Hajmo realno - ko je kriv?

Post Reply
Duka Dizel

#376 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

asker wrote:
Duka Dizel wrote: Ja nikakve genocide i zločine ne pravdam, niti smatram da mogu imati opravdanje.

Ovde je reč o uzrocima rata.

Ti s jedne strane smatraš sasvim legitimnom Alijinu spremnost da ratuje, samo da ne živi u državi gde Srbi dominiraju. A nemaš baš razumevanje za Srbe koji su bili spremni na rat, samo da ne žive u državi u kojoj dominiraju Bošnjaci i Hrvati.
Zna se vrlo dobro kako su Srbi u BiH prošli i za vreme NDH i za vreme Austro-Ugarske. Ne može se reći da su se Bošnjaci proslavili svojom ulogom u tom periodu, pa da su neko poverenje zaradili.
Ako je 2 miliona Bosnjaka finansiralo JNA 50-ak godina, kako opravdavas preko noci prisvajanje cjelokupne masinerije Srpskoj strani i politici?
E stvarno ne znam kako to da opravdam.
Dodje tako neko vreme, bolje imati više nego manje.
Ljudska slabost, pohlepa...Nisu ni Bošnjaci svaki magacin TO na ravne časti podelili. Kao ni Hrvati one tenkove iz Varazdina
asker

#377 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by asker »

Duka Dizel wrote:
asker wrote: Ako je 2 miliona Bosnjaka finansiralo JNA 50-ak godina, kako opravdavas preko noci prisvajanje cjelokupne masinerije Srpskoj strani i politici?
Ljudska slabost, pohlepa...Nisu ni Bošnjaci svaki magacin TO na ravne časti podelili. Kao ni Hrvati one tenkove iz Varazdina

Smatras li da bi u nekim drugacijim okolnostima, dogovorom, otimacinom, diverzijama, ishod rata bio drugaciji i sa moje strane realniji a nepovoljniji po Srbe?
Te tenkove, haubice, minobacace, PAM-ove i PAT-ove smo zajedno pravili, finansirali, bas u Bosni velikim dijelom proizvodili....................i odjednom to isto puca po tebi!

Pusti ideologiju, neko je izrekao "pali" po narodu koji su napravili taj top.
Jos konkretnije, smatras li da bi onaj proporcionalan dio naoruzanja po udjelu naroda u istom, dao neke drugacije rezultate sukoba na ovim prostorima?

Jos konkretnije, smatras li toliku disproporciju u naoruzanju fer i korektnom, uzimajuci u obzir i ljudsku nadmoc RS i Srbije?

Mi Bosnjaci znamo ove odgovore, i to nam je historijski noz u srcu, al' eto, slusamo o herojskim borbama Srpske strane, ono, mi se smijemo, al' se eto pitamo kakav mentalni sklop vjeruje u to.

Jer ovo ti je ko imovina, ko firma, ko domacinska kuca, kontas? Svi ulagali al' onda najveci i najjaci kaze ovo je moje!
horkesh

#378 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by horkesh »

Duka Dizel wrote: Ja nikakve genocide i zločine ne pravdam, niti smatram da mogu imati opravdanje.

Ti s jedne strane smatraš sasvim legitimnom Alijinu spremnost da ratuje, samo da ne živi u državi gde Srbi dominiraju. A nemaš baš razumevanje za Srbe koji su bili spremni na rat, samo da ne žive u državi u kojoj dominiraju Bošnjaci i Hrvati.
Zna se vrlo dobro kako su Srbi u BiH prošli i za vreme NDH i za vreme Austro-Ugarske. Ne može se reći da su se Bošnjaci proslavili svojom ulogom u tom periodu, pa da su neko poverenje zaradili.
Aman zaman. Ti izjednačuješ čovjeka koji između ropstva i borbe bira borbu s osobom koja drugoj osobi nudi izbor između ropstva i smrti.

Prouči malo ulogu Bošnjaka u K&K (ratovali isključivo na italijanskom frontu) i za vrijeme NDH. Srbi (da, šokantno) su već tada depopulirali čitava područja od Bošnjaka. Da li si, Duka, znao da su Bošnjaci, procentualno, imali najveće gubitke u WWII? Slobodno se zapitaj kako to. Od čije slobodarske ruke.

