Netocno, svjetina je od malih nogu naucena da mora vjerovati, svijetina je od djecijeg doba natjerana da vjeruje, dolsovno se uci kako religisjki vjerovati, zato je bezobrazno reci da prosjecna osoba nam dovoljna kapacitet da razumije religijsko vjerovanje. Religija plannirano "regrutira" svaku novu maldu generaciju u svoje religijske sljedbenike. Tokom sazrijvanja pucanstco najcesce ima problem sa LICEMJERSTVOM koje postoji i kod akta vjerovanja, kao i kod nametnutog religijskog sistema vjerovanja. Ttesko pronaci potencijal u mnogobrojnoj populaciji, a koja je istovrmeno od malih nogu trenirana za bilo sto u zivotu, nije to specificno samo za otkrivanje talenata za razumijeavnje religije. Smijesno je pisati i tvrditi da je religijski talent nesto poput bozanstvnog cuda, a ostali rijetki talenti su uobicejna pojava.Gojeni H wrote:
Tezi dio je duhovni (interni) pluralizam. Ovde je situacija daleko teza. Svjetina je generalno prilicno primitivna, i na zalost situacija nije nista drugacija sa muslimanima. S druge strane, oni koji bi nesto mogli uraditi su zauzeli stav "duhovnih elitista". Da ne bih ostao nedorecen i ovo je iskljucivo moje misljenje, postovani Enes Karic i Resid Hafizovic su intelektualne i vjerske gromade, ali su previse udaljeni od puka. Svjetina mora razumjeti, a da bi razumjela, mora joj se pojednostaviti.
Puk jeste masa, ali s vremena na vrijeme i na tom mracnom nebu zasija poneka svijetla zvijezda, a definitivno nismo oni koji mogu suditi o tome koliko u kome ima potencijala za bilo sta pa i duhovnu snagu.
Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- Connaisseur Karlin
#376 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
-
zijancer
#377 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
hm, dva kraja štapa..
- Smrcak15
#378 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
eto ja valjam gluposti, bila bi islamska vlast ali bi i dalje bilo dozvoljeno biti krscanin i zidovb, vi ljudi uopste ne poznajete historiju, historijske dokumente, samo dodje ovdje da palamudite protiv islama a ocito je da neznateMarlboroGold wrote: Ne valjaj gluposti. Da nije bilo Vatikana da zaustavi Sulejmana i slične, makar bi pola Evrope bilo islamizirano. Tako i obratno kad je bliski istok u pitanju.
a dokaz ti je i ova Ahdanama, Ugovor sultana sa katolickim franjvcima srednjovjekovne Bosne

https://hr.wikipedia.org/wiki/Ahdnama
Ahdnamom je sultan dao prava franjevcima. Njome im je omogućeno slobodno obavljanje vjerske službe. Tradicija govori da ju izdana 1463. ili 1464. fra Anđelu Zvizdoviću na polju Milodraževu [1], u sultanovu logoru na Milodraževu između Kiseljaka i Busovače za vrijeme sultanova glavnog vojnog pohoda protiv Bosne. [2] Legenda govori da je fra Anđeo odvažnim nastupom pred sultanom Mehmedom II. skrenuo pozornost sultanu kako bi mogao zaustaviti bježanje katoličkog pučanstva, posebno trgovaca, zanatlija i tehničara u bosanskim rudnicima, zbog čega je sultan, da bi spriječio odlazak pučanstva, izdao ahdnamu. [2]
Ovim osmanskim dokumentom dvije strane daju ustupak: franjevci priznaju osmanskog sultana za svojega gospodara, dok im s druge strane on daje slobodu vjere i djelovanja. Glede forme, sadržaja i osobne prisege, Ahdnama je bila po snazi međunarodni ugovor. [1]
Ahdnama, Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža
- MarlboroGold
#379 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne sporim ja to da suživot nije moguć. Jeruzalem je dokaz da jeste. Ali znaš li šta se sve izdešavalo da se do toga dođe? Koliko je ratova bilo i sa jedne i sa druge strane u vezi tog grada? Problem je širenje i na koji način. Moje pitanje se odnosi na to zašto širiti na takav način pokoravanjem drugih zemalja? Lako je kasnije kad se većina asimilira u tvoju vjeru (dobrovoljno, nasilno, zbog koristi) gledati da zadovoljiš prava i običaje nekih drugih manjina, kao što su franjevci. Da su se suprotstavili bili bi iskorjenjeni. Koliko god to mnogi naši muslimani ne priznali, osmansko carstvo je bilo okupator i ništa više.Smrcak15 wrote:eto ja valjam gluposti, bila bi islamska vlast ali bi i dalje bilo dozvoljeno biti krscanin i zidovb, vi ljudi uopste ne poznajete historiju, historijske dokumente, samo dodje ovdje da palamudite protiv islama a ocito je da neznateMarlboroGold wrote: Ne valjaj gluposti. Da nije bilo Vatikana da zaustavi Sulejmana i slične, makar bi pola Evrope bilo islamizirano. Tako i obratno kad je bliski istok u pitanju.
