Rizvan wrote:Vizionar 1985 wrote:Rizvan wrote:Ono što je trenutna situacija, je da imamo pola miliona nezaposlenih, stotine hiljada ljudi koji ne zarađuju, na teret su društva. I oni i društvo bi imali više koristi da emigriraju, nego što sjede ovdje.
Sto lazes, svjesno ili nesvjesno. Kako mogu biti teret kada im drustvo ne daje nista. Ja sam i nezaposlen i bolestan i socijalni slucaj i nikada ni marke ni dinara, nista od drustva nisam dobio. A drustvo i drzava su mene gulili za porez citav zivot od ono malo para sta mi je neko poklonio.
Teret su vam politicari, sluzbenici drzavni itd., najvise imucni a ne nezaposleni. Pogotovo su vam teret ovi koji sve pokradose. Uvijek im malo.
Žao mi je zbog tvoje situacije, i što si se emotivno zakačio za taj dio teksta. Ali evo odgovorit ću ti....ne smatram radno nesposobne, niti one koji zbog bolesti ne mogu da rade teretom društva. Međutim, jedan od glavnih argumenata na ovim temama protiv iseljavanja, je da odlaskom ljudi tržište gubi potrošače. Ali činjenica je da oni koji ne zarađuju novac, a takvih je nekoliko stotina hiljada u našoj državi, žive na nečiji račun, uzdržava ih neko drugi....roditelji, familija....dakle na teretu su društva. Njihovim odlaskom vani, tržište ne gubi ništa, novac ostaje kod uzdržavatelja. Primjer, otac koji je davao novac sinu za kafu, može sada da ga iskoristi za vlastiti odlazak na kafu.
PS. Da se ne bi opet uhvatio za
teret i ponovo izvrnuo moje riječi. Ne smatram radno nespobne i bolesne tretom društva. Država treba da im obezbjedi dostojna primanja u skladu sa njihovim stanjem. Ali oni koji ne rade, a zdravi su i uzdržavaju ih drugi, oni jesu teret društva, i ako već ne mogu ostvariti egzistenciju ovdje, svima bi bilo bolje da emigriraju.

za Rizvanovo pisanje.
Na području Tuzlanskog kantona po zvaničnoj statistici je 86 hiljada nezaposlenih a zaposlenih 85 hiljada.
I nije tačno da nezaposleni nemaju nikakva primanja i prava.Imaju jadna i simbolična primanja kao dječiji dodatak(30 maraka po djetetu),nekakvo zdravstveno osiguranje ako se javljaju na biro itd.
Znači ovih 86 hiljada ljudi ne pune nikakve fondove oni ih prazne. Prije par godina bilo ih je 98 hiljada na ovom kantonu. Da li je smanjenje posljedica iseljavanja ili ne ,ne znam. Ovdje neće biti nikakvih ulaganja koja bi donijela recimo 40 hiljada radnih mjesta da bi ovi ljudi imali hljeb i što bi odnos zaposleni vs.nezaposleni dovelo u odnos 2:1 barem. Znači jedini izlaz je iseljavanje. Kako za društvo tako i za ljude koji će otići. Ljudske potencijale ima i Bangladeš ,ima 200 miliona stanovnika ali će vjerovatno ostati sirotinja koja će raditi za šaku riže dovijeka.
Pošto se piše i o onima koji su otišli iz rodbine i bliže okoline u zadnjih 5 godina Tuzla i okolina otišlo ih je 15 sa porodicama od 3 ili 4 člana. Nijedan se nije udao/la. Otišli su kao medicinari ili preko rodbine, uglavnom braća i sestre koji su im našli smještaj i posao. I da bili su nezaposleni ili na budžetu kao zdravstveni ili prosvjetni radnici tako da njihov odlazak nije smanjio punjenje nikakvih fondova.
Primjer iz moje mahale. Čovjek sa 30 godina života i bez dana radnog staža sa 2 djece i nezaposlenom ženom je preživljavao na račun oca i njegove penzije,s tim što je povremeno išao u Crnu Goru gdje je radio građevinske poslove. Otišao u Njemačku,zaposlio se kao medicinar.Zar nije pomogao i sebi i svojoj domovini .
Jednostavno Bosna sa svojom geografijom i ovakvim političkim sistemom ne može izdržavati više od maksimalno 2 i po miliona stanovnika.
Ujedno se iseljavanjem smanjuje potencijal za sranja.