Ivo Andrić

Locked
dale cooper

#376 Re: Ivo Andrić

Post by dale cooper »

Dobro imaš živaca i strpljenja moj Nihilo. :| :D
ExNihilo

#377 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Sada znamo šta mu je bolna tačka, diplome. :mrgreen: Ja da sam džek u diplomama ja bih javno okačio i zatvorio usta oponentu, ovako u mojim očima ostaje tek kupac diplome iz Travnika ili u najboljem slučaju Kiseljaka. :lol:
Pa ti imaš priliku dokazati to. I još zaraditi, pri tome. :D Jedini uslov je da zaista vjeruješ u ono što pišeš i da si spreman stati iza vlastitih riječi. Ne znam gdje je zapelo.
Last edited by ExNihilo on 26/10/2017 22:53, edited 1 time in total.
SaraFina

#378 Re: Ivo Andrić

Post by SaraFina »

ExNihilo wrote:
SaraFina wrote:

Gori si od Ljubinke s tim diplomama, ona o poturicama a ti o samopromociji. Relax BA. .. Vidi se da nisi glup iz pisanja. Ako ti je lakše šta. :D
Nije stvar u tome. Nego, ako već postavljaš papanska pravila igre, budi spreman igrati do kraja.
Ma drvosječa te bocnuo. On inače poštuje pametne likove bez obzira na suprotna mišljenja. Ne loži se bezveze. Bockanje je bilo dobronamjerno :D
Connaisseur Karlin

#379 Re: Ivo Andrić

Post by Connaisseur Karlin »

John Cleese wrote:
vivaldi wrote:
u nekom periodu iz nekog razloga samo znacenje jeste promjenjeno jer prostoih, neotesanih i neobrazovanih ima i danas kod sviju ali se koristi samo u slucaju bosnjaka.

isto tako treba imati u vidu i vremenski kontekst jer smo mi bili jako dugo teska vukojebina u svakom smislu
Nije se znacenje promijenilo, samo je neki kreteni koriste da bi vrijedjali cijeli narod, a ne znaju ni sta znaci.
a izglda da ni uvrijedjena muslimanska strana ne zna njeno znacenje, jer se automatkis osjeca uvrijedjenom jer je od strane nemuslimana :-)
SaraFina

#380 Re: Ivo Andrić

Post by SaraFina »

ExNihilo wrote:@Drvosječa,

Što mi bre pišeš privatno? Piši ovdje da budemo transparentni. I da ceo svet vidi kolika si kukavica.

E jesi beba i tužibabac :-D

Dobro je. Zeza te.
ExNihilo

#381 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

SaraFina wrote:
ExNihilo wrote:@Drvosječa,

Što mi bre pišeš privatno? Piši ovdje da budemo transparentni. I da ceo svet vidi kolika si kukavica.

Dobro je. Zeza te.
Pa frajer se javlja i vrijeđa. Postavio bih ovdje šta piše da nije protiv pravila foruma kopirati privatne poruke. :D
John Cleese

#382 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

Connaisseur Karlin wrote:a izglda da ni uvrijedjena muslimanska strana ne zna njeno znacenje, jer se automatkis osjeca uvrijedjenom jer je od strane nemuslimana :-)
Ja ti lijepo i vrlo strpljivo objasnih da je to uvreda u svakom zamislivom kontekstu.
Stvarno ne razumijem sta ti tu jos nije jasno.
Drvosjeca iz Dejcica

