Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Locked
cyprus

#376 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by cyprus »

General War wrote:
cyprus wrote:
madner wrote:Sto je sasvim logicna poruka, uvijek se moze forsirati razlika ili zajednicko.

Forsirati razliku ne vodi u nista pametno, prije ili kasnije.
Ja multietničnost vidim kao izvornu, najveću i najjaču vrijednost Bosne i Hercegovine...

Razlike (ove ili one) će uvijek postojat... Fazon je te razlike pomiriti, a ne eliminisati...
Mislim OK, razumijem...kada nemamo nista drugo ponuditi onda i multieticnost ide pod vrijednost.
Slozio bih se sa madnerom, ono sto je razlika-zaobidji...
Multikulturalnost na kojoj se temelji naša multietničnost je najvažniji i najprepoznatljiviji dio identiteta Bosne i Hercegovine kao države i kulturnog prostora... I multietničnost jeste vrijednost - naravno kada dođe do harmonizacije odnosa... Zbog toga mislim da fokus svih zdravorazumskih društvenih i političkih snaga u ovoj zemlji mora biti na harmonizaciji međuetničkih odnosa, a ne na ignorisanju razlika i nametanju nekih novih identitetskih konstrukcija...

Nije ovo XIX vijek... Ne možeš više nametnut nikome ništa, a da on to proguta tek tako...
Last edited by cyprus on 10/04/2018 15:44, edited 1 time in total.
General War

#377 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by General War »

cyprus wrote:
Nije ovo XIX vijek... Ne možeš više nametnut nikome ništa tek tako...
Razumijem svu dobronamjernost
ali bas u slucaju BiH vidis da se svasta nametnulo da i XIX vijek izgleda prilicno uredjen za nasu situaciju.
madner

#378 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by madner »

cyprus wrote:
madner wrote:Sto je sasvim logicna poruka, uvijek se moze forsirati razlika ili zajednicko.

Ja multietničnost vidim kao izvornu, najveću i najjaču vrijednost Bosne i Hercegovine...

Razlike (ove ili one) će uvijek postojat... Fazon je te razlike pomiriti, a ne eliminisati...
Objektivno, veca je multietnicnost u mnogim jednonacionalnim drzavama. Kulturoske razlike, mentalitet, jezik itd...
Te razlike ne treba ni miriti ni eliminisati, jedno gradjansko drustvo mora moci funkcionisati i sa puno vecim razlikama.

Ovako je to samo paravan za paradrzave.
pemanapemani

#379 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by pemanapemani »

madner wrote:
cyprus wrote:

Objektivno, veca je multietnicnost u mnogim jednonacionalnim drzavama. Kulturoske razlike, mentalitet, jezik itd...
Te razlike ne treba ni miriti ni eliminisati, jedno gradjansko drustvo mora moci funkcionisati i sa puno vecim razlikama.

Ovako je to samo paravan za paradrzave.
:thumbup:
ABH017

#380 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by ABH017 »

cyprus wrote:
General War wrote:
cyprus wrote: Prva stvar, mene nerviraju te priče o povjesnim/historijskim utemeljenima, pogotovo kad neko lupi floskulu "vještačka tvorevina"... Sve države su vještačke tvorevine, i sve su nastale određenim slijedom historijskih dešavanja i uslijed različitih interesa... Tako i Bosna i Hercegovina, i Jugoslavija i sve druge... Jugoslavija se nije raspala zato što nije imala historijsko utemeljenje, nego zato što se više nisu mogli izmiriti interesi njenih sastavnih dijelova...

