drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#376 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

kerima1 wrote:TLR pametna odluka bolje sta pametnije raditi nego ovdje trosiit vrijeme.Ionako se radi o religijskim temama gdje se uvijek nadje neko uvrijedjen kad napises sta mislis.
Odo i ja :mrgreen:
Nemoj i ti, pa to je nepravda...

Image
Bloo
Globalna šefica

#377 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

kerima1 wrote:TLR pametna odluka bolje sta pametnije raditi nego ovdje trosiit vrijeme.Ionako se radi o religijskim temama gdje se uvijek nadje neko uvrijedjen kad napises sta mislis.
Predite na Lj&S...tamo se ljudi napale sta god da im napises. Pa dode na isto, a manje stresno
I tamo nema arze :mrgreen:
arzuhal

#378 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

TLR wrote: Nije, nego fakat ne vidim smisla u ovom forumanju. Izgubih tonu vremena...

Ne kaže se džaba: "Bolje pet minuta raditi, nego vječno dangubiti" :lol:

Jednostavno sam se umorio od forumanja, a prešlo mi u naviku. Pa me nervira.
Inače, ovo je sve tačno...

Za kile kreni sa Insanity-em :thumbup: Pa il' skineš kile il' umreš...
kerima1

#379 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

arzuhal wrote:
Nemoj i ti, pa to je nepravda...

Image
Ih kad sad svi krenu zamnom tek tad ostajes sam sa lijepom Bloo i Smrcekom na pof religija. :mrgreen: :P
arzuhal

#380 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Predite na Lj&S...tamo se ljudi napale sta god da im napises. Pa dode na isto, a manje stresno
Image
arzuhal

#381 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

kerima1 wrote: Ih kad sad svi krenu zamnom tek tad ostajes sam sa lijepom Bloo i Smrcekom na pof religija. :mrgreen: :P
Tako veliš...

AVADA KEDAVRA! :twisted:
kerima1

#382 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Bloo wrote:
Predite na Lj&S...tamo se ljudi napale sta god da im napises. Pa dode na isto, a manje stresno
Tamam posla pa da se napalim i ja :mrgreen:
A od Arze se i bega jer neda da se pise sta se misli.Arzo odbanuj Toweliea i ostajemo vrijedni na pod.religija.
Bloo
Globalna šefica

#383 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
kerima1 wrote: Ih kad sad svi krenu zamnom tek tad ostajes sam sa lijepom Bloo i Smrcekom na pof religija. :mrgreen: :P
Tako veliš...

AVADA KEDAVRA! :twisted:
:lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#384 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

kerima1 wrote:
Bloo wrote:
Tamam posla pa da se napalim i ja :mrgreen:
A od Arze se i bega jer neda da se pise sta se misli.Arzo odbanuj Toweliea i ostajemo vrijedni na pod.religija.
Goood....gooood....
Ti bi bila dobar senator Palpatine :mrgreen:
riverflow

#385 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Ja ne znam kako se niko ne zabrine, ako i ode u dzenet iliti raj, da će mu dosaditi vječno uživati u tim svim ljepotama. Ljudima sve, baš sve prije ili kasnije dosadi, postane jednolično. Takva je ljudska priroda - vječito teži promjenama. Ne bi li i ovo bila u krajnjoj liniji, neka kazna?!
A možda će čovjek, kao i taj drugi svijet biti nešto sasvim drugo od onoga u što se većinom tako bespogovorno vjeruje.

Ima jedna simpatična priča, oz zbirke "Damari" (A. de Mello), može se iz nje štošta zanimljivo izvući:

TURIZAM I EMIGRACIJA
"Jedan čovjek je umro i dospio u raj. Međutim, u raju mu je ubrzo postalo dosadno. Anđeli su neprestano pjevali, svirali na harfama, sve je to bilo lijepo i krasno,
ali on je oduvijek bio čovek od akcije. Zato se obratio Svetom Petru i zamolio ga za premeštaj.
»Gdej si to mislio da odeš?« pitao je Sveti Petar.»Osim ako nećeš u pakao? Ne bih ti preporučio.«
»Može li bar na kratko?« zamolio ga je čovjek.
»To se nikad nije radilo, ali napraviću izuzetak-pustiću te na mjesec dana.«
I Sveti Petar mu je otvorio vrata pakla.
Čovjeka je na ulazu sačekala limuzina koja ga je odvezla do jahte... Uslijedilo je putovanje kakvo nikad nije doživio, uz obilje najdivnijih jela, najboljih pića, prelijepih devojaka, noćni ribolov, safari, itd, itd. Mjesec dana prošlo je kao u snu. Po povratku u raj, čovjeku je bilo još dosadnije nego prije. Ubrzo se ponovo obratio Svetom Petru i zamolio da ga opet malo pusti u pakao.
»Takve šetnje tamo-vamo nikad nisu praktikovane. Ako toliko želiš u pakao, možeš da odeš, ali bez mogućnosti povratka.«
»Pristajem!« uskliknuo je čovjek, već se naslađujući onim što ga je čekalo tamo.
Ali jao! Čim su se teška vrata pakla muklo zalupila iza njega, čovjek je počeo da propada u ponor na čijem dnu je ugledao gomilu užasnih đavola, koji su čekali da ga kukama ubace u ogroman lonac u kome se već kuhala gomila nesrećnika ĉiji su jauci sve glasnije dopirali do njega.
»Šta je ovo!?« kriknuo je.
»Pakao, brate«, odgovorio je jedan đavo.
»Ti izgleda ne razlikuješ turizam od emigracije.«"
arzuhal