#383 Re: Ivo Andrić

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ExNihilo wrote:
Sada znamo šta mu je bolna tačka, diplome. :mrgreen: Ja da sam džek u diplomama ja bih javno okačio i zatvorio usta oponentu, ovako u mojim očima ostaje tek kupac diplome iz Travnika ili u najboljem slučaju Kiseljaka. :lol:
Pa ti imaš priliku dokazati to. I još zaraditi, pri tome. :D Jedini uslov je da zaista vjeruješ u ono što pišeš i da si spreman stati iza vlastitih riječi. Ne znam gdje je zapelo.
Ok, profesore, može li ovako, odgovorio sam ti na PP da ne idemo dalje u off ali ti uporan i uporan. Izgleda da ti je cilj da se ova tema zatvori. Dakle prezentiraj ako šta imaš (te naučne radove i diplome) i ja ti se javno pred cijelim forumom izvinem ako je tvoj naučni rad u rangu Rizvića. Ja se nisam ni hvalio svojim naučnim radovima ni diplomama samo mi je upalo u oči to tvoje nadobudno i bezrazložno *ruchenje bez pokrića. Ipak nazvati jednog Rizvića kako ono, balijskim predovdnikom lova na vještice :shock: ...majke mi ja pomislio pričam sa Planckom u najmanju ruku.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/10/2017 23:02, edited 1 time in total.
SaraFina

#384 Re: Ivo Andrić

Post by SaraFina »

ExNihilo wrote:
SaraFina wrote:

Dobro je. Zeza te.
Pa frajer se javlja i vrijeđa. Postavio bih ovdje šta piše da nije protiv pravila foruma kopirati privatne poruke. :D

Dajjjj.... pa to je ružno. Uostalom, promisli o poljedicama. Nijedna ti se više ženska osoba neće javiti, ako pročita ove "prijetnje" i prepucavanja.
Niti seksi sliku poslati. :D
animals

#385 Re: Ivo Andrić

Post by animals »

Sta je ovo...
rat zvijezda... :D
Connaisseur Karlin

#386 Re: Ivo Andrić

John Cleese wrote:
Connaisseur Karlin wrote:a izglda da ni uvrijedjena muslimanska strana ne zna njeno znacenje, jer se automatkis osjeca uvrijedjenom jer je od strane nemuslimana :-)
Ja ti lijepo i vrlo strpljivo objasnih da je to uvreda u svakom zamislivom kontekstu.
Stvarno ne razumijem sta ti tu jos nije jasno.
sad sam vidjela:
John Cleese wrote:
Koristena je u svakodnevnom govoru i prije rata, kao i druge uvrede i ne iskljucivo u tom kontekstu koji tebe, iz nekog meni nejasnog razloga, izgleda jedino i zanima.
hvala na obrazlozenju

jos nisam cula da Bosnjaci kazu neBosnjacimam da su balije :)

ti si prva osoba koja mi je rekla da se rijec pravilno i svakodenvno koristila za sve osobe na Balkanu

pa zasto se danas Bosnajci uzrujavaju toliko u vezi doticne rijeci, to je bio dio mog pitanja :)
SaraFina

#387 Re: Ivo Andrić

Post by SaraFina »

Ljubinka, nije se koristila. Uključi mozgalicu.
ExNihilo

#388 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

ExNihilo wrote:
Ok, profesore, može li ovako, odgovorio sam ti na PP da ne idemo dalje u off ali ti uporan i uporan. Izgleda da ti je cilj da se ova tema zatvori. Dakle prezentiraj ako šta imaš (te naučne radove i diplome) i ja ti se javno pred cijelim forumom izvinem ako je tvoj naučni rad u rangu Rizvića. Ja se nisam ni hvalio svojim naučnim radovima ni diplomama samo mi je upalo u oči to tvoje nadobudno i bezrazložno *ruchenje bez pokrića. Ipak nazvati jednog Rizvića kako ono, balijskim predovdnikom lova na vještice :shock: ...majke mi ja pomislio pričam sa Planckom u najmanju ruku.
Što ćeš mi se izvijati pred cijelim forumom? :hm:

Čekaj malo...da nisi mislio možda - izviniti? :bih:
Connaisseur Karlin

#389 Re: Ivo Andrić

SaraFina wrote:Ljubinka, nije se koristila. Uključi mozgalicu.
sad tek nista ne razumijem :?
Challenger__

#390 Re: Ivo Andrić

Post by Challenger__ »

Kad je off, nek' je maskenbal!

