Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Locked
Connaisseur Karlin

#376 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Connaisseur Karlin »

Gojeni H wrote:
uglavnomja wrote: sve na svijetu je podlozno promjenama, kretanju, nepretku, prilagodjavanje, kompromisu ... osim islama i musimana. oni su neka kategorija iznad ostalih. cak i kad u tudju kucu dodju - treba se domacin prilagoditi njihovim pravilima, cak i kad mu to direktno steti

a ko ne misli tako - taj je sovinista, fasista, cetnik-ustasa, salonac, islamofob blabla
Ovaj post je slika i prilika islamofobije, bravo Norvezanka!

U zadnje vrijeme sam se zadao u citanje o historiji antisemitizma i Jevreja ... Ovako to otprilike krene.
Jevreji/muslimani/Cigani/neko-deseti je strani element u tkivu odredjene kulture, zaostali su sa svojim obicajima/vjerama/kulturom, i nisu prilagodljivi. Ove budalastine mogu biti opasne na individualnom nivou, ali prava igranka krece kada intelektualci i svi ostali koji oblikuju jedno drustvo, pocnu pisati, govoriti i pjevati o "neprilagodljivima". U trenutku kada se ovakav govor i razmislajnje primi kod prolova, jedina izgledna situacija je holokaust.
korijeni mrzenj prema jevrejima su od perioda sirenja hriscanstva od doba Kontantina, uostaom, katolicizam/hriscansto je "legaliziran" u evropi tek u 4 stoljecu

mrzanja drugih prema jevrejma je ogranicaala grupu da se prilagode u novim zajednicama ,a ne jer se jeverji nisu znali ili nisu mogli prilagoditi u novim sredinama :)
exliberal-ex

#377 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by exliberal-ex »

hAZNADAR wrote:se normalno, vec o manjini koji bi uveli
Islam kao neku odrednicu na zapadu..
Znaci tvoje poimanje Islama se svodi na manjinu papaka koji zahtijevaju halal jelovnik u vrticima. I protiv kojih je i vecina muslimana.

Krasno, to Sam i mislio. Samo mi nije jasno otkud ti pravo da se predstavljas kao poznavaoc Islama.

Sit sam ja samozvanih kosmopolita, ateista, liberala koji navodno sve religije posmatraju isto.[/quote]

Haznadar....ovo sto radit ta kako kazes manjina je veoma slicno sto radi gun lobby u americi, mala grupa ali veoma glasna...

sa druge strane postoji veoma velika grupa vjernika koji sa strane u tisini gledaju sta rade ti papci I nista nerade da ih suzbiju nego cak I podrzavaju te njihove zahtjeve ....mnogi su se smijali karikaturama pape I boga ali cim je doslo do islama....eto ih sa ak47..i onda se pitas odakle islamofobija

u sustini zapad jest liberalan ako gledamo ostale djelove svijeta, koliko god da se upirali I nalazili probleme I propuste jos uvije mozes da zivis tamo a da ti nije glava u torbi sto si drugaciji, I sad ljudi koji doseljavaju na zapad ( a svi trce tamo) traze da se zapad promjeni I da se povinuje njima ?

sad sto se ljudi na zapadu pocninju bunit I sto smatraju da to nije ispravo po tebi je to dokaz da nisu liberalni , ateisti ...onda sam ja taj prvi kojeg mozes da tako obiljezis

Na zapadu se radi da se zahtjevi za hranu ispune, dati su prostori za molitve...sad sto pojedinci zele da se mole 5 puta dnevno na poslu I to poslodavci nezele da prihvate ili sto zabranjuju burke je dokaz islamofobije?.....jel dokaz islamofobije ako sad ja kazem gdje su ista ili slicna prava za kriscane u islamskim drzavama ?
Fudo387

#378 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Fudo387 »

exliberal-ex wrote:
hAZNADAR wrote:se normalno, vec o manjini koji bi uveli
Islam kao neku odrednicu na zapadu..
Znaci tvoje poimanje Islama se svodi na manjinu papaka koji zahtijevaju halal jelovnik u vrticima. I protiv kojih je i vecina muslimana.

Krasno, to Sam i mislio. Samo mi nije jasno otkud ti pravo da se predstavljas kao poznavaoc Islama.

Sit sam ja samozvanih kosmopolita, ateista, liberala koji navodno sve religije posmatraju isto.

