Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Matzan

#376 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Matzan »

Vizionar 1985 wrote:
Rizvan wrote:Ono što je trenutna situacija, je da imamo pola miliona nezaposlenih, stotine hiljada ljudi koji ne zarađuju, na teret su društva. I oni i društvo bi imali više koristi da emigriraju, nego što sjede ovdje.
Sto lazes, svjesno ili nesvjesno. Kako mogu biti teret kada im drustvo ne daje nista. Ja sam i nezaposlen i bolestan i socijalni slucaj i nikada ni marke ni dinara, nista od drustva nisam dobio. A drustvo i drzava su mene gulili za porez citav zivot od ono malo para sta mi je neko poklonio.

Teret su vam politicari, sluzbenici drzavni itd., najvise imucni a ne nezaposleni. Pogotovo su vam teret ovi koji sve pokradose. Uvijek im malo.

Nezaposleni ne moraju da su nužno na teret društvu, ali su ipak na nečijem.
Ne mogu ni oni od have živjeti.
Rizvan

#377 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Rizvan »

Vizionar 1985 wrote:
Rizvan wrote:Ono što je trenutna situacija, je da imamo pola miliona nezaposlenih, stotine hiljada ljudi koji ne zarađuju, na teret su društva. I oni i društvo bi imali više koristi da emigriraju, nego što sjede ovdje.
Sto lazes, svjesno ili nesvjesno. Kako mogu biti teret kada im drustvo ne daje nista. Ja sam i nezaposlen i bolestan i socijalni slucaj i nikada ni marke ni dinara, nista od drustva nisam dobio. A drustvo i drzava su mene gulili za porez citav zivot od ono malo para sta mi je neko poklonio.

Teret su vam politicari, sluzbenici drzavni itd., najvise imucni a ne nezaposleni. Pogotovo su vam teret ovi koji sve pokradose. Uvijek im malo.
Žao mi je zbog tvoje situacije, i što si se emotivno zakačio za taj dio teksta. Ali evo odgovorit ću ti....ne smatram radno nesposobne, niti one koji zbog bolesti ne mogu da rade teretom društva. Međutim, jedan od glavnih argumenata na ovim temama protiv iseljavanja, je da odlaskom ljudi tržište gubi potrošače. Ali činjenica je da oni koji ne zarađuju novac, a takvih je nekoliko stotina hiljada u našoj državi, žive na nečiji račun, uzdržava ih neko drugi....roditelji, familija....dakle na teretu su društva. Njihovim odlaskom vani, tržište ne gubi ništa, novac ostaje kod uzdržavatelja. Primjer, otac koji je davao novac sinu za kafu, može sada da ga iskoristi za vlastiti odlazak na kafu.

PS. Da se ne bi opet uhvatio za teret i ponovo izvrnuo moje riječi. Ne smatram radno nespobne i bolesne tretom društva. Država treba da im obezbjedi dostojna primanja u skladu sa njihovim stanjem. Ali oni koji ne rade, a zdravi su i uzdržavaju ih drugi, oni jesu teret društva, i ako već ne mogu ostvariti egzistenciju ovdje, svima bi bilo bolje da emigriraju.
Rizvan

#378 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Rizvan »

Matzan wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Pa i roditelji i familija su dio društva.
Bluemore

#379 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

Rizvan wrote:
detroit-mercy wrote:
Gojeni H wrote: Skoro isti slucaj sa Norvezanima i Fincima i njihovim doseljavanjem u Ameriku. Norvezane se moze optuzivati da su gdje su zbog nafte, ali sta reci za Fince?
Problem poredjenja iseljavanja danas sa iseljavanjima od prije 150 godina je u prirodnom prirastaju. Prije 150 godina, velicina familije je bila od 6-10 osoba, kako na Istoku tako i na Zapadu. Danas, familja je u prosjeku 3je. Na nas negativni PP dodas iseljavanje i dobijes katastrofu. Prije 150 godina si mogao dozvoliti taj luksuz da izgubis 25-30% stanovinstva, par generacija i nadomjesti se. Kako ce se to stanovnistvo nadomjestiti danas kada je trend smanjenja familije ireverzibilan.
Šta fali da padnemo na 3 miliona stanovnika, naravno ne možemo vječno gubiti stanovništvo, doći će trenutak kada će trebati stabilizirati brojku, ali o tome neka razmišljaju generacije tamo neke 2030 i dalje, neka uvoze imigrante, povećavaju rodnost... Ono što je trenutna situacija, je da imamo pola miliona nezaposlenih, stotine hiljada ljudi koji ne zarađuju, na teret su društva. I oni i društvo bi imali više koristi da emigriraju, nego što sjede ovdje. Gledano iz demografske perspektive, sada je vrijeme za iseljavanje, jer imamo brojnu generaciju rođenu osamdesetih koja je nezaposlena i ako u narednim godinama ne dođe do nekog masovnog zapošljavanja (što je malo vjerovatno) i migracija, može nam se deseti da za desetak godina kada na tržište rada dođu malobrojne generacije rođene 2000-tih, imamo mali kontigent radno sposobnog stanovništva, i masu nezapošljivih u četrdesetim i pedesetim godinama života.