Što se tiče Bosanaca - da, više puta sam rekao da bi možda svrsishodnije bilo da oni koji ne dolaze iz mješanih brakova - da se izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati, možda ponajviše i zbog toga što ih okolina i posmatra kao takve, kao i zbog činjenice da Bosanci baš i nisu izgradili svoje etničke elemente koji bi ih razlikovali od drugih etničkih grupa, prvenstveno Bošnjaka... Zaista nisam siguran da li postižu išta time što se izjašnjavaju drugačije... Međutim, još više puta sam rekao da se svačija odluka u tom kontekstu mora poštovati, ne smije osporavati i pogotovo da niko ne smije biti žrtva bilo kakve hajke zbog toga kako se izjašnjava, što je npr. bio slučaj u predpopisnoj kampanji :-)
A kakva je sreca sto ce onaj iz nemejsovitog brata izjasniti se za ove tri etnicke odrednice?
Ovi su postigli to sto ne zele da se indentifikuju sa ova tri nacionalna tora...nema to veze sa nekakvim procetnima.
Pa time će pokazati da ima normalnih Bošnjaka, normalnih Hrvata i normalnih Srba... Time ne bi ispalo da su to torovi... Ovako ispada da svako ko je normalan mora uteći pod neko četvrto okrilje...

Evo recimo Jovan Divjak... Izjašnjava se kao Bosanac... Po meni bi puno svrishodnije bilo da se izjašnjava kao Srbin... Mislim da je i više nego jasno zašto... Ali eto, kažem - ne sporim nikom ništa, samo dajem komentar - onako kako ja to vidim...
Mogu ti reć', ima logike. :thumbup:
GeeTnT

#381 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by GeeTnT »

...da je kojim slucajem u BiH preko 50% Srba ili Hrvata, qrac bi iko smio sponenuti multietnicnost...nego, bilo bi prelijepo da se Bosnjacima dozvoli legalan odlazak (kao sto to ima ovo malo Hravata u BiH) pa da gledaju iz daljine kako se „lagano“ dogovaraju multietnicari..
Bloo
Globalna šefica

#382 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by Bloo »

GeeTnT wrote:...da je kojim slucajem u BiH preko 50% Srba ili Hrvata, qrac bi iko smio sponenuti multietnicnost...nego, bilo bi prelijepo da se Bosnjacima dozvoli legalan odlazak (kao sto to ima ovo malo Hravata u BiH) pa da gledaju iz daljine kako se „lagano“ dogovaraju multietnicari..
Srecom pa nisu u vecini, pa zivimo u ovom tolerantnom merhametluku.
Vidimo po forumskom zivlju na kojem stepenu nam je tolerancija.
madner

#383 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by madner »

GeeTnT wrote:...da je kojim slucajem u BiH preko 50% Srba ili Hrvata, qrac bi iko smio sponenuti multietnicnost...nego, bilo bi prelijepo da se Bosnjacima dozvoli legalan odlazak (kao sto to ima ovo malo Hravata u BiH) pa da gledaju iz daljine kako se „lagano“ dogovaraju multietnicari..
Generalno, Srbi nisu imali problem sa BiH dok su bili relativna vecina.
pemanapemani

#384 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by pemanapemani »

Bloo wrote:
Nemoj zezati.

Pustimo forum, lijecenje frustracija i lepezu dijagnoza.
Iskreno, da li bi se ti osjecala slobodno u B.Luci, Prijedoru, Trebinju, Sirokom Brijegu..., reci da si Bosanka, da govoris bosanskim jezikom i da ti se ta vrsta identiteta veze iskljucivo za drzavu BiH?

Koliko god ovo sve bilo sranje, koliko god su politicke elite danas identicne u kradji, urbicidu, kulturocidu, kriminalu..., ne mogu izjednaciti strane po pitanju prava onih koji su manjina.

Mozemo se mi neslagatii u hiljadu stvari, ali Bosnjaci su deset puta tolerantniji od Srba i Hrvata. Jebi ga, govorim iz iskustva.
Point.

#385 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by Point. »

General War wrote:
Point. wrote: Ti si već postao forumska šprdancija, tako da si vaistinu uspio u svom forumanju.