Haznadar....ovo sto radit ta kako kazes manjina je veoma slicno sto radi gun lobby u americi, mala grupa ali veoma glasna...

sa druge strane postoji veoma velika grupa vjernika koji sa strane u tisini gledaju sta rade ti papci I nista nerade da ih suzbiju nego cak I podrzavaju te njihove zahtjeve ....mnogi su se smijali karikaturama pape I boga ali cim je doslo do islama....eto ih sa ak47..i onda se pitas odakle islamofobija

u sustini zapad jest liberalan ako gledamo ostale djelove svijeta, koliko god da se upirali I nalazili probleme I propuste jos uvije mozes da zivis tamo a da ti nije glava u torbi sto si drugaciji, I sad ljudi koji doseljavaju na zapad ( a svi trce tamo) traze da se zapad promjeni I da se povinuje njima ?

sad sto se ljudi na zapadu pocninju bunit I sto smatraju da to nije ispravo po tebi je to dokaz da nisu liberalni , ateisti ...onda sam ja taj prvi kojeg mozes da tako obiljezis

Na zapadu se radi da se zahtjevi za hranu ispune, dati su prostori za molitve...sad sto pojedinci zele da se mole 5 puta dnevno na poslu I to poslodavci nezele da prihvate ili sto zabranjuju burke je dokaz islamofobije?.....jel dokaz islamofobije ako sad ja kazem gdje su ista ili slicna prava za kriscane u islamskim drzavama ?[/quote]

Gun lobby mala grupa u AmerikU?
Gdje se mole Bogu pet puta dnevno na Zapadu, na kojim poslovima?
:lol:
animals

#379 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

hAZNADAR wrote: Znaci tvoje poimanje Islama se svodi na manjinu papaka koji zahtijevaju halal jelovnik u vrticima. I protiv kojih je i vecina muslimana.

Sit sam ja samozvanih kosmopolita, ateista, liberala koji navodno sve religije posmatraju isto.
Moje poimanje Islama se svodi na nulu..
znaci ne poznam ga uopce niti zelim da ga upoznam,,
krscanstvo malo bolje poznam, ali i tu sam laik..
i odkud ti ideja da se ja predstavljam kao poznavaoc Islama..
to ti hoces reci da je Islam bolji od ostali religija..
tu i jest poenta u oholosti..
cim tvrdis da je bolji od ostali religija, onda znam da nije..
obicna religija kao i ostale, nastale na drzanju ljudi pod kontrolom..
hAZNADAR

#380 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

exliberal-ex wrote:
hAZNADAR wrote:

Na zapadu se radi da se zahtjevi za hranu ispune, dati su prostori za molitve...sad sto pojedinci zele da se mole 5 puta dnevno na poslu I to poslodavci nezele da prihvate ili sto zabranjuju burke je dokaz islamofobije?.....jel dokaz islamofobije ako sad ja kazem gdje su ista ili slicna prava za kriscane u islamskim drzavama ?
Islamofobija i jeste fokusiranje na maloj grupi papaka koji zahtijevaju ovo ili ono.
Pa nisam ja policajac pa da napadam na one koji zahtijevaju halal, klanjanje,... i iskreno receno za sve ove godine sam samo jednom to dozivio i cuo od drugih za svega par slucajeva. A i kada sam dozivio da par smizli zahtijevalo halal hranu samo sam upitao u stilu "jel to fakat ocekujete i fol tako cijeli zivot jedete" i nisu vise folirale. Fino naravno - kao sto rekoh - policajac i direktor nisam.
Takodjer ne znam da su muslimani svrsavali na karikature pape a isto tako se ne sjecam nekih vecih problema na zapadu vezano za druge karikature.

Ta tiha vecina muslimana se vjecito ogradjuje na mnogo stvari, i pojedinacno i u ime raznoraznih organizacija. I oko terorizma, i oko ekstremizma i izjava ovog ili onog imama, i nastupa neke budale na TV, i oko kriminala pod izgovorom diskriminacije, i oko vjecitih socijalaca kojima lafo religija ne dopusta da rade ove ili one poslove, i oko klanjanja na radnom mjestu, i oko aranziranih brakova i problema koji nastaju iz toga,..... svaki put kada mediji istaknu neki slucaj - muslimani se ogradjuju i vjecita prica kako Islam nije takav i da se to ne moze vezivati za religiju.
Sta drugo - da oformimo paravojne ili paraspoicijske formacije na zapadu, upadamo budalama u kuce i mlatimo ih?

