Ivo Andrić
- dale cooper
#376 Re: Ivo Andrić
Dobro imaš živaca i strpljenja moj Nihilo.

- ExNihilo
#377 Re: Ivo Andrić
Pa ti imaš priliku dokazati to. I još zaraditi, pri tome.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Sada znamo šta mu je bolna tačka, diplome.Ja da sam džek u diplomama ja bih javno okačio i zatvorio usta oponentu, ovako u mojim očima ostaje tek kupac diplome iz Travnika ili u najboljem slučaju Kiseljaka.
Last edited by ExNihilo on 26/10/2017 22:53, edited 1 time in total.
- SaraFina
#378 Re: Ivo Andrić
Ma drvosječa te bocnuo. On inače poštuje pametne likove bez obzira na suprotna mišljenja. Ne loži se bezveze. Bockanje je bilo dobronamjernoExNihilo wrote:Nije stvar u tome. Nego, ako već postavljaš papanska pravila igre, budi spreman igrati do kraja.SaraFina wrote:
Gori si od Ljubinke s tim diplomama, ona o poturicama a ti o samopromociji. Relax BA. .. Vidi se da nisi glup iz pisanja. Ako ti je lakše šta.
- Connaisseur Karlin
#379 Re: Ivo Andrić
a izglda da ni uvrijedjena muslimanska strana ne zna njeno znacenje, jer se automatkis osjeca uvrijedjenom jer je od strane nemuslimanaJohn Cleese wrote:Nije se znacenje promijenilo, samo je neki kreteni koriste da bi vrijedjali cijeli narod, a ne znaju ni sta znaci.vivaldi wrote:
u nekom periodu iz nekog razloga samo znacenje jeste promjenjeno jer prostoih, neotesanih i neobrazovanih ima i danas kod sviju ali se koristi samo u slucaju bosnjaka.
isto tako treba imati u vidu i vremenski kontekst jer smo mi bili jako dugo teska vukojebina u svakom smislu
- SaraFina
#380 Re: Ivo Andrić
ExNihilo wrote:@Drvosječa,
Što mi bre pišeš privatno? Piši ovdje da budemo transparentni. I da ceo svet vidi kolika si kukavica.
E jesi beba i tužibabac
Dobro je. Zeza te.
- ExNihilo
#381 Re: Ivo Andrić
Pa frajer se javlja i vrijeđa. Postavio bih ovdje šta piše da nije protiv pravila foruma kopirati privatne poruke.SaraFina wrote:ExNihilo wrote:@Drvosječa,
Što mi bre pišeš privatno? Piši ovdje da budemo transparentni. I da ceo svet vidi kolika si kukavica.
E jesi beba i tužibabac![]()
Dobro je. Zeza te.
-
John Cleese
#382 Re: Ivo Andrić
Ja ti lijepo i vrlo strpljivo objasnih da je to uvreda u svakom zamislivom kontekstu.Connaisseur Karlin wrote:a izglda da ni uvrijedjena muslimanska strana ne zna njeno znacenje, jer se automatkis osjeca uvrijedjenom jer je od strane nemuslimana![]()
Stvarno ne razumijem sta ti tu jos nije jasno.
- Drvosjeca iz Dejcica
#383 Re: Ivo Andrić
Ok, profesore, može li ovako, odgovorio sam ti na PP da ne idemo dalje u off ali ti uporan i uporan. Izgleda da ti je cilj da se ova tema zatvori. Dakle prezentiraj ako šta imaš (te naučne radove i diplome) i ja ti se javno pred cijelim forumom izvinem ako je tvoj naučni rad u rangu Rizvića. Ja se nisam ni hvalio svojim naučnim radovima ni diplomama samo mi je upalo u oči to tvoje nadobudno i bezrazložno *ruchenje bez pokrića. Ipak nazvati jednog Rizvića kako ono, balijskim predovdnikom lova na vješticeExNihilo wrote:Pa ti imaš priliku dokazati to. I još zaraditi, pri tome.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Sada znamo šta mu je bolna tačka, diplome.Ja da sam džek u diplomama ja bih javno okačio i zatvorio usta oponentu, ovako u mojim očima ostaje tek kupac diplome iz Travnika ili u najboljem slučaju Kiseljaka.
Jedini uslov je da zaista vjeruješ u ono što pišeš i da si spreman stati iza vlastitih riječi. Ne znam gdje je zapelo.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/10/2017 23:02, edited 1 time in total.