Učestvovali su i Bošnjaci u NOB-u čije tekovine Srbi vole da slave, ali kojih se istovremeno odriču. Nije BOšnjak iz kvislinške države oduševljeno nazvao Hilera da mu javi da ima prvi Judenfrei grad u Evropi (Beograd).

Propagandističke velikosrpske babaroge poput "džamahirija" (već smo ustanovili da ne znaš ni šta to znači, ali si to spremno prihvatio), Islamska deklaracija i slično na tebe su, bojim se i nepovratno, utjecale kao i na veliku većinu Srba. Mi smo ugroženi, moramo se braniti, evo (kakva sreća i slučajnost) tenkova da se branimo.
Duka Dizel wrote: E stvarno ne znam kako to da opravdam.

Tako, bolan, kaži, ljudski, a ne sve naokolo. Imali smo više od vas, bolje smo se spremili i isplatilo nam se, ha ja.

Čuj, magacini TO-a na ravne časti :-D Stvarno ne shvatam kako ti obraz može podnijeti takve izjave. Armija je rat počela, recimo, s 3 tenka, a Srbi s 300. Mislim, Armija je imala manje, a Srbi više, ali eto, estetike radi.

I prije toga je JNA dijelila po svim srpskim selima oružje, trebam li ponavljati Krajišnikov citat? Srbin, pištolj, mapa?

To sve nije problem, spremili se i organizirali. Ja bih volio da su se Bošnjaci tako organizirali, manje bi nas stradalo i ne bismo morali da kopamo tijela iz autentičnog srpskog izuma, tercijarnih grobnica.

Ali zašto, zašto pobogu, nakon toliko presuda, priznanja krivice, dokaza, snimaka i svega ostaloga... i dalje poričete?!

Ne mogu da shvatim, izvini. Da je moja strana tako nešto radila, ja ti garantujem da bih se, na ličnom nivou, preispitao jer ne želim da se identifikujem s propagandnim mitomanijama.
MoodSwingeR

#379 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by MoodSwingeR »

horkesh wrote:

Aman zaman. Ti izjednačuješ čovjeka koji između ropstva i borbe bira borbu s osobom koja drugoj osobi nudi izbor između ropstva i smrti.

Prouči malo ulogu Bošnjaka u K&K (ratovali isključivo na italijanskom frontu) i za vrijeme NDH. Srbi (da, šokantno) su već tada depopulirali čitava područja od Bošnjaka. Da li si, Duka, znao da su Bošnjaci, procentualno, imali najveće gubitke u WWII? Slobodno se zapitaj kako to. Od čije slobodarske ruke.

Učestvovali su i Bošnjaci u NOB-u čije tekovine Srbi vole da slave, ali kojih se istovremeno odriču. Nije BOšnjak iz kvislinške države oduševljeno nazvao Hilera da mu javi da ima prvi Judenfrei grad u Evropi (Beograd).

Propagandističke velikosrpske babaroge poput "džamahirija" (već smo ustanovili da ne znaš ni šta to znači, ali si to spremno prihvatio), Islamska deklaracija i slično na tebe su, bojim se i nepovratno, utjecale kao i na veliku većinu Srba. Mi smo ugroženi, moramo se braniti, evo (kakva sreća i slučajnost) tenkova da se branimo.
Duka Dizel wrote: E stvarno ne znam kako to da opravdam.

Tako, bolan, kaži, ljudski, a ne sve naokolo. Imali smo više od vas, bolje smo se spremili i isplatilo nam se, ha ja.

Čuj, magacini TO-a na ravne časti :-D Stvarno ne shvatam kako ti obraz može podnijeti takve izjave. Armija je rat počela, recimo, s 3 tenka, a Srbi s 300. Mislim, Armija je imala manje, a Srbi više, ali eto, estetike radi.

I prije toga je JNA dijelila po svim srpskim selima oružje, trebam li ponavljati Krajišnikov citat? Srbin, pištolj, mapa?

To sve nije problem, spremili se i organizirali. Ja bih volio da su se Bošnjaci tako organizirali, manje bi nas stradalo i ne bismo morali da kopamo tijela iz autentičnog srpskog izuma, tercijarnih grobnica.

Ali zašto, zašto pobogu, nakon toliko presuda, priznanja krivice, dokaza, snimaka i svega ostaloga... i dalje poričete?!