Drvosjeca iz Dejcica

#391 Re: Ivo Andrić

ExNihilo wrote:
Što ćeš mi se izvijati pred cijelim forumom? :hm:

Čekaj malo...da nisi mislio možda - izviniti? :bih:
Ako će ti biti lakše napravit ću paradu kao Janjoš. :mrgreen:
Challenger__

#392 Re: Ivo Andrić

Post by Challenger__ »

:lol:

Možeš paradu izvesti kao JanjUš, a kao JanjOš, samo klizeći.
dale cooper

#393 Re: Ivo Andrić

Post by dale cooper »

Drvosječa drka pojmove. :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#394 Re: Ivo Andrić

@ExNihilo Sve hoću da te nešto priupitam pa me svojim silnim diplomama i naučnim radovima zabezekneš... :mrgreen:

Ti ono plaho gotiviš Jergovića k'o rahmetli Titu...zli jezici kažu da se kuneš u njega da je sve i svja...pa je li istina... :mrgreen:

Je li istina da ono što pričaju zli jezici... :mrgreen:

Da je Jergović...ne nije nastran ako to misliš... :mrgreen:

Je li istina da taj isti Jergović, u kojeg se kuneš i uzimaš za referencu, jedan od glavnih aktera "naziparty-a" kod Isidore Bjelice u Sarajevu 13.12. 1986. godine? Kažu da je Bazdulj napis'o i roman o tome. :mrgreen:
ušće

#395 Re: Ivo Andrić

Post by ušće »

ExNihilo wrote:
Muhsin Rizvić je idejni tvorac balijsko-ideološkog lova na vještice kada je riječ o Andriću. Svi kasniji puleni, uključujući Fatmira, samo su se naslanjali na Rizvićev ideološki monstruozni pamflet. Srećom, Jergović je već temeljito, sistematski i taksativno raksrinkao ideološku pozadinu istog.

Što se mene tiče, ranije sam na ovom forumu pisao detaljne elaboracije glede Andrića. U međuvremenu sam shvatio dvije stvari. Prvo, da su ljudi od struke, poput gore pomenutog Jergovića, daleko elokvetnije od mene ponudili odgovore onima koji odgovore traže. I drugo, da ljudi koji pripadaju vašoj ideološkoj matrici odgovore i ne traže, već radije, poput Murata u Višegradu, s dinamitom u rukama pohode Andrićeve spomenike.
Ne sporim da poznaješ Andrića niti me to zanima , ne zanima me ni tvoj stepen naobrazbe Balija se koristi isključivo kao pogrdan naziv za muslimane ...mada ćeš mi odgovoriti da u stvarnosti ( u staro-turskom jezičnom području ) znači nešto drugo
-Post ti je prijavljen ,jer si se previše u tome razmahao , ali i zbog drugih ,jer je u posljednje vrijeme na ovim forumskim stranicama postalo kao uobičajeno vrijeđati i pisati pogrdno o Bošnjacima / muslimanima
do tebe je da razmisliš , a do moderacije dali će sancionisati -čisto opomene radi
Drvosjeca iz Dejcica

#396 Re: Ivo Andrić

dale cooper wrote:Drvosječa drka pojmove. :mrgreen:
:lol: Hoće od belgijske pive.
Drvosjeca iz Dejcica

#397 Re: Ivo Andrić

ušće wrote:
ExNihilo wrote:
Muhsin Rizvić je idejni tvorac balijsko-ideološkog lova na vještice kada je riječ o Andriću. Svi kasniji puleni, uključujući Fatmira, samo su se naslanjali na Rizvićev ideološki monstruozni pamflet. Srećom, Jergović je već temeljito, sistematski i taksativno raksrinkao ideološku pozadinu istog.