Svi se mi bunimo protiv budala koje ocekuju da se drustvo prilagodi njima. Samo se u tome razlikujemo:

Normalni, obicni muslimani se ogradjuju od takvih i kritikuju kroz prizmu prava, etike - vjeru izbacuju iz price.
Normalni, obicni krscani, ateisti,.. kritikuju kroz prizmu prava, etike - vjeru izbacuju iz price.
Islamofobi kritikuju Islam i korijen problema vide u Islamu.

Pronadji se.
Last edited by hAZNADAR on 26/10/2017 16:35, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#381 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

animals wrote:
hAZNADAR wrote: Znaci tvoje poimanje Islama se svodi na manjinu papaka koji zahtijevaju halal jelovnik u vrticima. I protiv kojih je i vecina muslimana.

Pa ti li utvrdi da se Islam ne moze uklopiti u Evropu? Da je korijen problema kod neintegrisanih i problematicnih u vjeri?
Sta je to drugo no ekspert za Islam?

I ta zamjena teza nece proci. Braniti Islam od predrasuda i stigmatizacije nije isto kao tvrditi da je bolji.

Isto kao na drugim temama kada se neki ne slazu sa diskreditacijom Bosnjastva i da je izmisljeno,... pa dobiju odgovor da su nacionalisti, mitomani, isto ko cetnici, fasisti,... i zagovraju hegemoniju. Tako i ovdje - covjek samo napise da Islam nije tako crn kako mediji predstavljaju a neki teneki zakljuce da se radi o islamizmu, zagovaranju viseg statusa,...

Hebiga,... sve pokusavam da da nadjem barem jedan post gdje nisi ustrao stvar - ono da se ne svodi sve na osude i upiranje psta - a ti i dalje potvrdjujes da jesi islamofob.

Zasto nisi jednostavno ne problematicne budale na zapadu koji zahtijevaju privilegije koje nemaju ni u zemlji odakle dolaze - zasto ih jednostavno ne nazoves budalama, folirantima, egzibicionistima, primitivcima,....? Jel stvarno mislis da su oni veci vjernici od tihe vecine i zato su takvi?
animals

#382 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

hAZNADAR wrote:
animals wrote:

Pa ti li utvrdi da se Islam ne moze uklopiti u Evropu? Da je korijen problema kod neintegrisanih i problematicnih u vjeri?

I ta zamjena teza nece proci. Braniti Islam od predrasuda i stigmatizacije nije isto kao tvrditi da je bolji.

Isto kao na drugim temama kada se neki ne slazu sa diskreditacijom Bosnjastva i da je izmisljeno,... pa dobiju odgovor da su nacionalisti, mitomani, isto ko cetnici, fasisti,... i zagovraju hegemoniju. Tako i ovdje - covjek samo napise da Islam nije tako crn kako mediji predstavljaju a neki teneki zakljuce da se radi o islamizmu, zagovaranju viseg statusa,...

Hebiga,... sve pokusavam da da nadjem barem jedan post gdje nisi ustrao stvar - ono da se ne svodi sve na osude i upiranje psta - a ti i dalje potvrdjujes da jesi islamofob.

Zasto nisi jednostavno ne problematicne budale na zapadu koji zahtijevaju privilegije koje nemaju ni u zemlji odakle dolaze - zasto ih jednostavno ne nazoves budalama, folirantima, egzibicionistima, primitivcima,....? Jel stvarno mislis da su oni veci vjernici od tihe vecine i zato su takvi?
Pa covjece ne moze se ni krscanstvo iz 6 vijeka uklopiti u Evropu,
sta stalno preokreces stvari..
u stvari, krscanstvo nestaje u Evropi..
i sta bi sad trebalo , zamjeniti ga Islamom :-)
fakat

#383 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by fakat »

Zanimljivo kako redovno oni koji sebe neskromno smatraju nosiocima zapadnih vrijednosti, sekularizma i progresa, prvi padnu na ispitu elementarne pristojnosti.

A na ovoj temi mi je najinteresantnije ono uobicajeno montipajtonovsko " a sta su to nama Rimljani dali?"

A sta smo to mi balkanci svijetu dali?