Ne mogu da shvatim, izvini. Da je moja strana tako nešto radila, ja ti garantujem da bih se, na ličnom nivou, preispitao jer ne želim da se identifikujem s propagandnim mitomanijama.
VOJVODA naftni derivat školski iz posta u post fura i šalta tačke iz Memoranduma 2 (koji, jelte, ne postoji :) ): red relativizacije, red poluistina, red skretanja na podtemu, red kvazihistorijskih referenci, pa sve u krug, "da se Turci ne dosete".
Sanjarko

#380 Re: Hajmo realno - ko je najveca zrtva?

Post by Sanjarko »

:?:
Sanjarko

#381 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Sanjarko »

kiligonzales wrote:
Haris.ba wrote:
Rampage wrote:Hajmo realno - svako ko prezentira Bošnjake kao nekim bitnim faktorom u bivšoj Jugoslaviji koji je imao bilo kakvog uticaja na početak rata ili je zlonamjeran ili je pao s Marsa.
Bošnjaci su krivi što se nisu bolje naštimali da ih mlate.
:thumbup:
+
Duka Dizel

#382 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

horkesh wrote: Aman zaman. Ti izjednačuješ čovjeka koji između ropstva i borbe bira borbu s osobom koja drugoj osobi nudi izbor između ropstva i smrti.
Izmedju ropstva i borbe?
Ropstva? Kakvog ropstva?
Ja znam da je Aliji nudjeno da predsednik te neke krnje tvorevine, a ne da bude rob.
Tako bar priča Muhamed Filipović.
Sad mi možemo nagadjati šta bi bilo kad bi bilo, ali priča o tome da bi Bošnjaci bili robovi u onome što bi ostalo od Jugoslavije ne samo da je neutemeljena, već krajnje patetična.

Bošnjacima u Srbiji se priznaju i nacija i jezik od raspada SFRJ. Čak je i muftija ministar nauke.

Mogu i ja napisati da je Srbima u BiH nudjeno da budu robovi, pa su se latili oružja.

Pusti tu jadnu priču o nekakvom judenfrei gradu, koja služi uglavnom onima što žele svoje zločine u WWII umanjiti. Niko to bolje od samih Jevreja ne zna. Nikad nijedan Jevrej nije tome posvetio pažnju, niti su lovili po svetu neke Srbe, a znamo kako oni dobro pamte.
Znaju oni i kako su Srbi prošli pod tom okupacijom, kako je Beograd bombardovan i da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj su nacisti u znak odmazde streljali i žene i decu po principu 100 za jednoga.

Kad kažem da se Bošnjaci nisu proslavili svojom ulogom, mislim na austrougarske šuckore i hrvatske ustaše, gde su uzeli velikog učešća. Znaš li ko su bili šuckori?
Možda bi ti trebalo bolje da proučiš tu ulogu.
Alfons Kauders

#383 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Alfons Kauders »

Kako ti bolan ne dosadi?
zilog

#384 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by zilog »

Da bi se stvorili kakvi takvi preduslovi za pomirenje poslije rata i kaznili, za Evropu u doba satelitske televizije i pocetka interneta, nezamislivi zlocini, uspostavljen je haski tribunal. Tamo je, sa 90% tacnosti, odredjena proporcija krivice i pocinjenih zlocina.

Ko hoce da supljira pricom: "Ko nas bre zavadi?", siroko mu polje.

BTW, da su se Bosnjaci opredjelili za ostanak u Federaciji, bili bi uvuceni u rat i zlocine protiv Hrvata. Samim tim bi izgubili simpatije MZ i postali jos laksa meta za genocid.
Duka Dizel

#385 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

asker wrote:
Duka Dizel wrote:
asker wrote: Ako je 2 miliona Bosnjaka finansiralo JNA 50-ak godina, kako opravdavas preko noci prisvajanje cjelokupne masinerije Srpskoj strani i politici?