- arzuhal
#380 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Naravno da su bili okupatori a njihov primarni cilj nije bio širenje islama nego teritorija i moći Carstva. Pa kako su Srbi, Crnogorci, Grci i Bugari smogli snage da ustanu - doduše u poodmakloj fazi raspadanja - protiv Carstva, protiv Agarjana, ako ih Carstvo nije ostavilo kao nemuslimane u većini? Tako bi i sa Evropom bilo, ne bi se to islamiziralo...MarlboroGold wrote:Ne sporim ja to da suživot nije moguć. Jeruzalem je dokaz da jeste. Ali znaš li šta se sve izdešavalo da se do toga dođe? Koliko je ratova bilo i sa jedne i sa druge strane u vezi tog grada? Problem je širenje i na koji način. Moje pitanje se odnosi na to zašto širiti na takav način pokoravanjem drugih zemalja? Lako je kasnije kad se većina asimilira u tvoju vjeru (dobrovoljno, nasilno, zbog koristi) gledati da zadovoljiš prava i običaje nekih drugih manjina, kao što su franjevci. Da su se suprotstavili bili bi iskorjenjeni. Koliko god to mnogi naši muslimani ne priznali, osmansko carstvo je bilo okupator i ništa više.Smrcak15 wrote:eto ja valjam gluposti, bila bi islamska vlast ali bi i dalje bilo dozvoljeno biti krscanin i zidovb, vi ljudi uopste ne poznajete historiju, historijske dokumente, samo dodje ovdje da palamudite protiv islama a ocito je da neznateMarlboroGold wrote: Ne valjaj gluposti. Da nije bilo Vatikana da zaustavi Sulejmana i slične, makar bi pola Evrope bilo islamizirano. Tako i obratno kad je bliski istok u pitanju.
I AU monarhja je bila okupator, pa je nešto pozitivno ostavila za sobom, itd. Najgori su okupatori bili Englezi, oni ti baš sve uzmu a ostave podjelu i sukob. Hvala dragom Allahu što nas Englezi nikad nisu okupirali, kad se i bez njih ovoliko krvimo, šta bi tek bilo, hej...
- Connaisseur Karlin
#381 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
opa, sad se pise o ISLAMSKOJ VLASTI , a ne o ISLAMSKOJ RLEIGIJIMarlboroGold wrote:Ne sporim ja to da suživot nije moguć. Jeruzalem je dokaz da jeste. Ali znaš li šta se sve izdešavalo da se do toga dođe? Koliko je ratova bilo i sa jedne i sa druge strane u vezi tog grada? Problem je širenje i na koji način. Moje pitanje se odnosi na to zašto širiti na takav način pokoravanjem drugih zemalja? Lako je kasnije kad se većina asimilira u tvoju vjeru (dobrovoljno, nasilno, zbog koristi) gledati da zadovoljiš prava i običaje nekih drugih manjina, kao što su franjevci. Da su se suprotstavili bili bi iskorjenjeni. Koliko god to mnogi naši muslimani ne priznali, osmansko carstvo je bilo okupator i ništa više.Smrcak15 wrote:
eto ja valjam gluposti, bila bi islamska vlast ali bi i dalje bilo dozvoljeno biti krscanin i zidovb, vi ljudi uopste ne poznajete historiju, historijske dokumente, samo dodje ovdje da palamudite protiv islama a ocito je da neznate
- seln
#382 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Izgleda da su neki previse plitki da bi shvatili poruku....zagortenej wrote:Izgleda da su dogmatiĆari više opterećeni lancem prenosilaca, nego sadržajem poruke.
