ekonomija svijeta, sada su giganti za ono sto su bili.
Za ekonomski procvat Turske nije zaslužan Erdogan nego Kemal Derviš, bivši vice-guverner Svjetske banke i bivši šef UNDP-a. On je osmislio program reforme koji je pokrenut 2001. ili 2002. godine uz veliku podršku Svjetske banke i Evropske unije. Erdogan u to vrijeme još nije ni bio na vlasti. Samo je imao sreću da se pojavi u pravo vrijeme kad je reforma počela da daje rezultate. Ako znaš pravilno da čitaš ekonomske podatke, vidjećeš da je turska ekonomija u opadanju još od 2013. godine, a naročito u posljednje dvije. Mnogi smatraju da je upravo ekonimija jedan od glavnih razloga zašto je erdogan zakazao izbore 18 mjeseci prije roka - plaši se da će ekonomija još opadati što će mu biti veliki minus.
rz brzotrz

#399 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by rz brzotrz »

Vizionar 1985 wrote:Tema je lazna. Ne znam sto nije pod kljucem. Jer ne dolazi na miting nego u zvanicnu posjetu Bosni i Hercegovini da potpise trgovinske sporazume. Sada sto ce u sklopu te posjete i miting mozda odrzati to je druga stvar. Ali ne dolazi samo radi mitinga kako je u temi navedeno. Ko zna mozda ni ne bude mitinga, nego samo posjeta i potpisivanje sporazuma.
Možda, ali onda je o tome prvi slagao proerdoganov Yeni Safak. Nimalo čudno jer lažu čim zinu.
rz brzotrz

#400 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by rz brzotrz »

Hakiz wrote: Ako mitinga ne bude, onda imamo opet puno pitanja. Prvo bi bilo zašto smo uopšte pomislili da će miting biti ovdje. Naravno, postoji mogućnost da je miting ovdje bio planiran pa da se od njega odustalo, ali ako nije bio planiran ovdje šta je to šta nas je navelo da pomislimo da će biti ovdje?
Informaciju o mitingu prvi objavio proerdoganov Yeni Safak, preniio Balkan Insight i druge novinske agencije, i na kraju Klix. Dakle, nije to nešto što je izmislio Klix. Ako je iko nešti izmislio, to je Yeni Safak.
Post Reply