Smatras li da bi u nekim drugacijim okolnostima, dogovorom, otimacinom, diverzijama, ishod rata bio drugaciji i sa moje strane realniji a nepovoljniji po Srbe?
Te tenkove, haubice, minobacace, PAM-ove i PAT-ove smo zajedno pravili, finansirali, bas u Bosni velikim dijelom proizvodili....................i odjednom to isto puca po tebi!
Vidi gospodine, ja sam prvo mislio da se zajebaješ, pa sam ti odgovorio polusarkastično.
Ali sad vidim da si smrtno ozbiljan.
Ako je vaše shvatanje ratovanja, pre izbijanja samog rata, bilo da je to kao na ulici kad se deca podele na partizane i nemce i pošteno podele drvene puške, onda sam sklon da promenim razmišljanje i konstatujem da Bošnjaci ni promil nisu krivi za rat.
Jebiga, možda ste vi stvarno bili naivna raja i krajnje merhametli.
Ali nekako nisam dojma da je bošnjačko rukovodstvo bilo toliko naivno.

Kažeš, i vi ste 50 godina odvajali za tu JNA.
Pa nije JNA bilo samo njeno oružje.
JNA je 50 godina bila ponos i dika bivše države, a onda je preko noći proglašavana okupatorskom vojskom, redom u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH.
U Sloveniji su regrute ubijali ko zečeve, u Hrvatskoj su pred kamerama davili i ustreljivali vojsku, znamo šta je bilo u Dobrovoljačkoj i Tuzlanskoj koloni.
Možete vi pravdati te napade na ovaj ili onaj način. Svakako se može naći nekog rezona.
Ali pisati sad da je u ono vreme kad se gledalo ko će koga zajebati, valjalo prvo pošteno podeliti JNA naoružanje, pa onda ratovati je stvarno smešno.

Inače, ako je nešto Srbija sem državnosti unela u zajedničku državu, ondaje to namenska industrija i tradicija oružarstva. Srbija je i danas u prvih 20 u svetu po izvozu oružja i municije, ako se ne varam.
Te fabrike vojne industrije što postoje u BiH su manje više sestrinske ovima iz Srbije, odnosno neka postrojenja su preseljena u BiH u vreme krize sa SSSR-om.
Mislim, nebitna priča za temu...ali besmislena su i tvoja pitanja, pa razmisli malo i ovoj činjenici.
LBVIEW

#386 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by LBVIEW »

Duka Dizel wrote:
Ja nikakve genocide i zločine ne pravdam, niti smatram da mogu imati opravdanje.

Nisu se ni Srbi bas proslavili 40-tih kad su u cetntickim formacijana pocinili genocid nad Bosnjacima. Zlocine u Balkanskim ratovima, seljackoj buni i periodu izmedju dva rata da ne pominjemo.
No, tema nije strah od drugog, koji su, kako vidimo, imali svi, vec krivnja za rat.
Pa tako, na jednoj strani imamo demokratske metode borbe za svoje interese i volju vecine gradjana da odlucuju o istim, koju je priznao demokratski svijet, dok na drugoj agresiju, UZP i genocid.
Dakle, Srbi, koristeci JNA, su ignorirajuci demokratsku volju vecine zapoceli rat s ciljem stvaranja Velike Srbije.
Duka Dizel

#387 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

zilog wrote:Da bi se stvorili kakvi takvi preduslovi za pomirenje poslije rata i kaznili, za Evropu u doba satelitske televizije i pocetka interneta, nezamislivi zlocini, uspostavljen je haski tribunal. Tamo je, sa 90% tacnosti, odredjena proporcija krivice i pocinjenih zlocina.

BTW, da su se Bosnjaci opredjelili za ostanak u Federaciji, bili bi uvuceni u rat i zlocine protiv Hrvata. Samim tim bi izgubili simpatije MZ i postali jos laksa meta za genocid.
Nisu uvučeni u rat i zločine protiv Hrvata dok je trajao rat u Hrvatskoj tokom 1991 godine. Zašto bi bili uvučeni kad je rat u Hrvatskoj stao Sarajevskim primirjem iz januara 1992.
S druge strane, Hrvati su vas vešto uvukli u rat protiv Srba, upadima poput onog u Sijekovcu. Njima je očajnički trebalo da se težište sukoba prebaci u BiH, kako bi se oporavili od poraza i dobili na vremenu.
He1972

#388 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by He1972 »

Duka Dizel wrote:
LBVIEW wrote: Cetnikovanja u Hrvatskoj (snimci par postova ranije), propaganda o ugrozenoj nejaci i naoruzavanje srpskih sela su pocela jos za vakta pokojnog Racana
Pretpostavljam da za ovo imaš neke dokaze ili si lično video to oružje kao i balvane...pošto je to vrlo zanimljiv fakt u toj tvojoj hronologiji.
ja vidio svojim očima na slunju samo što ti ne čitaš što ne paše, preskočiš, čitaš samo ono što vodu na tvoj mlin navodi, ko vas ne zna, haha
Alfons Kauders

#389 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Alfons Kauders »

Ono sto je odraslo na lazima i mrznji - na kraju i umre u lazima i mrznji.

