DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post Reply
sekerbay

#376 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by sekerbay »

Dozer wrote:Bio
Daj ba dozeru, mojne me zezat.
Eto, zar je teško vratiti se na prethodnu stranicu i pročitati :-D
Majka mu stara, nije raštrkano na 50 tema pa da moraš tražit.
Zajebi ti prefikse u nazivu koji su tu da zamažu oči.
Isto tako ovo za bankarstvo.
Budući da u islamskoj državi nema inflacije, nema ni bilo kakve kamate. Ne možeš ti promijeniti naziv i reći da je halal.
Jedino što smiješ naplatiti jeste obrada podataka.
Tu se radi o fiksnoj cijeni tj ista se ne vezuje za volumen kredita niti za rok otplate.
Sad, budući da se radi o trgovini, obavezan je riziko.
Na primjer, islamska banka ulaže u stambene objekte i poslovne prostore.
Ne znam kakve su cijene kvadrata stana, ali ćemo uzeti da koštaju 2000 maraka po kvadratu kako bismo lakše izračunali.
Banka je angažovala firme i izgradila stanove.
Nas ne zanima koliko je to njih koštalo.
Uglavnom, stan prodaju po cijeni od 2000 maraka za m2.
Uzimaš stan od 100 kvadrata sa rokom otplate od 20 godina i plaćaš oko 830 maraka mjesečno.

E, haj mi sad izračunaj koliko bi uzela ova klasična banka, recimo Sparkasse, pa onda reci koje su prednosti islamske banke.
sekerbay

#377 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by sekerbay »

Haj da ti pomognem :)
Ako je kamata samo 2% godišnje, na ovih naših 200k plaćaš 4000 godišnje iliti 80k za 20 godina.
80k platiš gašijevoj braći po zanatu umjesto da te pare uložiš u nešto drugo. Evo, recimo još jedan stan koji ćeš kasnije izdavati kako bi ti lova od rente poduprla penziju.
Umjesto jednog, ti bi svojoj djeci ostavio dva stana tj ostavio bi ih sa startnim kapitalom od 280k maraka.

Eto, to je samo jedan sićušni primjer iz ogromne oblasti kakva je privreda.

Al ne, neće, jer dobro znaju da je islamski sistem smrt za dvije oblasti koje floriraju u BiH, a to su alkohol i kladare.
U islamskoj državi je nezamislivo da neko zarađuje na jadu drugih kao što je slučaj sa ovim kladionicama.
Isto tako za alkohol.
Ne zanima mene hoćeš li ti svoju brlju peći i konzumirati u svom dvorištu (privatna svojina je svetinja u koju nema diranja), ali nećeš javno.
To su jedine dvije stvari koje bih zabranio.
lajkujMe

#378 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by lajkujMe »

Ne treba ti serijat ili islamski zakon da bi doveo u red banke, kladionice i alkohol to se moze lakse rijesiti s pravnom drzavom.
Ne znam odkud vama da bi se ista promjenilo kad bi se uveo nekakav islamski zakon postovao bi se ko i sadasnji zakoni znaci po potrebi, nije zakon problem, problem su ljudi koji ih ne postuju i oni koji ih ne implementiraju.
Ti vasi carobni stapici za drustvene robleme ne funkcionisu tek tako.
Da ne govorim o problematici da je 50% stanovnistva krscanske vjeroispovjesti i ne bi se slozili za takve zakone.
Na kraju krajeva ti "stari" zakoni nisu donijelo ikome boljitak isti jad i cemer. Samo zaostali narodi se mogu uvjeriti da radikalnim idejama i sistemima mogu popraviti stanje.
A sto se tice da bosnjaci imaju "svoju" drzavu vec je imamo zove se BIH od krajine do hercegovine do brckog i foce, glavni grad je Sarajevo a veci gradovi su BL, TZ, Ze, Mo..... u njoj zive tri naroda s tri vjeroispovjesti, pricamo isti jezik imamo istu kulturu i obicaje.
Jedna od znacajnih zajednickih stvari je da sva tri naroda kenjaju na BIH jedni secesiom, drugi nacionalizmom i fasizmom a treci kriminalom, korupcijom i inace letargijom da bilo sta ucine za novu lijepu BIH.
Lakse da komsiji crkne krava nego da mu pomognes da ima jos jednu kravu.
Eh eto ne dragi radikali, nacionalisti/fasisti i kriminalci a i obicni puk sto ga nije briga sto je pemzija 300km dok je god njemu dobro.....
sekerbay