Još jedna stvar, zbog rata i masovnog iseljavanja u periodu 1992 - 1996, generacija rođenih 40 -tih, 50 -tih i 60 -tih, mi se nećemo u narednim godinama tako dramatično suočavati sa starenjem stanovništva. Tako da ako je ikad u poslijeratnoj BiH bilo vrijeme za iseljavanje, TO JE SADA.
u normalnom drustvu bez stranackih experata koji su nas id odveli do ruba, ovo bi bila losa sala
Bluemore

#380 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

Vizionar 1985 wrote:

:thumbup:
mirsek

#381 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mirsek »

Bluemore wrote:
Vizionar 1985 wrote:

It_is_a_Leclerc

#382 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by It_is_a_Leclerc »

Što nije protjerao Karadžić tenkovima i mitraljezima, protjerat će "najveća bošnjačka stranka - SDA na čelu s porodicom Izetbegović".

Nakon "najtežih dvadeset godina zajedno" jasno je samo da će historija nestajući bošnjački narod upamtiti po kratkovidnosti i vrlo svjesnom i vrlo predanom radu na vlastitom uništenju.

Ili što bi rekla jedna stara kasida - Ko ostaje, selamimo.
Bluemore

#383 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

Ne mislim da ce nestati Ali biti dujelom dislociran manje Zlo
I vece individualno i kolektivno osiromasen
It_is_a_Leclerc

#384 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Bluemore wrote:Ne mislim da ce nestati Ali biti dujelom dislociran manje Zlo
Trendovi idu ka tome da se vitalni dio bošnjačkog naroda iseli, eksterno raseli, a ovaj koji ostane ovdje politički i intelektualno kastrira. Reklo bi se - palestinizacija.

SDA će uraditi ono o čemu su Karadžić i Boban sanjali.
Matzan

#385 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Matzan »

It_is_a_Leclerc wrote:Što nije protjerao Karadžić tenkovima i mitraljezima, protjerat će "najveća bošnjačka stranka - SDA na čelu s porodicom Izetbegović".

Nakon "najtežih dvadeset godina zajedno" jasno je samo da će historija nestajući bošnjački narod upamtiti po kratkovidnosti i vrlo svjesnom i vrlo predanom radu na vlastitom uništenju.

Image
Bluemore

#386 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

It_is_a_Leclerc wrote:
Bluemore wrote:Ne mislim da ce nestati Ali biti dujelom dislociran manje Zlo
Trendovi idu ka tome da se vitalni dio bošnjačkog naroda iseli, eksterno raseli, a ovaj koji ostane ovdje politički i intelektualno kastrira. Reklo bi se - palestinizacija.

SDA će uraditi ono o čemu su Karadžić i Boban sanjali.
I ja se slazem da kasape
A opet ne vjerujem u fizicko vise u mentalno i zdravstveno te srozavanje kvaliteta zovota jos par stepenica nize u kratkom periodu
It_is_a_Leclerc

#387 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Matzan wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Što nije protjerao Karadžić tenkovima i mitraljezima, protjerat će "najveća bošnjačka stranka - SDA na čelu s porodicom Izetbegović".