ili je namjerno instrumentaliziraju.
Last edited by seln on 12/02/2018 16:30, edited 1 time in total.
- seln
#383 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nema veze, to si ti radio dok te nije obasjala svjetlost agnosticizma.dadinjo33 wrote:kad je vidjela da njen komšija Haso, izbjeglica iz Bosne, u avliji kolje kurban.
- seln
#384 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Na koji um?dadinjo33 wrote:Padose mi na um oni jevreji, medinske komsije, iz Benu Qurejza sto su se predali islamskoj vojsci.Smrcak15 wrote:
ovo je lahko pobiti...
- Connaisseur Karlin
#385 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
pa nije bio primarni cilj sirenja islama ni kad je Muhamed imao ratove, vec iskljucivo sirenje teritorija, ali pod ISLAMSKOM VLASTI koja je prakticirala ISLAMSKE ZAKONE I PRAVILAarzuhal wrote:
Naravno da su bili okupatori a njihov primarni cilj nije bio širenje islama nego teritorija i moći Carstva. Pa kako su Srbi, Crnogorci, Grci i Bugari smogli snage da ustanu - doduše u poodmakloj fazi raspadanja - protiv Carstva, protiv Agarjana, ako ih Carstvo nije ostavilo kao nemuslimane u većini? Tako bi i sa Evropom bilo, ne bi se to islamiziralo...
I AU monarhja je bila okupator, pa je nešto pozitivno ostavila za sobom, itd. Najgori su okupatori bili Englezi, oni ti baš sve uzmu a ostave podjelu i sukob. Hvala dragom Allahu što nas Englezi nikad nisu okupirali, kad se i bez njih ovoliko krvimo, šta bi tek bilo, hej...
- seln
#386 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nije Sulejmana zaustavio Vatikan, vec Mehmeda IV grof Starhemberg.MarlboroGold wrote: Ne valjaj gluposti. Da nije bilo Vatikana da zaustavi Sulejmana i slične, makar bi pola Evrope bilo islamizirano. Tako i obratno kad je bliski istok u pitanju.
I zasto nije islamizirana cijela Srbija, Grcka , Bugarska...?
- seln
#387 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Pa koje je je zakone trebala prakticirati?Connaisseur Karlin wrote:pa nije bio primarni cilj sirenja islama ni kad je Muhamed imao ratove, vec iskljucivo sirenje teritorija, ali pod ISLAMSKOM VLASTI koja je prakticirala ISLAMSKE ZAKONE I PRAVILAarzuhal wrote:
Naravno da su bili okupatori a njihov primarni cilj nije bio širenje islama nego teritorija i moći Carstva. Pa kako su Srbi, Crnogorci, Grci i Bugari smogli snage da ustanu - doduše u poodmakloj fazi raspadanja - protiv Carstva, protiv Agarjana, ako ih Carstvo nije ostavilo kao nemuslimane u većini? Tako bi i sa Evropom bilo, ne bi se to islamiziralo...
U sekularnoj Evropi i dan-danas kamara krscanskih praznika.