#379 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by sekerbay »

Čuj da te lajkujem a navaljo si gluposti da ih troosovinac ne bi mogo povuć :mrgreen:
lajkujMe

#380 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by lajkujMe »

sekerbay wrote:Čuj da te lajkujem a navaljo si gluposti da ih troosovinac ne bi mogo povuć :mrgreen:
Navedi te gluposti i dokazi svoje :)
Dozer

#381 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

@sekerbay
Moze jedno pitanjce... Da li nasa BBI banka radi po tim pravilima islamskog bankarstva?

A sto se gornjih primjera tice, ne zamjeri, ali smijesni su.
Svaka moguca banka na planeti postoji radi profita. Ni jedna banka ne radi nista ako u tome nema zaradu, pa tako ni islamska, a kako se to naziva - nebitno je. Neko maziva kamata, neko interes, neko profit, ali sustinski sve je to na kraju profit, tj. zarada.

Tvpj gornji primjer je nategnut, a evo i zasto...
Islamska banka napravi stanove, za sta ti kazes da te ne zanima koliko je to njih kostalo, iok. Onda ihprodaje za 2000/m. Ti uzmes 100 kvadrata, za 200.000 i otplacujesih bamci tokom 20 g.. I ti zavrsio. Ok. Naravno, vrlo dobro znas da cijena izgradnje tog stana nije ni priblizna cifri od 2000/m, nego je vjerovatno bliza 1.000. Takodjer, rata na 200.000 i 240 mjeseci je 833.

Na drugoj strani imas zgradu s istim stanom, ali po cijeni od 140.000 i komercijalnu banku koja nudi kredit pa EKS od npr. 4% i uzimas 100 kvadrata po cijeni od npr. 1.400/m. Znaci treba ti 140.000 i uzimas kredit na 20 g. Rata ti je 848.

Nadam se da uvidjas da tu bas i nema neke pretjerane razlike....
Last edited by Dozer on 25/04/2018 12:30, edited 1 time in total.
Sanjarko

#382 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Sanjarko »

Turskim pravilima.
Dozer

#383 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

Ne znam, zato pitam. Koliko sam cuo, rade po pravilima islamskog bankarstva....
A turska pravila su standardna, s kamatama itd. Ziraat je primjer.
furlan

#384 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by furlan »

Brzinsko pitanjce.Jel pricate o bosnjackoj ili islamskoj drzavi ili je to ista stvar?
lajkujMe

#385 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by lajkujMe »

furlan wrote:Brzinsko pitanjce.Jel pricate o bosnjackoj ili islamskoj drzavi ili je to ista stvar?
Nekima a mozda mnogima to je izgleda jedno te isto.
Zadnji put kad smo bili serijatska zemlja 90% stanovnistva bili zemljoradnici i siromasni niti industrije niti icega najveci domet javni toalet.
Dovoljno je reci da sve serijatske zemlje danasnjice guse se u siromastvu, neobrazovanju, zaostalosti i diktatorskim rezimima. Sem naftom bogatih zemalja oduzmi im to ostaje jad i cemer.
sekerbay

#386 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by sekerbay »

Dozer wrote:Moze jedno pitanjce...
Može stotinu ako želiš.
Znaš da ja tebe poštujem i cijenim :kiss:
Dozer wrote:Da li nasa BBI banka radi po tim pravilima islamskog bankarstva?
Ne znam. Nisam se bavio radom te banke tako da ti ne mogu dati tačan odgovor.
Ono što sam čuo od nekih povjerljivih šejhova jeste to da rade slično ko i ove ostale banke.
Ako te baš zanima, šibni neki link sa njihovim pravilnikom pa ti odgovorim.
Dozer wrote:sto se gornjih primjera tice, ne zamjeri, ali smijesni su.
Možda zato što ih ne razumiješ?
Dozer wrote:Svaka moguca banka na planeti postoji radi profita.
Da, tačno. Samo, imaš halal i haram poslovanje.
Dozer wrote:vrlo dobro znas da cijena izgradnje tog stana nije ni priblizna cifri od 2000/m
Ne znam(ozbiljno) niti me zanima.
Isto tako mogu kazati da me ne zanima cijena kilograma hljeba u proizvodnji.
Ako radnici koji to grade nisu zakinuti, onda me ne zanima cijena izgradnje dokle god se cijena u prodaji ne razlikuje od cijena drugih konkurenata na tržištu.