Image
U bogati, imamo i humoristu ovdje.
Sanjarko

#388 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Matzan wrote:
Pa teret su porodice ali nisu drustva a pogotovi nisu drzave ovakve u kojoj nemaju nikakvo pravo. U kojoj nemaju nista.
Sanjarko

#389 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Rizvan wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Žao mi je zbog tvoje situacije, i što si se emotivno zakačio za taj dio teksta. Ali evo odgovorit ću ti....ne smatram radno nesposobne, niti one koji zbog bolesti ne mogu da rade teretom društva. Međutim, jedan od glavnih argumenata na ovim temama protiv iseljavanja, je da odlaskom ljudi tržište gubi potrošače. Ali činjenica je da oni koji ne zarađuju novac, a takvih je nekoliko stotina hiljada u našoj državi, žive na nečiji račun, uzdržava ih neko drugi....roditelji, familija....dakle na teretu su društva. Njihovim odlaskom vani, tržište ne gubi ništa, novac ostaje kod uzdržavatelja. Primjer, otac koji je davao novac sinu za kafu, može sada da ga iskoristi za vlastiti odlazak na kafu.

PS. Da se ne bi opet uhvatio za teret i ponovo izvrnuo moje riječi. Ne smatram radno nespobne i bolesne tretom društva. Država treba da im obezbjedi dostojna primanja u skladu sa njihovim stanjem. Ali oni koji ne rade, a zdravi su i uzdržavaju ih drugi, oni jesu teret društva, i ako već ne mogu ostvariti egzistenciju ovdje, svima bi bilo bolje da emigriraju.
Ma nisu teret drustva. Porodice jesu ali drustva a pogotovo ovakve drzave kao nase u kojoj nemaju nikakvo pravo nisu teret. Jos ih ovakva drzava guli za porez i njih i porodice njihove. A sto se tice potrosaca, trziste ih gubi. Ne moze iz tvog primjera otac da jede itd., za dvojicu i za sebe i sina. Nema sanse da jedna osoba bude kao dva potrosca. Moze trositi vise ali na luksuz ali da bude da trosi kao dva potrosaca nema sanse.
Sanjarko

#390 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Mislite da imucni puno trose. Ono kupi nesto luksuzno i puno trosi. Koliko imaju oni nista ne trose skoro. Cicije su samo takve.

Evo dati cu vam primjer. Moja porodica sve sto zaradi i potrosi a Roman Abramovic lupam nek milijardu godisnje zaradzuje ne trosi sigurno vise od pola toga sto zaradi. Znaci moja porodica je 100%-tni potrosac dok je Roman 50%-tni potrosac. Jos kradu na porezima a mi obican narod tesko da mozemo utajiti porez kao oni.
desni

#391 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by desni »

Rizvan wrote:
Vizionar 1985 wrote:

:thumbup: za Rizvanovo pisanje.
      Na području Tuzlanskog kantona po zvaničnoj statistici je 86 hiljada nezaposlenih a zaposlenih 85 hiljada.
        I nije tačno da nezaposleni nemaju nikakva primanja i prava.Imaju jadna i simbolična primanja kao dječiji dodatak(30 maraka po djetetu),nekakvo zdravstveno osiguranje ako se javljaju na biro itd.
          Znači ovih 86 hiljada ljudi ne pune nikakve fondove oni ih prazne. Prije par godina bilo ih je 98 hiljada na ovom kantonu. Da li je smanjenje posljedica iseljavanja ili ne ,ne znam. Ovdje neće biti nikakvih ulaganja koja bi donijela recimo 40 hiljada radnih mjesta da bi ovi ljudi imali hljeb i što bi odnos zaposleni vs.nezaposleni dovelo u odnos 2:1 barem. Znači jedini izlaz je iseljavanje. Kako za društvo tako i za ljude koji će otići. Ljudske potencijale ima i Bangladeš ,ima 200 miliona stanovnika ali će vjerovatno ostati sirotinja koja će raditi za šaku riže dovijeka.
            Pošto se piše i o onima koji su otišli iz rodbine i bliže okoline u zadnjih 5 godina Tuzla i okolina otišlo ih je 15 sa porodicama od 3 ili 4 člana. Nijedan se nije udao/la. Otišli su kao medicinari ili preko rodbine, uglavnom braća i sestre koji su im našli smještaj i posao. I da bili su nezaposleni ili na budžetu kao zdravstveni ili prosvjetni radnici tako da njihov odlazak nije smanjio punjenje nikakvih fondova.
              Primjer iz moje mahale. Čovjek sa 30 godina života i bez dana radnog staža sa 2 djece i nezaposlenom ženom je preživljavao na račun oca i njegove penzije,s tim što je povremeno išao u Crnu Goru gdje je radio građevinske poslove. Otišao u Njemačku,zaposlio se kao medicinar.Zar nije pomogao i sebi i svojoj domovini .
                Jednostavno Bosna sa svojom geografijom i ovakvim političkim sistemom ne može izdržavati više od maksimalno 2 i po miliona stanovnika.
                  Ujedno se iseljavanjem smanjuje potencijal za sranja.
                  Last edited by desni on 02/11/2017 02:58, edited 1 time in total.
                  desni