Uostalom, sta su to svi ostali juznjaci i istocnjaci dali modernom svijetu? Treba onda reci anglosaksonski protestantski svijet nam je sve ovo pruzio, a ne "mi smo moderni a muslici su zaostali."
uglavnomja

#384 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by uglavnomja »

Fudo387 wrote: Gdje se mole Bogu pet puta dnevno na Zapadu, na kojim poslovima?
:lol:

na socijali fudo, na socijali od koje bolje zive nego u rupama iz kojih su dosli, a ni tamo nisu nista radili
vise u dzamijama i od ljenguzluka i dokolice, pametuju, tabire postojanje bitka ...

i psto je ogradjivanje u trendu, da se i ja ogradim, nisu svi takvi, ali gotovo svi koji tek dodju su takvi, narocito neka podrucja, afganistan, pakistan i slicno ... i svaka zemlja ima svoje ekstreme, i to sto ruralnije i neobrazovanije - to ekstremnije. ovdje su neki kosovari otisli u siriju :roll:

samo, ne slazem se sa haznadarom u vezi toga da normalan musliman ne osudjuje i ne ogradjuje se od kretena ... daleko od toga. :-?
dosta pogledati ovaj forum, za svako sranje se nadje ne 1001 opravdanje nego milion i jedno, od kolonija, osveta za nesto od prije x stotina godina ... blabla .. i narcoto: a sta su cetnici i ustase (krstaski ratovi nekad) radili ...
ernestalic

#385 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by ernestalic »

hAZNADAR wrote:
animals wrote:Zato me zivo interesuje sta to ti smatras pod islamom kada tvrdis da ne pase na zapadu?
Zapadu nije pasalo ni krscanstvo, pa su ga srezali na folklor..tako treba i sa Islamom..i svim religijama..
tradicija je nesto drugo od religije...
narodna nosnja je tradicija, ali ne smije se dopustiti
da religija odredjuje stil zivota..
a to se u Islamu desava..i mijesa se u sve pore zivota..
a to i sekularna drzava ne ide zajedno..
Kao sto sam i mislio - tvoja ekspertiza o vjerama se svodi na stereotipe. I naravno politicki fokus gdje ne primjecujes tihu vecinu muslimana koja prakticizira vjeru privatno i savrseno funkcionise u drustvu.
Tradicija je mnogo vise od folklora i tradicija je dakako stil zivota. Radi se o razlicitim podnebljima i civilizacijama. Isto su "problematicni" i krscani sa B.I. koje samo po krunici mozes razlikovati od zemljaka muslimana. Takodjer i Balkanci nemuslimani, Indijci,.... docim su muslimani i to vjernici iz BiH, Malezije, Indonezije,... upravo zbog svoje kulture i tradicije bolje integrisani u zapadne norme.

Naravno da su ga srezali na folklor, tako i treba. Vjera je za svakog ko razumije njenu suštinu, intimni, unutarnji osjećaj. Vi ste se danas razgalamili, postali agresivni, hoćete da dirigujete i komandujete i svjetovnoj vlasti i običnim ljudima. Puštali ste i puštate ezane iznad svih dozvoljenih granica buke, pokrivate djevojćice od desetak godina, ukinuli ste alkohol od Marijin dvora do Baščaršije, proganjate ateiste... Kad se pogleda Sarajevo sa Trebevića, dominiraju dzamije izgradjene u svakoj mjesnoj zajednici. Živjeti se od vas više ne može, a Kazaz je u pravu kada kaže da ima više dzamija nego pravih vjernika. Licemjeri ste i lopovi, gadite mi se do povraćanja, a nikakve koristi od vas nema. Prenemažete se i preseravate sa nekoliko ajeta i hadisa, bagro polupismena. Platićete jednog dana za zločin prema Bošnjacima i gradu Sarajevu.
Connaisseur Karlin

#386 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

hAZNADAR wrote:
animals wrote:

Islam nije problem, problem su muslimani koji su svoj Islam zlopotrijebili i predstavili ga na pogresan nacin :) problem je sto mnogi muslimani kritikuju nepismene hircane zapada, a istovremeno ne kritikuju predstavnike valstite religije :)
tranquil

#387 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by tranquil »

hAZNADAR wrote:Svi se mi bunimo protiv budala koje ocekuju da se drustvo prilagodi njima. Samo se u tome razlikujemo:

Normalni, obicni muslimani se ogradjuju od takvih i kritikuju kroz prizmu prava, etike - vjeru izbacuju iz price.
Normalni, obicni krscani, ateisti,.. kritikuju kroz prizmu prava, etike - vjeru izbacuju iz price.

