Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post Reply
Connaisseur Karlin

#376 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
PM72 wrote:
Zasto autori Memorandua nisu poslani u zatvor?
Isuvise krupni i bitni, dobitnici priznanja,... u isto vrijeme kosovska kriza i politicari nisu htjeli talasati.
a zato srbi na temi mudro cute, ne zele mi napisati odgovor :thumbup: branila ih srpska politika iz BG :)
exliberal-ex

#377 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by exliberal-ex »

Vizionar 1985 wrote:
:jbt:

Pa sta ce kritikovati ID kada skoro niko od Boshnjka, Bosanaca nije ni procitao ID, mnogi ni ne znaju da to i postoji. Hajde malo upali logiku.
Isto se odnosi I na srbe I taj famozni memorandum,....... necu ni da spominjem grasanina....gdje je onda tu logika
hAZNADAR

#378 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

exliberal-ex wrote:
ja nebranim srbe i njihovu politiku , sta vise u mnogim slucajevima sam i te kako kritican prema istim ali me nerviraju teme kao sto je ova....postavi se pitanje a u sustini se zna odgovor, nece ni jedan bosnjak reci nesto protiv ID kad je memorandum na drugoj strain, cak i kad se postavi pitanje dali je memorandum posljedica prijasnjih desavanja...jok to je jebeno nacrtanje ( mislim ko vjeruje u ove price)
Hajd ne .......
Naravno da se jako veliki broj Bosnjaka ne slaze sa ID - ukljucujuci i moju malenkost.

Na ovoj temi se stvari samo stavljaju na mjesto. Ne moze se uporediti neuporedivo. Ne ide VS izmedju bilo cega.
Last edited by hAZNADAR on 05/01/2018 20:49, edited 1 time in total.
Duka Dizel

#379 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

PM72 wrote:

Zbog čega bi bili poslati i ko bi bio poslat?
PM72

#380 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Vizionar 1985 wrote:
Ja ti govorim cinjenice. HVO kako vidim najvise ubijao, mucio itd., na pocetku rata Srpske civile i vojnike a vise nego pripadnici ARBiH tokom cijelog rata. ARBiH nije ni mogla jer je nije ni bilo 92 godine na pocetku rata nego bila TO i razne paramilicije raznih kriminalaca. Vec kad je ARBiH formirana i kad su svi sa svima zaratili 93 godine vec je sve bilo razgraniceno. Srbi na jednu stranu otisli u RS, Hrvati da drugu u HZHB a ostali Boshnjaci, Bosanci itd., ostali u okupiranim zonama pod kontrolom ARBiH, i cetvrta strana APZK tj. Abdicevci.

Sve razgraniceno bilo vec 93 sto se tice stanovnistva, pobjeglo, izbjeglo, protjerano, ubijeno do tada sem par enklava na teritorijama pod kontrolom VRS-a, ARBiH, i HVO-a koje su kasnije padale. Cak i prije rata je vecinom bilo razgraniceno jer se tako narod vecinom drzi sa svojim narodom i zivi tamo gdje je njegov narod vecina
ma o kakvim ti činjenicama govoriš? Koliko si imao godina u ratu?

Pa sarajevski HVO nijednom Srbinu čvoke nije opalio a kamoliubio kojeg,Srbi sa Ilidže kupovali i hodali po Kiseljaku i Srednjoj Bosni rahatnije nego po Palama.Žepački HVO uvodio Srbe po linijama a zarobljene Bošnjake predavao Srbima.HVO u Zapadnoj Hercegovini nije na Srbe opalio ni metka sve do jeseni 1995.
Connaisseur Karlin

#381 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

PM72 wrote:
PM72 wrote:

Ko će ih poslati kad su to sve bili komunjare i ugledni članovi srbijanskog društva...ko fol,otvarali ljudima oči.Čitao sam da je i otac Borisa Tadića jedan od njih.
aha, a mei su rekli ,da je medju komunjarama politicarima bilo cetnikih idjea velike srbije u SFRJ politici :)
Connaisseur Karlin

#382 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

exliberal-ex wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Pa sta ce kritikovati ID kada skoro niko od Boshnjka, Bosanaca nije ni procitao ID, mnogi ni ne znaju da to i postoji. Hajde malo upali logiku.
Isto se odnosi I na srbe I taj famozni memorandum,....... necu ni da spominjem grasanina....gdje je onda tu logika
:lol: :thumbup:
PM72