2000 je obični primjer.
Sad, pošto to nisi shvatio, idemo na realne cifre.

Evo, nađoh neki nina-stan, koji ima akciju i prodaje stanove po cijeni od 1700 do 2000maraka po metru kvadratnom. Stanovi se nalaze na stupu. Vi znate gdje je taj stup.

Na olixu nađoh dodatne informacije. Recimo da su cijene stanova na grbavici daleko visočije te nerijetko prelaze 2000 KM za m2.

Idemo dalje. Odlučio si se da kupiš stan koji će koštati 1800 maraka po kvadratu ukupne veličine 111,12 kvadrata koji košta 200.000 maraka.
Odlaziš u sparkasse jer imaju najbolju ponudu.
Oni ti fino izračunaju mjesečnu ratu od 1179 KM i period od 20 godina.

https://www.sparkasse.ba/bs/stanovnistv ... -hipotekom

Za tih 20 godina, ti si momčino isplatio 282.960 km.
Znači, platio si knap 83k kamate.

Dođeš u moju islamsku banku, dobiješ kredit takođe na 20 godina za identičan stan. Nakon 20 godina, mojoj banci si vratio 200.000 maraka.

Dakle, u džepu imaš knap 83k maraka. Fino sjediš i razmišljaš hoćeš li ih uložiti u poslovni, manji stan za dijete, auta, vikendicu ili neš deseto.
Kontaš razliku?
Isto važi za sve grane privrede.

E, da ja sad tebe upitam :)
Reci mi, koji riziko imaju ove klasične banke (pričamo o finansiranju nekretnine)?
sekerbay

#387 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by sekerbay »

furlan wrote:Brzinsko pitanjce.Jel pricate o bosnjackoj ili islamskoj drzavi ili je to ista stvar?
O zakonu koji bi se implementiro u bosni i hercegovini ovakvoj kakva je sad - zemlji tri konstitutivna, ustavnotvorna naroda, kao i manjina.
Novi_Nick

#388 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Novi_Nick »

O Bosanskobosnjackojislamskoj drzavi u kojoj i hricani profitiraju jer ne placaju jednu masu poreza i kamata :-D
Novi_Nick

#389 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Novi_Nick »

lajkujMe wrote:
Zadnji put kad smo bili serijatska zemlja 90% stanovnistva bili zemljoradnici i siromasni niti industrije niti icega najveci domet javni toalet.
Dovoljno je reci da sve serijatske zemlje danasnjice guse se u siromastvu, neobrazovanju, zaostalosti i diktatorskim rezimima. Sem naftom bogatih zemalja oduzmi im to ostaje jad i cemer.
Jeste ali to su sve od USA porobljene Islamske drzave koje su im instalirali diktatore koji rade za USA, pljackaju te Islamske drzave, gradjane drze siromasne da bi sva blaga prebacivali Americi :evil:
furlan

#390 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by furlan »

Dobro, znaci ideja je bosnjacko islamska drzava bez uticaja zapadnog bankarskog sistema da bi se zivjelo kako treba?
sekerbay

#391 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by sekerbay »

furlan wrote:Dobro, znaci ideja je bosnjacko islamska drzava bez uticaja zapadnog bankarskog sistema da bi se zivjelo kako treba?
Budući da sam jedini koji je iznosio prijedloge, vjerujem da se tvoje pitanje odnosi na moj upis.
Ponavljam: nikakva bosnjacko-islamska država, nego država tri bh naroda i manjina.
Ovo o čemu pišem možeš nazvati ustavom dr bih ili zakonikom amidže sekerbaya.

Nego, ja mislim da ti se nije svidio moj odgovor tj očekivo si neš drugo, pa da nam saspeš mišljenje :mrgreen:
Ovako duplo golo :mrgreen:
Al haj, reci šta si naumio da kaeš :)
detroit-mercy

#392 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by detroit-mercy »

sekerbay wrote:Haj da ti pomognem :)
Ako je kamata samo 2% godišnje, na ovih naših 200k plaćaš 4000 godišnje iliti 80k za 20 godina.
80k platiš gašijevoj braći po zanatu umjesto da te pare uložiš u nešto drugo. Evo, recimo još jedan stan koji ćeš kasnije izdavati kako bi ti lova od rente poduprla penziju.
Umjesto jednog, ti bi svojoj djeci ostavio dva stana tj ostavio bi ih sa startnim kapitalom od 280k maraka.