Pronadji se.
Pojam islamofobije je različito shvaćen, izgleda da svako ima svoju definiciju. Seln je počeo temu sa pretpostavkom da je islamofobija mržnja prema muslimanima. Pošto kao bivši musliman imam većinu porodice muslimane, koje naravno ne mrzim, ta definicija se ne odnosi na mene i nisam se puno uključivao. Pod takvom definicijom, islamofobija je definitivno nešto što je nepoželjno i protiv čega se treba boriti.

Međutim ti proširuješ definiciju islamofobije na "kritikovanje Islama".

Tu sam se već pronašao.

U Kur'anu se nalazi rečenica da su oni koji ne vjeruju u Allaha gori od svih Allahovih stvorenja (ili "gori od svih životinja", u zavisnosti od prevoda).

Meni se to ne sviđa, i hoću da imam pravo da to kritikujem, sviđalo se to tebi ili ne. I moje kritikovanje toga ne mijenja nimalo mišljenje niti ponašanje prema muslimanima koje poznajem, a većina kojih, srećom, pokazuju da im ovakvi dijelovi Kur'ana ne mijenjaju mišljenje ili ponašanje prema meni.

Islam bi trebao biti dostupan za kritiku isto kao što svako ima pravo da kritikuje i druge religije ili ideologije. To je ono na šta se svaki član modernog društva mora naviknuti u moderno vrijeme, da neko kritikuje njegova lična uvjerenja. Ako hoćeš da ja tolerišem (kritikujem, ali i dalje tolerišem) tvoju knjigu u kojoj me nazivaš najgorom životinjom, ima da otrpiš i moju kritiku, jer ti nisi povlašten pa da je tvoja ideologija jedina iznad kritike. Žali se, napiši protestno pismo, otvori temu na klix forumu, i nazovi me islamofobom, sve su to validne mogućnosti za odgovor, ali mi ne možeš zabraniti.

Ako me kritikovanje Islama čini islamofobom, neka bude. Neka se upiše da sam takođe i hrišćanofob, judaizmofob, objektivizmofob i komunizmofob. Na stranu to što si me oznakom "islamofob" strpao sa istim ljudima koji fakat mrze muslimane, nego si i pojeftinio izraz "islamofob" čineći ga manje strašnim. Više to nije otvorena mržnja, sada je dovoljno reći "taj ajet mi se ne sviđa" ili "mislim da je Muhammed imao negativnih strana", da bi te proglasili islomofobom. Ali neka vam bude.

I smiješno mi je kada paranoici tvrde kako kritikovanje Islama vodi genocidu. Da, tačno onoliko koliko je "Brajanovo žitije" Monti Pajtona vodilo genocidu nad hrišćanima. Ne budite smiješni.
Connaisseur Karlin

#388 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

tranquil wrote:
hAZNADAR wrote:Svi se mi bunimo protiv budala koje ocekuju da se drustvo prilagodi njima. Samo se u tome razlikujemo:

Pronadji se.
Pojam islamofobije je različito shvaćen, izgleda da svako ima svoju definiciju. Seln je počeo temu sa pretpostavkom da je islamofobija mržnja prema muslimanima. Pošto kao bivši musliman imam većinu porodice muslimane, koje naravno ne mrzim, ta definicija se ne odnosi na mene i nisam se puno uključivao. Pod takvom definicijom, islamofobija je definitivno nešto što je nepoželjno i protiv čega se treba boriti.

Tu sam se već pronašao.

U Kur'anu se nalazi rečenica da su oni koji ne vjeruju u Allaha gori od svih Allahovih stvorenja (ili "gori od svih životinja", u zavisnosti od prevoda).

Meni se to ne sviđa, i hoću da imam pravo da to kritikujem, sviđalo se to tebi ili ne. I moje kritikovanje toga ne mijenja nimalo mišljenje niti ponašanje prema muslimanima koje poznajem, a većina kojih, srećom, pokazuju da im ovakvi dijelovi Kur'ana ne mijenjaju mišljenje ili ponašanje prema meni.

Islam bi trebao biti dostupan za kritiku isto kao što svako ima pravo da kritikuje i druge religije ili ideologije. To je ono na šta se svaki član modernog društva mora naviknuti u moderno vrijeme, da neko kritikuje njegova lična uvjerenja. Ako hoćeš da ja tolerišem (kritikujem, ali i dalje tolerišem) tvoju knjigu u kojoj me nazivaš najgorom životinjom, ima da otrpiš i moju kritiku, jer ti nisi povlašten pa da je tvoja ideologija jedina iznad kritike. Žali se, napiši protestno pismo, otvori temu na klix forumu, i nazovi me islamofobom, sve su to validne mogućnosti za odgovor, ali mi ne možeš zabraniti.