#383 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

I Franjo i Slobo i Mesić,Mladić,Praljak,...pa sve do Čengića,Delimustafića i Silajdžića su bili komunisti...
Connaisseur Karlin

#384 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Duka Dizel wrote:
PM72 wrote:

Zbog čega bi bili poslati i ko bi bio poslat?
pa u pravu si, pitam bezveze , zasto bi svoje slali u zatvor :lol:
Sanjarko

#385 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Sanjarko »

PM72 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
PM72 wrote:Niđe veze.To što je HVO pobio u početku rata mjeri se u desetinama civila.U toku sukoba sa Armijom BiH ginule su stotine.Uostalom,HVO je sarađivao sa Srbima i VRS,prebacivao im ljudstvo,opremu,hranu,gorivo,civile...HVO je u srednjoj Bosni bio ispostava VRS.
Sta ba nidze veze. Najvise Srba zavrsilo u logorima HVO, najvise Srpkinja bilo silovano po tim logorima, ironicno u kojima je ista sudbina kao i Srba i Srpkinja zadesila Boshnjake, Bosance i Boshnjakinje, Bosanke. Daj konkretno ko, sta, gdje. Ja ti konkretno govorim Handanovicka HVO, onaj Dzeko mislim i on HVO, i ona Elvira ako se ne varam HVO bila itd.

Mozda grijesim ali konkretno daj ko, sta, gdje od ARBiH, a ARBiH kako znam nije ni bilo kako treba do 93 godine, nego bila TO i razne paramilicije raznih krimosa.
Srba civila je u BiH,po mojim saznanjima i pročitanim spisima - stradalo negdje oko 7-8 000.Veliki dio tih ljudi stradao je po Istočnoj Bosni i oko Sarajeva.U Sarajevu bar nekoliko stotina.Srbi i Hrvati tokom rata u BiH bili su u partnerskim odnosima.
Nije tacno. Nego oko 4 hiljade. Najvise u Sarajevu izginulo i ubijeno od strane VRS-a. Mislim oko 700 civila. Takve su se cifre spominjale kao vjerodostojne. Ovo za Sarajevo je kao opstina, grad a ne kao podrucje. Spominje se da je dosta civila izginulo i u Istocnoj Bosni i mislim oko 400 da se spominjalo a Srbi spominju misli oko 3-4 hiljade. Nisam siguran jer se ne sjecam niti mogu to sve da zapamtim. Ovo pisem na osnovu onoga cega se sjecam da sam o tome procitao.

Znaci od 4 hiljade Srpskih ubijenih civila VRS ubila 700 u Sarajevu. Dosta ih je HVO ih je ubio na pocetku rata.
Haman2

#386 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Haman2 »

Po mom misljenju Islamaka dekleracija i Memorandum SANU su dva razlicita programa. Memoradndum SANU je nacionalni program Srba, Islamska dekleracija nije nacionalni program Bosnjaka. Dakle, po mom misljenju tu nemamo sta uporedjivati.

Da li bi bilo dobro da se islamske zemlje ujedine. Svakako bilo bi to dobro ujedinjenje, nesto slicno kao EU. Ali razlike medju njima su izuzetno velike da o nekoj zajednickoj politici ne mozemo govoriti a tako isto i o ekonomiji. Islamske zemlje su danas samo potrosaci zapadne robe. Malo sta proizvode posebno kad je u pitanju vojna industrija itd. Bilo kakvo islamsko ujedinjenje zapad bih odmah osudio i vec u samom korijenu unistio tu ideju.
Duka Dizel

#387 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

Connaisseur Karlin wrote: pa u pravu si, pitam bezveze , zasto bi svoje slali u zatvor :lol:
Ne možeš poslati u zatvor nekoga zato što je švrljao nešto kod kuće.
Connaisseur Karlin

#388 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Haman2 wrote:Po mom misljenju Islamaka dekleracija i Memorandum SANU su dva razlicita programa. Memoradndum SANU je nacionalni program Srba, Islamska dekleracija nije nacionalni program Bosnjaka. Dakle, po mom misljenju tu nemamo sta uporedjivati.
:thumbup:
PM72

#389 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Vizionar 1985 wrote:
Nije tacno. Nego oko 4 hiljade. Najvise u Sarajevu izginulo i ubijeno od strane VRS-a. Mislim oko 700 civila. Takve su se cifre spominjale kao vjerodostojne. Ovo za Sarajevo je kao opstina, grad a ne kao podrucje. Spominje se da je dosta civila izginulo i u Istocnoj Bosni i mislim oko 400 da se spominjalo a Srbi spominju misli oko 3-4 hiljade. Nisam siguran jer se ne sjecam niti mogu to sve da zapamtim. Ovo pisem na osnovu onoga cega se sjecam da sam o tome procitao.