- SaraFina
#384 Re: Ivo Andrić
ExNihilo wrote:Pa frajer se javlja i vrijeđa. Postavio bih ovdje šta piše da nije protiv pravila foruma kopirati privatne poruke.SaraFina wrote:
E jesi beba i tužibabac![]()
Dobro je. Zeza te.
Dajjjj.... pa to je ružno. Uostalom, promisli o poljedicama. Nijedna ti se više ženska osoba neće javiti, ako pročita ove "prijetnje" i prepucavanja.
Niti seksi sliku poslati.
- Connaisseur Karlin
#386 Re: Ivo Andrić
sad sam vidjela:John Cleese wrote:Ja ti lijepo i vrlo strpljivo objasnih da je to uvreda u svakom zamislivom kontekstu.Connaisseur Karlin wrote:a izglda da ni uvrijedjena muslimanska strana ne zna njeno znacenje, jer se automatkis osjeca uvrijedjenom jer je od strane nemuslimana![]()
Stvarno ne razumijem sta ti tu jos nije jasno.
hvala na obrazlozenjuJohn Cleese wrote:
Koristena je u svakodnevnom govoru i prije rata, kao i druge uvrede i ne iskljucivo u tom kontekstu koji tebe, iz nekog meni nejasnog razloga, izgleda jedino i zanima.
jos nisam cula da Bosnjaci kazu neBosnjacimam da su balije
ti si prva osoba koja mi je rekla da se rijec pravilno i svakodenvno koristila za sve osobe na Balkanu
pa zasto se danas Bosnajci uzrujavaju toliko u vezi doticne rijeci, to je bio dio mog pitanja
- SaraFina
#387 Re: Ivo Andrić
Ljubinka, nije se koristila. Uključi mozgalicu.
- ExNihilo
#388 Re: Ivo Andrić
Što ćeš mi se izvijati pred cijelim forumom?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ok, profesore, može li ovako, odgovorio sam ti na PP da ne idemo dalje u off ali ti uporan i uporan. Izgleda da ti je cilj da se ova tema zatvori. Dakle prezentiraj ako šta imaš (te naučne radove i diplome) i ja ti se javno pred cijelim forumom izvinem ako je tvoj naučni rad u rangu Rizvića. Ja se nisam ni hvalio svojim naučnim radovima ni diplomama samo mi je upalo u oči to tvoje nadobudno i bezrazložno *ruchenje bez pokrića. Ipak nazvati jednog Rizvića kako ono, balijskim predovdnikom lova na vješticeExNihilo wrote:Pa ti imaš priliku dokazati to. I još zaraditi, pri tome.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Jedini uslov je da zaista vjeruješ u ono što pišeš i da si spreman stati iza vlastitih riječi. Ne znam gdje je zapelo.
...majke mi ja pomislio pričam sa Planckom u najmanju ruku.
Čekaj malo...da nisi mislio možda - izviniti?
- Connaisseur Karlin
#389 Re: Ivo Andrić
sad tek nista ne razumijemSaraFina wrote:Ljubinka, nije se koristila. Uključi mozgalicu.
- Challenger__
#390 Re: Ivo Andrić
Kad je off, nek' je maskenbal!
- Drvosjeca iz Dejcica
#391 Re: Ivo Andrić
Ako će ti biti lakše napravit ću paradu kao Janjoš.ExNihilo wrote:
Što ćeš mi se izvijati pred cijelim forumom?![]()
Čekaj malo...da nisi mislio možda - izviniti?
- Challenger__
#392 Re: Ivo Andrić
Možeš paradu izvesti kao JanjUš, a kao JanjOš, samo klizeći.
- dale cooper
#393 Re: Ivo Andrić
Drvosječa drka pojmove. 
- Drvosjeca iz Dejcica
#394 Re: Ivo Andrić
@ExNihilo Sve hoću da te nešto priupitam pa me svojim silnim diplomama i naučnim radovima zabezekneš...
Ti ono plaho gotiviš Jergovića k'o rahmetli Titu...zli jezici kažu da se kuneš u njega da je sve i svja...pa je li istina...
Je li istina da ono što pričaju zli jezici...
Da je Jergović...ne nije nastran ako to misliš...
Je li istina da taj isti Jergović, u kojeg se kuneš i uzimaš za referencu, jedan od glavnih aktera "naziparty-a" kod Isidore Bjelice u Sarajevu 13.12. 1986. godine? Kažu da je Bazdulj napis'o i roman o tome.