Ako me kritikovanje Islama čini islamofobom, neka bude. Neka se upiše da sam takođe i hrišćanofob, judaizmofob, objektivizmofob i komunizmofob. Na stranu to što si me oznakom "islamofob" strpao sa istim ljudima koji fakat mrze muslimane, nego si i pojeftinio izraz "islamofob" čineći ga manje strašnim. Više to nije otvorena mržnja, sada je dovoljno reći "taj ajet mi se ne sviđa" ili "mislim da je Muhammed imao negativnih strana", da bi te proglasili islomofobom. Ali neka vam bude.

I smiješno mi je kada paranoici tvrde kako kritikovanje Islama vodi genocidu. Da, tačno onoliko koliko je "Brajanovo žitije" Monti Pajtona vodilo genocidu nad hrišćanima. Ne budite smiješni.
:thumbup:
hAZNADAR

#389 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

ernestalic wrote:
hAZNADAR wrote: Kao sto sam i mislio - tvoja ekspertiza o vjerama se svodi na stereotipe. I naravno politicki fokus gdje ne primjecujes tihu vecinu muslimana koja prakticizira vjeru privatno i savrseno funkcionise u drustvu.
Tradicija je mnogo vise od folklora i tradicija je dakako stil zivota. Radi se o razlicitim podnebljima i civilizacijama. Isto su "problematicni" i krscani sa B.I. koje samo po krunici mozes razlikovati od zemljaka muslimana. Takodjer i Balkanci nemuslimani, Indijci,.... docim su muslimani i to vjernici iz BiH, Malezije, Indonezije,... upravo zbog svoje kulture i tradicije bolje integrisani u zapadne norme.
Naravno da su ga srezali na folklor, tako i treba. Vjera je za svakog ko razumije njenu suštinu, intimni, unutarnji osjećaj. Vi ste se danas razgalamili, postali agresivni, hoćete da dirigujete i komandujete i svjetovnoj vlasti i običnim ljudima. Puštali ste i puštate ezane iznad svih dozvoljenih granica buke, pokrivate djevojćice od desetak godina, ukinuli ste alkohol od Marijin dvora do Baščaršije, proganjate ateiste... Kad se pogleda Sarajevo sa Trebevića, dominiraju dzamije izgradjene u svakoj mjesnoj zajednici. Živjeti se od vas više ne može, a Kazaz je u pravu kada kaže da ima više dzamija nego pravih vjernika. Licemjeri ste i lopovi, gadite mi se do povraćanja, a nikakve koristi od vas nema. Prenemažete se i preseravate sa nekoliko ajeta i hadisa, bagro polupismena. Platićete jednog dana za zločin prema Bošnjacima i gradu Sarajevu.
Da ti nisi malo polupao loncice momak? Niti sam vjernik, niti Sarajlija, niti uopce dao osnove da mene strpas u suprotnu krajnost.
Idi lijeci se.
Svasta
mali jomu

#390 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by mali jomu »

Analiza: Koja je država dala najviše boraca za "Islamsku državu"

Američka konsultantska kompanija Soufan Group objavila je studiju "Beyond the Caliphate" u kojoj je istražila broj i nacionalnost stranaca koji su se borili ili se još bore u redovima tzv. islamske države.

Pomalo iznenađujući je podatak da je najviše boraca za IS dala Rusija – 3.417 – od kojih se njih oko 400 vratilo u domovinu. Na drugom mjestu je Saudijska Arabija (3.244), slijede Jordan (3.000), Tunis (2.926), Francuska (1.910).

Po ovoj analizi BiH se nalazi na 23. mjestu s 248 boraca od kojih se 46 vratilo u zemlju. Dakle, nema mjesta zlonamjernim podmetanjima o "BiH kao najvećem rasadniku boraca Islamske države".

Ispred BiH nalaze se još Austrija (296), Azerbejdžan (900), Belgija (478), Egipat (600), Njemačka (915), Indonezija (600), Kazahstan (500), Kosovo (317), Kirgistan (500), Maroko (1623), Holandija (280), Pakistan (650), Švedska (300), Tadžikistan (1.300), Turska (1.500), Uzbekistan (1.500), Velika Britanija (850).