Znaci od 4 hiljade Srpskih ubijenih civila VRS ubila 700 u Sarajevu. Dosta ih je HVO ih je ubio na pocetku rata
Nemoj govoriti "nije tačno" nego - ja mislim.Ja sam čitav rat proveo u Sarajevu i viđao sam pobijene ljude i po Miljacki i oko zgrada i to ne one od granata VRS nego pobijene od strane kojekakvih milicija,paravojski,klošara i psihopata.Znam dobro ko je u mom naselju poginuo kao vojnik ,ko od granata a koga su odveli radi golfa i stana i trag mu se zametnuo.

Mogu ti samo reći da se petljaš u ono što ne znaš i da su ti ljudi svašta slagali i napričali.

Ali,ovo uopšte nije tema.
Sanjarko

#390 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Sanjarko »

PM72 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Ja ti govorim cinjenice. HVO kako vidim najvise ubijao, mucio itd., na pocetku rata Srpske civile i vojnike a vise nego pripadnici ARBiH tokom cijelog rata. ARBiH nije ni mogla jer je nije ni bilo 92 godine na pocetku rata nego bila TO i razne paramilicije raznih kriminalaca. Vec kad je ARBiH formirana i kad su svi sa svima zaratili 93 godine vec je sve bilo razgraniceno. Srbi na jednu stranu otisli u RS, Hrvati da drugu u HZHB a ostali Boshnjaci, Bosanci itd., ostali u okupiranim zonama pod kontrolom ARBiH, i cetvrta strana APZK tj. Abdicevci.

Sve razgraniceno bilo vec 93 sto se tice stanovnistva, pobjeglo, izbjeglo, protjerano, ubijeno do tada sem par enklava na teritorijama pod kontrolom VRS-a, ARBiH, i HVO-a koje su kasnije padale. Cak i prije rata je vecinom bilo razgraniceno jer se tako narod vecinom drzi sa svojim narodom i zivi tamo gdje je njegov narod vecina
ma o kakvim ti činjenicama govoriš? Koliko si imao godina u ratu?

Pa sarajevski HVO nijednom Srbinu čvoke nije opalio a kamoliubio kojeg,Srbi sa Ilidže kupovali i hodali po Kiseljaku i Srednjoj Bosni rahatnije nego po Palama.Žepački HVO uvodio Srbe po linijama a zarobljene Bošnjake predavao Srbima.HVO u Zapadnoj Hercegovini nije na Srbe opalio ni metka sve do jeseni 1995.
Joj ti ko papagaj se ponavljas i pravis se lud. Ti spominjes kada je HVO zaratio sa ARBiH znaci od 93-94 i 95 kada su se Tudzman, Milosevic i co dogovorili o podjeli Bosne. Ja govorim o 92 do 93 godine prije nego sto je ARBiH sa HVO zaratila. Najvise kako vidim je tada Srpskih civila stradalo. A VRS u Sarajevu ubila 700 Srpskih civila tokom rata. Pa ubili su Srdzana u po Trebinja, ubili Gorana u Sarajevu samo sto nisu na prijatelje i komsije dali. Ko zna koliko je Srba platilo tako glavom od strane drugih Srba isto kao i u II svjetskom ratu sto su Cetnici ubijali mnoge Srbe sto ih nisu htjeli podrzavati itd.
Mirza007

#391 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Mirza007 »