#386 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

kerima1 wrote: A od Arze se i bega jer neda da se pise sta se misli.Arzo odbanuj Toweliea i ostajemo vrijedni na pod.religija.
Pokušao sam u više navrata da ga odbanujem (iako nemam tehničke mogućnosti da ikog ja banujem ili odbanujem), ali Chmoljo ga banovao i ne da, usprkos svim mojim zanovijetanjima, molbama pa i pretnjama...Ni meni se više ne foruma... :sad:
kerima1

#387 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

arzuhal wrote:
kerima1 wrote: A od Arze se i bega jer neda da se pise sta se misli.Arzo odbanuj Toweliea i ostajemo vrijedni na pod.religija.
Pokušao sam u više navrata da ga odbanujem (iako nemam tehničke mogućnosti da ikog ja banujem ili odbanujem), ali Chmoljo ga banovao i ne da, usprkos svim mojim zanovijetanjima, molbama pa i pretnjama...Ni meni se više ne foruma... :sad:
Navali malo bolje imas roka dva dana da se lik odbanuje il idem u vjecna lovista sa foruma gdje se ne smije 'rijet sta osjecas i mislis:)
Towelie nije nikog uvrijedio koliko su svi upratili cak je bio izvrijedjan ,a nije uzvracao istom mjerom.smatram da ja sada sa drugacijim svjetonazorom (vjerujem u Boga bez religije) imam pravo iznositi sta mislim i o religiji ciji sam sljedbenik bila jer sam na ovom istom forumu onomad branila istu.ako smo valjali tada..
Bloo
Globalna šefica

#388 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Alija! Ovaj...Arzo....odbanuj pa makar da je k'o avlija!
riverflow

#389 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Ne znam da li će još biti života na ovoj temi.
Kako god, za razliku od riječi, muzike nikad previše :)

Bloo
Globalna šefica

#390 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

So this is how tolerance dies, with thunderous applause and some good music... :D
riverflow

#391 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Bloo wrote:So this is how tolerance dies, with thunderous applause and some good music... :D
hope you are wrong, tomorow is a new day ;)
Bloo
Globalna šefica

#392 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

riverflow wrote:
Bloo wrote:So this is how tolerance dies, with thunderous applause and some good music... :D
hope you are wrong, tomorow is a new day ;)
mislila sam da sam na temi o nihilizmu :lol: :lol: :lol:

biće bolje :D
Smrcak15

#393 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

TLR wrote:Svratio samo da istresem kantu nihilizma i to bi bilo to....

Ja mislim da ovo ništa nema smisla. Ovo forumsko prepucavanje, budalesanje, svak hoće nešto da dokaže. Svi neku svoju furku furaju, nešto namazani, pa bi nekoga da preveslaju ili tek uživaju da bockaju.

Čemu fakat ovoliko nadmudrivanje, nadjebavanje? Da se svak o sebi zabavi i na sebi poradi bila bi mirna Bosna. Prvi galami šije majmuni, drugi pa zar nije pedofil, treći viče ateistički majmuni... Tamo na ratište u Siriji bolje ne zalazit'.

Je li to oduvijek ovdje ovako bilo?

J#$! forum. Priroda i društvo rulez.

Mahanje svima! :run:

nemoj to gledati tako, nego gledaj to kao zajednicko trazenje istine, da se diskusijom dodje do nekih istina sto nismo znali prije...
HAVANA

#394 Re: drugi pogled na religiju

Post by HAVANA »

Arzooo,kako su me nasli? :cry: Zakacili mi na auto.Image
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#395 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

riverflow wrote:Ja ne znam kako se niko ne zabrine, ako i ode u dzenet iliti raj, da će mu dosaditi vječno uživati u tim svim ljepotama. Ljudima sve, baš sve prije ili kasnije dosadi, postane jednolično. Takva je ljudska priroda - vječito teži promjenama. Ne bi li i ovo bila u krajnjoj liniji, neka kazna?!
A možda će čovjek, kao i taj drugi svijet biti nešto sasvim drugo od onoga u što se većinom tako bespogovorno vjeruje.