Nema tu lijeka ili rehabilitacije.
muha_sa

#390 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by muha_sa »

svima ce oni sve oprostit, al nama naš otpor nikada nece--jebaji ga :-)
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#391 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by prljavi Hare »

Molim nadležne da oružje bivšeg TO-a rasporedi ravnopravno po konstituvnim narodima i da se izvinu šumskoj zgob diskriminacije kod
podjele oružja 1992. god. :mrgreen:

Šumska izvini!!!Da je to bilo ravnopravno podijeljeno,moglo se još nejači odbraniti. :oops:
Duka Dizel

#392 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

LBVIEW wrote:
Nisu se ni Srbi bas proslavili 40-tih kad su u cetntickim formacijana pocinili genocid nad Bosnjacima. Zlocine u Balkanskim ratovima, seljackoj buni i periodu izmedju dva rata da ne pominjemo.
No, tema nije strah od drugog, koji su, kako vidimo, imali svi, vec krivnja za rat.
Pa tako, na jednoj strani imamo demokratske metode borbe za svoje interese i volju vecine gradjana da odlucuju o istim, koju je priznao demokratski svijet, dok na drugoj agresiju, UZP i genocid.
Dakle, Srbi, koristeci JNA, su ignorirajuci demokratsku volju vecine zapoceli rat s ciljem stvaranja Velike Srbije.
Samo nemoj o demokratskoj volji većine u BiH.
Toga nema ni danas u BiH. Nije toga bilo nikad.
Uopšte, nema toga u složenim višenacionalnim zemljama poput BiH.
Eno ti recimo Belgije, koja je civilizacijski dva koplja iznad BiH i ostalih balkanskih vukojebina. Ni tamo se manjinski Valonci ne povinuju prostoj demokratskoj većini, pa se oko nekih elementarnih stvari ne mogu dogovoriti 100 godina.

A ovamo je bilo za očekivati da se Srbi povinuju demokratskoj volji većine koju su garantovali Mladi Muslimani i ustaše s kamenjara. Pa to je ekipa sa dokazanim demokratskim instiktom i tradicijom.
Još kad demokratsku većinu na demokratskom referendumu, proslaviš prigodno tako što upucaš nekog randoma Srbina na Baš Čaršiji, pa to je festival demokratije u čije kolo se ne bi uhvatio samo Srbin ispranog mozga od guslarske mitomanije.
General War

#393 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

Duka Dizel wrote:
zilog wrote:Da bi se stvorili kakvi takvi preduslovi za pomirenje poslije rata i kaznili, za Evropu u doba satelitske televizije i pocetka interneta, nezamislivi zlocini, uspostavljen je haski tribunal. Tamo je, sa 90% tacnosti, odredjena proporcija krivice i pocinjenih zlocina.

Nisu uvučeni u rat i zločine protiv Hrvata dok je trajao rat u Hrvatskoj tokom 1991 godine. Zašto bi bili uvučeni kad je rat u Hrvatskoj stao Sarajevskim primirjem iz januara 1992.
S druge strane, Hrvati su vas vešto uvukli u rat protiv Srba, upadima poput onog u Sijekovcu. Njima je očajnički trebalo da se težište sukoba prebaci u BiH, kako bi se oporavili od poraza i dobili na vremenu.
Evo sad se uloge se promjenile, neopisiva dreka kad su se srpski i hrvatski fasisti udruzili na razjebavanju BiH...toliko podsjeca na 91.
He1972