Kao što je vidljivo IS je najviše boraca regrutirao u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza (8.717), Srednjem istoku (7.054), zapadnoj Europi (5.718), zemljama Magreba (5.319), južnoj i jugoistočnoj Aziji (1.568), Balkanu (845)…
hAZNADAR

#391 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

tranquil wrote:

Pronadji se.

Tu sam se već pronašao.

Jos jedan ekspert za Islam i to jos citira Kuran - ko biva skolovani tumac koji je skontao/la pravi smisao.

Naravno da je sve podlozno kritici pa i Islam. Ali ja vrlo jasno razlucuje kritiku muslimanima opcenito od kritike jednoj grupi a i kritika jednoj grupi takodjer nema veze sa Islamom.

Kritika Islama koja se svodi na stereotipe naravno da nije dobra i naravno da daje osnova za zlocine. Ne tako davno je nad jednim muslimanima izvrsen genocid a tome je prethodilo tumacenje Islama kroz nabijanje na kolac, vjera otpadnika, vjera janicara, strano tijelo,... itd.

I naravno - ne kupujem ja toboze kosmopolitsko kritikovanje svih vjera - ko biva sve kritikujemo isto i istom mjerom. Statistika ovog foruma pokazuje na sta se redovno upali kutnjak. A nismo ni od jucer. Znam tu filozofiju gdje sam protiv vjere, opijuma za narod, ... ali i tu ima klasifikacija sta je manje zlo a sta vece.
Last edited by hAZNADAR on 26/10/2017 19:23, edited 1 time in total.
animals

#392 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

mali jomu wrote:Analiza: Koja je država dala najviše boraca za "Islamsku državu"

Američka konsultantska kompanija Soufan Group objavila je studiju "Beyond the Caliphate" u kojoj je istražila broj i nacionalnost stranaca koji su se borili ili se još bore u redovima tzv. islamske države.

Pomalo iznenađujući je podatak da je najviše boraca za IS dala Rusija – 3.417 – od kojih se njih oko 400 vratilo u domovinu. Na drugom mjestu je Saudijska Arabija (3.244), slijede Jordan (3.000), Tunis (2.926), Francuska (1.910).

Po ovoj analizi BiH se nalazi na 23. mjestu s 248 boraca od kojih se 46 vratilo u zemlju. Dakle, nema mjesta zlonamjernim podmetanjima o "BiH kao najvećem rasadniku boraca Islamske države".

Ispred BiH nalaze se još Austrija (296), Azerbejdžan (900), Belgija (478), Egipat (600), Njemačka (915), Indonezija (600), Kazahstan (500), Kosovo (317), Kirgistan (500), Maroko (1623), Holandija (280), Pakistan (650), Švedska (300), Tadžikistan (1.300), Turska (1.500), Uzbekistan (1.500), Velika Britanija (850).

Kao što je vidljivo IS je najviše boraca regrutirao u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza (8.717), Srednjem istoku (7.054), zapadnoj Europi (5.718), zemljama Magreba (5.319), južnoj i jugoistočnoj Aziji (1.568), Balkanu (845)…
To pod Rusija zajebi..
to su Ceceni..
a Austrija i Belgija, to je znak, da mnogi muslimani
nisu, niti se mogu uklopiti u zapadni sistem zivljenja..
i tebi malo 248 ljudi koji su se otisli boriti iz vjerski uvjerenja..
zalosno..
Connaisseur Karlin

#393 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

hAZNADAR wrote: Naravno da je sve podlozno kritici pa i Islam. Ali ja vrlo jasno razlucuje kritiku muslimanima opcenito od kritike jednoj grupi a i kritika jednoj grupi takodjer nema veze sa Islamom.
mnogi obrazovani muslimani,a koji kritikuju ponasanje predstavnika islama su upravo postali meta od strane islamskih "ucenjaka" ;-)

za takve islasmke predstavnike su i oni islamofobi :D
uglavnomja

#394 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by uglavnomja »

animals wrote:
mali jomu wrote:Analiza: Koja je država dala najviše boraca za "Islamsku državu"

To pod Rusija zajebi..
to su Ceceni..
a Austrija i Belgija, to je znak, da mnogi muslimani
nisu, niti se mogu uklopiti u zapadni sistem zivljenja..
i tebi malo 248 ljudi koji su se otisli boriti iz vjerski uvjerenja..
zalosno..