Ima jedna simpatična priča, oz zbirke "Damari" (A. de Mello), može se iz nje štošta zanimljivo izvući:

TURIZAM I EMIGRACIJA
"Jedan čovjek je umro i dospio u raj. Međutim, u raju mu je ubrzo postalo dosadno. Anđeli su neprestano pjevali, svirali na harfama, sve je to bilo lijepo i krasno,
ali on je oduvijek bio čovek od akcije. Zato se obratio Svetom Petru i zamolio ga za premeštaj.
»Gdej si to mislio da odeš?« pitao je Sveti Petar.»Osim ako nećeš u pakao? Ne bih ti preporučio.«
»Može li bar na kratko?« zamolio ga je čovjek.
»To se nikad nije radilo, ali napraviću izuzetak-pustiću te na mjesec dana.«
I Sveti Petar mu je otvorio vrata pakla.
Čovjeka je na ulazu sačekala limuzina koja ga je odvezla do jahte... Uslijedilo je putovanje kakvo nikad nije doživio, uz obilje najdivnijih jela, najboljih pića, prelijepih devojaka, noćni ribolov, safari, itd, itd. Mjesec dana prošlo je kao u snu. Po povratku u raj, čovjeku je bilo još dosadnije nego prije. Ubrzo se ponovo obratio Svetom Petru i zamolio da ga opet malo pusti u pakao.
»Takve šetnje tamo-vamo nikad nisu praktikovane. Ako toliko želiš u pakao, možeš da odeš, ali bez mogućnosti povratka.«
»Pristajem!« uskliknuo je čovjek, već se naslađujući onim što ga je čekalo tamo.
Ali jao! Čim su se teška vrata pakla muklo zalupila iza njega, čovjek je počeo da propada u ponor na čijem dnu je ugledao gomilu užasnih đavola, koji su čekali da ga kukama ubace u ogroman lonac u kome se već kuhala gomila nesrećnika ĉiji su jauci sve glasnije dopirali do njega.
»Šta je ovo!?« kriknuo je.
»Pakao, brate«, odgovorio je jedan đavo.
»Ti izgleda ne razlikuješ turizam od emigracije.«"
:mrgreen: odlična pričica
Od sad , koje si vjere - turističke !
arzuhal

#396 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:Arzooo,kako su me nasli? :cry: Zakacili mi na auto.Image
Ja to ne znam objasnit...Ja, opet, redovno dobijam kataloge OBI-ja, YISK-a, Merkatora i obilaske Jehovinih svjedoka...
Bloo
Globalna šefica

#397 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

TLR wrote:
Da je nać kakvu sredinu majkumu, pa na zelenu granu doć. Kontam opet... ima i to. Priroda i osamiti se povremeno.

Eto sam navrnuo, pa sad opet odoh.

...
Moram samo pripaziti da me negdje, u nekoj krivini ne zanese. :lol:

Annnnn, aaaan, an brum brum....
Sredina? Teško. Podrazumijeva postojanje tolerancije na obje strane. :D

Priroda? Da! Uvijek je tu i smiruje i daje odgovore na sva pitanja!

Ne zanosi se sine.....

počni vježbat biće ti bolje
riverflow

#398 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Nurudin wrote: :mrgreen: odlična pričica
Turista veliš? Po vjeroispovijesti.. :) E baš bi se i to moglo onako "razastrijet´" nekim promišljanjem . Turizam je zahvalan termin za to. Padoše mi na pamet riječi jednog čovjeka (čini mi se da je bio šejh), kaže: "svi smo mi turisti na ovom dunjaluku. "Tako da ispada da si turista svakako :)
Ova priča je meni simpa jer ukazuje na čovjekovu potrebu za stalnim kretanjem, promjenama, rizicima, ma koliko istovremeno želi mir i sigurnost.
riverflow

#399 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Naša je kobna pogreška što tražimo trajne rajeve. Zadovoljstva koja se ne troše, trajne privrženosti, nježnosti koje imaju vitalnost lijana: drvo umire, ali njihove isprepletene stabljike nastavljaju se zeleniti. Zbog te opsjednutosti trajanjem propuštamo tolike kratkotrajne rajeve, jedine kojima se možemo približiti tokom svog munjevitog smrtničkog putovanja. Njihov sjaj često se pojavljuje na tako skromnim i prolaznim mjestima da se tu odbijamo zaustaviti. Radije svoje snove gradimo od granitnih blokova desetljeća. Vjerujemo da ćemo biti dugovječni poput kipova.
Andreï Makine, Knjiga kratkih vječnih ljubavi
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#400 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

riverflow wrote:
Nurudin wrote: :mrgreen: odlična pričica
Turista veliš? Po vjeroispovijesti.. :) E baš bi se i to moglo onako "razastrijet´" nekim promišljanjem . Turizam je zahvalan termin za to. Padoše mi na pamet riječi jednog čovjeka (čini mi se da je bio šejh), kaže: "svi smo mi turisti na ovom dunjaluku. "Tako da ispada da si turista svakako :)
Ova priča je meni simpa jer ukazuje na čovjekovu potrebu za stalnim kretanjem, promjenama, rizicima, ma koliko istovremeno želi mir i sigurnost.
Pa ja sam ti pričao tu priču :D
Onaj šejh što nije imao ništa u kući jel
Locked