Duka Dizel wrote:
Mirza007 wrote: Dizelas, kad si tako do bar sa statistikom:
-De navedi (ako mozes) makar jednu jedinu saveznu instituciju SFRJ koja je bila smjestena izvan Beograda.
-Isto tako koliko je bilo zaposlenih i kakva je bila njihova nacionalna struktura po tim institucijama?
-Kakva je sve infrastruktura gradjena po Beogradu iskljucivo iz sredstava federacije i sta je sve izgradjeno (a nije se moglo podijeliti izmedju republika i nije uslo u diobni bilans)? U Beogradu je tek polovinom 80ih uz veliku reklamnu kampanju jedva prosao prvi samodoprinos. Vecina sagradjenog do tada je izgradjeno sredstvima federacije.
-Kako je funkcionirao izvoz iz SFRJ (objasni funkciju Genexa i gdje je zavrsavao extra profit)?
Ima toga mali milion.
Opcenito, dominirali ste u svakom pogledu federacijom od 22 miliona ljudi i opet vam nije valjalo. Zato valjda i "nepostojeci" memorandum i 4 rata. Ta i takva politika koju ti zastupas vas je dovela ovdje gdje ste sada (recimo, u "kolijevku" ne mozete vise ni nosom priviriti, BDP ispod bosanskog, negativan prirodni prirastaj, opci bijeg iz zemlje itd.). No eto izvolite, i dalje cackajte mecku pa kad ostanete bez Vojvodine i Sandzaka bice opet kuknjave.
Ceo post ti staje u ovo boldovano pri kraju.
Koliko je ta tvrdnja tačna i objektivna, toliko je i ostatak posta tačan i objektivan.
Ekonomski odnosi u Jugoslaviji i priča o tome ko je koliko u njoj profitirao su zaista za posebnu temu, ali trebao bi ozbiljnije da se pripremiš za nju.
per capita, real purchasing power majstore. Jel' ti treba sve u detalje? Nisi valjda "kolevku" vec iskljucio iz Srbije, nesretnice?
Ne vidjoh niti jednog jedinog odgovora na pitanja.
Last edited by Mirza007 on 05/01/2018 21:12, edited 2 times in total.
PM72

#392 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Haman2 wrote:Po mom misljenju Islamaka dekleracija i Memorandum SANU su dva razlicita programa. Memoradndum SANU je nacionalni program Srba, Islamska dekleracija nije nacionalni program Bosnjaka. Dakle, po mom misljenju tu nemamo sta uporedjivati.

Da li bi bilo dobro da se islamske zemlje ujedine. Svakako bilo bi to dobro ujedinjenje, nesto slicno kao EU. Ali razlike medju njima su izuzetno velike da o nekoj zajednickoj politici ne mozemo govoriti a tako isto i o ekonomiji. Islamske zemlje su danas samo potrosaci zapadne robe. Malo sta proizvode posebno kad je u pitanju vojna industrija itd. Bilo kakvo islamsko ujedinjenje zapad bih odmah osudio i vec u samom korijenu unistio tu ideju.
Po meni,promovisanje srpstva je staro nekoliko vijekova a Bošnjaci iliti bosanski muslimani su postali svjesni da postoje tek pred rat.U ratu i nakon njega su dobili vlastiti "memorandum" pa se njega drže...
GeeTnT

#393 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by GeeTnT »

PM72 wrote:I Franjo i Slobo i Mesić,Mladić,Praljak,...pa sve do Čengića,Delimustafića i Silajdžića su bili komunisti...
Teze je nabrojati ko nije bio u KPJ...naravno, takvi su bili na marginama drustva ili u izbjeglistvu.
PM72

#394 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

GeeTnT wrote:
PM72 wrote:I Franjo i Slobo i Mesić,Mladić,Praljak,...pa sve do Čengića,Delimustafića i Silajdžića su bili komunisti...
Teze je nabrojati ko nije bio u KPJ...naravno, takvi su bili na marginama drustva ili u izbjeglistvu.
U pravu si.I "tvoj" Nikola bio je komunistička čivija.Pa kod Šešelja pa u SDS a sad kod Mileta...druga ili treća truba.
Sanjarko

#395 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Sanjarko »

exliberal-ex wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Ne znam. To vidite vi medzusobno jeste li ili niste ili se pravite ludima pa gurnimo pod tepih i zaboravimo na to sve. Ja ti kazem istinu. Ama skoro niko od Boshnjaka, Bosanaca nije ni procitao ID sem nekih pojedinaca, mnogi ni ne znaju da postoji. Nisu znali ni za Kongres Boshnjacki isto tako jer je u ratu odrzan u medijskoj blokadi, niti se danas smatraju toliko Boshnjacima ali nemaju izbora jer u ustavu stoji Boshnjaci a nema nigdje Bosanaca ni gradzana.