Eto, to je samo jedan sićušni primjer iz ogromne oblasti kakva je privreda.

Al ne, neće, jer dobro znaju da je islamski sistem smrt za dvije oblasti koje floriraju u BiH, a to su alkohol i kladare.
U islamskoj državi je nezamislivo da neko zarađuje na jadu drugih kao što je slučaj sa ovim kladionicama.
Isto tako za alkohol.
Ne zanima mene hoćeš li ti svoju brlju peći i konzumirati u svom dvorištu (privatna svojina je svetinja u koju nema diranja), ali nećeš javno.
To su jedine dvije stvari koje bih zabranio.
Jah, zato su ove islamske zemlje procvjetale od nauke do ekonomije pa nadalje.
Haj ba ne zajebavaj se.
detroit-mercy

#393 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:@sekerbay
Moze jedno pitanjce... Da li nasa BBI banka radi po tim pravilima islamskog bankarstva?

A sto se gornjih primjera tice, ne zamjeri, ali smijesni su.
Svaka moguca banka na planeti postoji radi profita. Ni jedna banka ne radi nista ako u tome nema zaradu, pa tako ni islamska, a kako se to naziva - nebitno je. Neko maziva kamata, neko interes, neko profit, ali sustinski sve je to na kraju profit, tj. zarada.

Tvpj gornji primjer je nategnut, a evo i zasto...
Islamska banka napravi stanove, za sta ti kazes da te ne zanima koliko je to njih kostalo, iok. Onda ihprodaje za 2000/m. Ti uzmes 100 kvadrata, za 200.000 i otplacujesih bamci tokom 20 g.. I ti zavrsio. Ok. Naravno, vrlo dobro znas da cijena izgradnje tog stana nije ni priblizna cifri od 2000/m, nego je vjerovatno bliza 1.000. Takodjer, rata na 200.000 i 240 mjeseci je 833.

Na drugoj strani imas zgradu s istim stanom, ali po cijeni od 140.000 i komercijalnu banku koja nudi kredit pa EKS od npr. 4% i uzimas 100 kvadrata po cijeni od npr. 1.400/m. Znaci treba ti 140.000 i uzimas kredit na 20 g. Rata ti je 848.

Nadam se da uvidjas da tu bas i nema neke pretjerane razlike....
Troskovi obrade :mrgreen: koji eufemizam za isit kurac kao sto je i kamata :mrgreen:
detroit-mercy

#394 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by detroit-mercy »

lajkujMe wrote:
Plus i ove naftom bogate zemlje su se sasrale u gace jer cijena nafte ode dole, drugo kako je krenulo nafta ti jos dugo nece trebati da bi se vozikao okolo.
Sad odjednom gologuze po plazam Dubai-a nisu haram kao ni lokanje po hotelima, jer jebaji ga para ne poznaje granice.
Cak i bastion islama, Saudijska Arabija skontala da ovako nece moci dugo jer se kasa ubrzano prazni, pa odjednom vise nije problem ni da zene voze, ni da rade ni mnoge druge stvari :mrgreen:
Para cuda cini :mrgreen: .
Last edited by detroit-mercy on 25/04/2018 15:21, edited 1 time in total.
sekerbay

#395 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by sekerbay »

detroit-mercy wrote:zato su ove islamske zemlje
Islamske zemlje? Ne postoji zemlja u kojoj vlada islamski zakon.
OK, postoje muslimanske zemlje. Nadam se da kontaš razliku :)
detroit-mercy

#396 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by detroit-mercy »

sekerbay wrote:
detroit-mercy wrote:zato su ove islamske zemlje
Islamske zemlje? Ne postoji zemlja u kojoj vlada islamski zakon.
OK, postoje muslimanske zemlje. Nadam se da kontaš razliku :)
To ono ko ne postoje komunisticke ali postoje socijalisticke :mrgreen:
sekerbay

#397 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by sekerbay »

Dedera ti to loma provjeri i ispitaj pa nam javi kad saznaš :mrgreen:
detroit-mercy

#398 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by detroit-mercy »

sekerbay wrote:Dedera ti to loma provjeri i ispitaj pa nam javi kad saznaš :mrgreen:
Cekaj da nazovem sejha, ako on kaze da nejma onda ima da nejma :mrgreen:
Fudo Bosna

#399 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Fudo Bosna »

Ne znam kakve veze ima islamski uredjena drzava sa tom "reduciranom", npr; 50% sadasnje Bosne, u kojoj bi Bosnjaci bili vecina ?