#394 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by He1972 »

exliberal-ex wrote:Hajmo realno.....sta ste ocekivali od ove teme

da ce srbi reci jest istina je mi smo krivi ili de ce mozda hrvati ili bosnjaci preuzet dio odgovornosti......nema sanse ni na jedno strani .... :D
srbi su svoje rekli, samo treba djecu učiti sa kakvim komšijama žive i pripremati ih da se od koljača mogu opet odbraniti, tako da sad mogu da pričaju šta hoće. svoje nelice i nečovještvo i dan danas pokazuju kako su fini, jezik neće da nam zovu kako treba oni bi da nam određuju kojim jeziko pričamo a kamoli šta drugo, genocidaši bili i ostali
Alfons Kauders

#395 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Alfons Kauders »

Što više kmeče, više sam uvjeren da nam dobro ide i da samo trebamo staviti dublje... :izet:
MuaDib

#396 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by MuaDib »

Najviše je kriva JNA, koja je umjesto da brani ustavni poredak zemlje, stala na stranu Miloševića koji je rušio ustavni poredak zemlje.
Time se vrh JNA se distancirao od opštejugoslavenske doktrine i prigrlio velikosrpsku doktrinu, koja je dovela do ubrzanog osipanja nesrpskog kadra i pretvaranja nekada zajedničke vojske u silu za nasilno prekrajanje granica na jugoslavenskom prostoru u korist Srbije.

Pojava Tuđmana je reakcija hrvatske javnosti na pritisak koji je Srbija od Titove smrti naovamo koristila prema Hrvatskoj, uvijek potencirajući njenu ustašoidnu i genocidnu politiku prema Srbima, istovremeno Račana prikazujući nesposobnim da zastupa hrvatske interese.

Slovence i nije bilo briga za druge, a bez etnčkih manjina su zato i prošli kako su prošli.

Hrvatska je gledala da pod svaku cijenu napusti Jugoslaviju i vukla je poteze u tom smijeru, između ostalog jednostrano ukidajući državotvorni status srpskog naroda u Hrvatskoj, što je Milošević vješto iskoristio da opravda pobunu i otvorenu podršku Srbije istoj.

Makednoci su ostali po strani, te nisu htjeli postati satalit niti saveznik Srbije,jer u tom savezu bi isprovocirali albansku pobunu, koja se na kraju desila ali sa minornim posljedicama. To su platili dvostrukom ekonomskom blokadom Srbije, koja je iskoristila silu JNA da Makedoniji prije povlačenja JNA isprazni sve robne rezerve u Makedoniji, što malo ko zna u BiH.

Crna Gora je u presudnim momentima postala vazal Srbije, te se nije ništa ni pitala, nego je klimala glavom i radila stvari po nalogu Beograda.

U takvim okolnostima Bosna i Hercegovina je ostala usamljena, te objekat za velikodržavne aspiracije, koji je uveliko olakšala SDA prihvatajući i promovirajući etnički koncept od dogovoru naroda Jugoslavije, a ne državotvorni bosanskohercegovački koncept vlasti. Posljedice znamo. Jer da separatne strukture nisu postale dio vlasti mislim na SDS i HDZ, daleko bi manje štete napravile i ne imale bi znatno suženiji prostor za otvoreno djelovanje protiv države. Nažalost tu nepromišljenost smo skupo platili agresijom koja se kamuflirala kao građanski rat.
The 51st State

#397 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by The 51st State »

uredjivati ovu svoju prciju kolko se moze i posmatrati sa strane "prosperitet" komsija.
jbg serb brothers vec ste podijelili spil, nema varanja sad, ups!
General War

#398 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

Sve je stvar percepcije :mastakazes:
horkesh

#399 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by horkesh »

Duka Dizel wrote: Ja znam da je Aliji nudjeno da predsednik te neke krnje tvorevine, a ne da bude rob.
Tako bar priča Muhamed Filipović.
Sad mi možemo nagadjati šta bi bilo kad bi bilo, ali priča o tome da bi Bošnjaci bili robovi u onome što bi ostalo od Jugoslavije ne samo da je neutemeljena, već krajnje patetična.
Da, jer Srbi bi vratili svo oružje i zatrpali rovove te prekrižili spiskove za odstrijel. Svi znamo koliko je Miloševiću bilo stalo do obećanja :) Rekao je Karadžiću da je Izetbegoviću bio voljan ponuditi sve, samo da se BiH ne otcijepi. Još bi imali dva miliona Bošnjaka za regrutaciju i slanje u rat u Hrvatskoj, milina. Nakon što bi prilika za nezavisnost nepovratno prošla, baš je teško zamisliti kako bi Srbi to uredili.