Ti ono plaho gotiviš Jergovića k'o rahmetli Titu...zli jezici kažu da se kuneš u njega da je sve i svja...pa je li istina...
Je li istina da ono što pričaju zli jezici...
Da je Jergović...ne nije nastran ako to misliš...
Je li istina da taj isti Jergović, u kojeg se kuneš i uzimaš za referencu, jedan od glavnih aktera "naziparty-a" kod Isidore Bjelice u Sarajevu 13.12. 1986. godine? Kažu da je Bazdulj napis'o i roman o tome.
-
ušće
#395 Re: Ivo Andrić
Ne sporim da poznaješ Andrića niti me to zanima , ne zanima me ni tvoj stepen naobrazbe Balija se koristi isključivo kao pogrdan naziv za muslimane ...mada ćeš mi odgovoriti da u stvarnosti ( u staro-turskom jezičnom području ) znači nešto drugoExNihilo wrote:
Muhsin Rizvić je idejni tvorac balijsko-ideološkog lova na vještice kada je riječ o Andriću. Svi kasniji puleni, uključujući Fatmira, samo su se naslanjali na Rizvićev ideološki monstruozni pamflet. Srećom, Jergović je već temeljito, sistematski i taksativno raksrinkao ideološku pozadinu istog.
Što se mene tiče, ranije sam na ovom forumu pisao detaljne elaboracije glede Andrića. U međuvremenu sam shvatio dvije stvari. Prvo, da su ljudi od struke, poput gore pomenutog Jergovića, daleko elokvetnije od mene ponudili odgovore onima koji odgovore traže. I drugo, da ljudi koji pripadaju vašoj ideološkoj matrici odgovore i ne traže, već radije, poput Murata u Višegradu, s dinamitom u rukama pohode Andrićeve spomenike.
-Post ti je prijavljen ,jer si se previše u tome razmahao , ali i zbog drugih ,jer je u posljednje vrijeme na ovim forumskim stranicama postalo kao uobičajeno vrijeđati i pisati pogrdno o Bošnjacima / muslimanima
do tebe je da razmisliš , a do moderacije dali će sancionisati -čisto opomene radi
- Drvosjeca iz Dejcica
#396 Re: Ivo Andrić
dale cooper wrote:Drvosječa drka pojmove.
- Drvosjeca iz Dejcica
#397 Re: Ivo Andrić
Eh ja...ja mislio da sam poludio ali vidim da još nisam pa ima insana još ispravnih po vertikali pa ih bode u oči ono što je vazda bilo pogrdno.ušće wrote:Ne sporim da poznaješ Andrića niti me to zanima , ne zanima me ni tvoj stepen naobrazbe Balija se koristi isključivo kao pogrdan naziv za muslimane ...mada ćeš mi odgovoriti da u stvarnosti ( u staro-turskom jezičnom području ) znači nešto drugoExNihilo wrote:
Muhsin Rizvić je idejni tvorac balijsko-ideološkog lova na vještice kada je riječ o Andriću. Svi kasniji puleni, uključujući Fatmira, samo su se naslanjali na Rizvićev ideološki monstruozni pamflet. Srećom, Jergović je već temeljito, sistematski i taksativno raksrinkao ideološku pozadinu istog.
Što se mene tiče, ranije sam na ovom forumu pisao detaljne elaboracije glede Andrića. U međuvremenu sam shvatio dvije stvari. Prvo, da su ljudi od struke, poput gore pomenutog Jergovića, daleko elokvetnije od mene ponudili odgovore onima koji odgovore traže. I drugo, da ljudi koji pripadaju vašoj ideološkoj matrici odgovore i ne traže, već radije, poput Murata u Višegradu, s dinamitom u rukama pohode Andrićeve spomenike.
-Post ti je prijavljen ,jer si se previše u tome razmahao , ali i zbog drugih ,jer je u posljednje vrijeme na ovim forumskim stranicama postalo kao uobičajeno vrijeđati i pisati pogrdno o Bošnjacima / muslimanima
do tebe je da razmisliš , a do moderacije dali će sancionisati -čisto opomene radi
-
sarlo
#398 Re: Ivo Andrić
Evropa je '30tih godina proslog vijeka vrvila od fasistickih i pronacistickih pokreta i ideologija.