- Connaisseur Karlin
#388 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
halooo, poanta i akcenat je na ISAMSKOJ VLASTI , to znaci da se drzava kontorolira religjjskim zakonomseln wrote:Pa koje je je zakone trebala prakticirati?Connaisseur Karlin wrote:pa nije bio primarni cilj sirenja islama ni kad je Muhamed imao ratove, vec iskljucivo sirenje teritorija, ali pod ISLAMSKOM VLASTI koja je prakticirala ISLAMSKE ZAKONE I PRAVILAarzuhal wrote:
U sekularnoj Evropi i dan-danas kamara krscanskih praznika.
poredis zakone sa praznicima
- seln
#389 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Hallloooooo, poanta je da je u to vrijeme u Europi vrijedilo "cuius regio, eius religio", sto ce reci da su postojale drzavne religije i ni jedan covjek nije smio slijediti drugu religiju. Sta mislis o tome? Sta mislis o tridesetogodisnjem ratu, koj je opuhao skoro trecinu stanovnistva?Connaisseur Karlin wrote:halooo, poanta i akcenat je na ISAMSKOJ VLASTI , to znaci da se drzava kontorolira religjjskim zakonomseln wrote:
Pa koje je je zakone trebala prakticirati?
U sekularnoj Evropi i dan-danas kamara krscanskih praznika.![]()
poredis zakone sa praznicima![]()
Sta mislis o tome sto su se u to isto vrijeme u osmanskom carstvu gradile crkve? istina, malo i na kapaljku... ali su se gradile.
I tacno je da su vlast imali muslimani... ali su ostali smjeli zadrzati svoju vjeroispovijest i posjed.
-
dadinjo33
#390 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Sucur Allahuseln wrote:Nema veze, to si ti radio dok te nije obasjala svjetlost agnosticizma.dadinjo33 wrote:kad je vidjela da njen komšija Haso, izbjeglica iz Bosne, u avliji kolje kurban.
Posto si zadovoljio radoznalost, molim te da na ovoj temi napises nesto mimo ad hominema. Pise to i u prvom postu. Hvala.
- Connaisseur Karlin
#391 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
halloooo, znam da se pise o razlicitom periodu, ali nemoj negirti cinejnice da je Islam drugaciji od judaizma i krscanstva, jer su tri reiigije djelovale idneticnoseln wrote:Hallloooooo, poanta je da je u to vrijeme u Europi vrijedilo "cuius regio, eius religio", sto ce reci da su postojale drzavne religije i ni jedan covjek nije smio slijediti drugu religiju. Sta mislis o tome? Sta mislis o tridesetogodisnjem ratu, koj je opuhao skoro trecinu stanovnistva?Connaisseur Karlin wrote:halooo, poanta i akcenat je na ISAMSKOJ VLASTI , to znaci da se drzava kontorolira religjjskim zakonomseln wrote:
Pa koje je je zakone trebala prakticirati?
U sekularnoj Evropi i dan-danas kamara krscanskih praznika.![]()
poredis zakone sa praznicima![]()
Sta mislis o tome sto su se u to isto vrijeme u osmanskom carstvu gradile crkve? istina, malo i na kapaljku... ali su se gradile.
I tacno je da su vlast imali muslimani... ali su ostali smjeli zadrzati svoju vjeroispovijest i posjed.
- seln
#392 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Idi ba, shaneru, ne gadjaj se rijecima cije znacenje ne shvatas.dadinjo33 wrote:Sucur Allahuseln wrote:Nema veze, to si ti radio dok te nije obasjala svjetlost agnosticizma.dadinjo33 wrote:kad je vidjela da njen komšija Haso, izbjeglica iz Bosne, u avliji kolje kurban., nikad u zivotu, a vjernici, ateisti i agnostici su svi ideoloski u pet deka.
Posto si zadovoljio radoznalost, molim te da na ovoj temi napises nesto mimo ad hominema. Pise to i u prvom postu. Hvala.
Nije ad hominem samo dovodjenje u sumnju nekoga kao covjeka imenom i prezimenom, vac i kao pripadnika odredjene, kao takve jasno raspoznatljive grupe. Nije neki Bosnjak u Podrinju zaklan jer se zvao Irfan Ahmetovic, vec zato sto je Bosnjak, dakle, pripadnik grupe.
Te shanerske fazone prodaji po Bistriku.