No, čisto sumnjam da imas cojones da van foruma laprdaš svoje teze o nastanku Bošnjaka 93, da su krivi za početak rata, da pričaju nekakvim bošnjackim i da braniš Srbe. Da ne spominjem samoubilačke prsluke.
Tolika sprdanicja da evo tri i vise strana zanimate sa sa mojom malenkoscu :thumbup:
Ne, ja na kafu kad krenem poneslem Islamsku Deklaraciju...tako da ovi sto piju samnom kafu misle da sam islamski fundamentalista :lol:
Jadan si ti,a ko nemas sta pametnije pricati sa prijateljima nego bistrit politiku :run:
Znaci kao što sam i mislio. Miš van foruma. :thumbup:
ušće

#386 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by ušće »

Ovdje počinje biti interesantno... :lol: 8-)
Fudo387

#387 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by Fudo387 »

pemanapemani wrote:Mozemo se mi neslagatii u hiljadu stvari, ali Bosnjaci su deset puta tolerantniji od Srba i Hrvata. Jebi ga, govorim iz iskustva.
Tebi svakako hvala na postenju i dobronamijernosti, meni je jasno da Bosnjaci ni izbliza nisu vise tolerantni koliko bi trebali biti, bar prema
onima koji su ostali da dijele sudbinu sa njima. Realno, i nije neki aman zaman progres biti tolerantniji od Srba i Hrvata, pogotovo ovih nasih bosanskih, ono, k'o da kazes da imamo bolju fudbalsku reprezentaciju od Andore. :lol:
Dodatni problem, bar kad se radio o ovom forumu, a ne sumnjam da je takvih puno i u stvarnom zivotu, stvaraju oni koji se lazno
predstavljaju, i onda hinjski i smisljeno provociraju ne bi li isposlovali reakciju. Cesto im i uspijeva, pa ljudi u afektu posalju sve
u tri pm, nazalost, i one koji to sigurno ne zasuzuju.
Svako dobro ljudino, i pisaj ga, nedaj se, valjda ce biti bolje.
General War

#388 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by General War »

Point. wrote:
General War wrote:
Point. wrote: Ti si već postao forumska šprdancija, tako da si vaistinu uspio u svom forumanju.

No, čisto sumnjam da imas cojones da van foruma laprdaš svoje teze o nastanku Bošnjaka 93, da su krivi za početak rata, da pričaju nekakvim bošnjackim i da braniš Srbe. Da ne spominjem samoubilačke prsluke.
Tolika sprdanicja da evo tri i vise strana zanimate sa sa mojom malenkoscu :thumbup:
Ne, ja na kafu kad krenem poneslem Islamsku Deklaraciju...tako da ovi sto piju samnom kafu misle da sam islamski fundamentalista :lol:
Jadan si ti,a ko nemas sta pametnije pricati sa prijateljima nego bistrit politiku :run:
Znaci kao što sam i mislio. Miš van foruma. :thumbup:
Kako sam i mislio, opetreceni ego manijak i utus medju rajom :thumbup:
Kejn

#389 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by Kejn »

pemanapemani wrote:
Kejn wrote:
pemanapemani wrote: Samo, nemoj meni Bosancu, ljevicaru i zagovorniku gradjanske Bosne i Hercegovine .

Tebe pamtim kao Bosanca pa si jedno vrijeme postao Bošnjak sad si opet vidim ponovo Bosanac...
Ludnica
Nađi post u kojem sam napisao da sam Bošnjak. Odnosno nađi post u kojem sam napisao da sam bilo šta osim Bosanac /Bosanac i Hercegovac imaš 100 eura od mene. To obuhvata i one standardne floskule - jugosloven, kozmopolit, građanin svijeta, južni slaven i sl.

Naravno, sve poštovanje mojim sugrađanima Bošnjacima koje izuzetno cijenim.
Pardon to je PepermintSA sad sam provjerio... sad sam provjerio njegov post od prošle godine i mislio ga ovdje zapljepiti dok nisam vidio da se ne radi o istoj osobi. Imate slične nickove.
General War

#390 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by General War »

pemanapemani wrote:
Bloo wrote: Srecom pa nisu u vecini, pa zivimo u ovom tolerantnom merhametluku.
Nemoj zezati.

Pustimo forum, lijecenje frustracija i lepezu dijagnoza.
Iskreno, da li bi se ti osjecala slobodno u B.Luci, Prijedoru, Trebinju, Sirokom Brijegu..., reci da si Bosanka, da govoris bosanskim jezikom i da ti se ta vrsta identiteta veze iskljucivo za drzavu BiH?