Što se mene tiče, ranije sam na ovom forumu pisao detaljne elaboracije glede Andrića. U međuvremenu sam shvatio dvije stvari. Prvo, da su ljudi od struke, poput gore pomenutog Jergovića, daleko elokvetnije od mene ponudili odgovore onima koji odgovore traže. I drugo, da ljudi koji pripadaju vašoj ideološkoj matrici odgovore i ne traže, već radije, poput Murata u Višegradu, s dinamitom u rukama pohode Andrićeve spomenike.
Ne sporim da poznaješ Andrića niti me to zanima , ne zanima me ni tvoj stepen naobrazbe Balija se koristi isključivo kao pogrdan naziv za muslimane ...mada ćeš mi odgovoriti da u stvarnosti ( u staro-turskom jezičnom području ) znači nešto drugo
-Post ti je prijavljen ,jer si se previše u tome razmahao , ali i zbog drugih ,jer je u posljednje vrijeme na ovim forumskim stranicama postalo kao uobičajeno vrijeđati i pisati pogrdno o Bošnjacima / muslimanima
do tebe je da razmisliš , a do moderacije dali će sancionisati -čisto opomene radi
Eh ja...ja mislio da sam poludio ali vidim da još nisam pa ima insana još ispravnih po vertikali pa ih bode u oči ono što je vazda bilo pogrdno. :thumbup:
sarlo

#398 Re: Ivo Andrić

Post by sarlo »

Evropa je '30tih godina proslog vijeka vrvila od fasistickih i pronacistickih pokreta i ideologija.
Za Ivu Andricu mozemo reci da je bio dio fasistickog pokreta u Evropi. I u ideloskom i u politickom - operativnom smislu.
Kako?
Formalno nije bio clan niti jedne politicke stranke, niti se eksponirao izjavama. Tako da nije imao veze ni sa fasistickim strankama (Ljotic) koje u Srbiji nisu bile ni nesto jake.

On sam se 1920. godine zaposlio kao diplomata i nije bilo potrebe, cak sta-vise bilo bi kontraproduktivno da je postao clan neke stranke. Tridesetih godina bio je vec uticajan u Ministarstvu Kraljevine Jugoslavije, pogotovu poslije ubistva kralja Aleksandra koja je dovela do krize u Yugoslaviji. Vlade su se smjenjivali i svi su se oslanjali na rad "tehnickih" lica u ministarstvima.
Kao diplomata naucio da je se ne eksponira, a takav je bio i po prirodi. Ministri i politicari su davali izjave, borili su se za vlast a Andric je bio operativac.
Kraljevina Yugoslavija se priblizavala Trojnom paktu i Andric je bio jedan od kljucnih operativaca koji su radili na tome. To mu je bio "posao."
Kljucni dokaz i fasisticko djelo su:
- pregovori sa Italijom i Grofom Canom u vezi podjele Albanije i progona Albanaca i
- diplomatska sluzba u Njemackoj 1939 - 1941. godine koja je kao rezultat imala pristupanje Yugoslavije Trojnom paktu.
Connaisseur Karlin

#399 Re: Ivo Andrić

ušće wrote:
ExNihilo wrote:

zasto je pogrdan naziv iskljucivo za Bosnjake :?

negdje sam procitala da su gradski muslimani tako zvali muslimane sa sela :roll:

sto je konkretno pogresno napisao ExNihilo :?
Drvosjeca iz Dejcica

#400 Re: Ivo Andrić

Connaisseur Karlin wrote:
ušće wrote:
ExNihilo wrote:

zasto je pogrdan naziv iskljucivo za Bosnjake :?

negdje sam procitala da su gradski muslimani tako zvali muslimane sa sela :roll:

sto je konkretno pogresno napisao ExNihilo :?
majke mi ne mogu da vjerujem...sve kontam od pive ove... :pisnuo:
Locked