- seln
#393 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Halllooooo, islam je sve to institucionalizirao.Connaisseur Karlin wrote:halloooo, znam da se pise o razlicitom periodu, ali nemoj negirti cinejnice da je Islam drugaciji od judaizma i krscanstva, jer su tri reiigije djelovale idneticnoseln wrote:
Hallloooooo, poanta je da je u to vrijeme u Europi vrijedilo "cuius regio, eius religio", sto ce reci da su postojale drzavne religije i ni jedan covjek nije smio slijediti drugu religiju. Sta mislis o tome? Sta mislis o tridesetogodisnjem ratu, koj je opuhao skoro trecinu stanovnistva?
I tacno je da su vlast imali muslimani... ali su ostali smjeli zadrzati svoju vjeroispovijest i posjed.Jah, eto u predislamskoj arabiji nije bilo suzivota krscana, jevreja i idolopoklonaca
- asurbanipal
#394 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
seln wrote: Nije neki Bosnjak u Podrinju zaklan jer se zvao Irfan Ahmetovic, vec zato sto je Bosnjak, dakle, pripadnik grupe.
A zbog čega su zaklani Jevreji iz plemena Benu Kurejza?
- seln
#395 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Stani, ba, sad pricamo o tvojima.... o mojima cemo poslije.asurbanipal wrote:seln wrote: Nije neki Bosnjak u Podrinju zaklan jer se zvao Irfan Ahmetovic, vec zato sto je Bosnjak, dakle, pripadnik grupe.
A zbog čega su zaklani Jevreji iz plemena Benu Kurejza?
- Connaisseur Karlin
#396 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
sto To, sto je To Islam institucionalizirao , a krscanstvo i judaizm nisuseln wrote:Halllooooo, islam je sve to institucionalizirao.Connaisseur Karlin wrote:
halloooo, znam da se pise o razlicitom periodu, ali nemoj negirti cinejnice da je Islam drugaciji od judaizma i krscanstva, jer su tri reiigije djelovale idneticnoJah, eto u predislamskoj arabiji nije bilo suzivota krscana, jevreja i idolopoklonaca
nije Islam, vec, budimo konkretni-ji, ISLAMSKA VLAST
- asurbanipal
#397 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
seln wrote:
Stani, ba, sad pricamo o tvojima.... o mojima cemo poslije.
Kod mene nema mojih, tvojih, svojih.
Zločin je zločin, genocid je genocid. Bio on u Srebrenici, Prijedoru, Foči, Jasenovcu, Ahmićima, Burmi, nad Armenima, Jevrejima.
- seln
#398 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne, duso moja, ne vlast, vec islam. Tacnije, Kuran.Connaisseur Karlin wrote:sto To, sto je To Islam institucionalizirao , a krscanstvo i judaizm nisuseln wrote:Halllooooo, islam je sve to institucionalizirao.Connaisseur Karlin wrote:
halloooo, znam da se pise o razlicitom periodu, ali nemoj negirti cinejnice da je Islam drugaciji od judaizma i krscanstva, jer su tri reiigije djelovale idneticnoJah, eto u predislamskoj arabiji nije bilo suzivota krscana, jevreja i idolopoklonaca
![]()
- seln
#399 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Zasto onda izbjegavas da pricamo o zlocinima tvojih u Srebrenici?asurbanipal wrote:seln wrote:
Stani, ba, sad pricamo o tvojima.... o mojima cemo poslije.
Kod mene nema mojih, tvojih, svojih.
Zločin je zločin, genocid je genocid. Bio on u Srebrenici, Prijedoru, Foči, Jasenovcu, Ahmićima, Burmi, nad Armenima, Jevrejima.
- Connaisseur Karlin
#400 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ISLAMSKA VLAST, ne Islam, jer je ISLAMKSA VLAST imala formalan statusseln wrote:Ne, duso moja, ne vlast, vec islam. Tacnije, Kuran.Connaisseur Karlin wrote:sto To, sto je To Islam institucionalizirao , a krscanstvo i judaizm nisuseln wrote:
Halllooooo, islam je sve to institucionalizirao.![]()
ne mozes bjzati od povijesnih cienjnica sa takvom retorikom