Koliko god ovo sve bilo sranje, koliko god su politicke elite danas identicne u kradji, urbicidu, kulturocidu, kriminalu..., ne mogu izjednaciti strane po pitanju prava onih koji su manjina.

Mozemo se mi neslagatii u hiljadu stvari, ali Bosnjaci su deset puta tolerantniji od Srba i Hrvata. Jebi ga, govorim iz iskustva.
Pa jesi li probao otici u neku sredinu pa eto naceo i temu koja te tisti? Ja bio i u banjaluci i stocu prosle godine, normalno pricao, normalno dobio odgovore...otpilike svi kontaju ko je dezurni potpaljivac vatre i nepovjerenja...a ako uletis ko ovi frumski askeri, dobit ces po nosu gdje god da se zadesis i bez bistrenja politike...
GeeTnT

#391 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by GeeTnT »

madner wrote:
..pa nisam napisao da Srbi imaju problem sa BiH, nego sa nesrbima, pogotovo Bosnjacima. Pogledaj zadnju preporuku o uvodjenju istorije u eresu i sve ti bude jasno..
Point.

#392 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by Point. »

General War wrote: Kako sam i mislio, opetreceni ego manijak i utus medju rajom :thumbup:
Barem sam iskren pred svojom rajom, za razliku od miseva :thumbup:
cyprus

#393 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by cyprus »

Podrugljivi hercegbosanski naziv za probosanske političke snage (ukucat u google pa se uvjerit, kome to nije jasno)... Obično ga pišu sa meko Ć... Nego, smije li se znati zbog čega ga ti propagiraš ovdje? :)
Maraschino

#394 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by Maraschino »

madner wrote:
Pa to, oni generalno nemaju problema sve dok mogu kontrolisati druge...rade sta hoce i ne pitaju.
Maraschino

#395 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by Maraschino »

Bloo wrote:
bi ce po zaslugama ali su jos uvijek mehlem za druge oko sebe.
fakat

#396 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by fakat »

ušće wrote:Ovdje počinje biti interesantno... :lol: 8-)
"remetilacki faktor".
Fudo387

#397 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by Fudo387 »

vajduga wrote:Da vidimo rezultate u oktobru.koliko ste navalili ocekujem min 51% da osvoje glasova DF,Sdp ,kako vecina ovdje na forumu laze i prikriva social nacionalizam rezultat se zna.
Pobjeda SDA
nazalost
Kad kod tebe pomenuti naguraju bar 1% onda ces imati pravo prizeljkivati da uzmu Sarajevo.
Sljedbenici UZP nekom nabijaju na nos nacionalsocijalizam, pobio i protjerao sve drugacije i upire prstom okolo?
Glava sluzi samo da progara na hercegovackom zvizdanu, nista drugo.
General War

#398 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by General War »

Point. wrote:
General War wrote: Kako sam i mislio, opetreceni ego manijak i utus medju rajom :thumbup:
Barem sam iskren pred svojom rajom, za razliku od miseva :thumbup:
Zar ti onda imas raju...sa ekranom se posvadjas. :lol: Jadni oni.
ušće

#399 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by ušće »

Tema : Lijevica (Bošnjačke) predlaže dominaciju ...
A onda se javi General War da nam objasni ...
I tako pet listova ...
E hebem te živote... :oops:
GeeTnT

#400 Re: Ljevica(Bošnjačka) predlaže dominaciju

Post by GeeTnT »

cyprus wrote:
Podrugljivi hercegbosanski naziv za probosanske političke snage (ukucat u google pa se uvjerit, kome to nije jasno)... Obično ga pišu sa meko Ć... Nego, smije li se znati zbog čega ga ti propagiraš ovdje? :)
..meko Ć, a kako se onda pise tvrdo Ć? :mrgreen: licno, smatram da sam koristio light verziju posta pokusavajuci da izbjegnem nazive uzp-ovci, djikani, genocidasi...itd, nego napisah multietnicari nadajuci se da ce se shvatit sustina.
Locked