Za Ivu Andricu mozemo reci da je bio dio fasistickog pokreta u Evropi. I u ideloskom i u politickom - operativnom smislu.
Kako?
Formalno nije bio clan niti jedne politicke stranke, niti se eksponirao izjavama. Tako da nije imao veze ni sa fasistickim strankama (Ljotic) koje u Srbiji nisu bile ni nesto jake.
On sam se 1920. godine zaposlio kao diplomata i nije bilo potrebe, cak sta-vise bilo bi kontraproduktivno da je postao clan neke stranke. Tridesetih godina bio je vec uticajan u Ministarstvu Kraljevine Jugoslavije, pogotovu poslije ubistva kralja Aleksandra koja je dovela do krize u Yugoslaviji. Vlade su se smjenjivali i svi su se oslanjali na rad "tehnickih" lica u ministarstvima.
Kao diplomata naucio da je se ne eksponira, a takav je bio i po prirodi. Ministri i politicari su davali izjave, borili su se za vlast a Andric je bio operativac.
Kraljevina Yugoslavija se priblizavala Trojnom paktu i Andric je bio jedan od kljucnih operativaca koji su radili na tome. To mu je bio "posao."
Kljucni dokaz i fasisticko djelo su:
- pregovori sa Italijom i Grofom Canom u vezi podjele Albanije i progona Albanaca i
- diplomatska sluzba u Njemackoj 1939 - 1941. godine koja je kao rezultat imala pristupanje Yugoslavije Trojnom paktu.
Za Ivu Andricu mozemo reci da je bio dio fasistickog pokreta u Evropi. I u ideloskom i u politickom - operativnom smislu.
Kako?
Formalno nije bio clan niti jedne politicke stranke, niti se eksponirao izjavama. Tako da nije imao veze ni sa fasistickim strankama (Ljotic) koje u Srbiji nisu bile ni nesto jake.
On sam se 1920. godine zaposlio kao diplomata i nije bilo potrebe, cak sta-vise bilo bi kontraproduktivno da je postao clan neke stranke. Tridesetih godina bio je vec uticajan u Ministarstvu Kraljevine Jugoslavije, pogotovu poslije ubistva kralja Aleksandra koja je dovela do krize u Yugoslaviji. Vlade su se smjenjivali i svi su se oslanjali na rad "tehnickih" lica u ministarstvima.
Kao diplomata naucio da je se ne eksponira, a takav je bio i po prirodi. Ministri i politicari su davali izjave, borili su se za vlast a Andric je bio operativac.
Kraljevina Yugoslavija se priblizavala Trojnom paktu i Andric je bio jedan od kljucnih operativaca koji su radili na tome. To mu je bio "posao."
Kljucni dokaz i fasisticko djelo su:
- pregovori sa Italijom i Grofom Canom u vezi podjele Albanije i progona Albanaca i
- diplomatska sluzba u Njemackoj 1939 - 1941. godine koja je kao rezultat imala pristupanje Yugoslavije Trojnom paktu.
- Connaisseur Karlin
#399 Re: Ivo Andrić
zasto je pogrdan naziv iskljucivo za Bosnjakeušće wrote:Ne sporim da poznaješ Andrića niti me to zanima , ne zanima me ni tvoj stepen naobrazbe Balija se koristi isključivo kao pogrdan naziv za muslimane ...mada ćeš mi odgovoriti da u stvarnosti ( u staro-turskom jezičnom području ) znači nešto drugoExNihilo wrote:
negdje sam procitala da su gradski muslimani tako zvali muslimane sa sela
sto je konkretno pogresno napisao ExNihilo
- Drvosjeca iz Dejcica
#400 Re: Ivo Andrić
majke mi ne mogu da vjerujem...sve kontam od pive ove...Connaisseur Karlin wrote:zasto je pogrdan naziv iskljucivo za Bosnjakeušće wrote:Ne sporim da poznaješ Andrića niti me to zanima , ne zanima me ni tvoj stepen naobrazbe Balija se koristi isključivo kao pogrdan naziv za muslimane ...mada ćeš mi odgovoriti da u stvarnosti ( u staro-turskom jezičnom području ) znači nešto drugoExNihilo wrote:
do tebe je da razmisliš , a do moderacije dali će sancionisati -čisto opomene radi![]()
negdje sam procitala da su gradski muslimani tako zvali muslimane sa sela![]()
sto je konkretno pogresno napisao ExNihilo