Dovoljno je pogledati kako danas žive Bošnjaci u RS-u.
Duka Dizel wrote:Bošnjacima u Srbiji se priznaju i nacija i jezik od raspada SFRJ. Čak je i muftija ministar nauke.
To ista Srbija koja 20 godina ne može da osudi ljude koji su kamerom zabilježeni kako strijeljaju nenaoružane civile? Pa u Srbiji se masovno negira bosanski jezik. Na televiziji, u svim javnim institucijama itd... ga nazivaju bošnjačkim. Čak je i SANU donijela proglas o tome da ne postojao. Baš je teško zamisliti kako bi ga priznali 1993. godine.

To je nakon izgubljenih ratova, možemo samo zamišljati kako bi se ponašali u pobjedničkom zanosu.
Duka Dizel wrote:Mogu i ja napisati da je Srbima u BiH nudjeno da budu robovi, pa su se latili oružja.
Ti to možeš napisati, ali to bi bila laž. Srbi u BiH su mogli nastaviti biti konstitutivni narod, ali oni su bili odlučni da imaju svoj i samo svoj teritorij koji je, gle čuda, uključivao brojne gradove u kojima su Bošnjaci tada bili apsolutna većina. Oružja su se latili kako bi ostvarili historijske ambicije o velikoj Srbiji.
Duka Dizel wrote:Pusti tu jadnu priču o nekakvom judenfrei gradu, koja služi uglavnom onima što žele svoje zločine u WWII umanjiti. Niko to bolje od samih Jevreja ne zna. Nikad nijedan Jevrej nije tome posvetio pažnju, niti su lovili po svetu neke Srbe, a znamo kako oni dobro pamte.
Znaju oni i kako su Srbi prošli pod tom okupacijom, kako je Beograd bombardovan i da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj su nacisti u znak odmazde streljali i žene i decu po principu 100 za jednoga.

Kad kažem da se Bošnjaci nisu proslavili svojom ulogom, mislim na austrougarske šuckore i hrvatske ustaše, gde su uzeli velikog učešća. Znaš li ko su bili šuckori?
Možda bi ti trebalo bolje da proučiš tu ulogu.
Došli smo dotle da ti sve što ja napišem nazivaš patetičnim i jadnim. Relativiziraš stvari, po običaju.

Nedićeva Srbija je organizaciona jedinica Srba koja je bila pokorna nacistima. Evo, nećemo primjer Nedićeve Srbije, dovoljni su nam četnici. Nisam rekao da Bošnjaci nisu imali svojih zločinaca, ali, vala, sigurno nisu. U ustašama je bio mali broj, a i to većinom u Podrinju kako bi se borili protiv četnika. Dosta njih je bilo u domobranima, jer su regrutovani i jer su se nadali da će tako zaštiti svoje domove. Ponajviše ih je bilo u lokalnim milicijama. Opet ponavljam, Bošnjaci su procentualno najviše stradali u tom ratu.

Obzirom da ideš sve dalje u prošlost, očekujem da spomeneš i učešće Bosanaca u bitki na Kosovu.

Ponavljam, ja ne sporim da su Srbi preživjeli strahote u WWII te da im je ostao strah od novog genocida.

To im ne daje pravo da počnu preventivni rat i učine genocid nad drugima. Džaba sve, ne može.
Duka Dizel wrote: Jebiga, možda ste vi stvarno bili naivna raja i krajnje merhametli.
Ali nekako nisam dojma da je bošnjačko rukovodstvo bilo toliko naivno.
Jedva izvukli živu glavu pored tog rukovodstva koje nas je do zadnjeg dana ubjeđivalo da spavamo mirno i da rata neće biti. Ako išta, bili su još naivniji od naroda.
Alfons Kauders

#400 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Alfons Kauders »

The 51st State wrote:uredjivati ovu svoju prciju kolko se moze i posmatrati sa strane "prosperitet" komsija.
jbg serb brothers vec ste podijelili spil, nema varanja sad, ups!
I ovi juzni i oni... Nakon 25 godina pocinju kontati da se bolje zivi u Sarajevu nego u Rudom ili Grudama

Da su to shvatili prije 25 godina, svima bi nam bilo bolje, ali sta je tu je. Tike tike tacke, nema vise vracke.
Post Reply