#392 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by desni »

Vizionar 1985 wrote:Mislite da imucni puno trose. Ono kupi nesto luksuzno i puno trosi. Koliko imaju oni nista ne trose skoro. Cicije su samo takve.

Evo dati cu vam primjer. Moja porodica sve sto zaradi i potrosi a Roman Abramovic lupam nek milijardu godisnje zaradzuje ne trosi sigurno vise od pola toga sto zaradi. Znaci moja porodica je 100%-tni potrosac dok je Roman 50%-tni potrosac. Jos kradu na porezima a mi obican narod tesko da mozemo utajiti porez kao oni.
                    A Roman kad kupi jahtu potroši odjednom ko stotine hiljada porodica kao što je tvoja porodica za godinu :lol:
                    Sanjarko

#393 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

desni wrote:
                    Vizionar 1985 wrote:Mislite da imucni puno trose. Ono kupi nesto luksuzno i puno trosi. Koliko imaju oni nista ne trose skoro. Cicije su samo takve.

A Roman kad kupi jahtu potroši odjednom ko stotine hiljada porodica kao što je tvoja porodica za godinu :lol:
                      To je tacno. Ali ne kao potrosac. Ne moze on pojesti itd., kao stotine hiljada porodica. Stotine hiljada porodica svojom potrosnjom zaposljavaju toliko ljudi a Roman ni blizu toliko. On sto ima viska stedi. Samo gomilaju novac i sve imucniji postaju. Evo slika iz jednog clanka. Nisam ja to jedini primjetio da su cicije i da stede samo i samo gomilaju novac. Logika mi cak to i govori da ne moze jedna imucna osoba pojesti itd., kao stotine hiljada siromasnih.

Image

Siromasni duplo vise jedu, na komunalije duplo vise trose, na prijevoz 50% vise, zdrastvo duplo, a imucni samo na obrazovanje i stednju vise trose.

Super imucnih ima u svijetu 1% to je 75 miliona ljudi. Stvarno mislite da oni pojedu itd., kao ostatak svijeta tj. 7,5 milijardi ljudi.

Logika mi ovo govori. Da nema sanse da mogu biti veci potrosaci od obicnih ljudi i da im samo lova ostaje koju gomilaju samo.
                      Sanjarko

#394 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Procentualno ja govorim. Obican 1.000 km mjesecno zaradi i sve potrosi a imucan milijardu km i samo pola od toga mozda potrosi. Znaci obican 100% trosi, a imucan oko 50%. Jos kad im propadnu bizisi kao banke 2008 i Agrokor nedavno drzava intervenise, uzme od obicih i pokrije gubitak imucih. Jos utaju poreza sve jedan imucan vjerovato radi dok obican tesko to da moze da uradi.
                      desni

#395 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by desni »

"Sprema me majka na dalek put" sami početak snimka derneka u Turbetu za društvo iz Busovaće
                            Ista pjesma u Francuskoj u Annecy od Samire i Anite za društvo
                              512MB

#396 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

mirsek wrote:
                              insomnia78 wrote:Salu na stranu. Dvoje i sa minimalnim platama mogu lijepo zivjeti. Ali sad neka preseravanja tipa Majorka, Alpe, novo auto i izlazak svaki vikend odmah zaboravite. To je u rangu obih sto su za 11 mjeseci naucili jezik preko interneta, nasli poslove iz struke, vratili dugove, uzeli auto... To su bajkice
                              Evo napokon se slazem sa Insomnijom. :D
                              Ono sto je nabrojao ne moze se imati sa dvije minimalne plate koje su oko 1000 eura, jedino ako nije mislio na 2 minimalne plate u njihovoj struci.
                              Sa 2 plate od 1500 eura se vec moze imati ono sto je nabrojao, nategnuto ali moguce.
                              Cekaj ba, 7 dana na majorki 350€ a novo auto na leasing uzmes za 100€ mjesecno (ako nije neki luksuz bibi). To seb sa dvije minimalne plate mores priustit da neznam sta.
                              Hendrix

#397 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hendrix »

Ova prica o povecanju cijene rade kako raja odlazi ne pije bas vode.