jah, ovi iz austrije, belgije, gb, svedske ... su sve etnicki pripadnici tih zemalja :D

a balkanaca na svakom milimetru planete

a francuska = tunis, maroko, alzir :zzzz:
hAZNADAR

#395 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote:
hAZNADAR wrote: Naravno da je sve podlozno kritici pa i Islam. Ali ja vrlo jasno razlucuje kritiku muslimanima opcenito od kritike jednoj grupi a i kritika jednoj grupi takodjer nema veze sa Islamom.
mnogi obrazovani muslimani,a koji kritikuju ponasanje predstavnika islama su upravo postali meta od strane islamskih "ucenjaka" ;-)

Svaka koka nadje zrno kojoj joj pase. Lako je naci ovakve ili onakve ucenjake.
Ali ja govorim o necemu skroz drugome.

A to su stereotipi, predrasude i tumacenje vjere kroz sliku neke primitivne ili ekstremne manjine.

Ono sto se desava ovdje je sljedece:

Jedni iznesu neistine o Islamu i ustvrde da je Islam za azijskih vukojebina a ne za Evrope.
Drugi argumentuju da nije tako i da nije problem u vjeri koliko u kulturi, tradiciji i pojedinim novokomponovanim ekstremistickim ideologijama.

Ovi prvi nazovu ove druge islamistima, ekstremistima, hegemonistima, .... i nepismenom bagrom.
animals

#396 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

Ono sto je crkva radila u srednjem vijeku, Islam radi danas..
nema kritike, inace ode glava...
animals

#397 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

To je isto kad katolicka crkva na svaku kritiku u Hrvatskoj,
odgovara da su kriticari komunjare i Srbi..i da su protiv
Hrvatske drzave..
a niko ne kritizira drzavu, vec crkvu..
tako i pojedini muslimani..
na svaku kritiku, odmah islamofobi..
Connaisseur Karlin

#398 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

hAZNADAR wrote:

Svaka koka nadje zrno kojoj joj pase. Lako je naci ovakve ili onakve ucenjake.
Ali ja govorim o necemu skroz drugome.

A to su stereotipi, predrasude i tumacenje vjere kroz sliku neke primitivne ili ekstremne manjine.

Ono sto se desava ovdje je sljedece:

Jedni iznesu neistine o Islamu i ustvrde da je Islam za azijskih vukojebina a ne za Evrope.
Drugi argumentuju da nije tako i da nije problem u vjeri koliko u kulturi, tradiciji i pojedinim novokomponovanim ekstremistickim ideologijama.

Ovi prvi nazovu ove druge islamistima, ekstremistima, hegemonistima, .... i nepismenom bagrom.
to pises o stereotipima i neznanju od strane nemuslimana , ljudi su vecinom nepismeni bezobrazni ili glupi, ali ja ne pisem o tome, to je dosadno ,ali je odlicna hrana za politiare

ja pisem o oziljnim suobima izmedju muslimana, tj. obrazovani muslimani zele sirom svijeta obrazloziti problem, a problem je upravo unutar islamskh raznih grupa :) ortodoksne i fantacine grupe islamista su uzrocnici postanka islamofobije ;-) zapad je to iskoristio u svojoj politici
Connaisseur Karlin

#399 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

animals wrote:

Ono sto je crkva radila u srednjem vijeku, Islam radi danas..
nema kritike, inace ode glava...
da :)
hAZNADAR

#400 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:

samo, ne slazem se sa haznadarom u vezi toga da normalan musliman ne osudjuje i ne ogradjuje se od kretena ... daleko od toga. :-?
dosta pogledati ovaj forum, za svako sranje se nadje ne 1001 opravdanje nego milion i jedno, od kolonija, osveta za nesto od prije x stotina godina ... blabla .. i narcoto: a sta su cetnici i ustase (krstaski ratovi nekad) radili ...
Da od pojedinih. Imamo tema o ISIL-u, SDA ideoloskoj podobnosti kroz vjersko busanje, teme o teroristickim napadima, teme o mijesanju IZ u sve i svasta, pokojoj izjavi reisa, ..... i ima pojedinaca koji sve opravdavaju cetnicima, krstasima, ... i nazovu druge islamofobima, izdajnicima, ...
Ne svodi se sve samo na tabore gdje si ili u FGR ili jedan od Fatmirovih fanova.
Locked