Kad bi se napravila normalna drzava Bosna mozda bi mahom Boshnjaci izjasnili kao Bosanci i tako bi mozda nestao termin Boshnjak iako je i on ispravan i znaci Bosanac kako sam shvatio.
Last edited by Sanjarko on 05/01/2018 21:09, edited 1 time in total.
GeeTnT

#396 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by GeeTnT »

PM72 wrote:
GeeTnT wrote:
U pravu si.I "tvoj" Nikola bio je komunistička čivija.Pa kod Šešelja pa u SDS a sad kod Mileta...druga ili treća truba.
...od KP do kamare krompira... :lol:
PM72

#397 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Vizionar 1985 wrote: Ama skoro niko od Boshnjaka, Bosanaca nije ni procitao ID sem nekih pojedinaca, mnogi ni ne znaju da postoji. Nisu znali ni za Kongres Boshnjacki isto tako jer je u ratu odrzan u medijskoj blokadi, niti se danas smatraju toliko Boshnjacima ali nemaju izbora jer u ustavu stoji Boshnjaci a nema nigdje Bosanaca ni gradzana.
Priznaj jesi li je ti pročitao? Ja prelistao jer nisam imao živaca da detaljno tabirim Alijine fantazije.
spreca

#398 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by spreca »

Duka Dizel wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa u pravu si, pitam bezveze , zasto bi svoje slali u zatvor :lol:
Ne možeš poslati u zatvor nekoga zato što je švrljao nešto kod kuće.
a gdje to Alija zvrljo pa ga poslase u bajbok....u Saveznom Izvrsnom vjecu?....ah da alija je balija i neka robija
Duka Dizel

#399 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

Mirza007 wrote:

per capita, real purchasing power majstore. Jel' ti treba sve u detalje? Nisi valjda "kolevku" vec iskljucio iz Srbije, nesretnice?
Ne vidjoh niti jednog jedinog odgovora na pitanja.
Ma ti majstore ne znaš ni danas kakvi su ekonomski pokazatelji, a hteo bi da napišeš nešto o ekonomiji u SFRJ.
Sanjarko

#400 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Sanjarko »

PM72 wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Znaci od 4 hiljade Srpskih ubijenih civila VRS ubila 700 u Sarajevu. Dosta ih je HVO ih je ubio na pocetku rata
Nemoj govoriti "nije tačno" nego - ja mislim.Ja sam čitav rat proveo u Sarajevu i viđao sam pobijene ljude i po Miljacki i oko zgrada i to ne one od granata VRS nego pobijene od strane kojekakvih milicija,paravojski,klošara i psihopata.Znam dobro ko je u mom naselju poginuo kao vojnik ,ko od granata a koga su odveli radi golfa i stana i trag mu se zametnuo.

Mogu ti samo reći da se petljaš u ono što ne znaš i da su ti ljudi svašta slagali i napričali.

Ali,ovo uopšte nije tema.
Pa ti ovdje j-bote izjednacavas perfidno paramilicije razne od raznih krimosa sa Boshnjacima, Bosancima i sa TO i ARBiH. Halo jedno su paramilicije raznih krimosa a jedno je drzavna vojska. Ne kazem ja da dosta Srba nije od strane tih ubijeno ali kazem ti i imaju cinjenice da je od 4 hiljade Srpskih civila VRS u Sarajevu ubila oko 700 mozda i vise jer imaju neki izvori koji kazu i hiljadu a da je dosta ubio i HVO Srpskih civila na pocetku rata. Tako da mozda dodze da su zajedno VRS i HVO ubili vise Srpskih civila nego razni krimosi i paramilicije raznih krimosa nad kojima niko nije ili malo ko je imao kontrolu a jos manje tadasnji Boshnjaci, Bosanci jer su bili okupirani od strane VRS i JNA i UN-a na pocetku, kasnije i od strane njih i HVO-a i HV-a i NATO-a, djelomicno i Rusije i raznih dobrovoljaca u pravoslavnim paramilicijama pri VRS-u.

Okupirani smo bili i tada ni cokoladica nije mogla uci u podrucja pod okupacijom gdje smo mi zivjeli bez odobrenja HVO-a, HV-a, VRS-a, VJ bivse JNA, Rusije, Amerike, Britanije, Italije, Njemacke, Francuske, EZ, UN-a, NATO saveza itd., i tada su Mudzahedini dolazili i ubaceni preko Hrvatske sa Hrvatskim pasosima i propusnicama a nas pritisle sile i Aliju da ih prihvati kao jedinicu, iz vjerovatno razloga da bi mogli da kazu vidite oni su bili Islamisti, Teroristi, Ekstemisti itd., i da bi se sve strane mogle izjednaciti i svi zlocini relativizirati.
Last edited by Sanjarko on 05/01/2018 21:24, edited 1 time in total.
Post Reply