Kad je prvi val odlazaka bio u mojoj firmi samo su nama prebacili poslove dodatne od tih ljudi i to je to, niko ni ne spominje platu cak je i smanjena bila jedno vrijeme. Zali se Huso materi sistem. :)

Da svi odu oni opet zaposle ljude kakve god, kvalitet posla je opao drasticno ali to kod nas nije ni vazno, nek se uzme lova na tenderu i to sprcka kako to direktori umiju i znaju, kvalitet je uvijek na zadnjem mjestu. Da se taj ciklus snizavanja kvaliteta radnika do kraja kad ih vise ne bude trebace decenije.
                              hadzinicasa

#398 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by hadzinicasa »

genocid obicno pocinje eliticidom (elitocidom).
                              u tom smislu ova teza je tacna. obezglavljivanje "naroda" intelektualnom emigracijom ima slican efekat, humaniji doduse, ali ti ljudi nisu vise tu, a oni koji ostaju ce se okoristiti valjda, samo treba (jos malo) da sacekaju.
                              i ok je eventualno teorija da se odlaskom stvara prostor za ove koji ostaju, samo je pitanje, odlaze li zaista samo oni koji " ne mogu da se snadju" u BiH ili i oni koji su "snadjeni", ali shvataju (ne)perspektivu i ustrojstvo drustva u kojem se nalaze.
                              mozemo raspravljati o +/- efektima odlazaka - odnosno smanjuje li se recimo javna potrosnja, ali i socijalno opterecenje za drzavu, no cinjenica je da ekonomija razvijenih zemalja opstaje na razvitku malih i srednjih preduzeca - po principu: ja (drzava) tebi olaksam da razvijes biznis, a ti meni skines s grbace desetak, petnaest, dvadeset nezaposlenih koji onda placaju poreze, doprinose i povecavaju javnu potrosnju. Udio ovih preduzeca u svjetskoj privredi je, slagacu ali preko 90%. Samo eto, to u BiH Niko nije prepoznao.
                              Procitah ovdje desetke sjekirom odvaljenih ocjena o tome ko moze, ko ne moze vani. Ko odlazi, ko ne odlazi i kako, da ne govorim kako se zivi vani. Cinjenica je ipak da ljudi odlaze masovno - zanatlije, obrazovani ljudi, poduzetnici, ekonomisti, inzinjeri.. pa i oni neobrazovani - kopaci kanala ili kako je popularno sad da ich zovu - peraci straznjica. I to bez famozne CIPS-ove odjavnice. Deklarativne inicijative protiv ove cinjenice koje se zvucno i pompezno najavljuju, ostaju samo to - deklarativne, bez stvarnih mjera i mehanizama sprjecavanja odlazaka.
                              Ima dakako i strucnjaka koji ostaju. Ali sve manje. Sve manje ljudi kojima je cilj prenijeti znanje i ostaviti iza sebe takvo naslijedje. Zivot je relativno kratak, a svi smo mi i mladji i stariji, ratom na neki nacin osteceni. Uz bijelu kugu i trenutacni (citaj 22godisnji) drzavni ustroj i ne samo ustroj nego i odnos vlasti i prema vlasti objektivno, tesko je predvidjeti neki Scenario boljitka i napretka u BiH u jednom visedecenijskom buducem periodu.
                              radostan dan

#399 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by radostan dan »

jel se stiglo do zaključaka da je masovni odlazak u stvari dobra stvar za društvo i državu, samo treba malo sačekati da se vide efekti, jedno par decenija?
                              jel to zavrzlama navraćo?
                              edo_79

#400 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

radostan dan wrote:jel se stiglo do zaključaka da je masovni odlazak u stvari dobra stvar za društvo i državu, samo treba malo sačekati da se vide efekti, jedno par decenija?
                              jel to zavrzlama navraćo?
                              Ko preživi pričaće :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
                              Post Reply