I u toj eventualnoj novoosnovanoj Bosni, "nasljednici kao danasnje BIH", ne bi zivjeli samo Bosnjaci, znaci, (pisem , sta bi bilo kad bi bilo a sve je to SF, i mlacenje " prazne slame"), vec bi, srednja bosna npr, bilo barem 15-25% Hrvata , Srba i Ostalih...

Ni puno "islamskije" zemlje i oni koje su vise vjerski "nastrojeni" od Bosnjaka nisu formirali neku "serijatsku drzavu", zasto bi to Bosnjaci a nisu ni svi nuzno muslimani ima i ateista i slicno, i ako npr; Turska, Malezija, Indonezija, Kazahstan itd...; nisu islamske sto bi to bas ta " reducirana Bosna" , u srcu krscanske evrope bila islamski uredjena? :-)

Znaci Bosnjaci imaju apsolutno pravo , kao i svi ex Yu narodi na vlastitu drzavu, nismo ni mi nista losiji/gluplji od; Srba, Hrvata, Slovenaca , Makedonaca... ,pa cak nismo ni malobrojniji od mnogih, ali od te drzave nema nista ...

Prvo za tu drzavu nisu velike sile, nije USA, nije Rusija, nije EU, drugo, nase komsije bi nas vjerovatno htjele svesti na oko 40 % teritorija danasnje BIH i zatvoriti/ pomorski i rijecno izolivati, a mi nismo mahniti pa da na to pristanemo?

Trece, zasto bi pristali na reduciranu "Bosnjacku Bosnu" , kada nas ima 50% u BIH , vecina smo na 33-34% najrazvijenijeg dijela nase Domovine a i ostatak BIH smatramo svojom i naravno i ; (srpskom , hrvatskom i svih gradjana BIH), dakle cijela BIH je podjednako nasa i drugih naroda/gradjana, drzavljana BIH, zasto se odreci velikog dijela svoga vatana?
lajkujMe

#400 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by lajkujMe »

detroit-mercy wrote:
lajkujMe wrote:
Plus i ove naftom bogate zemlje su se sasrale u gace jer cijena nafte ode dole, drugo kako je krenulo nafta ti jos dugo nece trebati da bi se vozikao okolo.
Sad odjednom gologuze po plazam Dubai-a nisu haram kao ni lokanje po hotelima, jer jebaji ga para ne poznaje granice.
Cak i bastion islama, Saudijska Arabija skontala da ovako nece moci dugo jer se kasa ubrzano prazni, pa odjednom vise nije problem ni da zene voze, ni da rade ni mnoge druge stvari :mrgreen:
Para cuda cini :mrgreen: .

Na kraju, svaki politicki sistem je osmisljen da drzi narod u kontroli pa cak i demokratski, drzava je jaka onoliko koliko ta ista drzava postuje svoje zakone i prava ne bitno o kojoj politicko socijalno religiozno metodi pricamo.
Kod nas je najveci problem sto od seljaka do bogatasa od kriminalca do sudije svak gleda da hapi ili pokrade ili da ne slusa.
Par primjera, zabranjeno kockanje mladjima od 18 a kladione pune osnovoskolaca inspekciji je najbitnije da ima istaknut znak za zabranu a niko da kontrolise da li se to postuje.
Ili policajac te zaustavi ti pocinio prekrsaj, rado ces dati na kafu a policijac ce rado prihvatiti, da ne pricam dalje bit i srz problema BIH je nepostivanje sopstvenih zakona svako svoju verziju ima, a plus mnogo zakona nam fali.
Npr Dodik krsi ustav BIH koji zakon i mehanizam ga tjera na odgovornost. Ko mu moze dati nogu? Po pravilu parlament BIH bi trebao da ga smjeni i sud da ga tereti za izdaju. To je kod nas trenutno OHR duznost i oni se bas i ne sile da to odrade.
Kad se napokon krene u iskreno postivanje BIH njenog zakona i njenog ustava e tek tad cemo postati normalna drzava.
Post Reply